教育王國

標題: 會否為優才放棄第一輪20分抽喇沙既機會?? [打印本頁]

作者: pingu_k    時間: 13-5-11 22:31     標題: 會否為優才放棄第一輪20分抽喇沙既機會??

假設有幸優才收了,本身不是喇沙個網,只靠第一輪20分去搏,另有一間並非龍校但幾好既小學做backup,大家會如何選擇?tks!
作者: taktakchichi    時間: 13-5-12 01:34

提醒一點, 優才初小去旺角返學, 高小以後去調景嶺返學.

20分自己階段LS呢D名校機會真係好低, 不如睇下你打算考邊D學校再諗
作者: 小曳人    時間: 13-5-12 06:49

咁你覺得嗰邊幾好嘅非龍校,好唔好得過gt呀?

作者: pingu_k    時間: 13-5-12 10:27

taktakchichi 發表於 13-5-12 01:34
提醒一點, 優才初小去旺角返學, 高小以後去調景嶺返學.

20分自己階段LS呢D名校機會真係好低, 不如睇下你打 ...
Tks!考就都係果d大把人爭既學校啦! :)
作者: pingu_k    時間: 13-5-12 10:35

回復 小曳人 的帖子

呢間好既非龍校係傳統學校,同GT吾同!其實GT就好在有中學(吾駛再煩升中),同各方面都幾好!但我c6就對歷史較短既所謂新派學校一直都興趣不大,但我自己一諗到小四五又煩升中又好怕!
作者: hecabb    時間: 13-5-12 10:41     標題: 回覆:pingu_k 的帖子

我就係因為唔想放棄20分抽MCS,所有直資學校都唔報(除咗SPCCPS),費時到時魚與熊搵嚟煩
雖然第一輪冇份,而到最後可能都抽唔到。。。但冇後悔過,因為MCS係我同個女一心一意想入的。

作者: 小克    時間: 13-5-12 10:47

作者: josephine99    時間: 13-5-12 17:03

回復 小克 的帖子

我報不到剛過去星期六優才的簡介會, 請問是否考到優才就不能參與第一階段自行分配?抑或自行分配可以但大抽獎就不可?謝謝!

作者: taktakchichi    時間: 13-5-12 17:44

josephine99 發表於 13-5-12 17:03
回復 小克 的帖子

我報不到剛過去星期六優才的簡介會, 請問是否考到優才就不能參與第一階段自行分配?抑或 ...
優才今年8月尾有結果, 但自行要9月先有得報, 應該要11月先有結果.
除非優才俾你11月後先註冊, 如果唔係咁自行都未必可以報 (如果自行結果出之前註冊咗自資學校, 報咗自行都唔會派俾你).

作者: josephine99    時間: 13-5-12 20:33

回復 taktakchichi 的帖子

many thanks
作者: jeremyphlam    時間: 13-5-12 22:56

呢個問題和「我好唔好放棄份工,全職買六合彩?」有甚麼分別?
作者: pino    時間: 13-5-12 23:06

回復 jeremyphlam 的帖子

有分別!樓主"另有一間並非龍校但幾好既小學做backup" wor!
作者: albert831    時間: 13-5-13 10:52

樓主未免擔心得太早, 要GT第一輪收, 機會只係廿幾份之一 (當然, 如果你小朋友有特異功能就另計). 如果只係收你做first waiting list, 反而可以報自行. 如果收你2nd waiting list or reject (多數係呢二類), 就可以同GT講bye bye.
作者: lukimama    時間: 13-5-13 11:49     標題: 回覆:hecabb 的帖子

上年有冇人20分抽到MCS? 吾報直資這樣有風險

作者: marcoli8    時間: 13-5-14 20:20     標題: 引用:上年有冇人20分抽到MCS?+吾報直資這樣有風

原帖由 lukimama 於 13-05-13 發表
上年有冇人20分抽到MCS? 吾報直資這樣有風險
Any idea?

作者: hecabb    時間: 13-5-14 20:45     標題: 回覆:marcoli8 的帖子

Yes, one of my fd got in MSC at 20 points

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5