教育王國

標題: 補習老師說囝囝暑期鬆散 [打印本頁]

作者: 木子    時間: 13-8-6 10:54     標題: 補習老師說囝囝暑期鬆散

昨晚補習老師WHATAPP給我,說囝囝暑期功課較多粗心錯處,態度比較鬆散,
我沒有責怪囝囝,只和他講道理,但是他情緒很差,覺得老師是來告狀,非常不願意再去上呢個補習老師的堂,我是否做錯咗唔應該話佢知呢件事?

有無家長有好的提議呢?

作者: CrabPincers    時間: 13-8-6 12:57     標題: 回覆:補習老師說囝囝暑期鬆散

暑假都要補習已經好慘,不好話小朋友,我自己放暑假都輕鬆d啦

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 13-8-6 13:46     標題: 引用:昨晚補習老師WHATAPP給我,說囝囝暑期功課

原帖由 木子 於 13-08-06 發表
昨晚補習老師WHATAPP給我,說囝囝暑期功課較多粗心錯處,態度比較鬆散,
我沒有責怪囝囝,只和他講道理,但 ...
暑假都仲不停補習又真係幾惨,你小朋友幾大?盡量同佢頃掂數只要認真做好功課,減少補習時間,暑假多d比佢玩吓,效果好過日日迫佢。

作者: michael91718399    時間: 13-8-6 13:54

作者: 鼻涕蟲    時間: 13-8-6 16:11

Oh my god ! 暑假仲要應付補充, 香港人free d 啦 ....
作者: elizatyy    時間: 13-8-6 18:30

小朋友好惨、我是他/她都想放假輕鬆吓
作者: Yanamami    時間: 13-8-6 20:20

暑假鬆散,人之常情o者~~
作者: tws2010    時間: 13-8-6 21:56

回復 Yanamami 的帖子

Yes ah, even we as adults also want to take a break la
作者: Chucherry1234    時間: 13-8-6 23:12     標題: 回覆:tws2010 的帖子

暑假真的心散,已經儘量keep住每日要仔做練習(9月升小一),態度比平時散及慢

作者: ck07hk    時間: 13-8-7 01:28

暑假我叫呀女盡量鬆散!! 呵呵!!  
作者: 木子    時間: 13-8-8 11:25

Yanamami 發表於 13-8-6 20:20
暑假鬆散,人之常情o者~~

嘿嘿嘿, 是, 但因他升小六, 所以都怕佢收拾唔好佢的心情呀
作者: 木子    時間: 13-8-8 11:28

洋蔥頭媽咪 發表於 13-8-6 13:46
暑假都仲不停補習又真係幾惨,你小朋友幾大?盡量同佢頃掂數只要認真做好功課,減少補習時間,暑假多d比佢 ...

無辦法啦, 嚟緊六年級一開學就要呈分, 我都唔想的,

八月尤其是收拾心情啦, 過咗今年先算啦

作者: 木子    時間: 13-8-8 11:29

Chucherry1234 發表於 13-8-6 23:12
暑假真的心散,已經儘量keep住每日要仔做練習(9月升小一),態度比平時散及慢

...

我估個個都係咁啦, 希望盡快收拾心情!
作者: lokfail    時間: 13-8-8 14:24

作者: 科學    時間: 13-8-8 16:15

http://hk.news.yahoo.com/%E6%9A% ... 7%8E-224919690.html
作者: albb    時間: 13-8-15 23:10

萬事都係適可而止, 家長們都係學習中
作者: smile108    時間: 13-8-16 08:55

我就覺得小朋友全日在家中, 無所事事, 去補習都好應該, 以免他們將一切忘得一乾二淨
作者: mch411    時間: 13-8-16 12:22

十一歲控制唔到情緒, 一係EQ低, 一係壓力太大
作者: 黃巴士    時間: 13-8-16 12:47

之前我小朋友P.6時的暑假都有"少少"補習, 以免他心散, 但又不要拉得太緊, 暑假多休息, 運動吓, 上興趣班等.  不竟是呈分, 捱埋呈分大把時間玩, 重要是玩得放心, 期間保持不要太心野狀態是必要的.
其實不明為何小朋友情緒差??  補習老師都只想他好.  又不是什麼責罵. 除非是補習太大壓力, 否則須糾正他的心態.  小朋友須有心態接受批評及意見, 不要太自我.  
作者: Miss_ahso    時間: 13-8-16 12:52     標題: 回覆:補習老師說囝囝暑期鬆散

阿女學校都安排大量暑期練習,又要睇故事書和考分班試,所以每日行程緊密,但好處係阿女無鬆散

作者: 科學    時間: 13-8-18 20:30

如暑假太過放鬆嘅話,開咗學就知個仔女有多嘢唔記得晒
作者: hadwinboy    時間: 13-8-18 23:15     標題: 引用:如暑假太過放鬆嘅話,開咗學就知個仔女有多

原帖由 科學 於 13-08-18 發表
如暑假太過放鬆嘅話,開咗學就知個仔女有多嘢唔記得晒
這叫 Summer Learning Loss

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5