教育王國

標題: 學游水已一年,仲要持版游,点好? [打印本頁]

作者: MLY001    時間: 13-6-14 23:46     標題: 學游水已一年,仲要持版游,点好?

兒子5嵗,在會所學游水1:2已一年,仲要持版游。唔知問題喺邊!好灰!

作者: edith208    時間: 13-6-15 07:51

手腳協調OK嗎? 我女K2開始學,泳班1:6都游左最少9個月先學到自由式, 或者問 下教練進度
作者: marcuscyrus    時間: 13-6-15 08:34

唔使灰麻?5歲jabor,我5歲時都未識游水。
我細仔都係就快5歲,上年暑假開始游,依家都唔係完全甩哂板,只能放手游幾米

作者: Pertra    時間: 13-6-15 12:00

作者: vinvillalee    時間: 13-6-15 13:44

係Lor!學 游水的目的是強身健體及求生技能。不用因這些事感到灰。
作者: pooh仔    時間: 13-6-15 14:32     標題: 引用:兒子5嵗,在會所學游水1:2已一年,仲要持版

原帖由 MLY001 於 13-06-14 發表
兒子5嵗,在會所學游水1:2已一年,仲要持版游。唔知問題喺邊!好灰!
所以我唔會簡私人教。
一來睇唔到喺教練拖長嚟教,泵波鐘。 還是小朋友手腳唔協調, 冇其他小朋友一齊學, 佢哋亦會游得好hea. 咁倒不如, 假期自己帶佢去泳池慢慢游/玩/練。游咗成年仲喺私人教, 仲喺持板,又真喺好慢。
我見泳班,1:4~6 都已學識自游,再加蛙手/蛙腳, 再加多半年,學埋背泳,4.5歲開始學, 兩年學咗3式。

作者: pooh仔    時間: 13-6-15 14:35     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

如齋為強身健體嘅, 就家長自己帶佢玩/學仲化算喇。駛乜比錢人賺,卜出卜入。

作者: FennieMan    時間: 13-6-15 15:54     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

你應該同個敎練了解下點解仲要持板游。

作者: ilj    時間: 13-6-16 18:49     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

作者: wwy512    時間: 13-7-11 14:28

若小朋友肯游唔怕水,就慢!
相反就唔同,同教練傾下吧,有助了解!
作者: Mighty    時間: 13-7-11 21:12

奇実我有覚得JA浮板是好還是不好? 我女都係4歳左右正式学SWIMMING,之前就我地自己帯、基本不SCARED OF WATER個種。 但教練従未用過浮板、OR亀背、都学識了、有時覚得浮板会否成為障害? 当然練水就5同LOR. 同教練傾下、OR 転泳班、有其他同学仔一斉、気分5同架。

作者: reei    時間: 13-7-12 08:48

daughter started learning individually at 4.5 years old. after 2 months can swim without swimming board. coach is very good. strict and patient.
作者: karen55407    時間: 13-7-12 08:53     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

學習進度各人有異,我女四歲三個月開始學,要15個月先學識自由式,比人慢好多,之後又突飛猛進,8歲就可游校際了!而且身體好好,小一到小三從未請過病假。

作者: shankybb    時間: 13-7-12 13:01

其實真的好睇個小朋友怕唔怕, 有無擔去試, 因我個囡學咗3年暑假(由6月至10月/11月) , 終於在今年學懂放擔去游了小小距離 ,  但見到佢手腳未完全協調...所以我只會讓她繼續努力...
作者: shankybb    時間: 13-7-12 13:02

其實真的好睇個小朋友怕唔怕, 有無擔去試, 因我個囡學咗3年暑假(由6月至10月/11月) , 終於在今年學懂放擔去游了小小距離 ,  但見到佢手腳未完全協調...所以我只會讓她繼續努力
作者: viandes    時間: 13-7-19 01:34     標題: 回覆:MLY001 的帖子

我囝囝舊年暑假1對3,學咗1個月,發覺唔對路,佢仲係好怕水,教練根本教唔到佢野。隨即搵咗私人1對1,到依家學咗1年,冬天除非低過14度,如果唔係都照學。依家唔用浮板,可以游到25米,有時游到50米添!

作者: 幸福許太    時間: 13-7-20 19:04     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

我個囡現在四歲半,已學游水一年三個月,都係要揸板游,不過我ok,慢慢學總會學識,而且我原意係想佢可以藉游水身體好D,適應溫差,冇咁容易病, 學左後身體真係好左好多,而且 佢都喜歡游水,所以慢慢嚟la ,唔緊要

作者: happystar    時間: 13-7-25 18:48     標題: 回覆:viandes 的帖子

作者: happystar    時間: 13-7-25 18:50     標題: 回覆:happystar 的帖子

作者: 無知人    時間: 13-7-26 21:11

平常心吧, 我個仔幼稚園果陣, 同同學仔去泳池玩, 人地去左泳中間, 佢係都唔肯出去, 池中間根本唔過佢頭, 驚就係驚.
上小一暑假跟個 1:4 學左10堂, 跟住去轉左去 網上最多人彈既泳班 學, 一期完叫做自由式 游到幾步, (每期約3個月, 每星期1堂1小時).
係果度游左7期既時候, 叫做蝶式游到50米以上.  
我地都唔係為乜, 學校叫參加校隊(種籽隊)都唔入, 太困身, 我地係純做運動, 冬天都有游, 但係傷風感冒都會年中一兩次.
宜家仲係果度游, 雖然遊得慢, 50自要50秒, 50蝶要75. 宜家每堂仍有持版踢, 有時用手唔用腳, 有時單手, 有時三下手, 四下手, 五下手, 每個訓練都係有唔同目的.

作者: 小伊    時間: 13-7-26 23:23     標題: 回覆:無知人 的帖子

自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。

作者: thenewipad    時間: 13-7-27 12:38     標題: 引用:自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。 +

原帖由 小伊 於 13-07-26 發表
自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。
要睇下幾多歲,如果二年级,50自50秒,唔算好慢

作者: 無知人    時間: 13-7-28 12:10

我們這個時間是很慢. 如校隊, 由種籽隊進入準隊員的門檻約 45以下. 有比賽的看他們平時操約3x. 最好成績的比賽曾游 25秒以下. 一般要比賽如游28以上哪只是是陪游.

作者: kacary    時間: 13-7-28 23:32     標題: 引用:我們這個時間是很慢.+如校隊,+由種籽隊進入

原帖由 無知人 於 13-07-28 發表
我們這個時間是很慢. 如校隊, 由種籽隊進入準隊員的門檻約 45以下. 有比賽的看他們平時操約3x. 最好成績的 ...
我覺你的心態是對,我仔明天第丨堂,我只想佢識自由或蛙式,因佢以為自己識游成日游左去深水區1•8米,嚇到我c,我又唔識wor游到狗仔咁,又唔識呼吸,個樣好辛苦

作者: kacary    時間: 13-7-28 23:36     標題: 回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

我覺你心態是對,仔明天第一堂跟c人上,我只希望佢識一式就好,佢成日游去深水區1•8米,嚇死我,佢游到狗仔式,呼吸又辛苦

作者: kky_king    時間: 13-7-30 13:16

唔上黎睇真係唔知原來要學咁耐....我仲教我家姐朋友個細佬14,15歲,頭幾堂已學識蛙式:;pppp:
作者: leocatcat    時間: 13-8-5 14:18

6歲還未學懂自由式,點算?
作者: chi99    時間: 13-8-6 05:46     標題: 引用:6歲還未學懂自由式,點算?

作者: chansiumie    時間: 13-8-6 11:44

回復 MLY001 的帖子

你或工人 係咪成日睇住佢上堂?

小朋友如果平時佢都係有 D 依賴,咁上堂有屋企人係附近就特別依賴

我除左第一堂有睇,之後都無理佢地,而家學得好快!

作者: Pertra    時間: 13-8-6 13:42

作者: bluetiger1979    時間: 13-8-20 10:59

我個女而家5歲半,在史丹福連續每星期二天學左一年半。而家50自由1:07, 50背1:09,50蛙1:25,50蝶未夠力(只游到25米)。

女女之前都試過比1對1私教2個月,成效不大。我個人覺得史丹福好有系統好多,又平(八十幾蚊一堂)。不過最重要係唔好游游下斷唔游!!
作者: Wanyia    時間: 13-8-20 11:07

會唔會你個教練唔得呢.......正常5歲都ok架..不過我亞仔就6歲先學.....我覺得家長唔好在場就最好, 我亞仔果陣學左幾堂..就識游50公尺
作者: fatduckbb    時間: 13-8-20 14:50

回復 MLY001 的帖子

好難講學幾耐先完全識游水, 我囡都學了一年多, 學了4式, 但細胆, 一深水就要持版, 同教練傾過, 小朋友唔迫得, 佢怕咗唔學唔游水o架啦, 所以我都唔理佢學成點, 總之佢有興趣就比佢keep住游, 等佢大個d就無咁怕, 好自然就不用持版了!最緊要唔好嚇怕小朋友!

作者: chubbychu    時間: 13-8-29 23:54     標題: 引用:daughter+started+learning+individually+a

原帖由 reei 於 13-07-12 發表
daughter started learning individually at 4.5 years old. after 2 months can swim without swimming bo ...
Reei, can u pm me ur coach detail?

作者: MR_Law    時間: 13-8-31 02:33

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5