教育王國

標題: 小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興 [打印本頁]

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-10 21:26     標題: 小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何, 老師對學生態度,學生成績?
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二志願慈幼及張震興.
慈幼, 張震興會否比漢華好或差不多, 請給意見

作者: Josephsit    時間: 13-7-10 22:00     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二志願慈幼及張震興.
.
好簡單,慈幼第二志願都入唔到。漢華第四都入到,你話邊間好啲,漢華左校。

作者: suemei    時間: 13-7-10 22:17

慈幼同張振興都係天主教學校,信仰和立場會是考慮因素嗎?
如果喜歡學習英文,慈幼有兩班英文班。
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-10 22:50

多謝大家意見,

小兒是band 2學生   放漢 華第四是不想太進取, 覺得不會太多人會放直資在統一派位那麼前, 漢華每年學費要$15,100也不是很便宜, 看見漢華在這討論區是band 2A, 排名在慈幼, 張震興前, 所以是當保險不想跌到很後的band 3.

漢華有2班英文班, 小兒中文不太好, 如只考慮學校成績, 學生的品行及學校的教學方法, 慈幼 漢華 ,那間比較好 ?
有沒有漢華家長可給意見

作者: elbar    時間: 13-7-11 00:08     標題: 引用:請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何

原帖由 wingyfan2003 於 13-07-10 發表
請問有沒有人知道小西灣漢華中學校校風如何, 老師對學生態度,學生成績?
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二 ...
慈幼

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-11 07:05

Khmama,可否給意見?
作者: Cello093    時間: 13-7-11 11:56

回復 wingyfan2003 的帖子

當然係揀慈幼啦!
作者: minmin    時間: 13-7-11 12:24

乜原來直資"漢華" 都有得係大抽獎簡? 咁得意既..??
作者: maylmm    時間: 13-7-11 12:58

wingyfan2003 發表於 13-7-10 21:26
小兒第四志願派到漢華,會叩門 第二 ...

我見過幾pair漢華學生拖手仔, 其實中學生拍拖不足為奇, 但著校服同响正學校對面好似唔係咁好囉
作者: sylcaca    時間: 13-7-11 18:11

5係wor, 漢華應該係b3 bor!
作者: janet    時間: 13-7-11 20:03     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

乜直資中學都可以俾大抽獎既人揀既咩?

作者: namnamc    時間: 13-7-11 20:46

振興以前出名體育 成績唔突出
慈幼 我估宗教背景好強 有朋友子女入讀 功課壓力並不大
漢華 係我心目中印象一般 原因係佢既親中背景
作者: cstchan    時間: 13-7-11 21:27

janet 發表於 13-7-11 20:03
乜直資中學都可以俾大抽獎既人揀既咩?
直資學校可選擇參加或不參加派位。
即使參加派位,也可預留多於三成中一學位作自行分配。

作者: janet    時間: 13-7-11 21:41     標題: 回覆:cstchan 的帖子

但係參加大抽獎,如果入左,係唔係都要俾學費呢?

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-11 21:44

今天到漢華注冊了,第一次參觀校社感覺不錯,三班有二班是英文班,不過對於我家比較遠,巴士要45 分鐘,沒有去張震興面試,因那裡也交通不便,星期六面試慈幼希望成功
作者: suemei    時間: 13-7-11 22:30

大仔返張振興搭地鐵加行樓梯,都方便。你們不是往在東區嗎?
作者: TSEHANG    時間: 13-7-11 22:48     標題: 引用:5係wor,+漢華應該係b3+bor!

原帖由 sylcaca 於 13-07-11 發表
5係wor, 漢華應該係b3 bor!
漢華不是band two嗎?我見朋友派到好開心 但學費有無得平

作者: chantm1812    時間: 13-7-11 23:27

namnamc 發表於 13-7-11 20:46
振興以前出名體育 成績唔突出
慈幼 我估宗教背景好強 有朋友子女入讀 功課壓力並不大
漢華 係我心目中印象 ...

在慈幼有很寬敞的校舍,一個大足球場;慈幼會是個好有教育理念的辦學團體;張振興環境比較靜但稍細,但很相信張振興在校風及成績不及慈幼。同意慈幼著重宗教也重品格培育,應是B2生的良好選擇,慈幼也在進步中,希望重返昔日Band1的行列!

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 00:03

我在這討論區2010年中學排名看到漢華15X(band2a),而慈幼只是19X, (band2b),所以漢華派位放第4,但現在看你們的意見,好像慈幼受家長歡迎程度多過漢華,按這理論應該慈幼排名應在漢華前呢!?十分confused.
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 00:53

回復 TSEHANG 的帖子

我想漢華是,  所以我把它排四,希望我沒有挍錯,否則便害了我皃子,請問你朋友又為甚選漢華?是自由或統一派入的?
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 01:02

回復 janet 的帖子

統一入到是要交學費的, 如果統一你沒有選直資, 是不會派給你, 小孩是否今年升中一?東區?
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 01:07

回復 suemei 的帖子

我住北角所以都幾遠
作者: Phoenix217    時間: 13-7-12 01:21     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

漢華校風嚴,是一間進取的學校,有資料顯示是1C了。
慈幼近年有收南亞裔學生,程度及校風都下跌中。

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 19:32

回復 Phoenix217 的帖子

請問你在那裏看到漢華是band 1,而我是在schooland看到的漢華是band 1

http://www.schooland.hk/ss/eastern

作者: Kksuede    時間: 13-7-12 21:32

你好!以我所知漢華是B2A,3班中一其中2班是英文班。你有沒有check過慈幼的情況?

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-12 22:06

回復 Kksuede 的帖子

慈幼四班中只有二班英文班2010排名是band2b
作者: copimax    時間: 13-7-12 23:44     標題: 引用:漢華校風嚴,是一間進取的學校,有資料顯示

原帖由 Phoenix217 於 13-07-12 發表
漢華校風嚴,是一間進取的學校,有資料顯示是1C了。
慈幼近年有收南亞裔學生,程度及校風都下跌中。

...
應該是1A!反正都是傳

作者: namibb    時間: 13-7-13 00:10     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

漢華應該band2a

作者: khmama    時間: 13-7-13 00:24     標題: 引用:Khmama,可否給意見?

原帖由 wingyfan2003 於 13-07-11 發表
Khmama,可否給意見?
根據2010年會考成績,漢華係b2a而慈幼係b2b. 而根據DSE成績,慈幼仍然係b2b,而漢華並冇提供入U率,兩間學校唯一可比較嘅係整體4级或以上%,漢華係24.x%而慈幼係26.x%,兩間唔係差太遠,所以唔使担心。至於校風好唔好就要問家長,因為慈幼嘅校風有唔同嘅說法。

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-13 11:56

多謝各位意見, 特別Khmama的分析,剛剛慈幼叩門考試回來, 如果成功的話,便由兒子自己決定喜歡那一間吧, 如果失敗,也沒有損失, 兩間整體學業成績都差不多!
起碼漢華不是band 3便可以.
作者: 嘉倫    時間: 13-7-13 12:08

回復 suemei 的帖子

請問你仔仔係張振興讀得好唔好,  學校校風好嗎,  因為我仔仔派了張振興,  有很多人話ok,  也有很多人話唔好, 學校是否band 2尾,  我個心好亂,  我都叩了幾間學校漢華、衛理和慈幼,  等緊結果.
作者: suemei    時間: 13-7-14 10:08

回復 嘉倫 的帖子

相比以前在傳統式英小,他在這裏確實讀得輕鬆和開心,中一這年每天必須在校完成功課。(學校對守時及交齊功課要求很嚴)回家後有很多spare time, 可以好好運用,發展專長,他們學校的田徑隊及運動項目很有名。自覺英文和音樂的接觸不太足夠,有替兒子安排下。校風都ok, 有不同形式的親子活動比家長一齊參加。
作者: Phoenix217    時間: 13-7-14 17:09     標題: 回覆:wingyfan2003 的帖子

同一資料來源。
http://www.schooland.hk/post/sspa02

作者: CYPK    時間: 13-7-14 19:55

盡信書不如無書!自己filter一下,亞仔班主任講開英文班的直資便是B1了
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-15 23:00

回復 CYPK 的帖子

我當然不會全部相信學校 或一兩個人的意見。不過, 東區的英中,全部都是band 1, 不管是直資或官津. 除了金文泰中中是band 1, 其他中中都應是band 2了.
作者: kenchtam    時間: 13-7-16 12:48

最終,慈幼叩門成功嗎?  你哋點揀呀?
作者: 嘉倫    時間: 13-7-16 13:20

我仔仔剛剛轉去漢華,  已經需要交1500元什費了.  你有沒有繳交?  希望今日編班試可以派到英文班
作者: kenchtam    時間: 13-7-16 13:58

回復 嘉倫 的帖子

PM please!
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-16 17:16

回復 嘉倫 的帖子

註冊當天己交雜費了因如果叩門成功是可以退回的。你其他叩門學校有消息嗎?漢華之暑假作業我間了全港的書店都沒有,你買到嗎?希望我倆的小朋友可以讀同一班英文班拉!漢華有3分2機會入英文班,算是不錯。你放漢華在統一派位第幾位?
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-16 17:22

回復 kenchtam 的帖子

叩門顯理及慈幼都失販,即使慈幼成功,應該會留在漢華的,你小朋友是升中一嗎?
作者: kenchtam    時間: 13-7-16 18:26

我仔仔下年升中一。
作者: 嘉倫    時間: 13-7-17 11:09

我都沒有收到其他叩門消息,  如果漢華入都英文班,  我一定會留在漢華, 就算叩門有成功; 我都未買暑假作業, 因為都係星期一才知道漢華收, 打算今星期六日才去買暑假作業,  我都好希望仔仔和你小朋友一齊入英文班, 昨日考試, 仔仔有點不開心, 因為小朋友全部都唔識,  我安慰他, 你會好快便認識都好多新同學仔.  希望下次在學校可以和你相認.  

最初我沒有考慮直資中學, 所以漢華排第十.  在五月中我同事個仔仔係漢華讀中四, 我才知道漢華幾好, 所以安排在六月初面試.

作者: kenchtam    時間: 13-7-17 15:16

請問你仔仔讀邊間小學?
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-17 19:27

回復 嘉倫 的帖子

請問你放張震興第幾志願?剛打電話商務訂購暑期作業,大既一星期可到書店取。
作者: 嘉倫    時間: 13-7-17 21:34

放第五位,  邊間可以一星期有貨
作者: 魚王    時間: 13-7-17 21:37     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

Honwah released the dse result, go and take a look

作者: CYPK    時間: 13-7-18 00:58

4級得 20% 2級近9成,2級點入U呀
作者: 魚王    時間: 13-7-18 09:29     標題: 引用:4級得+20%+2級近9成,2級點入U呀

原帖由 CYPK 於 13-07-18 發表
Must not a band one c, and dont know b2a b or c, go and take a look at band one c school dse result eg fukein hkugc sgss  , y will find the difference.

作者: CYPK    時間: 13-7-18 11:19

其實我不相信新校直資英中歸納為B1  很多東區家長都不太歡喜聖馬x的成績都有交代    http://www.stmarks.edu.hk/stmarks/page.action?id=149
作者: 魚王    時間: 13-7-18 12:49     標題: 引用:其實我不相信新校直資英中歸納為B1++很多東

其實我不相信新校直資英中歸納為B1  很多東區家長都不太歡喜聖馬x的成績都有交代    http://www.s ...
St marks 只少band 1b la

作者: CYPK    時間: 13-7-18 13:29

回復 魚王 的帖子

我都提醒過樓主了!錢一定要出的,但像買不到想要的東西
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-18 19:31

回復 嘉倫 的帖子

我在北角商務分店預購,一是期後會打電話給我到分店取。我囝囝派了丨A班,你的囝囝呢?
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-18 19:39

回復 CYPK 的帖子

我也看到DSE result,今年比上年差了,但沒有辨法,叩門又不收!你的小朋友派了那中學?是否滿意?
作者: 嘉倫    時間: 13-7-18 21:28

我仔仔1b
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-18 22:00

回復 嘉倫 的帖子

也是英文班.恭喜.
作者: Becky..    時間: 13-7-20 21:01     標題: 回覆:嘉倫 的帖子

請問漢華買書同津校係唔係一樣咁多?來年到我啦!

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-21 11:22

回復 Becky.. 的帖子

買全新書,除了字典及地圖不買,一年要$4,000, 你小孩讀漢華小學?
作者: 嘉倫    時間: 13-7-22 09:19

我係書展買字典有八折,  另外買了英文書Oliver Twist 都有八折, word by word 75折,  其餘書就搵不到
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-22 15:02

在書展買了word by word $150, longman reading anthology $80+, 全部word books 在商務買新,大部份買二手,字典不地圖不買,现還有地理,西遊記,中文初中能力導何語文練習,grammer fun book , 及IT 書買不到。
作者: 嘉倫    時間: 13-7-22 22:45

你買唔買到暑期作業, 有好多地方都無, 書局話如果等番貨, 可能是八月中之後, 無時間做
作者: wingyfan2003    時間: 13-7-23 18:32

回復 嘉倫 的帖子

昨天己從北角商務取到上星期三訂的暑期作業。
作者: See    時間: 13-7-23 20:12     標題: 回覆:小西灣漢華中學Vs慈幼Vs張震興

樓主仔仔band2生入漢華是第四志願,漢華邊有可能是b1?

作者: cellon    時間: 13-7-23 21:26     標題: 引用:4級得+20%+2級近9成,2級點入U呀

作者: kenchtam    時間: 13-7-23 23:29

無人講過漢華係B1喎?!
作者: See    時間: 13-7-24 08:18     標題: 回覆:kenchtam 的帖子

我睇手機版第三頁開始,有人提漢華是band1,所以我才有疑問。

作者: 嘉倫    時間: 13-7-24 13:22

剛剛書局回覆, 英文有貨, 但中文仍然無,  我打比學校問,  他們回覆可用其他出版社代替.

作者: Becky..    時間: 13-7-27 07:47     標題: 回覆:wingyfan2003 的帖子

唔係。她成績麻麻,英文比中文好些,希望可多個選擇。另外是校風,覺得比其他B3校好;個人覺得校風比成績重要,學好難學壞易。

作者: Becky..    時間: 13-7-27 07:51     標題: 引用:回復+Becky..+的帖子 買全新書,除了字典及

原帖由 wingyfan2003 於 13-07-21 發表

買全新書,除了字典及地圖不買,一年要$4,000, 你小孩讀漢華小學? ...
請問雜費多唔多呀?

作者: wingyfan2003    時間: 13-7-27 15:37

註册時交了$1500雜费.如你對漢華有興趣,可到中學交流那裡問現在漢華的家長意见因我也是新丁..
作者: Becky..    時間: 13-8-4 11:29     標題: 回覆:wingyfan2003 的帖子

Thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5