教育王國

標題: 今日學之園K1 Interview [打印本頁]

作者: fixedstar99    時間: 13-11-8 15:34     標題: 今日學之園K1 Interview

請問大家覺得點啊?
作者: fungjo    時間: 13-11-8 16:07     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

In左幾間學校覺得今日安排最好

作者: daisylhn    時間: 13-11-8 16:47

我見青衣, 覺得太嘈, 攪到個女好鬼扭
作者: FATBJ    時間: 13-11-8 17:00     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

你地覺得K1 考既野算唔算深呀?

作者: myemmie    時間: 13-11-8 17:50     標題: 回覆:FATBJ 的帖子

安排好好!可惜我個仔扭眠瞓,第一部份完全唔啋老師!衰硬!

作者: annayu    時間: 13-11-8 18:35     標題: 引用:請問大家覺得點啊?

原帖由 fixedstar99 於 13-11-08 發表
請問大家覺得點啊?
吾ok, 個process係利好大B。

作者: ^GGmami^    時間: 13-11-8 18:45     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

其實聽校長講果part係咪計分 但校長又話已in完

作者: francoma    時間: 13-11-8 18:51

其實聽校長講果part係咪計分 但校長又話已in完

校長一定可以加或減分哪。
作者: ytw    時間: 13-11-8 18:55     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

真的較利大b, 尤其第一part

作者: fafapot    時間: 13-11-8 19:00     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

我冇去 in, 請問題目深嗎?

作者: myemmie    時間: 13-11-8 19:17     標題: 回覆:fafapot 的帖子

我覺得唔算深,都預咗係問呢類型嘢,我估好多小朋友都答到,除咗我個仔!因為佢扭眼瞓,老師問乜都唔答。

作者: i_love_pampers    時間: 13-11-8 19:39     標題: 引用:我覺得唔算深,都預咗係問呢類型嘢,我估好

原帖由 myemmie 於 13-11-08 發表
我覺得唔算深,都預咗係問呢類型嘢,我估好多小朋友都答到,除咗我個仔!因為佢扭眼瞓,老師問乜都唔答。
: ...
請問in 咗幾耐?

作者: myemmie    時間: 13-11-8 19:40     標題: 回覆:i_love_pampers 的帖子

全程約45分鐘,唔使一個鐘。

作者: kissobaby    時間: 13-11-8 20:35     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

請問in乜?我個女聽日 in有d緊張....thx

作者: daisylhn    時間: 13-11-8 20:47     標題: 引用:我覺得唔算深,都預咗係問呢類型嘢,我估好

我覺得問的都係生活性嘢,應該點都答到啲,但好睇平日家長點教小朋友……好似筆有咩用、碗攞來做咩呀咁。
顏色都有問少少,睇故事書然後講比老師聽

作者: Crystalspman    時間: 13-11-8 20:53     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

9月b女,遇到阿女唔答嘅問題,老師只係不斷重複咁問,冇咩引導,所以佢緊張唔肯答我都覺得正常,不抱希望

作者: daisylhn    時間: 13-11-8 21:10     標題: 引用:我覺得唔算深,都預咗係問呢類型嘢,我估好

我覺得問的都係生活性嘢,應該點都答到啲,但好睇平日家長點教小朋友……好似筆有咩用、碗攞來做咩呀咁。
顏色都有問少少,睇故事書然後講比老師聽

作者: Maibubuu    時間: 13-11-8 21:21     標題: 回覆:FATBJ 的帖子

作者: fixedstar99    時間: 13-11-8 21:41

回復 daisylhn 的帖子

同上年N1 interview差唔多喔~
作者: quarterday    時間: 13-11-9 00:46     標題: 引用:超淺!我嫌問得唔夠多同深不過佢K1冇全日班,

原帖由 Maibubuu 於 13-11-08 發表
超淺!我嫌問得唔夠多同深不過佢K1冇全日班, 應該唔會讀Lu..
我都覺太淺

作者: bb8886    時間: 13-11-9 01:07     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

安排非常好,係我in過最好的一間!
至於part 1的考試,我覺得好淺,比傳聞中簡單!但要視乎小朋友的心情同即場表現. 有時小朋友明明識,但唔肯配合答問題,咁都冇辦法~

作者: jkhung    時間: 13-11-9 01:55

我覺得佢份小禮物最有用同真係有heart!
好過有間名幼比瑞士塘!!!!!!!
作者: Maibubuu    時間: 13-11-9 07:17     標題: 回覆:quarterday 的帖子

作者: Maibubuu    時間: 13-11-9 07:17     標題: 回覆:jkhung 的帖子

作者: kwanym    時間: 13-11-9 14:14     標題: 引用:超淺!我嫌問得唔夠多同深不過佢K1冇全日班,

原帖由 Maibubuu 於 13-11-08 發表
超淺!我嫌問得唔夠多同深不過佢K1冇全日班, 應該唔會讀Lu..
今日in完,我都覺好淺,不過阿仔在最後一part無耐性,成日話要走,唔知会否扣分呢?

作者: dbchu    時間: 13-11-9 14:32     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

學之園着重家校合作,題目深淺會唔會唔係重點?係

作者: mama_ming    時間: 13-11-9 14:38     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

作者: ^GGmami^    時間: 13-11-9 14:47     標題: 引用:知唔知幾時出result? +

原帖由 mama_ming 於 13-11-09 發表
知唔知幾時出result?
你in邊間?校長無講咩?

作者: fixedstar99    時間: 13-11-9 14:49

回復 kwanym 的帖子

今日我個女頭2 part 本來OK,但係第3part,同臺個小朋友又扭計又亂扔野,最後因大喊而被老師請出課室。我個女本來一直好安靜自己睇書,點知被同臺小朋友又扭又喊嚇襯,跟住佢喊佐一陣,要老師比張tissue佢。老實講,如果係因為呢個原因而令小女入唔到學之園,我真係覺得好傷心呀
作者: kwanym    時間: 13-11-9 15:06     標題: 引用:回復+kwanym+的帖子 今日我個女頭2+part+

原帖由 fixedstar99 於 13-11-09 發表

今日我個女頭2 part 本來OK,但係第3part,同臺個小朋友又扭計又亂扔野,最後因大喊而 ...
我諗唔会咁易扣行呀!

作者: FATBJ    時間: 13-11-9 15:28     標題: 引用:回復+kwanym+的帖子 今日我個女頭2+part+

原帖由 fixedstar99 於 13-11-09 發表

今日我個女頭2 part 本來OK,但係第3part,同臺個小朋友又扭計又亂扔野,最後因大喊而 ...
你in邊間學之園?

作者: SharonMommy    時間: 13-11-9 16:15

The English part is difficult. My girl does not know it. Will it fail ?
作者: mama_ming    時間: 13-11-9 17:11     標題: 回覆:^GGmami^ 的帖子

作者: Cattdogg    時間: 13-11-9 17:36

係咪間間唔同,我in青衣要數有幾多膠圈,認數字無問題但叫佢數就真係吾識,有5個膠圈
作者: kwanym    時間: 13-11-9 17:57     標題: 引用:知唔知幾時出result? +

原帖由 mama_ming 於 13-11-09 發表
知唔知幾時出result?
2/12

作者: Joanneho711    時間: 13-11-9 17:57     標題: 回覆:Cattdogg 的帖子

我想知佢今年收幾多人

作者: fixedstar99    時間: 13-11-9 18:38

回復 Cattdogg 的帖子

我都系in 青衣,但冇數數,而係問顏色喔!
作者: kbi    時間: 13-11-9 18:48     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

囡囡讀緊學之園英普k1,據我同亞囡上適應週時觀察,所有小朋友完全聽得明net teacher 講既野,同埋可以坐定定上堂,第一堂已經識擧手點名,同話比老師聽自己既Christian name,我諗同佢地揀人既標準有關。

作者: chumiguan    時間: 13-11-9 19:02     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

我今日in 海帆校,我覺得個流程係in過最好。唔使等好耐。等嗰時又有得玩。安排得好好。
In 內容我唔會用淺黎形容,我覺得只係適合呢個年紀考嘅。有超大B又有細B,  考嘅算係中間位。第一part英文group in考跟老師唱歌做動作,考生果,同老師interact Hi Five. Part 2 individual in 考中文老師問名,打招呼,之後俾幅圖佢抽咭配對,之後問物件名稱,最後走講bye bye 去睇書. Part 3 係家長填問卷,填完問卷, 主任逐個小朋友叫出去交問卷及擺返好支筆。主任跟著問小朋友叫咩名,今日開唔開心。送禮物時叫小朋友同媽咪去超市買嘢知唔知。送禮物要講thank you 同拜拜。
我阿女之前in全部唔出聲,今日全部有答,out of my expectation!
如果唔收,我估應該係我地塞車遲大到。係我自己遲到人地扣曬印象分都好應該!
不過真的欣賞成個interview 安排。對間school 印象好好.
Oh, only 扣分之處係part 1前啲普通話老師比較樣貌"黑"小小,可能已做左成日好攰無力支持好友善表情及語氣啩!

作者: kwanym    時間: 13-11-9 20:03     標題: 引用:我今日in+海帆校,我覺得個流程係in過最好

原帖由 chumiguan 於 13-11-09 發表
我今日in 海帆校,我覺得個流程係in過最好。唔使等好耐。等嗰時又有得玩。安排得好好。
In 內容我唔會用淺 ...
其實part three 計唔計分?校長一开始就話今天面試已經完了,我地傾下計,小朋友可以在後面玩玩具而家長在前面傾!

作者: MMAAXX    時間: 13-11-9 20:13     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話要收返唔駛再填,跟著校長就入裡講少少野然後問家長仲有冇問題,之後立即就排禮物然後bye bye,我估佢哋冇咩位所以都唔位嘥大家時間

作者: suki224    時間: 13-11-9 20:23

kwanym 發表於 13-11-9 20:03
其實part three 計唔計分?校長一开始就話今天面試已經完了,我地傾下計,小朋友可以在後面玩玩具而家長 ...
我個女頭兩part 我覺得超excellent,但第3part 未入校長度已大喊話要走,入到課室keep住大喊,又唔肯坐,要老師比公仔氹,都唔得,最後仲撞到個咀,超級大喊,我覺得係計分law, 我見老師在邊不停寫野,又一定要小朋友坐紅色櫈,家長坐黃色,如果唔計分就唔會要求點坐,而家真係一肚眼淚
作者: jonlyone    時間: 13-11-9 20:36     標題: 回覆:suki224 的帖子

我都覺得第 3 part 計分,講到明要邊個小朋友坐邊張凳。有個小男孩坐低後郁身郁勢猛搖腳,我見老師即刻低頭 mark 野。

作者: cscsmlkyh    時間: 13-11-9 20:55     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

的確比我想像中淺,雖然我b 都唔係好肯講野同理個先生,仲不斷話要出去玩。

不過佢唱歌果part 兩group 一齊in 真係影響,我b 聽到隔離拍手同有聲就唔肯聽自己個先生講野。

仲要我隔離又坐個不斷郁不斷嘈,我女就係咁望住個小朋友......

唉,雖然我好可憐果位媽媽,不過我都好可憐我自己呀!!

作者: kwanym    時間: 13-11-9 21:49     標題: 引用:我都覺得第+3+part+計分,講到明要邊個小朋

原帖由 jonlyone 於 13-11-09 發表
我都覺得第 3 part 計分,講到明要邊個小朋友坐邊張凳。有個小男孩坐低後郁身郁勢猛搖腳,我見老師即刻低頭 ...
我在part three 時,老師無指定小孩要坐边,仲話唔想坐前面的小孩可以坐在後面玩玩具!我仔仔开頭主動坐前面,之後他好悶就話要老!仲自己行咗去門口話要走!校長話派玩具時又乖乖回去!

作者: kwanym    時間: 13-11-9 21:53     標題: 引用:我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話

原帖由 MMAAXX 於 13-11-09 發表
我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話要收返唔駛再填,跟著校長就入裡講少少野然後問家長仲有冇問題, ...
其實part three 係咪唔計分??个个in都唔同嘅?係咪純粹校長出來招待下d家長?

作者: princesssnowy    時間: 13-11-9 22:26     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老師有mark 分架

作者: chumiguan    時間: 13-11-9 22:33     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

我下午in 海帆校又無校長,又無指定坐咩色櫈。可能唔同學校唔同interview approach.

作者: bettychan4u    時間: 13-11-9 22:45

今日係日出康城interview, 遇到個非常差的中文老師, 不詳談, 但分享一條最有趣問題, 問小朋友有無讀PN,我諗小朋友只知有無番學,唔會知乜野叫PN,對這校感到非常失望。本身是心儀學校,今天知道除了看track record,老師是否encouraging更重要。
作者: rgalc    時間: 13-11-9 22:50

作者: kwanym    時間: 13-11-9 22:57     標題: 引用:校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老

原帖由 princesssnowy 於 13-11-09 發表
你in 边間呀?

作者: kwanym    時間: 13-11-9 23:00     標題: 引用:校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老

原帖由 princesssnowy 於 13-11-09 發表
校長講明已經interview 完畢,但又計分,咁古惑

作者: fixedstar99    時間: 13-11-10 14:50

回復 princesssnowy 的帖子

我in 青衣灝景校,老師之前冇交代清楚幾時上去交問卷,結果有一兩個在校長講野果時就上去交問卷,有D小朋友在校長講完之後一窩蜂上去交問卷,校長根本來不及派禮物,小朋友就算拿佐禮物都冇機會講多謝喔,感覺亂成一團!
作者: FATBJ    時間: 13-11-10 14:54     標題: 回覆:今日學之園K1 Interview

我覺得個李校長都幾cool

作者: tenko    時間: 13-11-10 14:58

其實得咁少位, 就算表現ok都無諗住會考到! 我仔part 3睇住本動物書唱old mcdonald , 去kv st cat叫佢唱又唔唱, 真係吹脹
作者: fixedstar99    時間: 13-11-10 15:01

回復 cscsmlkyh 的帖子

同感,我都覺得同一課室隔離果組的聲音好易分散小朋友注意力~ 甚至在問卷度我都提到呢個問題,希望唔會令到佢地唔中意。。。。
作者: suki224    時間: 13-11-10 18:03

我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係大堂玩sir滑梯係幾好for warm up, 預先同佢講玩到老師叫名就要去見老師先,見完就可以再去玩sir滑梯,in 完第一間課室,出黎要經過甘多人同滑梯,佢已經眼望望好想去玩,但都好乖甘跟我去第2個課室,點個in完出黎仲要去第3個課室,再一次比佢見到個滑梯,佢已經無耐性,唔肯再去第3個課室,夾左佢入去,剩係得書,仲要齋坐,最後就痴左線song 喊
作者: confidence    時間: 13-11-10 18:11     標題: 引用:我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係

原帖由 suki224 於 13-11-10 發表
我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係大堂玩sir滑梯係幾好for warm up, 預先同佢講玩到老師叫名就要去 ...
唔好太擔心,我唸好多b都係咁,囡囡前2part good job已經好好!

作者: suki224    時間: 13-11-10 20:11

其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過甘多關,又要無雜念,真係要睇佢心情,講真,問既野我覺得所有小朋友都會識,睇下佢彩唔彩你啫,甘就要決定佢既命運,好殘忍,甘細個就要好似大人甘咩都競爭,
作者: kwanym    時間: 13-11-10 20:54     標題: 引用:其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過

原帖由 suki224 於 13-11-10 發表
其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過甘多關,又要無雜念,真係要睇佢心情,講真,問既野我覺得所有小 ...
同意,其實interview 考嘅題目應該係返咗学老師教授才懂,而家調翻轉要学前就識

作者: DevilPig    時間: 13-11-11 08:48     標題: 引用:Quote:原帖由+suki224+於+13-11-10+發表其

原帖由 kwanym 於 13-11-10 發表
同意,其實interview 考嘅題目應該係返咗学老師教授才懂,而家調翻轉要学前就識

...
但係亦真係有小朋友未返學已經識,又或者答唔中 model answer, 但有 creative answer, 咁果D咪會高分D,易入D囉,千幾人 application , 只收 三十幾個學位,深少少,易揀D麻

作者: venusko2    時間: 13-11-11 09:16     標題: 回覆:Cattdogg 的帖子

你哥個係幾月b?我哥個10月,冇叫佢數膠圈,我in凱帆校

作者: venusko2    時間: 13-11-11 09:18     標題: 回覆:MMAAXX 的帖子

我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講埋枱上兩本書俾阿女聽

作者: venusko2    時間: 13-11-11 09:24     標題: 引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+13-11-09+發表

原帖由 kwanym 於 13-11-09 發表
其實part three 計唔計分?校長一开始就話今天面試已經完了,我地傾下計,小朋友可以在後面玩玩具而家長 ...
我in凱帆冇校長講野,要填問卷

作者: kwanym    時間: 13-11-11 09:51     標題: 引用:Quote:原帖由+kwanym+於+13-11-10+發表同意

原帖由 DevilPig 於 13-11-11 發表
但係亦真係有小朋友未返學已經識,又或者答唔中 model answer, 但有 creative answer, 咁果D咪會高分D,易 ...
你報边間?咁多人apply!???

作者: kwanym    時間: 13-11-11 09:52     標題: 引用:我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講

原帖由 venusko2 於 13-11-11 發表
我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講埋枱上兩本書俾阿女聽
可能間間唔同!!

作者: Jasmin映    時間: 13-11-11 10:41

我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他家長分享既一樣,無數過膠圈,只係最尾果Part由葉校長親自入來收卷,個別問每個小朋友問題及送禮物,最尾果Part係一定會計分的,而且係Out唔Out你既關鍵,上年我囡頭兩Part也是卓越表現,但最後果Part係我填問卷時喊左,即使主任入來後已平伏心情並有和主任溝通但都係衰左=.=..
作者: kwanym    時間: 13-11-11 11:30     標題: 引用:我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他

原帖由 Jasmin映 於 13-11-11 發表
我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他家長分享既一樣,無數過膠圈,只係最尾果Part由葉校長親自入來收卷 ...
咁我預咗我仔仔唔得啦!!

作者: j830syp    時間: 13-11-11 11:43

I interviewed Olympic one too.. Principal asked my son where are the wheels on the paper car, my son kept on looking at the car without answering her..just take this time as experience as my target is next Mar N class interview.. my son is Nov 2011 BB, i want him to be BIG B...

作者: DevilPig    時間: 13-11-11 15:23     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-11-11+發表但

原帖由 kwanym 於 13-11-11 發表
你報边間?咁多人apply!???
係上年青衣分校校長講,過千份 application, 叫大家唔好打電話 check result

作者: cscsmlkyh    時間: 13-11-11 15:39     標題: 回覆:suki224 的帖子

exactly!!  真係好難為個小朋友,一開始玩,都未玩夠就要one on one, 跟住望住個滑涕又冇得玩,又無端端轉channel, 再又出黎又係可以望唔可以玩,第三part 仲要睇書!!!悶爆,唔喊果d 真係outstanding.... 雖然我果group 都冇人喊,但真係辛苦哂d 小朋友囉,兩歲幾就要經歷咁多

作者: littlelittlepig    時間: 13-11-11 15:48

我地in 凱帆校, 上年已in 過pn, 阿女表演一般, 無收到, 今年再來挑戰k1, 我覺得interview程度同pn都差不多, 咁即係k1 interview相對算淺, 今次阿女都算合作, 同埋最難果part佢睇書,我填form都算過關,我係咁同佢講, 乖乖地等下, 一陣校長會比禮物 or biscuits, 如果無biscuits, mami一陣同你去買好無, 佢話好, 之後就好合作, 自己睇書, 我地仲要係同group8個入面最後一個出去, 阿女真係算係咁, 等左十幾分鐘都有....
作者: 碟碟    時間: 13-11-11 16:33

我地見LV,第一部份用英文見, 佢問我女掛住係窗上既粉紅色嘢係咩(curtain), 跟住又問睡房入面個櫃叫咩(老師話Wardrobe)....我覺得係咪深左啲呢?
作者: littlelittlepig    時間: 13-11-11 16:45

問圖片果部份, 我地都係in eng, 因我舊年申請過pn, 只須reply email, 沒有再填form, 可能佢跟返我上年要求,比返我地in eng, 我見佢睇住張form安排net老師比我地, 但阿女6月b, 可能問得淺d, 只係比圖片, 叫佢係圖晝上搵返出來, 同埋問係咩來, bed, telephone, clock...都係好簡單的, 之後叫佢放返d card入細籃入面, 阿女自己好有心機, 一張張圖晝face down, 學校logo向上咁放好
作者: kwanym    時間: 13-11-11 17:00     標題: 引用:問圖片果部份,+我地都係in+eng,+因我舊年申

原帖由 littlelittlepig 於 13-11-11 發表
問圖片果部份, 我地都係in eng, 因我舊年申請過pn, 只須reply email, 沒有再填form, 可能佢跟返我上年要求, ...
我仔仔都一样,頭3parts 都表現good good ar。。。

作者: BatBatMaMa    時間: 13-11-11 17:04

咁有冇D實例呀?  我阿B出年想報

作者: kwanym    時間: 13-11-11 18:01     標題: 引用:咁有冇D實例呀?++我阿B出年想報

原帖由 BatBatMaMa 於 13-11-11 發表
咁有冇D實例呀?  我阿B出年想報
你睇翻之前d post 有講

作者: BatBatMaMa    時間: 13-12-11 18:01

Oh IC,thank you!  Don't like the idea that if one cried, he/she must fail, How on earth a baby don't cry!!  I consider the don't cry one strange myself......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5