教育王國

標題: 冇電話即係冇希望? [打印本頁]

作者: zet    時間: 13-6-26 16:27     標題: 冇電話即係冇希望?

叩門成功嘅朋友都收倒電話了,我仲係等等,話就話7月2號學校會出結果,其實係咪今個星期冇收倒電話即係冇希望?

作者: melodylee113    時間: 13-6-26 16:28     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

好多都講話系7月2日前,收吾到電話就吾收

作者: zet    時間: 13-6-26 16:30     標題: 回覆:melodylee113 的帖子

唉。。。。。。

作者: Kiyin    時間: 13-6-26 16:42

回復 zet 的帖子

建議你今日立即寫封信俾校長搏一搏

作者: cuccw    時間: 13-6-26 16:43

不是的,很多人hold 到最後一刻,9月1號是收電話的高峰期
作者: qlala    時間: 13-6-26 16:44

Kiyin 發表於 13-6-26 16:42
回復 zet 的帖子

建議你今日立即寫封信俾校長搏一搏
請問寫封咩信?

作者: cuccw    時間: 13-6-26 16:44

耐不耐寫信啦
作者: angela_c111    時間: 13-6-26 16:45     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

希望在明天

作者: Kiyin    時間: 13-6-26 16:56

一封自己創作及充滿誠意嘅叩門信
作者: Cakecup    時間: 13-6-26 17:02

我都等緊...唉
作者: zet    時間: 13-6-26 17:27     標題: 回覆:Kiyin 的帖子

如果我親自拎去會唔會更好,更有誠意呢?

作者: zet    時間: 13-6-26 17:28     標題: 回覆:cuccw 的帖子

你係指有私校/直資在手果批?

作者: Jessy    時間: 13-6-26 17:31

9月1號....唔係卦....即係o個日唔返學先為左叫有位收人呀??

好心d人唔讀早d出聲啦!!!
作者: Kiyin    時間: 13-6-26 17:32

但妳唔知可唔可以見到校長,同埋如妳放下封信唔知去唔去到校長手上。如寄去指明xxx校長收啟則應比較大機會到校長手上
作者: zet    時間: 13-6-26 17:33     標題: 回覆:Kiyin 的帖子

明白,今晚即寫,唔該你!

作者: Prettyabc    時間: 13-6-26 19:25

回復 Kiyin 的帖子

是否waiting先寫才有用,如果reject咗,佢都銷毀咗啲資料,寫信都沒用。
作者: ha8mo    時間: 13-6-26 19:29

作者: melodylee113    時間: 13-6-26 19:31     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

我都諗住7月2日果日打去逐間問下先

作者: Kiyin    時間: 13-6-26 21:04

回復 melodylee113 的帖子

我記得有啲家長講過一啲真實個案,就算俾學校reject咗,如你重好有興趣去讀,仍可以每星期都寄信俾校長表達你真誠希望入讀嘅意願。咁樣如到開學或九月頭如真係有位,學校係會聯絡好有誠意嘅家長的。

作者: melodylee113    時間: 13-6-26 21:16     標題: 回覆:Kiyin 的帖子

淨系寄信?洗吾洗寄埋小朋友既資料?

作者: winnieok    時間: 13-6-26 21:33

I sent three letters to pricipal after interview within 9 days .... finally accepted..
作者: Kiyin    時間: 13-6-26 21:37

回復 winnieok 的帖子

如之前俾過子女嘅個人檔案,係可以唔需要再俾。winnieok 巳經係一個非常成功嘅例子

作者: sasa1034    時間: 13-6-26 23:23     標題: 回覆:winnieok 的帖子

Pls let me know the school name

作者: melodylee113    時間: 13-6-27 08:24     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

我琴曰打電話去問學校,其中一間之前報過既叫我再入過表再交過曬d文件,等電話去in

作者: 大眼青蛙    時間: 13-6-27 09:00     標題: 回覆:Kiyin 的帖子

十分認同,之前我親身拎過,門口個校工已話校長講左唔再收

作者: CreativeAccount    時間: 13-6-27 09:06     標題: 引用:9月1號....唔係卦....即係o個日唔返學先為

原帖由 Jessy 於 13-06-26 發表
9月1號....唔係卦....即係o個日唔返學先為左叫有位收人呀??

好心d人唔讀早d出聲啦!!! ...
佢地唔會,所以1/9 真係收call 高峰

作者: christywwk    時間: 13-6-27 09:15

今年唔同舊年,有人話寫信都無用因為個個都會寫。吾知可以點做好無助。。。
作者: cuccw    時間: 13-6-27 09:28

zet 發表於 13-6-26 17:28
你係指有私校/直資在手果批?

私校/直資乜學校一郁,其他津校都會有位放,一個放一個收,所以一個位會連帶幾個學校位郁,這是音樂椅效應。例如甲小朋友hold了一間A私校和B津校,最後去A私校,放B,那乙小朋友就叩到B校,乙小朋友就要放C校,一放C校就會有叩C校嘅丙小朋友入,丙又要放D校。所以即使一個位都有連鎖反應,影響好大。
作者: cuccw    時間: 13-6-27 09:40

有時d人唔係唔想放位攪成咁,比你8月尾先收到叩門電話,即係你8月尾先會放你手頭上的津校啦,咁下手接你個位嘅人就會遲左有位了。
作者: cuccw    時間: 13-6-27 09:43

christywwk 發表於 13-6-27 09:15
今年唔同舊年,有人話寫信都無用因為個個都會寫。吾知可以點做好無助。。。 ...
只可以講唔寫乜都冇,寫左有機會,咁試唔試?凡事正面d囉
作者: Kiyin    時間: 13-6-27 09:46

回復 cuccw 的帖子

完全係主動積極嘅做法

作者: cuccw    時間: 13-6-27 09:49

回復 Kiyin 的帖子

事實是有很多成功的例子呀,咁當然也有失敗.其實有d私校比大量waiting list, 然後有誠意的最後會收.
作者: Kiyin    時間: 13-6-27 09:54

假設有十個後補等緊有兩個位空咗出嚟,學校可能以最簡便快捷嘅做法聯絡經常接觸學校(透過多封叩門信)嘅家長

作者: cuccw    時間: 13-6-27 09:58

Kiyin 發表於 13-6-27 09:54

假設有十個後補等緊有兩個位空咗出嚟,學校可能以最簡便快捷嘅做法聯絡經常接觸學校(透 ...
係囉,如果小朋友背景差唔多,都駛事做咁多野。這就是現實真相
作者: qlala    時間: 13-6-27 10:00

大眼青蛙 發表於 13-6-27 09:00
十分認同,之前我親身拎過,門口個校工已話校長講左唔再收
朋友都試過, 學校話唔收信.
咁寄去會唔會好d呢?

作者: MUMREDBB    時間: 13-6-27 10:03     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

對!真的不要太早放棄!大把人抽到第一,二志願,或手上hold幾間私校都出來繼續叩門,話要出來見識一下喎:;pppp:!所以到了臨近開學或私校要過數時(8月吧),條龍就一定會郁!個個都人望高處!個遊戲係咁玩!Relax and be patient!

作者: WAWAHAHA    時間: 13-6-27 10:12

等待是漫長的.......
作者: WAWAHAHA    時間: 13-6-27 10:14

accept 你的是私校 or 津校 or 官校 呢 ??
作者: winnieok    時間: 13-6-27 20:07

獻主會聖馬善樂小學
作者: winnieok    時間: 13-6-27 20:30

我個女只有2 張 cert, 校長話見我都寫幾封信去, 好有誠意, 所以積極考慮,  2nd in 完唔夠三個鐘就已經收到電話,  其實佢地 1st in完 已經收曬生,  相信佢地已經將 d application protfolio 放左入床下底唔睇,  我個位應該係人放棄先出來.......我相信 我sent 去 d  信令校長攞返呀女份 protfolio 來睇,  所以寄就有多d 希望,  唔寄就人地實唔記得你 .........   
作者: Kiyin    時間: 13-6-27 21:03

好大機會係咁

作者: christywwk    時間: 13-6-27 22:29

盡力,大家加油。
作者: zet    時間: 13-6-28 16:37     標題: 回覆:winnieok 的帖子

恭喜你,好多朋友都鼓勵我唔好咁快放棄,我今日已再寄掛號信去求位,希望封信可以去到校長手上同埋佢會睇啦,我已盡哂力了。。。

作者: silvia_ng    時間: 13-6-28 17:25     標題: 回覆:冇電話即係冇希望?

信照寫,我好贊成。
而信已内容會寫咩呢?呢個就係校長考慮的因素了。若每個千遍一律,就變得可有可無了。試想想,這學校真正吸引你的地方?有實例嗎?你對學校了解有幾多呢?小朋友會點融入校園呢?
我雖然自己未為自己孩子寫過求位信,但今年我幫兩個waiting 的朋友寫了兩封信,分別最後也被個別學校收了。所以我推測,由這個方向去寫係正確的。仲有唔好一開始哂冷,比哂所有文件,否則之後冇野再好send 去學校。有新野可以keep update 學校的。
樓主good luck! 期待好快係ek 見到你報喜既post!

作者: sissysze    時間: 13-6-28 17:46     標題: 引用:信照寫,我好贊成。 而信已内容會寫咩呢?

原帖由 silvia_ng 於 13-06-28 發表
信照寫,我好贊成。
而信已内容會寫咩呢?呢個就係校長考慮的因素了。若每個千遍一律,就變得可有可無了。 ...
唔一開始哂冷,怕in都無得in

作者: 小可人媽媽    時間: 13-6-28 17:48     標題: 引用:我個女只有2+張+cert,+校長話見我都寫幾封

原帖由 winnieok 於 13-06-27 發表
我個女只有2 張 cert, 校長話見我都寫幾封信去, 好有誠意, 所以積極考慮,  2nd in 完唔夠三個鐘就已經收到 ...
恭喜哂!^^

作者: zet    時間: 13-6-28 18:25     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

多謝你嘅提點,希望承你貴言!

作者: silvia_ng    時間: 13-6-28 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-06-28+發表

原帖由 sissysze 於 13-06-28 發表
唔一開始哂冷,怕in都無得in
如果係waiting, 你in 之前已經曬過一次,唔需要再整多次呢。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5