教育王國

標題: 各位會如何選擇?請給我一點意見 [打印本頁]

作者: deen    時間: 13-6-4 09:43     標題: 各位會如何選擇?請給我一點意見

校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方便

新校舍,一條龍接band 1尾中學的小學

應選哪一間

作者: longlokma    時間: 13-6-4 09:49     標題: 回覆:deen 的帖子

第一间私校?第二間直資?

作者: cowkingb    時間: 13-6-4 10:40

校風如何?
作者: 點算好    時間: 13-6-4 10:45

睇排頭唔洗揀啦~~
作者: crazymum    時間: 13-6-4 10:45     標題: 引用:校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方

原帖由 deen 於 13-06-04 發表

不如開名啦!俾意見都實在D!

作者: lovelybaby3    時間: 13-6-4 10:52     標題: 回覆:deen 的帖子

如果出名應該派位都唔差啦,而且近,無理由唔揀喎。小學好多課外活動,方便接送。除非另一間好出名。

作者: ANChan59    時間: 13-6-4 10:54     標題: 引用:校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方

原帖由 deen 於 13-06-04 發表

校舍真的這麼重要?

作者: sukitelfold    時間: 13-6-4 10:56     標題: 回覆:lovelybaby3 的帖子

而家咁興「猜謎語」?

作者: feiji    時間: 13-6-4 10:57     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

我都覺得校舍新舊不是考慮因素(除非差到你接受不到)。

作者: taktakchichi    時間: 13-6-4 10:58

crazymum 發表於 13-6-4 10:45
不如開名啦!俾意見都實在D!
對, 你想要較實在的意見, 就最好開學校名

作者: B.BB    時間: 13-6-4 11:50

一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?
作者: deen    時間: 13-6-4 11:55

或者咁問
太子協和,長沙灣新協和,長沙灣瑪利諾神父教會學校小學部
油蔴地天主教小學(舊校),油蔴地天主教(海泓道)
大家會點選擇,請比意見....
作者: 點算好    時間: 13-6-4 11:56

deen 發表於 13-6-4 11:55
或者咁問
油蔴地天主教小學(舊校),油蔴地天主教(海 ...
油神協~~
作者: 杏李子    時間: 13-6-4 11:56     標題: 引用:一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?

原帖由 B.BB 於 13-06-04 發表
一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?

作者: Whitepine    時間: 13-6-4 12:14

或者咁問

如果是以上5間,我選油蔴地天主教(海泓道).
作者: taktakchichi    時間: 13-6-4 12:21

或者咁問
如果係仔, 無細妹跟尾, 我揀瑪利諾, 話晒有間Band 1直屬中學, 升中無咁煩

作者: deen    時間: 13-6-4 14:04

回復 Whitepine 的帖子

海泓道油天好過龍校?
作者: deen    時間: 13-6-4 14:04

回復 taktakchichi 的帖子

我兩個都係仔,油尖區派仔好似好過長沙灣區
作者: taktakchichi    時間: 13-6-4 14:16

deen 發表於 13-6-4 14:04

我兩個都係仔,油尖區派仔好似好過長沙灣區

深水埗同油尖旺 Band 1 中學收男生o既學校都係各得5間 (只計參加中一大抽獎)

直屬中學有5X%中一學位係留俾直屬小學, 只要你個小朋友去到 Band 1, 就差唔多入梗 (你果間仲要係男女校, 少咗班女仔爭). 如果你成績好, 可以係自行時出去考2間官津或者其他直資/私校

油天 Band 1 都係要去考. 如果考唔到, 又要好係小一咁等大抽獎, 最大鑊係抽得唔好, Band 1 生隨時抽到 Band 2 學校, 咁仲慘!

作者: Whitepine    時間: 13-6-4 14:18

deen 發表於 13-6-4 14:04
回復 Whitepine 的帖子

海泓道油天好過龍校?

只係個人意見。因為我覺得海泓道油天的"拔尖補底"做得幾好。有不少學生由初初成績麻麻的,但最後經過"補底",成績及各方面都有好大進步。

不過,我無話其他4間做得唔好!!! 所以只是個人意見。

作者: deen    時間: 13-6-4 14:20

我都有咁計過,但係果邊返放學真係有點麻煩....
所以我要思考清楚!

作者: MaiGao    時間: 13-6-4 16:13

或者咁問

我仔係瑪小用家,上年我死叩新油天,有親戚個仔係長沙灣協和用家

我個人覺得,如果講無後顧之憂,瑪小係唔錯既選擇
只要係小學部成積保持一定既水準,就可以升到一間band 1英中
聽d家長講因為好多女畢業生會轉投上智,所以男生會易入d
來年學校的教學速度會加快,較以前進取,但成效未知

至於新油天,雖然無龍校,不過學校各方面的拔尖補底較好,可以操到考一線中學 (如﹕九華)
小朋友會辛苦d,功課情度都深
中學校網好d

長沙灣協和係拔尖補底上都好積極
親戚個仔係尖子班,每個星期六都要補課 (小三)
為左唔俾人勾出來,家長好勤力督促
但係長沙灣既唔好處既中學校網無油尖咁好
所以我親戚都幾擔心

另外兩間我無研究,不敢多言

作者: deen    時間: 13-6-6 10:48

感謝各位意見!
龍校似乎好吸引,但唔方便返學都真係幾大問題....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5