教育王國

標題: KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎 [打印本頁]

作者: alovea    時間: 13-8-13 16:34     標題: KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

有無家長有經驗?可以分享下嗎?

作者: lovebb2    時間: 13-8-13 16:52     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

有冇出外補英文?

作者: alovea    時間: 13-8-13 16:57     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

讀KV係咪一定要外出補英文?

作者: Gerard    時間: 13-8-13 19:08     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

作者: babyaabb    時間: 13-8-13 22:24     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

I know a girl attended KV AM class + ESF PM got into CCKG in K2.

作者: 肥面媽媽    時間: 13-8-13 23:20

入得 CCKG 本身英文一定要講得流利,KV 英文聽朋友講一d都唔深,佢地每日只有半個鐘英文堂,同其它英文kg 比爭得遠,所以應該冇乜可能可靠KV 入到
作者: MrBeast    時間: 13-8-14 10:05

如target cckg, 想信一間英文kg好一些, 但如校外冇語境,入到cckg的機會也不高。

作者: cherryird    時間: 13-8-14 11:36

作者: magiccbaby    時間: 13-8-14 21:29

回復 babyaabb 的帖子

did that girl write both schools on the application form of CCGK? will CCKG hate those students studying in 2 schools?
作者: alovea    時間: 13-8-14 23:36     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

點解根德唔請個NET呢?好多人深愛KV,但我真係覺得佢地英文好弱,不過又話CCKG收好多根德學生,真係從幼稚園就要補習?

作者: Amymichelle    時間: 13-8-15 01:01

alovea 發表於 13-8-14 23:36
點解根德唔請個NET呢?好多人深愛KV,但我真係覺得佢地英文好弱,不過又話CCKG收好多根德學生,真係從幼稚園 ...
我是KV家長,其實之前都有家長問過,但學校話冇咁嘅需要喎!另外學校d英文程度雖然一般,但眼見阿女d同學仔英文水平一d都唔弱!
可能家庭語境同興趣班所致!

作者: Angie_Law    時間: 13-8-15 02:30

作者: MrBeast    時間: 13-8-15 07:59

Angie_Law 發表於 13-8-15 02:30
識一個囡囡今年K3畢業嘅家長,佢自己當年都係KV畢業,佢話KV嘅教學方式有點古板(包括英文),在今時今日這種 ...

但我覺得家校活動只是滿足家長填補平時沒時間陪小孩,或者你出年小一後再問下佢,會否有不同的體會。
言歸正傳,我識一位cckg的學生(k1 不是kv),性格主動,牙尖嘴利,中英皆宜,他的爸媽花很多心思和時間,kg 當然重要但我覺得只是一少部份。

作者: mimwing    時間: 13-8-15 08:11

以我認識的cckg 學生家庭背景多數月入20萬以上,媽媽唔洗返工,大把時間幫小朋友吹谷

作者: mimwing    時間: 13-8-15 08:12

以我認識的cckg 學生家庭背景多數月入20萬以上,媽媽唔洗返工,大把時間幫小朋友吹谷

作者: alovea    時間: 13-8-15 09:05     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

好多人都講根德派小一派得好好,(事實真係派得好好,上年好似9x%第一志願)但升小一關讀邊間KG事咩?依家又無得interview,點解會咁呢?我真係好唔明!請各位指引,謝謝

作者: alovea    時間: 13-8-15 09:07     標題: 回覆:mimwing 的帖子

以前既基督堂並唔係貴族學校,依家……真係時代唔同喇

作者: alovea    時間: 13-8-15 09:10     標題: 回覆:Amymichelle 的帖子

咁請問你覺得囡囡讀根德點呢?返學開心嗎?英文如何呢?囡囡屬於文靜定好活呢?多謝回答!

作者: lovebb2    時間: 13-8-15 09:20     標題: 引用:咁請問你覺得囡囡讀根德點呢?返學開心嗎?

原帖由 alovea 於 13-08-15 發表
咁請問你覺得囡囡讀根德點呢?返學開心嗎?英文如何呢?囡囡屬於文靜定好活呢?多謝回答!

...
如要小朋友返得開心,又英文好,點解選kv?

作者: alovea    時間: 13-8-15 09:48     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

請問怎樣選好呢?

作者: shevachevy    時間: 13-8-15 10:55

回復 alovea 的帖子

唔係一定要net 先教得好英文, net都有佢o既弱點, 就係佢母語唔係廣東話, 佢唔知道本地學生有咩"外語音素" 要加強訓練, 同樣地, 就算教音標/拚音本地老師未必比唔上, net 自己係唔駛學母語拚音/發音, (正如本地人唔駛學廣東話拚音一樣), 而家反而要佢地教, 有好多o野恐怕佢地自己都未必解釋得清。
kv唔請net 其實我覺得係有point o既, 真係未必有需要, 況且就算d 學校有請net, 幾多個由幾多人分, 時間有幾多 ? 我相信家長自己在外打補針可能仲有效

仲有喎樓主, 讀小學唔係剩係靠英文, 仲有中數要考慮

加上考cckg 時可能只係返左3幾個月k1, 如本身小朋友冇咁上下程度, 我相信冇乜幾多間幼稚園可能o係3個月內點石成金啩?

作者: 小曳人    時間: 13-8-15 10:56

cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,大家覺得靠得住嘛?!

作者: 肥面媽媽    時間: 13-8-15 11:59

CCKG 是用英文面試, 不是考中數, KV 的英文程度好不好不用說了, 你可自己打去 KV 問清楚每堂英文課有多久, 教的內容是什麼, 再詢問下 SC, KM, 樂基..你便會一清二楚了!!

作者: MrBeast    時間: 13-8-15 14:01

掉返轉諗,有邊間kg的課程設計包應付到cckg的面試,我不是指單單eng 方面,還有可能會問到的內容和怎麼樣回答的凖則,坊間有不少cckg 的面試班,唔通讀左都一定入到?

有Kv offer 的家長第一樣要考慮是kv 可幫到你d乜(是否你想要的),第二是子女能否跟到課程。
作者: littlemonkey09    時間: 13-8-15 14:14

年頭跟囝囝去CCKG interview,發現去interview的學生及家長,大論大人或小朋友由頭到腳都是一線名牌,有些媽媽拿著的手袋分分鐘是普通人家好幾個月收入。個人覺得學校本質改變,尤其見到家長們看到校監步入學校的一幕,這間學校就算收了也要考慮清楚俾唔俾囝囝讀!
作者: babyaabb    時間: 13-8-15 14:47     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

CCKG wont care which KG your kid was from, they only need smart kids to speak and understand good English in order to go thru the interview process as required. There are kids from St Cat, KV, Boxhill, Anfield, KBCK, David Exodus, Vic etc.

作者: danielmama    時間: 13-8-15 15:34     標題: 引用:cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,

原帖由 小曳人 於 13-08-15 發表
cckg面試時,小朋友只係响K1讀咗3幾個月,大家覺得靠得住嘛?!
不能同意更多

作者: KittyMelody1    時間: 13-8-15 15:54

shevachevy 發表於 13-8-15 10:55

唔係一定要net 先教得好英文, net都有佢o既弱點, 就係佢母語唔係廣東話, 佢唔知道本地 ...

哈, 我既睇法就剛剛同你相反....當年報幼稚園, 寧願俾貴少少學費, 都一定要有net, 唔係因為覺得net教英文會好過本地老師, 而係貪佢地既英語口音, 希望小朋友從小聽慣外籍人士口音...口音呢家野...本地英文老師點教點學都俾唔到.....千奇唔好學我咁, 成口港式英文.....講入正題, 小朋友如母語係英語,對答反應正常... 入cckg無難度...即係家庭俾既英文語境最關鍵......任何一間幼稚園得果k1程度, 算罷啦......!!

純個人見解, 不喜勿插...

作者: shevachevy    時間: 13-8-15 16:30

回復 KittyMelody1 的帖子

我諗口音與否係方法問題, 就算net 都有分o黎自邊度o既 net, 有 d scottish/australian net 坦白講一樣有口音問題
我唔係否定net o既作用, 我覺得佢o既作用主要係令小朋友o係一個慣常中文語境o既情況下唔怕(而且係局住要)用英語同人溝通, 而且net 通常比較生鬼, 上堂氣氛好。我只係話net 都唔係一定係必要, 有o既當然ok, 家長又開心, 但冇o既話都唔係好大問題, 學英文都有好多方法

作者: 輕鬆媽咪    時間: 13-8-15 17:16

babyaabb 發表於 13-8-15 14:47
CCKG wont care which KG your kid was from, they only need smart kids to speak and understand good En ...

Is there any kids from LH?  Thank you.
作者: alovea    時間: 13-8-15 20:09     標題: 回覆:輕鬆媽咪 的帖子

以我聽聞就比教少LT

作者: alovea    時間: 13-8-15 20:12     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

維幼英文程度又點呢?

作者: Amymichelle    時間: 13-8-16 02:24

阿女已經讀左一年KV,so far佢都讀得好開心,佢係一個好動嘅小朋友,阿女d英文雖然唔係native,但聽,講,讀,寫都冇問題!當初我同老公揀KV都係想佢中數強d,因為中文難學d...我地都知英文都好重要,但始終冇一間學校係完美,所以要作出取捨...而KV嘅教學理念同我地想要嘅好接近!所以英文我地比佢上d興趣班!而我又係ftm,在家會教下佢,屋企又有賓姐姐,所以英文尚可以!
作者: alovea    時間: 13-8-16 13:57     標題: 回覆:Amymichelle 的帖子

多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的,但坦白,我不知何為適合!唉

作者: Angie_Law    時間: 13-8-16 14:24

alovea 發表於 13-8-16 13:57
多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的 ...

點解放棄其他3個offers揀KV?
作者: alovea    時間: 13-8-16 16:37     標題: 回覆:Angie_Law 的帖子

係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得自己個仔都係屬於文靜專心型,又驚響KV會令佢更唔敢出聲!

作者: MrBeast    時間: 13-8-16 17:58

alovea 發表於 13-8-16 16:37
係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得 ...
揀左就唔好諗咁多,kv比唔到你嘅野,就盡量找其他方法幫你小孩。太文靜的,可帶他出多些街,在他面前和陌生人多些交說,初初可由簡單的一起買mcdonalds 做起,慢慢他就會學左你。

當然如真覺得不合,就短痛好過長痛。

作者: KittyMelody1    時間: 13-8-16 20:34

alovea 發表於 13-8-16 16:37
係?但真係好多KV fans呀!點解揀KV, 因為好多人都覺得train得小朋友train得好,所以揀根德。但之後又覺得 ...

話時話, kv 係咪無普通話學? 定主流班無得學? 我女同我姪女一樣係k2, 我女已經識用普通話講好多生字同句子, 我姪女連普通話係乜都唔知, 一d都唔識講......所以, 感覺KV學語言方面真係痳痳

好難明你會捨SC, 取KV.....

作者: dundfg    時間: 13-8-16 21:17     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

i got a little confused here; if cckg admit all the kids from the rich family, then why it's such a successful kindergarten with soo many fans? i think it's just because rich families spend more in their kids education, which contributes to their kids' talents, or am i wrong?

作者: alovea    時間: 13-8-16 21:25     標題: 回覆:KittyMelody1 的帖子

我都好難明白自己!唉

作者: alovea    時間: 13-8-16 21:26     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

好多謝你安慰!其實知道不合,現在也難改變吧

作者: JoyceNgYY    時間: 13-8-16 21:34     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

其實我覺得你冇揀錯喎!我聽過好多專家既意見係應該揀一間適合自己小朋友性格,讓佢讀得開心先係最緊要!加油!

作者: alovea    時間: 13-8-16 22:32     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

多謝你!我都好希望自己無錯

作者: sissysze    時間: 13-8-17 00:11     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

去到叩門你地就知kv 嗰名有幾好用

作者: jcryan    時間: 13-8-17 00:25

回復 sissysze 的帖子

不能同意更多

作者: Amymichelle    時間: 13-8-17 00:40

其實妳都揀左就無謂再諗喇!阿女d同學有好動有文靜!我之前有問過班主任,佢地上堂除左會分組亦都曾有一大班同學互動學習同遊戲,show n tell嘅talk,老師會鼓勵小朋友講嘢,個個小朋友都有機會講,所以唔需要太擔心佢會唔出聲,同埋開學無幾耐就有家長會,到時可以問下老師阿仔d進度如何而作出適當嘅配合,相信問題唔大!
作者: alovea    時間: 13-8-17 01:04     標題: 回覆:sissysze 的帖子

真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架咩?有interview?

作者: MrBeast    時間: 13-8-17 04:39

alovea 發表於 13-8-16 21:26
好多謝你安慰!其實知道不合,現在也難改變吧
Suggest 你上半年k1才再作決定,Sc K2 和k3 都有插班位,實際數字每年不同,我有朋友也是文靜和只讀學巷kg也能成功插k3(先waiting),他的英文只是麻麻,apparently sc 老師喜歡那小孩坐定定和中文程度ok, 所以都是事在人為和能否正面面對問題。
作者: teambuilder    時間: 13-8-17 10:43

想入cckg你話kv大機會d定係sc?你自己心裡有數吧。讀得kv就不要諗轉校了,辛苦自己又辛苦小朋友,kv學術夠晒用有餘,啱晒升香港的傳統小學。

sc每天對住net學習同玩,英文溝通能力肯定係勝一籌。當然如果課外補net英文一星期補5日都可以追,但價錢分分鍾貴過你一個月學費。英普幼稚園,以我女讀果間為例,每月60小時的學習為起不用100元一小時,仲包埋課程編排,考小一支援,體育,音樂等...我暫時未見過街外有net補習收平過250一個鐘。
作者: breadbb    時間: 13-8-17 12:21     標題: 引用:我都好難明白自己!唉 +

原帖由 alovea 於 13-08-16 發表
我都好難明白自己!唉
估唔到你最後會揀kv... Haha

作者: lovebb2    時間: 13-8-17 12:34     標題: 引用:Quote:原帖由+alovea+於+13-08-16+發表我都

原帖由 breadbb 於 13-08-17 發表
估唔到你最後會揀kv... Haha
我都估唔到, haha.

作者: MrBeast    時間: 13-8-17 13:14

明白父母當然是想給小孩最好的,害怕made a wrong decision 累他一生,但如父母態度消極,你估小孩會點? 所以想reiterate a few pts:

如Target cckg, 要早在1兩歳時開始po 排,k1三兩個月幫唔到幾多
如Target 真Gc小,睇下今年考d乜? Sc學生你估真的不用補,so in terms of time and effort, not much diff la, just they give u diff things.
去看看這一兩年的dse results, 就知中文幾重要 (當然不是說eng不重要或更重要)
最後,能否keep 到一口正英口音到好depends on 入乜小學,試下去O運站間直G開放日自有體會
作者: alovea    時間: 13-8-17 14:45     標題: 回覆:breadbb 的帖子

是你呀!很久沒見!哈哈,我都估唔到自己!

作者: twolilmonkeys    時間: 13-8-17 15:09

NET cannot perform miracles if the parents' English is poor.
作者: Irismammy    時間: 13-8-18 11:24     標題: 引用:多謝你回復我!其實,我放棄了SC,+VSA,+SOK

原帖由 alovea 於 13-08-16 發表
多謝你回復我!其實,我放棄了SC, VSA, SOKA, 選了KV, 只希望...無選錯!沒有所謂「好」的學校,只有適合的 ...
同我當年選擇性樣,放心去吧!

KV 的spoken English 可能真的要補一補,但串字、認字就一流!有次我見我小朋友讀唔正"surprised " 呢個字!但佢又識解喎!
仲有就係,我見好多補習班(Cambridge ) 老師都異口同聲話KV 學生串字的能力好過另外那三個!

作者: alovea    時間: 13-8-18 15:38     標題: 回覆:Irismammy 的帖子

多謝你回覆!你囝囝/囡囡在根德讀得開心嗎?係咪真係好谷?教育模式過時嗎?令學生少了創意嗎?謝謝

作者: bbalau    時間: 13-8-18 18:06     標題: 回覆:KittyMelody1 的帖子

我當年都係放棄SC,揀KV,自己出去補普通話和英文,所到之處咪又係Sc和KV學生。

作者: bbalau    時間: 13-8-18 18:12     標題: 回覆:alovea 的帖子

「谷唔谷」要睇自己小孩。有D小孩子學得輕輕鬆鬆。有D想谷佢都谷唔起。我只知所有傳統小學都唔hea.

作者: alovea    時間: 13-8-19 00:07     標題: 回覆:bbalau 的帖子

多謝你!點解你當年會揀根德?你小朋友係好動型?文靜?

作者: sissysze    時間: 13-8-19 11:20     標題: 引用:真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架

原帖由 alovea 於 13-08-17 發表
真係?可以詳細講解一下嗎?乜仲可以叩門架咩?有interview?
講緊小一叩門

作者: alovea    時間: 13-8-19 11:34     標題: 回覆:sissysze 的帖子

我知呀!我意思係小一仲有叩門嗎?我教小學,但我學校一般都唔接受叩門,除非係教職員……朋友

作者: 小曳人    時間: 13-8-19 11:45

alovea 發表於 13-8-19 11:34
我知呀!我意思係小一仲有叩門嗎?我教小學,但我學校一般都唔接受叩門,除非係教職員……朋友

...

我反而好有興趣邊間官津校無叩門 你係咪教直資/私小?

基本上,除個別學校聲稱預留叩位俾幼稚園部學生,其他都公開叩門,就算聲稱無叩門位都會收幾個無關係人士

作者: alovea    時間: 13-8-19 15:19     標題: 回覆:小曳人 的帖子

叩門位年年不同,我唔敢講一定有幾個留比咩人呀!嗯……或者咁講,我校都有接受郵寄求位信,幾千portfolios,我都唔知學校點選

作者: nataliipapa    時間: 13-8-19 16:00

我係新手媽媽... 想請教下KV 容易入嗎?  INTERVIEW 考咩架?  

作者: alovea    時間: 13-8-19 16:34     標題: 回覆:nataliipapa 的帖子

我想考的人很多,所以並不太容易啊!
一家長陪小朋友,砌圖,問形狀,問圖片,唱歌……最後有老師會比糖,要就多謝……大約如此!希望幫到你

作者: nataliipapa    時間: 13-8-19 18:23     標題: 回覆:alovea 的帖子

Thank you....

作者: nataliipapa    時間: 13-8-19 18:24     標題: 回覆:alovea 的帖子

中文Or 英文interview?

作者: HaYi    時間: 13-8-19 18:59

我識人CCKG 的, K1是SC, 佢在家是全英語的, 父母高薪專業人仕.
另KV的我識幾位, 就算在校外補開英文, 對答能力較弱, KV 較合傳統的官津小學, 因佢地學生的強項是較聽話及肯做功課, 寫中文了得. 反而考CCKG 之類的學校, 本身是取向入男女拔等需要小朋友在面試時充滿自信, 反應好快, 語言能力高的, KV的培養未必是好合.

作者: alovea    時間: 13-8-19 19:14     標題: 回覆:nataliipapa 的帖子

廣東話

作者: Gerard    時間: 13-8-19 19:22     標題: 引用:叩門位年年不同,我唔敢講一定有幾個留比咩

作者: alovea    時間: 13-8-19 19:31     標題: 回覆:Gerard 的帖子

哈哈,你想聞什麼?無幾千都千零二千,出奇嗎?

作者: alovea    時間: 13-8-19 19:39     標題: 回覆:HaYi 的帖子

我直覺都係,但選擇左無得改變!其實我好想自己個仔可以大膽些少,可以外向些少,升小問題,我不太擔心,只怕依家去到KV佢會變得更內向!

作者: Ngmingbb    時間: 13-8-20 03:59

無須後悔,現任男拔校長為KV畢業生,DSE成績反而應令男拔後悔當初點解唔看重中文,今年分分鐘培正入U率高過好多英中,我們現在是面向中國,不是英美了。
作者: MrBeast    時間: 13-8-20 07:11

Ngmingbb 發表於 13-8-20 03:59
無須後悔,現任男拔校長為KV畢業生,DSE成績反而應令男拔後悔當初點解唔看重中文,今年分分鐘培正入U率高過 ...
十多年後現時孩子大了或許會覺得自己一口香港音的普通話很不自然
作者: alovea    時間: 13-8-20 09:15     標題: 回覆:Ngmingbb 的帖子

Ronnie Cheng? 佢後悔沒有加強DBS中文?我無留意到呀

作者: fmhk_jj    時間: 13-8-20 10:00     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

樓主,首先你想囝囝入邊間小學,是DBSPD定係傳統派位官津小?先者,每年都有20-30個KV生有offer,跟CCKG差不多人數。如後者,KV派位也不差。最重要是小朋友是否開開心心地上學,愉愉快快地學習。試問囝囝喜不喜歡留低係KV學習才决定。

作者: Gerard    時間: 13-8-20 10:06     標題: 引用:哈哈,你想聞什麼?無幾千都千零二千,出奇

作者: 小克    時間: 13-8-25 17:47

作者: alovea    時間: 13-8-25 19:13     標題: 回覆:小克 的帖子

不用說得罪!該說多謝你提醒, 還是不會去考了! 對嗎??

作者: siufung    時間: 13-8-25 19:27     標題: 回覆:KV的英文水準足以應付K2時轉考CCKG的要求嗎

總會有人考入,每個人也有機會,機會是小,但不一定是零...(利申:我不會考)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5