教育王國

標題: 北角民生好不好? [打印本頁]

作者: 魚王    時間: 13-3-18 22:43     標題: 北角民生好不好?

只聽人講佢pn好,k 又如何?

作者: kaitathk    時間: 13-3-18 23:53     標題: 回覆:魚王 的帖子

感覺好商業!所以放放棄了留位!

作者: HappyChildWorld    時間: 13-3-19 14:02

作者: Honeybee719    時間: 13-3-19 17:32     標題: 回覆:HappyChildWorld 的帖子

作者: 魚王    時間: 13-3-19 17:48     標題: 引用:囡囡讀左大半年PN+班(12+月插班)+,+完全唔

原帖由 Honeybee719 於 13-03-19 發表
囡囡讀左大半年PN 班(12 月插班) , 完全唔覺商業化喎! 老師好有愛心, 一半時間中文, 一半時間net! 每半學期 ...
我都係喜歡佢布置吸引,我大仔個間都有户外,但一星期都未必有一次户外。

作者: catcle    時間: 13-3-19 17:57

讀緊PLAYGROUP, 地方太細, 老師都OK, 但PG課程太簡單, 所以唔會考慮佢PN.
作者: Honeybee719    時間: 13-3-19 18:41     標題: 回覆:catcle 的帖子

作者: Jen914    時間: 13-3-20 00:17     標題: 回覆:北角民生好不好?

我個仔而家返緊pg呀,我又覺得幾好,阿仔好投入,老公話間學校幾光猛,不過阿仔考pn reject左

作者: gwlam    時間: 13-3-20 09:18

舊年女女讀民生PN,老師有愛心,學校又多活動,民生真係幾好。
作者: amysytsui    時間: 13-3-20 16:48

有冇雙班主任?學嘅嘢程度會不會太淺?而家考慮緊PN民生全日淨Victoria 半日...
作者: matsushima    時間: 13-3-20 16:51

kaitathk 發表於 13-3-18 23:53

作者: ffaye    時間: 13-3-20 17:03     標題: 引用:有冇雙班主任?學嘅嘢程度會不會太淺?而家

原帖由 amysytsui 於 13-03-20 發表
有冇雙班主任?學嘅嘢程度會不會太淺?而家考慮緊PN民生全日淨Victoria 半日... ...
雙班主任的。一個係net. 我唔覺得淺喎!我阿仔今年k1淺過民生既PN

作者: amysytsui    時間: 13-3-20 19:03

ffaye 發表於 13-3-20 17:03
雙班主任的。一個係net. 我唔覺得淺喎!我阿仔今年k1淺過民生既PN
乜嘢係net.? 知不知民生有冇校車去將軍澳?你仔仔讀邊間幼稚園?其實我下年想找有學券的。
作者: ffaye    時間: 13-3-20 22:39     標題: 引用:Quote:ffaye+發表於+13-3-20+17:03+雙班主

乜嘢係net.? 知不知民生有冇校車去將軍澳?你仔仔讀邊間幼稚園?其實我下年想找有學券的。 ...
net=native English teacher.

小兒現在讀普通學券幼稚園。如果你係target學券幼稚園,民生PN既程度一定無問題。

作者: amysytsui    時間: 13-3-20 22:51

ffaye 發表於 13-3-20 22:39
net=native English teacher.

小兒現在讀普通學券幼稚園。如果你係target學券幼稚園,民生PN既程度一定無 ...
唔該哂!咁你知唔知民生有冇校車去將軍澳?因為可能會搬家!
作者: ffaye    時間: 13-3-20 23:45     標題: 引用:Quote:ffaye+發表於+13-3-20+22:39+net=nat

唔該哂!咁你知唔知民生有冇校車去將軍澳?因為可能會搬家!
應該無。我都面對緊相同問題,好彩揾到褓姆車幫手。

作者: chokbb    時間: 13-3-21 04:16     標題: 回覆:matsushima 的帖子

請舉例說明。

作者: chokbb    時間: 13-3-21 04:19     標題: 引用:感覺好商業!所以放放棄了留位! +

原帖由 kaitathk 於 13-03-18 發表
'感覺好商業' >> 請舉例說明。

作者: kaitathk    時間: 13-3-21 04:34     標題: 回覆:chokbb 的帖子

舉例:未就係佢比左我好商業的感覺咼

作者: gwlam    時間: 13-3-21 12:10

其實民生真係唔商業, 好似今年女女已無讀民生,但剛剛新年也有回民生探校監、老師,女女一返去不知幾受歡迎,校監、老師仲送咗好多小禮物比女女。其實阿女已經唔再係民生學生,校監、老師根本唔需要entertain她,睇得出校監、老師好開心見到阿女同係真心錫阿女。
作者: siukaipp    時間: 13-3-21 12:44

呀仔依家讀緊民生PN 下午班, 無論班主任, NET,助教都好有愛心, 同埋佢地真係會因應小朋友唔同性格去教佢地.

有一次工人接呀仔放學, 話見到NET外籍老師抱住左我瞓著左既呀仔, 真係好 sweet 喎!

仲有, 佢學費雖然唔平 $3,500, 不過都唔貴. 但係一班15個小朋友, 3個老師, 個ratio 係 1:5, 我覺得好抵讀喎!

另外, 我呀仔都係民生上左6個月 playgroup, 認同係 hea 既, 不過呀仔因為適應左環境, 所以 IN 得好好.  
作者: SmartCandy    時間: 13-3-21 13:30     標題: 引用:其實民生真係唔商業,+好似今年女女已無讀

原帖由 gwlam 於 13-03-21 發表
其實民生真係唔商業, 好似今年女女已無讀民生,但剛剛新年也有回民生探校監、老師,女女一返去不知幾受歡 ...

Hello,  我細仔今年8月也讀返民生pn班,係呀,大仔雖然無讀k-1,但 我最感動係當帶細仔interview時,賴老師不但無黑面,仲十分著緊我細仔表現通哂水,哈哈哈,梁老師知道我帶細b返來佢係弟二個班房走出來和我談返大仔趣事,到而家仲好感動!仲有當年畢業禮同d得獎家長吹水,佢地部份已通知學校不再升學,我欣賞學校仲頒獎比佢地。我唔知點解會話太商業化。不過我承認佢地行政麻麻。有改善空間。

作者: SmartCandy    時間: 13-3-21 13:42     標題: 回覆:SmartCandy 的帖子

仲有呀,其實大家心照我細仔好大機會讀一年會轉返大仔而家k-1學校,如果商業化點解仲收我細仔?

作者: kaitathk    時間: 13-3-21 14:09     標題: 回覆:SmartCandy 的帖子

咁點解你細仔又唔讀?

作者: allysharlin    時間: 13-3-21 14:27

一間學校好唔好應該由用家去comment,商唔商業你要入到去讀先知。我侄女讀梗,話今年班n班好勁,考到什麼spk、聖心、真光、蘇淅,佢地每班有native teacher,老師會同家長成日交流。
作者: SmartCandy    時間: 13-3-21 14:36

因為大仔學校無PN班, 將來細仔上K1盡可能跟哥哥同一學校方便接送和照顧。
kaitathk 發表於 13-3-21 14:09
咁點解你細仔又唔讀?

作者: joew_525    時間: 13-3-21 15:06

好~

老師, 嬸嬸, 文書姐姐有愛心, 有禮貌。
小朋友上學開心, 喜歡老師。
我唔知"商業"點界定, 但全日班的伙食費係免費, 我諗民生點都唔算商業卦。
作者: 魚王    時間: 13-3-21 19:34     標題: 引用:好~老師,+嬸嬸,+文書姐姐有愛心,+有禮貌。

原帖由 joew_525 於 13-03-21 發表
好~

我個仔讀全日

作者: SmartCandy    時間: 13-3-21 20:07     標題: 引用:好~老師,+嬸嬸,+文書姐姐有愛心,+有禮貌。

原帖由 joew_525 於 13-03-21 發表
好~

講多一樣野。一般學校如果通知唔讀我估要比多一個月學費,但我大仔係上年8月尾通知學校呀仔讀到九月幾多號就會轉校時,你估最後收了幾多個月學費?係連九月份呀仔讀左一個星期都無收過,可以講呀仔白讀,淨睇呢樣嘢好多學校都做唔到!所絕不係too commercial, 可能佢地有時d行政做得不太好,所以有家長誤會(曾經試過)

作者: ffaye    時間: 13-3-21 20:25

SmartCandy 發表於 13-3-21 20:07
講多一樣野。一般學校如果通知唔讀我估要比多一個月學費,但我大仔係上年8月尾通知學校呀仔讀到九月幾多號 ...

Haha then maybe you are the lucky one. Or I have less luck because my son quited after yours so they started thinking that they should started charging. We were asked to pay the 1 month tuition fee...!
作者: siukaipp    時間: 13-3-22 09:47

卡卡, 我估係佢地收漏左!!
作者: Honeybee719    時間: 13-3-22 14:23     標題: 引用:一間學校好唔好應該由用家去comment,商唔

作者: GAT    時間: 13-3-25 01:21

we have studied PN there and we also like it very much. Academic level is really high. Teachers are very nice and caring.
作者: feiji    時間: 13-3-25 09:57     標題: 引用:其實民生真係唔商業,+好似今年女女已無讀

原帖由 gwlam 於 13-03-21 發表
其實民生真係唔商業, 好似今年女女已無讀民生,但剛剛新年也有回民生探校監、老師,女女一返去不知幾受歡 ...
我朋友也有類似經驗,如果小朋友已轉校,老師校長仍對他很好,這些應該是真心的吧。

作者: picture    時間: 13-4-6 00:19     標題: 回覆:北角民生好不好?

K3 畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相

自費的

極無謂囉

作者: GCG    時間: 13-4-7 01:13     標題: 引用:K3+畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相 自費的

原帖由 picture 於 13-04-06 發表
K3 畢業勞師動眾去滴滴尼影畢業相
好似而家好多幼稚園(例如York )都係咁,而且小朋友又開心一生人又得一次畢業,有甚麼問題?

作者: fellow    時間: 13-4-8 00:18     標題: 回覆:北角民生好不好?

校舍有D古怪,除沒戶外以外,在太密集的大廈內,到學校要經過其他好似商戶嘅門口,擔心安全,去年因呢個原因放棄pn

作者: cmir    時間: 13-4-8 12:17

Is there anyone can provide the nanny bus phone no. My friend is living in Sai Wan Ho and no school bus goes there....
作者: SmartCandy    時間: 13-4-8 12:37

Did the school notify your friend no school bus going there.  As I know, they haven't confirm the bus route.
cmir 發表於 13-4-8 12:17
Is there anyone can provide the nanny bus phone no. My friend is living in Sai Wan Ho and no school  ...

作者: cmir    時間: 13-4-9 10:25

My friend is going to MS today to confirm, hopefully they have school bus...
作者: mspaint    時間: 13-4-9 12:30     標題: 回覆:北角民生好不好?

未讀過但去過面試
個外藉老師全程冇笑容,成舊木咁
講故事講到好hea咁,有高低音
個女宜家讀緊多多
啲老師好好多

作者: mspaint    時間: 13-4-9 12:31     標題: 引用:未讀過但去過面試 個外藉老師全程冇笑容,

原帖由 mspaint 於 13-04-09 發表
未讀過但去過面試
個外藉老師全程冇笑容,成舊木咁
講故事講到好hea咁,有高低音
更正,係冇高低音

作者: picture    時間: 13-4-14 08:54     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+13-04-06+發表K3+

原帖由 GCG 於 13-04-07 發表
好似而家好多幼稚園(例如York )都係咁,而且小朋友又開心一生人又得一次畢業,有甚麼問題?

...
就係似York呢樣野唔好.  York 一向都掠水

有聽YorK家長呻學校搞好多課外補習班雖然話自願參與不過個個小朋友都上你點敢唔讀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5