教育王國

標題: 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? [打印本頁]

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 11:08     標題: 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

成日睇到咩勁學校好想入, 但又有咩學校係你唔會比你小朋友讀呢?  有咩因由? 我朋友話說派了一個佛教學校, 佢未曾聽過呢間學校, 佢係一個無神論者, 佢話呢間學校唔出名, 無人識囉  
(內有考學校要注意的事項!)

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 11:22

唔係無哇?  定大家唔敢講??
作者: JadeW    時間: 13-3-20 11:33     標題: 回覆:Twins-Baby 的帖子

男校,性別不平衡。
日日測試考試,教淺考深,活動、成績都要兼顧,分數低過90會打俾家長的學校。

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-3-20 11:38

因我老公係警察,佢唔比我揀d道友多既村。
作者: comemon999    時間: 13-3-20 11:39

和我的宗教信仰不同
作者: fsforth    時間: 13-3-20 11:54

Twins-Baby 發表於 13-3-20 11:08
成日睇到咩勁學校好想入, 但又有咩學校係你唔會比你小朋友讀呢?  有咩因由? 我朋友話說派了一個佛教學校,  ...

1. 舊生對學校無歸屬感的學校
2. 死谷成績, 太多宅男宅女的學校
3. 洗腦教育, 歌頌共產黨的學校

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 11:59

回復 fsforth 的帖子

唔....真係好有POINT.但好少學生對學校無歸屬感, 唔通間學校老師好差 ??  

作者: fsforth    時間: 13-3-20 12:12

Twins-Baby 發表於 13-3-20 11:59

唔....真係好有POINT.但好少學生對學校無歸屬感, 唔通間學校老師好差 ??   ...

如果學校有如補習社, 就很難有歸屬感
"補習社" 著眼短線利成就, 和個人主義的成功.

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 12:14

係喎  
作者: jennyjenny    時間: 13-3-20 12:44

學生品德差既學校!!
作者: kamosdad    時間: 13-3-20 12:59

我見過有几個男校畢業的, 雖然事业有成但他們的另一半都極不能相襯.  是不是在中學時沒有机會學會和女性朋友相處. 變成狼吞虎嚥, 一認識到女性朋友就容易冲動.
雖然男校生可参加一些活動, 認識女仔. 但接觸機會一定比男女校小, 男女校生是每天都一起上課, 一齊活動. 很自然的就學會了和異性朋友相處.

作者: LeeCC    時間: 13-3-20 13:02

太遠,要6點幾上校車的學校
作者: little_yolky    時間: 13-3-20 13:09

成績好但超谷+老師無愛心+當教育係商品0既學校
校長唔掂0既學校
多跨境學童學校
學生背景太雜學校
放學時間, 學生會响條街發晒顛0既學校
作者: Jane1983    時間: 13-3-20 13:10

回復 JadeW 的帖子

請問邊間教淺考深、會低過90分打比家長?
作者: JohnGrisham    時間: 13-3-20 13:11

1) 地理位置: 九龍中人-港島區(除Central至Causeway Bay)和新界區不揀, TKO區不揀(個人理由),
2) 新派小學不揀 - 簡單講是教學理念不同
3) 有懷疑政治背景不揀 - 疑點沒有歸於被告, 把機會留給沒有疑心的家長.
4) 多民族共融小學不揀 - 不想歧視, 更不想裝作零歧視
5) 透明度低小學不揀 - 多去簡介會就會發現到
6) 衹開一至兩班小一不揀: 又再次懐疑學校資源不足

以上幾類學校都唔會揀亦冇IN~

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 13:11

回復 LeeCC 的帖子

我見過好多由將軍澳去中環番學, 有啲住响長洲要坐船轉車  真係幾辛苦
作者: Christi    時間: 13-3-20 14:44

回復 JohnGrisham 的帖子

咁咪所餘無幾囉?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-20 14:52

當學生係LOR獎工具, 一但再無利用價值就話之你死既"學校"
作者: JL3    時間: 13-3-20 15:11     標題: 引用:因我老公係警察,佢唔比我揀d道友多既村。

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-03-20 發表
因我老公係警察,佢唔比我揀d道友多既村。
姐姐:哪一條村多?

作者: Jane1983    時間: 13-3-20 15:12

回復 Twins-Baby 的帖子

係EK看過TKO小朋友返聖心上午班,7點幾要到學校,都係頂個幾多月就退學。冬天時天寒地冬咁早起,大人都辛苦,何況6歲豆丁

作者: Charlotte_mom    時間: 13-3-20 15:34

其實而家好多學生都係咁, 我屋企去學校12分鐘車程, 但由於唔係站尾, 要7:04上車, 咪又係6點幾起身 (自己搭車又好似搵黎攪)
作者: kerkermui    時間: 13-3-20 15:41

無校車到屋企嘅唔會揀

作者: JohnGrisham    時間: 13-3-20 16:16

回復 Christi 的帖子

都唔少嫁, 我哋就IN咗十間以上...

漏了一點7) 淨學費(每月)超過$6,000不揀: 因已超出能力範圍之內, 需知還有其它雜費~ 課外活動, 樂器, 補習, 興趣班, 遊學旅行等等. 想影响現有生活水平, 又不想幫襯邦民...

所以某間很好的神級小學免報名費都不報了.

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-20 16:31

回復 JohnGrisham 的帖子

我都無報, 因為我唔鐘意個校長.  見襯佢我都會調頭走.
作者: monsterparentss    時間: 13-3-20 17:01

學費過3千唔揀!注定做唔成神嘅兒女!
作者: hadwinboy    時間: 13-3-20 17:29     標題: 回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

北區學校唔會揀,唔想同太多雙非小朋友共校,我情願揀其他有色人種

作者: kerkermui    時間: 13-3-20 17:46

Twins-Baby 發表於 13-3-20 16:31
我揀咗一間係無校車到我家    

如果你安排到接送咪ok囉

我地就啱啱先由山car嗱搬去交通方便d嘅地區,所以大部份嘅學校都有車到,個別無校車嘅學校去玩吓就會,call 2nd in 都慳返無去!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-3-20 17:50

回復 JL3 的帖子

講真,我唔係好介意,搭校巴返放學啫,但老公堅持唔比。我冇專登問佢邊條村多,只係同佢提過下某d學校名,佢話梗係唔好啦,就算有幾好都唔得,週圍都係道友!

PM你

作者: JL3    時間: 13-3-20 18:12     標題: 引用:回復+JL3+的帖子 講真,我唔係好介意,搭

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-03-20 發表
回復 JL3 的帖子

講真,我唔係好介意,搭校巴返放學啫,但老公堅持唔比。我冇專登問佢邊條村多,只係同佢 ...
4 年之前,我用咗一個星期,自己揸車行咗好多地方,唔覺有冇小學附近會有道友出現!除咗一處,十分之多!

作者: JL3    時間: 13-3-20 18:15     標題: 引用:回復+Christi+的帖子 都唔少嫁,+我哋就IN

原帖由 JohnGrisham 於 13-03-20 發表
回復 Christi 的帖子

都唔少嫁, 我哋就IN咗十間以上...
免費?全港只有 3 間神小!

作者: GreenMaDad    時間: 13-3-20 18:24

校風巴閉的盡量不選,因自問今世做上等人的機會低,不希望下一代學了不切實際的價值觀,過一個不滿足的人生。
作者: crazymum    時間: 13-3-20 18:26

hadwinboy 發表於 13-3-20 17:29
北區學校唔會揀,唔想同太多雙非小朋友共校,我情願揀其他有色人種

好野!
作者: virgokaren    時間: 13-3-21 00:00

魚兒小寶貝 發表於 13-3-20 17:50
回復 JL3 的帖子

講真,我唔係好介意,搭校巴返放學啫,但老公堅持唔比。我冇專登問佢邊條村多,只係同佢 ...
舊油天附近算吾算多???
作者: pamelaywy    時間: 13-3-21 01:49

1) 唔prefer 男校, 因為男校始終偏頑皮貪玩, 唔係o個o個老師管得住
2) 唔喜歡 '講就天下無敵, 做就第二套' 的校長, hard-sell 型校長勁憎,口口聲聲話了解學生,實質就....
3) 成日朝令夕改的校政, 鍾意突然放早, 鍾意就突然改下假期
4) 唔善待老師的學校我最憎, 唔當老師有家庭有私人生活, 最好老師晚晚做到好夜, 個個星期六日返去做野 --> 咁樣留唔到好老師, 流失量極高
5) 鍾意成日做大龍鳳的學校,浪費大量人力物力去展示學生能力,以吸引收更好的收生,實質係無時間教好自己現在就讀的學生,老師為咗搞大show就連書都教唔切,結果留番家長自己教
以上都係我見到某校的情況,一定唔會選!!
作者: sampapa    時間: 13-3-21 04:47     標題: 引用:男校,性別不平衡。 日日測試考試,教淺考

原帖由 JadeW 於 13-03-20 發表
男校,性別不平衡。
日日測試考試,教淺考深,活動、成績都要兼顧,分數低過90會打俾家長的學校。

...
大部份地區龍頭學校都是的。

作者: sampapa    時間: 13-3-21 04:55     標題: 引用:當學生係LOR獎工具,+一但再無利用價值就話

原帖由 Charlotte_mom 於 13-03-20 發表
當學生係LOR獎工具, 一但再無利用價值就話之你死既"學校"
名校及頂級都有,尤其是非學術科更甚。
由其是在運動場要請入學,更容易用完即棄。
一句講到尾,食得咸魚X(唔識打這個字添!)得渴。

作者: ac917    時間: 13-3-21 05:53     標題: 引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+13-3-20+17:50+回

原帖由 virgokaren 於 13-03-21 發表
多架,上星期我同呀女行經果頭先遇到,我勁小心拖實呀女,不過如果抽到,又真係好難放棄!

作者: extra369    時間: 13-3-21 07:19     標題: 回覆:pamelaywy 的帖子

我知你講邊間,全說中,十分同意,所以我冇幫個仔報。

作者: crazymum    時間: 13-3-21 08:15     標題: 回覆:Twins-Baby 的帖子

呢D算唔算係垃圾級別?

作者: mesmerising    時間: 13-3-21 09:17

和我們家庭信仰不同的學校。

老師言行打扮太"潮",太冇老師形象的學校。
Sorry,原來這裡是小一選校版,我第二點是針對升中。

作者: mimics218    時間: 13-3-21 09:33

作者: chanwendy    時間: 13-3-21 11:09

以下係我唔會揀的:
1) 神級 / 一線名校
2) 普教中
3) 教高一級或半級
4) 同屋企有一定距離唔坐校車唔得, 而又要好早上校車的
5) 6+ 功課
6) 大班 (30人+)
作者: mesmerising    時間: 13-3-21 11:28

Yanamami  Two extremes also no good~~teachers who are too traditional are very hard to get on with/ hard to pleased.    發表於 2 分鐘前

Yes. I have tried it myself with those who are too traditional.  I prefer those modern energetic ones with clean and respectable spirits.

I have visited a school last year and heard a teacher spoke in street language with the kids.  I personally prefer / expect teachers to have their own kind of standard.
作者: pamelaywy    時間: 13-3-21 11:51

kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人. 好奇怪唔知點解近呢幾年呢間變咗直資不二投考之選.
早在大仔還是bb的年代, o個時仲未咁熱門, 我以同行o既身份去school visit 過. 坦白講, 校長o的hard sell 技倆對家長就有效, 對於大家同行, 好多門面工夫同marketing 技巧大家心照, 我地幾個老師都擰擰頭, 咁O既工作量, 互相笑住話 '你去做啦!?' 去過觀課, 見到上課情況, 睇埋佢o的大龍鳳video, o個時己經對呢間學校打咗X, 絕不考慮.
加上呢兩年我睇住一個讀呢間O既小朋友, 教學方式, 功課安排, 行政等都 '驚為天人'..... HAHA, 己列為絕不考慮之列, 當然我不會阻住人地趨之若鶩 !!
作者: wanmum    時間: 13-3-21 12:34

回復 pamelaywy 的帖子

好同意。如公開了校名就會比佢班忠心fans狂插.
作者: hadwinboy    時間: 13-3-21 12:52

pamelaywy 發表於 13-3-21 11:51
kerkermui  之前一路唔明點解你無報,原來係咁...  發表於 2 小時前

haha, 你唔知係第幾個咁問我o既人.  ...
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學位都唔好讀. 但一樣米個個家長爭住入. 基本上只會為了另一間神級而放棄這一間的offer. 家長付學費入讀, 教師是受薪打工, 角色不同. 另外一點, 便是我們讀書年代學校的排名, 與現今社會是有所不同了. 一間學校是可以進步的呀(當然也可以退步). 係我的年代, 一間西區天主教小學及中學接近飛仔學校 (我nephew 當年入讀). 但近10年也已越辦越好, 學校成績也進步了.  如果你是指深水步那間男校, 我也有兩個朋友的小朋友讀緊小二及小三, 兩個小朋友返學又超開心喎. 其中一個朋友還對學校讚不絕口, 話學校老師真的會教野, 會引發學生興趣去學習, 也不會唔教而考試. 不過作為老師, 我估可能會多野做 (因為要教野呀). 好多名校老師不用教書的.   

作者: 傻太    時間: 13-3-21 12:57

唔收我既學校
作者: kwansara    時間: 13-3-21 12:58

請問係唔係要interview 三次嗰間深水埗男校 ?

作者: NKpa    時間: 13-3-21 13:01

睇來阿內行人媽咪似係堅決唔做果間男校多d喎

邊個肯打辛苦工吖
作者: moonychan    時間: 13-3-21 13:03

我唔會揀用英文 interview 的小學

作者: hadwinboy    時間: 13-3-21 13:13

hadwinboy 發表於 13-3-21 12:52
用行家身份或老師身份去睇間學校又唔同的. 我母親是南區神級小學退休教師, 佢都彈到間學校一文不值, 話送學 ...

補充, 我朋友用 "物超所值"來形容做這間小學的家長. 可以理解d 老師做到 c c 下, 如果是私人機構, 要要求加多些人工了
作者: pamelaywy    時間: 13-3-21 13:34

我不會公開校名, 亦從沒有說是那一間, 大家自己對號入座, 我不評論

另外, 自己以前做呢行, 教過幾間學校, 另一半係呢行, 讀呢行出身, 身邊八成朋友亦在行內作戰. 有O的O野, 家長睇唔到, 亦唔明白. 所以唔係話因為老師覺得辛苦, 就係家長眼中的物超所值
唔係老師怕唔怕辛苦問題, 而係人就係得一個, 時間精力就係咁多, 就算O個心幾有火, 長年累月不被人顧及感受, 以及做大量教學以外的繁瑣工作, 人就會BURN OUT. 心神放在係大型活動, 落在教學上的準備及學生工作就會少咗, 呢個係必然的事實. 有能力者, 自然會流失, 留下的就算幾打拼, O個心點都心淡, 慢慢亦會放少咗個心O黎做, 做到病做到走做到睇精神科O既, 家長又見過幾多呢 ?
好多家長得一兩個仔女, 讀過O既都係一間兩間學校, 根本無從比較係咪物超所值.
最後, 同意以前有一位寫專欄的人, 寫出 '斯德歌爾摩候群症" 這種發生係學校O既現象, 家長自己選擇了, 孩子讀了, 無論出了什麼小問題 (大問題當然例外), 家長都會維護同解釋. 因為唔想証明自己選擇錯了, 更加唔想說孩子讀一間差學校, 最重要通常家長對學校不滿的都係成績低落或有問題的一群, 無人想在公開論壇表明自己孩子是低落/有問題.... (這亦解釋了點解家長總在人面前說孩子讀得很開心, PROUD OF 自己孩子間學校, 有苦你又點知呢 ?) 在BK, 更加會有些 '你唔鍾意, 個小朋友讀唔掂, 你咪唔好讀囉' 等言論, 誰又敢在這說學校的不是 ?

在此多言了, 大家不必對號入座就是了 !!
作者: Twins-Baby    時間: 13-3-21 13:52

老實講, 我聽到一間港島區二級名校, 佢哋教師換得好怏, 我一聽見我無報考, 因為連老師都無歸屬感, 小朋友都唔會有. 老師做得唔開心, 啲細佬都唔會好過.  
作者: pamelaywy    時間: 13-3-21 13:56

在此再分享之前在BK 一位高人的節錄

我希望孩子的老師五時半前下班.
我希望孩子的老師早睡早起
我希望孩子的老師常做運動
我希望孩子的老師身心愉快.
我希望孩子的老師得到尊敬.
我希望孩子的老師是個快快樂樂的人. 這樣的人才會時刻不忘地跟我的孩子分享他的快樂和見識,時刻關懷别人, 用笑臉感染我的孩子拥抱自勉自强自愛的能力.
作者: fsforth    時間: 13-3-21 14:24

我知你講邊間, 三年前都有考, 仲有offer, 我未親自體會過, 我不作評論, 但回想三年來, 我肯定是個很懶的家長,
我無能力去年年參與大龍鳳, 慶幸現在的所讀的學校自由度高.

學校給予學生和家長的自由度也是我看重的因素

作者: NKpa    時間: 13-3-21 14:38

明白

按號一對,此座莫非校長谷老師,老師谷學生的一條龍學校!

離開學校,這個世界到處一樣,老闆谷員工,員工谷業績。

谷字可以用正面d既字眼:提升、鼓勵、推動

我都希望我老闆係高人

我希望老闆的員工五時半前下班.
我希望老闆的員工早睡早起
我希望老闆的員工常做運動
我希望老闆的員工身心愉快.
我希望老闆的員工得到尊敬.
我希望老闆的員工是個快快樂樂的人. 這樣的人才會時刻不忘地跟我的老闆發揮他的創意和工作熱誠,時刻關心公司業績, 用笑臉感染我的老闆分享利潤和花紅的能力.

作者: loveDD    時間: 13-3-21 14:39

pamelaywy 發表於 13-3-21 13:56
在此再分享之前在BK 一位高人的節錄

我希望孩子的老師五時半前下班.
我都係咁希望~~
作者: loveDD    時間: 13-3-21 14:41

chanwendy 發表於 13-3-21 11:09
以下係我唔會揀的:
1) 神級 / 一線名校
2) 普教中
我都對大班有保留~~~
作者: loveDD    時間: 13-3-21 14:43

pamelaywy 發表於 13-3-21 13:34
我不會公開校名, 亦從沒有說是那一間, 大家自己對號入座, 我不評論

另外, 自己以前做呢行, 教過幾間學校,  ...
老實講,自從見到簡介會學校要幾個低年班小朋友SHOW OFF 英文同普通話,我亦開始對依間學校有保留~~
作者: loveDD    時間: 13-3-21 14:46

返番話題,我唔會揀間明知個仔讀唔上嘅學校
作者: ha8mo    時間: 13-3-21 14:47

作者: c4ceci    時間: 13-3-21 15:03     標題: 引用:校風巴閉的盡量不選,因自問今世做上等人的

原帖由 GreenMaDad 於 13-03-20 發表
校風巴閉的盡量不選,因自問今世做上等人的機會低,不希望下一代學了不切實際的價值觀,過一個不滿足的人生 ...
me2

作者: chanwendy    時間: 13-3-21 15:06

Twins-Baby  你咪得番好少選擇?  發表於 3 小時前

選擇唔洗多, 係好係啱的, 一間已足夠.
作者: ha8mo    時間: 13-3-21 15:07

作者: loveDD    時間: 13-3-21 15:39

回覆 Twins-Baby  未讀點知唔得呢?  發表於 28 分鐘前

平時教佢做功課時,佢所顯示嘅記性同反應點都會知道自己小朋友目前致小係咩LEVEL~~
作者: Twins-Baby    時間: 13-3-21 15:42

回復 loveDD 的帖子

我對B對住我好似生番咁, 係學校又好正常, 你係佢至愛, 佢唔玩吓你, 佢點會安樂   
作者: ha8mo    時間: 13-3-21 15:50

作者: bigboss    時間: 13-3-21 16:12

作者: TIGERBAMA    時間: 13-3-21 16:16

一間用9個月時間去做 interview process 既學校!!!

校長仲有時間去理校內事務???????

:;pppp:

作者: ha8mo    時間: 13-3-21 16:18

作者: loveDD    時間: 13-3-21 16:21

ha8mo 發表於 13-3-21 16:18
反正人地仲有時間跟舊學生學游水、睇學生俾老師的情信、出席大小公開講座  ...
可能個副校長係另一個林村阿鵝!
作者: Wawawa_baby    時間: 13-3-21 21:13

"耳聽三分假 眼看未為真"

只是參觀過別人的學校,"為人師表"卻公然在討論區因為自己的職業而批評某校長,是否有點不公平?
打工仔覺得老闆唔好,有自由選擇自己的前途,正面去睇,能夠跟一個有要求,有能力的老闆,他的下屬也會幹勁十足,熱愛工作!
希望"非用家"別再以自己的感覺添油加醋,影響別人聲譽!
是否管理出色,看成績便知道!
是否好老闆,他的員工必知道!
是否好校長,他的學生必知道!

謹望各位身為父母慎言,積德,不妄言妄聽!
作者: Gerard    時間: 13-3-21 21:34     標題: 引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+13-3-21+21:12+

作者: serinac    時間: 13-3-21 21:45     標題: 引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+13-3-20+17:50+回

原帖由 virgokaren 於 13-03-21 發表
一出湾仔地鐵站麥記隔離就大把啦!

作者: serinac    時間: 13-3-21 22:01     標題: 回覆:傻太 的帖子

答得有性格

作者: virgokaren    時間: 13-3-21 22:54

serinac 發表於 13-3-21 21:45
一出湾仔地鐵站麥記隔離就大把啦!
灣仔地鐵站附近有冇學校?
作者: Twins-Baby    時間: 13-3-21 23:25

回復 virgokaren 的帖子

好遠咪有
作者: CarmenJack    時間: 13-3-21 23:42     標題: 回覆:virgokaren 的帖子

有學校,軒官。我覺得除咗九龍塘或中環,其實區區都會有道友。

作者: JadeW    時間: 13-3-22 01:03     標題: 回覆:Wawawa_baby 的帖子

好同意呀!吾該慎言!
乜野神級?乜野吾同級數呀咁?
又吾係該校家長又未必有親身感受,就吾好道聽途說,傳播吾正確概念啦!
更加吾好批評人地老師、校長、家長、學生、課程咁呀!

作者: JadeW    時間: 13-3-22 01:06     標題: 回覆:JadeW 的帖子

連親身視聽既野都未必係真,吾好講!總之隱惡揚善,咁樣應該冇問題!

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-22 08:52

回復 JadeW 的帖子

我個朋友真係喊住咁講, 佢個仔比人篤住個頭鬧 "蠢蛋". 攪到個仔仲問媽媽..."我好蠢咩?" 佢向我承認個仔有遲緩症同要言語治療, 但一個剛升小學的小朋友, 真係唔應該比人篤住個頭鬧.  真係要用鼓勵. 唔係人身攻擊.  試問有無家長會作這樣的故事來博人同情?  所以我相信佢唔係呃我.   其實有好多事, 真係話唔埋.  有好, 亦有唔好.  開個POST出來都係想同各位家長SHARE一吓佢哋有咩 PREFERENCE 去揀學校.  我從來未想個 "杜"友問題.  真係好當頭捧喝的FEEL. 教學方向同糢式, 仲要小朋友的意向都好重要, 當然小朋友或家長接受程度唔同, 一定有落差.  有一些意見睇完, 自己都要分析.  啱聴咪聽, 唔啱聽嘅不需要理會.  別人講咩都好, 要自己消化吓囉  
作者: koala_choco    時間: 13-3-22 10:10

作者: koala_choco    時間: 13-3-22 10:13

作者: kerkermui    時間: 13-3-22 10:23

人地都係講有乜唔鍾意啫~
佢講d主觀感受,大家無共鳴,覺得在你嘅情況唔適用,咪當睇唔到囉!唔駛話人啫

EK有個通病:只准講學校好,講d無咁好聽嘅說話就俾人圍!

唔係用家:又話人地無權講
過氣用家:就話你讀唔掂,唔係學校嘅問題,係你自己嘅能力未到
用家:一定唔會出嚟話學校唔好!

咁仲有乜嘢聲音聽到?

作者: swmami    時間: 13-3-22 10:33     標題: 回覆:kerkermui 的帖子

無錯,始終要自己懂得分析過濾,我覺得有真實的正反意見並存才容許全面客觀的分析,世界無完美㗎!所以封神其實只可以當「吹水」封名算吧了。

作者: swmami    時間: 13-3-22 10:36     標題: 回覆:kerkermui 的帖子

老實講,有時有些真心話我都會猶豫在這裡講。

作者: pamelaywy    時間: 13-3-22 10:37

首先, 請大家不要再PM 我問我是不是某一間學校, 我說過不會開名, 就不會回答. 是不是大家PM 的三幾間, 只是你們自己聯想到, 我從來沒有暗示過校名同地區, 至於點解某幾間學校令人未親身見過都有其印象, 我不知道.
另外, 我很奇怪原來 '為人師表' 就不可以在討論區說出自己的想法/見過及體驗過的事. 我的四段回覆, 第一段是回應樓主那一些類型學校不喜歡. 口不對心的學校校長及要求老師做到好夜的學校多得很 (包括我自己曾教過的), 我不明白會觸動那麼多人的神經. 第二段是回應我一個網絡上的老朋友, 回應他我不報某學校的原因和第一身的經歷, 沒有任何誇大和人云亦云. 第三段是我說一些家長認為老師做得好辛苦就等如物超所值的理解, 因為我眼見不少同行做得連家庭生活都沒有. 第四段是引用一段高人的話. 四段文字中我沒有發覺 '為人師表' 不能說的用詞, 全是自己親身所見及分析. 至於其他回應的測猜, 根本不是本人的想法.
文中所提及情況的小孩子, 如只計清醒時間, 在我家比在自己家長, 每天手冊我是第一個打開的, 每次測考我是第一個知的, 每個學校的改動我也一定要知. 那我不算用家, 也算半個用家. 沒有想針對任何學校, 只陳述情況及回應樓主的原因.
最後, 我己經不'為人師表'多年, 現在是一個留在家中煮飯洗衫湊仔的無知C9, 那樣可以發表自己對選校的想法或言論嗎 ?
我不想在此引起罵戰而影響了樓主起這TOPIC 的原意, 如果因為某些情況引起大家對號入座的不安, 我實在覺得抱歉.
最後, FSFORTH 說得對, 原來大家不明白大龍鳳是什麼意思,不是入學介紹會,可能是我這無知C9用詞太差,令大家誤會
我不會再回這帖,在BK這麼多年都無跟人開片,不想因說一下自己想法而破戒. 

作者: JadeW    時間: 13-3-22 10:45     標題: 回覆:Twins-Baby 的帖子

係呀!最緊要消化人地講乜, 人地話好既地方岩吾岩你個小孩,吾好既地方你又重吾重視呢!
但好多家長只接受人地讚寶貝既學校、聽一面倒的意見,吾俾人地講吾同既意見。聽下人地講乜,吾同意未講返你既論點證據囉。我覺得討論區應該俾人發表吾同意見,只要有自己論點證據,大家可以有吾同理念、吾同意見、吾同既選擇,但係講既野吾可以亂講、放流料、惡意中傷!

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-22 10:51

清者自清.  心中無愧便算, 唔好咁上心, 大家都係討論一吓, 每個人都有言論自由, 敢言的人不多, 因為其他人會比發言者冷嘲熱諷.  我都試過, 但我只求問心無愧. 別人信又好唔信又好, 到佢自己有機會體驗到, 咪知真與假.  你給我們的意見, 我們定會自己分折, 因為上來的父母們都不是無知識水平的人, 都為人父母, 一定會有一定分析力, 我真希望各位父母, 大家平心靜氣傾吓, 啱聽咪聽, 唔啱聽咪笑吓.  真係要 "和諧"
作者: swmami    時間: 13-3-22 10:56     標題: 回覆:pamelaywy 的帖子

pamelawy, 明白妳應該是真心發表自己的想法。

大家都要包容大家。

作者: extra369    時間: 13-3-22 10:59     標題: 回覆:pamelaywy 的帖子

講得好。

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-22 11:09

大家可以睇吓呢個FORUM有好多問點樣入啲XXXXXX學校, 但家長有無想一想揀學校要有咩因素係唔會揀呢?  我想好多會揀眾人追奉的人學校, 有幾多人會想吓自己想要咩.  我揀的係我生活中認識的人辦所揀的, 因為咁多年來, 去到邊都會遇到相識的人, 看到他們的成就, 佢哋都好多謝學校的教育方法, 現在個個都認為學前教育好重要, 因為真係良莠不齊,好多家長上了小一都話涵接唔得好.  個個都知道學前教育後, 升小學問題係好重要, 將來條路點行, 都好睇小學點揀.  如果大家可以給上呢度啲未來小一學生家長一些頭緒, 真係會功德無量.  無論好與唔好, 都係意見, 請大家見諒.
作者: solomonwong    時間: 13-3-22 11:38

絕對絕對不會揀d好勁,所謂神級的名校因為我想我d仔女全面發展,讀書讀得開心

作者: kc_01k    時間: 13-3-22 11:43

extra369 發表於 13-3-21 07:19
我知你講邊間,全說中,十分同意,所以我冇幫個仔報。

我都知, 講中晒我朋友講嘅嘢, 但佢好慘, 仔讀緊.  
作者: fsforth    時間: 13-3-22 12:07

pamelaywy 發表於 13-3-22 10:37
首先, 請大家不要再PM 我問我是不是某一間學校, 我說過不會開名, 就不會回答. 是不是大家PM 的三幾間, 只是 ...

我收PM 都收都爆, 我同你一樣都不會回答, 有刨下文一睇就知邊間...

間間學校都有好有壞的一面, 問題是好的一面是不是大家想要的, 而差的一面是不是可以接受, 呢樣野係個人價值觀, 自己想要什麼永遠是問心, 不是問人.

你肯分享你的經歷, 絕對是很難得, 我最怕有人渣住學校一兩點所謂壞處就插到學校一文不值, 聖經馬太福音7章1-6節正解釋了為什麼有這種事發生:

7:1    你 們 不 要 論 斷 人 、 免 得 你 們 被 論 斷 。  
7:2    因 為 你 們 怎 樣 論 斷 人 、 也 必 怎 樣 被 論 斷 。 你 們 用 甚 麼 量 器 量 給 人 、 也 必 用 甚 麼 量 器 量 給 你 們 。  
7:3    為 甚 麼 看 見 你 弟 兄 眼 中 有 刺 、 卻 不 想 自 己 眼 中 有 梁 木 呢 。  
7:4    你 自 己 眼 中 有 梁 木 、 怎 能 對 你 弟 兄 說 、 容 我 去 掉 你 眼 中 的 刺 呢 。  
7:5    你 這 假 冒 為 善 的 人 、 先 去 掉 自 己 眼 中 的 梁 木 、 然 後 纔 能 看 得 清 楚 、 去 掉 你 弟 兄 眼 中 的 刺 。  
7:6    不 要 把 聖 物 給 狗 、 也 不 要 把 你 們 的 珍 珠 丟 在 豬 前 、 恐 怕 他 踐 踏 了 珍 珠 、 轉 過 來 咬 你 們 。  

作者: koala_choco    時間: 13-3-22 12:20

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-22 12:26

個人意見不代表所有人意見, 無論意見好與壞, 都係意見, 我都睇到有家長唔會揀比人神化咗的學校, 而我揀學校都係會睇校長本人,在過往, 我對學校唔滿意我都會找校長傾. 到發現個校長原來係一個做又三十六, 唔做又三十六時的樣子, 我只有怪自己唔識揀學校. 如果多一個 INSIDER可以給我知道多一點, 我係可以避免揀錯校. 所以我們多角度去睇每一間學校, 我哋先至可以比自己多一份參考.  無論好與壞, 都係一種參考.  可以比自己接受學校好同唔好之處.
作者: JL3    時間: 13-3-22 12:44     標題: 引用:Quote:pamelaywy+發表於+13-3-22+10:37+首

原帖由 fsforth 於 13-03-22 發表
我收PM 都收都爆, 我同你一樣都不會回答, 有刨下文一睇就知邊間...

間間學校都有好有壞的一面, 問題是好 ...
其實,好多家長原本好天真、純良,亦不想比較,可惜,即使你不去比較,甚至逃避,又有用嗎?生活在今時今日的香港,你做乜決定都會比人批評!我見很多家長,考入一些名校之後,分享自己只是一個普通家庭,我認為只係想比人知道自己幾咁勁,生咗一個天才!又有一 D 人話自己小朋友手上有幾多個證書、獎狀;我還以為是奧運金牌,無非想話比人知道自己家底厚,可以有咁多金錢做訓練!實際上,你問一問這些所謂名校的校監、校長、老師,又有幾多個天生就含金鎖匙出世,又有幾多人畢業於聖保羅男女、女拔、男拔?又有幾多人的中學有標準足球場和游泳池?這些所謂學界冠軍,畢業之後,有幾多人繼續發展體育事業呢?其實,只有人生態度正確,就算屋村學校也能出人頭地,可惜,事移世逆,這種道理,已經不再合時!不喜勿怪!

作者: VETY    時間: 13-3-22 12:54

其實想晒野的家長真係太多, 好多時借答野去晒野, 有正常家長問點樣為p4/p5 小朋友prepare "flyer", 都好正常姐, 永遠第一個搶答的家長就答自己的小朋友p2已經考到15個盾喎, 搏其他人"驚為天人", 呢d家長教出黎的小朋友品格真係好打有限!:;pppp:
作者: JL3    時間: 13-3-22 13:11     標題: 引用:其實想晒野的家長真係太多,+好多時借答野去

原帖由 VETY 於 13-03-22 發表
其實想晒野的家長真係太多, 好多時借答野去晒野, 有正常家長問點樣為p4/p5 小朋友prepare "flyer", 都好正 ...
我上星期同仔仔、女女去朋友仔度開生日派對,其中一個家長,我十分佩服,不斷話自己個仔好叻,有一間神校收咗,(係九龍塘,校名),原本我都算,越聽越唔 舒服,我插嘴話你個仔好醒目 Wo ,我係校長 In 完都收啦!佢沾沾自喜,仲話係,校長猛咁讚我個仔醒目,又多獎項!我跟著來了,問而家自行階段係計能力咩?唔係計世襲、家長職業同宗教分咩?要 In 咩?你間唔係津貼小學咩?幾時變咗直資呀!要 In咁形!佢好似唔係好開心,一家大細行開咗!我知道我講錯了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5