教育王國

標題: 日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛 [打印本頁]

作者: esmehouse    時間: 13-10-20 22:25     標題: 日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

作者: iloveu2    時間: 13-10-20 22:58

e家d 書本本都彩色咁靚,唔重就奇
作者: marble2004    時間: 13-10-20 23:01

回復 esmehouse 的帖子

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校  應 知道書包 有 多 重, 背住書包 行10 多20 分 鐘,  大 人 都 頂 不 住...學校 成 日 話書包 瘦 身,  但 只dry talk...

搭 校 車 不 受 影響, 校 車  直 達學校,  步行 回校 十分 可 憐.

作者: marble2004    時間: 13-10-20 23:03

回復 marble2004 的帖子

我 自 問 不 是monster parent.  But the school bag is indeed super heavy...
作者: Yukyuk    時間: 13-10-20 23:23     標題: 引用:回復+esmehouse+的帖子 +學校+還+規定+不+

原帖由 marble2004 於 13-10-20 發表

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校   ...
有些有拉書包的拉捍部分可拆出的,如果回校時拆出,轉背著上班房(如果唔嫌棄有少少麻煩)是可以減軽很多的。

作者: happyeveryone    時間: 13-10-20 23:27

回復 marble2004 的帖子

I also agree.  When I carry the school bag for him for a while only, I also can feel the heavy books inside, it's really really very heavy.
作者: Ling0426    時間: 13-10-20 23:46     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

女女小一我已經覺得好重,所以我會幫她背到校門口

作者: ferrari2007    時間: 13-10-21 03:34     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係阿仔自己搞掂
但升上小一後,個書包實在重!開學初期係2.8kg,學生手冊有寫明書包重量標準比例,如阿仔20kg重,書包就唔應該重過3kg,所以當時我覺得還可以接受~不過佢生得較矮,所以我好多時都會幫佢孭下減輕下負擔!直至近期,我就會將d書分兩份(已每日執書包),書包佢孭而大部份書就入環保袋由我拎,返到校門我先幫佢放番落去,放學就由我孭書包!唔係我想縱壞佢,而係我近期磅過,個書包已經重到去5kg!我真係忍心要佢「親力親為」?
btw,坊間嘅書包真係設計得好好!5kg嘅書包孭上大人膊竟然一d都唔覺重

作者: Jessy    時間: 13-10-21 12:53

我個囝由2歲上n班到幼稚園畢業, 我從來都未同佢拎過書包, 今年小一真係唔忍心要佢揹咁重呀, 所以都真係會幫佢揹到最後一刻!!!
作者: lingchuling    時間: 13-10-21 13:16

但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, 啲紙就越重, 重有多了小朋友散光, 以前我們那有這麼多, 那些越美觀的紙反光, 越快散光
作者: puilingchung    時間: 13-10-21 13:27     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我都唔想幫佢架,但實在太……重喇,冇可能唔幫佢。

作者: 麥兜媽    時間: 13-10-21 13:48     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

實在重 我幫豬囡揹到學校門口。10分鐘路程我幫覺得好重

作者: fc926    時間: 13-10-21 21:53     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我平日去街買嘢,孩子總搶住幫我拿東西,而返學的書包實在太重,我或工人幫手咩,我唔覺得會竉壞她們

作者: marble2004    時間: 13-10-21 22:25

回復 happyeveryone 的帖子

My kid told me even her class teacher said they should not carry the school bag all the way from home to school if they take a long time walking to school...I wonder whose idea is it???  I also know a ot of junior primary students are so scared of not carrying the school bags and the teachers will scold them...

In fact, the text books are not heavy they are in plastic cover.  In fact, it's all the subsequent notebook associated with different subjects...The teachers the students to bring them to school every day but they are not in use every day...and besides, it's all extra activities.  The teachers request the students to bring one folder for each activity and could not combine all the paper in one folder...

Worse is we have to walk up the mountain.  Though it's not really steep, you can imagine how heavy is it to carry the school bags walking up the mountain...I wonder whoever suggested this idea, they have no kids at all...

作者: marble2004    時間: 13-10-21 22:28

回復 Yukyuk 的帖子

但 這樣 拉書包 很 易拉 傷 膊 頭
作者: esmehouse    時間: 13-10-22 00:17

我小朋友個書包起碼都十幾二十磅
作者: man7099    時間: 13-10-22 00:47     標題: 回覆:esmehouse 的帖子

真係好無奈!!! 小朋友知揹書包係自己嘅責任,行到東歪西倒都要自己揹,已經夠矮,仲要咁堅持最後我日日抽起佢個功課袋同水樽,佢先無行得咁辛苦

作者: iloveu2    時間: 13-10-22 07:20

分少少出黎用手抽袋拎住會唔會好d?

作者: 3X    時間: 13-10-22 08:37

上年小一。同阿囡咩書包返学(步行七分鐘),我單膊咩,見人地成人雙膊咩,不好看,點知我已經咩到坐骨神經痛,訓床二星期才好轉。
今年小二。。無可奈何下,吾好睇都改雙膊咩了。。。連大人都頂吾順-_-||
見過几次有学生書包太重,失重心而趴了在地上。。。亦見過大人有此情況發生,可怕

作者: Yukyuk    時間: 13-10-22 09:13     標題: 引用:回復+Yukyuk+的帖子 +但+這樣+拉書包+很+

原帖由 marble2004 於 13-10-21 發表
回復 Yukyuk 的帖子

但 這樣 拉書包 很 易拉 傷 膊 頭
慢條斯理的同學不會,貪快兼粗魯的同學机会大的。

選擇用拉捍型書包的家庭,通常孩子本身身型比較瘦小(客觀比較:家長比較心痛多些),需要自行及步行一段不短的路程。

至於有校車/褓母車接送的同學就沒需要用拉捍型書包。

作者: Yukyuk    時間: 13-10-22 09:29     標題: 引用:我小朋友個書包起碼都十幾二十磅+

原帖由 esmehouse 於 13-10-22 發表
我小朋友個書包起碼都十幾二十磅
分袋是辦法。最好有替換,不怕放在地下。

作者: esmehouse    時間: 13-10-22 10:15

我個小朋友都有責任感,幼稚園時已經自己背書包,上到小學當然都係啦,有時見佢放學出黎諗住幫佢背,佢一定話唔需要﹝因為唔想比老師、校長見到﹞,已經要咩個勁重書包,又要咩個食物袋,見到真係好心痛,唔好話小朋友呀,有時我咩十幾分鐘已經想 c 呀
作者: tutik    時間: 13-10-22 13:38

我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書, 勁重。忍唔住都係响淘宝買個簡單輕既cheap野書包,又好好多,至少唔使咩到個人仔向前傾.
作者: SY_Joanne    時間: 13-10-22 16:19     標題: 引用:我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書,+勁重

原帖由 tutik 於 13-10-22 發表
我開學買咗個什麽護脊減壓,加埋的書, 勁重。忍唔住都係响淘宝買個簡單輕既cheap野書包,又好好多,至少唔使咩 ...
請問是什麼書包?可以分享吓嗎?

作者: natnat519    時間: 13-10-23 00:08     標題: 引用:我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係

原帖由 ferrari2007 於 13-10-21 發表
我唔主張幫小朋友孭書包,所以幼稚園時都係阿仔自己搞掂
但升上小一後,個書包實在重!開學初期係2 ...
請問用邊隻牌子書包?

作者: tutik    時間: 13-10-23 13:23

回復 SY_Joanne 的帖子

之前既DR.X,再買既SEARCH淘宝, 見0.4KG就買,非常普通的。
作者: JTBGX    時間: 13-10-23 14:32

我仔返幼稚園時,書包自己背書包,我覺得好正常。返小學也都佢自己背,但我真是好擔心,壓彎佢,有時幫佢都唔要。                                                 就來考試日,前兩日我仔講比我聽,老師覺得佢嘅書包細咗d,唔通一年班背四年班嘅書包
作者: ferrari2007    時間: 13-10-23 16:25     標題: 引用:+本帖最後由+3X+於+13-10-22+08:40+編輯+\

原帖由 3X 於 13-10-22 發表

上年小一。同阿囡咩書包返学(步行七分鐘),我單膊咩,見人地成 ...
開頭孭雙膊我都唔慣都覺得低B架!但事實雙膊比單膊缷力好多,所以我都唔介意好睇與否喇

作者: ferrari2007    時間: 13-10-23 16:29     標題: 引用:Quote:原帖由+ferrari2007+於+13-10-21+發

原帖由 natnat519 於 13-10-23 發表
請問用邊隻牌子書包?
Disney護脊卡通書包咋,我覺得本身都幾輕身,(大人)孭雙膊唔覺重

圖片附件: myphoto.jpg (13-10-23 16:29, 180.31 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMDN8YTc4OGU1ZWF8MTcxNjg3OTM1MXww

作者: ferrari2007    時間: 13-10-23 16:37     標題: 引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

作者: ferrari2007    時間: 13-10-23 16:37     標題: 引用:但是你們留意下,+書包壓得很多小朋友都有駝

原帖由 lingchuling 於 13-10-21 發表
但是你們留意下, 書包壓得很多小朋友都有駝背的情況, 很多小朋友的腰都企不直,向前衝, 根本就是啲書太美觀, ...
我就係見到阿仔孭到頸位少少向前傾,先估到書包對佢黎講太重,仲見佢平時行路腰背都唔算太直!
真係唔想佢咁細個就成個駝背仔咁,所以我一定會幫下佢手(分書/代孭)

作者: 3X    時間: 13-10-23 17:53

回復 ferrari2007 的帖子

哈哈哈. 以前阿女番幼稚園, 見到d 大人同小學生仔女咩書包, 雙膊咩, 感覺好傻氣@@, 當時仲同自己講, 將來阿女番小學, 我一定吾會0甘同佢咩書包, 點知............... 小一只番了上學期, 我已經頂吾順要列入傻氣一派了-__-|||
作者: frenchfries    時間: 13-10-23 18:38     標題: 引用:回復+esmehouse+的帖子 +學校+還+規定+不+

原帖由 marble2004 於 13-10-20 發表

學校 還 規定 不 准 家長 幫,  使小朋友 有 極大 罪 疚 感 如果 我幫 他, 學校   ...
這種學校的校長或老師不配為人師表。請他們先自己每天揩本身體重1/3的重物上落5層樓維持3個月後,才有資格叫小朋友自己揹書包

作者: ydoris    時間: 13-10-24 15:11

我孭左幾年,要入醫院做手術..小朋友孭,畸形都有份,因為好細粒...孭吾到咁重啦..
作者: melodylee113    時間: 13-10-24 23:23     標題: 回覆:日日見住個小朋友要背住個勁重書包真係好心痛

我買送時特登拎個女個書包去磅,點知有成6,7斤

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5