教育王國

標題: 全軍覆沒!大家有何對策?? [打印本頁]

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 18:16     標題: 全軍覆沒!大家有何對策??

剛上網check連最后一個希望都失落左,大家有什么對策?因為不想小朋友讀官津的學校,因怕太谷及太多功課。現在還有希望嗎??仲可以做D咩? 好唔開心, 但唔可以俾小朋友知.
作者: Jessica_chung    時間: 13-10-31 18:20     標題: 回覆:mimi0129 的帖子

試下未截止學校(如啟基)或IS

作者: cherrieshum    時間: 13-10-31 18:21     標題: 回覆:mimi0129 的帖子

等大抽獎,或者明年報考二綫直資。

作者: erniewellie    時間: 13-10-31 18:23     標題: 引用:等大抽獎,或者明年報考二綫直資。 +

原帖由 cherrieshum 於 13-10-31 發表
等大抽獎,或者明年報考二綫直資。
會有邊幾間直資/私立第二輪收生?

作者: Jane1983    時間: 13-10-31 18:24

啟基無deadline,另外民生出年先報。

作者: siklingoi    時間: 13-10-31 18:28

林文燦舊年有第二輪招生.
作者: MrBeast    時間: 13-10-31 18:29

六月再戰,暑假最好有著落才book holiday
作者: mimi0129    時間: 13-10-31 18:31

回復 cherrieshum 的帖子

你的意思是repeat一年再考?D學校會唔會好介意收repeat的學生?邊D學校先算是二線?以今年的情況好似所謂的二三線都全線爆滿
作者: Melody_BB    時間: 13-10-31 18:38     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

先升官津小一,P2再插班!

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 18:42

回復 Melody_BB 的帖子

只怕P2人家的收生要求仲高.而且學位唔一定有.
作者: c-wong    時間: 13-10-31 18:54

repeat p1 if yours is a small b
作者: Melody_BB    時間: 13-10-31 19:04     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

朋友失意於直資,自行,派位和叩門, 最後小二都轉到很好的小學。

所以,不要放棄。

同時,讀過小一,更知道那類學校適合自己的孩子。

作者: moonychan    時間: 13-10-31 19:04     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

我朋友仔仔讀派位的好一般的小學,考頭3名,p2 插到播道

作者: anlywan    時間: 13-10-31 19:17     標題: 引用:朋友失意於直資,自行,派位和叩門,+最後

原帖由 Melody_BB 於 13-10-31 發表
朋友失意於直資,自行,派位和叩門, 最後小二都轉到很好的小學。

所以,不要放棄。
我現就這想!大家加油只要不放棄就有希望

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 19:26

回復 Melody_BB 的帖子

是!不要放棄! 大家加油.
作者: Gihoho    時間: 13-10-31 19:37

我未知晒結果,仲IN緊。
如果冇直資、私校,惟有大抽獎,P2再考插班。
作者: babymouse_to    時間: 13-10-31 19:43     標題: 回覆:Gihoho 的帖子

我想問如果係10月b,細仔,如果今年全部直資落空,我可以下年照讀政府p1,然後再報直資repeat P1 嗎?請問有冇人試過,成数高嗎?

作者: shanshanjojo63    時間: 13-10-31 19:55

回復 mimi0129 的帖子

Me2,,,
作者: chingcging    時間: 13-10-31 20:17     標題: 引用:我想問如果係10月b,細仔,如果今年全部直資

原帖由 babymouse_to 於 13-10-31 發表
我想問如果係10月b,細仔,如果今年全部直資落空,我可以下年照讀政府p1,然後再報直資repeat P1 嗎?請問有 ...
老實講,唔會高。俾得你插班就對你有一定要求。

作者: calbee6    時間: 13-10-31 20:20     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

今年interview見好多都好高大,實在唔似k3喎

作者: rainbowcov    時間: 13-10-31 20:28

mimi0129 發表於 13-10-31 18:16
剛上網check連最后一個希望都失落左,大家有什么對策?因為不想小朋友讀官津的學校,因怕太谷及太多功課。 ...
並不是所有官津的學校都谷的,總有一些比較輕鬆,你邊個網,看看幫唔幫到你。
作者: cherrieshum    時間: 13-10-31 20:37

我已經心灰意冷其實我是有要求的,如果口碑不好的直資或私校,我沒有興趣。我喜歡的學校又沒有著落,決定等運到,大抽獎去也!!
作者: evaken    時間: 13-10-31 20:42     標題: 回覆:babymouse_to 的帖子

我仔係就係例子,都係10月細仔,上年入唔到家姐間直資,派咗第一志願津校。今年再考家姐學校,已入到3rd。

作者: evaken    時間: 13-10-31 20:43     標題: 回覆:babymouse_to 的帖子

我仔係就係例子,都係10月細仔,上年入唔到家姐間直資,派咗第一志願津校。今年再考家姐學校,已入到3rd。

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 20:45

回復 calbee6 的帖子

我都覺得是好多好高大。直資唔俾人repeat小一咩?消息是否準確?
作者: loksumyan    時間: 13-10-31 20:45

evaken 發表於 13-10-31 20:43

...
你小朋友現在讀P1 or repeat K3?
作者: mimi0129    時間: 13-10-31 20:46

回復 evaken 的帖子

你仔仔是repeat小一咩?有人話直資唔收小一repeat. 可唔可以再分享下?
作者: evaken    時間: 13-10-31 21:13     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

小一生可唔可以再考小一,最理想係問番心儀學校。

作者: evaken    時間: 13-10-31 21:15     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

聽過哥哥讀SPCC, 妹妹第一年考唔入,照讀小一,第二年再考得咗。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-31 21:21

mimi0129 發表於 13-10-31 20:46

你仔仔是repeat小一咩?有人話直資唔收小一repeat. 可唔可以再分享下? ...
WindyChow  直資唔會收小一Repeat學生, 直資都係有政府Support !  發表於 半小時前 刪除

直資係可以收小一repeat生的, 肯定, 我仔間學校, 由2006年我女讀小一時已經有同學係讀左一年津校過黎repeat, 到而家都一直收緊

有無直資學校自己唔肯收就唔知喇

政府support唔關事,  難道同一間津校repeat就得, 轉另一間直資/津校repeat就唔得?

作者: shan1022    時間: 13-10-31 21:24     標題: 引用:今年interview見好多都好高大,實在唔似k3

原帖由 calbee6 於 13-10-31 發表
今年interview見好多都好高大,實在唔似k3喎
聽聞今年多咗07年細B報,父母覺得上年競爭大,所以今年先挑戰小一,由細B變超大B

作者: babymouse_to    時間: 13-10-31 21:26     標題: 引用:回復+calbee6+的帖子 我都覺得是好多好高

原帖由 mimi0129 於 13-10-31 發表
回復 calbee6 的帖子

我都覺得是好多好高大。直資唔俾人repeat小一咩?消息是否準確? ...
我都好想知,如果直資真係唔收repeat p1, 咁再入直資機會甚微

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-31 21:27

而家多左家長strategy係第一年考唔到心儀, 派左就叩門, 揀間最好, 讀住先, 然後又黎報名, 面試, 打算重讀, 另一方面, 小一去到4,5月時考插班, 然後一次過睇下手上有無offer, 自己小朋友又讀成點, 再作決定
作者: ajfamily    時間: 13-10-31 21:32

YW 係唔收小一生重考小一,你地可睇番個收生準則。
作者: evaken    時間: 13-10-31 21:33     標題: 回覆:mimi0129 的帖子

我仔仲矮過K3 d男仔 返學年年排第一

作者: shan1022    時間: 13-10-31 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+13-10-31+發

原帖由 erniewellie 於 13-10-31 發表
會有邊幾間直資/私立第二輪收生?
好多直資/私小响6月大抽獎後都有第二輪招生,留意佢地website就知,我仔上年就大抽獎差,即時上網check之前心儀同一D二線私小,最後入到間我認為適合阿仔既私小!所以唔使氣餒,加油!我 女今年如全軍覆沒,大抽獎又超差,都會同哥哥一齊!

作者: ha8mo    時間: 13-10-31 21:36

作者: anlywan    時間: 13-10-31 21:48     標題: 引用:而家多左家長strategy係第一年考唔到心儀,+

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-31 發表
而家多左家長strategy係第一年考唔到心儀, 派左就叩門, 揀間最好, 讀住先, 然後又黎報名, 面試, 打算重讀,  ...
多謝你分享!

作者: bubblegummy    時間: 13-10-31 21:56     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

唉…我大仔都暫時係乜都無,真希望大抽獎一擊即中!

作者: evaken    時間: 13-10-31 22:04     標題: 回覆:bubblegummy 的帖子

睇現時小一都咁激烈,有細佬妹跟尾,都係讀官津校穩陣。

作者: jaycee_mami    時間: 13-10-31 22:04

Charlotte_mom 發表於 13-10-31 21:21
直資係可以收小一repeat生的, 肯定, 我仔間學校, 由2006年我女讀小一時已經有同學係讀左一年津校過黎repea ...
請問小一repeat生係咪佔好少數, 只係零星個案?  因為真係唔多聽見有人去考另一間小學repeat小一, 反而插班就聽得多.  

作者: luluhaha    時間: 13-10-31 22:22

jaycee_mami 發表於 13-10-31 22:04
請問小一repeat生係咪佔好少數, 只係零星個案?  因為真係唔多聽見有人去考另一間小學repeat小一, 反而插班 ...
我見好多小朋友是未讀K3,K2跳到私校P1,再考其他直資,應該也無優勢可言,英基例外?
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-31 22:25

jaycee_mami 發表於 13-10-31 22:04
請問小一repeat生係咪佔好少數, 只係零星個案?  因為真係唔多聽見有人去考另一間小學repeat小一, 反而插班 ...

咁當然唔多啦, 唔係個個家長都想自己小朋友repeat, 覺得side左時間, 所以我咪話一路讀, 一路考(準備repeat), 一路試插班最後至決定lor, 如果小朋友本身讀得唔錯, 好多家長最後都係選擇升小2, 除非真係超級鐘意某一間學校, 一定要入啦
作者: babymouse_to    時間: 13-10-31 22:25     標題: 引用:而家多左家長strategy係第一年考唔到心儀,+

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-31 發表
而家多左家長strategy係第一年考唔到心儀, 派左就叩門, 揀間最好, 讀住先, 然後又黎報名, 面試, 打算重讀,  ...
如果目的只係想再考直資,請問大家應該repeat k3 還是 repeat p1 呢?

作者: GLAU530    時間: 13-10-31 22:31     標題: 回覆:babymouse_to 的帖子

我會先上P1,等小朋友學習小一的課程再出年再來過!

作者: chingcging    時間: 13-10-31 22:44     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-10-31+21:2

原帖由 jaycee_mami 於 13-10-31 發表
好多時學校收到來年插班嘅application,經過筆試覺得程度爭啲,上p2有機會排尾,但又至於要reject, 咁會安排repeat p1,一來唔想整衰自己學校,2來小朋友亦冇咁吃力。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-31 23:09     標題: 引用:Quote:原帖由+jaycee_mami+於+13-10-31+發

原帖由 chingcging 於 13-10-31 發表
好多時學校收到來年插班嘅application,經過筆試覺得程度爭啲,上p2有機會排尾,但又至於要reject, 咁會安 ...
咁反而我無聽過咁。收插班間間都揀最叻,如果吾夠top學校未必想收(收個叻既入小一都未必會揀個marginal掛)

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 23:16

我覺得re唔repeat言之尚早,因呢個游戲仲未完!好好準備profolio,再嘗試向心儀學校叩門。當然還有抽獎未玩。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-31 23:16     標題: 引用:我覺得re唔repeat言之尚早,因呢個游戲仲未

原帖由 mimi0129 於 13-10-31 發表
我覺得re唔repeat言之尚早,因呢個游戲仲未完!好好準備profolio,再嘗試向心儀學校叩門。當然還有抽獎未玩 ...
或者中頭獎呢

作者: amy28    時間: 13-10-31 23:35

考直資或私校要留意收生出生年䶖,唔係個個都可以再考小一
作者: chingcging    時間: 13-10-31 23:50     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-31+發表

咁反而我無聽過咁。收插班間間都揀最叻,如果吾夠top學校未必想收(收個叻既入小一都未必會揀個marginal掛 ...
我以前做嗰間會咁。好多時係外區想考入嚟嘅,校長唔會咁易放位。

作者: chingcging    時間: 13-10-31 23:52     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

呢班好多係考p1衰咗,又寫信,又"矮"又西咁…好多時都offer repeat。亦試過p2插入,升唔到班。

作者: mimi0129    時間: 13-10-31 23:56

回復 chingcging 的帖子

其實可能直接考小一會更好。插班的話其實風險都大,有時系課程上有好大的唔同所以程度上都會有出入。
作者: hoihoima    時間: 13-11-1 00:02

”小一生可唔可以再考小一“

男拔去年小一收了小一重讀。

作者: chingcging    時間: 13-11-1 00:05     標題: 引用:回復+evaken+的帖子 ”小一生可唔可以再考

原帖由 hoihoima 於 13-11-01 發表

”小一生可唔可以再考小一“
佢應該係插p2不成repeat?

作者: cc0813    時間: 13-11-1 00:15     標題: 回覆:cherrieshum 的帖子

請問邊啲屬二線直資?請指教

作者: Valy    時間: 13-11-1 10:57

作者: AgapePa    時間: 13-11-1 11:23

我親眼見過有考生揸住小學手册去考TSL
作者: gccng0    時間: 13-11-1 11:26

AgapePa 發表於 13-11-1 11:23
我親眼見過有考生揸住小學手册去考TSL
可能佢地上年都唔夠其他小一生爭,今年先要再黎過。
作者: calbee6    時間: 13-11-1 11:37     標題: 引用:Quote:AgapePa+發表於+13-11-1+11:23+我親

原帖由 gccng0 於 13-11-01 發表
可能佢地上年都唔夠其他小一生爭,今年先要再黎過。
好正常,細B既好處考多年

作者: Anmarcus    時間: 13-11-1 12:00

回復 c-wong 的帖子

我都有咁嘅打算... 因為我果個係細仔, 一係就 repeat  P1, 試下再考直資/私校, 我都覺得如果做插班 P2 好似難啲
作者: babymouse_to    時間: 13-11-1 12:10     標題: 引用:回復+c-wong+的帖子 我都有咁嘅打算...+因

原帖由 Anmarcus 於 13-11-01 發表
回復 c-wong 的帖子

我都有咁嘅打算... 因為我果個係細仔, 一係就 repeat  P1, 試下再考直資/私校, 我都覺 ...
我都係咁唸

作者: COE1205    時間: 13-11-1 12:35

無waiting?
作者: AgapePa    時間: 13-11-1 12:38

現在只是11月1日,全軍覆沒無問題.
將在兵齊,  現在應該重組軍心, 退守2線,
重新練兵,  重整旗鼓,  重讀兵法,  重整軍備.......
下月攻堅,  全軍出擊, 攻無不克, 戰無不勝. 戰至最後.

作者: behappydad    時間: 13-11-1 12:50     標題: 引用:先升官津小一,P2再插班! +

原帖由 Melody_BB 於 13-10-31 發表
先升官津小一,P2再插班!
agree

作者: pris626    時間: 13-11-1 13:11     標題: 引用:我朋友仔仔讀派位的好一般的小學,考頭3名

原帖由 moonychan 於 13-10-31 發表
我朋友仔仔讀派位的好一般的小學,考頭3名,p2 插到播道
我朋友的囝囝讀播道而我囡讀地區津校,唔覺得朋友的囝囝讀得特別開心,而我囡讀津校佢自己又好享受小學生活,冇乜特別事另佢唔開心,我自己唔覺得兩者有好大分别。今年升中我囡升官津band1而我朋友的囝囝升播道band2,朋友正擔心囝囝能否順利在六年後升上大學因播道中学的入U率並不出衆,當然六年後各中學嘅入U率又可是另一番境象。其實小朋友適應力強而讀書能力個個都唔同,所謂塞翁失馬,焉知非福,冇非過份緊張。

作者: theodorechung    時間: 13-11-1 13:19

回復 pris626 的帖子

好鼓舞呀!
作者: moonychan    時間: 13-11-1 13:57

pris626 發表於 13-11-1 13:11
我朋友的囝囝讀播道而我囡讀地區津校,唔覺得朋友的囝囝讀得特別開心,而我囡讀津校佢自己又好享受小學生活 ...

我都有聽人分析, IF 留響津小, 做BAND 1 生, 好過去名氣多點的小學做BAND 2 OR BELOW 同埋升上去都係 BAND 2 的中學, 轉出來又轉唔到..............

作者: w_y    時間: 13-11-1 14:50

谷唔谷, 唔完全關官津定直資私立事. 有直私可以谷到你半死, 加上面試成功幾乎個個都係精英分子, 有比較可能仲辛苦, 有官津反而可以相對輕鬆. 呢個時候, 拎住你本區的小學概覽, 收下風聲, 睇下點步署大抽獎, 揀一間合適先.
作者: cherrieshum    時間: 13-11-1 14:56

AgapePa 發表於 13-11-1 12:38
現在只是11月1日,全軍覆沒無問題.
將在兵齊,  現在應該重組軍心, 退守2線,
重新練兵,  重整旗鼓,  重讀兵 ...

我只集中報考一線學校,很多二線看不上眼。你有沒有二線口碑好的英文小學推介呢?
作者: AgapePa    時間: 13-11-1 15:19

cherrieshum 發表於 13-11-1 14:56
我只集中報考一線學校,很多二線看不上眼。你有沒有二線口碑好的英文小學推介呢? ...
St. Joseph, 福小 又看得上眼嗎?

作者: TOKIN    時間: 13-11-1 15:34

我那個都係12月細b, 諗住跟家姐照上津校P1, 自己愚見認為若果讀得好的開心的, 即是對小朋友來講, 係一間合適佢既學校, 就無謂再轉來轉去, 除非係一線既一條龍校, 但人家都要你成績標青, 談何容易
其實, 直資小學都係比較少d功課, 但好多直資小學進取家長都會上好多額外野, timetable 一樣 full full 的, 唔想太 hea, 都好矛盾
聽好多人講細b上到小四就會唔見有差距, 做家長要重拾對自己小朋友信心, 重新裝備, 大家加油 !

作者: cherrieshum    時間: 13-11-1 17:15     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+14:56+

原帖由 AgapePa 於 13-11-01 發表
St. Joseph, 福小 又看得上眼嗎?
OK!但是我已錯過了報名,請問這些學校會有下一輪申請嗎?

作者: AgapePa    時間: 13-11-1 17:27

cherrieshum 發表於 13-11-1 17:15
OK!但是我已錯過了報名,請問這些學校會有下一輪申請嗎?
St. Joseph Anglo-Chinese 小二有很多人轉校,可以出年插小二

作者: cherrieshum    時間: 13-11-1 18:00     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+17:15+O

St. Joseph Anglo-Chinese 小二有很多人轉校,可以出年插小二
小二插班, 太遙遠了! 志要找到小一。

作者: Carmen2004    時間: 13-11-1 18:18

Don't give up yet.... there is a long way to go until next June.
作者: 陳皮爸媽    時間: 13-11-1 18:31     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+17:15+O

點解咁多人走?好谷?

作者: 甘恩    時間: 13-11-1 18:50

陳皮爸媽 發表於 13-11-1 18:31
點解咁多人走?好谷?
據我所知,成績好的去插班更名的小學。
作者: mimi0129    時間: 13-11-1 18:52

唔知點解,知道全軍覆沒曬之后,心情反而輕松左少少。起碼無前排禁down。依家反而積極甘諗諗下一部應該點做。大家好好加油啦
作者: Gihoho    時間: 13-11-1 20:01

抖一陣,再嚟過,等6月再叩門。
作者: Gihoho    時間: 13-11-1 20:02

6月叩門時,好似學校可以考筆試。
作者: po770    時間: 13-11-1 23:22

回復 AgapePa 的帖子

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-11-1 23:55     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

Don't worry,Every thing gonna be all right!

作者: superccc    時間: 13-11-1 23:58     標題: 回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

等大抽獎,不用灰心

作者: hoihoima    時間: 13-11-2 02:06

回復 chingcging 的帖子

那位學生的家長強烈喜愛男拔,非卿不娶,重讀一年級或插二年級都無所謂。
作者: Stinkypig    時間: 13-11-2 07:42     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-11-01+發表St.

原帖由 陳皮爸媽 於 13-11-01 發表
點解咁多人走?好谷?
我有朋友個仔都係P2轉走,因太谷,連英文字寫得唔靚,都勁俾老師捉,攪到小朋友同家長都好困擾

作者: cherrieshum    時間: 13-11-2 09:01     標題: 引用:等大抽獎,不用灰心 +

原帖由 superccc 於 13-11-01 發表
等大抽獎,不用灰心
大抽獎,講運氣!
好運沒份,衰運大把!幾千人才有一個病例的,阿仔中了!幾年後,希望能做手術!

作者: bckwong    時間: 13-11-2 10:02

何必太執著呢~ 大把人讀津校!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5