教育王國

標題: 天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手.... [打印本頁]

作者: sasahunghung    時間: 13-9-27 09:22     標題: 天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

以上3間點睇?
邊間比較happy school 同比較多活動?
唔該哂mama們......(煩腦中.....+.+")

作者: FATSHIT    時間: 13-9-27 09:46

全部都吟出名,一定𠔌,你接受得到就實會HAPPY
作者: FATSHIT    時間: 13-9-27 09:48

SORRY,睇錯左,我以為係瑪利諾,瑪神就唔知了
作者: sasahunghung    時間: 13-9-27 11:34

Thx :)
作者: Isaacmommy    時間: 13-9-27 12:19     標題: 回覆:sasahunghung 的帖子

天神聽講幾谷,但可入St Marys又幾吸引。

作者: conniemar    時間: 13-9-27 12:41     標題: 引用:天神聽講幾谷,但可入St+Marys又幾吸引。 +

原帖由 Isaacmommy 於 13-09-27 發表
天神聽講幾谷,但可入St Marys又幾吸引。
聽講係比st mary's 更谷

作者: yunbb    時間: 13-9-28 03:31     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

天神中學正,校舍舊,學位最少多世襲
聖羅撒新校舍又就腳,學位最多,中學在沙田
瑪神新校舍,男女校,細佬妹都啱用。

20分機會率最高係聖羅撒,不過三間係三個不同校網喎!視乎你住邊區

作者: barbie89    時間: 13-9-28 13:19     標題: 回覆:yunbb 的帖子

作者: miumiu98765    時間: 13-9-28 15:26     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

我會㨂聖羅撒。

作者: sasahunghung    時間: 13-9-30 12:40

yunbb 發表於 13-9-28 03:31
天神中學正,校舍舊,學位最少多世襲
聖羅撒新校舍又就腳,學位最多,中學在沙田
瑪神新校舍,男女校,細佬 ...
thx for your comment.

我有20分, St Rose 20分今年收哂?

作者: jojoplanet    時間: 13-10-3 10:36

sasahunghung 發表於 13-9-27 09:22
以上3間點睇?
邊間比較happy school 同比較多活動?
唔該哂mama們......(煩腦中.....+.+")

如果得一個女, 我會選ST. ROSE, ST. ROSE中學BANDING應該高過MFS
作者: luluhaha    時間: 13-10-3 10:51

天神的英文同數學真是一入去就教高一年的,這不是傳聞,如這樣都可以應付自如,那去哪間都將happy。
作者: bbalau    時間: 13-10-3 10:56     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

MFS 女仔套校服,你見過未?

作者: sasahunghung    時間: 13-10-3 14:43

bbalau 發表於 13-10-3 10:56
MFS 女仔套校服,你見過未?
haha...未呀.....

作者: sasahunghung    時間: 13-10-3 14:47

luluhaha 發表於 13-10-3 10:51
天神的英文同數學真是一入去就教高一年的,這不是傳聞,如這樣都可以應付自如,那去哪間都將happy。 ...
多謝你意見....其實本身一直想揀天神, 但位最少, 所以有d驚! 但天神本身中文學校, 英文原來都唔差架?
而St Rose 今年有朋友叩門成功, 所以可能比天神易入少少.....
不過都應該二揀一

作者: bbalau    時間: 13-10-3 15:34     標題: 引用:Quote:bbalau+發表於+13-10-3+10:56+MFS+女

原帖由 sasahunghung 於 13-10-03 發表
haha...未呀.....
見識下,或者你既選擇會不一樣。盛放中的花朵穿那套衫褲,🙈

作者: w_y    時間: 13-10-3 20:20

幾年前, 我去瑪神簡介會, 套校服絕對係幫我即時下了決定
作者: IloveCS    時間: 13-10-3 21:04     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

瑪小女孩子的校服好有京華春夢feel. 但我覺得著褲都幾方便吖,又唔怕比蚊針腳!

作者: bbalau    時間: 13-10-3 21:46     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

Hahaha 我寧願日日搽蚊怕水。

作者: sasahunghung    時間: 13-10-3 22:49

IloveCS 發表於 13-10-3 21:04
瑪小女孩子的校服好有京華春夢feel. 但我覺得著褲都幾方便吖,又唔怕比蚊針腳!

...

作者: bbming    時間: 13-10-5 23:36     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析

haha...瑪小套校服....真係可以用恐怖呢形容...只是个人意見...不喜勿插

作者: karen55407    時間: 13-10-6 09:19     標題: 回覆:bbming 的帖子

偏偏有家長鐘意佢著衭喎!

作者: LittleRoxie    時間: 13-10-6 10:23     標題: 回覆:sasahunghung 的帖子

作者: sasahunghung    時間: 13-10-6 22:35

LittleRoxie 發表於 13-10-6 10:23
二十分抽天神,機會细個1.何不考慮兩間聖家!
聖家ok? 真係冇諗過, 因為屋企人對果兩間有情義結....所以想女女讀其中一間....
多謝你意見呀..我會開始留意下呢間...

作者: munce    時間: 13-10-7 14:36

天神 or 聖家 only, won't consider the other 2 mentioned above.
作者: sasahunghung    時間: 13-10-7 15:54

munce 發表於 13-10-7 14:36
天神 or 聖家 only, won't consider the other 2 mentioned above.
St Rose no good? why?

作者: munce    時間: 13-10-8 09:32

3x years ago, when I went to school by bus every morning, I passed through St Rxxx. At that time, it is a "fei lui" school, short skirts, foul languages, etc. Maybe after 3x years, it has changed a lot, new headmistress, new regulations, etc. But still won't take risk to put my kids in such school ...
作者: monkeylam    時間: 13-10-8 13:36

作者: lsy123    時間: 13-10-8 14:40

st rose is still a good. smart girl but children must work hard very much.  therefire i chose kowloon tong 聖家!
作者: lestat    時間: 13-10-8 16:49

munce 發表於 13-10-8 09:32
3x years ago, when I went to school by bus every morning, I passed through St Rxxx. At that time, it ...

St. Rose 既女仔咁多年以來一向都出名純品喎, 校裙頭飾頭髮長度等都有好嚴格規定, 咁當然每間學校都有少數例外, 因為其他因素覺得唔適合就話啫, 但僅因為3X年前搭巴士見過, 就話唔會考慮..........
作者: danielmama    時間: 13-10-8 18:45     標題: 引用:haha...瑪小套校服....真係可以用恐怖呢形

原帖由 bbming 於 13-10-05 發表
haha...瑪小套校服....真係可以用恐怖呢形容...只是个人意見...不喜勿插

...
頭先睇完你哩幾句, 即刻上網搵瑪小套校服, 你完全冇誇張到

作者: MLKC    時間: 13-10-8 23:21     標題: 回覆:danielmama 的帖子

好奇入去網站睇下套校服.....各位所言非虛 !

作者: munce    時間: 13-10-8 23:58

St. Rose 既女仔咁多年以來一向都出名純品喎 - how many years do you know about this school ah ?
Put it this way, maybe these 10 years or so, the school has changed totally, from headmistress to students ...
3x years ago, I don't think this is a band 1 school lor.
作者: astroboy18    時間: 13-10-9 12:21

munce 發表於 13-10-8 23:58
St. Rose 既女仔咁多年以來一向都出名純品喎 - how many years do you know about this school ah ?
Put it ...

May I know how much you know about this school?  only 3X years?  And are you the "current user"?

St. Rose has established since 1948.  To be fair, if you have known this school well since then, then I have nothing to say... and you might be the appropriate person to make such comments... but if you ONLY know this school by "observations" all the way back in 197X, then that is your "bias" towards St. Rose.

As far as I know, there is no banding for any of the government/aided primary schools in Hong Kong.  [Please correct me if I am wrong!!].  I am pretty curious to know the banding of those above-mentioned schools.  If you could get such information, kindly please advise us.

I am sure quite a lot of parents in EK need 'fair comments" on different schools... but not the "prejudices" against certain schools just based on those "observations" decades ago.

溫馨提示:

各位家長, 請理智地分析所謂 "分享留言", 不要被 "有居心人士" 有機可乘, 以免自己的子女錯失入讀良好學校的機會.

(雖然我們不會明白 "有居心人士" 其居心何在, 而事實上被 "可乘" 的機會亦好細, 但始終 "少隻香爐少隻鬼"......)

作者: astroboy18    時間: 13-10-9 12:29

lestat 發表於 13-10-8 16:49
St. Rose 既女仔咁多年以來一向都出名純品喎, 校裙頭飾頭髮長度等都有好嚴格規定, 咁當然每間學校都有少數 ...
意見中肯!  

作者: 飛天紅豬俠    時間: 13-10-9 12:46

瑪小校服.....
好多人想著都無得著
作者: monkey妹    時間: 13-10-9 12:57     標題: 引用:+本帖最後由+lestat+於+13-10-8+16:52+編輯

原帖由 lestat 於 13-10-08 發表
同意你所講

作者: astroboy18    時間: 13-10-9 13:40

飛天紅豬俠 發表於 13-10-9 12:46
瑪小校服.....
好多人想著都無得著

同一杯茶, 有人喜歡飲, 有人唔喜歡飲... 
喜歡飲既人, 繼續去 enjoy 呢杯茶... 

唔喜歡飲既人, 可以唔洗理佢... 千祈唔好霸住杯茶又唔飲, 但又要吐啖口水落去, 然後再將佢倒落坑渠... 

作者: astroboy18    時間: 13-10-9 13:46

sasahunghung 發表於 13-10-3 14:47
多謝你意見....其實本身一直想揀天神, 但位最少, 所以有d驚! 但天神本身中文學校, 英文原來都唔差架?
而St  ...

天神既中文同英文都係超晒班!

如果你想博天神, 最好有私校 back up, 因為自行後真係唔多位剩, 除非你知道自己個隨機 no. 好前(但又無可能知道).... 如果博唔到就讀私校, 否則要玩到叩門, 無論大人同細路都有壓力...

如你只心儀天主教女校, 趁而家仲有時間, 再做下功課啦! 旁人只能比意見你參考, 始終最後都係你幫個女做決定!

作者: sasahunghung    時間: 13-10-9 14:37

astroboy18 發表於 13-10-9 12:21
May I know how much you know about this school?  only 3X years?  And are you the "current user"?
...
thanks so much for your comment!

作者: sasahunghung    時間: 13-10-9 14:39

astroboy18 發表於 13-10-9 13:46
天神既中文同英文都係超晒班!

如果你想博天神, 最好有私校 back up, 因為自行後真係唔多位剩, 除 ...
多謝你意見....其實真係15 16....
anyway, thx!

作者: lestat    時間: 13-10-9 15:00     標題: 引用:St.+Rose+既女仔咁多年以來一向都出名純品

原帖由 munce 於 13-10-08 發表
Put it ...
我對呢間學校既認識絕唔係只係經過,見過,聽人講咁表面,我年紀都唔細喇,認識時間亦唔止1X年,即使你講緊3X 年前,學生一樣好純品,學術當然及唔上DGJS, SPCC 呢d, 但亦唔算弱,而家英華林校長,當年正响St. Rose 教英文科.

作者: jy0022    時間: 13-10-9 18:23     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析

瑪小的校服又真係幾京华春夢feel喎!

作者: bebito2007    時間: 13-10-9 22:06

MFS 's uniform is a good combination of western and Chinese outfits.
作者: munce    時間: 13-10-9 23:42

回復 astroboy18 的帖子

astroboy,

Calm down! I feel that you think too much. I am not a "current user" and my kid is a son.
I just want to share what I saw and what I heard back in 197x when I passed by this school every morning.

Another thing to share is that I met a neighbour in the lift couple of weeks ago. She is an old lady, I guess around 70 years old. We talked about couple of girls' schools as she has a grand-daughter. While we talked about this school, her comment is "飛女學校". She made such a comment even quicker than me. Anyway, it's not my business as my kid is a son. But I just want to share what I saw and what I heard back in the olden days. Not only this one, but also another 2 popular ones, 民X and 培X with similar experience.

Anyway, as I said, time could change anything. Now it maybe a "  神校" to many parents.
作者: IloveCS    時間: 13-10-11 12:34     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

MFS 女生校服

圖片附件: myphoto.jpg (13-10-11 12:34, 79.57 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTU0Njh8NmU3MTc0MWR8MTcxNjYwNzQ5M3ww

作者: EggTarts    時間: 13-10-11 17:30

回復 飛天紅豬俠 的帖子

瑪小~是我杯茶我唔介意著...不過!!!唔係想著就有得著
上年自生50 必收生佔了32  換言之自行得20個位大抽獎都係得48個位
今年輪到我喇!!!有冇咁好彩呢

作者: 金仔    時間: 13-10-12 09:47

我真心覺得本人女兒(瑪小生)著得好靚...
每朝還扎孖辮襯返造型,,,
作者: catsanddogs    時間: 13-10-12 16:35     標題: 引用:3x+years+ago,+when+I+went+to+school+by+b

原帖由 munce 於 13-10-08 發表
3x years ago, when I went to school by bus every morning, I passed through St Rxxx. At that time, it ...
我女兒現讀小一,對大家無影響,言歸正傳,是歷史問題,當年St rose 在界限街對面還有靜x女子中學,又或者是x宜女子中學校,和st rose校裙差不多,亦是粉紅襯色,但本人對此校絶無偏見,只供大家參考

作者: munce    時間: 13-10-13 18:09

Yeah, I remember 靜x, another "classic". But I remember their belts are blue or somewhere at the skirt is blue?
作者: EggTarts    時間: 13-10-18 13:58

回復 金仔 的帖子

作者: EggTarts    時間: 13-10-23 12:44     標題: 這套校服太可愛了

作者: benwong_hm    時間: 13-10-23 12:58     標題: 引用:MFS+女生校服+ +

原帖由 IloveCS 於 13-10-11 發表
MFS 女生校服
勁……!!

作者: benwong_hm    時間: 13-10-23 12:58     標題: 引用:我真心覺得本人女兒(瑪小生)著得好靚...每

原帖由 金仔 於 13-10-12 發表
我真心覺得本人女兒(瑪小生)著得好靚...
每朝還扎孖辮襯返造型,,, ...
勁勁………!!

作者: KAKAMAMAKAKA    時間: 13-10-23 13:28

回復 munce 的帖子

我想問st. rose小學係中文定英文小學來咖? 係咪一條龍上中學? 中學係英文中學? 因我想幫女女搵女子學校, 香港學校一間都唔識, 只識瑪利諾, thx!
作者: EggTarts    時間: 13-10-23 13:53

回復 KAKAMAMAKAKA 的帖子

是中文小學不過英文唔弱

作者: winavis    時間: 13-10-24 00:26

回復 飛天紅豬俠 的帖子

我好想....

作者: twinsprimary    時間: 13-10-24 06:52     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

如果話St Rose n年前係飛女學校,我以前都聽講過LS 在李小龍及黃霑年代都係飛仔學校,D學生又打交又講粗口

作者: sissysze    時間: 13-10-24 07:19     標題: 引用:如果話St+Rose+n年前係飛女學校,我以前都

原帖由 twinsprimary 於 13-10-24 發表
如果話St Rose n年前係飛女學校,我以前都聽講過LS 在李小龍及黃霑年代都係飛仔學校,D學生又打交又講粗口: ...
wakakakakaka.......

作者: moonychan    時間: 13-10-24 07:33     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析? 請mama們幫幫手....

我c6讀港華,上堂睇馬經,有聯合同學打神父咁真係都係飛仔學校,仲出個貪曾

作者: jesusloveyiu    時間: 13-10-25 22:26     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析

叩門時St Rose 鐘意收學術勁嘅小女孩, 有朋友在此校讀緊小一,中文勁深,多功課!

作者: sasahunghung    時間: 13-11-26 02:18     標題: 引用:叩門時St+Rose+鐘意收學術勁嘅小女孩,+有朋

原帖由 jesusloveyiu 於 13-10-25 發表
叩門時St Rose 鐘意收學術勁嘅小女孩, 有朋友在此校讀緊小一,中文勁深,多功課!

...
thx so much :)

作者: KAKAMAMAKAKA    時間: 13-12-20 17:54

回覆 jesusloveyiu 的帖子

咩野係學術呀?
作者: sissysze    時間: 13-12-22 00:23     標題: 引用:叩門時St+Rose+鐘意收學術勁嘅小女孩,+有朋

原帖由 jesusloveyiu 於 13-10-25 發表

...
depends小朋友喺邊間kg 上,識人讀緊日日within40mins 做哂功課,話二星期先一次默書,覺得hea 喎

作者: Combo    時間: 14-1-6 17:28

在BK,總會看到有人寫下對St. Rose小學的負評,其實我是有點「莫名其妙」。

我小女已在此校讀了五年,尤其今年的老師,個個都很有heart,教學也認真,對成績不如理想的學生,也有提供「補底」,小測有不合格的,即日「導修堂」補習。這麼多年,有事問老師,也是很有禮貌和詳盡的回答,即使是校長,也是沒有架子和可親的。

我沒有必要「賣花讚花」,或者是想平反一下吧。因我覺得St. Rose真的很好,我覺得我有必要去說誠實話,為現正在St. Rose辛苦教學的老師,得到尊
敬。

沒錯,對成績真的太差的學生,我聽聞校方會勸退,但試問有那間不會?

至於3x年前的St. Rose,我現在認識的家長也是校友,即當年也讀此校,有的現在教中學、有的也是斯斯文文。飛女?若真的有,該也只是個別例子吧!

有人提到那些負評是否有人別有用心,我估不會有人如此幼稚吧!
作者: laujoe    時間: 14-1-6 21:13     標題: 回覆:天神, 聖羅撒, 瑪利諾神父點分析

咁其實係咪要happy school,呢三間最happy就一定st rosa,最谷一定天神

作者: TOLAM    時間: 14-1-7 14:39

正確來說, 天神是中數教快半年, 英文教快1年...
一入學 中,數就教小一下冊, 英文教2A冊. 每天家課&工作紙多得要命...
看來想愉快學習, 真的要想清楚.
作者: 淺草    時間: 14-1-7 15:40

回覆 EggTarts 的帖子

瑪小套校服係就係幾京華春夢, 但小女孩著起上黎都幾純情同可愛喎. I like it!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5