教育王國

標題: 樂基 VS SC [打印本頁]

作者: ozoz    時間: 13-6-26 23:15     標題: 樂基 VS SC

請問如果係樂基 VS SC,大家會點選擇?

作者: galaxybag    時間: 13-6-26 23:31     標題: 回覆:樂基 VS SC

作者: buzz1234    時間: 13-6-27 01:20     標題: 回覆:樂基 VS SC

幾時交第一期學費?

作者: lorettalamlai    時間: 13-6-27 08:42

樂基

作者: ozoz    時間: 13-6-27 09:21     標題: 引用:我選樂基 +

原帖由 galaxybag 於 13-06-26 發表
我選樂基
請問點解選HKPS ?

作者: ozoz    時間: 13-6-27 09:21     標題: 引用:樂基

原帖由 lorettalamlai 於 13-06-27 發表
樂基
請問點解選HKPS ?

作者: Moonlight819    時間: 13-6-27 09:35     標題: 回覆:樂基 VS SC

Of course SC!

作者: wingchun1083    時間: 13-6-27 10:22     標題: 回覆:樂基 VS SC

兩間語文環境都很好,一間出名,一間小校及更小班教學。入讀名小的比率亦相近。你有兩間的offer嗎?這類問題以前都有張貼過,各花入各眼。

作者: kerkermui    時間: 13-6-27 10:23

我鍾意細校!
作者: bbrmb    時間: 13-6-27 16:26

我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如下︰
-樂基小班(20人vs30人)小校,小朋友得到較多關注
-樂基的校車巴是自設,校車上落點樂基比St. Catherine安全
-樂基中英班是雙班主任,有外籍英文老師,St. Catherine中英班只有每天20分鐘英語。
-樂基學費相對平,雜費也少。
-樂基是原校直升,K1時小朋友不用再適應新環境。

作者: webpaupau    時間: 13-6-27 16:35     標題: 回覆:bbrmb 的帖子

Sc. HKPS  的 interview 太求其了。不喜勿插

作者: ozoz    時間: 13-6-27 16:48     標題: 引用:我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如

原帖由 bbrmb 於 13-06-27 發表
我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如下︰
-樂基小班(20人vs30人)小校,小朋友得到較多關注
-樂基的校 ...
我其實有小小複雜,我大女現在k2 SC,講真,好滿意,英文20min,又好神奇地,個net成日出現,佢返黎可以同我全英對答。學費係今年加咗貴咗,4k多d 11期,上年3千6 10期咋。我眼見同學d弟妹都未必收,所以要為細女打算下。

至於細女,佢係11年12月出世,可想而知,我會幾頭痛。跟龍又多人,跟兔又超細。於是,我上年開始搵學校,greenfield 收,做超細b 14年1月插班,重極近屋企。今年尾14年,我會考HKPS n班,下年15年尾考SC K1同其他幾間幼稚園。In case HKPS收,我係咪應該即退greenfield 學等9月開學呢,咁如果9月開學,11月就考其他學校,個女又唔知ready未呢。當然,以上係基於個女有幸考到啦。起碼有greenfield ,我個心都定d,乜都無咪greenfield 囉。

你地可能會問點解唔比佢一直讀,唔好諗考到其他就退學。唉,我夠想啦,如果得一粒女就話啫,我2件化骨龍女,資源唔太充裕,如果大女有幸考到好直資/私小,又一筆,真係要計劃下呀。否則,我要出返黎工作,唔可以陪佢地讀書,佢地又唔可以幫我做家務喇(無請工人,正努力train佢地唔做港女+介公主病中)。

作者: ozoz    時間: 13-6-27 16:52     標題: 引用:Sc.+HKPS++的+interview+太求其了。不喜勿

原帖由 webpaupau 於 13-06-27 發表
Sc. HKPS  的 interview 太求其了。不喜勿插
我當年同大女考2間k1 only, SC 好認真呀。不過我考咁小間,不應比評語。

作者: herman0114    時間: 13-6-27 17:07     標題: 回覆:樂基 VS SC

兩間我都有去in, 純粹講面試,個人認為SC比較認真。

作者: jjess    時間: 13-6-27 17:11     標題: 引用:Sc.+HKPS++的+interview+太求其了。不喜勿

原帖由 webpaupau 於 13-06-27 發表
Klt hkps in得好求其,反而sc in得好認真喎。 fo tan hkps 正常interview, 老師都認真架

作者: wingchun1083    時間: 13-6-27 17:17     標題: 回覆:ozoz 的帖子

那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期),超大B亦不一定收。你的大女讀SC,細女做超大B報讀勝算大D.

作者: bbrmb    時間: 13-6-27 17:41

我一直以為你已有兩邊offer, 正在煩惱選那個好。如果你大女正讀SC而非常滿意,為何要考樂基呢? 二個小朋友讀同一學校也方便照顧呀!
同意樂基今年的面試頗草率,當中原因不猜測了。但我認同樂基教學方法,重思考,訓練表達能力,培養閱讀興趣,愉快學習。我個人既選擇原因只供參考,始終每位家長要求都不同。
作者: bbrmb    時間: 13-6-27 17:48

補充,我說學費比較便宜是指PN, K1應是SC平一點。
作者: webpaupau    時間: 13-6-27 18:18     標題: 引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+13-06-27+發表S

原帖由 jjess 於 13-06-27 發表
Klt hkps in得好求其,反而sc in得好認真喎。 fo tan hkps 正常interview, 老師都認真架

...
我的意思是我會選sc。HKPS 面試求其。

作者: ozoz    時間: 13-6-27 18:34     標題: 引用:那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期

原帖由 wingchun1083 於 13-06-27 發表
那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期),超大B亦不一定收。你的大女讀SC,細女做超大B報讀勝算大D.

...
我知HKPS 都係好學校,所以想比細女try囉。至於SC,家姐讀都無感情分𠺢,加上到時考,家姐升咗小一,更無感情分可言啦。

作者: ozoz    時間: 13-6-27 18:36     標題: 引用:我一直以為你已有兩邊offer,+正在煩惱選那

原帖由 bbrmb 於 13-06-27 發表
我一直以為你已有兩邊offer, 正在煩惱選那個好。如果你大女正讀SC而非常滿意,為何要考樂基呢? 二個小朋友 ...
大女讀緊,個妹無priority 𠺢,好多弟妹都唔收,加上到佢考時,大女已經升小一,更無感情分啦。由於我知好多人話樂基係好學校,想比細女試下。

作者: teambuilder    時間: 13-6-27 20:28

我大女在樂基讀,so far我同我女都好滿意樂基,所以幫細女考埋入去,而我細女係超大b。樂基係細校,真係全校教職員都識我個女,學校好多外藉老師,語境來說係非常好。課程方面亦不錯,小女n班時已懂英文拼音,也學會聽和講普通話。平時用主題教書,日日都有d主題做唔同的手工同玩。

個人黎講完全唔覺得interview求其,我女in得好開心。

不過如果你好滿意SC,我都覺得你應該揀SC,大女都讀左囉,唔爭在啦。
作者: ozoz    時間: 13-6-27 21:07     標題: 引用:我大女在樂基讀,so+far我同我女都好滿意樂

原帖由 teambuilder 於 13-06-27 發表
我大女在樂基讀,so far我同我女都好滿意樂基,所以幫細女考埋入去,而我細女係超大b。樂基係細校,真係全 ...
請問Interview樂基 intl 班用英文嗎?SC,係考都要後年啦,考唔考到都成問題今年考HKPS先,語言必須要從細開始。原先擔心樂基會好傳統教學,唔夠啟發,聽你咁講,我好放心,會去試。

作者: mntabo    時間: 13-6-27 22:49     標題: 回覆:樂基 VS SC

樓主,你咪報晒兩間pn, 考到先再想啦!而家報都未報,唔需要甘快擔心。

作者: ozoz    時間: 13-6-27 23:02     標題: 引用:樓主,你咪報晒兩間pn,+考到先再想啦!而家

原帖由 mntabo 於 13-06-27 發表
樓主,你咪報晒兩間pn, 考到先再想啦!而家報都未報,唔需要甘快擔心。

...
SC pn太遠了,所以唔會報。

作者: jjess    時間: 13-6-28 15:03     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

你應該唔係in今年樂基n班,如果你問今年有去in的都會覺得真係group in得好求其...早幾年可能少人d, in既形式可能唔同。

作者: HCB    時間: 13-6-28 16:30     標題: 回覆:jjess 的帖子

我個friend個老公英文好勁,成日要去外國出trip做present, 樂基收咗佢個女。我諗係睇大人表現多。

作者: Barbayauyau    時間: 13-6-28 16:46     標題: 回覆:HCB 的帖子

樂基interview用英文?

作者: ozoz    時間: 13-6-28 23:23     標題: 引用:我個friend個老公英文好勁,成日要去外國出

原帖由 HCB 於 13-06-28 發表
我個friend個老公英文好勁,成日要去外國出trip做present, 樂基收咗佢個女。我諗係睇大人表現多。

...
佢呢d 背景,間間爭住收啦。

作者: teambuilder    時間: 13-6-30 07:46

我女係in今年n班的,interview可以選擇英普或廣英。interview係10個考生1group進行,有兩至三個老師發問及在旁觀察。父母可以陪同interview。interview前要填問卷關於expectation。interview內容包括唱歌做動作,聽指令拿物品,把物品放回原處,老師還問了每組家長一個問題。

interview睇到唔同小朋友反應和家長反應,有d坐定定,有d要抱住,有d lur 地,有d冇反應。。。

成個過程老師都好認真,反而有好多考生同家長都好輕鬆應戰。我選廣英語言interview,有個國語老師黎同我地點名,我唔識講,佢都即時表示點名唔計分不用擔心。

以下是節錄自政府學前教育Q&A:
“一所理想的幼稚園應讓兒童在自然愉快的環境中,透過適切活動及生活體驗,達致均衡的發展。故任何入學面試都應以相同的概念,以活動形式進行,使兒童沒有面試的壓力。幼稚園是兒童開展學習的第一站,幼稚園不會要求兒童在入學前已具備任何知識,家長亦不應操練幼兒去應付面試,只要多給予兒童與人溝通和玩耍的機會,使兒童在面對陌生人時表現自然,願意與人溝通便可。”
作者: JuliaCKL    時間: 13-7-1 03:08     標題: 引用:那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期

原帖由 wingchun1083 於 13-06-27 發表

...
原來九龍塘樂基要5千一個月㗎?果然地點唔同,可以mark 高d!我哋火炭樂基英普班都唔駛4千

作者: 阿早!    時間: 13-7-1 12:38

JuliaCKL 發表於 13-7-1 03:08
原來九龍塘樂基要5千一個月㗎?果然地點唔同,可以mark 高d!我哋火炭樂基英普班都唔駛4千

...
可能租貴。。另外, 據知九龍塘樂基相對上投放較多教學資源, 羊毛出自羊身上。
作者: Babyarsene    時間: 13-7-3 00:37     標題: 回覆:阿早! 的帖子

我仔讀k1,都係四千幾一個月,唔係人哋所講嘅5000幾,n都好似係四到忟,十個月學費,雜費不多,so far我好滿意間學校,我仔由n比之前學校老師話唔同其他人溝通,唔同小朋友講,到轉咗去hkps 後social skills 好咗好多,老師好encouraging, 會比小朋友覺得佢被欣賞,宜家我仔開心咗好多!

作者: wingchun1083    時間: 13-7-3 09:02     標題: 引用:我仔讀k1,都係四千幾一個月,唔係人哋所講

原帖由 Babyarsene 於 13-07-03 發表
我仔讀k1,都係四千幾一個月,唔係人哋所講嘅5000幾,n都好似係四到忟,十個月學費,雜費不多,so far我好滿 ...
今年N班由$47xx加到$52xx.

作者: matsushima    時間: 13-7-3 09:49

我選SC

作者: teambuilder    時間: 13-7-3 13:17

學費係五千咁上下 (已包茶點), 仍然係交十個月.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5