教育王國

標題: 香港民生 vs 高主教 vs 明慧 [打印本頁]

作者: hoiyangel    時間: 13-4-17 09:59     標題: 香港民生 vs 高主教 vs 明慧

仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1, 高主教 同 明慧都收佢讀am, 諗緊呢三間讀邊間好!請問有咩意見?!

作者: ngngachun    時間: 13-4-17 22:09     標題: 引用:仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1,+高主

原帖由 hoiyangel 於 13-04-17 發表
仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1, 高主教 同 明慧都收佢讀am, 諗緊呢三間讀邊間好!請問有咩意見?!
...
I vote 高主教

作者: twllc    時間: 13-4-17 22:31

我都揀高主教
作者: salsalee    時間: 13-4-18 01:50     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

Of course 高主教

作者: hoiyangel    時間: 13-4-18 10:18

但係聽人講高主教英文麻麻地,全校得一個NET,同埋學校新,D老師水平唔係咁平均,唔知係咪真架呢?

作者: AA1218    時間: 13-4-18 12:43     標題: 回覆:hoiyangel 的帖子

Vote for 高主教!

作者: jojo7neko    時間: 13-4-22 19:31     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

如果高主教vs维記呢?

作者: AA1218    時間: 13-4-22 23:37     標題: 引用:如果高主教vs维記呢? +

原帖由 jojo7neko 於 13-04-22 發表
如果高主教vs维記呢?
I will vote for 高主教 as well!

作者: ngngachun    時間: 13-4-23 17:24     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

要睇下您小朋友個性及您想佢接受那樣教育模式喎。

作者: zenobiacheung    時間: 13-4-27 07:12

How about 高主教 vs Rosaryhill Kindergarten?
作者: wonderland07    時間: 13-4-27 09:16     標題: 回覆:zenobiacheung 的帖子

聽聞高主教唔係一條龍上中學wow

作者: JeanTUNG    時間: 13-4-27 12:56     標題: 回覆:wonderland07 的帖子

I also heard this.  I guess it will have bigger chance that outsider

作者: behappydad    時間: 13-4-28 14:33     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

一半机會都算高啦

作者: Angie_Law    時間: 13-4-28 16:03

其實真係好睇家長要D咩嘢。幾個星期前公司有easter party,好多同事都帶埋小朋友嚟,有兩個讀明慧國際部和學之園嘅小朋友英文好叻,同D外籍小朋友玩和交談完全冇問題,唔講仲以為佢地讀IS,睇落佢醒過同場另外幾個讀名龍幼嘅小朋友好多。可能每日接觸2,3個鍾英文跟每星期出外谷幾個鍾英文真係有D分別。

可能真係時代唔同,以前冇追求兩文三語,個個幼稚園小朋友英文都差唔多。

作者: SmartCandy    時間: 13-4-28 17:50     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

咁又未心!如果換轉鬼仔講中文,妳又會唔會話佢地無咁醒?人地龍校小朋友母語教學,只係英文起步遲,唔係差。人地龍校小朋友甚至跟本唔想跟佢地玩個套嘢。唔可以話人地唔講英文就話人地差。名校中小學幼稚園用中文學習比比偕是。例如陪正幼稚園小學用中文教學,點解人地成日有9A 甚至有次10A?大家未去終點邊個夠譫話醒唔醒!

作者: melonfans    時間: 13-4-28 18:31

SmartCandy 發表於 13-4-28 17:50
咁又未心!如果換轉鬼仔講中文,妳又會唔會話佢地無咁醒?人地龍校小朋友母語教學,只係英文起步遲,唔係差 ...

培正有9a, 10a?  請問邊年?

連民生kg上年都開始要轉國際班, 脫離學卷,  小學中學改為部份班別英文教學, 吾再全部母語教學.

無他, 入u率遞減, 英語水平下降, 公開試吾夠其他學校爭, 呢個係事實.

作者: SmartCandy    時間: 13-4-28 23:05     標題: 引用:+本帖最後由+melonfans+於+13-4-28+18:36+

原帖由 melonfans 於 13-04-28 發表
煩請你去倍正中學網頁睇吓就知邊一年,而且仲睇到佢過往成績,透明道好高。

作者: melonfans    時間: 13-4-28 23:22

SmartCandy 發表於 13-4-28 23:05
煩請你去倍正中學網頁睇吓就知邊一年,而且仲睇到佢過往成績,透明道好高。

...

見到了!  只是見到小部份尖子榜, 請問有沒有入大學比率?  thx!
作者: kittyland06    時間: 13-5-1 07:54     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

真係好似唐英年咁講,小學要睇入 U 率?:;pppp:  
其實公道啲,有啲家長想小朋友讀母語然後中學去外國升學咪鐘意入 local school 囉,我身邊大部份家長就是這一類。如果想小朋友响香港考大學就要多啲競爭力!

作者: melonfans    時間: 13-5-1 15:25

kittyland06 發表於 13-5-1 07:54
真係好似唐英年咁講,小學要睇入 U 率?  
其實公道啲,有啲家長想小朋友讀母語然後中學去外國升學 ...

咁就要問下點解想入龍校嘅原因la!   不過吾知講你聽又明吾明呢?!   

我個年代己經係英文小學, 升中去外國.  依家香港嘅 is / 直資/ 私立水平咁高, 一樣有人去top tier 嘅overseas u.

不過大家吾同層面同思想, 又真係好難溝通!  

作者: kittyland06    時間: 13-5-1 16:54     標題: 引用:Quote:kittyland06+發表於+13-5-1+07:54+真

原帖由 melonfans 於 13-05-01 發表
咁就要問下點解想入龍校嘅原因la!   不過吾知講你聽又明吾明呢?!   

我個年代己經係英文小學, 升 ...
你响咁高層面,我平民嚟架咋!:;pppp:

作者: melonfans    時間: 13-5-1 17:19

kittyland06 發表於 13-5-1 16:54
你响咁高層面,我平民嚟架咋!

我地嘅層面不同於......你鍾意用呢個:;pppp:,

我鍾意用呢個   同人溝通law!  

作者: GCG    時間: 13-5-1 19:22     標題: 引用:Quote:kittyland06+發表於+13-5-1+16:54+你

原帖由 melonfans 於 13-05-01 發表
我地嘅層面不同於......你鍾意用呢個,

我鍾意用呢個   同人溝通law!  
咁鐘意外語點解唔直接去外國生活?

作者: melonfans    時間: 13-5-1 21:13

GCG 發表於 13-5-1 19:22
咁鐘意外語點解唔直接去外國生活?

其實我只怕咗香港教改, 再加埋上次硬推國教.

依家派得派位小學, 功課閒閒地都5-6樣, 日日做功課都2,3個鐘, 轉頭又話呈分試.

就算日日埋頭苦幹, 大把人讀咗10幾年英文, 中學畢業, 講寫英語都有困難.  當然吾可以話所有人!

我自己都想下一代2文3語都流利, 依家就為小朋友做好準備, 萬一又嚟教改, 無所適從, 都可以試IS 或出外讀書.

就算日本, 德國, 法國, 大陸, 台灣, 佢地全部母語教學到大學, 係香港先改嚟改去, 但係大學始終用番英語授課.

作者: kittyland06    時間: 13-5-1 22:38     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

我始終覺得中國人要識睇寫講中文。不喜勿插!

作者: BravenBright    時間: 13-5-1 23:49     標題: 回覆:SmartCandy 的帖子

非常同意。英文唔好就話唔夠醒呢句話已經唔make sense. 又唔見話中文唔好就唔醒,咁擺明就係歧視母語?

其實龍校好多都唔似非龍校咁要係幼階段逼得咁緊。原因好簡單,就係佢哋仲有時間係小中慢慢去培訓,唔需要因要考小而小小人仔就要佢哋練得週身刀。呢樣我較buy,唔想咁細就要咁辛苦,咁當然都要睇下有無信心可直升小學嘞!

作者: allysharlin    時間: 13-5-2 10:23

我會睇小朋友情況,民生樓主讀梗,都知道好唔好。

高主以品德為主,佢唔淺,係英文只有一個外籍老師,同有一半機會升高小(不過這個係未知,因為今年K3不是係高幼出來,所以有所保留)。我覺得好睇小朋友性格去邊間。
作者: amy0119    時間: 13-5-6 12:04     標題: 引用:仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1,+高主

作者: hoiyangel    時間: 13-5-14 17:34

已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔仔讀民生很開心,我怕他讀高幼這類傳統幼稚園會不喜歡!而且高幼又不是直升高小,好像沒有很好的原因要轉校!

其實高小及港同都是我心儀的學校,但小朋友還很細,我都未知他適合讀哪類型學校!苦惱中!

作者: vnghk0001    時間: 13-5-14 19:20     標題: 回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

既然係心儀,就揀高主教,就算而家唔讀,考小學又可以考到,到時咪仲唔適應。
英文有人話深,又有人話淺,我阿女而家k1,但係因為由細到大,平日係屋企,睇電視都係英文,我先至覺對阿女黎講係淺,phonics已經教完T sound啦,寫字已經教完A,E,F,T,L,D,H啦,可能仲有,唔記得,咁你覺得如何?

作者: Twoteeth    時間: 13-5-14 20:02     標題: 回覆:vnghk0001 的帖子

作者: feiji    時間: 13-5-15 00:38     標題: 引用:已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔

原帖由 hoiyangel 於 13-05-14 發表
已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔仔讀民生很開心,我怕他讀高幼這類傳統幼稚園會不喜歡!而且高幼 ...
高幼用活動教學,都教幾多課外知識,中文的程度是高的,而英文程度適中,功課量則不多不少,是一間天主教氣氛濃厚的學校。

作者: feiji    時間: 13-5-15 00:51     標題: 引用:Quote:原帖由+hoiyangel+於+13-05-14+發表

原帖由 feiji 於 13-05-15 發表
高幼用活動教學,都教幾多課外知識,中文的程度是高的,而英文程度適中,功課量則不多不少,是一間天主教氣 ...
我其實想話,我覺得高幼都幾愉快學習㗎喎。

作者: bbkiuho1306    時間: 13-5-15 10:14

路過想問下各位家長意見:
北角民生VS聖瑪加利大, 你地會點睇呢?THX

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5