教育王國

標題: 35校網如何選擇? [打印本頁]

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-23 17:38     標題: 35校網如何選擇?

請比D意見, THANKS.

黃埔宣道
奉基千禧
奉基

似乎各有好處...
作者: yunbb    時間: 13-9-23 18:45     標題: 回覆:35校網如何選擇?

如果計自行,3 間都係基督教,2間聖公會也接受天主教教友。

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-23 20:13     標題: 引用:如果計自行,3+間都係基督教,2間聖公會也

原帖由 yunbb 於 13-09-23 發表
如果計自行,3 間都係基督教,2間聖公會也接受天主教教友。
我得15分,三間對我黎講都冇著數

作者: MuiMuiQQ    時間: 13-9-23 20:30     標題: 回覆:35校網如何選擇?

我又係target 依3間...但我問過奉基副校長,佢哋唔似千禧咁,肯接受父或母係天主教/基督教嘅領洗紙,佢哋係要小朋友自己本身要有領洗紙或教會寫信證明,才有那宗教5分

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-23 20:48     標題: 引用:我又係target+依3間...但我問過奉基副校長

原帖由 MuiMuiQQ 於 13-09-23 發表
我又係target 依3間...但我問過奉基副校長,佢哋唔似千禧咁,肯接受父或母係天主教/基督教嘅領洗紙,佢哋係 ...
兩間學校真係好唔同,咁奉基機會咪大啲?

作者: MuiMuiQQ    時間: 13-9-23 21:09     標題: 引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+13-09-23+發表我

原帖由 妙妙媽 於 13-09-23 發表
兩間學校真係好唔同,咁奉基機會咪大啲?
唔係呀,千禧我有20分,但奉基我只得15分咋

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-23 21:11     標題: 引用:Quote:原帖由+妙妙媽+於+13-09-23+發表兩間

唔係呀,千禧我有20分,但奉基我只得15分咋
你千機會大啲,但我就奉基機會大啲!

作者: MuiMuiQQ    時間: 13-9-23 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+13-09-23+發表唔

原帖由 妙妙媽 於 13-09-23 發表
你千機會大啲,但我就奉基機會大啲!
咁你心儀邊間多dd?
我就鍾意宣道丶奉基多dd...

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-23 21:57     標題: 引用:Quote:原帖由+妙妙媽+於+13-09-23+發表你千

咁你心儀邊間多dd?
我就鍾意宣道丶奉基多dd...
三間各有各好,宣道奉基感覺開心啲,但宣道有精英班,奉基冇以前咁叻,但校風好,千進步中,但感覺不夠踏實
所以暫時都仲係十五十六,好頭痛。

作者: gundamv    時間: 13-9-24 16:25

我都係呢3間,因為紅馬一定唔得
是否3間都係111先有機會叩門?
作者: wonderbaby    時間: 13-9-24 16:29     標題: 引用:我都係呢3間,因為紅馬一定唔得是否3間都係

原帖由 gundamv 於 13-09-24 發表
不是,3間無揀過都有得叩

作者: gundamv    時間: 13-9-24 17:05

咁是否可以博紅馬?呢3間選第2,3志願?
作者: MuiMuiQQ    時間: 13-9-24 18:30     標題: 引用:我都係呢3間,因為紅馬一定唔得是否3間都係

原帖由 gundamv 於 13-09-24 發表
千禧一定要111

作者: a-burberry    時間: 13-9-24 19:12

作者: sissysze    時間: 13-9-24 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+gundamv+於+13-09-24+發表我

原帖由 MuiMuiQQ 於 13-09-24 發表
千禧一定要111
千禧肯定唔使1—1—1, 無揀過都識人叩到

作者: MuiMuiQQ    時間: 13-9-24 21:44     標題: 引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+13-09-24+發表千

原帖由 sissysze 於 13-09-24 發表
千禧肯定唔使1—1—1, 無揀過都識人叩到
上年我去過千禧簡介會,校長有強調111依一點喎~

作者: 瑩希媽媽    時間: 13-9-25 00:01     標題: 回覆:MuiMuiQQ 的帖子

阿女之前冇揀,因為跨區,都有得叩门啊

作者: sissysze    時間: 13-9-25 09:44     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-09-24+發表千

識個男仔肯定無揀過,都叩到有offer

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-25 12:14     標題: 引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+13-09-24+發表上

原帖由 sissysze 於 13-09-25 發表
識個男仔肯定無揀過,都叩到有offer
係今年定舊年?

作者: TOLAM    時間: 13-9-25 16:54

宣道: 大班, 傳統 有精英制
奉基: 小班, 傳統, 無精英制
千禧: 小班, 靈活, 無精英制
我覺得揀學校, 都可以睇下小朋友屬於咩類型去決定, 例如:
多兄弟姐妹揀大班, 獨生子女揀小班
小朋友 專注力強&文靜既揀傳統  活潑坐不定既揀靈活
所以唔好淨係睇手上有幾多分,
如果A校有多分D, 但跟本唔啱小朋友既, 入到結果又未必好.

而且衣3間係衣區都係好學校, 我覺得放邊間 1+1+1 都係好選擇.
作者: wonderbaby    時間: 13-9-25 18:02     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-09-24+發表千

我朋友個女9月剛小一,佢自行唔係千禧,甲一乙1都唔係千禧,但佢叩門收左喎,不過今年情況有無變就不知喇

作者: sissysze    時間: 13-9-25 19:55     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+13-09-25+發表識

原帖由 妙妙媽 於 13-09-25 發表
係今年定舊年?
今年九月小一

作者: 妙妙媽    時間: 13-9-25 20:55     標題: 引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+13-09-24+發表上

原帖由 wonderbaby 於 13-09-25 發表
我朋友個女9月剛小一,佢自行唔係千禧,甲一乙1都唔係千禧,但佢叩門收左喎,不過今年情況有無變就不知喇

...
咁小朋友讀千開心嗎?老師好嗎?

作者: wonderbaby    時間: 13-9-25 21:33     標題: 引用:Quote:原帖由+wonderbaby+於+13-09-25+發表

原帖由 妙妙媽 於 13-09-25 發表
咁小朋友讀千開心嗎?老師好嗎?
咁我又無再特登打去了解了解喇

作者: lukimama    時間: 13-10-10 00:07

回復 TOLAM 的帖子

補充小小, 個人意見

宣道: 三間黎講呢間宗教較濃厚  (校舍一般, 洗手間衛生麻麻)
奉基: 比千禧較為重學術 (去過開放日, 感覺學生唔係好熱情, 冇咩招呼, 但老師好熱心)
千禧: 體兿比奉基豐富, 校舍環境三間中最好

作者: Kaw0307    時間: 13-12-9 10:42

lukimama 發表於 13-10-10 00:07
回復 TOLAM 的帖子

補充小小, 個人意見

請問lukimama, 我心意奉基/千禧, 小女獨生女, 怕羞, 受谷, 肯自動做功課, 但愛玩, 玩起來就會忘形. 太多活動怕會心散.
老師對女兒評價係做事快手快脚, 不用太多教導, 而我比較注重女兒學術. 是否奉基會較適合小女呢?

唔該大家意見!

作者: lukimama    時間: 13-12-9 23:06

回覆 Kaw0307 的帖子

聽你咁講似乎FK啱D
作者: Kaw0307    時間: 13-12-10 14:15

回覆 lukimama 的帖子

Thanks!
其實我都覺FK 啱D. 不過身邊的朋友又話千禧校舍新, 設備好D, 又谷緊追貼紅馬, 應該揀千禧! 所以唔知点揀. 最希望係間學校啱阿女讀!

作者: 雪~bb    時間: 13-12-11 08:52     標題: 回覆:35校網如何選擇

個人覺得宣道麻麻地
我仔讀緊小一,我後悔中。

作者: Kaw0307    時間: 13-12-11 09:04

雪~bb 發表於 13-12-11 08:52
個人覺得宣道麻麻地

請問有啲乜嘢唔好?
作者: 小J媽媽    時間: 13-12-11 09:58

雪~bb 發表於 13-12-11 08:52
個人覺得宣道麻麻地

可否分享一下??
作者: 雪~bb    時間: 13-12-11 12:43

大班教學
好似照顧唔晒
有次仔在校發燒
LUNCH向老師表示唔舒服
但老師只叫佢唔好食休息吓
放學回家原來一直高燒
小一開學初期好多都唔清唔楚
當家長咩都知
有次個仔唔見左書上字卡返校同老師講
竟然答"呢D野唔好同我講"
我個人覺得學校冇咩愛心
但呢D係我個人感覺
學術佢地的確唔淺
作者: TOLAM    時間: 13-12-11 15:55

咁奉基衣方面真係好好多... 我個女每次出事,
學校&老師都會好緊張,
學校在開學前後都有準備家長會給家長,
以助家長更了解學校,
仲有我女兒 很喜歡老師們。
作者: mclook    時間: 13-12-11 17:20

咁我自行放左紅馬可唔可以繼續放第一O係大抽獎?? 係咪好危? 我只得15分
作者: josewing    時間: 13-12-12 01:20

雪~bb 發表於 13-12-11 12:43
大班教學
好似照顧唔晒
有次仔在校發燒
大班系甘啦!老師照顧吾到甘多,每班多十个都惨啦,收功課維持秩序都耐佐。
作者: Kaw0307    時間: 13-12-12 10:08

回覆 mclook 的帖子

大抽獎已無計分, 只靠運氣!
作者: josewing    時間: 13-12-12 12:41

mclook 發表於 13-12-11 17:20
咁我自行放左紅馬可唔可以繼續放第一O係大抽獎?? 係咪好危? 我只得15分
yes, 好危
作者: mclook    時間: 13-12-12 13:07

咁點算? 唔寫紅馬第一又實入唔到... 寫又危驚跌去唔知邊度...
作者: sze0203    時間: 13-12-12 13:28

回覆 mclook 的帖子

如真係好想入就要博, 無人知自己小朋友的號碼前唔前, 想保險就要揀其他學校, 無兩全其美的方案!
作者: 莃允媽媽    時間: 13-12-20 00:24

如果我個囡好動!喜歡玩方式邊間好呢?救大家幫助!
作者: sze0203    時間: 13-12-20 09:59

回覆 莃允媽媽 的帖子

你其實係邊個網?? 我見你問34 & 35網~~
作者: 莃允媽媽    時間: 13-12-20 10:04

我都未知!因為24、35我都想了解!
作者: 莃允媽媽    時間: 13-12-20 10:05

明年要選擇了!心 急!hehe
作者: sze0203    時間: 13-12-20 12:48

回覆 莃允媽媽 的帖子

即係你想搬去34 OR 35網??
34網一線: 協恩, 聖羅撒, 官小, 農小, 陳瑞祺, 二線: 合一堂, 獻主會, 基道
35網一線: 紅馬, 天神, 二線: 奉基, 千禧奉基, 黃埔宣道
34網一定多學校揀過35網, 但如派唔到一線可能跌去好差的小學, 只可以講, 35網最少人揀的葛量洪及聖堤摩太一定好過34網最少人揀的小學, 但35只得七間小學揀, 第一志願唔入多數跌去第六志願; 34網還可能有機會入到第二志願

好多人唔博就直接放二線小學喺第一志願, 揀邊區就要你自己再諗~~^^
作者: josewing    時間: 13-12-20 16:10

34 穩陣d,35唔係一,就係七。。
作者: sze0203    時間: 13-12-21 12:53

聖堤摩太係三線,35網無咩人㨂首志或次志
作者: irisw    時間: 13-12-22 00:15     標題: 回覆:35校網如何選擇?

如果得15分唔想太博,只想穩穩陣陣應該點排好?

作者: sze0203    時間: 13-12-23 16:39

35網好簡單:
博: (1) 紅馬或天神, (2) 千禧, 奉基或黃宣 (3-5) 尤其排因一定入唔到, (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博: (1) 千禧, 奉基或黃宣 (2-5) 千禧, 奉基或黃宣 (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博的話, 紅馬及天神都唔駛諗放喺邊, 所以只有呢兩種排法^^

作者: 雪~bb    時間: 14-1-2 04:05     標題: 引用:35網好簡單:+博:+(1)+紅馬或天神,+(2)+千禧

原帖由 sze0203 於 13-12-23 發表
35網好簡單:
博: (1) 紅馬或天神, (2) 千禧, 奉基或黃宣 (3-5) 尤其排因一定入唔到, (6-7)葛量洪或聖提摩 ...
咁樣排,黑起上黎連提摩太都入唔到。
1) 填邊間都得,睇彩數
2) 填黃宣仲有可能, 填奉基機會少, 填千禧好渺茫
3) 如果唔填提摩太,好大可能都入唔到,一樣係去葛量洪

作者: wklwkh    時間: 14-1-2 09:16     標題: 回覆:雪~bb 的帖子

其實第一、二填邊間都冇所謂,但係第三就一定係摩太,你番查自行收生記錄,其實摩太每年自行收生都接近收滿,如果第三都唔填,就9成9入葛量洪

作者: sze0203    時間: 14-1-2 17:46

如果住喺黃埔花園果邊, 我又唔認為一定要揀聖提摩太!我每年參加葛量洪的open day,覺得老師好有愛心,課程亦不是外邊想像中咁淺!喺bk 搵資料時亦了解過,葛的學生好純品。

如照聖提摩太的校網升中派位計算,聖提摩太的首志成績比紅馬,黃宣,千禧及奉基仲好呀!!仲要首三志係100%派中! 不過我無研究聖提摩太,希望樓主能夠抽中心儀學校^^

上年我只係聽過奉基放第二,識的有兩個入圍,黃宣就真係無聽過!

(申報: 已有直資offer,今年放棄派位)

作者: Peg_Peg    時間: 14-1-3 17:35     標題: 回覆:sze0203 的帖子

我往年是甲(一) 填紅馬,乙一填紅馬,千禧,黃宣,奉基,葛量洪,提摩太。最後派了葛量洪。同學仔甲一,循道,甲二紅馬,就派到紅馬。所以睇彩數。葛量洪老師係好,但課程就是比同區小學淺,感覺似K3,好彩我地最後叩了另一官校

作者: sissysze    時間: 14-1-3 18:02     標題: 回覆:35校網如何選擇

你住黃埔就唔會揀葛亮洪, 你放學時間去睇下啲細佬先

作者: 雪~bb    時間: 14-1-6 07:59     標題: 引用:你住黃埔就唔會揀葛亮洪,+你放學時間去睇下

原帖由 sissysze 於 14-01-03 發表
你住黃埔就唔會揀葛亮洪, 你放學時間去睇下啲細佬先
睇埋提摩太放學,我寧願去葛亮洪

作者: 雪~bb    時間: 14-1-6 08:00     標題: 引用:我往年是甲(一)+填紅馬,乙一填紅馬,千禧

原帖由 Peg_Peg 於 14-01-03 發表
我往年是甲(一) 填紅馬,乙一填紅馬,千禧,黃宣,奉基,葛量洪,提摩太。最後派了葛量洪。同學仔甲一,循 ...
學術葛比提更淺
所以d人揀到冇得揀會揀提摩太

作者: wklwkh    時間: 14-1-6 10:48     標題: 回覆:雪~bb 的帖子

所以35係好特別一區,要求唔係太高,奉基,黃宣,千禧放第一好大機會入到,想入紅馬,天神機會亦相對唔太難,只係要接受入唔到一二選時會派到第七間,所以呢區有人讚亦有人鬧

利申小朋友乙一入左黃宣亦讀得好開心

作者: henry2006    時間: 14-1-6 10:53

回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃宣。明年就更加難講了,多著咁多人

作者: TOLAM    時間: 14-1-6 11:55

校網小又有校網小既煩惱, 但本人覺得這區還是很吸引, 因為還是有7分5(女) /6分4(男)的機會派到理想學校, 而且在我眼裡, 聖提摩太 & 葛亮洪也不算很差, 當中我比較喜歡聖提摩太, 百年老校, 自有生存之道, 而且 上年開始又有新校舍, 我上年是將這放第三志願的. 另, 朋友 女兒在葛亮洪就讀, 聽說校長有教無類, 又有愛心,老師親切有禮, 這應該也可以考慮的.
作者: Kaw0307    時間: 14-1-6 16:27

henry2006 發表於 14-1-6 10:53
回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃 ...

請問 Henry2006 ,你乙二填邊間? 黄宣已是大班,收人數相對多, 甲一, 乙一沒中巳要派聖堤摩太,今年學位都相當緊張, 比較擔心!
作者: henry2006    時間: 14-1-6 19:56

乙二填的千禧,总之黄宣填乙二係一定冇機會!
作者: henry2006    時間: 14-1-6 20:04

我当時都以為黄宣大班,填甲一乙一實稳中,後來拿着派位紙呆着!幸好叩門收了,很感激当時面試仔仔的老師,我還記得她姓马
作者: 雪~bb    時間: 14-1-9 16:42     標題: 回覆:35校網如何選擇

根本唔係第1就第7
睇啱第1就搵backup

作者: sze0203    時間: 14-1-9 17:38

我住喺近紅磡碼頭果邊, 不過在職媽媽, 多數六點半後先返到屋企,平時咁夜,多數見黃宣學生由家長帶住,或者喺方樹泉內圖書館唔知等咩(呢批學生都幾曳下,大聲講野,跑唻跑去,我兩個女咁細個都話佢地唔啱唔好學);另外就係見千禧/奉基學生(又係有家長陪同或參加完課外活動),真係好少見葛的學生~~想請問佢地平時做過D咩令大家覺得印象有問題?
作者: 奥脫福    時間: 14-1-9 17:59

唔知其他網有無學校一個自行學生都收唔到呢?!35網的呢一間就可能一個都唔到!

葛量洪校友會黃埔學校    暫定統一派位學額(127)自行分配學額(63)

作者: josewing    時間: 14-1-10 01:26

葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣小學生好钟意在toy r us, , wonderland  门口打超人机, 好似好得闲甘
作者: lukimama    時間: 14-1-10 02:11     標題: 回覆:josewing 的帖子

我都想知係品德上葛亮洪同聖提摩太係点?
有冇人知佢地放学放几点?

我見過有红馬学生係7仔都大聲喧嘩,冇咩礼貌。又有FK学生係方樹泉吾排隊借野。不過我觉得官津学校一定有呢d学生,見到的一小部分又不能代表整间学校。

作者: lukimama    時間: 14-1-10 02:13     標題: 回覆:TOLAM 的帖子

請教,什麼是7/5女,6/4男?

作者: TOLAM    時間: 14-1-10 09:21

回覆 lukimama 的帖子

因為 35區有一間是女校,
所以女仔係7分5 機會
男仔就得返6分4機會
派到理想小學.

當然, 我覺得 聖摩太 & 葛亮 也不差.
只是大家也不想派去...

作者: lyhv    時間: 14-1-10 10:02     標題: 回覆:35校網如何選擇?

我有朋友個仔讀葛量洪,都讀左幾年,我感覺個小朋友的品格比上不足,但比下卓卓有餘。

另外我見有依區家長講過,所以我有留意到無論早晚,星期一至星期日,你都可以見到好多FK學生着住校服喺條街度,心𥚃有個疑問依間學校係唔係有好多課外活動俾小朋友參與?

作者: hugub    時間: 14-1-10 10:21

好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND 1 中學機會唔大...佢地只會列出獲派中學名而沒有講明人數, 我相信每間學校都有BAND 1 生可以在統一派位派到BAND 1英中但幾多真係唔知... 反而千禧同黃宣列明派左幾多個去邊間..透明度高好多
作者: josewing    時間: 14-1-10 10:25

lyhv 發表於 14-1-10 10:02
我有朋友個仔讀葛量洪,都讀左幾年,我感覺個小朋友的品格比上不足,但比下卓卓有餘。

另外我見有依區家長 ...
奉基小學好多学生要返補習社,好似佢地都幾谷成绩。
作者: hugub    時間: 14-1-10 10:39

咁講真間間學校都有唔乖既學生, 得罪講句津校邊間冇強國人...呢個係社會問題...我真係聽D補習老師話D強國人補完習叫做勉強應付左學校D功課就算,星期五就返天堂hea到星期日晚至過關返落黎...個書包都冇打開過何況係温書呢....咁學校成績咪一路下滑囉....
作者: lyhv    時間: 14-1-10 10:40     標題: 引用:好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND+1+中學機

原帖由 hugub 於 14-01-10 發表
好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND 1 中學機會唔大...佢地只會列出獲派中學名而沒有講明人數, 我相信每間學 ...
同意!當然如果小朋友資質唔差,而父母亦期望仔女容易啲上到好嘅中學,你講的學校應該係首一、二選。

但如果轉個角度,如果小朋友非聰明那一種,甚至乎可能明知佢上堂好易分心,葛量洪真係可以考慮下,我朋友個仔自從返左學之後便好喜歡看書,依點我好impress,因為個小朋友之前俾我嘅印象係無咩耐性,估唔到家下佢會咁乖出街坐底揸住本書睇。

作者: hugub    時間: 14-1-10 10:53

lyhv 發表於 14-1-10 10:40
同意!當然如果小朋友資質唔差,而父母亦期望仔女容易啲上到好嘅中學,你講的學校應該係首一、二選。

但如 ...
我唔係想踩葛量洪, 只係想講間間學校都有自己既難處...學校肯定係求學既地方但太多家長唔合作...就算傳統名校都會走下坡.....學而不思則罔,思而不學則殆

作者: lyhv    時間: 14-1-10 10:57     標題: 引用:Quote:lyhv+發表於+14-1-10+10:40+同意!當

原帖由 hugub 於 14-01-10 發表
我唔係想踩葛量洪, 只係想講間間學校都有自己既難處...學校肯定係求學既地方但太多家長唔合作...就算傳統名 ...
你誤會了,我並沒有覺得你話葛。

作者: hugub    時間: 14-1-10 11:08

大家交流下 ... 我n年前睇過有個節目介紹葛量洪, 了解到呢間學校注重閲讀, 老師有愛心
作者: Kaw0307    時間: 14-1-10 12:47

lyhv 發表於 14-1-10 10:02

另外我見有依區家長 ...

我都覺得成日(星期六/ 假期 上,下午)都有很多FK/ 千禧的學生在街上, 依間學校真係甘多活動?
作者: Cass_0114    時間: 14-1-10 13:13

Kaw0307 發表於 14-1-10 12:47
我都覺得成日(星期六/ 假期 上,下午)都有很多FK/ 千禧的學生在街上, 依間學校真係甘多活動? ...

FK, 有很多課外活動比小朋友參加, 所以星期五放學後及星期六都回校參予.
當初我都很奇怪見到小朋友著住校服, 腳上是拖鞋或涼鞋在街上,  原來他們游泳訓練.

作者: sissysze    時間: 14-1-10 21:00     標題: 引用:葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣

原帖由 josewing 於 14-01-10 發表
葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣小學生好钟意在toy r us, , wonderland  门口打超人机, 好似好得 ...
呢樣麻煩你去埋奇趣,成日都有天神女打機

作者: sze0203    時間: 14-1-10 21:13

回覆 sissysze 的帖子

Josewing 話見到學生打機好似好得閑,並無針對成份!天神學生喺奇趣打機可能都係好得閑!
作者: sissysze    時間: 14-1-10 22:05     標題: 引用:回覆+sissysze+的帖子 Josewing+話見到學

原帖由 sze0203 於 14-01-10 發表
回覆 sissysze 的帖子

Josewing 話見到學生打機好似好得閑,並無針對成份!天神學生喺奇趣打機可能都係好 ...
我只係想講就算大家口中一線小學都有放學去打機嘅學生姐,無針對邊個

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-10 22:05

回覆 sze0203 的帖子

吊頸都要抖下氣,right?
作者: sze0203    時間: 14-1-10 22:27

我都無針對成份,我當然認為吊頸要抖氣,我只係覺得每間學校都有好同唔好的學生,大家都係拎自己親眼見到的經驗同大家分享:如果下下回應只係你自己睇下咪知囉咁的態度,我覺得溝通及交流上有點難道,好易引人誤會。
作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-11 10:00     標題: 回覆:sze0203 的帖子

我們的眼睛並不可靠,評定事情要全面一點吧!

作者: TOLAM    時間: 14-1-11 10:08

對啊! 所以我覺得 唔可以睇學生, 反宜係要睇下學校, 教學方針, 老師, 同埋校園配套, 好似課外活動的廣範程度都值得考慮...

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-11 12:23     標題: 回覆:TOLAM 的帖子

作者: sze0203    時間: 14-1-11 21:20

回覆 柔情爸爸 的帖子

只看一兩段文章亦不能全面評定事情。
作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-12 00:03     標題: 回覆:sze0203 的帖子

You are getting on the right track, very good!

作者: 雪~bb    時間: 14-1-20 01:25

henry2006 發表於 14-1-6 10:53
回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃 ...

2填黃宣只係因黃宣大班多位,可能仲有機
照我身邊眼見既事實, 唔中第1既,如提摩太放前如第2/3位
都仲入到提摩太,放第4的已有入唔到
其實第2位填紅千奉黃都係好難有機會入到的,
眼見身邊有D想賭多鋪既2位填紅千奉黃放通通失敗,
好彩的第3填提摩太的就入到
如提摩太放4既己係去葛
我就唔鍾意提摩太
所以上年我係1.黃宣 2.葛
不過黃宣唔啱我仔讀
由開心幼稚園升上黃宣實在太吃力
壓力病都出來了

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-20 08:45

回覆 雪~bb 的帖子

So sad, and I hope your kid has got used to the pace and the pressure. If not, really have to seriously consider to find another school which is more suitable. It is more important to gain back the health and confidence. You may find the sharing of DJ 鄧藹霖who says that her son was angel in kindergarten and became a monster after studying P.1 due to the learning pressure. Their relationship was once extremely poor, until she decided to find him another school of lower standard (in parents' eyes).
作者: kiubbobo    時間: 14-1-20 10:22     標題: 回覆:35校網如何選擇?

請問點解由開心幼稚園升上黄宣會吃力呢?功課量很多嗎?程度很深嗎?我仲以為黃宣係愉快學習的小學呢?

作者: Cottonbb    時間: 14-1-20 10:51

呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入到 (係2003年仔)

其餘幾個都係話填紅馬但最後派入左摩太/ 葛.....

為左保險, 今次我唔敢博

作者: Cottonbb    時間: 14-1-20 10:53

另外,  黃埔 Big 4 叩門要唔要 111???
作者: 奥脫福    時間: 14-1-20 12:04

Cottonbb 發表於 14-1-20 10:51

呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入到 (係2003年仔)

其餘幾個都係話填紅馬但最後派入左摩太/ 葛.. ...

咁你的選擇如何?可分享下嗎?

作者: Cottonbb    時間: 14-1-20 12:55

咪就係將 另外的 BiG 3 放頭3位囉, 無幾多組合可選擇  
作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-20 14:12     標題: 引用:呢幾年來我只識一個人係甲一乙一填紅馬而入

原帖由 Cottonbb 於 14-01-20 發表

This is strange, and so who are admitted to 紅馬 finally!

作者: Monsterfamily    時間: 14-1-20 15:03

回覆 Cottonbb 的帖子

早兩年唔駛111, 競爭越來越激烈, 唔知而家有無改
作者: 雪~bb    時間: 14-1-20 15:04

kiubbobo 發表於 14-1-20 10:22
請問點解由開心幼稚園升上黄宣會吃力呢?功課量很多嗎?程度很深嗎?我仲以為黃宣係愉快學習的小學呢?

...
我仔幼稚園好少功課沒有默書只有玩上小一後, 英文多數係閱讀理解
而且唔係幾句,多數係成篇文章
生字都唔識得多,點理解
中文本來都唔係識寫好多字
認都還可以寫真係以前寫得少
寫得好慢但又好多野寫
中英數每科都2份/日
仲有其他科
原本都唔習慣做咁多功課
仲要不斷寫寫寫,又唔識又唔明,
每日坐起度一齊做,試過做到11點
比軟有D起九龍塘幼園升上既同學
問佢地辛苦嗎? 小朋友一句就答:我向係咁,習慣晒
果一下我已知係揀錯了
愉快學習, 叻仔叻女唔會唔愉快囉

作者: sissysze    時間: 14-1-20 15:05     標題: 引用:另外,++黃埔+Big+4+叩門要唔要+111???

原帖由 Cottonbb 於 14-01-20 發表
另外,  黃埔 Big 4 叩門要唔要 111???
舊年不用

作者: 雪~bb    時間: 14-1-20 15:05

Cottonbb 發表於 14-1-20 10:51

上年我仔班女同學幾個都派晒紅馬

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5