教育王國

標題: 又一次有小學生係學校墮樓 [打印本頁]

作者: silvia_ng    時間: 13-12-9 12:03     標題: 又一次有小學生係學校墮樓

好婉惜。。。小小年紀就要行呢條路,點解咁傻

作者: pmmama    時間: 13-12-9 12:09     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

現在返學壓力大

作者: patpatc1668    時間: 13-12-9 12:11     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

any link?

作者: silvia_ng    時間: 13-12-9 12:20     標題: 引用:any+link? +

原帖由 patpatc1668 於 13-12-09 發表
any link?
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=51976990&category_guid=10829391&category=instant&issue=20131209

作者: MrBeast    時間: 13-12-9 12:23

Rip
作者: skkeung    時間: 13-12-9 12:47     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

一路好走!去了一個安靜的世界!

作者: longlokma    時間: 13-12-9 12:57     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

未知原因

作者: hadwinboy    時間: 13-12-9 14:08     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

又話佢早上出門口前才與細妹玩得嘻哈大笑! 這麼細個便懂得隱藏自己情感嗎

作者: YuYuMother    時間: 13-12-9 14:24     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

點解咁衝動

作者: nieualma    時間: 13-12-9 14:49

知道呢個消息後, 個心好唔舒服
作者: edith208    時間: 13-12-9 15:40

一名10歲小五女生,早上在就讀的荔景華荔徑中華基督教會基真小學校內墮樓死亡。校方以圍板圍封女生墮下的位置,警員到場調查。
有住在學校對面的住戶表示,早上打開窗戶時,見到一名女生倒卧在操場位置,當時有多名老師為女生急救,持續數分鐘,之後救護員趕至將女生送院。

http://hk.news.yahoo.com/%E5%A5% ... 5%91-035300110.htmlhttp://hk.news.yahoo.com/%E5%A5% ... 5%91-035300110.html
作者: birdmom    時間: 13-12-9 16:06

RIP
作者: ssshk    時間: 13-12-9 18:35     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

Rip

作者: ANChan59    時間: 13-12-9 19:01

奇怪,重案組接手調查!

RIP

作者: Jane1983    時間: 13-12-9 19:05

吾清楚這個case,但這一代的小朋友物質雖然豐富,但亦都吾係容易做人。

單是看見政府個廣告,打鑼打鼓叫每日最少比小朋友一個小時自由玩耍,就心寒!

家長自己要清醒,學畫畫、彈琴、游水、奧數...無論你覺得小朋友幾enjoy,果d都吾算係玩。

作者: ANChan59    時間: 13-12-9 19:32

回覆 Jane1983 的帖子

如果有好的溝通,都唔敢包一定知道孩子的隱藏問題!

因為好可能是我們一廂情願,到阿仔識駁咀,我就敢肯定。

作者: tws2010    時間: 13-12-9 21:01

回覆 nieualma 的帖子

My heart sinks.  I feel sad for the kid and the kid's family...Really a shocking news...
作者: ricohui    時間: 13-12-9 21:35     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

每次作為母親既我一聽呢啲新聞個心就好傷心同擔心,而家小朋友點解咁脆弱

作者: Woomingling    時間: 13-12-9 22:21     標題: 回覆:ricohui 的帖子

So sad

作者: reei    時間: 13-12-9 22:30

Not sure what happened, may not be due to study pressure, may not even be suicide.
作者: zueho    時間: 13-12-9 22:39

回覆 reei 的帖子

Cannot agree more, it is not to much homework and pressure in this school.  Please do not fill in the native about the children.

However, may she rest in peace!
作者: chunheimama    時間: 13-12-9 22:50

毎次聴到這新聞都非常難過

RIP
作者: samima    時間: 13-12-9 23:24     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

我怕係 欺凌事件!

作者: 恩盈    時間: 13-12-9 23:28

時刻找緊機會 ... 聽聽孩子心.
作者: c1234    時間: 13-12-9 23:54

Rip
作者: stockmike    時間: 13-12-10 00:41     標題: 回覆:samima 的帖子

有point

作者: btrue    時間: 13-12-10 00:51

因搵重案組調查, 我都有咁諗
作者: a_for_apple    時間: 13-12-10 07:41     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

點解唔即刻叫白車?而係叫 st. john?? 你話冇延誤我都唔會信啦

作者: samima    時間: 13-12-10 07:45     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

希望警方會查到真相!

作者: nieualma    時間: 13-12-10 09:01

回覆 a_for_apple 的帖子

報警是常識吧

作者: JJDBB    時間: 13-12-10 09:24     標題: 引用:點解唔即刻叫白車?而係叫+st.+john??+你話

原帖由 a_for_apple 於 13-12-10 發表
點解唔即刻叫白車?而係叫 st. john?? 你話冇延誤我都唔會信啦
咁奇怪嘅,已經叫重傷,点解唔系立刻報驚同救護車,好唔明白?

作者: silvia_ng    時間: 13-12-10 09:59

每份報紙講既都唔同, 而家重案組接手調查, 希望盡快水落石出吧!

無論係因為bulling 或者學習壓力都好, 真係一宗都厭多!
作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-10 12:31

如報紙所說真的是5樓跌落地下,一定程度上骨折,甚至內出血。教師們未受過醫護訓練而去急救,隨時會加重病情。一般學急救是不足的。否則,St John 不會call 白車。學校點可能唔直接報警?正常人都先報警。這裹有律師嗎?學校要否負形責?因疏忽延誤以至他人。。。
作者: reei    時間: 13-12-10 12:43

not sure what is the reason, suicide or accident or something else. but school needs to be responsible for sure, surely the school's  reputation is their primary concern.
can't imagine they can't tell the difference between fainting and falling off 5th floor.
作者: HKTHK    時間: 13-12-10 12:53

回覆 silvia_ng 的帖子

唉  

作者: zhuzhu    時間: 13-12-10 16:08

SO SAD !
作者: Truemum    時間: 13-12-10 16:10

可憐
作者: 四隻貓    時間: 13-12-10 17:47

跳樓會有好大聲音出現, 無可能會當一般跌親....
老師發現唔即時報警真係好奇怪, 正常人見到人跳樓受傷都唔會自己急救, 一定係打999啦.
作者: Pertra    時間: 13-12-10 18:04

作者: ANChan59    時間: 13-12-10 18:09

無謂估啦,對死者家人及學校都唔公道。
作者: Gerard    時間: 13-12-10 21:17     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

作者: Jane1983    時間: 13-12-10 23:03

學校無即時報警,係好有問題,吾想猜測原因,但希望社會上的反應會令到所有老師和校長有個警醒。

報警係common sense,佢地教學生都係咁教啦,吾明白。
作者: ANChan59    時間: 13-12-10 23:13

Jane1983 發表於 13-12-10 23:03
學校無即時報警,係好有問題,吾想猜測原因,但希望社會上的反應會令到所有老師和校長有個警醒。

報警係co ...
Call 999, just basic common sense.....
作者: Artie    時間: 13-12-10 23:31

好心痛。本來有小朋友跳樓,已經係一件令人心痛的事;現在又加多一樣,懷疑是學校處理有問題。屋企人一定痛上加痛。希望快 d 可以查出真相。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-10 23:43

事實如何,要在場人士才清楚,現時報紙的可信性已很低,不宜盡信。

但就我作為紅十字會的合格急救員,倒可與大家分享少少遇意外時要注意的地方。若你沒有受過急救訓練,不要高估自己遇事時的鎮定程度;不是單單記住要報警就得。因從一些救護員的分享所知,大部分人在報警時因太緊張而忘記告知重要訊息,例如所在地、聯絡電話等,傷者情況就更少人能有效描述!如你知道就近警局電話,直接撥打至警局或消防處救護服務的處理時間要比打999快!因999其實是幫你分流。

基於上述理由,我們帶遠足時均會向附近警局備案,以便遇事時救援人員可以沿預定路線搜救,減低報案者未能告知位置的延誤;此外,亦會要求每位參加者預先填妥一份意外求救書,填好了個人資料及緊急聯絡人資料。若不幸出意外,報案者只需在求救書上剔好傷者情況,在報警時照讀,減少因緊張帶來的延誤。
作者: ANChan59    時間: 13-12-11 00:12

happy_lavender 發表於 13-12-10 23:43
事實如何,要在場人士才清楚,現時報紙的可信性已很低,不宜盡信。

但就我作為紅十字會的合格急救員,倒可 ...
雖然我對報紙報導有介心,但從常理分析,應該都不難分辯。

我就好簡單 - 唔小心扑低,跟從五樓墮地,唔會一樣情況及傷勢。當傷者昏迷頭顱出血及骨折等等,跟跌倒擦傷皮膚是有明顯分別。
作者: Christi    時間: 13-12-11 00:21

正是.

高處墮下,馬上報警,這是常識.還靠指引?

作者: Artie    時間: 13-12-11 00:30

ANChan59 發表於 13-12-11 00:12
雖然我對報紙報導有介心,但從常理分析,應該都不難分辯。

我就好簡單 - 唔小心扑低,跟從五樓墮地,唔會 ...

就算真係只係跌親,而家事主係昏迷 !  真係可大可少 !
無端端點解會暈?可能係貧血,感冒,咁就當 false alarm ,
但都可能很心臟有事,或有其他隱疾,救人要爭取時間 !

作者: ANChan59    時間: 13-12-11 00:36

Artie 發表於 13-12-11 00:30
就算真係只係跌親,而家事主係昏迷 !  真係可大可少 !
無端端點解會暈?可能係貧血,感冒,咁就當 false a ...
朋友做校長,她說一定是報警,因為是小朋友昏迷。就算最後無事都一定這樣做。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 00:51

回覆 ANChan59 的帖子

都是那句,不能高估自己。
自身經驗試過有同事斷晒前後十字韌帶,理論上會紅腫,但他卻是一小時後才腫,因為內創傷口受壓,減慢內出血/淋巴。此事件實情如何,真的不知,但如斷肋骨,不會腫,未必看得出來。傷者躺臥,背部重創,或內臟受傷/出血,也要做全身檢查時才能摸出究竟,除非有表面出血,一般人未作檢查,未必能靠肉眼看出究竟。

我們已知事情始末,當然容易作出批評!但真的放個傷者在你面前,也不一定能正確判斷情況。五樓話高唔高,唔一定會跌至扭曲變形或散晒…………好睇邊度落地。

一個合格St.John急救員,必定懂得及會即時報警;但對於嚴重骨折或內臟受傷,可作的急救真的好有限。

作者: ANChan59    時間: 13-12-11 01:02

回覆 happy_lavender 的帖子

明白,讓重案組及死因庭作調查。
作者: Mighty    時間: 13-12-11 09:32

happy_lavender 發表於 13-12-10 18:43

但就我作為紅十字會的合格急救員,倒可 ...

你有試過以一個市民身分直接打電話到警局或消防局而又真係会出車? 不是challenge你講d野、但係5明白亦都5相信這様就会出車、因為我以為他門応該是聴総局指示的、無端端収到電話就行動、無maak可能。 対、999只是作分流、但全港毎分鐘発生gum多事、999一定要作総指輝角色、如果5係点控制?各局自行出車、無可能掛?

学校件事、其実ee+校長可能都知道自己当時判断錯誤、但是事後先知lor. 可能当時未見血、真係以為一般暈倒処理。
作者: nieualma    時間: 13-12-11 10:38

一般人, 如果見到一個人, 不理有血還是無血, 即使是暈了, 拍他三數分鐘都沒有知覺, 就會報警, 因為不知發生什麼事, 假設是心臟病呢, 或腦部缺氧這些嚴重疾病呢, 而且還是小朋友, 人命關天呀! 指引是暈倒call St John? 這是什麼指引, 不跟隨會怎樣, 會被開除?  人命關天呀!
作者: 珠珠妹dy    時間: 13-12-11 11:17     標題: 回覆:又一次有小學生係學校墮樓

作者: JE0608    時間: 13-12-11 11:20

最重要是查出墜樓原因, 次次有類似事件, 人人都矛頭直指學校功課壓力/教育制度迫死小朋友....其實會唔會事件可能係意外?  又或家庭?  又或他殺? 又或朋輩?
作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-11 12:02

我N年前曾有臨床經驗, 搓過病人 (是真人, 不是假人). 如我在場, 且知道有人由5樓墜下,

第一件事要做的是大叫 "救命 / HELP", 叫人打 999 報警 !!! 幫手call helper!!!

第二件事要做問有無醫生, 護士 (基本上有醫生, 護士聽到救命聲/見到會馬上出手)

第三件事沒有HELPER就唯有自己評估病者, 急救....

(當然這三件事會系幾秒內做)

所以, 任何正常人遇到這情況 (識 / 唔識急救), 一定系大叫 "救命", 打 999 報警 先!!!  

作者: LPYSAMMY    時間: 13-12-11 12:22

作者: Jane1983    時間: 13-12-11 12:43

開開心心返學,不明不白無命返來,係所有父母的惡夢。

一個10歲小朋友,無絕症,有什麼事大到解決唔到要死,真係好難過。
作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-11 13:04

我試過系地鐵/商場, 見有人暈在/撞傷, 我問使唔使幫手, 地鐵/商場D急救員都系叫我行開D...
作者: edith208    時間: 13-12-11 13:31

a_for_apple 發表於 13-12-10 07:41
學校怕打999,會俾傳媒追訪, 佢地應該直接打去最近的醫院 (Princess Margaret), call白車, 況且PMH咁近學校,
唉, 學校一念之差, 搞出人命

作者: MrBeast    時間: 13-12-11 15:17

普通人undr crisis situation 會freeze up 做唔到決定 or underestimate the impact,大家再speculate 和criticize也無補於事,有調查結果再postmortem 吧。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 16:44

回覆 Mighty 的帖子

做警署備案時,除了之前發傳真至警署,出發前是要致電該警署通知人數的;若不幸有事,便要打回該備案警署,才可更快捷地作出救援;打999反而慢,因為若報案人未能準確說出情況,個案可能被轉達至沒有路線記錄的部門如救護車。

若遇山難,則直接打給民安隊攀山拯救隊或飛行服務隊。若你打999,你隨後便會接獲這些部門的電話詢問情況並作出適當行動,即是間接了。試過有行山人士想call直昇機而致電999報案中心,結果消防、水警和飛行服務隊一齊call佢。試想,若然先聽消防及水警的電話,會否延誤出機呢?

若然事事要經總部就死得人多,你報警也會找巡更警員及地區分局吧!打999只是general的做法,方便宣傳。我教消防安全大使時也會告知學員,除了打999,亦可直接打去地區消防局報告火警。

還有,若在無電話訊號的地方求救,應打全球緊急救援電話112。

D記者網民知D唔知D就亂吠,搞到個個被誤導,以為乜事都打999就最快獲得服務,才是真的害死人。

作者: nieualma    時間: 13-12-11 16:47

作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 16:49

回覆 Artie 的帖子

奈何暈低也有3種情況:昏迷、昏厥及休克,未學過急救或醫護的人,識分嗎?
作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 16:59

Daniel-Florence 發表於 13-12-11 12:02
我N年前曾有臨床經驗, 搓過病人 (是真人, 不是假人). 如我在場, 且知道有人由5樓墜下,

第一件事要做的是 ...

而家改咗,檢查過無反應呼吸即叫人報警及攞AED機,然後即搓,搓完30吹2次,唔再先吹後搓。
作者: jerryso1224    時間: 13-12-11 17:01     標題: 引用:Quote:Daniel-Florence+發表於+13-12-11+12

原帖由 happy_lavender 於 13-12-11 發表
而家改咗,檢查過無反應呼吸即叫人報警及攞AED機,然後即搓,搓完30吹2次,唔再先吹後搓。 ...
學校通告寫當時有用個部機,同有數位老師有急救證書

作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 17:05

Daniel-Florence 發表於 13-12-11 13:04
我試過系地鐵/商場, 見有人暈在/撞傷, 我問使唔使幫手, 地鐵/商場D急救員都系叫我行開D... ...

正常不過,有人做緊急救就會叫其他人讓開,使傷者有新鮮空氣(被多人圍住,空氣相對不夠流通)。

若然你係醫護人員或急救員,只要你有表露身份,應該會留你幫手架喎。

作者: happy_lavender    時間: 13-12-11 17:13

回覆 jerryso1224 的帖子

高處墮下不是嚴重骨折便是傷及內臟(包括腦),除了止血和紮穩折斷的手腳,無乜嘢做到。如傷及脊柱,要學過高級急救或醫護人員才懂處理,胡亂去搞不但有機會加重傷勢,也可能要負刑事責任。
作者: www    時間: 13-12-11 21:08

Mighty 發表於 13-12-11 09:32
有試過以一個市民身分直接打電話到警局或消防局而又真係会出車? 不是challenge你講d野、但係5明白亦都5相信這様就会出車、因為我以為他門応該是聴総局指示的、無端端収到電話就行動、無maak可能。 対、999只是作分流、但全港毎分鐘発生gum多事、999一定要作総指輝角色、如果5係点控制?各局自行出車、無可能掛?

学校件事、其実ee+校長可能都知道自己当時判断錯誤、但是事後先知lor. 可能当時未見血、真係以為一般暈倒処理。
在香港,任何一個市民只要打電話求助,消防局當然會立即派出救護車。

作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-11 23:02

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:13
回覆 jerryso1224 的帖子

高處墮下不是嚴重骨折便是傷及內臟(包括腦),除了止血和紮穩折斷的手腳,無乜嘢 ...

請問內出血點止??高處墮下只會是一般流血?呼吸道是血的話,止血嗎?仲止血,固定手腳?您就算學過急救又點?急救員無錯系學過,但救人是要team work.  無可能唔即時call999班救兵. Call 999 有個重要野你無講,就是會支會醫院做好救人準備!!!病人一到醫院,可爭分爭秒救人。

唔識好過半桶水,就算無反應,內出血仲搓? 比人告型事都未知發生咩事。

作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-11 23:53

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:05
正常不過,有人做緊急救就會叫其他人讓開,使傷者有新鮮空氣(被多人圍住,空氣相對不夠流通)。

若然你係 ...

我只講一句,已經話唔使,見傷者唔嚴重咪企開D, 睇佢地雞手鴨腳囉。找人幫手記綠都要吧。。touch wood. 佢地攪唔掂,報警都要人幫手啦。。。(就當我人一個)
作者: likim8160    時間: 13-12-12 00:17

happy_lavender 發表於 13-12-11 16:44
回覆 Mighty 的帖子

做警署備案時,除了之前發傳真至警署,出發前是要致電該警署通知人數的;若不幸有事, ...

你不用為學校辯護,有線電視報導,這間學校附近剛好有一間醫院和一個消防局,就算不打999,亦無理由山長水遠叫聖約翰入來
作者: likim8160    時間: 13-12-12 01:06

瑪嘉烈醫院和荔枝角消防局在學校一公里範圍內,但校方卻打電話叫五公里外的聖約翰救傷隊來救人
作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 01:29

回覆 likim8160 的帖子

請問我在那處為學校辯護?我亦無說過學校不報警是對!請留意找警方是調查案件,叫救護是救人,要搞清楚目的才可行動啊。我只強調打999或報警並不是最快捷的召喚救護方式。
近唔搵搵遠的求救就一定錯啦!

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 01:39

回覆 Daniel-Florence 的帖子

與醫院作安排的是救護,若沒有刑事成分,警察無嘢可做。警方查案、救護救人,搞不清的話只會幫倒忙。我只希望大家不要被誤導,遇事時能爭分奪秒!亦看不出你我有對立面,我們都是說無乜急救可做,意見頗接近喎。若誤踏閣下自尊,我只能說句抱歉!我無興趣閙交,傷身呀。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 01:50

你咁有心幫人絕對抵讚!

重點係你有無表露身份,無的話,你亦難怪對方懷疑你有其他意圖。可能我上得大陸多,聽聞太多不救人還乘機打劫的個案,諗多咗。

作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-12 09:25

我只是想講的是急救是需要Team Work, 儀器, 工具. 我覺得完全無可能唔第一時間 call 999. 除了醫院和救護車, 有其它選擇嗎? 急救課程通常到最尾步驟先至 "call 白車 送院" 嗎?  唔好只掛住 ABC... ABC 之前仍有好多野要make decision / evaluation.

你認為無乜急救可做, 點解唔即call 999? 唔通仲慢慢找ST JOHN 電話? 點解唔找更專業人士幫手呢? 其實, 有好多野可以做的....如安慰病者, 就算病者可能已經昏迷, 無反應都要講說話支持病者. 聽覺好多時仲work的....

急救時仍有時間諗, 有人會趁火打劫? 要比 "LIKE" 你. 有時如果case 唔嚴重, 要比佢地實習下, 講出來只會比壓力佢地. 佢地會小在機會practice. 急救一定要實戰多D, 取急救証書有幾難?
校長當時會否像您一樣, 想得太多? 救人就 救人, 集中精神!

作者: likim8160    時間: 13-12-12 11:00

happy_lavender 發表於 13-12-12 01:29

請問我在那處為學校辯護?我亦無說過學校不報警是對!請留意找警方是調查案件,叫 ...
這個案例, 如果學校立即打999, 我肯定報案中心會第一時間叫荔枝角消防局出車, 現實是學校打電話叫聖約翰, 聖約翰最後還是決定要報警, 但中間隔了9分鐘, 說到底, 出了事應該立即打999, 宣揚打999不是最佳辦法, 反而容易誤導人, 這間學校可能跟你同一想法, 認為打999不是最佳辦法, 自作聰明去叫聖約翰

作者: ksorange    時間: 13-12-12 11:11

Agree with u
內出血唔搓 aed 機唔係個個case 可以用
唔好以為 heart停咗就用AED機 會反效果

作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-12 11:30

ksorange 發表於 13-12-12 11:11

Agree with u

如果女童當時真的內出血(如5樓jump, 無內出血應該是奇蹟), 如果當時急救的教師幫她搓了. 可能已經型事了!

急救員真的不能自作聰明. 先 call 999 !

終於有人知道 "唔好以為 heart停咗就用AED會反效果"
(我之前不想畫公仔畫出腸, 因我一聽"AED"...已shock 了, 心想有無攪錯! )

作者: ksorange    時間: 13-12-12 11:44

其實噤講啦
就算開死因庭 10mins 的delay對 五樓跳樓應該唔大分別
醫學上 跳樓 冇明顯出血 留意下手腳都會知嘜事
暈倒的講法真係non sense 一或太緊張
最重要係學校的處理真係出問題

AED機 請不要亂用 尤其是心臟病人
內出血 要插喉都唔係噤易
同埋荔枝角消防局係有消防救護(駕電單車) 佢地係有護士執照
比救護員更專業
比救護車更快一步到

希望今次的意外 令香港的學校汲取教訓
作者: Daniel-Florence    時間: 13-12-12 12:36

ksorange 發表於 13-12-12 11:44
其實噤講啦
就算開死因庭 10mins 的delay對 五樓跳樓應該唔大分別
醫學上 跳樓 冇明顯出血 留意下手腳都會 ...
我想緊學校第一時間call 999的話, 仲有機會的. 有case, 系十幾層樓跌落街都奇蹟救得返. 雖然我只遇過一次.

我都算黑仔, 遇過2次有人士jump. 其中1次真系親眼見有個人jump, 真系睇住個人jump落黎. (年紀很大的人), 我當時真的有好多野系腦到閃出來了. 請不要問我當時最後做了什麼, 有什麼想法......(到現在都記得清清楚楚). 上天點解咁考驗我?

唉...."暈倒"...校長....你良心在那?  

除了
學校汲取教訓, 急救員要非常非常清楚點做, 唔識/唔肯定的, 就停一停想清楚. 生命在你們手上.
作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 13:10

唔好意思,你在說醫院急救還是戶外∕野外急救?在醫院就當然有得講團隊和器材,在市區的戶外,也可能有AED機、藥箱、人工呼吸面罩等用品可用;但在野外就乜資源都短缺!若單純睇一個場地情況而論,你有你的論點,但我談的是較宏觀的情況,不會全部有得講團隊和器材。再者,急救堂教的是盡用現場適用的物資,你重諗住玩器材、teamwork?有嘅,多數係一人team囉(圍觀的人(如有)不計)。唔會自己寫,直接喺紅記個網抄個急救定義和目的,讓大家看一下:

急救的定義

急救即緊急救治,就是當有任何意外或急病發生時,急救員按醫學護理的原則,利用現場適用的物資,即時適當地處理傷病者,然後把他從速送院。

急救的目的   
1. 保存生命   ● 恢復呼吸、心跳
                     ● 止血
                     ● 救治休克
2. 防止傷勢惡化
                     ● 處理傷口
                     ● 固定骨折部位
3. 促進復原
                     ● 避免非必要的移動
                     ● 小心處理
                     ● 保持最舒適的坐/臥 姿勢
                     ● 善言安慰  

我又無話唔call救援∕警方,難道閣下姓屈?唔知揾邊個部門快或明知涉及多個部門就當然打999啦!我就無時間打幾個電話嘞!但若然明知揾邊度處理,為何要間接?之前醫院門外都要打999果單嘢,咪就係被人插呢樣囉。

作者: shankybb    時間: 13-12-12 13:18

每一次聽到這些新聞都好傷心
RIP
作者: Artie    時間: 13-12-12 13:37

happy_lavender 發表於 13-12-11 16:49

奈何暈低也有3種情況:昏迷、昏厥及休克,未學過急救或醫護的人,識分嗎? ...

我唔知你想 ARGUE 乜。
我正正就係想話,就係當時冇人夠資格做任何判斷,CALL 999 就係最好的做法。

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 13:44

都估到係果個帖踩到你條神經。急救每三年要續牌,請不要老說從前,我剛續牌,編號TC1140/13。再者,就算幾叻也要upgrade及與時並進,如果別人通知你急救程序有更新也容不下,專業極也有限!既然你畀足子彈,我就指出你的誤點,無謂誤人生命。

下面是你寫的:
第一件事要做的是大叫 "救命 / HELP", 叫人打 999 報警 !!! 幫手call helper!!!
第二件事要做問有無醫生, 護士 (基本上有醫生, 護士聽到救命聲/見到會馬上出手)
第三件事沒有HELPER就唯有自己評估病者, 急救....

以下是紅十字會的初部檢查程序:
Danger — 個人安全:確保自己、傷病者及途人的安全;避免感染疾病
Response — 傷病者的反應 (上堂有教無反應就叫人打999及取AED機,以備做心肺復甦法;不過書無寫在此部分)
Airway — 氣道:打開氣道
Breathing — 呼吸:以視、聽、觸之方法檢查傷病者是否仍有呼吸(不多於10秒)
    (如無呼吸就進行心肺復甦法(但當然要視乎傷勢);AED機效用最好,但要有牌才可操作,不然有機會電死人。)
Circulation — 血壓循環:檢查血液循環徵象;制止嚴重出血
Disability — 失去能力:檢查傷病者的清醒程度 (新加)
Expose — 展露傷病者之傷勢:展露傷病者之受傷部位以接受進一步評估和治療 (新加)

我不用說吧!你有什麼程序遺漏或加添,大家有眼睇!我雖然不足一桶水,但肯學肯問;但若然拒絕進修,就算之前幾勁,等同用穿洞的桶裝水,終有一天連半桶水也沒有,誤己誤人!

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 13:48

認同唔識做判斷,CALL 999 係最好的做法。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 13:56

Daniel-Florence 發表於 13-12-12 11:30
如果女童當時真的內出血(如5樓jump, 無內出血應該是奇蹟), 如果當時急救的教師幫她搓了. 可能已經型事了!

急救員真的不能自作聰明. 先 call 999 !

終於有人知道 "唔好以為 heart停咗就用AED會反效果"
(我之前不想畫公仔畫出腸, 因我一聽"AED"...已shock 了, 心想有無攪錯! )

初時以為你是持牌急救員,諗住今年改咗好多嘢,本住好心通知你一聲!因為有人會唔上堂直接去考續牌試,咁就賴嘢!點知聽聽吓,原來又係吹水怪魔,收囗!
作者: likim8160    時間: 13-12-12 14:44

他/她一直argue, 就是想話比人聽, 他/她好識急救, 其他人只是吹水怪

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 14:56

likim8160 發表於 13-12-12 14:44

他/她一直argue, 就是想話比人聽, 他/她好識急救, 其他人只是吹水怪

係呀!你唔識重唔快D去學?其實我係打手,迫人學急救架!重有紅分添!

你信唔信?

作者: nintendo    時間: 13-12-12 14:57

happy_lavender 發表於 13-12-12 13:48
認同唔識做判斷,CALL 999 係最好的做法。

其實點為之 "識"?
我個人覺得,那些甚麼甚麼證書,很多學校老師都有,有很多大公司,都有叫部份員工去學,
原意係好,在緊急時希望可以幫手。
但其實,有多少人真的實踐過?我相信真的很少。
而到真正出事時,有多少人真的可以作出正確的判斷?

醫生護士,999 的救護員,是專業人士,他們是全職面對傷者病人,他們是每天面對很多 cases,有足夠經驗。
一個普通人,一個老師,大吉利是講,真係好日都唔駛出手,莫講話有冇經驗,我估部份人到真正面對事故時,自己都 tun 晒雞。
on text book 的程序係點,係人都識講。
我相信老師原意都係想救學生,但如果明知自己非專業,係唔係應該打 999 等專業的救護員處理呢?

我覺得最值得討論,是我們是不是應該將這樣大的決定權,交給老師?
他們不是專業醫護,點解要他們承受分流的責任?
點解唔係簡單的,某些事情,一係就唔 CALL 車,一 CALL 就係 999 呢?

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 15:10

回覆 nintendo 的帖子

我就想說明999是報案中心,為大家分流,而並非等同救護,999是轉駁。若然唔知就算,明知都什麽事也打999反而引致濫用。報紙寫D嘢越來越亂嚟,信者失救(奈何我下面都係引述報紙)。

現時999已有很多嬉戲性質的濫用,若知道有更快捷的求援方法而不分享,過唔到自己喎。

轉載

警籲市民勿濫用999熱線星島日報 – 2013

警方呼籲市民切勿濫用999熱線,應在緊急情況下才致電999緊急服務中心。

在今年首6個月,各總區指揮及控制中心共接聽1,114,977個來電,當中只有601,062個,約53.9%為需要處理的求助電話。其餘513,915個來電則屬滋擾性或錯誤撥出。

發言人表示,濫用緊急熱線,不但影響警方處理緊急事故的效率,亦可能延誤有真正需要的市民向警方求助,甚至令他們的生命安全受到威脅。

他表示,各區警署亦可迅速處理大部分非緊急案件和求助個案,市民有需要時可直接向警署求助。

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 15:20

happy_lavender 發表於 13-12-12 15:10
回覆 nintendo 的帖子

我就想說明999是報案中心,為大家分流,而並非等同救護,999是轉駁。若然唔知就算, ...

轉載自消防處

如 何 召 喚 救 護 車

消 防 處 救 護 車 為 境 內 包 括 離 島 居 民 提 供 緊 急 救 護 服 務 , 市 民 遇 有 急 病 或 受 傷 而 未 能 自 行 求 診 者 可 致 電 999 熱 線 或 直 撥 消 防 處 救 護 車 調 派 中 心 電 話 : 2735 3355 要 求 緊 急 救 護 服 務 , 在 可 能 情 況 下 , 如 非 嚴 重 傷 病, 市 民 應 利 用 其 他 途 徑 往 醫 院 求 診 。

為 了使 控 制 中 心 人 員 能 更 有 效 率 地 調 派 救 護 車 為 市 民 服 務 , 當 線 路 接 通 後 , 致 電 者 請 提 供 以 下 資 料 :

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 15:28

happy_lavender 發表於 13-12-12 15:20
如 何 召 喚 救 護 車
消 防 處 救 護 車 為 境 內 包 括 離 島 居 民 提 供 緊 急 救 護 服 務 , 市 民 ...

轉載自維基百科

指揮及控制中心(通稱999報案中心,俗稱總台;英文:Regional Command and Control Centre,縮寫:RCCC,俗稱:Control)

隸屬於香港警務處行動處行動部警察總區行動部,負責調配總區和警區兩個層面上的資源,同時發揮資訊中心的作用,把消息傳遞至總部指揮及控制中心和其他機關。每個中心都設有第三代指揮及控制通訊系統,負責接聽999緊急召喚,並且為擔任行動任務的人員提供快捷和有效率的服務。

把消息傳遞至總部指揮及控制中心和其他機關 = 接駁/轉達

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 15:40

好嘞!兩位吹魔,你們現在慢慢和警務處、消防處及紅十字會‎爭辯啦!我去飲杯茶、食個飽;然後輕輕鬆鬆返香港。

作者: likim8160    時間: 13-12-12 16:36

我就算學了急救, 遇上緊急事故, 還是會立即打999的, 你失控地copy and paste, 究竟想表達甚麼?

作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 16:38

睇內容啦!
作者: ANChan59    時間: 13-12-12 17:14

醫學院面試考高中學生,都會考如果在街上見到一個人暈倒,你會怎樣處理?

照以上答案,急救員可能做不成醫生!

普通市民反而有機會。
作者: happy_lavender    時間: 13-12-12 17:25

回覆 ANChan59 的帖子

呢個我明白,做engineer一樣,理論歸理論,實踐會有所不同。我教隊員步操時也有類似的無奈!睇完本步操書都唔明,做的動作也有所不同,但奈何考理論要照書答。

總之萬事皆要執生,不能一成不變;亦必須看清目標,深入了解背後原因。

教開細路遠足,無得死記,佢地會問點解打呢個電話。

作者: ANChan59    時間: 13-12-12 19:09

三十多年前已經有急救證書,當年串串貢問教官急救是否真正有用。他說他在加拿大生活十多年,用過三次CPR,回香港後一次都沒有。我問點解?他答加拿大地大,隨時叫天不應,所以頂硬上,香港細,一個電話,5到7分鐘救護車就到現場,緊係Call 999快啦。

但他重申,你怎知道將來你不是在外地生活或者在十分困難境況,可能會救你自己或其他人生命。

自己唯有心悅誠服,乖乖地考好個證書。唔知好彩定唔好彩,一次都未用過。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5