教育王國

標題: CAIS雜談 [打印本頁]

作者: ILBC    時間: 13-6-23 08:20     標題: CAIS雜談

請問現prep class家長,我問過school office, 她說沒有課本、文具要帶,不需要書包,一個普通背包帶水壺和小食已足夠。可否分享你們的經驗嗎?
有什麽開學用品要準備?我和女兒都好興奮地一起去準備開學用品,她很盼望快點返CAIS. 她知道自己要晨早起床上校巴都沒問題!
謝謝分享!
作者: Miamama818    時間: 13-6-23 16:30     標題: 回覆:CAIS雜談

I would like to know before the parent orientation too. My daughter and i are looking for CAIS day 1 so much and want to prepare better too.

作者: ssant    時間: 13-6-23 20:31     標題: 回覆:CAIS雜談

有沒有同學校訂了lunch?如沒有也要預備!家長交的雜費巳包括了文具、小朋不用帶自的,課本全部在學校、每天有worksheet 回家做、不過只係數、英可能各一頁、很快完成、只有中文書給小朋友帶回家、每曰帶回學校、這是我小朋友去年G1的經驗、但每位老師教法不同!

作者: ILBC    時間: 13-6-24 11:45

我會訂學校午飯
要帶中文書……那好像一個小背包不是太適合
謝謝分享!
作者: ssant    時間: 13-6-24 12:05

ILBC 發表於 13-6-24 11:45
我會訂學校午飯
要帶中文書……那好像一個小背包不是太適合
謝謝分享! ...

但係你小朋友係prep class可能中文都留在學校,唔駛帶反屋企 :)....
作者: ILBC    時間: 13-6-24 13:50

有可能喎,多謝提醒!
作者: TVb08    時間: 13-6-25 16:41     標題: 回覆:CAIS雜談

請問校服係米自己去合眾買呢?

作者: sayubemine    時間: 13-6-25 23:22

回復 ILBC 的帖子

咁你買左校服未?唔知POLO SHIRT/SKIRT/SHIRT係幾時著?
我都好緊張,希望我女快D開學,不過校車很早到6:30AM就到,我個女最晏都要6:00起床。

作者: happycheer    時間: 13-6-26 01:56

回復 ssant 的帖子

你好!我仔仔暑假後也入讀G1,剛看到你说要訂lunch,但校網上的form说已過了deadline訂8,9月!這怎麼辦呢!如果自己带,是否有得在學校加熱及有雪櫃保鮮?還是要lunch的時候拿過去給仔仔呢?想請教一下,謝謝幫忙!
作者: sayubemine    時間: 13-6-26 15:03

回復 happycheer 的帖子

我估學校唔會幫學生翻熱飯呀!我諗住叫阿女帶飯壼(象印好夠熱,朝早整好,KEEP到中午仲好熱)。

作者: ssant    時間: 13-6-26 22:04     標題: 引用:回復+ssant+的帖子 你好!我仔仔暑假後也入

原帖由 happycheer 於 13-06-26 發表

你好!我仔仔暑假後也入讀G1,剛看到你说要訂lunch,但校網上的form说已過了deadline訂8,9 ...
我諗你可馬上打電話去學校問、暑假仍有開、只係每日會收早些!應該還可以訂!

作者: happycheer    時間: 13-6-27 01:49

謝謝你們的回覆。是的,我今天問了做飯的公司,他們說仍可照交form回學校,有問題會通知我。
作者: TVb08    時間: 13-6-27 17:28

sayubemine 發表於 13-6-26 15:03
回復 happycheer 的帖子

我估學校唔會幫學生翻熱飯呀!我諗住叫阿女帶飯壼(象印好夠熱,朝早整好,KEEP到 ...
天氣咁熱,飯菜焗住咁耐好似唔係幾好.!可唔可以叫姐姐帶飯去學校呢?
作者: ILBC    時間: 13-6-28 14:14

Deleted...

作者: ILBC    時間: 13-6-28 14:18

回復 sayubemine 的帖子

買咗喇未知喎,不過詳細資料應該七月會寄出。
你都未夠我早,我6:10校車到,最遲5:40要起床!

作者: ssant    時間: 13-6-28 16:56

TVb08 發表於 13-6-27 17:28
天氣咁熱,飯菜焗住咁耐好似唔係幾好.!可唔可以叫姐姐帶飯去學校呢?

好似冇得送午飯, 不過我小朋友話有微波爐有helper 幫手reheat
作者: TVb08    時間: 13-7-4 11:11

ssant 發表於 13-6-28 16:56
好似冇得送午飯, 不過我小朋友話有微波爐有helper 幫手reheat
問左學校,可以自己送午飯去學校~
作者: ssant    時間: 13-7-5 16:28

TVb08 發表於 13-7-4 11:11
問左學校,可以自己送午飯去學校~

太好了 :)
作者: Miamama818    時間: 13-7-5 17:49     標題: 回覆:CAIS雜談

got school's e-mail about the prep class arrangement! so looking forward to the new term!

作者: ILBC    時間: 13-7-5 18:13

囡囡已經周圍同人講佢八月返CAIS, 很期待開學日的來臨,一早準備好背包,小食盒,水壺,校服等。對幼稚園沒有不捨……
作者: Miamama818    時間: 13-7-6 01:21     標題: 回覆:ILBC 的帖子

will you be 26/27 August class or 28/29 August class?

作者: ssant    時間: 13-7-6 08:35     標題: 引用:囡囡已經周圍同人講佢八月返CAIS,+很期待開

原帖由 ILBC 於 13-07-05 發表
囡囡已經周圍同人講佢八月返CAIS, 很期待開學日的來臨,一早準備好背包,小食盒,水壺,校服等。對幼稚園沒 ...
好開心呀,我地係CAIS 見

作者: ILBC    時間: 13-7-6 10:06

回復 Miamama818 的帖子

28/8
作者: ILBC    時間: 13-7-6 10:12

多多指教!
作者: sayubemine    時間: 13-7-6 14:20

ILBC 發表於 13-7-6 10:06

28/8
me too.
作者: Miamama818    時間: 13-7-6 16:55     標題: 引用:回復+Miamama818+的帖子 28/8

原帖由 ILBC 於 13-07-06 發表

28/8
my daughter will also be in 8/28 class.

作者: ILBC    時間: 13-7-6 18:05

See you there!
作者: hugoashley    時間: 13-7-29 22:39

請問你們住邊區?係咪都係港島東?我女準備要加入6:30上車的大隊。要個半鐘先返到學校,好肉痛,坐完都呆晒。
作者: ILBC    時間: 13-7-30 00:29

未夠我囡慘, ~6:10am上車,家住將軍澳
李先生說~7:30am到麗瑤
作者: ILBC    時間: 13-8-7 11:03

校車司機說今年可以6:40上車,可睡多半小時,太好了!
作者: TVb08    時間: 13-8-7 11:21

我區無校車到呀....
作者: ILBC    時間: 13-8-7 15:55

你住邊?有冇媬姆車?
作者: TVb08    時間: 13-8-8 19:28     標題: 回覆:ILBC 的帖子

葵涌! 唔知係邊搵保母車?

作者: Miamama818    時間: 13-8-8 19:52     標題: 回覆:TVb08 的帖子

so close! but no bus??? did you call Mr. Li??

作者: ILBC    時間: 13-8-8 19:56

回復 TVb08 的帖子

係囉,反而冇線到?奇怪!
作者: TVb08    時間: 13-8-11 00:02     標題: 引用:so+close!+but+no+bus???+did+you+call+Mr.

原帖由 Miamama818 於 13-08-08 發表
so close! but no bus??? did you call Mr. Li??
call 左,真係安排唔到

作者: TVb08    時間: 13-8-11 00:10     標題: 回覆:ILBC 的帖子

係啦!我都唔明

作者: ILBC    時間: 13-8-11 09:06

打算自己送?

唯有開學後睇吓有冇其他家長住附近可以夾到揾保母車
作者: TVb08    時間: 13-8-11 10:54     標題: 回覆:ILBC 的帖子

琴晚有個姨姨話可安排放學坐校車,但要係大窩口地鐵接,落左車我要行15分鐘先到家,仲要$800/月,貴過搭的士,所以決定自己接送了!

作者: sayubemine    時間: 13-8-12 23:41

ILBC 發表於 13-7-6 10:06

28/8
mine too.u know on that day any school bus arrangement? full day or half day?
many thx!

作者: Miamama818    時間: 13-8-13 08:57     標題: 回覆:sayubemine 的帖子

I'm through Mr. Li, the school's official bus company so they are providing service from 28/8.

Primary starts school from 22/8 so it's just a matter to ride on a few more students for them.

作者: Miamama818    時間: 13-8-13 08:58     標題: 引用:Quote:ILBC+發表於+13-7-6+10:06+回復+Miam

原帖由 sayubemine 於 13-08-12 發表
mine too.u know on that day any school bus arrangement? full day or half day?
many thx!
and its full day.

作者: ILBC    時間: 13-8-13 09:16

回復 sayubemine 的帖子

正如Miamama818所說,校巴28/8已提供服務給prep同學,返全日。是校巴司機致電給我pick-up and drop-off時間的。
作者: sayubemine    時間: 13-8-13 14:55

thx a lot.
作者: sayubemine    時間: 13-8-13 14:56

thx!!
作者: ILBC    時間: 13-8-28 09:16

終於開學了!囡囡好興奮!希望她喜歡CAIS, 校園生活愉快!
作者: ssant    時間: 13-8-28 12:07

ILBC 發表於 13-8-28 09:16
終於開學了!囡囡好興奮!希望她喜歡CAIS, 校園生活愉快!

we already started on 22 Aug...my kid is so happy and enjoy her school life...your girl will enjoy for sure !
作者: ILBC    時間: 13-8-28 12:34

作者: Miamama818    時間: 13-8-28 18:56     標題: 引用:終於開學了!囡囡好興奮!希望她喜歡CAIS,+

原帖由 ILBC 於 13-08-28 發表
my girl started today too!! yet to hear from her about her first day of school... hope she liked the snack box i made..p(^-^)q

作者: ILBC    時間: 13-8-29 00:08

囡囡回來高興的說老師和同學怎樣怎樣,還能說出他們的名字呢!
她對snack很有主意,自己想好要帶什麼回校!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5