教育王國

標題: 德望小一回憶錄及來年課程大改革 [打印本頁]

作者: ms.bead    時間: 13-7-22 10:14     標題: 德望小一回憶錄及來年課程大改革

一年轉眼就過去...回想當初為何寫第一篇?因為搵學校時在EK獲得很多升小有用既資料,所以當呀女搵到學校時,就想分享下學校既野比其他想報讀既家長參考。未睇過既就按以下連結:

給2013-14想入德望小學的朋友一些資訊
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2449839&fromuid=554843

由於很多家長希望我在小一完結時再同大家分享下,所以再一次分享。
不過首先聲明:
1. 我相信每間學校都有優點和缺點,所以沒有最好既學校,只有最適合既學校。每個父母都有自己對學校既唔同期望和選校條件,這篇文章既目的唔係叫大家去讀德望,只係等大家了解多d學校。
2. 因小女只是讀了第一年,不能代表其他家長心聲。本人只陳述自己經歷,希望避免發生爭議。

***********************************************************************************************************
小一回憶錄:

功課:少抄寫功課,功課多數係工作紙、作業、補充練習;每日有功課堂;功課量唔算多,通常1-2個鐘做完。

默書:1-2個星期,中英文各一次;預早至少一星期通知默書範圍以便溫習;開學時只默詞語,後期會默一段課文。

測驗考試:教完某範圍後會有小測,有時會通知、有時唔會,好似唔計分?考試都係考教過既野,而且幾直接;中英數常最後都有一條挑戰題,係要你思考多d(唔直接既題目),額外3分,所以總分最高可以係103分。

成績表:沒有名次,每科會顯示全級平均分作參考;中英文默書會計算在總分內。

英文:教快半年;小一教左present tense,present continuous tense,preposition use: in/at/on etc...

GS:用英文教,英文好d就易好多,因為要串生字。

家教會:會舉辦親子旅行(今年2次)、講座等活動;可自願番學校講故事,或其他義務工作。

個人感受:

很多家長都會好擔心一班45人,呀女既幼稚園係小班教學(唔係德幼),佢係被動型,好靜唔出聲、好痴老師和好容易分心既人。初頭都有d擔心,但係考慮過其他條件覺得適合。講真!一個老師對45個學生,自己都心中有數,好彩呀女入讀後沒有適應問題,仲好鍾意GH!今年只有一次學期初既家長日(有需要學生會學期中見多次),老師都可以指出呀女既問題(當然呀女唔出聲都幾容易發現),而且在學期尾成積表個操行和評語都幾能夠反映到呀女。都係嗰句:好介意大班和番得早就唔好揀GH!

GH係英文小學,自己覺得小朋友英文底子好d會冇咁辛苦。

曾親身參與過一次學校運動會(家長義工),對於高年級學生對學校既歸屬感和投入感有好深印象。明白傳統學校既優點和呀女點解咁鍾意學校(歸屬感)。

學期中段呀女都可以自己做功課和執書包,我只係會幫佢對和佢唔識做既會問我。考試前比d練習佢做下就OK,希望可以慢慢放手等佢自主學習,主力培養佢閱讀習慣。呀女現在沒有任何學術上既課外活動,老師對呀女成績上冇要求,可能呀女成績算係OK。

呀女係被動型,但都試過被安排參加集體表演,相信每位學生都會安排參與學校活動,不用擔心內向既小朋友會隱形。而有潛質既小朋友亦會被發掘參與校隊。

***********************************************************************************************************
課程大改革:

上堂模式:減少操練,上課增加小組討論時間。

考試:由一年3次減至2次

刪減功課堂:原本每日最後一堂為功課堂,轉為上堂時間,與及增設電腦堂。家長們都十分擔心不夠時間做功課,校長說以後的功課“貴精不貴多”。

課外活動:每週有一節ECA時間,每名學生都要參加一樣(不只限於樂器)。

英文:以往係讀高半級,來年textbook和grammer book用回同level。Listening & Speaking都繼續高半級至一級...

數學:今年小一書單已改為只用英數書(全英語教學?除中、普通話及宗教外, 所有書改用英文)。

個人感受:

德望邀請了教育學者對課程進行大改革,本月初舉辦了一個簡介會向家長公佈。講真都有d擔心,始終轉變既效果未知。不過,個教育學者都說得對,始終中學既教學模式會轉變,早d適應會更好。
而且一間一直被認為「傳統學校」都能夠與時並進,我都希望呀女能夠加強溝通和表達能力。不過,個人就想英文科可以keep番高半級...

今年既暑期功課,中英文都要自己寫一篇故事(中:200字;英:10 pages with picture),沒有一本本既暑期作業(唔知以前係咪?),由功課上都可看到模式上既轉變。

作者: sukitelfold    時間: 13-7-22 10:43     標題: 引用:+本帖最後由+ms.bead+於+13-7-22+10:15+編

原帖由 ms.bead 於 13-07-22 發表

一年轉眼就過去...回想當初為何寫第一篇?因為搵學校時在EK ...
路向正確、好吸引!

作者: BBkenjite    時間: 13-7-22 10:58

好分享!! thx!!
作者: manman4427    時間: 13-7-22 11:32     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

多討論,功課貴精不貴多,英數,讚x10000

作者: jellyfish228    時間: 13-7-22 12:13

很有誠意的分享!  謝謝!
作者: sansan2008    時間: 13-7-22 13:56     標題: 回覆:ms.bead 的帖子

Thanks for sharing.  Is there any school activities on Sat morning?

作者: AJH    時間: 13-7-22 14:13

Thanks for sharing!
作者: gigi812    時間: 13-7-22 14:17

超讚校方 !  願意接受改革, 破舊立新, 雖然未知成果, 但對於學生和家長們, 確是值得高興
作者: 拾仔    時間: 13-7-22 14:29

多謝樓主好有心.....
作者: loveDD    時間: 13-7-22 14:33

多謝分享!
45人一班又真係好多,咁請問一級有多少班?  而大班情況是否會持續至高年級?

作者: evanschan    時間: 13-7-22 14:38

我自己係舊生, 回想小學真係有好多功課!  真係想死!
作者: BBkenjite    時間: 13-7-22 16:53

回復 evanschan 的帖子

Hi, 請問你會唔會給你的小朋友讀返德小? Thx!
作者: ms.bead    時間: 13-7-22 17:47     標題: 引用:Thanks+for+sharing.++Is+there+any+school

原帖由 sansan2008 於 13-07-22 發表
Thanks for sharing.  Is there any school activities on Sat morning?
應該主要係平日放學,搭校車既可以搭幼稚園校巴走…

作者: ms.bead    時間: 13-7-22 17:51     標題: 引用:我自己係舊生,+回想小學真係有好多功課!++

原帖由 evanschan 於 13-07-22 發表
我自己係舊生, 回想小學真係有好多功課!  真係想死!
我聽d高年級講以前都好恐怖,多測驗考試功課…不過而家已經唔同以前…

作者: ms.bead    時間: 13-7-22 17:53     標題: 引用:+本帖最後由+loveDD+於+13-7-22+14:34+編輯

原帖由 loveDD 於 13-07-22 發表

多謝分享!
一級有5班,當然一直到6年級…

作者: chicken    時間: 13-7-22 23:22

Thx for sharing! 請問數學同GS會全英語教學嗎? 各科教科書會採用邊間出版社呢?
作者: wanlucky    時間: 13-7-24 00:06

Good change
作者: purplehouse    時間: 13-7-24 00:40     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

多謝分享

作者: evanschan    時間: 13-7-24 12:20

回復 BBkenjite 的帖子

一定會試, 收咗再想.

作者: evanschan    時間: 13-7-24 12:25

回復 ms.bead 的帖子

一日最多有14樣功課, 小學本手冊宜家還有keep住.

作者: sunshine_820630    時間: 13-7-24 13:15     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

多謝分享

作者: king.bo88    時間: 13-7-24 13:34

吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定教方。如果行IB 或 王X輝教學方法 , 我本來就不感興趣讓我小女來讀, 不論成功或失敗, 我不會卑我小女做試驗品。
作者: ms.bead    時間: 13-7-24 13:58

king.bo88 發表於 13-7-24 13:34
吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定 ...

其實我都擔心,之前大家都提過未知最後結果會如何...

不過學校從未講過會行IB,更加唔知咩叫"王X輝教學"?學校只係話上課時會增加討論時間,同今年小一數學科用哂英文書(以前係中英兩用)。其他都只係有網友自己估下,唔駛太上心!

個人覺得最緊要學校係"逐步"咁改善個教育模式,就可以增強番學生既表達和組織能力,彌補番傳統填鴨式教育既不足,而且直屬中學又能連接番個教育方向就最好!

當然,buy番舊模式既家長真係要諗清楚!

作者: sumyiuma    時間: 13-7-24 14:25

欣賞GH改革的勇氣,個人也認同,方向正確,尤其是在這個只看重成果的年代。
作者: ms.bead    時間: 13-7-24 14:32

sumyiuma 發表於 13-7-24 14:25
欣賞GH改革的勇氣,個人也認同,方向正確,尤其是在這個只看重成果的年代。 ...

問心講句,我都希望能夠keep番學生既成績,而且都想學校keep番用高半級既英文......
作者: cch0928    時間: 13-7-24 15:56     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

GH 啲英文初頭一兩年可能高半級,但我識一個讀小四嘅妹妹睇佢做嘅英文功課,要求達小六至中一,啲工作紙set 得好深,無 choices 下在一篇passage填充, 要填 prepositions, nouns or verbs in different tenses based on context, 佢話考試都有呢個唔分section乜都考嘅部份。佢亞媽係讀higher dip,個代人來講算有D學歷,見到D英文咁深要成日搵下我研究下問下。加上老師成日俾壓力佢要佢再搞搞小朋友成績,最後佢決定幫個女轉校。我明白學校咁高要求係要準備小朋友上中學,但以我所知學校的support 真係唔多,真係靠鞭策家長,等家長鞭策小朋友。如果小朋友根基唔夠閱讀唔廣,家長同小朋友追得好吃力。

作者: happybibi    時間: 13-7-24 16:11

我覺得要有好成績, 真係唔可以只靠學校, 亦無得HEA.  朋友之中有讀 St. Paul Co-ed, St. Joseph’s, 男女拔, 和聖心(津校), 全部都要家長付出(精神及金錢補習), 我相信能自動自覺, 又讀得唔錯的只佔少數.   
作者: mum0724    時間: 13-7-24 16:36

女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參加任何的補習班。學術班。身為父母的我們也只是中五畢業生。轉考試形式前甚至轉考試形式後。她的英文總平均分數仍然穩守九字頭。只要平常多提醒小朋友留心聽書以及多閱讀課外書本。相信在德望讀書並非大家所想像般辛苦
作者: happybibi    時間: 13-7-24 17:02

有這樣的女兒, 真替你高興.  姪仔讀男拔, 前年畢業.  他有一位同學從來也沒有補習過, 也考到很好的成績.  但畢竟這是少數.  
作者: cch0928    時間: 13-7-24 17:23     標題: 回覆:mum0724 的帖子

你嘅成功說明父母教育方針同廣泛閲讀嘅重要。我都知有對父母教育程度唔高,但識得帶三個仔入圖書館浸,結果三個仔全部CE七八個A,A level 又係幾個A,佢地讀東華D學校,全部攞xx總理scholarship 幾十萬獎學金入外國出名大學

作者: ms.bead    時間: 13-7-24 17:25     標題: 引用:女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參

原帖由 mum0724 於 13-07-24 發表
女兒今年準備升小六了。自出娘胎起她沒有參加任何的補習班。學術班。身為父母的我們也只是中五畢業生。轉考 ...
其實我都決意小學階段唔會比呀女上補習班,希望呀女生生性性!我都十分同意閱讀習慣非常重要,而家都主力培養呀女閱讀…

作者: 國家    時間: 13-7-24 17:32

想請問下德小的閱讀風氣如何? 學校有reading scheme嗎? 謝謝!!
作者: marwai_1030    時間: 13-7-24 18:15     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

多謝分享!
我很欣賞傳統學校亦會與時並進,進行課程改革!功課亦貴精不貴多!

作者: ac917    時間: 13-7-24 18:29     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

Thank you for your sharings

作者: king.bo88    時間: 13-7-24 18:33

marwai_1030 發表於 13-7-24 18:15
多謝分享!
我很欣賞傳統學校亦會與時並進,進行課程改革!功課亦貴精不貴多!

...
我好同意改革, 但要好清礎講比家長知, 你改革是那部份, 有多少會用傳統教法, 舉辦了一個簡介會向家長公佈,但老師系通知家長改程大網 或是詢問大家意見,根本無主旨, 吾好無寧兩可, 跌錢事小, 做白老鼠事大.到時真系呵呵呵。

上面我見到有些意見是, 不可全靠學校, 我讚同, 但家長要配合學校教案而去調教自己的小朋友, 但學校也要清礎告知家長如何配合.

作者: BBkenjite    時間: 13-7-24 18:58

希望你囡囡ok!
作者: cch0928    時間: 13-7-24 19:20     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

我唸呢D跟得辛苦嘅小朋家長角度睇就唔係話「唔好全靠學校」咁簡單,呢個「唔好全靠學校」 嘅理念幾時都啱。佢睇到係學校完全係靠小朋友家長自己跟,學校似乎只在領小朋友上前,忽略補底。當然跟到嘅就想小朋友學深D。

作者: ms.bead    時間: 13-7-24 22:39

回復 國家 的帖子

小一有reading scheme, 而學校都好鼓勵閱讀,例如今年運動會要學生帶本書去,讓學生有空閒時睇。之前都講過今年暑期功課要寫故事,寫故事前要求要睇5本moral story,因為英文科就係要寫一篇moral story…
作者: ms.bead    時間: 13-7-24 22:59

回復 king.bo88 的帖子

個簡介會一早講左係公佈,從冇話過係資詢意見,點解讓你感覺無主旨和無寧兩可?
你係咪講話叫家長投票將個ECA放响星期五最尾嗰堂定放學後?咁呢樣比課程改革minor好多…

我都同意你所講,突然話改革都有d擔心…而家既家長都係唯有相信學校既辦學經驗和方向正確…

不過呢幾年其實在課程上都已經有轉變,就好似之前講過話有師姐講過大量功課測驗,而且好嚴…但係近年已經改變左,功課測驗少左,而且冇咁多規限…咁今年我又覺得ok wor…

作者: WSCWMN    時間: 13-7-24 23:52     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

提倡閱讀是好事, 要小朋友寫作都是好, 但不知grammer 會否著重呢? 因為主張閱讀創作都會忽略grammer,  有點像國際學校, 但最後是要考本地DSE, 會否格格不入呢?純粹個人感受, 不喜勿插。

作者: ms.bead    時間: 13-7-25 09:26

WSCWMN 發表於 13-7-24 23:52
提倡閱讀是好事, 要小朋友寫作都是好, 但不知grammer 會否著重呢? 因為主張閱讀創作都會忽略grammer,   ...

其實我講暑期功課要寫作,只係想講出功課形式上既改變,由操練式轉變為重創作。而且除英文外,中文都要寫作。記得自己細個既時候,暑期功課只係做暑期作業,唔知而家係咪全部學校都已經再唔駛做作業...

至於grammer方面,GH小一英文已經讀高左半級,亦都有好多grammer練習。

至於"主張閱讀創作都會忽略grammer",我自己就唔夠呢方面既認識,歡迎其他有認識既家長討論。

作者: evanschan    時間: 13-7-25 11:47

回復 BBkenjite 的帖子

所以阿囡歲半已經學好多野!  唔比佢學等又驚佢唔夠人爭.  好彩阿囡係一個谷得的人.
作者: 國家    時間: 13-7-25 12:51

Very good!! 我個囡最喜歡閱讀及寫作,好開心知道GH有此改革,相信小囡一定會好開心。
作者: 國家    時間: 13-7-25 12:58

有關 "至於"主張閱讀創作都會忽略grammer",我又不太認同,當小朋友4-6歲時,有一定英文基礎時,我會任由她們寫喜歡寫的東西,天馬行空的創作,現在她5歲,有時自己作Poetry, 有時自己寫出一本8頁的故事書,都是用一般現在式去寫的,當中一定會有少少spelling mistake及gramma的小錯,例如he, she, it 後的verb冇加s,但我認為問題不大,最重要是她有興趣,之後再改善正確的gramma都未遲。我會鼓勵興趣先行。
作者: 魚王    時間: 13-7-27 00:26     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

大勢所趨!改造革正確

作者: BBkenjite    時間: 13-7-27 10:16

作者: ozoz    時間: 13-7-27 11:33     標題: 引用:回復+ms.bead+的帖子 一日最多有14樣功課,

原帖由 evanschan 於 13-07-24 發表

一日最多有14樣功課, 小學本手冊宜家還有keep住.
14樣唔算多,我4年級讀油天時最多22樣,想c咗佢算。後來讀九龍循道,一樣2x樣。我當時以為呢個世界係咁。

作者: jj_hk    時間: 13-7-27 13:18

"至於grammer方面,GH小一英文已經讀高左半級,"??????

My kid is studying P5 (not GH)now, but their school just adopts reader for teaching English. For Chn and Math, there are standard textbooks for P1 to P6, but for Eng, I really don't know there are any standard Eng textbooks for Primary Class. Can anyone enlighten me with this info so that I could check how the standard of my girl's Eng is at.
And I can also check if the School gives adequate traing in English to my girl since I have no reference to benchmark.

Can anyone advise?

作者: king.bo88    時間: 13-7-27 16:45

TSA TEST
作者: Littlepa    時間: 13-7-29 13:30

Hi Ms Bead,

十分感謝你的分享.  小女是德幼生, 今年會升德小, 她很喜歡GH, 但怕小學老師很惡. 哈哈!
有下列問題想請教你:
1.  來年是否兩測兩exam?  
2.  成績表沒名次 (聽說頭三名會有名次), 可否自行問老師自己孩子的名次?
3.  有表格入家教會, 入了及沒有入有什麼分別?
4.  現正為女兒採購開學用品, 想問一下, 要否買美勞畫袋?
5.  小一生可參加的課外活動有什麼?
6.  知不知道幾多年級可用游泳池上課?

還有特別的事情要注意嗎?

tks a lot!
作者: ms.bead    時間: 13-7-29 15:41

Littlepa 發表於 13-7-29 13:30
Hi Ms Bead,

十分感謝你的分享.  小女是德幼生, 今年會升德小, 她很喜歡GH, 但怕小學老師很惡. 哈哈!

1. two exam only
2. 因為學期尾會有學科獎(好似仲有少少獎學金),咁應該係頭幾名...老師應該唔會講,最多話比你聽大約邊個group(前、中、後)
3. 入左咪可以參加家教會活動,例如親子旅行...$100/年(好似),一定支持!
4. 畫袋好似可以唔買,開學會收到要買咩,我唔知今年係咪一樣,到時至買都得...
5. 上年小一唔係好多野玩,不過今年開始有ECA,應該多D野玩,未出通告唔知...
6. 上年6年級(好似)係第一批,然後每年加一級,今年冇記錯就應該5、6年級,下年就應該4-6年級...不過,有自費游泳班上,開學後有傳單...

好好enjoy呢個暑假,開學就開始要忙...

作者: ac917    時間: 13-7-29 17:39     標題: 引用:Quote:Littlepa+發表於+13-7-29+13:30+Hi+M

原帖由 ms.bead 於 13-07-29 發表
1. two exam only
2. 因為學期尾會有學科獎(好似仲有少少獎學金),咁應該係頭幾名...老師應該唔會講,最多 ...
請問ECA係咩?謝謝

作者: grakong    時間: 13-8-21 21:05

ozoz 發表於 13-7-27 11:33
14樣唔算多,我4年級讀油天時最多22樣,想c咗佢算。後來讀九龍循道,一樣2x樣。我當時以為呢個世界係咁。:i ...

14 和2X 功課是否指假期功課?

作者: ozoz    時間: 13-8-21 21:26

grakong 發表於 13-8-21 21:05
14 和2X 功課是否指假期功課?
2x樣功課唔係假期功課,係平日功課高峰期嘅某日。當年重分上下午校,呢個量當年普遍計係正常,我當年琴老師個女讀德雅定德望(唔記得德乜),都差不多。
作者: linda4    時間: 13-8-25 11:45

Thanks for sharing.

作者: nanalam    時間: 13-8-26 21:01     標題: 回覆:德望小一回憶錄及來年課程大改革

改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好 d?小五小六嘅學生要準備升中,呢個時候授課模式轉變,如果適應唔到成績唔理想咁咪大件事!

作者: ac917    時間: 13-8-26 21:45     標題: 引用:改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好+d?小五

原帖由 nanalam 於 13-08-26 發表
改革唔係唔好,但一步步嚟會唔會好 d?小五小六嘅學生要準備升中,呢個時候授課模式轉變,如果適應唔到成績 ...
請問你知唔知今年小五小六有咩大改革?

作者: mttmtt    時間: 13-8-26 22:22

king.bo88 發表於 13-7-24 13:34
吾好讚住先, 好似睇來好好, 但要睇幾年後, 各學生的成績再下定論。德望的成功, 是依賴幾拾年前代老師,制定 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2642663

請問你囡囡最後德小收唔收番?

作者: mttmtt    時間: 13-8-26 22:41

ms.bead 發表於 13-7-22 10:14
一年轉眼就過去...回想當初為何寫第一篇?因為搵學校時在EK獲得很多升小有用既資料,所以當呀女搵到學校時 ...
多謝你d資料!我細女係德幼生,我覺得德幼係一間好好嘅學校。我囡囡好鍾意學校,放暑假都成日問幾時返學
不過真係擔心上咗德小會好辛苦,所以都好頭痛。依家改革咗咁多真係放心好多。
請問德小d老師係唔係都幾惡?

作者: MyAshley    時間: 13-8-26 23:14

mttmtt 發表於 13-8-26 22:41
多謝你d資料!我細女係德幼生,我覺得德幼係一間好好嘅學校。我囡囡好鍾意學校,放暑假都成日問幾時返學:wa ...

我朋友囡囡都好鍾意間學校, 好可惜佢無緣升其小學; 你都唔好擔心太多, 真係收左先唸後面d野
作者: mttmtt    時間: 13-8-27 23:42

MyAshley 發表於 13-8-26 23:14
我朋友囡囡都好鍾意間學校, 好可惜佢無緣升其小學; 你都唔好擔心太多, 真係收左先唸後面d野  ...
其實係唔係真係有好多唔收返呢?我有個朋友個囡係第二屆德幼畢業生,佢話冇幾個唔收,但有幾多去咗好好嘅資助學校!
作者: ozoz    時間: 13-10-20 17:49     標題: 引用:+本帖最後由+ms.bead+於+13-7-30+09:11+編

原帖由 ms.bead 於 13-07-29 發表
請問一下德小5-6年級有呈分嗎?

作者: osk    時間: 14-1-6 00:19

清楚,謝謝分享!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5