教育王國

標題: 優才有無人收到offer [打印本頁]

作者: jennycheung928    時間: 13-12-23 21:29     標題: 優才有無人收到offer

第二輪2in有無人收到電話offer???
作者: 320BeBe    時間: 13-12-23 22:37

回覆 jennycheung928 的帖子

佢話10/1 前會收信通知,應該今次唔係打電話講有無offer !
作者: auwl    時間: 13-12-26 14:48

28號 收到2nd in 的信
作者: jennycheung928    時間: 13-12-27 19:51

got offer???
作者: cyjoe    時間: 13-12-27 20:31     標題: 回覆:auwl 的帖子

請問你是否明天2nd interview?

作者: cyjoe    時間: 13-12-27 20:37     標題: 引用:28號+收到2nd+in+的信

原帖由 auwl 於 13-12-26 發表
28號 收到2nd in 的信
21/12 2nd in 咗,現在還未有收到電話,awul意思係咪28/12有另一輪2nd in呢?

作者: auwl    時間: 13-12-27 22:12

回覆 cyjoe 的帖子

是的

作者: auwl    時間: 13-12-27 22:13

但如果收,一月四日就要註冊
作者: auwl    時間: 13-12-27 22:26

你隨了報這間,還有那間?
作者: cyjoe    時間: 13-12-27 22:26     標題: 引用:但如果收,一月四日就要註冊

原帖由 auwl 於 13-12-27 發表
但如果收,一月四日就要註冊
請問4/1要注册的消息從何得知?因為21/12 2nd 時,都係話10/1前有結果喎!

作者: auwl    時間: 13-12-27 22:27

寫在website
作者: auwl    時間: 13-12-27 22:28

回覆 auwl 的帖子

我問是1月4日開始註冊還是只有當天,office說只有當天
作者: GLAU530    時間: 13-12-27 22:29     標題: 回覆:auwl 的帖子

Auwl,我地是升小一的topic!你小朋友是否升中一呢?

作者: auwl    時間: 13-12-27 22:46

是啊,中學部
作者: cyjoe    時間: 14-1-2 13:54     標題: 回覆:優才有無人收到offer

請問各位收到2nd in既offer嗎?

作者: cyjoe    時間: 14-1-6 13:21     標題: 回覆:優才有無人收到offer

請問各位收到2nd in既offer嗎?

作者: sammysnake    時間: 14-1-6 18:18

received call today
作者: Leonachan    時間: 14-1-6 18:39

我都收到
作者: erniec    時間: 14-1-6 19:57

又話寄信通知,可能都係凍過水
作者: cyjoe    時間: 14-1-6 20:03     標題: 回覆:優才有無人收到offer

請問有offer既家長幾時要注册?

作者: 320BeBe    時間: 14-1-6 21:05

我收唔到即係無行啦!
作者: ewylo    時間: 14-1-7 11:21     標題: 回覆:優才有無人收到offer

我都未收到呢
還以為係會寄信通知呢

作者: m-yee    時間: 14-1-7 16:40     標題: 回覆:優才有無人收到offer

請問今天仍有家長收到call嗎?

作者: winmom    時間: 14-1-7 18:49     標題: 回覆:優才有無人收到offer

請問這次有reject letter嗎?

作者: cky036a    時間: 14-1-8 01:06

9/1註冊
作者: erniec    時間: 14-1-8 21:16

收到信,無份,但又話會繼續留係first waiting,
作者: AMY_2011    時間: 14-1-9 09:17

想請問是否所有first waiting 都要參加講座?
作者: erniec    時間: 14-1-9 09:23

回覆 AMY_2011 的帖子

聽齊8成講座係入學要求,無論係正式有offer定係on first waiting之後先有offer,學校都有要求家長要有80%attendance,所以直至上一堂為止(第4堂)都仲KEEP住有幾百人去聽,有D係waiting無被遨請去聽都會去,因打定底如有候補位都可以meet到呢個要求。

作者: AMY_2011    時間: 14-1-9 09:31

幾百人咁多?有幾多first waiting㗎?
作者: jennycheung928    時間: 14-1-9 12:16

相信下一轉又會再call 2in
作者: PoohsBaby    時間: 14-1-9 13:27

but they also call WAITING for second and they no need to go to Briefing still get offer. The school admin say teachers can choose from first waiting and waiting for 2nd interview.
作者: terrywong1980    時間: 14-1-9 16:07     標題: 回覆:優才有無人收到offer

我係first waiting list,但到現時都未call second in。。。都唔知佢地想點?

作者: loveDD    時間: 14-1-9 16:14

PoohsBaby 發表於 14-1-9 13:27

but they also call WAITING for second and they no need to go to Briefing ...
that is ridiculous and unfair!  then why the first waiting parent has to go to listen the briefing?  how do you know that?
作者: loveDD    時間: 14-1-9 16:15

terrywong1980 發表於 14-1-9 16:07
我係first waiting list,但到現時都未call second in。。。都唔知佢地想點?
今晚大家可以問問學校點解可以咁安排.......
作者: terrywong1980    時間: 14-1-9 16:23

回覆 loveDD 的帖子

你都係同我一樣?
作者: PoohsBaby    時間: 14-1-9 16:42

loveDD 發表於 14-1-9 16:14
that is ridiculous and unfair!  then why the first waiting parent has to go to listen the briefing?  ...

My friend called school admin office and the lady said teachers can choose any kid from First Waiting or Waiting and 2nd interview have 90% First Waiting and 10% Waiting. Waiting dun have to go to Briefing .... yes, very unfair.

I want to call too .....
you can try to call yourself ....

作者: loveDD    時間: 14-1-9 16:49

terrywong1980 發表於 14-1-9 16:23
回覆 loveDD 的帖子

你都係同我一樣?
之前係,但返左第一堂無再去,不過識有幾個同學仔爸爸媽媽仍然ATTEND緊~~
作者: loveDD    時間: 14-1-9 16:51

PoohsBaby 發表於 14-1-9 16:42
My friend called school admin office and the lady said teachers can choose any kid from First Waiti ...
don't just say "want...", ask the staff tonight, I'll tell my friend to ask at tonight too.
作者: terrywong1980    時間: 14-1-9 17:15     標題: 回覆:loveDD 的帖子

上個月已經想問,但係太多家長圍住個老師問。。。想聽埋一份都唔得!

作者: AMY_2011    時間: 14-1-9 17:50

回覆 PoohsBaby 的帖子

Waiting can get offer direct after 2nd interview?  Don' t have to be chnaged to First Waiting first?

作者: PoohsBaby    時間: 14-1-9 18:17

yes, correct. many First Waiting still no call for 2nd interview but school choose Waiting to give 2nd Int. my friend call school and school tell her up to teacher to choose, not their fault. need to ask tonight
作者: winbun    時間: 14-1-9 18:23     標題: 引用:回覆+AMY_2011+的帖子 yes,+correct.+many

原帖由 PoohsBaby 於 14-01-09 發表

yes, correct. many First Waiting still no call for 2nd interview but school ch ...
But did your friend finally get offer in this round of 2nd interview ?

作者: erniec    時間: 14-1-9 18:30

呢個round好少人講有offer咁,如果waiting唔洗上堂都有offer真係好unfair
作者: PoohsBaby    時間: 14-1-9 18:31

winbun 發表於 14-1-9 18:23
But did your friend finally get of this round of 2nd interview ?
no la, still First Waiting same as me. school must explain tonight, not fair.
作者: winbun    時間: 14-1-9 18:35     標題: 引用:Quote:winbun+發表於+14-1-9+18:23+But+did

原帖由 PoohsBaby 於 14-01-09 發表
no la, still First Waiting same as me. school must explain tonight, not fair.
That means your friend's status changed from waiting to 1st waiting ?

作者: mrspopeye    時間: 14-1-9 21:34     標題: 回覆:winbun 的帖子

我是first waiting, 一直沒收過call。今晚問了,但對學校超級失望!

作者: sammysnake    時間: 14-1-9 21:38

回覆 mrspopeye 的帖子

有咩回覆??
作者: miaochu    時間: 14-1-9 21:50     標題: 回覆:mrspopeye 的帖子

我都預咗係官腔答覆,所以都冇去問戴副校,聽完就走

作者: mrspopeye    時間: 14-1-9 21:51     標題: 回覆:sammysnake 的帖子

我問爲什麽first waiting沒收到call, 反而waiting收到call參加2nd interview?學校説他們已經call了很多first waiting, 有二三百個。學校説會叫不停送updated資料的好學生來in, 雖然他們是waiting.. 但in 完會放他們在first waiting. 問: 那他們已經miss了幾堂講座,不可能夠80%怎麽辦?學校説會給他們special compensation/special arrangement! 問: 這樣不公平啊! 因為學校當初説衹有足八成才行啊。學校説: 大學收生都有JUPAS和NON JUPAS兩條途徑呢!

作者: miaochu    時間: 14-1-9 22:23     標題: 回覆:mrspopeye 的帖子

我覺得邊有call二三佰人去second in,起碼呢度同喺講座度都聽到好多人未收call,如果佢真係in哂所有first wait之後再call waiting嘅,我接受,講真,其實佢係咪想搵家長造勢㗎?

作者: loveDD    時間: 14-1-9 22:31

mrspopeye 發表於 14-1-9 21:51
我問爲什麽first waiting沒收到call, 反而waiting收到call參加2nd interview?學校説他們已經call了很多firs ...
依間學校教了大家一個道理,乖嘅小朋友係無糖食架!!!
作者: sammysnake    時間: 14-1-9 22:31

回覆 miaochu 的帖子

上次second in個list至少有80人
作者: tocheung    時間: 14-1-9 22:32     標題: 回覆:miaochu 的帖子

即係學校鼓励打尖la, 原來要不停send野比學校就可以打尖。這是係乜野logic 呀。超级失望。利申First waiting 未收過call

作者: loveDD    時間: 14-1-9 22:35

JUPAS和NON JUPAS係經兩個唔同嘅考試制度入大學,如果真係咁,大家當然無野好講,但明明大家當初都係經學校嘅一個面試去競爭,學校咁係叫做咩解釋????  好彩當初係我放棄佢....
作者: jennycheung928    時間: 14-1-9 22:38

之前有2位報喜
作者: tocheung    時間: 14-1-9 23:02     標題: 回覆:loveDD 的帖子

本來都打算去繼續聽,希望有這朝一日有offer. 經過今次學校不公平既安排,对呢間學校大失所望,叠埋心水讀第二間。

作者: 320BeBe    時間: 14-1-9 23:11

我剛剛個次2nd in 左,收了信但係不被取錄,我係f.waiting嚟,但都唔明点解要同時有waiting 一齊in,我們要聽講座,佢地又唔使,乜道今日真係唔想去,但又怕無左個机會,真係down!不過都去了!
作者: mrspopeye    時間: 14-1-9 23:14     標題: 回覆:loveDD 的帖子

同意你的說法! 我就是只乖乖等的家長。

作者: mrspopeye    時間: 14-1-9 23:17     標題: 回覆:mrspopeye 的帖子

即,同意LoveDD的說法!

作者: PoohsBaby    時間: 14-1-9 23:57

回覆 mrspopeye 的帖子

This school really 不公平既安排
大失所望. How come they think it is like JUPAS vs Non JUPAS , cannot compare wo cause we all interviewed the
SAME school. Stupid crazy excuse

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-10 00:52

咁Send 求情信既人屬唔屬於有心打尖呢?
作者: wai406    時間: 14-1-10 08:43     標題: 引用:我問爲什麽first+waiting沒收到call,+反而w

原帖由 mrspopeye 於 14-01-09 發表
我問爲什麽first waiting沒收到call, 反而waiting收到call參加2nd interview?學校説他們已經call了很多firs ...
超級憤怒, 我都係first waiting 但無收過call. 每月放工趕頭 趕命去聽talk. 可能聽完十堂都無得in. 佢之前set得嗰機制無想清楚嗎? 全是人治, 有無想過公唔公平, 如學校喜歡人不繼叩門,以顯誠意,應講清楚, 一係就唔好要求first waiting 去聽talk. 家長們都有好多事忙, 我昨晚大仔考試,都無同佢温書, 而趕去talk. 佢又知唔知道, 浪費我們時間,極為自私

作者: tocheung    時間: 14-1-10 09:08     標題: 引用:Quote:原帖由+mrspopeye+於+14-01-09+發表

原帖由 wai406 於 14-01-10 發表
超級憤怒, 我都係first waiting 但無收過call. 每月放工趕頭 趕命去聽talk. 可能聽完十堂都無得in. 佢之前s ...
x 2

早講要寫信,寄update資料可以有優先,就唔洗去上堂,只要將阿仔每曰做完D功課日日寄過,每日update學校。

作者: bibikids119    時間: 14-1-10 09:21

我都係First waiting 冇收過call
P.S. 都冇寄過updated information
作者: PotterLai    時間: 14-1-10 09:59

從收生過程看優才,此校很難再上一層樓!

還有,昨晚的講座浪費時間……
作者: mrspopeye    時間: 14-1-10 10:24

回覆 PotterLai 的帖子

昨晚的講座主講者的內容令人非常失望,反而那些配角,即學校的英文老師們在分組時傳授給家長們的一些引導小朋友學英文的小游戲、小方法有價值,Appreciate 這些英文老師的落力演出。但這部分只佔20分鐘(8.20pm - 8.40pm)。
作者: gogoduck    時間: 14-1-10 10:26     標題: 引用:回覆+PotterLai+的帖子 昨晚的講座主講者

原帖由 mrspopeye 於 14-01-10 發表
回覆 PotterLai 的帖子

昨晚的講座主講者的內容令人非常失望,反而那些配角,即學校的英文老師們在分組時 ...
同意

作者: teamfaith    時間: 14-1-10 10:35

gogoduck 發表於 14-1-10 10:26
同意
近呢幾堂都係教授賣花讚花香.....小組D老師好好

作者: PotterLai    時間: 14-1-10 11:20

我覺得優才還是不錯的學校,雖然高層某些做法值得商榷,祝福選擇優才的家長!

如果優才的老師看到我們的評語,請轉達!
作者: Leonachan    時間: 14-1-10 11:34

PotterLai 發表於 14-1-10 11:20
我覺得優才還是不錯的學校,雖然高層某些做法值得商榷,祝福選擇優才的家長!

如果優才的老師看到我們的評 ...
同意你講, 雖然好可能我會揀另一間學校, 但我認為優才係一間好值得去選擇的學校!
只係可惜學校捉錯用神, 其實學校可以將搞呢10堂家長課資源用去其它地方, 可能大家仲會欣賞!
學校要考慮清楚, 要吸引家長去入讀你校, 未唔會因為聽堂課之後?
如家長已清楚了解學校的話, 又何需浪費雙方時間呢?
我覺得優才係好野係明日之星, 但係個marketing strategy出現了問題?
如校方肯做下野改變下, 應該唔會咁少人喜歡的!   
你睇人地男直資個女校長, 真係高手.....  

作者: miaochu    時間: 14-1-10 13:59     標題: 回覆:teamfaith 的帖子

我都同意優才嘅老師俾我一種好用心教學,唔係死咕咕果種,但我覺得都應該俾咗first wait嘅小朋友再interview哂先。講真,佢話會有special arrangment俾果啲冇聽講座嘅waiting家長,who knows?或者學校將我哋上堂時派嘅notes俾佢地就當上咗呢!

作者: ydlydl    時間: 14-1-10 14:13

講座? 咩講座, 我係waiting, 無被要請??
作者: PoohsBaby    時間: 14-1-10 14:39

miaochu 發表於 14-1-10 13:59
我都同意優才嘅老師俾我一種好用心教學,唔係死咕咕果種,但我覺得都應該俾咗first wait嘅小朋友再intervie ...

School Admin told my friend 10% WAITING get call for 2nd Interview and some already got Conditional Offer......
so unfair.   No need to wait in line and can jump ahead of First Waiting.   Also no need to go to so many Briefing session.

作者: stingerc    時間: 14-1-10 15:21     標題: 引用:Quote:miaochu+發表於+14-1-10+13:59+我都

原帖由 PoohsBaby 於 14-01-10 發表
School Admin told my friend 10% WAITING get call for 2nd Interview and some already got Conditional ...
如這是真的,優才收不收小兒,我已再不關心。1st waiting還沒有第二次面試,waiting 的可以有conditional offer,如在這校十二年,孩子也不會學到什麼是公平公正,學校的德育水平太低了。

作者: huba    時間: 14-1-10 15:29     標題: 引用:Quote:原帖由+PoohsBaby+於+14-01-10+發表S

原帖由 stingerc 於 14-01-10 發表
如這是真的,優才收不收小兒,我已再不關心。1st waiting還沒有第二次面試,waiting 的可以有conditional o ...
有否向校方直接查詢?一下子跳到去完全否定學生的德育會否跳得太遠了?

作者: mrspopeye    時間: 14-1-10 15:30

stingerc 發表於 14-1-10 15:21
如這是真的,優才收不收小兒,我已再不關心。1st waiting還沒有第二次面試,waiting 的可以有conditional o ...
正如LoveDD所說,“這件事證明了乖乖小朋友係無糖食ga". 我真的對這間學校很失望!也對他們的教育開始產生懷疑?如把小朋友交給他們教12年,是不是也會學成這樣?
作者: ydlydl    時間: 14-1-10 15:34

已經 2nd in左 係 waiting, 無被要請講座? 咩 Briefing session? Brief 家長?
作者: PoohsBaby    時間: 14-1-10 15:38

huba 發表於 14-1-10 15:29
有否向校方直接查詢?一下子跳到去完全否定學生的德育會否跳得太遠了?

...

Yes, we ask Ms Dai last night after briefing.  she confirmed and say it is like JUPAS - Non-JUPAS, 2 lines.  So waiting can still get 2nd interview .... Admin say actually waiting also got Conditional offer......

作者: huba    時間: 14-1-10 16:50     標題: 回覆:mrspopeye 的帖子

小兒是優才小三學生,如果你問我或其他初小家長(甚至問已轉校離開了優才的學),相信大家都會很正面評價校內老師及德育的注重。

當年我孩子入學時的競爭沒有今天的大,程序也較現今簡單,有機會時我也會跟戴副校了解一下。

在沒有較全面了解前,只想奉讙各位對於網上資訊要小心篩選和冷静分析,(如可以最好聯絡現在的學校家長直接了解,)不要隨便放棄孩子的機會。

作者: tocheung    時間: 14-1-10 16:55     標題: 回覆:PoohsBaby 的帖子

上左五堂,除左edu psychologist 個堂有D用。其他都好似係度被洗腦,優才点勁,点好,越聽越返感,好以sell 緊補習社。好自然会有人讚,唔洗自己讚自己。成日做理D比較,跟本都唔合理,唔logic。唔怪得學校行政都係唔合理,浪費時間。

無可否認,GT好多老師好有心,可惜,一次失败的行政决定,另人对學校大失所望。乖乖左五堂,無遲到無早退都無糖吃,我就唔洗GT比,吃其他

作者: PotterLai    時間: 14-1-10 17:23

回覆 huba 的帖子

希望優才儘快改善收生程序和講座內容,提高學校的聲譽。建議減少講座堂數,不精彩的,不要!

作者: huba    時間: 14-1-10 17:38     標題: 回覆:PotterLai 的帖子

建議閣下直接向學校反映。

作者: huba    時間: 14-1-10 17:45     標題: 引用:上左五堂,除左edu+psychologist+個堂有D用

原帖由 tocheung 於 14-01-10 發表
上左五堂,除左edu psychologist 個堂有D用。其他都好似係度被洗腦,優才点勁,点好,越聽越返感,好以sell ...
恭喜你為孩子找到合適的學校。

作者: erniec    時間: 14-1-10 17:48

回覆 ydlydl 的帖子

因為只係有offer同on first waiting list先有被邀請去聽家長講座,所以有大家咪覺得GT居然邀請D只on waiting list學生而家長又無去過聽TALK去2nd in唔公平LOR

作者: tocheung    時間: 14-1-10 18:06     標題: 引用:Quote:原帖由+tocheung+於+14-01-10+發表上

原帖由 huba 於 14-01-10 發表
恭喜你為孩子找到合適的學校。
雖然不是最合適,但總好過去排一條唔公平既隊。

作者: 2008pigpig    時間: 14-1-10 19:15

真是唔是好明白, 點解要分2 條隊?
作者: Rachelmummy2008    時間: 14-1-10 19:28

站在一個考小一的普通家長來說,得到學位再聽講座也說得過去。
未有學位又聽講座又知道無去的都有offer 的家長的心情怎好受呢!
我是路過的。
優才仍然有其他優點,只想說……可憐天下父母心……

作者: 魚兒小寶貝    時間: 14-1-10 19:31

平心而論,上交updated資料呢樣係好正常及正確既舉動,正如考獲左個証書或學位都應該update比公司一樣,而交求情信亦係好普通既求學位做法,做呢兩件事既家長一d都冇錯。

學校因應自身需要而揀人亦好正常及合理,好似d coupon或合約後面有T and C 咁,發出者有最終決定權,佢當然可以因應自己現時需要而upgrade任何人啦。

面試之後,學校便張申請者分左first waiting 及waiting,我好讚成此做法,家長起碼可以初步衡量到個成數有幾大幾細,總好過全部都係無盡既waiting。

學校為左家長多d了解學校及阻隔一d無誠意既申請,花人力物力時間舉辦講座,而講座內容有"唱好"成份,我覺得冇問題,在坐亦有好多今年會加入GT既家長,唔通現階段d家長冇權知學校既"好野"? 小學概覧學校既版面仲多啦,間間學校既家長都喜歡update學校資料及"威水野",響自己地盤點解唔講得? 因為做人要內歛d嗎? 哈! 冇叫waiting聽講座亦好正常,一來冇咁多位,二來waiting而成功有offer既成數一定低d。

我覺得學校最錯係錯誤估計自己既講座好吸引,其實在座有幾多家長願意上? 上兩、三堂就話遮,既然有d人完全覺得浪費時間(前提當然係未有offer啦),怨恨當然大。第二樣錯誤係學校之前講得太實,話一定要上夠80%,咁d家長緊係企自己角度睇,捉住你呢點架啦,點會企學校角度睇吖。第三,first waiting 既一心諗住位置響waiting前面,當知道比"唔駛聽講座"既"waiting" "爬左頭",唔理有冇理由,心靈上一定受打擊啦! 正如有d學校有第二輪收生一樣,本身waiting既家長,感覺都唔會好受!

希望學校經過今次之後檢討下,出年做返好d。本人係今年將會加入GT既家長,就算呢件事發生響別校,我既諗法都係一樣,分別只在於會唔會花時間打出黎。
作者: wai406    時間: 14-1-10 20:04     標題: 回覆:優才有無人收到offer

咁究竟學校對first waiting 跟waiting 有無定義, 點解一個要上堂, 一個唔駛上, 點解唔大家一齊上, 或者一齊唔駛上, 無話first waiting 一定要收, 但辛辛苦苦去上堂, 只希望等一個second in 的機會, 佢咁想收waiting 先, 點解唔比first waiting in 哂先, 做戲都做全套, 咁唔公平, 這是甚麼的道理, 點講都唔通。

作者: alicialee1210    時間: 14-1-10 20:10     標題: 引用:咁究竟學校對first+waiting+跟waiting+有無

原帖由 wai406 於 14-01-10 發表
咁究竟學校對first waiting 跟waiting 有無定義, 點解一個要上堂, 一個唔駛上, 點解唔大家一齊上, 或者一齊 ...
同意,以為first waiting係優先有2nd in 機會先上堂,點知去齊咁多堂都冇機會2nd in反而冇上過堂的就有得2nd in 無奈

作者: RSZ    時間: 14-1-10 20:16     標題: 回覆:優才有無人收到offer

Waiting 得 offer 是否真實,還需求正,網上誤傳,有心無意也有很多。waiting 變first waiting 再上家長堂,我看這安排還是合理,今年二千幾三千人報名,得到offer  或first waiting 可能不是真正想讀的相信也很多,家長堂令他們早點確認放棄,使其它一心想讀的人早點有offer, 相信大家都樂見,學校見家長堂人數去到某地步,估算曰後waiting 有機會入讀,現给他們有機會在家長堂認識學校
,也是合理合情的做法。
當然我也覺得現時waiting 如有offer 是十分不公的

作者: miaochu    時間: 14-1-10 22:17     標題: 回覆:RSZ 的帖子

其實依家都好難求証係咪有waiting嘅得到offer,因為事件鬧得熱哄哄,佢哋都唔會走出嚟認,但我只係覺得學校應該話俾我哋first wait嘅究竟有冇得2nd in同幾時囉。

作者: teamfaith    時間: 14-1-10 22:28     標題: 回覆:優才有無人收到offer

咁點解waiting 唔駛去了解學校就可以有2nd in 先

作者: applemm    時間: 14-1-10 23:18

我覺得大家唔好着眼於需要去講座與否,最main point是“優先備取名單“和“備取名單“的分別,說明是“優先“,但現在並不是讓機會給優先備取名單上的小朋友,而是在後面名單上的小朋友可打尖,這是什麼排隊規則?如果它是商品的話,已經是失實陳述!除非“優先“的意思不是排在隊頭的意思,真是很希望一所有良好教學理念的學校可“公平“一點吧!
作者: miaochu    時間: 14-1-10 23:43     標題: 回覆:applemm 的帖子

你講得冇錯,我本來係最鍾意優才嘅,就算冇校車,我都仍一心等2nd in,身邊親戚朋友都話優才係一間好識marketing嘅學校,成績並非出眾,但我都冇理,我依家實在好失望。

作者: iamderek    時間: 14-1-11 01:00

mrspopeye 發表於 14-1-9 21:51
我問爲什麽first waiting沒收到call, 反而waiting收到call參加2nd interview?學校説他們已經call了很多first waiting, 有二三百個。學校説會叫不停送updated資料的好學生來in, 雖然他們是waiting.. 但in 完會放他們在first waiting...

如果我沒有理解錯誤,以上是戴副校長的回答。

另外又有家長聽朋友說 "School Admin told my friend 10% WAITING get call for 2nd Interview and some already got Conditional Offer......" 這個some是指first waiting 2nd interview 或者 waiting 2nd interview? 是否傳話中途有誤解?  School Admin (接電話的工作人員)又是否肯定知道有offer的是從waiting來?

如果waiting 2nd interview之後只會變成first waiting,並且開始要上講座,大家會不會也覺得不公平呢?

作者: osim    時間: 14-1-11 10:04     標題: 回覆:優才有無人收到offer

如果學校制度唔係真係優先處理first waiting先,係睇家長誠意有幾大,又為何要分first waiting同waiting呢?一開始唔好分,咪學校鍾意點收都得囉。

作者: loveDD    時間: 14-1-11 11:59     標題: 引用:+本帖最後由+iamderek+於+14-1-11+01:12+編

原帖由 iamderek 於 14-01-11 發表
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一個攞到公屋,政府將十分的其中一個抽上去,咁對無論係廿分同其他十分嘅輪候者都唔公平,本身廿分的可能成世都抽唔到,用法律術語講,完全違反左輪候者嘅合理期望。

作者: 320BeBe    時間: 14-1-11 14:55

loveDD 發表於 14-1-11 11:59
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一 ...
完全同意!
作者: iamderek    時間: 14-1-11 14:58

loveDD 發表於 14-1-11 11:59
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一 ...
如果十分的輪候者2nd interview之後,只係搬去十五分條隊,並且十五分條隊也要開始上講座,而攞到公屋始終都係廿分條隊優先,咁又點睇?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5