教育王國

標題: 中文好的方法 [打印本頁]

作者: gram    時間: 13-7-11 23:50     標題: 中文好的方法

作者: chanti    時間: 13-7-13 23:54     標題: 回覆:gram 的帖子

thanks for your sharing ! 一言驚醒夢中人。用漢字500個set 書ok 嗎?有什麼中文書推介比初小生?

作者: gram    時間: 13-7-14 00:11

作者: gram    時間: 13-7-14 00:12

作者: gram    時間: 13-7-14 00:13

作者: Feimum    時間: 13-7-14 03:19     標題: 回覆:gram 的帖子

喜洋洋真的不俗,

作者: 靚靚C9    時間: 13-7-14 07:54     標題: 引用:thanks+for+your+sharing+!+一言驚醒夢中人

原帖由 chanti 於 13-07-13 發表
thanks for your sharing ! 一言驚醒夢中人。用漢字500個set 書ok 嗎?有什麼中文書推介比初小生?:iloveit ...
漢字500啱幼稚園小朋友多D, 我個K1識讀成set了.

作者: 靚靚C9    時間: 13-7-14 08:03     標題: 回覆:中文好的方法

我大囡小二, 佢有睇老夫子, 都學到成語, 尤其個句"耐人尋味"

我都同佢講, 只要圖書館借到的書, 有興趣都可以借. 喜洋洋都有睇. 最近借咗本漫畫西遊記佢睇, 唔知睇唔睇得明呢?

作者: MrBeast    時間: 13-7-14 08:14

很好的分享,謝。
作者: vincat    時間: 13-7-15 10:29

回復 gram 的帖子

其實好明白閱讀的好處, 我小女很多看書, 一有時間便看, 但只看英文書, 所以好她英文很好, 但中文不合格, 為了培養她看中文書, 我已買了很多不同種類的書給她, 但是也從來不看, 只是, 我有時間時, 和她一起看, 但她也不會看太久....... 所以中文也一直差, 有沒有什麼好提議?
作者: YolandaTam    時間: 13-7-15 11:49

要睇小朋友學校要求! 我囡升四,睇得明金庸,睇好多衞斯理,亦喜閱名著如西廂記,四大奇書白話版也看了不少。但中文仍得77,反觀一些同學靠補習而少閱讀卻高分。我囡話佢自己答題太長,老師問:為甚麼X,囡答:因為Y所以X,結果由“所以”開始嗰部份被當作多餘而扣了很多分。但實際上老師要求嘅係唔完整嘅句子。 唉,啱嘅就話易跟,錯嘅有千百款,好難捉摸!
作者: Obiepapa    時間: 13-7-15 13:42     標題: 回覆:YolandaTam 的帖子

讀書是要有興趣,考試是需要方法。要應付學習並拔尖,小孩必須訓練速讀(理解),速記(總結),速寫(表達),三種雞精大法。

作者: aleelee    時間: 13-7-15 14:36

gram 發表於 13-7-11 23:50
很多家長想小朋友中文好,分享下。
要語文好, 個個老師都一定要說多看書,這是事實。一定要大量閱讀,看什麼?? ...

同意,多謝分享!
作者: small99    時間: 13-7-15 15:37

我同意要語文好, (包括中英文), 一定要多閱讀, 培養閱讀課外書的習慣, 奈何, 為應付考試, 很多家長買大量補充練習給子女操練, 小一要做小二程度, 永遠要做高一級, 使子女疲於奔命, 失卻學習興趣,

在繁忙的功課中, 我仍然維持每天30分鐘親子閱讀, 小女的中英文都是一般, 但我仍希望堅持, 因為閱讀不但可增加識字量, 亦可訓練思維, 相信她一生受用
作者: YolandaTam    時間: 13-7-15 18:01

Obiepapa 發表於 13-7-15 13:42
讀書是要有興趣,考試是需要方法。要應付學習並拔尖,小孩必須訓練速讀(理解),速記(總結),速寫(表達 ...

你講得好啱!  

樓主話好痛心啲父母買咁多補充俾小朋友做, 佢個講法好容易令人有個印象係只要睇夠書就一定唔使做練習, 佢小朋友中文考試好, 掌握咗技巧, 當然唔使做練習.  

中文好不等於考試成績好, 我囡就係未掌握到答題技巧,  一味長篇大論, 驚死答漏, 所以都係要做啲練習去操練技巧, 無計!

作者: hadwinboy    時間: 13-7-15 20:18     標題: 回覆:中文好的方法

以我自身經驗,我由 K 已看大量圖書,由童話起本地中外古典愛情鬼故你講得出的我都應該看過。除此之外我母親也會給我補充練習,所以我直至高小中文科也是全級頭三位。上到中學成績也維持中上,但會考成績只有 credit, 我覺得我是欠缺答題技巧。

作者: gram    時間: 13-7-15 22:09

作者: gram    時間: 13-7-15 22:13

作者: mark2006    時間: 13-7-15 22:19

回復 gram 的帖子

福爾摩斯﹑老鼠記者......any more suggestions?  Thanks~~~~
作者: gram    時間: 13-7-15 22:23

作者: helenli    時間: 13-7-15 22:23

回復 gram 的帖子

請問你的小朋友對英文興趣是否和中文一樣濃厚?  英文成績是否也很好?  看中文書和看英文書的比重一樣嗎?
作者: gram    時間: 13-7-15 22:26

作者: Cate    時間: 13-7-15 22:27

閱讀很重要, 不過亦要看小朋友資質和吸收力, 聰明的當然什麼都容易記, 但有的小朋友真係要在各方面花很多的時間才可取到中間的成績.
作者: gram    時間: 13-7-15 22:29

作者: gram    時間: 13-7-15 22:32

作者: Cate    時間: 13-7-15 22:39

我個仔就係細個唔鐘意睇書, 依家小一日日陪他看故事書, 有時做埋補充作業, 依家慢慢增加詞彙中, 依家先打底追到死死下, 希望日後可見成績.

作者: small99    時間: 13-7-16 09:48

回復 gram 的帖子

同意親子關係是最重要的, 唯有良好親密的關係, 子女才聽話, 受教, 但眼見有些家長, 不斷買補充教材給小朋友, 80分以上還不滿, 一定要90分以上, 日操夜操, 當子女年紀還少的時候, 唯有逆來順受, 但小朋友日漸長大, 就會反抗

其實那個語文好, 只要叫小朋友作一篇文章, 已可見真章了, 所以學語文的重點是閱讀加寫作, 不是什麼重組句子, 標點, 斬件式去操練

作者: 2004107    時間: 13-7-16 19:54

回復 small99 的帖子

好正確。我女考試前,才做不超過十版補充,還會10題才做5題(補充是表哥的二手書)

我女P3,竟然全級中文第一名,真慶幸

作者: Obiepapa    時間: 13-7-16 22:42     標題: 引用:回復+small99+的帖子 好正確。我女考試前

原帖由 2004107 於 13-07-16 發表
回復 small99 的帖子

好正確。我女考試前,才做不超過十版補充,還會10題才做5題(補充是表哥的二手書)
選擇做題好smart, 盲目做量好無謂。

作者: gram    時間: 13-7-23 00:44

作者: EITN    時間: 13-7-25 15:04     標題: 回覆:gram 的帖子

請問那本勇敢的獅子是那間出版社出架,我小朋友今年升小一,都想佢學好中文,thanks

作者: bebelee    時間: 13-8-2 10:01     標題: 回覆:中文好的方法

十分同意樓主的方法,如父母也上班,少時間伴讀,有什麼好建議?我現在找了一位中文小學老師教我孩子中文,四堂巳可閱讀過百字故事書,效果很好,我想自己再抽點時間伴讀,相信會更好。

作者: mandyk105    時間: 13-8-2 14:43

最好的教師真係莫過於自己.  亦很同意叫小朋友作篇文, 就知有多少根底....真的篇不了人
作者: gram    時間: 13-8-2 23:41

作者: YolandaTam    時間: 13-8-3 10:34

我囡學校小一下學期開始作短文,小一下學期考試都有考。
作者: birdbird    時間: 13-8-3 19:37

mandyk105 發表於 13-8-2 14:43
最好的教師真係莫過於自己.  亦很同意叫小朋友作篇文, 就知有多少根底....真的篇不了人 ...

agree. 所以, 我覺得叫小朋友在假期寫下日記, 都係一個好的訓練.
作者: gram    時間: 13-8-4 02:46

作者: gram    時間: 13-8-4 02:48

作者: boy11    時間: 13-8-4 07:42

請問樓主, 你小朋友每日閱讀時間有多少?
作者: gram    時間: 13-8-4 10:29

作者: awah112    時間: 13-8-4 11:46

作者: tws2010    時間: 13-8-4 15:11

回復 awah112 的帖子

You mean PTG phonics?  If yes, yes wor
作者: awah112    時間: 13-8-4 17:14

作者: gram    時間: 13-8-4 18:12

作者: angela1229    時間: 13-8-4 20:17     標題: 引用:「漢字500」set+書?以我記憶,這套書很悶,+

原帖由 gram 於 13-07-14 發表
「漢字500」set 書?以我記憶,這套書很悶, 由小朋友看看悶不悶吧。初小生,你陪他看「勇敢的獅子」「盡責的公 ...
多謝樓主介紹,我今天也買了盡責的公雞,很好,從短故事開始。仲買咗本講品格!😁

作者: gram    時間: 13-8-4 21:33

作者: YolandaTam    時間: 13-8-4 21:41

gram 發表於 13-8-4 02:46
是,有些不知所謂的學校小一已在考試時考寫賀卡,把三年級Tsa的在一年級考,結果,當然死晒.....小朋友大部份不 ...
好彩寫作係小女強項。佢平時都鍾意寫吓嘢,有本簿帶喺身,其實我唔知佢寫乜,亦冇特意要睇,佢俾我睇過少少,有故事,有生活上小事,內容數十至數百字不等,我由得佢自由發展。
作者: tws2010    時間: 13-8-4 21:51

回復 awah112 的帖子

Starting from P.1, my kid learns PTG phonics
作者: angela1229    時間: 13-8-4 23:50     標題: 引用:一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一

原帖由 gram 於 13-08-04 發表
一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一點, 你會看出第一頁是開始,第二頁是發展,第三高潮, 第四是總結。 ...
係呀!我個仔睇過都好鍾意,可惜勇敢的獅子冇貨,不過買住2本可慢慢睇了

作者: gram    時間: 13-8-5 23:17

作者: pandean    時間: 13-8-6 13:39

好多人講老鼠記者好,我都從圖書館借左一本。感覺幾難下,書裡面的字幾多,時不時又來個忽大忽小的藝術字,可能二三年級先看得明。
作者: kwokbobo    時間: 13-8-6 14:01

YolandaTam 發表於 13-7-15 11:49
要睇小朋友學校要求! 我囡升四,睇得明金庸,睇好多衞斯理,亦喜閱名著如西廂記,四大奇書白話版也看了不 ...

在校考試高分唔等如中文好, 有時取分有技考, 但你囡的中文程度可能比校內高分數的同學好好多都未定架, 加油
作者: JJDBB    時間: 13-8-6 14:45     標題: 回覆:中文好的方法

我个女拎全級中文科第一,但成績表中,中文成績最差,但佢最鐘意睇中文書。最不稳定都系中文科.....

作者: gram    時間: 13-8-7 11:46

作者: chunsamyuen    時間: 13-8-9 17:14

作者: angela1229    時間: 13-8-9 22:48     標題: 引用:回復+gram+的帖子 1扉頁圖片.............

原帖由 chunsamyuen 於 13-08-09 發表
回復 gram 的帖子
這本也不錯

圖片附件: myphoto.jpg (13-8-9 22:48, 87.32 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI5MTJ8ZGFmMzgwYjB8MTcxNzI1NTQyOHww

作者: joanthony    時間: 13-8-9 22:48     標題: 引用:Quote:pandean+發表於+13-8-6+13:39+好多人

作者: gram    時間: 13-8-9 23:30

作者: 魚王    時間: 13-8-9 23:35     標題: 回覆:中文好的方法

最敝好多中文字我都唔識讀,呀仔现時的故事書,有些字我己不懂,什麼部首我又不懂,四字詞語又不懂!

作者: pandean    時間: 13-8-10 11:28

回復 gram 的帖子

我唔係評論本書好唔好看。我只是講我聽好多人講好看,就借了番來給我要升小二的仔仔看,但系發現太深了。我當然知道它的藝術字系專門設計成甘啦,不過對我仔的水平來講,藝術字同時增加了閱讀的難度。估計要讀完了2-3年級讀就好o的……

作者: awah112    時間: 13-8-10 11:38

作者: Isaacmommy    時間: 13-8-10 12:33     標題: 引用:好多人講老鼠記者好,我都從圖書館借左一本

原帖由 pandean 於 13-08-06 發表
好多人講老鼠記者好,我都從圖書館借左一本。感覺幾難下,書裡面的字幾多,時不時又來個忽大忽小的藝術字, ...
我自己覺得老鼠記者一般,只会借不会買。仔仔的表哥比咗20本佢,看完一次後有幾本重看多一次,再在图書館借己没有太大興趣了。小朋友大大吓好難同佢揀書,字少的書又覺得太幼稚,字多又話太長太多字!

作者: gram    時間: 13-8-10 14:02

作者: 我愛賴屎B    時間: 13-8-11 23:05

作者: pandean    時間: 13-8-12 23:53

回復 我愛賴屎B 的帖子

我覺得看圖片就係好好的閱讀了,小朋友會慢慢從圖片感受到自己系咪喜歡個故事,然後到看片段文字,最後先系一個個字認真看。
我仔宜家得到一本書都係看圖片先的,而且看圖片看到超細緻……

作者: kenchtam    時間: 13-8-13 01:59

我囡囡九月小一,之前睇英文書多,所以中文識字勁小。但七月開始,每晚叫她讀一篇短短的文章,可能只是三至四行,繼而在旁講解文字結構或意思等。只是個多月,已經有改善!  但要持之以恆! 大家試試!
作者: elmostoney    時間: 13-8-21 00:46

希望大家可以幫下我.

小女讀國際學校, 因一早計劃之內, 故她四歲半時, 尚未接觸英文便開始教她認字, 而她上的幼稚園也是全普通話的 (但不教認字寫字).  五歲半, 正式入學, 英文還很屎, 六歲的時侯, 慢慢能自行閱讀英文.

現在七歲, 英文很好, 但教她中文更是叫我一籌莫展, 我請了家教, 也試過在外面上課, 自己也教, 但成效不好.  她就是覺得難.  學認字, 教三個便忘掉兩個, 寫字寫十個忘掉九個.  教了三年, 有些很基本的字還不一定能記起, 拆部件, 教象形, 重覆抄寫, 字卡, 讀漢字五百, 四五快讀, 我會讀, 什麼都試過了.  從很小開始,我有跟她讀書, 從沒間斷.

她對書面語理解沒問題, 以我們家沒有普通話人來說, 她的理解和說話都很好, 雖不置於很流利, 但足夠叫人誤會她是普通話人 (主要是兩年全普通話幼稚園訓練).

有媽媽能給點建議嗎?
作者: awah112    時間: 13-8-21 20:06

作者: HKTHK    時間: 13-8-21 21:16

回復 elmostoney 的帖子

Not sure how and what you read in Chinese books now but it might be worthwhile to take a closer look at your Chinese reading.  This is probably the more gentle and easier way to go.  Adding memorization of poems might help as well.  If that fails, can also use flashcards.
作者: elmostoney    時間: 13-8-21 22:47

已是学简体了
作者: gram    時間: 13-8-23 22:08

作者: awah112    時間: 13-8-24 00:24

作者: oh_really    時間: 13-8-24 09:57

囡囡好細嗰陣,我地主要教佢英文,到K1雖然入讀本地幼稚園,但中文都唔係pick up得咁好。老師話有時佢唔明廣東話,同佢講英文就明。到K2雖然聽講都ok,但認字唔多,老師提醒如果想升返原校小學部就要加強認字。

經朋友介紹,喺差不多讀完K2開始,分別喺兩間centres學中文認字同中文課程。好彩囡囡覺得兩度都好有趣及好玩,結果中文突飛猛進。佢今年升小,我地睇過課本,佢應該唔會覺得太難。所以除咗睇書外,如果搵到合適嘅課程,真係幫到唔少。
作者: HaYi    時間: 13-8-24 19:44

elmostoney 發表於 13-8-21 00:46
希望大家可以幫下我.

小女讀國際學校, 因一早計劃之內, 故她四歲半時, 尚未接觸英文便開始教她認字, 而她 ...
她學校的中文是用普通話的嗎 ?   
用普通話學中文比用廣東話易好多, 因可以由拚音開始, 先學懂拚音,
幫小朋友借些有拚音的書, 她會自己拚, 好快可以自己看中文書認字.
尤其她本身己會講普通話, 由此學中文會很快上手.  

作者: gram    時間: 13-8-24 20:18

作者: 哥哥    時間: 13-8-25 01:17

作者: awah112    時間: 13-8-25 10:42     標題: 引用:Quote:awah112+發表於+13-8-24+00:24+''往

作者: elmostoney    時間: 13-8-25 10:55

小女從幼稚園開始都是以普通話學中文的, 現在的學校亦然, 而我之前亦提過, 她的普通話, 以家中沒有普通話人來說, 相比很多小朋友是蠻流利的, 所以聽和說不是問題所在.

學校以簡體教授, 由於她學中文的態度欠佳, 今年我放棄教繁體, 只會在教簡體之餘, 讓她看一下繁體, 不竟簡體易寫.  我也經過一番掙扎, 但覺得學會中文, 比以繁簡那一種教更重要.  至於繁體比較有字意, 我覺得對小孩子意義不大.  我小時候學中文, 全都是重複抄寫的, 根本沒有什麼形聲字意.  形聲字意要到大一點, 學得到上千個字, 還要多看多用, 才真正了解.  最重要是, 這一套在我女兒身上行不通, 之前我已嘗試拆字, 續一解釋, 如足部是跟腳有關的字, 手部就是動作等, 但看不出有很多幫助, 她還是看著字發白日夢.  

因為我另有小兒子, 他也是唸國際學校, 之前也在全普通話幼稚園唸了兩年. 他的中文是我一手一腳教的, 大家之前所說的方法, 我用在他身上都很管用, 他學會拆部件記字, 如 立+木+斤是新. 我也跟他看書認字, 學的是繁體.

所以我真的很頭痛.
作者: gram    時間: 13-8-25 22:01

作者: HKTHK    時間: 13-8-25 22:08

回復 gram 的帖子

Agree with your emphasis on reading.  That is the best way to learn Chinese.  Do your children read English books as well?
作者: gram    時間: 13-8-25 22:21

作者: MATT豬媽媽    時間: 13-8-26 10:46

Thanks for sharing!!
作者: JJDBB    時間: 13-8-26 13:30     標題: 回覆:中文好的方法

喜歡不喜歡睇書好睇小孩本身,喜歡什麼類型也是,家長怎樣可以建議。暫時,我囡鐘意Rainbow magic,中文喜歡翻譯小說。中,英,數,常的成績系平均....但練習佢喜歡做的,那是否不用做太多練習呢?

作者: gram    時間: 13-8-26 23:42

作者: ailimama    時間: 13-8-28 14:02     標題: 引用:回復+gram+的帖子 1扉頁圖片.............

作者: csadmin    時間: 13-8-28 15:57

ailimama 發表於 13-8-28 14:02
想請教這幾本書在哪間書局有出售呢?找過幾間書局也找不到

在商務見過,你亦可小樹苗買.

作者: gram    時間: 13-8-29 21:10

作者: barbie89    時間: 13-8-30 21:43     標題: 回覆:gram 的帖子

作者: joanthony    時間: 13-8-30 23:14

作者: gram    時間: 13-8-31 11:03

作者: 莎莎莉莉    時間: 13-8-31 20:14     標題: 引用:「漢字500」set+書?以我記憶,這套書很悶,+

原帖由 gram 於 13-07-14 發表
「漢字500」set 書?以我記憶,這套書很悶, 由小朋友看看悶不悶吧。初小生,你陪他看「勇敢的獅子」「盡責的公 ...
Yes. 悶到爆!
我仔一點興趣都無

作者: 莎莎莉莉    時間: 13-8-31 20:16     標題: 引用:我同意要語文好,+(包括中英文),+一定要多閱

原帖由 small99 於 13-07-15 發表
我同意要語文好, (包括中英文), 一定要多閱讀, 培養閱讀課外書的習慣, 奈何, 為應付考試, 很多家長買大量補 ...
有時見到啲家長在書展係咁買補充
但買真正的書就有限公司
真覺得無奈

作者: JJDBB    時間: 13-8-31 20:28     標題: 引用:Quote:原帖由+small99+於+13-07-15+發表我

原帖由 莎莎莉莉 於 13-08-31 發表
有時見到啲家長在書展係咁買補充
但買真正的書就有限公司
真覺得無奈
無他,做練習可以好快收到效果(一般孩子),但睇图書真的要慢慢浸,冇得快,要睇上好幾次,所以今年冇行書展,图書在图書館借,有買暑期功課兩本。我還是鼓勵小朋友多去图書館尋宝。

作者: carvy    時間: 13-8-31 20:38     標題: 引用:Quote:原帖由+chunsamyuen+於+13-08-09+發

原帖由 angela1229 於 13-08-09 發表
這本也不錯
我今天係青衣買下這本,多謝推介

作者: carvy    時間: 13-8-31 20:47     標題: 引用:一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一

原帖由 gram 於 13-08-04 發表
一套三本都是有很強的品德教育,如你細心一點, 你會看出第一頁是開始,第二頁是發展,第三高潮, 第四是總結。 ...
多謝樓主推介,今日同小朋友講了小獅王,他好似幾有興趣,我會加油!

作者: IloveJJ    時間: 13-9-1 00:02     標題: 引用:Quote:原帖由+small99+於+13-07-15+發表我

作者: gram    時間: 13-9-1 00:40

作者: Isaacmommy    時間: 13-9-2 07:57     標題: 引用:我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在F

原帖由 gram 於 13-09-01 發表
我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在FACEBOOK寫是「見到...白痴家長去書展買補充」我的心想,是的,去書 ...
請問有無適合小學生看的中國歷史書/百科。小兒對歷史有濃厚興趣,看過多本歐洲歷史百科,但找不到適合高小的中國歷史書,最好有圖片但不要漫畫版。謝謝!

作者: JJDBB    時間: 13-9-2 09:25     標題: 引用:我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在F

原帖由 gram 於 13-09-01 發表
我的同事說看見家長去書展買補充,第一句在FACEBOOK寫是「見到...白痴家長去書展買補充」我的心想,是的,去書 ...
從來,教中文的老師,是不會叫做補充練習,只會叫小朋友睇課外書。

作者: HaYi    時間: 13-9-2 12:13

我就覺得如果低小針對短時間成績提高, 做補充會有效, 好似我個, 上年小一(英小)開學時因幼稚園時慣英文, 又本身少睇中文書, 上學期俾科中文拉低晒成績,  唯有靠多做補充, 改善同熟識下模式, 先會加快在下學期拉番上去.  

但非常同意高了年班寫作等改進就要靠大量閱讀不同類形的中文書才會提高, 所以而家都要佢睇多些中文的漫畫, 科普雜誌等, 希望加強下對看中文書的興趣先去睇多些中文字的書. 但此種做法是需要時間的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5