教育王國

標題: 想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好? [打印本頁]

作者: chingching8888    時間: 13-5-26 02:07     標題: 想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好?

請各家長分享你哋嘅經驗或看法,謝謝!
作者: lojo11    時間: 13-5-26 11:56     標題: 回覆:想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好?

兩間都好

作者: apple82    時間: 13-5-26 15:14

請問是否華仁比較輕鬆些?但華仁比較少位?

作者: chingching8888    時間: 13-5-27 01:09

謝謝分享!
因為華小開4班,軒官開5班,所以華小較少位嗎?謝謝你嘅提點!

聽講華小嘅上午校、下午校分開兩間報,是否報下午校會易D抽中?請家長分享!
作者: taktakchichi    時間: 13-5-27 09:31

chingching8888 發表於 13-5-27 01:09
謝謝分享!
因為華小開4班,軒官開5班,所以華小較少位嗎?謝謝你嘅提點!

如果只係得個仔, 無細妹跟尾, 灣仔區首選一定係 聖若瑟小學 同 華仁

佢地有間直屬中學, 直升番上去機會好大.

不過2間都係天主教學校, 如果你無宗教分, 自行入到o既機會非常低 (差唔多無機會)

作者: chingching8888    時間: 13-5-28 01:13

回復 taktakchichi 的帖子

謝謝!其實報軒官有20分,有少少機會。如報華小則零機會,希望大抽獎會中。
咁ge情況,你會選邊間填round 1?
俾D意見啦,謝謝!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-28 08:22     標題: 引用:回復+taktakchichi+的帖子 謝謝!其實報軒

原帖由 chingching8888 於 13-05-28 發表

謝謝!其實報軒官有20分,有少少機會。如報華小則零機會,希望大抽獎會中。
華小未至於20分零機會吧!不過的確機會比軒小細

作者: taktakchichi    時間: 13-5-28 09:25

Charlotte_mom 發表於 13-5-28 08:22
華小未至於20分零機會吧!不過的確機會比軒小細
我諗佢意思應該係, 軒小父/母是舊生, 所以有20分, 咁機會一定較高
但華小佢應該得15分, 真係可以話係"零"機會

但如果好想入華小, 自行又唔揀佢 (即使無機會), 可能日後叩門機會都無

好似我咁, 個仔得15分, 想入軒上, 明知自行都係無乜機會, 都要填. 唔係真係touch wood講句, 最後連門都冇得叩

無奈......

作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-28 09:38

加油啊!
作者: pooh仔    時間: 13-5-28 15:57     標題: 引用:謝謝分享!因為華小開4班,軒官開5班,所以

原帖由 chingching8888 於 13-05-27 發表
謝謝分享!
嚴格啲講華小得兩班。
am x 2classes ; pm x 2classes.

作者: Bilobi    時間: 13-5-28 16:12

個人較喜歡華仁

作者: lugano    時間: 13-5-28 18:35

個人亦較喜歡華仁

如果一粒仔, 選華仁
如果有細佬跟尾, 選華仁
如果有細妹跟尾, 選軒官

作者: babytowe18    時間: 13-5-28 21:34

咁學術上, 華仁, ST.JOE, 同軒小既分別在那裏呢?
軒小上和下有分別的嗎
作者: chingching8888    時間: 13-5-29 00:44

多謝咁多位家長的分享!

你猜對了,仔仔報華小(加埋天主教5分)也只得15分,所以零機會。
仔仔係細佬,當年我哋無替家姐選軒官,所以今日才頭痛,後悔不已!
其實多數家長都較喜歡華仁。咁我唯有冀望大抽獎好運D,還是選較大機會的軒上好呢?
作者: peter_pan    時間: 13-5-29 01:17

其實軒小有二十分機會不算小,博得過。除了輸給在讀學生的弟妹及教職員子女這些必收生外,就只須跟其他舊生子女爭。
不像有宗教的學校,不單輸給必收生,還會輸給有宗教的舊生子女(二十五分),接下來除了其他舊生子女外,還有那些有宗教的首名子女(同是二十分)跟著爭。
所以軒小的二十分值博率其實算很好的了!
作者: apple82    時間: 13-5-29 08:03

我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒上, 好像多些位,這是否可行呢? 這兩間學校是否很谷呢, 中文是否很深?
作者: YIN-MA    時間: 13-5-29 08:56

要注意軒官仲有女生... 但你軒官有20分的話,自行收生時,機會應該不錯,真的不成時,可在統一派位時再作決定
作者: pooh仔    時間: 13-5-29 10:51     標題: 引用:要注意軒官仲有女生...+但你軒官有20分的話

原帖由 YIN-MA 於 13-05-29 發表
要注意軒官仲有女生... 但你軒官有20分的話,自行收生時,機會應該不錯,真的不成時,可在統一派位時再作決 ...
有女大多唔會諗軒官先,灣仔太多女校, 仲要喺間間都有直屬,除非細路跟尾。

不過如我有大女+細仔, 我都會選女校, 不會選軒官先。

作者: pooh仔    時間: 13-5-29 10:55     標題: 引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
華小下唔會易入, 佢哋情況唔同軒小,上/下午喺獨立。
華小喺上/下午喺一樣, 冇分彼此,只因校舍課室唔夠,先要分兩晝, 佢哋會間住返上,下午, 並不是你今年選咗下,6年都喺下。 總之6年裡,有3年上,3年下。

作者: pooh仔    時間: 13-5-29 10:58     標題: 引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
所以填表時, 只可填華上 或 華下, 唔好將兩間放晒喺頭志願, 一間唔得, 另一間都窩, 跟住落嚟嘅志願就好危

作者: babytowe18    時間: 13-5-29 23:05

咁點唔揀T.JOE呢? 係咪完全無機會?
華仁同ST JOE會點揀呢?
作者: chingching8888    時間: 13-5-30 00:13

peter_pan 發表於 13-5-29 01:17
其實軒小有二十分機會不算小,博得過。除了輸給在讀學生的弟妹及教職員子女這些必收生外,就只須跟其他舊生 ... 
謝謝你的分享!
機會真的不算小?唔知有無一半呢?很擔心啊!

作者: kittyland06    時間: 13-5-30 00:46     標題: 引用:Quote:原帖由+YIN-MA+於+13-05-29+發表要注

原帖由 pooh仔 於 13-05-29 發表
有女大多唔會諗軒官先,灣仔太多女校, 仲要喺間間都有直屬,除非細路跟尾。

不過如我有大女+細仔, 我都 ...
其實就算大女入咗女校,細仔軒官仍有20分不是就同大女嘅機會一樣嗎?為何有細仔跟尾大女就一定要入軒官?如果 mms 收大女冇理由唔讀啩?

作者: daisy17772    時間: 13-5-30 00:51

Sorry a side question for this year 叩門.  Should I submit 叩門 letters and portfolio separately to both WY am and pm?  Or a single one portfolio will do?  Many thanks.
作者: pooh仔    時間: 13-5-30 02:31     標題: 引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-05-29+發表有女

原帖由 kittyland06 於 13-05-30 發表
其實就算大女入咗女校,細仔軒官仍有20分不是就同大女嘅機會一樣嗎?為何有細仔跟尾大女就一定要入軒官?如 ...
你點計到細仔入軒官有20分呀?

除非你喺軒官old boy / girl, 如不,請教我如何計出細仔有20分?

作者: taktakchichi    時間: 13-5-30 07:20

華仁, St Jose 2間都係男校, 係自行分配要爭都只係得男仔爭, 就算世襲生, 我諗都可能俾男女校 (如軒小, St James) 少 (因為只有兄弟可以世襲), 所以如果有宗教分+大仔 (20分), 我覺得都值得搏. 而且2兩仲有直屬中學, 日後升上會更有加有保障
作者: kittyland06    時間: 13-5-30 08:18     標題: 回覆:pooh仔 的帖子

是 old boys 分。

作者: pooh仔    時間: 13-5-30 11:51     標題: 回覆:kittyland06 的帖子

咁唔喺人人都喺軒小old boy / girl 㗎, 我嘅假設當然不是有舊生分喇。

作者: cacatam    時間: 13-5-30 12:21

回復 daisy17772 的帖子

一份應該ok,因為佢地上下午校都係一位校長。
作者: daisy17772    時間: 13-5-30 13:39

cacatam 發表於 13-5-30 12:21
回復 daisy17772 的帖子

一份應該ok,因為佢地上下午校都係一位校長。
Thanks for your reply.  
作者: meloeskie2    時間: 13-5-30 15:38

taktakchichi 發表於 13-5-30 07:20
華仁, St Jose 2間都係男校, 係自行分配要爭都只係得男仔爭, 就算世襲生, 我諗都可能俾男女校 (如軒小, St  ...

請問華小上午有30個位比自行,呢30個位入面只有21個比計分位(因為其中30% 即9個是必收生),而多出來的必收生就會在大抽獎時扣除d位,謝謝!
作者: taktakchichi    時間: 13-5-30 15:50

meloeskie2 發表於 13-5-30 15:38
請問華小上午有30個位比自行,呢30個位入面只有21個比計分位(因為其中30% 即9個是必收生),而多出來的必收 ...
呢個講法係啱, 其實主要準則係: 計分生係不少於小一學額20%, 世襲個30%, 只係"估計", 唔係一個限額

以華仁嚟講, 則係計分生至少有12個

可以俾D例子參考下:
例 1:
世襲生: 15 個
計分生: 15 個

例 2:
世襲生: 23 個
計分生: 12 個 (因至少要12人, 所以會用了5個統一派位額)

例 3:
世襲生: 4 個
計分生: 26 個 (世襲人數少)

作者: meloeskie2    時間: 13-5-30 17:44

taktakchichi 發表於 13-5-30 15:50
呢個講法係啱, 其實主要準則係: 計分生係不少於小一學額20%, 世襲個30%, 只係"估計", 唔係一個限額

以華仁 ...

真係唔該哂你詳細的解答

我得20分,真係唔知博唔博好

作者: babytowe18    時間: 13-5-30 23:33

我仲未明白, 依上午班來說, 60個學額, 世襲有多少呢? 自行又有多少呢?

作者: chingching8888    時間: 13-5-31 01:08

pooh仔 發表於 13-5-30 02:31
你點計到細仔入軒官有20分呀?

除非你喺軒官old boy / girl, 如不,請教我如何計出細仔有20分?

你說中了,係軒官old boy,所以細仔有20分。但如果自行選華仁就只得15分(適齡10+宗教5分)。當年大女報小一時出生率低,15分都有人自行入到軒官,以為細佬都ok,所以無替大女選男女校。現在出生率咁高,選校真難啊!各位家長真係用功又用心!抵讚!
Pooh 仔:謝謝你細心的解答!

作者: chingching8888    時間: 13-5-31 01:19

pooh仔 發表於 13-5-29 10:51

不過如我有大女+細仔, 我都會選女校,不會選軒官先。

點解呢? 可否講下唔選軒官的原因,謝謝!

作者: pooh仔    時間: 13-5-31 09:32     標題: 引用:+本帖最後由+chingching8888+於+13-5-31+01

原帖由 chingching8888 於 13-05-31 發表
最主要喺幾間女校都有直屬中學, 又不錯。
軒官只喺聯繫, bps 只得幾個位比軒小, 相比爭得太辛苦。 及我唔喜歡小學階段分精英班。

作者: taktakchichi    時間: 13-5-31 10:02

pooh仔 發表於 13-5-31 09:32
最主要喺幾間女校都有直屬中學, 又不錯。
軒官只喺聯繫, bps 只得幾個位比軒小, 相比爭得太辛苦。 及我 ...
對, 有直屬中學的小學永遠較聯繫中學優勝, 因為扣除升中時自行收生D位, 直屬中學要優先收番小學部超過5成學生 (當然要是 Band 1 或 Band 2).

但灣仔區有直屬中學, 都只是單性學校

作者: chingching8888    時間: 13-5-31 23:54

Pooh 仔 & taktakchichi,

Thanks!!
作者: kittyland06    時間: 13-8-14 07:31     標題: 回覆:chingching8888 的帖子

咁你細仔終於20分入唔入到軒官?

作者: winky.mok    時間: 13-8-16 17:18

男仔係仔真係好難選 華小位太少
作者: winky.mok    時間: 13-8-16 17:21

咁講  華小只可填一間?但有無話上定下易D?
華小會轉全日班嗎?
作者: goofrey    時間: 13-8-16 18:07     標題: 引用:咁講++華小只可填一間?但有無話上定下易D

原帖由 winky.mok 於 13-08-16 發表
咁講  華小只可填一間?但有無話上定下易D?
華小會轉全日班嗎?
會,預計2016 年。

作者: chingching8888    時間: 13-8-17 00:56

kittyland06 發表於 13-8-14 07:31
咁你細仔終於20分入唔入到軒官?
Will apply this year!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5