教育王國

標題: 嘉諾撒聖方濟各叩門 [打印本頁]

作者: yuene    時間: 13-6-11 16:08     標題: 嘉諾撒聖方濟各叩門

下個星期去面試,  想知道多些學校資料, 是直升嘉諾撒聖方濟書院嗎? 書院校風成績如何??
因為本身有德望私小在手, 但有細妹跟尾!

作者: small99    時間: 13-6-11 16:21

不是直升, 只收約8成, 校風淳樸, 因是天主教傳統學校
作者: a+++    時間: 13-6-11 16:46

德望中學BAND 1A, St Francis Band 1B, dunno if changed.

U ve to consider where you live too, one in wanchai one in Choi Hung.  Both new and big school campus.

作者: YnnMa    時間: 13-6-11 18:27

有無人仲收到電話呀? 我等左兩星期都無啊!
是否落空呢?
作者: 阿囡媽媽    時間: 13-6-11 19:04     標題: 引用:下個星期去面試,++想知道多些學校資料,+是

原帖由 yuene 於 13-06-11 發表
下個星期去面試,  想知道多些學校資料, 是直升嘉諾撒聖方濟書院嗎? 書院校風成績如何??
因為本身有德望私 ...
下星期幾見呀?係唔係冇收到call就即冇得見呀?

作者: YnnMa    時間: 13-6-11 19:25

你地係咪第一志願撰佢(自行及甲一),  所以先有得in 呀?
作者: yuene    時間: 13-6-11 19:33     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

今早打來叫下星期六見

作者: didikoko    時間: 13-6-11 19:39     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

我都係今日收到電話話下星期六見呀。。

作者: idaidang    時間: 13-6-11 19:46     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

我老公2個miss call,我依家先知,唔知聽日學校有冇人聽電話呢?想喊囉!好怕佢唔比我in!

作者: cherriemama    時間: 13-6-11 22:38

我姨甥女都收到電話, 下星期六面試!
作者: YnnMa    時間: 13-6-11 23:01

想問下有機會intetview,  你地是否自行同甲一都填聖方濟?
作者: pooh仔    時間: 13-6-11 23:04     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

朋友冇簡都有得in

作者: YnnMa    時間: 13-6-11 23:08

無選都有得in?  都是下星期in?

希望過兩日有好消息。
作者: YnnMa    時間: 13-6-11 23:13

Pooh 仔,

但其實我地叩門係無form 填,照計你朋友派位時無填佢,叩門時應吾會自己主動提及佢之前無選過。所以學校可能都吾知。
作者: idaidang    時間: 13-6-11 23:19     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

我係填甲二,但我冇remark,所以我估佢冇理!

作者: sy.baby    時間: 13-6-12 00:05     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

係咪要收履歷表先有得in,定還是只係填form?

作者: lala_0125    時間: 13-6-12 02:04     標題: 回覆:yuene 的帖子

我都收到電話了

作者: pooh仔    時間: 13-6-12 02:32     標題: 引用:Pooh+仔,但其實我地叩門係無form+填,照計

原帖由 YnnMa 於 13-06-11 發表
Pooh 仔,

但其實我地叩門係無form 填,照計你朋友派位時無填佢,叩門時應吾會自己主動提及佢之前無選過。 ...
你講得啱, 朋友只交profile.

作者: pooh仔    時間: 13-6-12 02:34     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

sf 從來冇話過要選佢先有得in.

作者: CounteSs    時間: 13-6-12 02:57

回復 a+++ 的帖子

Also consider : SFCS -  free school fee vs GH - 12 years school fee (with sibling).
作者: babychar    時間: 13-6-12 07:43     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

無選都有得in?
朋友女女放第二都未收到電話,仲以為放第一才有得in ,好擔心
希望這兩天也有好消息

作者: YIN-MA    時間: 13-6-12 10:20

樓主住邊區呀?就算有司機接送都係近屋企方便d好d喎!
作者: paul12345    時間: 13-6-12 21:07

回復 yuene 的帖子

如果$$$同住邊區唔係問題,梗係Good Hope la。
作者: yuene    時間: 13-6-13 10:57

paul12345 發表於 13-6-12 21:07

如果$$$同住邊區唔係問題,梗係Good Hope la。
可以講講詳細D 嗎?
2 間都有一間不錯的中學BACK UP , 但相差在什麼呢

作者: feiji    時間: 13-6-13 11:04     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

我鍾意 St Francis ,校風純樸些。

作者: paul12345    時間: 13-6-13 17:34

Good Hope 會辛苦D,因為會幾谷吓,佢吓吓要同女拔比。同埋如果你係最差嗰批,學校會唔係点理你。呢D係我朋友2個女讀GH 嘅睇會。St Francis學業成綪可能比不上GH,但校風出名淳樸。大致上揀邊間都唔會衰。
作者: pooh仔    時間: 13-6-13 18:20     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

good hope 全面啲。 小朋友活啲,sf 讀死書。

作者: fefemom    時間: 13-6-13 19:02

請問St Francis Canosssian 會唔會in 家長?
作者: scbhongkong    時間: 13-6-13 19:17     標題: 回覆:fefemom 的帖子

不會。

作者: YnnMa    時間: 13-6-13 20:46

不會interview家長, 但可否可以陪小朋友一齊?
作者: ac917    時間: 13-6-13 20:54     標題: 引用:請問St+Francis+Canosssian+會唔會in+家長

原帖由 fefemom 於 13-06-13 發表
請問St Francis Canosssian 會唔會in 家長?
唔In家長?請問係咪問學校而知架?

作者: didikoko    時間: 13-6-13 22:54     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

有人話會見埋家長喎。。。老師主任見小朋友,校長見家長。。啱唔啱呢?

作者: acaiberry    時間: 13-6-14 01:39

見到自己學校,等我呢個蕃薯妹講下意見。

GH同SF,等於你想食橙定蘋果?
GH係直資,課外活動既資源一定比SF多,GH既運動同音樂係學界無人不識。
SF係以品行行先(其實所有canossian學校都係)。我係SF都有成十年時間, 感覺學校最重視係學生既自律能力,至於學業和課外活動,都係由學生自由發揮,例如學校無規定一定要學樂器,但有規定要至少參加一個學會,學業上亦一定唔算係最谷個批學校。相比起我既年代,小學部轉左非修女校長, 作風開明咗好多, 亦多咗課外活動。

其實近排多咗一個方法了解學校既文化,就係去睇下各學校既secrets page

ps:呢家既小朋友真係辛苦過我地以前好多,我好多年係插班入SF,當時只需要交哂成績表,唔駛面試,考完中英數筆試返屋企等信。
作者: yuene    時間: 13-6-14 10:54

我想問下點睇到學校的SECRETS PAGE
作者: lukimama    時間: 13-6-14 11:43     標題: 回覆:acaiberry 的帖子

Secret page? How to view?

作者: acaiberry    時間: 13-6-14 12:48     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

係各校學生和舊生匿名發表意見既facebook page, 請去google saerch
SFCC secrets
GHS secrets

名校secrets有時都會有呢兩間學校既post,可以係google search ”名校 secrets 校名”

作者: yuene    時間: 13-6-16 13:03     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

剛剛有家長說上次新高中DSE成績,嘉諾撒聖方濟各成績退了很多,是真的嗎?在那裡看到?

作者: 556699    時間: 13-6-16 21:39     標題: 引用:不會。 +

原帖由 scbhongkong 於 13-06-13 發表
不會。
Are you sure? 我有同事舊年叩SF失敗,佢話係自己interview答得唔好累咗個女喎。

作者: ac917    時間: 13-6-16 21:47     標題: 回覆:嘉諾撒聖方濟各叩門

我問過校方,係會in埋家長,大家好好準備一下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5