教育王國

標題: 2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下! [打印本頁]

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-21 21:08     標題: 2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下!

小女係0806B, 會幫佢報考:
培僑書院,陳守仁,圓玄小學。
家住重災區,粉嶺!
你哋呢?

作者: happy_lavender    時間: 13-5-21 22:34

小兒係0809,家住將軍澳,報了真道,將會報埋播道和港同。
作者: crazymum    時間: 13-5-22 14:20     標題: 引用:小女係0806B,+會幫佢報考: 培僑書院,陳守

原帖由 CyHgMaMa 於 13-05-21 發表
小女係0806B, 會幫佢報考:
培僑書院,陳守仁,圓玄小學。
家住重災區,粉嶺!
唔好意思,現實D建議你搬屋!

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-5-22 15:03

小兒0805,會報港同,福小,TKO3龍(x播道)。
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-5-22 15:04

小兒0805,會報港同,福小,TKO3龍(x播道)。
作者: happy_lavender    時間: 13-5-22 15:25

我主力報播道,因為好近,亦係自己教會所辦的惟一一間學校;報真道和港同原來是給阿仔實習面試的,應該唔會讀港同,因為算遠;但真道方面,我睇完佢個教育理念,去完簡介會後非常喜歡,現在變成了直資首選!

至於自行,我在本區有機會報將循(近)、宣基(有朋友在那裡教)及港島舊基灣(自己母校),可能會再加學校入考慮之列,考慮中,睇晒資料先決定................... 當然都會睇阿仔鍾意邊間,始終讀的人是他,不是我!
作者: susuwai    時間: 13-5-22 15:45     標題: 引用:我主力報播道,因為好近,亦係自己教會所辦

原帖由 happy_lavender 於 13-05-22 發表
我主力報播道,因為好近,亦係自己教會所辦的惟一一間學校;報真道和港同原來是給阿仔實習面試的,應該唔會 ...
自行只可報一間

作者: happy_lavender    時間: 13-5-22 15:50

回復 susuwai 的帖子

已編輯....唔見咗D字....出唔到.....Anyway,謝謝提醒。
作者: PeonyComing    時間: 13-5-22 18:16

我女女0803, 我會報王錦輝, 國際音小同CKY. 港同同真道都想試, 因有幾個朋友仔女讀緊都話開心
作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-22 18:35     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-05-21+發表小

原帖由 crazymum 於 13-05-22 發表
考到再考慮,我仲有個細仔係粉嶺讀書,
Anyway thx for ur advice

作者: Valy    時間: 13-5-22 18:39

回復 happy_lavender 的帖子

播道校舍吸引, 生命教育看來是強項。音小也是。

去完陸慶濤,比起幾年前,感覺課程和軟件不俗,可惜新校舍十畫未有一撇。應該會報埋。

剛報了優才, 填份表,已有點兒not my cup of tea. 當面試rehearsal.

作者: king1204    時間: 13-5-22 20:47     標題: 回覆:Valy 的帖子

點解唔鐘意優才呢

作者: happy_lavender    時間: 13-5-22 21:04

我都想知何解見完張申請表就唔揀優才?我聽到的評語都不錯,我唔揀佢係因為離家遠(小一至小三返旺角)和信仰問題。
作者: mckenbaby    時間: 13-5-23 00:20

我們是13/14升小,又有考直資,家住將軍澳,原本對區內三間直資都好有興趣,見咁多人講將軍澳三間直資,可以有小小分享。
優才: 分開校舍,第一間放棄了,冇交表。
真道: IB真係好吸引,但每級只有7x人可報讀IB, 其餘就玩返傳統公開試,問題就出現,佢地係自己設計課程接軌IB, 最後上吾到IB, 就要信佢地那一套夠傳統的一套砌,又放棄,有交表,冇去in.
播道: 四平八穩,百分百上返中學。求近和怕煩,不錯選擇。有in, 結果waiting.
住將軍奧的家長,玩得直資遊戲,就真係吾好淨係留守將軍澳。
作者: crazymum    時間: 13-5-23 10:43     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-05-21+發表小

原帖由 crazymum 於 13-05-22 發表
有朋友囝囝讀名小,全班同學都係住豪宅、父母是公司董事或高經或專業人士,而且全是大B,得一個是細仔,但佢老豆係飛機師!

作者: taktakchichi    時間: 13-5-23 10:49

其實呢幾樣唔難做:

住豪宅、父母是公司董事或高經

1. 依家有邊個新樓盤唔話自己係豪宅?
2. 自己做個商業登記, 印埋卡片, 你要咩title都可以

純綷講笑, 不喜請見諒
作者: taktakchichi    時間: 13-5-23 11:02

我都報下先:
小兒0806, 只報了英華, 主力私校
其實除咗英華, 其它考咗都係諗住做 backup, 因為有個細跟尾, 最想入軒小
(如果佢真係咁叻YW都考到, 唯有再為個細辛苦多一次)
作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-23 13:05

住將軍奧的家長,玩得直資遊戲,就真係吾好淨係留守將軍澳。

而家間間都咁多人考, 建議試多幾間, 睇下有咩在手再盡快考慮, 好過到時至發現想再考已經錯過良機
作者: crazymum    時間: 13-5-23 13:53     標題: 引用:其實呢幾樣唔難做:住豪宅、父母是公司董事

原帖由 taktakchichi 於 13-05-23 發表
其實呢幾樣唔難做:

住豪宅、父母是公司董事或高經
你都講得啱,不過要幫個小朋友洗埋腦先穩陣!

作者: crazymum    時間: 13-5-23 13:55     標題: 引用:我們是13/14升小,又有考直資,家住將軍澳

原帖由 mckenbaby 於 13-05-23 發表
我們是13/14升小,又有考直資,家住將軍澳,原本對區內三間直資都好有興趣,見咁多人講將軍澳三間直資,可 ...
很有用的分享,謝謝!

作者: Valy    時間: 13-5-23 14:31

你的考慮都係我的考慮。表格其中幾條問題:

孩子優點是甚麼?你打算如何培養他?
根據多元智能的概念,請列出孩子的興趣,並填寫曾參與的興趣班/曾獲之獎項
==>這兩條給我的感覺是,虎媽比較啱讀,要由細到大,悉心培養,參加各種興趣班,並積極參加比賽,攞獎。對於崇尚自然,用興趣班/比賽以外途徑培育小孩的,不知怎樣回答,畢竟不是每樣智能都可以用興趣班速成,而且小孩子還小,有否某方面的智能,會否言之尚早?

你打算怎樣接送孩子,若未有校車?
==>星期一會由家傭送,星期二保鑣送,星期三至五用波子、BENZ及...送, 不明白為何要這樣問。

不喜勿插,純屬個人感受。

作者: mckenbaby    時間: 13-5-23 15:20

回復 mckenbaby 的帖子

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係如果小朋友將來考吾到頭70名, 都吾知點算!
大家多去OPEN DAY或簡介會, 了解會多好多, 真係有用. 去過CO-ED, 蔡繼有和男拔, 一定會中毒!

作者: happy_lavender    時間: 13-5-23 15:21

回復 Valy 的帖子

話時話,除了搭校車和獲什麼獎那兩條題目,其他幾條也值得家長們認真地想一下,這有助我們確立培養子女的路向。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-23 15:51

mckenbaby 發表於 13-5-23 15:20
大家多去OPEN DAY或簡介會, 了解會多好多, 真係有用

呢樣真的, 本來聽埋聽埋, 訂左D目標, 有D越見越鐘意, 有D越見越唔鐘意, 好個人, 真係要去感受下
作者: wongchunBB    時間: 13-5-23 16:00     標題: 引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

作者: wongchunBB    時間: 13-5-23 16:02     標題: 引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

作者: monsterparentss    時間: 13-5-23 16:38

回復 Valy 的帖子

我小朋友依家讀小一,當年我都有去in優才都順利入選,但最後有更適合嘅offer放棄咗。

我當年見到"問題一"都O咀,因我不是虎媽,小朋友沒有任何奬項,所以我輕輕帶過就算。"問題二"是因為旺角學校得小一至小三,太小人數,好似唔係條條線有校車供應,所以先咁問。

所以唔好俾啲form嚇怕咗,有就寫,無就由得佢,不必介懷

我都係普通家庭,in果陣仲著得鬼咁casual,我諗都係睇小朋友in多啲!

反而我好怕啲form問家庭收入呀,父母係邊間學校畢業呀,呢啲問題我覺得仲古怪!

*小學我唔記得有無問,因唔係in過好多間,但幼稚園一定有問過嘅!

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-23 16:57     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-05-22+發表唔

原帖由 crazymum 於 13-05-23 發表
有朋友囝囝讀名小,全班同學都係住豪宅、父母是公司董事或高經或專業人士,而且全是大B,得一個是細仔,但 ...
Oic thx
我唔係專業人仕,只係ftm加做生意。
C6就係專業人仕。
唉!一切靠運氧氣吧!

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-23 16:59     標題: 引用:Quote:原帖由+taktakchichi+於+13-05-23+發

你都講得啱,不過要幫個小朋友洗埋腦先穩陣!
依家做小朋友真唔簡單

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-23 17:04     標題: 回覆:2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下!

其實我報直資原因,只係想仔女讀開心小學,可以愉快學習,因為我唔buy填鴨

作者: kokothy    時間: 13-5-23 19:49

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-23 19:59     標題: 引用:咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?

原帖由 kokothy 於 13-05-23 發表
咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?
唔會既,依家係選合適既小朋友,唔係家長同住址。

作者: crazymum    時間: 13-5-23 20:24     標題: 引用:Quote:原帖由+kokothy+於+13-05-23+發表咁

原帖由 CyHgMaMa 於 13-05-23 發表
唔會既,依家係選合適既小朋友,唔係家長同住址。
現實並非如此!

作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-23 21:05     標題: 引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-05-23+發表唔

現實並非如此!
真的嗎?
點解會咁肯定既?
我無惡意,淨係想知點解?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-23 21:11     標題: 引用:咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?

原帖由 kokothy 於 13-05-23 發表
咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?
傳聞話,睇家長背景的,連做醫生都要睇邊度做(私人定政府醫院),聽完就算,又無得verify。事實係,都幾多公務員仔女讀私校直資,因為有津貼

作者: terrywong1980    時間: 13-5-23 22:52

小女係0812,秀茂坪區......都未決定報考邊間小學!
因為囡囡平日主要係外母湊,所以囡囡都無乜參加過興趣班,唔知面試會唔會比其他小朋友輸蝕好多呢?唉.....
作者: CyHgMaMa    時間: 13-5-24 00:12     標題: 引用:Quote:原帖由+kokothy+於+13-05-23+發表咁

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-23 發表
傳聞話,睇家長背景的,連做醫生都要睇邊度做(私人定政府醫院),聽完就算,又無得verify。事實係,都幾多 ...

作者: shanshanjojo63    時間: 13-5-24 02:41

我女0802,將會報陳守仁,王錦輝,培僑,嶺南,另外報多兩,三間作後備,學校K3 d 校長分享時,基本每人報左十幾間,解釋係避免學校interview 撞期要自行先決擇,小朋友身體狀況,等等
作者: 四隻貓    時間: 13-5-24 09:38

mckenbaby 發表於 13-5-23 15:20

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係 ...

同意. 真係要勤力少少, 去多d 學校簡介會同open day. 人人話好既學校但未必係你杯茶; 無咩人留意既又可能好0岩你.

e.g. 培僑我一直覺得係左派學校, 好多人又話培僑學生唔乖....但去完參觀同聽完簡介之後, 完全改觀. 仲成為我其中一間心儀學校.

蔡繼有既簡介會確實引人, 但我都總共去左三次簡介會+2次open day , 再詢問了在讀和已離校家長, 了解得清清楚楚(始終IB school 唔係自己熟悉既課程), 先決定佢係我既最心儀. 不過我亦認識朋友係聽完蔡繼有既簡介會之後覺得唔0岩讀, 決定唔報名.

考小一真係唔容易, 大家要加油, 做好準備工夫.

作者: Valy    時間: 13-5-24 11:20

回復 monsterparentss 的帖子

係, 張FORM要填父母學歷,照填照IN,人地揀到先再諗

作者: happy_lavender    時間: 13-5-24 13:31

播道書院在2012/3年度的學費為HK$1,630,共交10期。唔知2014/5年度加幾多喎。
作者: brrbaby2007    時間: 13-5-24 16:03

monsterparentss 發表於 13-5-23 16:38
回復 Valy 的帖子

我小朋友依家讀小一,當年我都有去in優才都順利入選,但最後有更適合嘅offer放棄咗。
GT咪係lor, 父母讀邊間U邊間中學都要問

作者: monsterparentss    時間: 13-5-24 20:08

回復 brrbaby2007 的帖子

係呀!我真係唔記得晒喇。可能我仔仔真係in得好好呀!
作者: dandanmami    時間: 13-5-24 20:32

作者: BeBeMa1012    時間: 13-5-24 20:41     標題: 引用:Quote:monsterparentss+發表於+13-5-23+16:

作者: evaken    時間: 13-5-24 22:06     標題: 引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+13-05-24+發

原帖由 BeBeMa1012 於 13-05-24 發表
老師直接問嗎?
響張小一申請表度要填

作者: crazymum    時間: 13-5-25 10:11

CyHgMaMa 發表於 13-5-23 21:05
真的嗎?
點解會咁肯定既?
我無惡意,淨係想知點解?
其中一個真實例子, 有個好熟的朋友, 1月頭大女, 超靚女醒目型, 今年IN(GROUP IN)兩大名幼PN, 老師全程老師無咩點望佢囡囡, 即使囡囡做得晒所有指定動作, 老師無望根據唔知個小朋友識做幾多; 老師無望的原因可能係佢住大埔村屋, 媽媽只是保險經紀, 老豆是公務員.又無填自己係中高級o個隻!

作者: MrBeast    時間: 13-5-25 11:06

做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小學。到於gt, 睇個校名就知佢想收乜學生la.
作者: 魚王    時間: 13-5-25 12:18     標題: 引用:做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊

原帖由 MrBeast 於 13-05-25 發表
做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小 ...
Yes, 我個friend 小朋友有學慞,學校叫佢出去做檢查,但檢查後又無支援

作者: Eileenknn    時間: 13-5-25 22:19     標題: 引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

原帖由 Valy 於 13-05-23 發表

你的考慮都係我的考慮。表格其中幾條問題:
我都有填表,但唔覺有後面那兩條問題?!唔通我填漏!

作者: 320BeBe    時間: 13-5-25 22:35

家住油塘,心儀港同,but ....中學太遠了,逼住放棄,會考優才、真道、培正、英華、宣小、九龍塘小學、福小!  大家一齊努力呀!
作者: hoihoima    時間: 13-5-25 23:36

MrBeast 發表於 13-5-25 11:06
做好自己本份便可,無需咁多陰謀論,我身邊有不少普通family入到名小,亦有d話識邊個邊個最後入唔到心儀小 ...

"睇個校名就知佢想收乜學生la" - Agree.  On the other hand, it is hard to believe that gifted child will choose GT.
作者: Pekkle_bon    時間: 13-5-25 23:51     標題: 引用:回復+mckenbaby+的帖子 其實吾係識好多野,

原帖由 mckenbaby 於 13-05-23 發表

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係 ...
想問真道如果考唔到頭70 名咁會點?

作者: babadogcat    時間: 13-5-26 10:41

回復 hoihoima 的帖子

優才又好想收到優才, 可是真既優才又好多選擇, 所以身邊朋友只當呢間係預習, 真正會讀既係可能後補上.

作者: aleelee    時間: 13-5-26 12:13

回復 320BeBe 的帖子

遲D有MTR去香港仔,返中學都方便架!

作者: Rose^^    時間: 13-5-26 13:09     標題: 引用:家住油塘,心儀港同,but+....中學太遠了,

原帖由 320BeBe 於 13-05-25 發表
家住油塘,心儀港同,but ....中學太遠了,逼住放棄,會考優才、真道、培正、英華、宣小、九龍塘小學、福小 ...
不久,港鐵通車到海洋公園站,到時由油塘坐去金鐘再轉一個站便到,比起坐去旺角站還要快!
平日上班,我見有好多住東九龍如將軍澳、藍田和油塘的港同小學生乘港鐵返學!

作者: 320BeBe    時間: 13-5-27 10:09

咁係咪中學時就有MTR to 黃竹坑呢? 係就好la! Ths a lot!!!
作者: Valy    時間: 13-5-27 11:01

回復 dandanmami 的帖子

totally agree!
作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-27 11:21

320BeBe 發表於 13-5-27 10:09
咁係咪中學時就有MTR to 黃竹坑呢? 係就好la! Ths a lot!!!

到時有啦, 而家都起晒橋lor

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5