教育王國

標題: 德望 和 SFA 點選擇? [打印本頁]

作者: shuaimei    時間: 13-7-20 23:21     標題: 德望 和 SFA 點選擇?

請大家比D意見, 謝謝!
作者: ricchlosc    時間: 13-7-20 23:24

收咗未?
作者: king.bo88    時間: 13-7-20 23:35

SFA

作者: aklime    時間: 13-7-20 23:45

GH---almost one dragon
作者: aklime    時間: 13-7-20 23:46

SFA---good at training  presentation skills.
作者: ramuza    時間: 13-7-20 23:54     標題: 回覆:shuaimei 的帖子

Also holding 2 schools?

作者: fion_yinyin    時間: 13-7-21 00:37

兩間都係好學校,一於交哂兩間第一期學費,一個小朋友返哂兩間學校至勁啊
作者: 小曳人    時間: 13-7-21 06:35

睇家長心態
你鍾唔鍾意女校,定男女校
你覺得gh中學夠好味?定係想更上一層樓
交通問題,就算小學可以坐校車,中學都要自行上學
你不如問阿女想點啦!
作者: longlokma    時間: 13-7-21 07:22     標題: 引用:請大家比D意見,+謝謝!

原帖由 shuaimei 於 13-07-20 發表
GH 小學讀得好也可考入GH中学以外的其他好中学,不見得選擇比SFA少,反而多了一个保障;   而且入了SFA的,成绩好的頭几年已叩門希望轉校插班入有中学support的小学~~

该如何取捨,楼主自己想想已知

作者: KikiDaddy    時間: 13-7-21 08:45

Should be GH unless you are very against girl school.
作者: brima    時間: 13-7-22 07:09     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇?

我揀sfa,因為GH真係要好早起身,6:20上車我小朋友一定頂唔順,相反sfa可以7:15出門口,呢個都係考慮因素

作者: ck07hk    時間: 13-7-22 21:16

當然德望啦.....
作者: lcdtopcon    時間: 13-7-23 04:18     標題: 引用:請大家比D意見,+謝謝!

論學術成績,當然是SFA
論穩穩陣陣直上中學,當然是GH

作者: sadsam    時間: 13-7-23 09:30

GHS 啦,六年後想再煩過?
作者: B.BB    時間: 13-7-23 10:37

lcdtopcon 發表於 13-7-23 04:18
論學術成績,當然是SFA
論穩穩陣陣直上中學,當然是GH

論學術成績,我又唔覺得GH會及不上SFA 喎!
作者: peterdad    時間: 13-7-23 11:07

留喺SFA讀六年的也絶不是揀淨蔗.......
成績前茅的學生也不會隨便放棄學位而中途轉車,有能力的人會待到六年級派位時,這陣子便是他們豐收收割時,有更多更好的中學可選擇;成綪次一點的,等到扣門時也有好好的收穫,今年也如是......
反而眼見一些短視的家長,貪圖免費名津一條龍而中途轉車,他們子女的讀書態度,進取心落得一落千丈.......學業是一件長期工程,每環節也不能急功近利,妄想貪圖安逸.

作者: kerkermui    時間: 13-7-23 11:33

peterdad 發表於 13-7-23 11:07
留喺SFA讀六年的也絶不是揀淨蔗.......
成績前茅的學生也不會隨便放棄學位而中途轉車,有能力的人會待到六年 ...

認識有人放sfa,原因得一個:為咗個細
絕對唔係錢或者龍校關係
讀得SFA,已經唔太駛擔心中學啦!
不過我明白,好多家長唔想煩多次....

講學術,sfa絕對比gh強

作者: yuene    時間: 13-7-23 11:51

德望學術點會差過SFA 呀, 你看看今年DSE 放榜成績, 德望今年又是全港前排位置, 好見得人, 德望中學D 學生超過一半又是由德望小學升上去, 所以德小點會差過SFE 呀, 不知你邊到聽返黎!

最重要係, 今年我帶女兒去SFA, 所見校園真是偏小, 再詳細睇, 佢地真是ONLY 將注重全部放係要小朋友測驗讀書, 冇乜課外興趣野,
相反德望D 合唱團, 游泳同 田徑係學界都出哂名前列, 各方面睇都冇奶油唔選GH 喎, 當然屋住地點都是一個考慮因數.
作者: isila    時間: 13-7-23 12:04

兩個讀GH o既堂妹o既意見都係,揀得GH,要小心揀朋友...對小朋友無論學業或價值觀的影響都可以好大。當然呢個係中學部情況,希望學校增強德育後情況會改善。

比較過兩間學校功課及書本,SFA學術的確較強。
作者: luilui007    時間: 13-7-23 12:07     標題: 回覆:isila 的帖子

有乜好嗌,二間也是好學校,入到都好好啦!
仲有,乜入左GH要小心選朋友,乜左SFA唔洗咩!入女拔都要啦

作者: Gerard    時間: 13-7-23 12:08     標題: 引用:Quote:peterdad+發表於+13-7-23+11:07+留喺

作者: kerkermui    時間: 13-7-23 12:10

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知LS叻嘅多數係中一收嗰d(佢地個狀元都唔係小學升上去嘅),而今年SFA出咗至少一個6x5** (QC) ,一個 5x5** (DGS)
有人話spcc 嘅6x5**都係來自sfa,但我無去考究...

作者: yuenkw    時間: 13-7-23 12:14

今次 DSE 9 個狀元,其中 2 個都係 SFA  出身!
作者: isila    時間: 13-7-23 12:16

luilui007 發表於 13-7-23 12:07
仲有,乜入左GH要小心選朋友,乜左SFA唔洗咩!入女拔都要啦:quiet ...

哈哈,預o左有人會咁覆,無意踩低GH,亦唔想講太多所見所聞。呢個係中學部情況,小學部應比較少是非。
作者: luilui007    時間: 13-7-23 12:23     標題: 引用:Quote:luilui007+發表於+13-7-23+12:07+仲

原帖由 isila 於 13-07-23 發表
哈哈,預o左有人會咁覆,無意踩低GH,亦唔想講太多所見所聞。呢個係中學部情況,小學部應比較少是非。 ...
無意抬高踐低任何學校,選朋友不是應有任何學校也要嚴選嗎?
誰人有意抬高踐低,一目了然

作者: yuenkw    時間: 13-7-23 12:25

其實 2 間都係好野中的好野,一間女校一條龍,一間男女校無中學backup,其實應該唔難揀!?
作者: cherry_bb    時間: 13-7-23 12:31     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-7-23+12:13+

原帖由 kerkermui 於 13-07-23 發表

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知 ...
去SFA facebook 專頁有相知道2位狀元

作者: cherry_bb    時間: 13-7-23 12:46     標題: 引用:請大家比D意見,+謝謝!

樓主都hold 了咁耐, 及之前另post 仁立 vs sfa , 請樓主盡快決定,好多人還等待..........

作者: gigi812    時間: 13-7-23 12:51

小朋友如有讀書本事, 去SFA當然正確, 未來不用擔心中學出路. 但如你小朋友一般水平的話, gh會穩陣D. 對小朋友和大人都可以讀安心d.  勁又如何,? 最終係唔係可以完成6年呢 ?? 唔係你地班阿媽讀, 一味比較最勁, 有幾多狀元:;pppp:  唔洗下下比較最勁, 最叻
作者: luilui007    時間: 13-7-23 12:52     標題: 引用:小朋友如有讀書本事,+去SFA當然正確,+未來

原帖由 gigi812 於 13-07-23 發表
小朋友如有讀書本事, 去SFA當然正確, 未來不用擔心中學出路. 但如你小朋友一般水平的話, gh會穩陣D. 對小朋 ...

作者: ms.bead    時間: 13-7-23 12:55     標題: 引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-7-23+12:13+

原帖由 kerkermui 於 13-07-23 發表

大家睇嘅嘢唔同....我唔清楚gh個狀元係咪德小升上去,只知 ...
據學校資料,今年GH狀元是由小學部升上去的…無意討論邊間學術勁d, 但唔好淨係睇狀元讀咩學校,要知道學校只是其一,仲有其他唔係學校既因素(資質、家庭資源等…)…而且最緊要係唔好淨係睇成績去幫自己小朋友揀學校!

作者: item    時間: 13-7-23 13:01

回復 longlokma 的帖子

GH 升上中學,你不是首選GH, 學校就不會留位給你,到時你仲敢唔敢搏比GH更好的學校,如果搏唔到的話....................
作者: mena    時間: 13-7-23 13:06

保險D我會選德望
作者: WSCWMN    時間: 13-7-23 13:46

兩間也是好學校, 是乎你六年後想唔想再找多次學校.......
SFA是好, 但狀元的中學功勞也不要忘記啊
作者: piagetmum1    時間: 13-7-23 13:51

兩間的style很不同,選適合孩子性格的。
作者: item    時間: 13-7-23 14:06

回復 kerkermui 的帖子

GH 跟 LS是所不同的,LS中學是免費的,他會收四方八面而來的成績優異生,我想LS小學畢業生又無需去考另外的超級名校,他們對LS 很有歸屬感,除了小數升不上中學的學 生,他們都不會選擇轉校,GH 中學是直資的,要交35000至45000.|1年,所以成績好的學生都想轉去Maryknoll,BPS,St. Mary等等,但外面成績很好的學生亦不會考GH,因為要交學費,GH中學外面所收都只成績算好的學生,但不是很好。在GH 轉直資笫二年,有朋友女兒入不英中(她不是要求名校),她帶同女兒到德望叩門,GH連試也不用考就收取了她的女兒,

作者: Bosco爸爸    時間: 13-7-23 14:18

GH是否小學直上中學一條龍???
作者: Monghar    時間: 13-7-23 14:19

My daughter was from SFA.  There was a year when my daughter took an admission test of P2 at one of the top convent schools in HK.  I met a few GH P1 students there too.  The mother said GH has too much homework and realised the principal is a tuff lady.  They were also top students at GH P1.  

I also agree with some of the parents here that SFA academic is higher than GH.  However, also agree with other GH fan parents that GH has secondary backup and has more sport and music activities than SFA.  Very sure of SFA is very academic from their old times till now.  It is their salient point to be academic strong.  Every year, SFA students have 10% of their form students leaving SFA to LS, Maryknoll, DGJS, DBS, SPCC, YW and etc.  NOt to count those graduates in P6.  These will also opt for similar paths too.
作者: item    時間: 13-7-23 14:55

回復 Bosco爸爸 的帖子

若不是成績很差,中學應該一定收,可以說是一條龍。

作者: longlokma    時間: 13-7-23 15:27     標題: 引用:Quote:lcdtopcon+發表於+13-7-23+04:18+論

原帖由 B.BB 於 13-07-23 發表
論學術成績,我又唔覺得GH會及不上SFA 喎!
agree

作者: lawsonmoon    時間: 13-7-23 15:49

yuenkw 發表於 13-7-23 12:14
今次 DSE 9 個狀元,其中 2 個都係 SFA  出身!
什麽logic?係人地中學教得好or你地小學已教哂中學既課程!?如果係因為小學叻,應該有幾拾個狀元at least!不過可能升中後俾其他中學教壞咗!
作者: MGPAPA    時間: 13-7-23 15:53     標題: 引用:德望學術點會差過SFA+呀,+你看看今年DSE+放

原帖由 yuene 於 13-07-23 發表
德望學術點會差過SFA 呀, 你看看今年DSE 放榜成績, 德望今年又是全港前排位置, 好見得人, 德望中學D 學生超 ...
SFA 只係小學部,GH係幼小中一起。地方實大,如full time mum can bring n their girl to school n join all the activities should choose GH. If working mum i think SFA is better.

作者: longlokma    時間: 13-7-23 16:05     標題: 引用:Quote:yuenkw+發表於+13-7-23+12:14+今次+D

原帖由 lawsonmoon 於 13-07-23 發表
什麽logic?係人地中學教得好or你地小學已教哂中學既課程!?如果係因為小學叻,應該有幾拾個狀元at least! ...
agree~有些人總是把sfa無限放大

作者: lawsonmoon    時間: 13-7-23 16:06

yuene 發表於 13-7-23 11:51
德望學術點會差過SFA 呀, 你看看今年DSE 放榜成績, 德望今年又是全港前排位置, 好見得人, 德望中學D 學生超 ...

如係女生,唔駛諗啦。朋友内子在德小任教,過去三年知道既超過二十位小二生轉了去以下小學:heep yunn , maryknoll, dgjs, st pauls coed, marymount and holy angel. 舊年MCS收了五個小二插班,四個是德望。中間10到80 percentile既都上band 1既中學部啦。如果想小朋友有個balanced D既童年,最好唔好揀冇中學既私小,因為基於生存之道,只可讀書,讀書再讀書。除非真係派得好差,冇得揀。
作者: lawsonmoon    時間: 13-7-23 16:33

longlokma 發表於 13-7-23 16:05
agree~有些人總是把sfa無限放大

我只係估計,不一定準確,佢地未來幾年“有機會”挑戰全校小六排名第一 ----------近視率。係咪佢地唔知幾年班開始要强制使用平版電腦,有家長向傳媒投訴?
作者: MGPAPA    時間: 13-7-23 16:43     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇

兩間都是好學校,两間都係讀唔掂會俾人叫走

作者: item    時間: 13-7-23 16:44

回復 lawsonmoon 的帖子

另外亦有朋友女兒讀了一年德小,因不願意付學費,小二就轉了去聖家,但小學畢業後也入到名中,她又轉回到德中,但朋友還是希望轉到免費傳統名校,瑪利曼、聖瑪利等等,又努訓練女兒為文武全才,我真替她們辛苦。
作者: item    時間: 13-7-23 16:54

回復 item 的帖子

Sorry, 朋友女兒小學畢業後也入不到名中
作者: MrBeast    時間: 13-7-23 16:55

Bosco爸爸 發表於 13-7-23 14:18
GH是否小學直上中學一條龍???
我有朋友升唔到,佢冇講有乜原因,我又唔好意思問。
作者: fion_yinyin    時間: 13-7-23 17:02

拗咁耐做乜?或者人地一早選擇左呢,有超過一間小學選擇,幾威啊
作者: item    時間: 13-7-23 17:07

回復 MrBeast 的帖子

我相信你朋友的千金應該是成績很差,我相信9成幾都可直升中學。
作者: gigi812    時間: 13-7-23 17:27

回復 lawsonmoon 的帖子

有趣, 十分同意!
作者: gigi812    時間: 13-7-23 17:30

回復 MGPAPA 的帖子

绝對正確,重諗到狀元層次,實在不感冀望!
作者: MGPAPA    時間: 13-7-23 17:44     標題: 引用:Quote:Bosco爸爸+發表於+13-7-23+14:18+GH

原帖由 MrBeast 於 13-07-23 發表
我有朋友升唔到,佢冇講有乜原因,我又唔好意思問。
我朋友嗰女五年級俾校長叫走了。平均7O分

作者: item    時間: 13-7-23 17:59

回復 MGPAPA 的帖子

其實很多學校都有類似情況,有人協中跟不上,學校幫佢搵埋同教會的聖三一堂學位俾佢,聖瑪利追不上,介紹她到聖家去。
作者: piagetmum1    時間: 13-7-23 18:45

item 發表於 13-7-23 14:55
回復 Bosco爸爸 的帖子

若不是成績很差,中學應該一定收,可以說是一條龍。
德中很注重品行,操行唔好是不會收。
作者: chicken    時間: 13-7-23 18:50

聽聞德望新學年會改革, 走王錦輝路線或行IB, 是真的嗎?

作者: piagetmum1    時間: 13-7-23 18:59

樓主發了這帖便沒回應,聽了這麽多意見,不知有否決定?
作者: seamama    時間: 13-7-23 19:04     標題: 引用:聽聞德望新學年會再革,+走王錦輝路線或行IB

原帖由 chicken 於 13-07-23 發表
聽聞德望新學年會再革, 走王錦輝路線或行IB, 是真的嗎?
請問什麼是WKF路線?

作者: item    時間: 13-7-23 20:28

回復 piagetmum1 的帖子

這個是家長的問題,自己女兒都教不好,不要怪學校放棄你。
作者: Bosco爸爸    時間: 13-7-24 10:59

其實2間學校各有各好, 但大家不用諗得咁極端, 香港出名填鴨式教育, 但出去外國考公開試, 成績都名列前矛, 一分耕耘一分收穫, SFA小學生自小已習慣辛苦D既學習壓力, 打好了基礎, 上到中學自然容易HANDLE中學既課程, 而好多中學都喜歡收SFA學生, 因為SFA既學生通常都成績較好, 而SFA學生, 成為DSE狀元, SFA絕對有功勞, 當然, 中學功勞亦占一大部分啦.
而GH亦成績非常優異, 不用置疑.....所謂魚與熊掌......各有各風味
作者: fion_yinyin    時間: 13-7-24 18:41

不如close 個post 啦,講黎講去開post 個人都唔知去左邊
作者: Gloriasogashiwa    時間: 13-7-24 19:23

回復 shuaimei 的帖子

侄女三年前放棄SPCC, SFA等入讀GHS.
作者: sumyiuma    時間: 13-7-24 21:10

理性討論,每人做每件事有自己的原因。
作者: hecabb    時間: 13-7-24 21:31     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇?

講到狀元咁遠。。。做到狀元淨係靠小學?SFA學術最強係冇可置疑,但係GH幾乎保正直上GH中學部。未做到狀元之前,我會先諗諗係咪上到好得過GH中學先,6年變數可以好大喎~

作者: fion_yinyin    時間: 13-7-25 01:48

咁啊係啊,d hold 住一個位以上既人都有自己的原因嫁,講得好﹗
作者: Babyeddie    時間: 13-7-25 02:09     標題: 引用:兩個讀GH+o既堂妹o既意見都係,揀得GH,要

原帖由 isila 於 13-07-23 發表
兩個讀GH o既堂妹o既意見都係,揀得GH,要小心揀朋友...對小朋友無論學業或價值觀的影響都可以好大。當然呢 ...
搭句咀,要小心揀朋友,何止在一間學校內適用,上得BK,更要小心揀聽邊d留言,兩自己分析

作者: YAS875S    時間: 13-7-25 09:54

回復 fion_yinyin 的帖子

kakakaka....佢問啫..無叫佢要答呀...Hhaahah
作者: cherry_bb    時間: 13-7-25 10:05     標題: 引用:回復+fion_yinyin+的帖子 kakakaka....佢

原帖由 YAS875S 於 13-07-25 發表
回復 fion_yinyin 的帖子

kakakaka....佢問啫..無叫佢要答呀...Hhaahah
樓主最少hold 3間

作者: shuaimei    時間: 13-7-25 13:21

好多謝大家的意見,見到有咁多迴響,證明這不是一個容易下的決定。
謝謝大家提供了好多經驗之談,或對兩間學校的寶貴意見,讓本人有更多的思考;但也有許多心水清又敏感的媽媽心下盤算本人HOLD住幾多間,BK是個討論平台,大家應作理性討論,但許多人抱著著猜度和質疑的態度,作為當事人感覺實在不好受。為了釋疑,先澄清,仁紀一早已放位,一心打算讀SFA,但近日收到德望CALL WAITING, 又要重新考慮,並不存在一心要HOLD住幾個位的意思。
在我的CASE而言,六年的學費尚可負擔,但十二年真的很重皮。我的女兒害羞、慢熱,學術還可以應付,怕將來考中學再面試一定吃虧,所以又想要有中學BACKUP。另外許多人說SFA派位好,除了女拔這些神級外,讀完SFA後其實最終是否都是考返德中這一類?另外真的很想知道將來若不升德中的還有甚麼選擇?
放心日內會決定並放位。

作者: kerkermui    時間: 13-7-25 14:12

SFA 有詳細升中data响website
作者: cherry_bb    時間: 13-7-25 14:14     標題: 引用:好多謝大家的意見,見到有咁多迴響,證明這

原帖由 shuaimei 於 13-07-25 發表
好多謝大家的意見,見到有咁多迴響,證明這不是一個容易下的決定。
謝謝大家提供了好多經驗之談,或對兩間 ...
GH 讀得多有奖学金不用交學費

作者: cherry_bb    時間: 13-7-25 14:15     標題: 引用:Quote:原帖由+shuaimei+於+13-07-25+發表好

原帖由 cherry_bb 於 13-07-25 發表
GH 讀得多有奖学金不用交學費
sorry打錯, 讀得叻

作者: YAS875S    時間: 13-7-25 15:45

其實你填之前, 唔係心中已經有左排位? 邊間行先?
作者: fion_yinyin    時間: 13-7-25 16:11

個post都係'日內'出的,咁快d'日內'放位啦
作者: williskg    時間: 13-7-25 17:28

of course, GH. OTHERWISE 6 yrs later, you have to strive for good school like GH. wHY DON'T take as a backup if you can afford it. good student in SFA go to HY, GH, MCS and ST MARY, ETC.
作者: YAS875S    時間: 13-7-25 17:57

沒有最好的, 只有合適的學校~
作者: lcdtopcon    時間: 13-7-28 01:01     標題: 引用:好多謝大家的意見,見到有咁多迴響,證明這

原帖由 shuaimei 於 13-07-25 發表
謝謝大家提供了好多經驗之談,或對兩間 ...
如果你女兒怕羞及慢熱,建議揀GH,6年後不用再面對面試升中煎熬。
當年我和你一樣,方棄學術強的SFA,而揀了一間有直屬中學的小學!

作者: cellon    時間: 13-7-28 01:23

二選一,我會選Good Hope。

作者: MCGC    時間: 13-7-28 01:27     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇

見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳一下,學校好像將會改變教學方法,佢地寫話變到好似王錦輝咁,如屬實是極大改變,兼會變得同SFA完全唔同style, 是否比較容易分辨那一間是你杯茶呢?

作者: GHcat    時間: 13-7-28 03:04     標題: 引用:見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳

原帖由 MCGC 於 13-07-28 發表
見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳一下,學校好像將會改變教學方法,佢地寫話變到好似王錦輝咁,如屬實 ...
學校在家長會有提改善課程,但從沒提過甚麼XX輝模式喎,那是什麼來的?

作者: ms.bead    時間: 13-7-28 10:23     標題: 引用:見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳

原帖由 MCGC 於 13-07-28 發表
見有家長分享德望小一回憶錄,樓主可以參詳一下,學校好像將會改變教學方法,佢地寫話變到好似王錦輝咁,如屬實 ...
說出甚麼"王x輝模式"或"IB模式"的都不是GH家長,只是有EK會員自己估,請留意!

作者: Babyeddie    時間: 13-7-28 12:23     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇?

好奇一問?點解D人會不斷說黃錦輝模式?乜野係黃錦輝模式?GH不是走GH模式嗎?各方面都比黃錦輝出色,為什広要跟一般的學校模色

作者: chicken    時間: 13-7-28 12:40

回復 Babyeddie 的帖子

本人非德小家長, 但有一姨生女將於德小升小三, 姊姊告知去年新聘的德小課程發展總監正是王錦輝小學前校長, 當年姪女選德小棄王錦輝就是欣賞德小的學術和校風. 姊姊亦有參加最近的家長簡介會, 聽後她和同班家長都有擔心, 怕學術水平調低且發展路向不清晰. 在簡介會中, 也有家長提及IB問題.    純是本人得知的情況及感受, 不喜勿插!

作者: GHcat    時間: 13-7-28 12:51     標題: 回覆:chicken 的帖子

But what the primary school proposes is the same of what the secondary principal and vice principal say.

作者: Babyeddie    時間: 13-7-28 13:05     標題: 回覆:chicken 的帖子

據我了解wkf要學生有other learning experiences,上午上堂,下午課外活動;gh是全攻上課,而且那次簡介會是增潤,不是改動學校mission,加pth時數根本不會拉低學術啩,你會否過慮?當然校方有說明會當然想大家先了解再feedback,我個人認為你可feedback給校方,我個人覺得某些方向可微調

作者: MCGC    時間: 13-7-28 14:20     標題: 回覆:GHcat 的帖子

我都唔清楚喎,只是睇過嗰個post,覺得可以參考一吓啫.

作者: karen55407    時間: 13-7-28 14:26     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇?

我揀德望

作者: MGPAPA    時間: 13-7-28 15:02     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇

好simple,樓主可以比較下sfa vs gh p1書單,你會有發現!

作者: Isaacmommy    時間: 13-7-28 17:53     標題: 回覆:MGPAPA 的帖子

GH of course

作者: apple8356    時間: 13-11-21 17:34

it is time to discuss this topic again
作者: wtskina    時間: 13-11-21 17:38     標題: 回覆:apple8356 的帖子

GH 校舍大d ,學習環境好

作者: Jessica_chung    時間: 13-11-21 19:23     標題: 回覆:wtskina 的帖子

GH , 學術差不多, 升上差不多,德行品格, GH is better

作者: Mabello6    時間: 13-11-21 21:04     標題: 引用:請大家比D意見,+謝謝!

想知最後樓主的決定?

作者: Jessica_chung    時間: 13-11-21 21:06     標題: 回覆:Mabello6 的帖子

好似SFA

作者: xanax1mg    時間: 13-11-21 21:44     標題: 回覆:德望 和 SFA 點選擇

功課量是否考慮因素?sfa功課少好多。

作者: B.BB    時間: 13-11-21 23:57

讀SFA,六年後咪又係會去考德中
作者: 剛果公主    時間: 13-11-22 04:25     標題: 引用:功課量是否考慮因素?sfa功課少好多。 +

作者: yuene    時間: 13-11-22 10:21

德望啦, 校舍大好多, 課外活動都多好多, 不用死讀書!
大女今年升GOOD HOPE 小一,  外來生, 以前多唔多唔知, 但聽老師講課程改革中, 依家功課不多喎, 好似昨天就得3 樣, 她那那臨做完就走左去同阿妹玩.

我見其他有D名的學校已經又測驗又完來已經考完第一次考, 聽到我都嚇唬左,  

我大女讀德望開學都依家都未測驗, btw 我認為是好事, 其實得6歲人剛入1小學一年班, 一齊適應中,駛乜么咁快考試測驗呢?  德望第一次試要過埋聖誕至考,  大女讀得好開心, 學到好多野, 校園舒適,  呢到BK D 人就個個都話佢多功課大壓力, 攪到我都有D 唔明.

作者: NC9    時間: 13-11-22 13:53

我囡囡都有GH 同SFA offer, 都煩惱中, 其實都偏向GH, 但擔心課程改革後程度淺左同太hea!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5