教育王國

標題: St Joseph or SPCCPS [打印本頁]

作者: superben2648    時間: 13-11-30 13:55     標題: St Joseph or SPCCPS

Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇?
作者: juliso    時間: 13-11-30 13:58     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

Different religious believe, but for the 2nd Kid, definitely St. Joseph .

作者: NCSC9    時間: 13-11-30 14:07

St Joe of course!  You can save a lot of money!
作者: d-ma    時間: 13-11-30 14:08     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

如有細路跟尾,St. Joe是必收又免費,我會揀St. Joe. 但唔係自行已經註冊咗啦咩?

作者: siden    時間: 13-11-30 14:09     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

弓起。

每人選擇不同,俾我就St Joseph,又唔使驚收唔收細佬。

除非完全唔置在錢,否則長遠來說兩個小朋友慳好多。儲錢俾細路將來買樓娶老婆好過。

作者: 556699    時間: 13-11-30 14:11     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

真係幾難的happy problem, 首先睇你自己心儀邊間, 畢竟St Jo可以帶埋細佬確實好吸引, 但若你喜歡SPCCPS, 你就要諗吓阿哥要為了細佬放棄SPCCPS對他是否公平? 如果細佬實力唔夠, 入到St Jo一樣冇好日子過。 若我係你, 我就會揀SPCCPS, 細佬就靠自己。 當然大前題係學費和地點不是考慮因素。

作者: 甘恩    時間: 13-11-30 14:12

真係恭喜樓主,實在係太幸福的抉擇。我會揀聖若瑟。
作者: fabsum    時間: 13-11-30 14:22

SPCCPS !
作者: cherrieshum    時間: 13-11-30 14:24     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

我選St Joseph

作者: superben2648    時間: 13-11-30 14:25

可否講選擇任何一間的理由呢?謝謝!
作者: Christi    時間: 13-11-30 14:25     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

因為有細佬,st Joseph for sure !

作者: cherrieshum    時間: 13-11-30 14:27     標題: 引用:+本帖最後由+superben2648+於+13-11-30+14:

原帖由 superben2648 於 13-11-30 發表

可否講選擇任何一間的理由呢?謝謝! ...

作者: superben2648    時間: 13-11-30 14:33

正如556699所講,學費和地點不是我們考慮因素,但也很難選擇!

作者: qqbabe    時間: 13-11-30 14:33     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

唔好放棄spcc,細佬係關聯人士入埋機會都不少,而且每人有自己命數,最緊要考慮邊間最適合哥哥,我諗st joe會谷d讀得辛苦d。有冇問下小朋友,有d細路對爸爸媽媽母校有情意結。

作者: amy28    時間: 13-11-30 14:34

其實2間註冊日期都過了,而且兩間只可選一,請問結果如何?
作者: 甘恩    時間: 13-11-30 14:37

amy28 發表於 13-11-30 14:34
其實2間註冊日期都過了,而且兩間只可選一,請問結果如何?
又係喎!註冊了津小,是否要自動放棄直資?
作者: fanhl0416    時間: 13-11-30 14:48     標題: 回覆:superben2648 的帖子

作者: Irismammy    時間: 13-11-30 15:14     標題: 引用:真係幾難的happy+problem,+首先睇你自己心

原帖由 556699 於 13-11-30 發表
真係幾難的happy problem, 首先睇你自己心儀邊間, 畢竟St Jo可以帶埋細佬確實好吸引, 但若你喜歡SPCCPS, 你 ...
你講得好啱!
十分支持你看法!
若果,唔係$$嘅問題,你因為細佬而放棄"the best school in HK" 嘅offer, 佢真係可能恨你一世!

反之,你仲可以教細佬靠自己(其實都有關係分)!

作者: iccicc    時間: 13-11-30 15:33

作者: Christi    時間: 13-11-30 15:40     標題: 引用:Quote:amy28+發表於+13-11-30+14:34+其實2

原帖由 甘恩 於 13-11-30 發表
又係喎!註冊了津小,是否要自動放棄直資?
註冊津小,之後註冊直資,等於自動放棄之前那間津小。right?

作者: superben2648    時間: 13-11-30 15:41

為何是完全兩個層次,雖然spccps是the best school in HK,但st joe 都應該是男孩頭5名 (spccps,dbs,la sa, st joseph ...),對嗎?
作者: ysnmama    時間: 13-11-30 15:48

我會選SPCCPS.是孩子自己考到的。
作者: Cheerglory    時間: 13-11-30 16:18

我覺得ST JOSEPH 和SPCCPS 在學術上同一層次。ST JOSEPH 是百年老牌傳統男校,出過多屆狀元, 出過諾貝爾獎得主,學生有自己獨有傳統氣質。
作者: tumtum    時間: 13-11-30 16:18

if money not a concern, then of course spccps, it is not fair for the older one to give up such a good school just to guarantee the younger oneˊs admission
作者: saintbernard888    時間: 13-11-30 16:33

我係樓主的話就會把眼光放遠些. SPCCPS係好,但ST JOSEPH都係好學校. 為了細佬也能在好學校就讀, 我覺得放棄spccps是值得的. 不要忘記求學是漫長, 仲有中學和大學! 哥哥係叻既, 到時中學和大學都會入到the best啦!  
作者: siden    時間: 13-11-30 16:35     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

唔覺得SPCCPS同St Joe完全兩個層次

SPCCPS是好一點,但不會差這麼遠吧。

St Joe 有多些社會唔同階層的小朋友,長遠來說對小朋友閱歷是好事。

升中會否SPCCPS容易些?這是考慮因素之一。

另外,細佬如是大b, 考小學優勢多些。如若是8月打後細b, 你兩公婆要認真考慮。

作者: siden    時間: 13-11-30 16:37     標題: 引用:我係樓主的話就會把眼光放遠些.+SPCCPS係好

原帖由 saintbernard888 於 13-11-30 發表
我係樓主的話就會把眼光放遠些. SPCCPS係好,但ST JOSEPH都係好學校. 為了細佬也能在好學校就讀, 我覺得放棄 ...
Agree

作者: d-ma    時間: 13-11-30 16:55     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

其實兩間都係好好嘅學校,選其中一間入讀都不會差。如樓主係st. Joe嘅舊生應該好清楚佢係一間咩學校,是否適合自己大仔讀。個人感覺spcc比較學術強,而st. Joe學術同運動都強,如樓主嘅小朋友喜歡運動,st. Joe可能平衡啲。再者,細佬依家一歲應是龍B, 到時考小一嘅競爭理應比今年再激烈,如樓主唔介意再玩多次考小一遊戲而亦有信心細佬到時能考到spcc或能抽到入st. Joe嘅話,咁就放棄st. Joe啦。

作者: sbux    時間: 13-11-30 16:56     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

如果我大個知道爸媽因為細佬而放棄我入co-edu嘅機會,我唸我會唔開心。記住,co edu係全靠大仔自已過五關軋六将自己爭取嘅,唔應該攞咗佢入讀嘅權利,而且我信每個人都有自己嘅命運

作者: jerry117    時間: 13-11-30 17:03     標題: 引用:Old+boy+自行派到St+Joseph,幸運地收到SPC

原帖由 superben2648 於 13-11-30 發表
Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇? ...
I had the same problem two years ago but I chose SPCC at the end, totally agree that is two different kind of school. My boy is very happy at SPCC, I never regret to chose SPCC but my case is different I had a sister to follow but this year sister also successfully got in. If your son chose SPCC my daughter may be classmate with your son. Hope this can help you.

作者: iccicc    時間: 13-11-30 17:10

作者: Nbranson    時間: 13-11-30 17:44

St joe 出來d人醒d 呀,上年二百個grad 差不多 廿個入 medi ,學術上 st joe 唔會差㗻 Spcc 。如想仔仔男子氣概一点 st joe 嗱。我從女舊生得知男生比蝦得很慘
作者: Nbranson    時間: 13-11-30 17:52

St joe old boys 唔入立法局入行政會議.... 李國寶夏佳里梁智鴻林健峰  Just name a few
作者: 奥脫福    時間: 13-11-30 19:26

即然樓主錢唔係問題,仔仔又實力非凡,咁咪姑且「屈就亅住在 St Jo 先,
到細佬世襲左 St Jo 後咪「插番入亅SPCCPS 囉!反正有境又有本領,係你
既始終都係你0既!

作者: bblovebb2    時間: 13-11-30 19:41     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

我個女讀緊spccps.  我只可以講,我係你唔會放棄spccps.

作者: hellosunsun    時間: 13-11-30 19:53

樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿waiting饑渴的家長。
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎家長。
在下愚見,望樓主應多站在大仔方面去考慮,不要冒然輕信別人。

作者: Avanti    時間: 13-11-30 20:22     標題: 回覆:superben2648 的帖子

除非你認為SPCCPS比St. Joseph有不可抗拒的極強優勢,在有弟弟的前提下,應該選擇後者。今年SPCCPS的兄姊就讀的、甚至父母乃校友會積極參與的,連第二輪面試機會都冇的大有人在,為數重唔少。我認識的舊生同siblings脫腳的比例今年最少一半。

利申,若你最後為大兒子選前者的話,那我的小朋友將會係同學仔。

作者: Avanti    時間: 13-11-30 20:29     標題: 引用:樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿

原帖由 hellosunsun 於 13-11-30 發表
樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿waiting饑渴的家長。
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎 ...
放棄任何學校,總有人得益,而得益的最後只得一個。所以這不應是樓主考慮的因素。

不過無論點,樓主應已作出選擇,因SPCCPS應已完成所有收生登記,若已登記,則已自動放棄St Joseph。

作者: siden    時間: 13-11-30 20:44     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

語重心長:

放開懷抱,不要被大人自己的優越感or虛榮感蒙蔽。真正揀一間切合你大兒子需要及平衡家庭需要的學校。

你小兒子只有一歲,資質難料。當然大機會像哥哥一樣醒,但如若相反,如Avanti所說有機會搏唔到入SPCCPS, 而細仔又唔夠分穩入St Joe, 你會好頭痕。如你想像此情景發生,你兩公婆能堅守意志不會反過來埋怨自己take away細仔入讀St Joe的機會,那麼就go ahead SPCCPS.

個人覺得,你大仔係醒,由St Joe升中一定有好學校收,上大學也不會有問題。條條大路通大學。你上大學、出黎做野,邊鬼個理你邊間中小學畢業。你大仔若唔夠醒,係SPCCPS讀也不會好過。

利申: 本人不是SPCCPS waiting 人士

作者: Nbranson    時間: 13-11-30 23:34

其實家長係st joe舊生又自行收左甘佢一定係天主教徒 你可以從宗教上想想。運動又係一個因素。
Just kidding 下屆特首 to be 陳智思 都係st joe 仔添。
作者: hecabb    時間: 13-11-30 23:39     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

SPCCPS 真正一條龍,St. Joe由小學上中學競爭非常大。啱阿哥未必啱細佬,況且Old第二個小朋友都有20分,唔知你有冇天主教5分,如是,25分細佬一樣有

作者: tinyan1977    時間: 13-11-30 23:52

除了DBSPD, 無可能放棄SPCCPS! 入了SPCCPS你一定唔會後悔!

作者: tinyan1977    時間: 13-11-30 23:57

大仔考到無理由唔讀!!!唔公平!!!
作者: superben2648    時間: 13-12-1 01:40

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚第時弟弟Coed唔收,St Jo 20分出年應該冇行!何況是龍b , 到時點面對弟弟..........
作者: saintbernard888    時間: 13-12-1 04:11

superben2648 發表於 13-12-1 01:40
只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚出年弟弟Coed唔收,St Jo 20分出年應該冇行!何況是龍b , 到時 ...

其實明白樓主很難取捨.無論點決定都會對唔住另一方. 不如這樣問自已, 要麼就讓哥哥讀全港最好的學校,細佬就靠自已爭取.要麼就阿哥放棄最好,但還有一個肯定全港出名學校之一就讀.細佬都一定讀到呢間學校.魚與熊掌不能兼得.但點決定都係唔會錯,只需要肯定幾年後你不會為了當初決定而後悔!! 利申:本人子女並不是waiting list!
作者: saintbernard888    時間: 13-12-1 04:15

hecabb 發表於 13-11-30 23:39
SPCCPS 真正一條龍,St. Joe由小學上中學競爭非常大。啱阿哥未必啱細佬,況且Old第二個小朋友都有20分,唔 ...

除了必收生, 廿五分都未必穩勝. 你睇今年喇沙, 25分都要抽....
作者: Christi    時間: 13-12-1 07:33     標題: 引用:+本帖最後由+superben2648+於+13-12-1+02:1

原帖由 superben2648 於 13-12-01 發表

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚出年弟弟C ...
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇又未必,好視乎點教價值觀。

作者: tinyan1977    時間: 13-12-1 07:40

回覆 superben2648 的帖子

妳仲末註册咩?
作者: tinyan1977    時間: 13-12-1 07:53

細佬而家先一歲,妳仲有4年去準備! 阿哥一定讀咗SPCCPS先! 叫阿哥同細佬講多D學校情況!潛言默化! 做足準備功夫, siblings機會都好大!SPCCPS真的是一所好學校! 校長好有心教導學生!校長能叫出每個學生的名字! 重品行高於分數! 經常教導學生要humble!
作者: Irismammy    時間: 13-12-1 08:03     標題: 引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 Christi 於 13-12-01 發表
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇 ...
一世人流流長,唔知呀哥會遇到咩事,口講唔嬲,唔等於真正唔嬲!
又另一情況,如果細佬在St. Jo讀得掂,呀哥讀唔掂呢?呀哥亦可能會覺得細佬欠佢,一世喎!

第日兩兄弟拗交,哥一句:係我被迫放棄了全港最好的東西來成就你,而家你就好好的,但我……

到時就慘了!

加上,樓主,希望你一心為兩兄弟著想,唔好為了"自己"「唔駛煩」等原因!
你或可以看得更開!

作者: tinyan1977    時間: 13-12-1 08:08

回覆 tinyan1977 的帖子

可能兩年後妳發現細佬啱讀International School or IB School多D呢!
我一定唔會放棄SPCCPS!

作者: meowymeowy    時間: 13-12-1 08:18     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

俾個仔選擇吧~

作者: interview    時間: 13-12-1 10:16     標題: 引用:+本帖最後由+superben2648+於+13-12-1+08:4

原帖由 superben2648 於 13-12-01 發表

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚第時弟弟C ...
spcc是十分好學校
不過我個細就是今年入不到其中之一⋯
(利申:連wl都沒有,不是wait緊你個位)

當年個大也是放棄名津的。雖然個細也有好offer但你可以想像我心情很差。細的,永遠會面對陌生人問,「點解唔讀埋同一間學校啊?⋯啊喲,你間都好好啊⋯」

你case真是人生交叉點,唉

作者: superben2648    時間: 13-12-1 10:39

回覆 interview 的帖子

請問你細仔是邊間呢?
作者: interview    時間: 13-12-1 10:47     標題: 引用:回覆+interview+的帖子 請問你細仔是邊間

請問你細仔是邊間呢?
pm再談

我case,等於去旅行,終點可能一樣,但大的坐first class,細的坐business。

我最唔開心不是終點,而是個細的要乘受的壓力,尤其是,大部分人都會說,細的沒有什麼問題都會收。我聽到好down

作者: peachcreamy    時間: 13-12-1 10:47     標題: 引用:樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿

原帖由 hellosunsun 於 13-11-30 發表
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎 ...
咁大決定,要兩公婆諗清諗楚。

作者: nicee    時間: 13-12-1 11:00

我個仔下年先考。
細仔資質反應如何?叻過阿哥先好搏!
龍B多幾多人你心中有数!

作者: interview    時間: 13-12-1 11:16     標題: 引用:回覆+interview+的帖子 請問你細仔是邊間

請問你細仔是邊間呢?
pm唔到啊,你pm 我,我reply啦

作者: siden    時間: 13-12-1 11:40     標題: 引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 interview 於 13-12-01 發表
pm再談

我case,等於去旅行,終點可能一樣,但大的坐first class,細的坐business。
家長都傾向一窩蜂追崇超級名校。

這也無可厚非。

我也好想小朋友入名校。

只是,我對於純粹追求神校但忽略了家庭情況好有保留。

我們這些局外人的進諫,大家未必聽得入耳。

你作為局內人,你的分享對樓主很有用。

作者: bbalau    時間: 13-12-1 15:36     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

除了保住細佬之外,st Jo 也給你孫兒一個保障。

作者: chunheimama    時間: 13-12-1 15:48

bbalau 發表於 13-12-1 15:36
除了保住細佬之外,st Jo 也給你孫兒一個保障。

哈哈, 一個好好的理由,
吾想斷龍; 吾想佢將來有揾小學壓力.............   
(假如佢問)

作者: Isaacmommy    時間: 13-12-1 15:55     標題: 引用:Old+boy+自行派到St+Joseph,幸運地收到SPC

Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇? ...
如果錢不是問題,而細佬屬於大仔就会揀神級spccps。

作者: 魚王    時間: 13-12-1 20:54     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

V diff decision. I will opt st joe. 除了细佬升小無煩惱,可悭錢,第時升不到st joe中也可考直資中學,好把銀.st paul co edu 中學個個都是小學全級第一才考到入去,小學上的易比下去。

作者: 柔情爸爸    時間: 13-12-1 21:09

Although I am a St Jo alumni, I will definitely choose St Paul Co-Ed.
作者: camomile00    時間: 13-12-1 21:17     標題: 引用:Although+I+am+a+St+Jo+alumni,+I+will+def

原帖由 柔情爸爸 於 13-12-01 發表
Although I am a St Jo alumni, I will definitely choose St Paul Co-Ed.
可以講吓點解嗎?

作者: RebeccaJason    時間: 13-12-1 22:03

SPCCPS,好多人考都考吾到呀!
作者: superben2648    時間: 13-12-1 22:06

柔情爸爸 發表於 13-12-1 21:09
真係好想知原因,請告之!
作者: 柔情爸爸    時間: 13-12-1 22:41

It is extremely tough now in St Jo Primary School, many home works and tests. You may say that many top primary schools are like this, but we old boys treasure the most is the liberty and positive learning atmosphere, and these core values have been replaced with over-emphasis of academic result. Too bad! In contrast, I quite like the learning atmosphere of St Paul Co-Ed and it appears that its core values are well maintained - students are humble, intelligent and polite.
作者: SCKnight    時間: 13-12-1 23:32

讀得名校,有邊間唔辛苦!
以功課量,St Joe唔算多!問心句佢嘅功課量同好多直資比,小巫見大巫!
反而係家長們對小朋友栽培嘅決心同拼勁,真係令人佩服。
作者: bblovebb2    時間: 13-12-2 06:49     標題: 回覆:SCKnight 的帖子

我個女讀spccps,我親戚個仔同年st joe, 我好肯定咁話你聽,st joe谷好多!資助小學始終不是所有學生直升中學,有排鬥。

作者: MrBeast    時間: 13-12-2 08:01

有千萬個scenarios, 一定諗到頭爆。

最終你想要怎麼樣的family, hero or zero(當然我不是說細佬一定比阿哥差,父母的取態才是重點), 還是會互相幫忙。決定了方案,其他問題都是一定有方法解決的。
作者: lugano    時間: 13-12-2 11:08

superben2648 發表於 13-11-30 13:55

兩間都係 Dream School

講開小一選校, 其實小學都冇公開試數據, 好難以成績定奪, 我始終覺得聖保羅男女在認受性方面係最頂班, 如果錢唔係問題, 而聖保羅男女和聖約瑟呢兩間 Dream School 都收, 我一定選聖保羅男女

聖保羅男女收好貴的學費, 當然學校師資, 教學質素, 校園設施真的很好, 記得參觀過佢地黃竹坑校舍的設施真的很完善, 尤其個 OrchestraRoom, swimming pool and library真係好 impressive.  憑其貴到飛起的學費都依然引來全港家長熱烈追捧, 其吸引力可見一斑, 位處灣仔活道街尾堀頭路的聖約瑟在整體軟件和硬件上真的很聖保羅男女同級數

我覺得聖保羅男女是真正 top notch, 有機會 Weekday 放學時段從麥當勞道坐12A 巴士或遊走金鐘 PP 島或長中心電梯向匯豐方向, 此時均充斥聖約瑟和聖保羅男女兩校學生, 觀察於微, 就會領略兩間學校學生的分別, 聖保羅男女超班學術成績和歷史不用多談, 其培養出學生整體上有氣質有修養才是一種王道

作者: siden    時間: 13-12-2 11:30     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+13-12-2+11:13+編輯

原帖由 lugano 於 13-12-02 發表
同意。

感覺同係培正道附近看見培正中學生的好品行及修養相類似。只是神校的學生整體更有氣質,impressive。

作者: rai_fc    時間: 13-12-2 11:33

My friend was in same situation 3 years ago and she choice St Paul Co-ed.  Her little boy needs to go through P1 interveiw next year and she is worried as well. (BTW, the father is SP old boy, so have more reason to go to SP)
Is a happy problem for  you but really tons need to consider.  
作者: bb86    時間: 13-12-2 11:41

恭喜樓主我會揀聖若瑟。
作者: ffaye    時間: 13-12-2 13:14     標題: 引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 Christi 於 13-12-01 發表
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇 ...
我都覺得哥哥唔一定要嬲。細既時候,小朋友唔會亦唔識 compare st joe SPCC,到大個仔做人老豆時,可能多謝你都黎唔切

作者: ffaye    時間: 13-12-2 13:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-12-01+發表就

原帖由 ffaye 於 13-12-02 發表
我都覺得哥哥唔一定要嬲。細既時候,小朋友唔會亦唔識 compare st joe SPCC,到大個仔做人老豆時,可能多謝 ...
雖然無人知20年後係點,但以現在制度睇,佢第時自己仔你個孫起碼有20分。

作者: kyleebc    時間: 13-12-2 13:30

見到St Joseph學生媽媽好努力,
SPCCPS 學生好積極,
睇孩子性格
作者: tinyan1977    時間: 13-12-2 15:08

樓主註冊定放棄?應該過咗註冊時限啦喎!可否交代一下!?
作者: interview    時間: 13-12-2 15:12     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

樓主可能是被call waiting 掛

作者: lugano    時間: 13-12-2 15:15

樓主註冊定放棄?應該過咗註冊時限啦喎!可否交代一下  x 2
作者: Nbranson    時間: 13-12-2 15:30

Baby Kingdom 個創辦人及老細係st joe 仔添, heard it from the headmistress at open day
作者: 柔情爸爸    時間: 13-12-2 22:49

回覆 Nbranson 的帖子

Can't deny that some St Jo boys are quite creative.
作者: hadwinboy    時間: 13-12-2 23:43     標題: 引用:Quote:原帖由+lugano+於+13-12-02+發表本帖

原帖由 siden 於 13-12-02 發表
同意。

感覺同係培正道附近看見培正中學生的好品行及修養相類似。只是神校的學生整體更有氣質,impressive ...
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到課室一地都係任踩,男女生都係,做老師要幫埋佢地執起,學生穿校服又 lei lei fai fai

作者: hadwinboy    時間: 13-12-2 23:46     標題: 引用:除非你認為SPCCPS比St.+Joseph有不可抗拒的

原帖由 Avanti 於 13-11-30 發表
除非你認為SPCCPS比St. Joseph有不可抗拒的極強優勢,在有弟弟的前提下,應該選擇後者。今年SPCCPS的兄姊就 ...
我表弟便是脫腳成員之一,個大女小三,細女唔收,問梁校長,她說有関係的人實太多了,收唔哂,冇辦法!

作者: interview    時間: 13-12-3 00:14

hadwinboy 發表於 13-12-2 23:43
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到 ...

需然你講得太誇!(尤其校服le fei,一地都是外套我未見過,自問都做義工很多次)

但某程度上我同意SPCC,因為學校樣樣為學生著想,感覺比較溫室!

都有聽其他人放棄而選男校也是想男子有些氣概

作者: siden    時間: 13-12-3 00:14     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+13-12-02+發表同意

原帖由 hadwinboy 於 13-12-02 發表
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到 ...
我講緊高中生呀。

但依家果批小學生上到中學會否像現在那些中學生一樣則不得而知了。

作者: Nbranson    時間: 13-12-3 02:13

回覆 lugano 的帖子

我想兩者分別係男校同男女校。st joe 運動係top tier,游水年年都係DBS 鬥st joe 好悶.男生都係牛黃d 活潑d. St. Paul 運動係零. 睇下你鐘意 Bach 定 Beckham.
反過來我識得頗多St. Paul co ed 女生 ( bright 大部分都係lawyer). 她們告訴我游泳堂時唔舒服唔落水的男生比女生多: )  她們反而覺得st joe 男生吸引d.

Give a different perspective.

作者: Nbranson    時間: 13-12-3 02:25

講開男生 (hope not that 離題),如果你想你個仔 有個好(勁)老婆, pick st joe la. 香港最醒的女仕都嫁st joe 仔. 范太, 陳方安生,周梁 的老公及仔都係st joe 仔。
作者: cmir    時間: 13-12-3 08:46

回覆 Nbranson 的帖子

haha...that's interesting....i never know that

作者: lugano    時間: 13-12-3 11:11

Nbranson 發表於 13-12-3 02:13

我想兩者分別係男校同男女校。st joe 運動係top tier, 游水年年都係DBS 鬥st joe,  好悶.   男生都係牛黃d 活潑d. St. Paul 運動係零     睇下你鐘意 Bach 定 Beckham.
反過來我識得頗多St. Paul co ed 女生 ( bright 大部分都係lawyer). 她們告訴我游泳堂時唔舒服唔落水的男生比女生多: )  她們反而覺得st joe 男生吸引d.

Give a different perspective.. ...

I will definitely give a different perspective.......

你說聖保羅男女的運動成績是 ""未免失實,亦不夠認識聖保羅男女吧 !! 我無意 challenge 發言,只想公平公正客觀地分析兩間我心儀的 Dream school

分享剛於 2013年6月公布的 2012-2013 學界體育總成績表 Bauhinia Bowl Award ,聖約瑟今年在男校組別運動成績排第 5,由於前 3 名均是來自九龍區,所以香港華仁今年做左港島一哥,聖約瑟都只能屈居做港島二哥。

無疑聖約瑟在是水上強者,但論男校陸上強者兵家必爭之地 "田徑" 項目 ,聖約瑟都只能Division 2 比賽,未能如喇沙,華仁,男拔般身處最高水平的 Division 1內一較高下所以對閣下吹捧聖約瑟為 "運動 Top-Tier" 學校,真的不太認同

(註: Bauhinia Bowl Award 是跟據港九每間學校,當中分 (1)男校組,(2) 女校組和 (3)男女校組各種運動的表現來個總計分成績來排位,而學界運動大致包括田徑, 越野賽, 曲棍球, 游泳, 羽毛球, 劍擊, 投球, 乒乓球, 籃球, 足球, 欖球, 網球, 沙灘排球, 手球, 壁球, 排球)

請參考男校組別的總成績

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20boys.pdf

1. 男拔
2.
喇沙
3.
英華
4.
香港華仁
5. 聖約瑟
6.
皇仁
7.
官塘聖約瑟
8.
聖保羅男校
9.
陳瑞祺喇沙
10.
長天

==========================

另外,看看聖保羅男女在男女校的運動成績其實聖保羅男女都不錯,但當然男女校組別跟男校組別,水準有點距離。

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20coed.pdf

1. West Island (ESF)

2. 官塘福建

3. 培正

4. 聖保羅男女

5. King George V (ESF)

6. South Island (ESF)

7. 何文田華英

8. 赤柱聖士提反

9. 鄧肇堅

10 . 旅港開平

特別一讚聖保羅男女的男子籃球隊, 2012- 2013 港島區 Division 1 "力量型比併" 男子籃球比賽各男校作賽,能夠取得 Division 1 overall 排第 2,僅排在港島男籃皇者桂華山之後,真的很出色。聖約瑟的男籃在港島區 Division 1 overall 只能排第 9。 (請參閱以下資料)

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/basketball/bk_overallresultsHK_1213.htm

所以聖保羅男女的運動成績一定不會是 "零"

小弟客觀地分析,覺得真正的 "運動 Top-Tier" 只有男拔和喇沙兩間,因這兩校能在各項運動中都能 All Round 地取得好成績,聖約瑟單靠一項游泳運動成績,似乎真的未能列 "運動 Top-Tier" 之列

作者: tinyan1977    時間: 13-12-3 11:28

作者: tinyan1977    時間: 13-12-3 11:36

回覆 tinyan1977 的帖子

我哋傾咗咁耐!樓主仲未表態SPCCPS定喺St. Joe!!
作者: jerry117    時間: 13-12-3 12:22     標題: 回覆:lugano 的帖子

作者: Nbranson    時間: 13-12-3 12:22

我孤陋寡聞唔知道要分男及男女校來比較 sorry. 之前 St. Paul 在校內只可以踢西瓜波,所以有這個感覺。sorry to say 係零.
作者: lugano    時間: 13-12-3 13:47

Nbranson 發表於 13-12-3 12:22
我孤陋寡聞唔知道要分男及男女校來比較 sorry. 之前 St. Paul 在校內只可以踢西瓜波,所以有這個感覺。sorry ...
No worries, 大家都係交流分享心得, {:1_1:}
作者: VKwan    時間: 13-12-3 16:42     標題: 引用:講開男生+(hope+not+that+離題),如果你想

原帖由 Nbranson 於 13-12-03 發表
講開男生 (hope not that 離題),如果你想你個仔 有個好(勁)老婆, pick st joe la. 香港最醒的女仕都嫁st ...
St joe仔都幾叻喎,食得住班女強人

作者: phoebewong123    時間: 13-12-3 17:27     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

Spcc d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好多,你會唔會想有呢d connection?
如果家境只係中產,會唔會好有壓力?學樂器都要用名牌子。

作者: bblovebb2    時間: 13-12-3 17:48     標題: 引用:Spcc+d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好

原帖由 phoebewong123 於 13-12-03 發表
Spcc d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好多,你會唔會想有呢d connection?
如果家境只係中產,會唔會好有 ...
不是事實,我都是普通中產。同學類同十分多,不過當然好有錢亦有。

作者: phoebewong123    時間: 13-12-3 18:18     標題: 回覆:St Joseph or SPCCPS

但肯定係好多好有錢的家庭是不爭的事實。有錢冇罪的,只係小朋友仲細,唔知道會唔會有壓力就真。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5