教育王國

標題: 小朋友的聲音 [打印本頁]

作者: shirley_pot    時間: 13-10-24 10:45     標題: 小朋友的聲音

作者: apple8356    時間: 13-10-24 10:53

好文章!
但是媽媽聽不到孩子的聲音呀!  也看不見孩子的訴求呢。

媽媽心裡只有遠處遙不可及的  "神校"。
作者: bbq2008    時間: 13-10-24 10:53

對啊!感激有理智的父母,給我們提醒,不單是現在面前的東西,而是將來孩子的路怎樣走,失去的時間,再也不會回頭。

Thanks u.

作者: yuenkw    時間: 13-10-24 10:58

pity:
作者: shanshan16    時間: 13-10-24 11:05

好文章
作者: SUSANNALLEUNG    時間: 13-10-24 11:10

寫得好好

作者: TOKIN    時間: 13-10-24 12:06

"知道你上班辛苦,可上學未必輕鬆","而你的呵斥,更讓我喪失信心,喪失勇氣,喪失嘗試的欲望。" 
"人生的道路還很長很長,我不能保證我不會摔倒、不會失敗,不會膽怯、不會迷茫。媽媽,到那時,你能不能還像小時候教我學走路時一樣,對我說,大膽地走吧,不要怕,別緊張!"

"希望能在考試期,(=與囝囝囡囡的爭拗高峰期),令我哋做媽咪嘅,停一停,想一想"

作者: TIGERBAMA    時間: 13-10-24 12:12

作者: d-ma    時間: 13-10-24 12:14     標題: 回覆:小朋友的聲音

好一篇另家長反思嘅文章,謝謝分享。

作者: est    時間: 13-10-24 12:29

thanks for reminding us

作者: 大肥羊    時間: 13-10-24 12:29

女,我聽到的
作者: teambuilder    時間: 13-10-24 13:06

媽媽何嘗不是希望孩子做回乖寶寶。番學辛苦,難道番工又很輕鬆?看到媽媽變成魔鬼,卻不看看自己變成了什麼。這應該是說反叛期的青少年,不是k2生。
作者: shirley_pot    時間: 13-10-24 13:54     標題: 回覆:小朋友的聲音

作者: littlekkl    時間: 13-10-24 14:23     標題: 引用:出席多場的1st+2nd+面試,各位爸爸媽媽辛苦

原帖由 shirley_pot 於 13-10-24 發表
出席多場的1st 2nd 面試,各位爸爸媽媽辛苦了。辛苦的同時,請大家花小小時間看這篇文章。
-----
媽媽,不 ...
昨晚我對孩子發火,睇到

作者: vinvillalee    時間: 13-10-24 14:41

係時候自己要反思
作者: longlong09    時間: 13-10-24 14:48

作者: shirley_pot    時間: 13-10-24 15:05

作者: stefi    時間: 13-10-24 15:08     標題: 回覆:小朋友的聲音

我之前睇過,感同身受,睇到喊

作者: NT-1    時間: 13-10-24 16:30     標題: 回覆:小朋友的聲音

感謝分享。  一面讀,腦海一面浮現出自己與子女間角力的畫面。  大囡小二,細囝K3.  兩張滿面淚痕的臉蛋。。那種驚恐無助的眼神。。我很自責

作者: whychan777    時間: 13-10-24 16:39

對於已經迷失架我...對小孩怒目圓睜、說著刺耳的語言、對著她大叫大嚷...

這篇文章.....確實是一個當頭棒.....醒覺中....謝謝你一棒...
作者: HappiMom    時間: 13-10-24 16:58     標題: 回覆:小朋友的聲音

謝謝分享!!

作者: sammysnake    時間: 13-10-24 22:58

shirley_pot 發表於 13-10-24 15:05
回復 littlekkl 的帖子
希望你快快有好消息
作者: kwanlam818    時間: 13-10-25 05:35     標題: 回覆:小朋友的聲音

看完哭了,決定同阿囡講對不起,我愛你

作者: erniewellie    時間: 13-10-25 07:55     標題: 回覆:小朋友的聲音

我想兩夫婦意見一致都好重要,意見不同故然令人煩惱,另一半愛理不理亦使人壓力大增!

作者: shirley_pot    時間: 13-10-25 07:59     標題: 引用:看完哭了,決定同阿囡講對不起,我愛你 +

作者: rai_fc    時間: 13-10-25 09:06

thanks for sharing this.  
I just got really pissed at my boy few days ago as he has been so forgetful.  At the end, my husband said boy is like this and i am expecting a perfect kid..........
作者: qqbabe    時間: 13-10-25 10:49

rai_fc 發表於 13-10-25 09:06
thanks for sharing this.  
I just got really pissed at my boy few days ago as he has been so forgetf ...
same. i m not perfect but expect to raise a flawless child

作者: audrey420    時間: 13-10-25 10:52

作者: shirley_pot    時間: 13-10-25 12:33

作者: Ivyhoyeeling    時間: 13-10-25 16:25

感動
作者: elizatyy    時間: 13-10-25 18:24

可憐現代的孩子淪為考試和攞獎工具
作者: nicee    時間: 13-10-25 18:35

好,大家好好反醒
作者: Jane1983    時間: 13-10-25 19:14

久不久反省吓係好事,過得人過得自己,對人、對仔女要求要合理。

我見親戚鬧仔,個仔成績好好,又話咁樣未夠ga;游泳比賽亞軍,又話好失望。佢自己細個果陣亦吾見得好勤力、好多才多藝。
作者: MrBeast    時間: 13-10-25 19:54

因為很多父母當子女係dream baby, 即是自己有乜夢想,就希望子女為他們達到
作者: Jane1983    時間: 13-10-25 21:49

回復 MrBeast 的帖子

可能系,但小朋友吾傻,好快會發現吾合理,會反

作者: y3y    時間: 13-10-26 00:33

當初兒子出生時說過希望他健康快樂成長,奈何長大後卻越來越多要求。真係要時刻反醒
作者: janette_chan    時間: 13-10-28 10:09

我多數怒目圓睜嘅時侯唔係因為成績唔好,而係日常生活嘅小時,例如:我個女鍾意含飯唔吞(最後一啖飯可以喺個口一個鐘),或者叫到喉嚨痛都唔應你,咁請問呢啲情況又可以點唔發火.......
作者: shirley_pot    時間: 13-10-28 10:29

作者: shirley_pot    時間: 13-10-29 11:12

作者: mrspopeye    時間: 13-10-29 11:47

好文章!很感動!我也是K3家長,現在的孩子真的承受著太多壓力了!反思中.......
作者: yuenedmund    時間: 13-10-29 13:13

很感動的文章,好彩自己對小朋友要求唔高
作者: hoichun0813    時間: 13-10-29 16:21

作者: Elisecherry    時間: 13-10-30 21:58     標題: 回覆:janette_chan 的帖子

吃飯:可以罚佢下一餐無飯吃,唔需要閙。叫至都唔应:可以走到佢身邊,捉住佢對手,蹲下来,平视,然後嚴肅告訴他剛才的不禮貌,以及你将要给他的指示。

作者: karismanmama    時間: 13-10-30 22:03

謝分享
作者: Fatjane    時間: 13-10-31 11:23     標題: 回覆:小朋友的聲音

Thx for sharing this!!!

作者: shirley_pot    時間: 14-6-17 13:01

作者: sadsam    時間: 14-6-17 13:10

唔知小朋友何時才懂明白父母心呢~
作者: ckh311    時間: 14-6-17 13:10     標題: 回覆:小朋友的聲音

係呀,睇完好感動,講得好啱,點解佢bb嘅時候,自己可以有十足耐性+耐心慢慢教,邊教邊鼓勵,反而到而家開始長大d喇,自己嘅耐性同包容開始少咗,其實係我自己要反省下希望要一個開心健康嘅佢定變要佢變成一個讀書機器。thanks for sharing

作者: hkpapa852    時間: 14-6-17 13:23

回覆 shirley_pot 的帖子

感謝將此帖再分享.

希望各為家長記著, 孩子考/派/叩不到你/妳心中的學校, 不代表他/她們沒能力, 更不是他/她們的錯.

你/妳唔開心之餘, 你的孩子也一樣; 作為家長, 唔開心仲可以發洩, 但作為孩子, 他們可以怎樣?

考過學校考不到的, 孩子已經覺得自己比人差了一點, 派不到理想學校, 日日聽到父母嘆氣, 孩子一樣心煩, 但他/她可以怎樣? 和大人一樣發洩嗎? 發洩就俾父母話佢曳, 跟住又被人順勢因考/派不到"好學校"而被數落.... 那孩子還可以怎樣? 哭嗎? 哭出來可能俾人話: 我都未喊你喊咩呀?

孩子只沉默, 只能暗自傷心難過, 這是父母所樂見嗎?

孩子需要的, 其實不是一所好學校, 而是一對好父母, 一個有愛的家庭

學校能教孩子的, 只有幾年時間, 父母能教孩子的, 郤有數十年時間; 返學唔開心可以轉校, 如果返屋企唔開心, 可以點?

請各位家長想想吧 (我自己都要想想)

題外話: 忽然好想作篇: 丈夫的聲音 (老婆, 請不要對我發火!)

作者: shirley_pot    時間: 14-6-17 13:34     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

作者: ckh311    時間: 14-6-17 13:36     標題: 引用:我剛走過大家考小學的路,一家人互相鼓勵及

原帖由 shirley_pot 於 14-06-17 發表
我剛走過大家考小學的路,一家人互相鼓勵及支持,包容及了解是非常重要的。

我丈夫一直對的的支持及安慰, ...

作者: shirley_pot    時間: 14-6-17 13:49     標題: 回覆:sadsam 的帖子

作者: shirley_pot    時間: 14-6-17 13:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

作者: 喜樂果子    時間: 14-6-17 13:59

這篇文章正好在我迷失時出現, 我本來一直提醒自己一定唔可以O係小朋友INTERVIEW後有任何反應, 但最後我失敗了, 我一直很後悔, 個心好痛, 希望我要好好緊記這只是小朋友的第一個6年, 以後還有很多個6年, 很多個挑戰. 寶貝, 我們一起努力, 給6年時間大家, 我們要用實力去考學校, 再唔係靠政府呢個不完全既制度.
家長們, 大家一齊努力吧!!
作者: SillyPigPig    時間: 14-6-17 14:08

當頭棒喝...反省中...
作者: nillnill    時間: 14-6-17 16:48     標題: 引用:要小心點啊。。。用讚美的句法,可能會好受

原帖由 shirley_pot 於 14-06-17 發表
要小心點啊。。。用讚美的句法,可能會好受落
難道小朋友話打鼓嶺好就由佢去咩?
所以為前程計,總要試叩門。

作者: shirley_pot    時間: 14-6-17 18:10

作者: irenecfl    時間: 14-6-17 18:17     標題: 回覆:shirley_pot 的帖子

好好嘅一篇文章,哭了,因為我都因為叩門嘅情緒而影響到阿女,阿女,其實媽媽好愛你。

作者: wagi    時間: 14-6-17 21:04     標題: 回覆:小朋友的聲音

作者: paulinefll    時間: 14-6-17 21:38     標題: 回覆:小朋友的聲音

哭了,想起自己曾許下的心願'一生只要他活得快樂',真要寫下來提醒自己

作者: Obiepapa    時間: 14-6-17 21:55     標題: 回覆:小朋友的聲音

作者: xyzroom    時間: 14-6-17 22:04     標題: 回覆:est 的帖子

其實而家D小学生好慘

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-6-18 11:06

不是第一次看此文, 依然感動.
作者: 麥兜MaMa    時間: 14-6-18 11:08

我都十分努力去讚賞佢, 鼓勵佢.
但仍難免在佢處處搗亂時發火
作者: misswho    時間: 14-6-18 14:28

多謝分享。
作者: jesswong1029    時間: 14-6-18 18:14

我的仔仔, 呢排自己拿及發聲筆出來讀書,
可能面試見到d小朋友都好叻, 我見到又感動又心酸.
仲同我講有個同學仔識乘數表, 叫我買個比佢.
作者: Jane1983    時間: 14-6-18 18:25

回覆 jesswong1029 的帖子

小朋友受到激勵,識上進,好事!
作者: bobo101^*^    時間: 14-6-18 18:26     標題: 回覆:小朋友的聲音

多謝分享

作者: shirley_pot    時間: 14-6-20 11:44

作者: little_yolky    時間: 14-6-20 13:18

jesswong1029 發表於 14-6-18 18:14
我的仔仔, 呢排自己拿及發聲筆出來讀書,
可能面試見到d小朋友都好叻, 我見到又感動又心酸.
仲同我講有個同 ...
你個仔好乖呀, 無問題, 知恥近乎勇, 只要有上進既決心, 學習就水到渠成。我仿佛看到佢光明既未來。

作者: cutekiddy    時間: 14-6-20 16:10

hkpapa852 發表於 14-6-17 13:23
回覆 shirley_pot 的帖子

感謝將此帖再分享.

我可以COPY落FACEBOOK嗎?如可以,出處要寫咩?

作者: tssy    時間: 14-6-20 16:39     標題: 回覆:小朋友的聲音

我都要好好反省自己

作者: shirley_pot    時間: 14-6-20 17:31

作者: jesswong1029    時間: 14-6-20 18:06

little_yolky 發表於 14-6-20 13:18
你個仔好乖呀, 無問題, 知恥近乎勇, 只要有上進既決心, 學習就水到渠成。我仿佛看到佢光明既未來。:iloveit ...
希望不是3分鍾熱度, 如今年真的要在潮公讀書, 只能再勤力一些, 望明年可以去其它心儀學校.
今天我先跟仔仔講沒有其它學校收留, 他竟然跟我講, 媽媽你話考到頭1-3名就可以在樓下讀書.
原來這是他的目標.

作者: hkpapa852    時間: 14-6-20 18:21

回覆 cutekiddy 的帖子

我諗呢個係原作者http://blog.tianya.cn/blogger/post_read.asp?BlogID=3438220&PostID=44217839

作者: bbqyou    時間: 14-6-21 21:23     標題: 回覆:shirley_pot 的帖子

很好的文章,
事實上失敗是一件很好的事情。。。家長應從失敗當中學習怎樣去成功,
而非責怪子女為何會失敗。。。因為有很多不如意的結果是父母及子女不能控制的。。。

作者: shirley_pot    時間: 14-6-22 12:05     標題: 引用:很好的文章, 事實上失敗是一件很好的事情

作者: bbqyou    時間: 14-6-22 13:33     標題: 回覆:shirley_pot 的帖子

我只顧過往interview的失敗,
發覺應該責怪的是自己沒替小朋友做好準備。。。而非小朋友的無能。。。。所以要反醒的是自己。。。。始終6歲人仔不可能事事知悉呢!

作者: nillnill    時間: 14-6-22 14:10     標題: 回覆:bbqyou 的帖子

其實叩門本來就係一件成功率甚低的事。我小朋友由第一次叩門面試,到昨日經歷了9場,轉變幾大,以前成日坐唔正、答非所問、講野唔望人、無打招呼,到昨日頭頭事道,有禮貌、坐夠正,小動作都唔多見,進步好大。成功與否,真係不再重要,因為戰鬥力點都提升了。

作者: superccc    時間: 14-6-22 20:36     標題: 引用:一切隨心感應,無絕對的錯與對。 我有時在

原帖由 shirley_pot 於 13-10-24 發表
一切隨心感應,無絕對的錯與對。

我有時在問自己,他BB時我曾對著他說,只要你健康快樂地成長,媽媽已心滿 ...
但可惜好多媽媽只看成績,只看神校,擔心沒有好成績,將來生活便沒有希望

作者: elizatyy    時間: 14-6-22 20:41

可悲是有家長認為名校才是好學校、要谷到啲细路識飛為人生目標。
作者: shirley_pot    時間: 14-6-22 21:09     標題: 引用:Quote:原帖由+shirley_pot+於+13-10-24+發

作者: superccc    時間: 14-6-22 21:32     標題: 引用:Quote:原帖由+superccc+於+14-06-22+發表但

原帖由 shirley_pot 於 14-06-22 發表
每個家長都有不同的態度,沒有絕對的錯與對, 什麼是對小朋友最好? 最好的就令小朋友在合適的環境下去學習 ...
同意

作者: 320BeBe    時間: 14-6-22 22:46

睇完哭了,希望自己可以做返一個天使媽媽,自從由亞仔小一面試到現在,我都做晒文章所有衰嘢,現在雖然仲未叩門成功,但我已經接現實了,可能上天覺得佢應該係普通學校讀書會更適合他!隨緣啦! 其實而家D細佬真係好慘,成日凈係學嘢學嘢再學嘢!所以我假期點都同亞仔四處去玩,而家唔玩等幾時wor!
作者: piglet_be    時間: 14-6-22 23:34     標題: 引用:睇完哭了,希望自己可以做返一個天使媽媽,

原帖由 320BeBe 於 14-06-22 發表
睇完哭了,希望自己可以做返一個天使媽媽,自從由亞仔小一面試到現在,我都做晒文章所有衰嘢,現在雖然仲未 ...
me too.

作者: shirley_pot    時間: 14-6-23 10:05     標題: 引用:睇完哭了,希望自己可以做返一個天使媽媽,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5