教育王國

標題: 單對單補小學中文(升小六)---$270/hr 價錢合理嗎? [打印本頁]

作者: KeiKeimom    時間: 13-7-23 23:18     標題: 單對單補小學中文(升小六)---$270/hr 價錢合理嗎?

不是上門補,是學生到教育中心補
老師是該教育中心負責人,尊稱校長

你們覺得價錢合理嗎?

作者: chrischeung    時間: 13-7-23 23:27

回復 KeiKeimom 的帖子

咩價錢都有,最緊要個小朋友進步

作者: KeiKeimom    時間: 13-7-23 23:47

可能我是ftm,所以睇錢睇得好緊呢
作者: hkspiderman    時間: 13-7-23 23:55

千奇唔好諗住一分錢一分貨,好多時收一百幾十會比收3,4百的老師還好,要撞手神架!
作者: Yanamami    時間: 13-7-24 07:36

人夾人。貴又唔等于掂。但我成日形住d補習見你小朋友喺P6, 就有d你緊他唔緊禁。收你貴d都要涯打。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-7-24 08:31     標題: 回覆:單對單補小學中文(升小六)---$270/hr 價錢合理嗎?

前排出左post搵人補數(中二),價錢由幾十到300不等。真係越貴越好?我又覺得未必。$300果個自稱自己數學代表,可以令學生就算吾明白題目都可以答對問題。獨一無二咁。我睇完個pm,笑左。心唸點解好似報紙話「你俾錢我,我俾條六合彩秘方俾你」果d。$270值吾值,真係睇佢咩料、教成點

作者: winglongyan    時間: 13-7-24 12:41

KeiKeimom 發表於 13-7-23 23:47

可能我是ftm,所以睇錢睇得好緊呢
價錢合唔合理我不禁講.
學好中文不是用1/2個月就見效.
我個仔佢由5年班聖誕節開始補中文到現在升F.2.(補左2年8個月)
我只見到佢在今次考試中有D明顯進步.
我見他寫,你係ftm媽,所以睇錢睇得好緊.你自己要考慮清楚.

作者: hkspiderman    時間: 13-7-24 12:50

如果家庭月入有廿萬,$1000/hr 都覺得底,但收差不多3百大元仍要自己到中心上堂,我就:;pppp:
作者: kmmum    時間: 13-7-24 14:13

270/HR? 個老師是什麼資格?

作者: 8婆仔    時間: 13-7-24 16:01

好講緣份,我仔升小五請中文補習,$100 1hr 上門Tim
我又覺得佢教得好喎
作者: KeiKeimom    時間: 13-7-24 20:44

回復 kmmum 的帖子

她說她開了補習社10幾年,她要管理補習社所以很少親自教學生,她只教小學生(中英數),中學部分她會請人專科專教,她說她最叻就是谷成績
作者: 五歲仔    時間: 13-7-24 21:25

我覺得佢最叻係搶錢
作者: littlehoneymum    時間: 13-7-24 21:54

每個人都有不同的價
作者: kmmum    時間: 13-7-24 22:26

怎樣谷法? 中文唔係靠谷. 但我相估有答'題' / 作文既技巧.
講到咁勁. 試一個月.看看怎樣.

作者: kp_sin2001    時間: 13-7-25 11:00

我覺貴, 上門找個FULL TIME教師都未必要這個價, 補習只係幫助點讀書, 最後都係靠小朋友個心想唔想讀.
作者: honeycat    時間: 13-7-25 12:16

我個女都係升小五,都煩緊搵補習!
作者: kitty28_2    時間: 13-7-25 12:37     標題: 引用:回復+kmmum+的帖子 她說她開了補習社10幾

原帖由 KeiKeimom 於 13-07-24 發表
回復 kmmum 的帖子

她說她開了補習社10幾年,她要管理補習社所以很少親自教學生,她只教小學生(中英數), ...
在那裡?

作者: 五歲仔    時間: 13-7-25 23:17

我唔係想質疑佢,但佢只教小學生,已經可以估到佢水平唔高,仲有佢係用佢地補習社的工作紙同小朋友補,然後針對弱項去改善,定係用坊間的補充練習,然後對標準答案,如果是後者,你都可以啦!你想知佢有無料幫你小朋友,比篇作文佢改,就已經看到她的水平了!
作者: chrischeung    時間: 13-7-25 23:35

我都系睇得好緊冇改善就走
作者: pingpingping    時間: 13-7-28 22:00

如果補得好,小朋友真係學到嘢,有進步,$270好抵,因為知識唔係用錢可以買到。

如果都係同普通補習老師一樣,比補充練習睇住小朋友做,我諗$70夠啦,請個人幫手督住小朋友啫麻,費事影響親子關係。

另外,據我所知,現職學校正式中文教師,$350未必肯教。
作者: catcatdog1    時間: 13-7-28 22:39

作者: pingpingping    時間: 13-7-28 23:09

有d睇上去係學校教,但職位係教學助理,或者係part time教師,都唔係正式教師,人工差別好大。
作者: catcatdog1    時間: 13-7-29 01:19

作者: 上甘嶺    時間: 13-7-29 01:44

我妹係現職學校正式全職中文老師,在九龍東某學校教左over10年,佢有幫人上門補習,收緊$250/hr.佢應該教得幾好,d學生都跟左佢好幾年
作者: wingogo    時間: 13-7-29 09:30

小兒升p5, 上個月搵中文補習預備個呈分試。
搵左個現職正式中文教師,中學時讀女拔,
大學在中文大學讀,現在一間九龍塘傳統名牌學校教,
收我$200/hr.
作者: wingogo    時間: 13-7-29 09:37

我有睇過佢的証明架
一定唔會請左個睇上去係學校教但又唔米正式全職教師的人
作者: boboee    時間: 13-7-29 10:55

作者: blue-blue    時間: 13-7-29 21:03

我仔嘅中文老師係現職中文全職教師,在中文大學主修中文,有14年教學經驗,$180/hr.,$270/hr太貴了!
作者: 978212    時間: 13-7-29 22:09

我仔學樂器都500元每小時,人的話貴,但我覺得佢教得好,而且我個仔又吸收到,所以都係睇個人既,最緊要你個仔真係掌握到佢教既乜。
作者: tanyatsui    時間: 13-7-30 00:29

回復 wingogo 的帖子

can you give me the tel.  no. of the chinese teacher?

PM me please.

Thanks

作者: pingpingping    時間: 13-7-30 19:41

各人遇到的情況真係好唔同,我身邊4個唔同家庭用緊4個唔同中文老師,全部係註冊學位教師,最低個位學費$350,不過話明9月開學會加。
作者: do-re-me    時間: 13-8-3 22:52     標題: 回覆:KeiKeimom 的帖子

我女升小五想補英文,有冇好介紹?thx

作者: gram    時間: 13-8-4 02:37

作者: gram    時間: 13-8-4 02:38

作者: michael91718399    時間: 13-8-4 11:09

作者: mickychow    時間: 13-8-4 12:31

回復 blue-blue 的帖子

請問咩途徑先可以搵到呢頪教師?我都想搵呀,我仔仔升小三,中文好差。你可否pm我有關資料‧謝謝!
作者: mickychow    時間: 13-8-4 12:33

請問咩途徑先可以搵到呢頪教師?我都想搵呀,我仔仔升小三,中文好差。你可否pm我有關資料‧謝謝!
作者: bebelee    時間: 13-8-4 20:44

mickychow 發表於 13-8-4 12:33

請問咩途徑先可以搵到呢頪教師?我都想搵呀,我仔仔升小三,中文好差。你可否pm我有 ...
我仔的中文補習老師就是小學老師,貴不貴見仁見智,好像吃飯買手袋一樣,看看自己的能力。不過我見他可4堂教識我仔讀200多字的文章(我仔K3),每堂又令我仔識背兒童詩,最搞野是即時SEND了錄音給我,我係公司聽,開心死,因覺個仔幾叻...HAHA。但他是以遊戲方式教我仔的,前兩個星期遲走教埋我仔玩UNO,所以我仔學得幾開心。聯絡方法已PM你,但我覺是人夾人,我覺好,其他家長未必覺好,都是自己試下先最好
作者: mickychow    時間: 13-8-5 10:36

回復 bebelee 的帖子

收到!唔該晒!
作者: 哥哥    時間: 13-8-5 23:01

作者: 哥哥    時間: 13-8-5 23:02

作者: wingogo    時間: 13-8-6 01:24

tanyatsui 發表於 13-7-0 00:29

can you give me the tel.  no. of the chinese teacher?

問過呀仔中文補習老師,佢下星期開始放假放2星期,番泥已經暑假尾,要等9月開學再重編學生補習時間先知有冇時間加人。其實你可以搵中介中心幫你揾,什至ek呢度都有“誠徵老師“呢區,你不妨試下lor.我果個$200/hr 嘅中文老師都係撞手神揾番泥。揾補習老師等如搵工人道理,講彩數!
我唸我真係好幸福,比我搵到個$200/hr 又盡責又準時又有料嘅老師咁我身邊d家長都好幸福,因爲佢地大部分都係用$200請補習老師。佢地都用左好多年,老師好好。$200/hr 我覺得合理。

作者: wingogo    時間: 13-8-6 01:40

michael91718399 發表於 13-8-4 11:09
要視乎導師經驗、學歷及有沒有幫助,我有時不在香港,之前以為放心,找過很多大學生,經常請假放飛機,幾天 ...

冇錯,全職有全職好!我仔嘅英文補習老師就係全職補習。之前在九龍一間band 1英文中學教。e+冇做轉左全職上門補習,收我$200/hr。仔3月開始補,因為3月考試個次佢英文甩look得6x分。補到6月大考,ge有91分。我請補習老師,不論咩科,最多比200/hr。嫌少嘅米唔好黎補lor,開價過高嘅我揾過第二個lor!係米?!你揀我,我揀你之馬。

老師提過佢學校d舊同事e+都仍然有做課餘補習,各科大多數都係$200-230(p5價),多數thro中介中心,費事煩丫麻

作者: Janice_chu    時間: 13-8-7 22:03     標題: 回覆:bebelee 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: joannmamk    時間: 13-8-18 04:18

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 哥哥    時間: 13-8-23 02:05

作者: JoJo    時間: 13-8-23 08:48

版主按: 如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員

現將此帖關閉, 謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5