教育王國

標題: 主謂賓定狀補 [打印本頁]

作者: 701003    時間: 13-9-12 10:03     標題: 主謂賓定狀補

請教各位中文達人,小女兒學中文基本句式,老師教"主謂賓定狀補"但大女兒大學老師說"主謂賓定狀補"是錯的,現代漢語基本句式,應該是—主"述"賓定狀補到底怎麼一回事

作者: 701003    時間: 13-9-12 11:43     標題: 引用:請教各位中文達人,小女兒學中文基本句式,

原帖由 701003 於 13-09-12 發表
請教各位中文達人,小女兒學中文基本句式,老師教"主謂賓定狀補"但大女兒大學老師說"主謂賓定狀補" ...
無人知

作者: awah112    時間: 13-9-12 12:10

作者: Brenday    時間: 13-9-12 12:26

作者: judy    時間: 13-9-12 12:48

咩家伙嚟?

作者: samuel89    時間: 13-9-12 13:48

Brenday 發表於 13-9-12 12:26
怪不得現在香港的學生中文水平江河日下,
甚麼"主謂賓定狀補"?主"述"賓定狀補?
如果我小時候要這 ...

http://www.mlyxmu2009.org/grammer.htm

睇都冇興趣睇晒.........簡單複雜化--->不知所謂

作者: Radiomama    時間: 13-9-12 13:54

好嚇人! 對不起,這樣教中文的,都不是好(有料)的中文老師,不學也罷!

大學時有位我不大喜歡的教授,他寫了本《清通與多姿: 中文語法修辭論集》,我想參考無妨。
作者: 701003    時間: 13-9-12 14:41     標題: 引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+10:03+請教各

原帖由 Brenday 於 13-09-12 發表
怪不得現在香港的學生中文水平江河日下,
甚麼"主謂賓定狀補"?主"述"賓定狀補?
如果我小時候要這 ...
不是小學教材,小女兒中學學的我也沒學過買了本坊間練習,細看一下,發現也不難!但大女兒學的和小女兒有出入才出post求教

圖片附件: 1378967976526.jpg (13-9-12 14:41, 44.11 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MTQzNDl8NDEwODVlZmF8MTcxNjQ4NTUyMXww

作者: 701003    時間: 13-9-12 14:44     標題: 引用:好嚇人!+對不起,這樣教中文的,都不是好(

原帖由 Radiomama 於 13-09-12 發表
好嚇人! 對不起,這樣教中文的,都不是好(有料)的中文老師,不學也罷!

大學時有位我不大喜歡的教授,他寫 ...
大女兒要研讀古醫書,有必要學文法!小女兒學懂皮毛就作罷

作者: torunpoland    時間: 13-9-12 15:12     標題: 回覆:701003 的帖子

以我愚見,在香港生活、家中說中文(不論粵語或普通話)這樣學中文,是無聊的,甚為本末倒置。這些是屬語言學的範疇,知道固然好,不懂卻不會影響中文水平。我明,學校教嘛,要應付嘛,買本書、甚至去公立圖書館借一本就可以啦!

唉!學校這樣教中文真是捨本逐末!

作者: MC1128    時間: 13-9-12 18:00

考起,忘記它吧!
作者: nintendo    時間: 13-9-12 18:37

torunpoland 發表於 13-9-12 15:12
以我愚見,在香港生活、家中說中文(不論粵語或普通話)這樣學中文,是無聊的,甚為本末倒置。這些是屬語言 ...

同意。
正如鬼仔或國際學校都好少中小學好有系統咁學 english grammar,學第一語,基本上靠平常用和閱讀都已經好夠。反而香港學生會學,因為英文是學生的 second language。
學這類句子結構,對學 second language  會有幫助,例如日文的句子結構和中英文都不同,verb 是放句子的最後,因此老師一定教句子結構。
但中文是我們的第一語,我覺得不需要學。

ps 不過真係活到老學到老,咁大個人,第一次識甚麼 "主謂賓"。

作者: Brenday    時間: 13-9-12 19:05

作者: JustAParent    時間: 13-9-12 19:16     標題: 引用:請教各位中文達人,小女兒學中文基本句式,

原帖由 701003 於 13-09-12 發表
請教各位中文達人,小女兒學中文基本句式,老師教"主謂賓定狀補"但大女兒大學老師說"主謂賓定狀補" ...
唔係邊個錯嘅問題,因為兩個老師所用的「謂語」定義根本不同,但應該無人講「主述賓」的吧。我百分百同意其他網友所言,中小學生學這些幹麽?上大學語法課讀到你唔想讀

作者: October.    時間: 13-9-12 19:47

錢鍾書説過,語法是用來考學生的,沒有什么其它用途。
作者: Brenday    時間: 13-9-12 20:10

作者: Brenday    時間: 13-9-12 20:20

作者: 701003    時間: 13-9-12 21:45     標題: 回覆:主謂賓定狀補

原來是一代不如一代我幾十歲才見識何謂中文句式文法教材有時好多餘!

作者: totheend    時間: 13-9-13 11:33

Brenday 發表於 13-9-12 20:10
中文明明是我們的母語,但教育局卻捨本逐末硬將中文當做外語一般去教,
要學生學甚麼"文法","語法":igive ...
係呀! 呢個暑假阿仔睇完幾套金庸的小說, 已經可以把平時少用的成語用的頭頭是道啦!

作者: maylomaylo    時間: 13-9-13 12:59     標題: 引用:Quote:Brenday+發表於+13-9-12+20:10+中文

原帖由 totheend 於 13-09-13 發表
係呀! 呢個暑假阿仔睇完幾套金庸的小說, 已經可以把平時少用的成語用的頭頭是道啦!
...
勁!

作者: qwe2132007    時間: 13-9-13 23:20     標題: 引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+10:03+請教各

原帖由 Brenday 於 13-09-12 發表
中文明明是我們的母語,但教育局卻捨本逐末硬將中文當做外語一般去教,
要學生學甚麼"文法","語法":igive ...
我大學讀中文時修過一科現代漢語,就係教呢D ,當時倒盡胃口。
簡單而言是英文語法學譯成中文,讀完一頭冒水,浪費時間。各位說得好:「美麗的中文,豈是用這些不明所以的東西去研究呢?

作者: Brenday    時間: 13-9-13 23:28

作者: 978212    時間: 13-9-15 10:25

唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多端,但係句子嘅結構係基礎,基礎都唔穩何來衍生。
作者: 701003    時間: 13-9-15 13:02

978212 發表於 13-9-15 10:25
唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多 ...
細女的確在小五時學過,但只是皮毛
作者: skmibb    時間: 13-9-17 16:34

有需要咁學中文嗎?
作者: samuel89    時間: 13-9-17 16:38

978212 發表於 13-9-15 10:25
唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多 ...
我想問下你寫句子會唔會先分清楚"主謂賓定狀補"呢?......
p.s利申: 我就唔會啦.....

作者: 978212    時間: 13-9-18 11:30

回復 samuel89 的帖子

咁你寫英文會唔會分?肯定唔需要啦,因細個開始已經習慣各種句式,依架嘅小朋友係小學階段詞和句都唔過關,因為教得冇系統,加上粵語口語跟書面語言混淆,所以好多小朋友即使很喜歡睇書但中文麻麻(包括我仔),呢啲小朋友拿到一本當故事書咁睇,只睇故事情節,唔會去理解詞、句、段。
作者: samuel89    時間: 13-9-18 11:47

978212 發表於 13-9-18 11:30

咁你寫英文會唔會分?肯定唔需要啦,因細個開始已經習慣各種句式,依架嘅小朋友係小 ...
哦.....你認為小朋友//理解詞、句、段。//就可以有系統,唔會粵語口語跟書面語言混淆??

作者: HKTHK    時間: 13-9-18 13:03

This is basically like diagramming sentences in English which is not really being taught or used anymore  
作者: samuel89    時間: 13-9-18 14:05

978212  會有很大嘅幫助,容易揾到學習中文嘅技巧

不敢苟同...... 主謂賓定狀補本身任何一詞或多詞缺少左都可以成句, 次序大兜亂都可能通順, 唔明有咩幫助??
作者: 20120808    時間: 13-9-18 14:35

疱丁解牛之所以能用他那把刀, 是疱丁完全明白牛的結構, 才能使用一把很鋒利的刀去解剖那牛...
如果小學生都未明白中文的結構, 但用解剖中文的刀去了解中文, 會否合適?

我認為研究中文結構的人才適合用這把「主謂賓定狀補中文解剖刀」吧.....

作者: 978212    時間: 13-9-18 14:39

詞、句係基礎,呢兩樣都唔過關,段、篇根本唔使諗。大部份嘅小學中文教得很快,點到為止,抄吓詞、文章就結束,根本冇教小朋友讀呢類文章嘅方法,識讀文章然後先識整本書。
作者: samuel89    時間: 13-9-18 15:06

20120808 發表於 13-9-18 14:35
疱丁解牛之所以能用他那把刀, 是疱丁完全明白牛的結構, 才能使用一把很鋒利的刀去解剖那牛...
如果小學生都未明白中文的結構, 但用解剖中文的刀去了解中文, 會否合適?

我認為研究中文結構的人才適合用這把「主謂賓定狀補中文解剖刀」吧....
呢個point幾值得思考........
但疱丁要用「主謂賓定狀補中文解剖刀」用到神乎其技, 相信要完全明白牛的結構, 知道筋腱位如何入手,用何力度,角度, 而唔系去分「主謂賓定狀補筋腱位」既分別卦........

作者: 20120808    時間: 13-9-18 15:39

如果課堂輕輕掃過, 我不反對, 但是......

「認識牛」與「認識牛的結構」是不同的概念, ,疱丁「認識牛的結構」, 郤未必「認識牛」..........

作者: samuel89    時間: 13-9-18 16:12

20120808 發表於 13-9-18 15:39
如果課堂輕輕掃過, 我不反對, 但是......

「認識牛」與「認識牛的結構」是不同的概念, ,疱丁「認識牛的結 ...

如果課堂輕輕掃過, 我都不反對, ......

只認識一下何謂「主謂賓定狀」是無問題的, 但去到要認識分類「主謂賓定狀」,甚至迷信運用「主謂賓定狀」可改善作句就真的不敢苟同了......

作者: 20120808    時間: 13-9-18 16:23

如果問疱丁牛腩, 牛皮, 牛奶, 牛根的功用, 疱丁未必知.......也未必知如何烹牛....

劏牛是疱丁的強項.....

作者: samuel89    時間: 13-9-18 16:33

20120808 發表於 13-9-18 16:23
如果問疱丁牛腩, 牛皮, 牛奶, 牛根的功用, 疱丁未必知.......也未必知如何烹牛....

劏牛是疱丁的強項..... ...

非常好的譬喻....thx!

「主謂賓定狀」 作為解構文章(劏牛)的確有d用途........但要作好文章,文句通順(烹牛)根本就幫唔到手....

作者: 978212    時間: 13-9-18 17:48

一、二年級嘅重點係擴句、縮句而唔係造句,呢啲係句子既基本結構,係基礎,也就係小朋友明白句型既時候,但係大部份學校係先造句後縮句。
作者: biffkwok    時間: 13-9-22 07:51

漢語結構呢科我大學時領教過,諗起都想嘔。當年,呢科喺唯一有多位同學要帶錄音機上課的,可想而知有幾複雜。要分析一句十多字的句子,用「主謂賓定狀」去分析,逐層分拆句構,可以用盡一頁紙,只要有一層拆錯,後面就全錯,真喺好大壓力。中小學生知下無妨,要考試就無謂啦。

其實,它只是一種對中文結構作學術性分析的方法而巳,實際作用不大,我亦唔相信懂了就能寫出好文章。英文講求型合,有嚴謹的文法規則;中文則講求意合,通順達意便可。根本無人寫文章時個腦會按住果D所謂中文文法去寫的,中文講求的是文氣,而唔喺文法。
作者: Brenday    時間: 13-9-22 19:34

作者: cow    時間: 13-9-22 23:39

biffkwok 發表於 13-9-22 07:51
英文講求型合,有嚴謹的文法規則;中文則講求意合,通順達意便可。根本無人寫文章時個腦會按住果D所謂中文文法去寫的,中文講求的是文氣,而唔喺文法。 ...
biffkwok道出了為何英文要學文法, 而中文唔需要學「主謂賓定狀」.
作者: happymamma    時間: 13-11-15 14:15

978212 發表於 13-9-18 11:30

咁你寫英文會唔會分?肯定唔需要啦,因細個開始已經習慣各種句式,依架嘅小朋友係小 ...
我個囝一樣!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5