教育王國

標題: kts vs 協恩小學 [打印本頁]

作者: pu123    時間: 13-7-10 18:24     標題: kts vs 協恩小學

本女兒幸運地抽到協恩小學,亦已註冊,但今天突然收到kts通知我明天去註冊,否則便當放棄,我都晤知點選好!kts係我最愛既私小,協恩亦是很好的津校,本人有兩名兒女,請大家幫我分析下,如不論學費,那間校風學術較好?
校風: 兩間都好似好好!
學術:kts可能好啲,但協恩都晤錯!
環境:kts有個大操場,協恩有個泳池!
中學:kts派位有保證,協恩有協中,不過。協中已轉直資!
世襲:kts阿妹要考過,協小如晤轉直資,阿妹可跟家姐上!
我明白到兩間學校都有人等梗位,所以本人想快快決定,諗清楚後,明早打去放是但一個位!

作者: chanti    時間: 13-7-10 18:44     標題: 引用:本女兒幸運地抽到協恩小學,亦已註冊,但今

原帖由 pu123 於 13-07-10 發表
本女兒幸運地抽到協恩小學,亦已註冊,但今天突然收到kts通知我明天去註冊,否則便當放棄,我都晤知點選好 ...
隱陣留係協恩好,因六年後升中頭三百分比將會創新低,competition is toooooo keen!

作者: dlee_ca    時間: 13-7-10 18:49     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

Kiss KTS goodbye.

作者: miutang    時間: 13-7-10 18:52     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

當然是協恩啦,有中學。KTS是否派位有保証?每間學校都有bottom,有讀不到band1的學生。最重要你認為女女適合邊種學校呢?

作者: 786    時間: 13-7-10 18:53     標題: 引用:Kiss+KTS+goodbye. +

原帖由 dlee_ca 於 13-07-10 發表
Kiss KTS goodbye.

作者: tkwc9    時間: 13-7-10 18:56

作者: pu123    時間: 13-7-10 19:11     標題: 回覆:miutang 的帖子

但協中已轉直資,都要再考呢!

作者: jeremyphlam    時間: 13-7-10 19:22

pu123 發表於 13-7-10 18:24
本女兒幸運地抽到協恩小學,亦已註冊,但今天突然收到kts通知我明天去註冊,否則便當放棄,我都晤知點選好 ...

想唔到唔揀協恩的理由.....
作者: eggmama    時間: 13-7-10 19:35

你放棄協小,協幼同學多謝你。
KTS升中保證升去邊到?
作者: cy664    時間: 13-7-10 19:45     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

楝名100次都無理由唔揀協恩!

作者: 戀仔狂    時間: 13-7-10 19:46

我會揀協恩
作者: sukitelfold    時間: 13-7-10 19:47     標題: 回覆:eggmama 的帖子

學術方面,協小比KTS好。讀書壓力也比KTS巨大大大••很多,因為要保證上協中的質素。

作者: sukitelfold    時間: 13-7-10 20:12     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

有亞妹,我選協恩!

作者: horwing    時間: 13-7-10 20:22

似乎大部份家長都未知道協小已經冇得直升協中, 到時都係同其他學校一齊考, 冇優勢.

不過即使冇中學backup, 我都會揀協小, 始終有個妹跟尾, 協小程度始終有番咁上下, 而且KTS亦唔係好到話非讀不可的私校 ...
作者: Ben2003    時間: 13-7-10 20:23

楝拹恩.
作者: sukitelfold    時間: 13-7-10 20:37     標題: 引用:似乎大部份家長都未知道協小已經冇得直升協

原帖由 horwing 於 13-07-10 發表
似乎大部份家長都未知道協小已經冇得直升協中, 到時都係同其他學校一齊考, 冇優勢.

不過即使冇中學backup, ...
冇優勢>>是假的。

作者: cautionchan    時間: 13-7-10 21:27     標題: 引用:Quote:原帖由+horwing+於+13-07-10+發表似

原帖由 sukitelfold 於 13-07-10 發表
冇優勢>>是假的。
Agree ! 正如協小只俾協幼叩門一樣,收同唔收都係自己話事,呢個好處係迫協小的家長們唔好hea 住來讀!否則成績不迖標,協小都冇用!

作者: dlee_ca    時間: 13-7-10 21:31     標題: 引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+13-07-10+發

原帖由 cautionchan 於 13-07-10 發表
Agree ! 正如協小只俾協幼叩門一樣,收同唔收都係自己話事,呢個好處係迫協小的家長們唔好hea 住來讀!否則 ...
唓,您咁講,呢條係 Golden Rule , 對所有學校都適用啦。

作者: coll    時間: 13-7-10 22:29

可以慳左小學六年學費先,到時中學再比番比黎。
有個妹跟住,一定會楝協恩。以後報小一仲難呀。
作者: Barbe    時間: 13-7-10 22:36

協恩
作者: ac917    時間: 13-7-10 22:37     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

樓主為何覺得HY學術唔及KTS?

作者: Panda_mother    時間: 13-7-10 22:37

沒錯,2014/15 & 2015/16 的KTS只收三班小一,如果亞妹這兩年考小一,又想同家姐一齊,就真係
作者: bbforever    時間: 13-7-10 23:07

無可能唔揀協恩,
今年我識唔少人放棄kts(佢地全是正選)
作者: pu123    時間: 13-7-10 23:15     標題: 回覆:Panda_mother 的帖子

點解咁小?

作者: gracelam    時間: 13-7-10 23:16

協恩sure.
作者: pu123    時間: 13-7-10 23:18     標題: 回覆:ac917 的帖子

因為kts有8x-90既學生入band one學校,而協小之前有部份都讀一條龍協中,所以晤知如出去同人競爭會點!

作者: pu123    時間: 13-7-10 23:29     標題: 回覆:pu123 的帖子

有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協小都晤及st rose好,因st rose有直屬band one中學,有8成以上入番,真的嗎?

作者: elmolly    時間: 13-7-10 23:32

回復 pu123 的帖子

第一次聽SRL好過HY

兩間都要煩中學, HY起碼妹妹唔洗煩小學

作者: sukitelfold    時間: 13-7-10 23:34     標題: 引用:有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協

有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協小都晤及st rose好,因st rose有直屬band one中學,有8成以上入 ...
你朋友「線」你

作者: elmolly    時間: 13-7-11 00:25

sukitelfold 發表於 13-7-10 23:34
你朋友「線」你

我都覺得係

仲要SRL咁多用家投訴都仲"介紹"比朋友, 真係夠"老友"

作者: GAT    時間: 13-7-11 00:31

都是要Heep Yan。
作者: pu123    時間: 13-7-11 00:36     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+13-7-10+23:34+

原帖由 elmolly 於 13-07-11 發表
我都覺得係

仲要SRL咁多用家投訴都仲"介紹"比朋友, 真係夠"老友"
其實我都諗緊佢係未'線'我,雖然我真係晤太識學校既野,平時我都係係呢到睇大家既comment,再加上自己上校網研究,都覺得協小好好呀!
再加上當初諗住有間本人認為幾好既私小,所以先大搏協小,點知俾佢咁講,真係有點兒不快!

作者: eggmama    時間: 13-7-11 06:57

呢幾日買書喇! 迎新日呀! 感受下一定決定到.
作者: karen55407    時間: 13-7-11 07:19     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

Sure協恩

作者: baby1211    時間: 13-7-11 08:12     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

咁哥讀緊KTS,  家長捉到路又可一齊上課,時間易D處理,假設同St Mary 比較,又點選呢?KTS 功課壓力不算大,一同handle 相對好D.  小女亦是十一月细女,驚在St  Mary 比較輸蝕。

作者: ha8mo    時間: 13-7-11 09:02

作者: ha8mo    時間: 13-7-11 09:04

作者: 濼晴    時間: 13-7-11 09:36     標題: 回覆:pu123 的帖子

協恩

作者: kslee    時間: 13-7-11 09:48

問下自己,點解中學要轉直資?點解小學校長要企出黎見傳媒話要推行加速課程以加强兢争力?上網揾揾“名校之所以是名校”参考下!

利申:我個係仔,亦唔係讀KTS。
作者: williskg    時間: 13-7-11 09:54

KTS cannot compare to HY. completely different level.
作者: sukitelfold    時間: 13-7-11 10:14     標題: 引用:KTS+cannot+compare+to+HY.+completely+dif

原帖由 williskg 於 13-07-11 發表
KTS cannot compare to HY. completely different level.
我又唔覺得唔同leveI喎! 跟本就係將橙同蘋果分成唔同level。如果協恩同是私校、要收費、細妹要考過、冇中學作後盾。撇開這些因素,整體上,我反而覺得KTS高少少喎。可唔可以講多D你心目中唔同level把尺係點度呢?
////利申:我小朋友讀KTS。朋友兩個女讀協恩小三及小五。

作者: 2-lala    時間: 13-7-11 10:16

不用考慮, Heep Yan For Sure.
作者: ha8mo    時間: 13-7-11 10:19

作者: jeremyphlam    時間: 13-7-11 10:28

ha8mo 發表於 13-7-11 10:19
梗係名氣唔同level啦

我個仔去in完KTS返來

又唔係只是名氣問題,KTS都好出名,主要是間中學。雖然話中學轉直資,但如保持中上成績,唔信唔收番。
KTS始終要六年後再打扙,雖然band 1率超高,但能入到如協恩般的文武全材中學應不會太多吧。

作者: 小可人媽媽    時間: 13-7-11 10:40     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

協恩!!!

作者: Yanamami    時間: 13-7-11 10:52

點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位架。。。
作者: Jane1983    時間: 13-7-11 11:14

無小朋友的,可能真系會吾識kts,我以前都吾識,但看過成績,kts真系幾出色。
作者: BB成長期    時間: 13-7-11 11:31

作者: horwing    時間: 13-7-11 11:44

回復 sukitelfold 的帖子

妳可以一廂情願地以為協小有優勢, 但協中由始至終沒有應承過任何野, 到時發覺願望落空, 希望閣下唔好怨天尤人啦.

作者: Yanamami    時間: 13-7-11 11:50

horwing 發表於 13-7-11 11:44

妳可以一廂情願地以為協小有優勢, 但協中由始至終沒有應承過任何野, 到時發覺願 ...

就算無優勢,但煩少了阿妹,已喺好大優勢了。。。又可以慳番一大筆$$$.
作者: horwing    時間: 13-7-11 11:56

回復 Yanamami 的帖子

呢點我同意, 所以我都係讚成樓主揀協小. 只係想講清楚協小已經冇得直升協中, 協中亦冇講過會留位比協小, 大家唔應該抱住個唔現實既期望囉.

作者: Yanamami    時間: 13-7-11 12:01

horwing 發表於 13-7-11 11:56
回復 Yanamami 的帖子

呢點我同意, 所以我都係讚成樓主揀協小. 只係想講清楚協小已經冇得直升協中, 協中亦 ...

聽聞GH都收緊德小上德中的標準。
作者: pu123    時間: 13-7-11 12:08     標題: 引用:點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位

原帖由 Yanamami 於 13-07-11 發表
點o者?講左禁耐,揀好未o者?好多人等緊位架。。。
選左喇!協恩呀!已call學校!
我同老公都覺得,應該俾番阿女自己選,因係佢讀,晤係我或者阿妹讀,晤想因有個世襲位而push佢。最後佢好乖咁話想讀協恩,因可以照顧妹妹喎!

希望後備的小朋友快快收到電話!

作者: sukitelfold    時間: 13-7-11 12:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+13-07-11+發表點

原帖由 pu123 於 13-07-11 發表
選左喇!協恩呀!已call學校!
我同老公都覺得,應該俾番阿女自己選,因係佢讀,晤係我或者阿妹讀,晤想因 ...
恭喜! 祝順利,好合理選擇!

作者: Panda_mother    時間: 13-7-11 13:36

好家姐!
作者: easybring    時間: 13-7-11 15:11

Yanamami 發表於 13-7-11 12:01
聽聞GH都收緊德小上德中的標準。

聽聞GH都收緊德幼上德小.  有中學部的小學或幼稚園, 大家不要以為會直升或大部份升, 收生方向不停地改. 課程也是.  自己顧自己才實際.
作者: Tsundis    時間: 13-7-11 15:48     標題: 引用:有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協

有朋友叫我選kts,因學術好好,反而佢應為協小都晤及st rose好,因st rose有直屬band o

delete

作者: sammilcm    時間: 13-7-11 16:53

ST. ROSE 中學係BRAND 2頭炸, 點同協恩比...... 我女兒係讀ST. ROSE 幼稚園.
作者: pu123    時間: 13-7-11 18:03     標題: 引用:回復+pu123+的帖子 ST.+ROSE+中學係BRAND+

原帖由 sammilcm 於 13-07-11 發表

ST. ROSE 中學係BRAND 2頭炸, 點同協恩比...... 我女兒係讀ST. ROSE 幼稚園. ...
我依為st rose係band one尾,係個朋友同我講!

作者: Ononma    時間: 13-7-11 18:19

睇到呢版,見樓主揀左協恩,我都替你高興。

協恩成績好,但又吾係死讀書,辨論又叻、游泳又叻,整體班女仔又叻又活潑,搵吾到理由吾讀。

恭喜樓主
作者: pu123    時間: 13-7-11 18:49     標題: 引用:睇到呢版,見樓主揀左協恩,我都替你高興。

原帖由 Ononma 於 13-07-11 發表
睇到呢版,見樓主揀左協恩,我都替你高興。

協恩成績好,但又吾係死讀書,辨論又叻、游泳又叻,整體班女仔 ...
多謝你既恭喜!

作者: pu123    時間: 13-7-11 18:55     標題: 回覆:pu123 的帖子

我亦真心多謝各位替我分析,希望我女女無選錯啦!

作者: Ben2003    時間: 13-7-11 19:57

Congratulation.

Ask not what your school can do for you

Ask what you can do for your school.

Rome was not built by one person.

好好部署,為協恩爭光。
作者: B1    時間: 13-7-11 22:29

KTS家長仲咩上晒黎叫人揀協恩?呵呵...

但真心的,俾我也會揀協恩 (省$&妹妹跟尾)

當然作為KTS家長的我,也樂見小朋友能全人發展!
作者: Panda_mother    時間: 13-7-11 23:01

因為KTS家長唔會只係買花讚花香,以事論事。
作者: pu123    時間: 13-7-11 23:50     標題: 引用:因為KTS家長唔會只係買花讚花香,以事論事

原帖由 Panda_mother 於 13-07-11 發表
因為KTS家長唔會只係買花讚花香,以事論事。
所以Kts真係晤只學校好,連家長都好好!

作者: dlee_ca    時間: 13-7-12 00:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Panda_mother+於+13-07-11+發

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cowboy2007    時間: 13-7-12 00:49     標題: 回覆:dlee_ca 的帖子

真係學校傳統,連家長都好好! 大家都作出理性分析呢,樓主㨂協恩喺合情合理㗎。
(樓主:恭喜您!)

一天之內五六個KTS家長出曬嚟,真喺一呼百應呀!老實講放邊間都有好多人多謝你,點解KTS家長咁緊張呢,佢地喺為waiting KTS嘅人著急呢。唔喺假嘅,佢地真喺好熱心㗎! 連前輩Ben哥都出埋嚟呀。

利申:非KTS家長(曾經渴望過,希望能承傳KTS這等優良之風, 但已認為KTS並非「非君不嫁、非讀不可」。

作者: rainbowcov    時間: 13-7-12 07:03

williskg 發表於 13-7-11 09:54
then which one is higher?
作者: eggmama    時間: 13-7-12 07:44

pu123,
歡迎你阿囡呀!同學仔
作者: pu123    時間: 13-7-12 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+pu123+於+13-07-11+發表所以K

原帖由 dlee_ca 於 13-07-12 發表
好假。
請問點樣假呢?

作者: B1    時間: 13-7-12 18:23

是但啦,真的假不了,假的真不來...

總而言之我地KTS家長又肉緊您的最終决定,也關心waiting緊KTS的小朋友啦!

天行健,君子以自强不息...衷心恭喜您選了協恩! 加油互勉之!!
作者: familyhei    時間: 13-7-12 19:04     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

沒什麼真,KTS家長最真。由去年預備班開始至今的這段路,沿途很多有經驗的家長,對我們這些"新仔"給予寶貴經驗,其實,真的很感恩。

作者: rainbowcov    時間: 13-7-12 20:07

williskg 發表於 13-7-11 09:54

delete.      
作者: pu123    時間: 13-7-12 22:25     標題: 引用:是但啦,真的假不了,假的真不來...總而言

原帖由 B1 於 13-07-12 發表
是但啦,真的假不了,假的真不來...

總而言之我地KTS家長又肉緊您的最終决定,也關心waiting緊KTS的小朋友 ...
其實誰有善意,自己都會感到,但都是嗰句多謝曾幫我分析及支持的家長。既然學校已選定,現在只會盡力與女兒一起學習!

作者: Yanamami    時間: 13-7-12 22:46

揀定了就可以跟女去開開心心買書包文具啦~~
作者: pollyyoung    時間: 13-7-15 22:43

協恩係好學校, 你同你個女都唔會後悔. 我細時係讀KTS, 其實呢間學校係好好, 我都好想呀仔讀, 但除咗學費之外係就係升中冇相關中學;當然讀協小都唔一定升到中學, 但機會大啲.
作者: hugub    時間: 13-7-29 16:45

pu123 發表於 13-7-11 18:55
我亦真心多謝各位替我分析,希望我女女無選錯啦!

只聽見KTS生插班入HEEP YUNN, 從未聽過協小生插班 KTS... 點解呢????  
作者: karen55407    時間: 13-7-29 18:17     標題: 回覆:kts vs 協恩小學

三年前朋友也是依依不捨地告別KTS,揀了協恩,似乎佢無後悔到。

作者: alicialee1210    時間: 13-7-29 18:30

協恩因為有個妹
作者: cellon    時間: 13-7-29 19:18

horwing 發表於 13-7-11 11:44

妳可以一廂情願地以為協小有優勢, 但協中由始至終沒有應承過任何野, 到時發覺願望落空, 希望閣下唔好怨天尤人啦.  ...

..........         

作者: Janbaby    時間: 13-7-29 22:48     標題: 引用:沒錯,2014/15+&+2015/16+的KTS只收三班小

原帖由 Panda_mother 於 13-07-10 發表
沒錯,2014/15 & 2015/16 的KTS只收三班小一,如果亞妹這兩年考小一,又想同家姐一齊,就真係 ...
想問下係咪confirm2014-15 開三班小一咋?校舍唔夠班房?好傷心,噩耗呀!

作者: pu123    時間: 13-7-29 23:06     標題: 引用:Quote:pu123+發表於+13-7-11+18:55+我亦真

原帖由 hugub 於 13-07-29 發表
只聽見KTS生插班入HEEP YUNN, 從未聽過協小生插班 KTS... 點解呢????
我都想知點解呀?其實我覺得kts既學術高過協恩,有錯請更正!

作者: enidchiu    時間: 13-7-29 23:29

In terms of tradition, school spirit, all-round development and $$$, I vote for HY.

作者: Panda_mother    時間: 13-7-29 23:34

回復 Janbaby 的帖子

KTS 2012年度各班數目

http://www.ktsps.edu.hk/1/02_3.html

作者: Babyeddie    時間: 13-7-30 00:49     標題: 引用:Quote:原帖由+pu123+於+13-07-10+發表有朋

原帖由 sukitelfold 於 13-07-10 發表
你朋友「線」你
正頭當佢係Lu Lu

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5