教育王國

標題: 大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學? [打印本頁]

作者: samuelsixleung    時間: 13-7-11 22:04     標題: 大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?

如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,大家比D意見
作者: Kerie_Tabo    時間: 13-7-11 22:16     標題: 引用:如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,

原帖由 samuelsixleung 於 13-07-11 發表
如題,唔知買邊隻牌子書包比小朋友中一開學,大家比D意見
Outdoor

作者: bb_2001    時間: 13-7-11 22:40

我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書包不能太大,也不可太細,但又担心他揹得辛苦。。總不能用個小學生手拉書包...
作者: tracy668899    時間: 13-7-11 23:02     標題: 引用:我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書

原帖由 bb_2001 於 13-07-11 發表
我都頭痕緊,小朋友好細粒,得130cm高,書包不能太大,也不可太細,但又担心他揹得辛苦。。總不能用個小學 ...
我仔都係呀,得134cm, 又瘦,咩太大書包好辛苦,我都吾知買乜書包好!

作者: fion6406    時間: 13-7-11 23:37     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

其實中學個書包需要有小學時那麼大嗎?今日註冊,順便視察交通,原來落車後條路都好長,又上斜又行樓梯,大熱天又曬,阿仔已經話如果孭住書包行好難捱……

作者: ktmami    時間: 13-7-11 23:38

我女都系得135CM, 佢會用SEVEN 書包, 己用了2件, 9月第三年, 重好新正

作者: jjclement    時間: 13-7-11 23:54

今天Lunch 到大有看過一款人體工學書包,請問有冇人用過,好不好?
Satch for teenagers by ergobag
www.freemax.com.hk 裏有這款書包的details.
作者: bb_2001    時間: 13-7-11 23:58

ktmami 發表於 13-7-11 23:38
我女都系得135CM, 佢會用SEVEN 書包, 己用了2件, 9月第三年, 重好新正
唉!無人細粒得過我小朋友!   那裡有售?多少錢一個?夠大裝中學書嗎?
作者: YanYan0116    時間: 13-7-12 00:02

我小朋友話用返E+的SEVEN,
佢話仲好新, 佢仲好鍾意.
作者: kiu1112    時間: 13-7-12 07:46     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

呀女又係好细粒,在運動家睇中个營光色,驚易汚糟同太sharp。另中學書包會吾會無小學甘重?

作者: ricetaster    時間: 13-7-12 08:10     標題: 回覆:samuelsixleung 的帖子

新秀麗, 如果布料唔挺身會弄巢D 書,又容易爛, 初中D 書又多又重,而佢哋唔會肯同你用番小學那個, 唔介意可以買個Eastpak, 又型又多實用款,但貴咗D,  Outdoor 多人用但無格數,布料又薄身,麻麻地。

作者: ricetaster    時間: 13-7-12 08:53     標題: 回覆:YanYan0116 的帖子

Seven 質地好又輕,有大细size,係就係貴咗D, 如果升到中學個款就唔太適合,尤其是男仔。

作者: ckmak    時間: 13-7-12 08:57

回復 ricetaster 的帖子

I found one style of Dr. Kong, black color is good. under 300 dollars.
作者: ktmami    時間: 13-7-12 09:32

bb_2001 發表於 13-7-11 23:58
唉!無人細粒得過我小朋友!   那裡有售?多少錢一個?夠大裝中學書嗎?

有大細SIZE, 我在海港城買,
作者: ricetaster    時間: 13-7-12 09:46

回復 ckmak 的帖子

You should select the new school bag accompanied with your child,
Dr. Kong seems '薯' and childish for F. 1, they all wish
a refresh style for their new school life for secondary education.

作者: YanYan0116    時間: 13-7-12 10:01

ricetaster 發表於 13-7-12 08:53
Seven 質地好又輕,有大细size,係就係貴咗D, 如果升到中學個款就唔太適合,尤其是男仔。

...

我個係女, 佢自己話就比佢用下先,
如果唔鍾意先買過個.

作者: fion6406    時間: 13-7-12 10:10     標題: 引用:Quote:ricetaster+發表於+13-7-12+08:53+Se

原帖由 YanYan0116 於 13-07-12 發表
我個係女, 佢自己話就比佢用下先,
如果唔鍾意先買過個.
我尋日問阿仔,佢都話中學用番用咗6年小學既Zeven 可以喎,佢仲話特登去買過個書包好煩……,我又覺得佢個Zeven 款OK, 中學啱用,(不過我怕我品味已落後…)

作者: YanYan0116    時間: 13-7-12 10:40

fion6406 發表於 13-7-12 10:10
我尋日問阿仔,佢都話中學用番用咗6年小學既Zeven 可以喎,佢仲話特登去買過個書包好煩……,我又覺得佢個Z ...

同我個女一樣, 你叫佢揀過個, 佢會覺得仲煩.

我個女果個用了2年, 深色的, 無所謂,
佢e+仲長高緊, 我都想佢用有承托的書包.

作者: mm0912    時間: 13-7-12 10:52

CHIROPAK

作者: ckmak    時間: 13-7-12 13:51

Yes, you are correct. Most of the Dr. Kong's bags are too childish, except one. And not all children are so lucky. One of my friends, she has 3 children, form 1, form 2 and form 5. Including the books, over HK10,000 dollars expense. Now she wants to keep the budget under HK11,000. And she told me she found a bag in Dr. Kong is quite good. If the budget for the bag is around 700 to 1,200, then we can have many choice.
作者: jk67jk    時間: 13-7-12 14:17

ricetaster 發表於 13-7-12 08:10
新秀麗, 如果布料唔挺身會弄巢D 書,又容易爛, 初中D 書又多又重,而佢哋唔會肯同你用番小學那個, 唔介 ...
我上網睇, Eastpak好似都係有D 單薄, 唔係太 support 噤嘅?  
D 書放入去會唔會都係東歪西倒呢?

作者: ricetaster    時間: 13-7-12 16:05

回復 jk67jk 的帖子

佢有些是書包款, 大個D, 背囊內大格數, 內有索帶把書本固定貼背,有 notebook 位, 背囊左在側各有一條索帶可在書本較少時, 把書包索緊, 避免內裏書本走嚟走去, 太低 Form 未必啱用。
作者: 沙律媽    時間: 13-7-12 16:26

我細仔中一都係用緊新秀麗, 好挺身, 同背脊位唔知有咩功能, 好似可以散熱
大仔中三就用gregory

作者: olkan    時間: 13-7-12 16:36

我在freemax買了一個書包俾個仔,耐唔耐用就未知。第一年用。有護脊、背帶有得調教,輕身。適合唔同高度的中學生。
作者: samuelsixleung    時間: 13-7-12 20:06

freemax,gregory要幾$???
作者: jk67jk    時間: 13-7-12 20:15

回復 olkan 的帖子

freemax 我上網睇咗, 亞仔開始唔鍾意哩D 款 (有腰帶);

早前買畀佢嗰個都有腰帶, 佢唔肯扣, 所以搞到上村巴時, 個又粗又厚的腰帶不斷「打」到其他乘客 —— 因為條路好窄..... 唉~  
所以, 我唔打算再買有哩款腰 support 的款式了

作者: 小布bubu    時間: 13-7-12 20:39

一般中學校舍有locker,吾需要全部書帶返屋企,你可以選擇輕身d既書包
作者: ricetaster    時間: 13-7-12 21:21

除非用活頁書, 不然在初中科目多, 中,英,數,通識, 加一些校簿閒科, 為咗做功課, 温書及補習, 咪又大部份要每日拎嚟拎去, 以上種種對於一個12, 13歲嘅同學仔來說, 一D都唔輕, 如果能自行决定到執到好 locker, 書包妥妥當當, 而唔會返屋企無書無簿做功課和温書, 真神童也。
作者: wwyee    時間: 13-7-13 07:42     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學

我去過吉之島睇過outdoor,但唔係太多款,請問有無媽咪知道邊度多款同集中D呀?

作者: wcandtt    時間: 13-7-13 08:01     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?

我會買 Gregory, 大約$1600左右,輕身,襟用,要買 made in USA.  我個Gregory 用左5年,我妹夫用左10年,新既一樣。

作者: laitaitai    時間: 13-7-13 08:14     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?

可否提供SEVEN購買資料?

作者: ansontong    時間: 13-7-13 08:56     標題: 引用:我會買+Gregory,+大約$1600左右,輕身,襟

原帖由 wcandtt 於 13-07-13 發表
我會買 Gregory, 大約$1600左右,輕身,襟用,要買 made in USA.  我個Gregory 用左5年,我妹夫用左10年, ...
請問係邊度買

作者: ricetaster    時間: 13-7-13 10:23     標題: 回覆:ansontong 的帖子

正常係旺角荷里活商業大厦12/F, Overlander, 最多款因為係總代理,旺角商務書局對面。

PS  : 但我自己覺香港 那些款麻麻地, 每年新款,設計上無乜格數做書包, 背囊一個, 如果有D  city pack 嘅款就差唔多。

作者: ricetaster    時間: 13-7-13 10:30     標題: 回覆:laitaitai 的帖子

上網search 下seven school bag 或 barocoo hk (香港代理), 利園商塲, 海運大厦地庫 (玩具反斗城附近)有舖。

作者: ansontong    時間: 13-7-13 10:44     標題: 回覆:大家會買邊隻牌子書包比小朋友開學?

seven阿仔用咗6年,升中想睇下其他款,但最緊要係輕

作者: austism    時間: 13-7-13 10:59     標題: 引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+13-07-13+發表我

原帖由 ansontong 於 13-07-13 發表
請問係邊度買
City super !

Seven 我覺得好小朋友款,中學唔適合。

作者: ansontong    時間: 13-7-13 11:07     標題: 引用:Quote:原帖由+ansontong+於+13-07-13+發表

原帖由 austism 於 13-07-13 發表

我都覺得小學生款,所以想搵個都係"輕"的款

作者: ansontong    時間: 13-7-13 11:08     標題: 引用:Quote:原帖由+ansontong+於+13-07-13+發表

原帖由 austism 於 13-07-13 發表

City supper有書包賣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5