教育王國

標題: marymount 出咗result 了 [打印本頁]

作者: sissysze    時間: 13-6-28 10:38     標題: marymount 出咗result 了

收咗18個,點解有甘多位

作者: laylayman    時間: 13-6-28 10:39

Good Luck to you All......
作者: loveDD    時間: 13-6-28 10:41

sissysze 發表於 13-6-28 10:38
收咗18個,點解有甘多位
可能係今年世襲位少人applied.
作者: laylayman    時間: 13-6-28 10:43

loveDD 發表於 13-6-28 10:41
可能係今年世襲位少人applied.

Sorry that I dont understand the meaning of 世襲位. can you explain? thanks
作者: cherriemama    時間: 13-6-28 10:44

would u mind to post the link?
作者: laylayman    時間: 13-6-28 10:45

http://www.mps.edu.hk/special/POAresult.pdf
作者: titibaby    時間: 13-6-28 10:48     標題: 回覆:marymount 出咗result 了

年年都有十幾二十個叩門位

作者: Charlotte_mom    時間: 13-6-28 10:52

laylayman 發表於 13-6-28 10:43
Sorry that I dont understand the meaning of 世襲位. can you explain? thanks

即第一輪必收位如姐姐讀緊
作者: pooh仔    時間: 13-6-28 10:53     標題: 回覆:marymount 出咗result 了

咁多叩門位淨, 大班一班有3個名額 x 4班 都喺得12個位咋喎。 好多人冇註冊

作者: laylayman    時間: 13-6-28 10:56

回復 Charlotte_mom 的帖子

Thank you...
作者: laylayman    時間: 13-6-28 10:58

pooh仔 發表於 13-6-28 10:53
咁多叩門位淨, 大班一班有3個名額 x 4班 都喺得12個位咋喎。 好多人冇註冊

...

There may be some parents whom could not make up their mind yet, and recently withdrew
作者: titibaby    時間: 13-6-28 10:59     標題: 引用:咁多叩門位淨,+大班一班有3個名額+x+4班+

原帖由 pooh仔 於 13-06-28 發表

...
女仔選擇多,還有dgs, St. Paul con,  聖心等又可以比抽獎的私校,有人放棄不出奇

作者: anju    時間: 13-6-28 12:06     標題: 回覆:sissysze 的帖子

唔知會唔會因為咁放返d dgjs 位出嚟呢?

作者: adalee38    時間: 13-6-28 12:06

希望落空了
作者: spmok1999    時間: 13-6-28 12:32

讀讀下頂唔順走人/叫你走人?
作者: sissysze    時間: 13-6-28 12:47     標題: 引用:+本帖最後由+spmok1999+於+13-6-28+12:33+

原帖由 spmok1999 於 13-06-28 發表
間間名校都有勸退架啦,所以唔係比你入到就好,讀唔掂一樣出事

作者: spmok1999    時間: 13-6-28 13:05

sissysze 發表於 13-6-28 12:47
間間名校都有勸退架啦,所以唔係比你入到就好,讀唔掂一樣出事
不達標就勸退又何來留班位呢? 所以有留班位只係掛名? 只會有人走冇人留班? 

作者: TIGERBAMA    時間: 13-6-28 17:33

請問是否一定要自行/統一有選 才有機會 interview???
作者: joannespapa    時間: 13-6-28 17:55

TIGERBAMA 發表於 13-6-28 17:33
請問是否一定要自行/統一有選 才有機會 interview???
據校方通告,自行和/或統一選為第一志願為必要條件,另外亦會考慮個人能力與文化認同。

作者: karen55407    時間: 13-6-28 18:12     標題: 回覆:marymount 出咗result 了

仲有留班位呢!

作者: indu    時間: 13-6-28 20:56

when is the registration date? 自行和/統一 should have 註冊already.  點解有甘多waitlist位? Does anyone know based on past years?
作者: lawsonmoon    時間: 13-6-28 21:26

pooh仔 發表於 13-6-28 10:53

...

其實每間津校如小一盡收加留班位,都會有咁多位。但有D名校專燈小一唔盡收,留番小二收插班,有小一成績做reference,所以有D小二可收十幾人插班。Mps小二至小五每級通常只收一個起兩個止。尼D就係一間想教好“學生”,另一間留番收小二既係想教“好學生”。我有朋友女兒去年讀完小二轉了去國際學校,但對校長和Mps就讚不絕口,我覺得佢地小一叩門已經很公平,公開,公正啦。其他學校有冇,收咗幾多人你都不會知道啦,對不對?
作者: laylayman    時間: 13-6-29 00:10

indu 發表於 13-6-28 20:56
when is the registration date? 自行和/統一 should have 註冊already.  點解有甘多waitlist位? Does any ...
2 Jul for registration. In past few years, they accepted between 18 to 2x in July. (4 class x3 = 12 + withrawal)
作者: indu    時間: 13-6-29 03:22

回復 titibaby 的帖子

I agree. 放棄 MPS  選 DGS, St. Paul con,  Sacred Heart 並唔奇.
作者: indu    時間: 13-6-29 03:29

anju 發表於 13-6-28 12:06
唔知會唔會因為咁放返d dgjs 位出嚟呢?

DGJS 咁難入
得到, D girls 又非常 Smart,
好多人情願放棄 Marymount.

作者: cherriemama    時間: 13-6-29 10:41

indu 發表於 13-6-29 03:22
回復 titibaby 的帖子
I agree. 放棄 MPS  選 DGS, St. Paul con,  Sacred Heart 並唔奇.
應該好少會放棄MPS選Sacred Heart!多數見SH學生想插班入MPS,絕少MPS學生想插班入SH!
作者: lovewed    時間: 13-6-29 12:25     標題: 回覆:cherriemama 的帖子

請教点解想入marymount 多过sh 呢?這兩間不是差不多的嗎?

作者: cherriemama    時間: 13-6-29 12:57

lovewed 發表於 13-6-29 12:25
請教点解想入marymount 多过sh 呢?這兩間不是差不多的嗎?
Marymount係全日制英文小學,SH係中文小學,一至四年級返下午,星期六長短週,五至六年級先係全日制 。
作者: 蝦米豬    時間: 13-6-29 13:01     標題: 回覆:lovewed 的帖子

因為SH是中文小學,下午校是私校,mPs是英文津小,全港少有,即使不是有錢或聰明的學生,在這種環境下謮六年,英語水平都比一般學生高,是香港少有的公平教育,向上流動upward mobility 機會的學校

作者: laylayman    時間: 13-6-29 15:51

I know someone who graduated from mps many years ago but her english level was so superb compared with other form 4 students. That really amazed me.. The only thing i still dont understand is why the public still rated it as a somewhat "富有"學校cause the school doesnt really screen applicants except that few 扣門位. May i know why or if i was wrong?
作者: ac917    時間: 13-6-29 17:23     標題: 引用:因為SH是中文小學,下午校是私校,mPs是英

原帖由 蝦米豬 於 13-06-29 發表
因為SH是中文小學,下午校是私校,mPs是英文津小,全港少有,即使不是有錢或聰明的學生,在這種環境下謮六 ...
SH下午你津校,私校係上午

作者: Bluegene    時間: 13-6-29 20:31

點解覺得英文重要而忽略中文? 小學唔學好中文,中學已經救唔翻,完全冇興趣好難攪,DSE 好多肥中文入唔到U。所以我唔贊成偏向英小,如果入咗英小就要設法睇多D中文故事書。
作者: joannespapa    時間: 13-6-29 20:45

Bluegene 發表於 13-6-29 20:31
點解覺得英文重要而忽略中文? 小學唔學好中文,中學已經救唔翻,完全冇興趣好難攪,DSE 好多肥中文入唔到U ...
MSS中文都唔算差:

http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HK-DSE2012.pdf

2012 入U率

http://www.mss.edu.hk/Achievement/destination/S6-S7Destination2012.pdf

作者: Bluegene    時間: 13-6-29 21:21

joannespapa 發表於 13-6-29 20:45
MSS中文都唔算差:
我唔係話英文小學學生中文實差,不過一定要留意。MSS中文同其他科比係差D。 同埋MPS好多上唔到MSS。
作者: cherriemama    時間: 13-6-29 22:10

Bluegene 發表於 13-6-29 21:21
我唔係話英文小學學生中文實差,不過一定要留意。MSS中文同其他科比係差D。 同埋MPS好多上唔到MSS。 ...
每年~70%MPS學生上MSS都唔算少啦!
作者: jollyma    時間: 13-6-29 22:28     標題: 引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+13-6-28+21:29+

原帖由 lawsonmoon 於 13-06-28 發表

作者: rubycourt    時間: 13-6-29 22:38     標題: 引用:Quote:Bluegene+發表於+13-6-29+20:31+點解

原帖由 joannespapa 於 13-06-29 發表
MSS中文都唔算差:
想問下MSS的公開試dse成績好嗎?我唔係好清楚,如相比其他傳統名校。thx!

作者: piyohk    時間: 13-6-29 23:45     標題: 引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+13-6-28+21:29+

原帖由 lawsonmoon 於 13-06-28 發表
真的公平公正嗎?

我識兩位小朋友都是在自行計分中已失敗但同時已確認叩門位。

作者: kongman    時間: 13-6-30 03:34

cherriemama 發表於 13-6-29 10:41
應該好少會放棄MPS選Sacred Heart!多數見SH學生想插班入MPS,絕少MPS學生想插班入SH! ...
你說的是事實還是個人意見?聽說聖心小學的畢業生都很受歡迎,不是嗎?

作者: ema    時間: 13-6-30 07:35

是否一定在自行及統一選瑪利曼為首選才可扣門?
作者: joannespapa    時間: 13-6-30 08:39     標題: 引用:Quote:原帖由+joannespapa+於+13-06-29+發

原帖由 rubycourt 於 13-06-29 發表
想問下MSS的公開試dse成績好嗎?我唔係好清楚,如相比其他傳統名校。thx!

...
第一條link就有dse成績

作者: 蝦米豬    時間: 13-6-30 15:02     標題: 引用:+本帖最後由+Bluegene+於+13-6-29+20:33+編

原帖由 Bluegene 於 13-06-29 發表

點解覺得英文重要而忽略中文? 小學唔學好中文,中學已經救 ...
mpS唔係international school, 只是除了中文科及1-2個科係中文教(通識?)其他全部英文教。我識朋友兩代都係mps 讀,有些書20-30年都用同一本,學校有眼光有遠景,教改唔係成日要改,方向正確就是了,在今天很多學校功課多又谷的情況下,mps算唔谷哋教好學生知識,當然 小五小六谷都算正常

作者: laylayman    時間: 13-6-30 16:49

piyohk 發表於 13-6-29 23:45
真的公平公正嗎?

We know nobody there. Not 舊生。We only participated in first round and didnt on 2nd cause we have private school offer. As such,We thought the chance was very slim but still wanna gave it a try after 1 Jun.
作者: Anloo    時間: 13-6-30 17:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Bluegene+於+13-06-29+發表本

原帖由 蝦米豬 於 13-06-30 發表
mpS唔係international school, 只是除了中文科及1-2個科係中文教(通識?)其他全部英文教。我識朋友兩代都係 ...
agree, 我女都是mps 畢業生

作者: babyjoyce    時間: 13-6-30 17:47     標題: 回覆:marymount 出咗result 了

會吾會前幾階段特登keep住的位,俾吾夠分但識人的人入。

作者: rubycourt    時間: 13-7-1 01:47     標題: 引用:Quote:原帖由+rubycourt+於+13-06-29+發表

原帖由 joannespapa 於 13-06-30 發表
第一條link就有dse成績
我比老公睇,佢話OK卦。叫朋友睇又話唔係幾識,一係就睇完話應該唔會最top,又唔係太差卦,咁好似無講過。其實照dse成績睇MSS係band 幾中學?thx!

作者: joannespapa    時間: 13-7-1 06:00

rubycourt 發表於 13-7-1 01:47
我比老公睇,佢話OK卦。叫朋友睇又話唔係幾識,一係就睇完話應該唔會最top,又唔係太差卦,咁好似無講過。其 ...

可參考以下中學排名:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

作者: rubycourt    時間: 13-7-1 23:36     標題: 引用:+本帖最後由+joannespapa+於+13-7-1+06:00+

原帖由 joannespapa 於 13-07-01 發表
Thx!

作者: QueenQ    時間: 13-7-2 08:29

MPS對比幾間女校如SH, St. Francis Canossian 都係無噤谷,
我明友囡話小一到小四不算太多功課,只重視英文閱讀。
作者: LuLuciaMa    時間: 13-11-25 11:08

回覆 piyohk 的帖子

Your direct friend? When did they confirm the "seats"?

Will they call waiting when finished 1st round registration on Nov 28?

Does anyone know that?

作者: LuLuciaMa    時間: 13-11-25 17:34

piyohk 發表於 13-6-29 23:45
真的公平公正嗎?

any relationship?

作者: LuLuciaMa    時間: 14-1-14 14:59

laylayman 發表於 13-6-30 16:49
We know nobody there. Not 舊生。We only participated in first round and didnt on 2nd cause we have p ...

did you success finally?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5