教育王國

標題: 點選好?培道vs合一堂 [打印本頁]

作者: sasafan    時間: 13-6-1 15:45     標題: 點選好?培道vs合一堂

仔,無細佬妺跟尾,兩間都近家! 性格比較慢熱,我地比較夜收工,培道有托管班我地幾鈡意,而合一堂好似都有?!呢間比較少人講,資料不足,中學會派間?謝謝!

作者: education222    時間: 13-6-1 16:03     標題: 回覆:點選好?培道vs合一堂

兩間都唔谷,但合一堂位置麻煩,如果女仔可能培道好啲,有中學

作者: pakyin1108    時間: 13-6-1 16:09     標題: 引用:仔,無細佬妺跟尾,兩間都近家!+性格比較慢

原帖由 sasafan 於 13-06-01 發表
仔,無細佬妺跟尾,兩間都近家! 性格比較慢熱,我地比較夜收工,培道有托管班我地幾鈡意,而合一堂好似都有 ...
兩間唔會差好遠,聽有mami講合一堂放學有功課班,老師睇住,加少少錢有校車送返屋企,加上你個係仔又冇得上中學,咁我要間唔駛比錢,留番比佢學野仲好

作者: 786    時間: 13-6-1 16:16     標題: 引用:仔,無細佬妺跟尾,兩間都近家!+性格比較慢

原帖由 sasafan 於 13-06-01 發表
仔,無細佬妺跟尾,兩間都近家! 性格比較慢熱,我地比較夜收工,培道有托管班我地幾鈡意,而合一堂好似都有 ...
女培道,仔合一堂。男仔讀女校好唔開口的

作者: maxtimma    時間: 13-6-1 16:18

同意,女培道、男合一堂
作者: cellon    時間: 13-6-1 16:24

二選一,我選培道。

作者: sasafan    時間: 13-6-1 16:28     標題: 回覆:點選好?培道vs合一堂 ...

多謝各位回覆!培道男女比例比較平均,女仔可能多2-3個,校舍細&舊,但老師超有愛心,校長出名非常好!但合一堂我的資料比較少,咩都5知,佢個網誌看不到中學派位,希望有媽咪可提供多d資料參考,感激

作者: sasafan    時間: 13-6-2 11:30     標題: 回覆:點選好?培道vs合一堂 ...

有無其他媽咪可提供多d資料,謝

作者: funfunyuyu    時間: 13-6-2 11:56     標題: 回覆:點選好?培道vs合一堂

我大仔讀合一堂,細仔今年九月都會入小一。學校放學後有功課班到5:00,之後好似可以留到6:00(唔肯定,請打去學校confirm),都有校車接送。
課程冇教快,功課量正常,手快1至2個鐘就做曬,愉快學習。
老師,工友都友善,樂於助人。校政做得好好,清晰,易明
升中成績有派回條,但太久遠既事,唔記得,印象中幾好。

作者: sasafan    時間: 13-6-2 13:30     標題: 引用:我大仔讀合一堂,細仔今年九月都會入小一。

原帖由 funfunyuyu 於 13-06-02 發表
我大仔讀合一堂,細仔今年九月都會入小一。學校放學後有功課班到5:00,之後好似可以留到6:00(唔肯定,請 ...
多謝好詳細!系小班教學?因有合一堂同培道,2間都好正面,老師有愛心,真係5知點揀

作者: ptm    時間: 13-6-2 13:55

我小朋友讀培道,是男仔讀2年級,學校逢星期一,三、五下午是導修課和多元活動課(會有高年級哥哥/姐姐教佢地做功課)或(學圍棋、樂器等等,但是另外收費的)所以我小朋友都很喜歡上學
至於合一堂就不清楚了。
作者: sasafan    時間: 13-6-2 14:42     標題: 引用:我小朋友讀培道,是男仔讀2年級,學校逢星

原帖由 ptm 於 13-06-02 發表
我小朋友讀培道,是男仔讀2年級,學校逢星期一,三、五下午是導修課和多元活動課(會有高年級哥哥/姐姐教佢 ...
Thanks , 下午導修課是放學前在課堂果d?甘放學後比$果d係點㗎?留到幾點?

作者: funfunyuyu    時間: 13-6-2 14:55     標題: 引用:Quote:原帖由+funfunyuyu+於+13-06-02+發表

原帖由 sasafan 於 13-06-02 發表
多謝好詳細!系小班教學?因有合一堂同培道,2間都好正面,老師有愛心,真係5知點揀

...
小班。一班25個

作者: ptm    時間: 13-6-2 17:38

回復 sasafan 的帖子

[size=15.555556297302246px]1) 導修課是放學前[size=15.555556297302246px]的.[size=15.555556297302246px]2) 至於放學後的(課後功課輔導班)是有導師以小組形式指導同學完成功課。完成功課後,導師亦會提供補充練習,[size=15.555556297302246px]時間是下午3:30-5:30[size=15.555556297302246px]。

[size=15.555556297302246px]希望解答到妳的問題。

作者: sasafan    時間: 13-6-2 18:21     標題: 引用:回復+sasafan+的帖子 [size=15.5555562973

原帖由 ptm 於 13-06-02 發表

1) 導修課是放學前的.2) 至於放學後的(課後功課輔導班)是有導師以小組形式指導同學完 ...
Thanks

作者: sasafan    時間: 13-6-5 07:22     標題: 回覆:點選好?培道vs合一堂 ...

培道會比合一堂深d嗎?原來合一堂不是普教中,系5糸5好呀?

作者: www    時間: 13-6-5 09:13

sasafan 發表於 13-6-5 07:22
培道會比合一堂深d嗎?原來合一堂不是普教中,系5糸5好呀?
培道較好。

作者: HappyEE    時間: 13-6-5 09:19

如果決定唔到, 強烈建議去兩間學校門口睇返學及放學, 一定有得著

我會選培道
作者: maxtimma    時間: 13-6-5 09:45

我兒甥女喺合一堂讀緊小五,佢同我講學校由兩個相連o既學舍組成,小一、三、五一個校舍,另小二、四、六則另一校舍,放學分兩邊佢話方便家長接送,校風純樸,九月佢細佬都會入讀

培道唔清楚,請問係咪直資或私校?

作者: sasafan    時間: 13-6-5 11:29     標題: 引用:我兒甥女喺合一堂讀緊小五,佢同我講學校由

原帖由 maxtimma 於 13-06-05 發表
我兒甥女喺合一堂讀緊小五,佢同我講學校由兩個相連o既學舍組成,小一、三、五一個校舍,另小二、四、六則 ...
培道係私小

作者: ptm    時間: 13-6-5 16:17

我小朋友上2星期左右中文測驗範圍是5版紙(其中三版是阅讀理解),而普通話聆聽是另一份卷,其實淨中文科都幾多嘢考,又普通話說話(要说一分鐘)又作文咁。

作者: janicebubbleb    時間: 13-6-5 16:43

回復 ptm 的帖子

我囡今年讀緊培道小一,學校功課不多。 我囡大多數係學校已經做晒功課(佢無參加課後功課班的)。 所以番屋企有好多時間玩同溫習。 培道每學期有2個測驗同1個考試。 英文科會教RWI Phonics, 每次默書都會默埋併音。
中文科一開學已係普教中,但老師都會配合廣東話比小朋友適應的。  中,英文科的考試都有幾多分科GA,包括考paper, oral, listening, guided writing, 書法, dictation 都要考試GA。 中文科都係一樣有咁多樣,ORAL用番普通話考,比圖片同指定詞語,要你用1分鐘時間串聯番一個故事出黎。 中文聆聽就會考埋聽併音同果D唔知第幾聲(我係唔識的)。  我覺得老師唔會用功課去谷D小朋友,但我又覺得佢地平時上堂教得好足。 默書,測驗,考試前老師會利用功課,上堂同佢地溫習。

希望D資料幫到你啦。

作者: sasafan    時間: 13-6-6 07:22     標題: 引用:回復+ptm+的帖子 我囡今年讀緊培道小一,

原帖由 janicebubbleb 於 13-06-05 發表
回復 ptm 的帖子

我囡今年讀緊培道小一,學校功課不多。 我囡大多數係學校已經做晒功課(佢無參加課後功課 ...
好詳細,感激你

作者: YBBYBB    時間: 13-9-25 10:08

maxtimma 發表於 13-6-5 09:45
我兒甥女喺合一堂讀緊小五,佢同我講學校由兩個相連o既學舍組成,小一、三、五一個校舍,另小二、四、六則 ...
你好, 想問今年是否轉了新校長, 而你兒甥女是從什麼途徑就讀此校?
作者: maxtimma    時間: 13-9-25 13:39

回復 YBBYBB 的帖子

兒甥女係讀合一堂幼稚園,再考入的

是否轉了校長不清楚

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5