教育王國

標題: 真心希望小朋友可以學簡體字 [打印本頁]

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 09:50     標題: 真心希望小朋友可以學簡體字

而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件事。

繁簡字對比:
幾-几      體-体      龍-龙       聲-声       醫-医

義-义       雙-双        歸-归        點-点         驚-惊

懮鬱-忧郁       匯豐-汇丰        烏龜-乌龟     邊-边

變-变     個-个      聽-听……

呢啲例子簡直數不勝數

作者: h2013    時間: 14-1-22 09:59     標題: 引用:而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件 ...
不如唔好返正常學校,有一些學校用親近大自然來學習,學習上很輕鬆。你開這個帖簡直係《廁所點燈》

作者: Gerard    時間: 14-1-22 10:07     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 10:35     標題: 引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 h2013 於 14-01-22 發表
不如唔好返正常學校,有一些學校用親近大自然來學習,學習上很輕鬆。你開這個帖簡直係《廁所點燈》 ...
我開這個貼是想討論下學簡體同繁體的利弊,我主張學簡體都純粹為左小朋友可以輕鬆啲,為何同返唔返正常學校扯上關繫? 講野唔好甘極端,我是想睇下大家的想法,不是你所謂的《厠所點燈》

作者: wendywaiwai    時間: 14-1-22 10:40     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

國內曾經有個名人(忘記名字)發表文章,說要感謝台灣及香港的華人,可以將中國人最精華的文化,包括文字,美德,修養保留下來。回看國內大部分人的素質,哪些普遍值得人自豪?有機會學繁體字真的要珍惜!

作者: w_y    時間: 14-1-22 10:42

學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆, 唔學中文中史, 送外國點都輕鬆D.
如果為小朋友好, 一定要學好正體字, 唔該你睇下溫家寶悼邵逸夫的墨寶。 簡體, 我地又叫殘體. 想中華文化香港文化死快D, 那就去學吧! 個人認為, 識睇簡體即可, 學業上萬不可用簡體學習, 連李光耀都會後悔的事, 你還去做?
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 10:42     標題: 引用:那回偉大的祖國讀書吧! +

原帖由 Gerard 於 14-01-22 發表
那回偉大的祖國讀書吧!
唔好盲目地甚麼事都将香港同内地分開講,而家講的是中文,中國人的中文,連外國人學中文都是學簡體,為甚麼香港唔應该學?唔該,唔好将這件事講到政治化,好唔好?

作者: zuzu888    時間: 14-1-22 10:43     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來

作者: CALVEN    時間: 14-1-22 10:45

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 10:50     標題: 引用:學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆

原帖由 w_y 於 14-01-22 發表
學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆, 唔學中文中史, 送外國點都輕鬆D.
如果為小朋友好, 一定要學好 ...
我覺得學簡體唔代表是想中國文化死,書法家寫毛筆死,自然是寫繁體。但生活中有幾多個是書法家? 保留中國文化? 你不如寫返象形字,甲骨文,講返文言文,用晒“之呼者也”? 文化重的是字裏行間的意義,不是字體。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 10:55     標題: 引用:唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來

原帖由 zuzu888 於 14-01-22 發表
唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來
你可以用繁體解释到所有中文字系點來嗎?我相信全中國都搵唔到幾多個可以。用返象形字啦,完全解释到。

作者: CrabPincers    時間: 14-1-22 11:00     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但要識簡體字,上到中學,中史長篇大論,識寫簡體字真係可以慳好多時間作答

不喜勿插

作者: sugarnana    時間: 14-1-22 11:08     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,一套簡易的文字的確可加快普及速度,簡體字才有生存空間。但繁體字才是中文的精髓,千萬不要讓孩子放棄學習漂亮的繁體字。

作者: ha8mo    時間: 14-1-22 11:11

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 11:13     標題: 引用:我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但

原帖由 CrabPincers 於 14-01-22 發表
我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但要識簡體字,上到中學,中史長篇大論,識寫簡體字真係可以慳好多 ...
考中文會計,如果寫繁體好容易不够時間答完,但寫簡體就會有充足時間。
循序漸進的方法很好。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 11:17     標題: 引用:其實你有冇打算返大陸發展你的事業?帶埋孩

原帖由 ha8mo 於 14-01-22 發表
其實你有冇打算返大陸發展你的事業?

帶埋孩子上去
點解又同大唔大陸有關呢?

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 11:20     標題: 引用:以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,

原帖由 sugarnana 於 14-01-22 發表
以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,一套簡易的文字的確可加快普及速度,簡體字才有生存空間。但繁體 ...
但系我見到香港人寫中文通常都寫得唔靚wor😓

作者: ha8mo    時間: 14-1-22 11:21

作者: h2013    時間: 14-1-22 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-01-22+發表其實

點解又同大唔大陸有關呢?
因為國內比較容易接觸簡體,如果有心學,只係學校學係不足夠,國內周圍都用簡體字,事半功倍,加油!

作者: kangaroo1101    時間: 14-1-22 11:38

其實到佢地中學時我都唔反對佢地學下寫下簡體字...考試可以加快作答..仲有, 睇韓寒, 仲有D有深度的中國作家的書都可以..

不過大前題係一定要學好繁體字先...學好繁體字..簡體字只係簡化左個字..再學唔難呀..

如果依家一開始就學簡體字, 唔識繁體字, 咁就好似學英文只學don't, I'm, can't, b/f, cop......雖然好多時做野都會咁寫, 不過一開始唔會咁學law..

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 11:42     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

點解有人因爲英文簡單而鍾意學英文唔鍾意學中文,大家無太多意見,無叫他們返英國學;但覺得簡體簡單而想學簡體唔想學繁體,大家就叫人返大陸? 甚麼邏輯? 大陸唔好的野要摒弃,但為何要一概而論? 大家鄉下唔系在大陸嗎?誰的祖輩唔系由大陸落來? 唔好将話題扯遠啦!

作者: Gerard    時間: 14-1-22 11:47     標題: 引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-01-22+發表那回

作者: wendywaiwai    時間: 14-1-22 11:56     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識繁體字,以後再運用簡體字去考試,因為有繁體字的基礎,再學簡體字會容易D。考試局已經接受繁,簡兩款字予學生應考。
以我所知,簡體字是從中國書法演變出來的,我們不要說它是殘體,不過有一樣唔好就是將原本文字的意思破壞了,例如「頭髮」及「發明」,簡體都是寫「发」,單是這一點,我也想先讓我的小朋友先學繁體字。

作者: Jane1983    時間: 14-1-22 12:01

在香港,學簡體字都好容易,學生多野寫就自然轉寫簡體。
作者: awah112    時間: 14-1-22 12:02

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 12:04     標題: 引用:如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識

原帖由 wendywaiwai 於 14-01-22 發表
如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識繁體字,以後再運用簡體字去考試,因為有繁體字的基礎,再學簡體 ...
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身邊識所有人傾亦都認為簡體方便很多。所以有此想法。

作者: akys    時間: 14-1-22 12:06

簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但簡化都應該有個譜,有原則,不能隨意亂改,完全推翻幾千年的文字體體系,連人地個姓都改埋,例如葉改成叶(從口),其他什麼聖變怪,愛無心等大多不知所謂的改變,網上有大量例子。又不肯改,毒害千年。
要改就終極一點,全用拼音,又容易學,又可跟其他語文看齊。 TONG YI MA?
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 12:13     標題: 引用:簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但

原帖由 akys 於 14-01-22 發表
簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但簡化都應該有個譜,有原則,不能隨意亂改,完全推翻幾千年的文字 ...
Tong yi.

作者: oooasis    時間: 14-1-22 12:16

其實文字簡化繁化都係歷史趨勢,如果無變化,我地現在可能寫緊甲骨文。
所以唔應該咁盲目話,大陸用簡體字,簡體字就係衰,香港台灣用繁體字,繁體字就係好。
其實國內用簡體字,唔覺得中文水平比香港台灣差。

而且歷史上來睇,漢字簡化都有很長一段歷史。
蔣介石當年都曾力推簡體字,國民黨敗退台灣之後,抱著敵人(共產黨)贊成的我們就反對,所以無再推行漢字簡化之嘛。
而且近半簡體字古已有之,並非繁體字才代表中華文化。
作者: TMMA    時間: 14-1-22 12:28

可能是我老土,因我覺得繁體字很美,所以接受不到小朋友在學校學寫簡體字去代替繁體字。

簡「爱」無心殘不堪:也談簡體
近期中港爭抝鬧哄哄,最近網上廣傳一張圖片,作者只用了一百字,去說明簡體何其殘:
「親(亲)不見,愛(爱)無心,產(产)不生,廠(厂)空空,麵(面)無麥,運( 运)無車,導(导)無道,兒(儿)無首,飛( 飞)單翼,湧(涌)無力;有雲(云)無雨,開關(开关)無門,鄉(乡)里無郎,聖(圣)不能聽也不能說;買(买)成鈎刀下有人頭,輪( 轮)成人下有匕首,進(进)不是越來越佳而往井裏走。只有魔,還是魔。」

記得一位英籍的退休機長朋友,為孫兒學中文一事而煩惱。他問我,到底應該學繁體字還是簡體字。我告訴他,繁體字承接了中國數千年的文字演變,而簡體字則是共產黨為了方便統治而有。他說,怪不得英文將兩者分別譯作「 Traditional」和「 Simplified」了。

我相信,他是少數有此「煩惱」的外國人,這或許與他長期居港有關;對於其他九成九的外國人來說,中文即是簡體中文。強國來了,簡體字早已是國際社會主流的中文字。按維基的資料,全球用繁體中文的人口僅3,000多萬,主要來自台灣和港澳,使用簡體中文的卻有10多億人。

香港算是力守繁體字的少數城市之一。不過,很多受本地家長歡迎的國際學校,也只教簡體字。很難想像,小朋友怎能透過簡體來學會欣賞中文字,如何教他們去理解「 广」和「厂」?
或者,從「國際」角度看:中文只是一种工具,能与13亿人 沟通, 总比只与几千万人 沟通更 强,对吗?
不是的。如果我們只要工具的話,網絡上的火星文也是一種工具。我們要的是語言。幸好,還有很多有心的國際學校家長,願意追補子女的中文教育之不足。

作者蘇菲,有小型飛機師牌的媽媽,拒做直升機家長,讓孩子翱翔。

作者: cmir    時間: 14-1-22 12:29

what a topic
作者: little_yolky    時間: 14-1-22 12:49

执子之手414 發表於 14-1-22 12:04
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身 ...

國內所有文史學生, 都要學繁體字, 你不明白為何嗎?

簡體字是將很多字簡化成一個字, 所以, 文史學生要讀古文, 必須要學回繁體字才可以明白不同字的字義。中文字是用形聲構成的文字體, 簡體化以後當然難以追溯其字源及字義了。現在小學生學很多嘢? 係我哋大人安排得多啫。見你對小朋友咁心痛, 應該是初小吧, 咪又得中英數常識四大主科, 我細個時係中英數社自健, 仲多兩科, 咪又係咁做人。想小朋友一開始就學簡體, 對以後學習好文史哲是有很大的負面影響。當然, 你唔鐘意小朋友對文史哲有興趣, 是你自家的事, 我們要悍衛中國古史古文化的學習, 所以要小朋友學好繁體字。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 13:12     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+12:04+

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
國內所有文史學生, 都要學繁體字, 你不明白為何嗎?

簡體字是將很多字簡化成一個字, 所以, 文史學生要讀古 ...
大陸用左簡體甘多年,會對中史哲有興趣的依然會有興趣;香港一路都系用繁體,對中史哲無興趣的依然無興趣。而家一個事實系,香港普遍中文水平落後於大陸,談甚麼捍衛? 我唔覺得寫簡體就系唔捍衛中國文化。可否請解释“鬱”字的来源出處?

作者: little_yolky    時間: 14-1-22 13:20

执子之手414 發表於 14-1-22 13:12
大陸用左簡體甘多年,會對中史哲有興趣的依然會有興趣;香港一路都系用繁體,對中史哲無興趣的依然無興趣。 ...

我的重點是大陸學文史哲的一批學生, 也是要重頭學習繁體字。即是, 學習古文化古史的學生, 就是要學習繁體字。

至於你對 "鬱" 字的查詢, 抱歉本人並非學習中文, 不敢班門弄斧, 請到圖書館查看《說文解字》。

作者: bee918    時間: 14-1-22 13:20

每一個中文字都是一幅美麗的圖畫. 不先學繁體字而學簡體, 實在是太可惜了.

何況簡體字不難掌握, 去學/用簡體沒問題, 但如先學簡體, 回頭較難學好繁體字.

有些小一生雖然平日學習只接觸繁體字, 但對認知一般香港常見的簡體字並不困難, 如銀行的銀字, 中國的國字.

我認為沒必要要小學生專門去學簡體字.
作者: shadeslayer    時間: 14-1-22 13:21     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用

Xxxx

香港人用了繁體咁多年,為何現在才非改簡體不可?

以此邏輯,香港應會面以英文為第一語言學習。

英國人也不會因為美國英文串字短D,而要嚷着要學美語,係未?

作者: Charlotte_mom    時間: 14-1-22 13:25

我覺得學多樣野, 無妨, 但正路黎講, 學中文應該要學繁體, 始終個字原本就係咁寫
識當然好呀, 我仔P4, 睇簡體書又得, 睇繁體書又得, 寫我就接受唔到, 除非係要同內地人溝通, 或者學樓上講, 為考試一次性咁做, 迫不得己, 否則無啦啦寫簡體字, 我覺得唔妥
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 13:33     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-1-22+13:2

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
我的重點是,鍾意研究古史,寫毛筆字當然要學繁體。但這方面的專家毕竟是少數人。大陸很多領域的專家亦都寫繁體,普通老百姓亦識睇繁體。我問你“鬱”的出處是想話就算學繁體的人也唔識解释所有字,相反,學簡體的人亦唔系唔知漢字的出處。

作者: little_yolky    時間: 14-1-22 13:37

执子之手414 發表於 14-1-22 13:33
我的重點是,鍾意研究古史,寫毛筆字當然要學繁體。但這方面的專家毕竟是少數人。大陸很多領域的專家亦都寫 ...

1. 寫毛筆字不一定學繁體, 有草書。
2. 大陸一般百姓不一定識繁體, 因為中學無教, 而大陸的大學入讀率唔係咁高。

唔好咁心痛小朋友學習啦, 寫多兩個字對佢哋係意志0既磨練。我細個時唔識咩簡體字, 但對於學寫字最反感係幼稚園學寫自己名時, 因為我名字合共有45劃, 我忍唔住問爸爸 "點解要幫我改個名咁難寫"。後來, 我老公的姓氏也是好多劃, 所以改了小朋友的名字有個 "一" 字, 希望佢哋學寫名時無咁痛苦。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 13:39     標題: 引用:我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都

原帖由 shadeslayer 於 14-01-22 發表
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用

Xxxx
英國人唔學美式串法,因爲她們是唔同國家。

作者: hogmail    時間: 14-1-22 13:49

好慘呀! 大家就快變回原始人, 用符號表達自己的語言. 懶惰令人類走回從前的路.
作者: zuzu888    時間: 14-1-22 13:51     標題: 引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-01-22+發

我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身 ...
其實我有時都諗,做人咁煩,不如唔好做!
真的,寫字太花時間了

作者: little_yolky    時間: 14-1-22 13:53

执子之手414 發表於 14-1-22 13:39

但係你原意話係學簡體字可以慳時間啫, 都無話係咪同一國家0既問題喎。唔會話因為依家回歸咗, 就要學簡體字, 以前未回歸, 學生答卷就一定要繁體字。你自己係上面回覆, 都話人哋唔應該拉埋大陸唔大陸嚟講啦。咁如果美式英語簡單啲, 英國人都應該學美式英語啦。

事實係, 英國人very proud to their culture! 而香港人亦對於身為香港人而自豪, 因此, 是不會主動改變學習簡體的。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 13:55     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:33+

如果你甘講我都同意,可能只是我過於心痛小朋友,他們自己本身是有呢個能力的。但我相信如果他們知道有得拣,絕大多數都會拣學簡體。因爲工作關繫,我接触很多香港主流學校同國際學校的學生,同很多80,90後。她們細個學繁體,大個之後可以寫簡體時,就開始寫簡體,一旦識個字簡體的寫法就唔會再用返繁體,那麽之前甘多年花在繁體上的時間就顯得好浪費。如果專業需要,當然應學繁體,但對絕大多數人來講,語言只是一個交流的工具。
對於你所講大陸升大學的比率相對低,是經濟等各方面的原因,同寫甚麼字無關。

作者: little_yolky    時間: 14-1-22 14:01

执子之手414 發表於 14-1-22 13:55
如果你甘講我都同意,可能只是我過於心痛小朋友,他們自己本身是有呢個能力的。但我相信如果他們知道有得拣 ...

1. 大陸升大學比率低, 所以一般人唔會識睇繁體字, 因為你之前話一般大陸百姓都識睇繁體字。
2. 我想一般香港的8090後都唔會全寫簡體, 好似我自己, 一般 "學" "藝" 等好多筆劃的才寫簡體, 其他都唔會全寫的。所以都唔會浪費。
3. 人有憜性, "人之初性本憜", 所以小朋友比佢哋自己揀一定會揀簡單的。
4. 仲有, 你之前講話香港人的中文字寫得都不好看, 我想主要是源於學生不應著重抄寫及電腦普及開始。我以前的寫都寫得好靚的, 但打電腦後, 就簽個名都衰過人了。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 14:05     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:39+

但係你原意話係學簡體字可以慳時間啫, 都無話係咪同一國家0既問題喎。唔會話因為依家回歸咗, 就要學簡體字 ...
英式串字同美式串字差别本身唔大,改唔改都無大不同。但英文本身也系經過進化的,而家睇返shakespeare 的原著,真系無乜邊個睇得明,除左啲專家。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 14:12     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:55+

1. 大陸升大學比率低, 所以一般人唔會識睇繁體字, 因為你之前話一般大陸百姓都識睇繁體字。
2. 我想一般香 ...
1,我識得的人大陸人睇繁體容易過香港人睇簡體。
2,我就系講緊筆劃多果啲字,筆劃唔多的字就無乜分别啦
3,同意
4,我話香港人中文字寫得唔靚,因爲有人話繁體字靚。但人手寫出來就系因爲筆劃太多,太繁複,所以好難寫得靚。

作者: siutingto    時間: 14-1-22 14:14     標題: 回覆:TMMA 的帖子

作者: w_y    時間: 14-1-22 14:18

执子之手414 發表於 14-1-22 10:50
我覺得學簡體唔代表是想中國文化死,書法家寫毛筆死,自然是寫繁體。但生活中有幾多個是書法家? 保留中國文 ...

你覺得唔係,我覺得係.
下下就叫人用象形字, 都唔係有心討論.
文化"不單止"係字裏行間意義的! 用殘體字, 就係收窄思考的第一步!
講返文言文, 其實真係唔錯, 你睇近年大家寫文又長又 chum.

不過咁, 香港仲係有呢個自由, 你可選擇到大陸, 學習上面字裏行間的文化, 說好你的普通話, 學好殘體字, 我睇大陸學子只會辛苦過香港讀書百倍, 你咪睇下用殘體字是否真係幫到學子減壓囉!

總之, 香港咁多年文化都唔用殘體, 直頭望之令人生厭, 肉酸核突! 將來若要改成用殘體, 都係被迫啫!  係, 我就係叫呢D 做殘體, 好人好者有優質文化唔學, 走去學核突野.

作者: ck1666    時間: 14-1-22 14:25     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

廢話

作者: w_y    時間: 14-1-22 14:26

执子之手414 發表於 14-1-22 14:12
1,我識得的人大陸人睇繁體容易過香港人睇簡體。
2,我就系講緊筆劃多果啲字,筆劃唔多的字就無乜分别啦
3 ...

人地崇優你崇劣, 沙翁名著都話要專家至睇得明. 依我睇, 最適合用畫象形去表達就係你, 夠簡單, 幾乎全球通添啦! 唔好靠害啦, 人人都希望下一代學問好, 有深度, 否則讀書來做乜. 個個識幾個字睇月曆睇時鐘都夠啦!

唉...睇下副中國象棋, 變左殘體你都可以下, 但望埋去粒棋就係醜, 想簡單, 用一二三加顏色去編號區分罷, 連兵卒都要學兩個字至識睇好麻煩囉!

語文除了溝通, 仲係思考工具, 可以幫助思維發展, 自我反省, 一想起咩都迫你簡化, 真係怕怕.

作者: naughtybj    時間: 14-1-22 14:27     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-01-22+發

作者: naughtybj    時間: 14-1-22 14:30     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

作者: w_y    時間: 14-1-22 14:30

little_yolky 發表於 14-1-22 14:01
2. 我想一般香 ...

以前香港老一輩人寫字好靚的, 包括酒樓寫牌海鮮價, 宴會菜單位部長, 街市菜檔位大嬸. 老派人寫字唔靚係好羞家的。呢一代用電腦多, 加上正正就係考試科目多, 內容多, 孩子太忙, 無時間慢慢將學問消化. 老師只重視分數唔重視字體, 學生手字當然一代不如一代!
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 14:31     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+10:50+

你覺得唔係,我覺得係.
下下就叫人用象形字, 都唔係有心討論.
文化"不單止"係字裏行間意義的! 用殘體字, 就 ...
我就系見到有學生轉學簡體字後,壓力細左。如果中國大陸唔系有甘多負面野,你仲會唔會甘排斥簡體字? 因爲你口中的“殘體字”已証明你是對人唔對事。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 14:36     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+14-1-22+14:01+

以前香港老一輩人寫字好靚的, 包括酒樓寫牌海鮮價, 宴會菜單位部長, 街市菜檔位大嬸. 老派人寫字唔靚係好 ...
系呀!因爲時代唔同了。繁複的繁體字,在這個商業化,全球化的時代顯得有啲拖慢左。

作者: w_y    時間: 14-1-22 14:39

唔鍾意殘體字, 新加坡用我都一樣唔鍾意!
你屈得就屈, 呢度, 我係以"字"論"字"

殘體字天殘地缺, 唔係話人, 係話緊字!  大陸人用殘體係硬性規定, 香港暫時都未係, 遲下有你呢類人, 就好難講啦. 為了下一代, 我仲可以發表意見之時就大膽講多句. 你鍾意用, 就要接受好多香港人會覺得討厭, 因為呢個唔係香港一直以來的文化, 直至我地呢代人死晒, 下一代你地想點玩死佢地, 就由用殘體字開始吧!

作者: longlokma    時間: 14-1-22 14:40     標題: 引用:Quote:原帖由+w_y+於+14-01-22+發表你覺得

我就系見到有學生轉學簡體字後,壓力細左。如果中國大陸唔系有甘多負面野,你仲會唔會甘排斥簡體字? 因爲你 ...
简体字不用学,睇下自然识!我從來不曾学过,一样能讀能寫!
繁體要學,才可了解中國文化!
為了考試做快些而叫学生学简体字,相當無聊~

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 14:43     標題: 引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+14:12+1

人地崇優你崇劣, 沙翁名著都話要專家至睇得明. 依我睇, 最適合用畫象形去表達就係你, 夠簡單, 幾乎全球通 ...
我講的系“原著”,你有無睇過架? 如果無就搵來睇下,你睇得明我寫個“服”比你。我又無話全部野都改用簡體,很多領域都需要保留。

作者: w_y    時間: 14-1-22 14:57

所謂古式英文, 大把香港人, 尤其上一輩讀到高中都有本事睇, 單睇字面, 真係唔少人可以睇得明. 咁都要專家, 陶傑知有人咁講, 又要寫幾日笑死人咩.

乜都麻煩乜都唔好學啦! 無知好呀, 任人擺佈! 我就唔容許仔女咁啦, 梗係盡量吸收文化精粹. 其實都講太多. 我意見就係咁, 亦會盡香港人的責任, 保護香港文化免受劣質污染。搵洗手間都好麻煩好浪費時間, 讓孩子方便在街上咪得囉, 文化共融, 你想唔想? 高層次些少, 咪就係由字詞開始愚民。

我好尊重樓主意見, 真心的, 放仔女大陸讀書啦, 識人好過識字, 大好前途!
作者: pandamommy    時間: 14-1-22 15:31     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有需要快速記事時用,但唔可代替本來嘅字。

作者: pandamommy    時間: 14-1-22 15:32     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

係唔「介」意人用,打漏字。

作者: pandamommy    時間: 14-1-22 15:34     標題: 引用:晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有

原帖由 pandamommy 於 14-01-22 發表
晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有需要快速記事時用,但唔可代替本來嘅字。

...
所以我認為一定要先學好繁體字!

作者: MC1128    時間: 14-1-22 15:37

我真心希望自己的孩子學好繁體字。

作者: erniewellie    時間: 14-1-22 15:40     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

掉轉咁講,如果我小朋友讀嗰間小學幼兒園唔係教寫正體字:,我一定轉校!

作者: HKTHK    時間: 14-1-22 15:46

回覆 执子之手414 的帖子

好心你去研究下英文先啦,睇Shakespeare,外國中學都原文啦!
其實如果你想快想方便,點解要用簡體字呢?直接用漢語拼音咪得囉

作者: loveDD    時間: 14-1-22 15:48

中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生,廠空空,麵無麥,運無車,導無道,兒無首,佇無腳,飛單翼,湧無力,有雲無雨,開關無門,鄉里無郎,義成凶,魔仍然是魔。」

為了方便,無需學字,以後錄音便算了。
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 15:54     標題: 引用:回覆+执子之手414+的帖子 好心你去研究下

原帖由 HKTHK 於 14-01-22 發表
回覆 执子之手414 的帖子

好心你去研究下英文先啦,睇Shakespeare,外國中學都原文啦!
系我講錯,其實我系想講他的詩,因爲用晒“thy,thee”,所以以前學的時候覺得好難。

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 16:20     標題: 引用:中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生

原帖由 loveDD 於 14-01-22 發表
中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生,廠空空,麵無麥,運無車,導無道,兒無首,佇無腳,飛單翼,湧 ...
呢段野網上流傳左好耐啦。 我明呢個觀點,但我覺得無必要。語言是溝通的工具,想要知出處亦可以學,個人認為無衝突。

身邊人亦好多同我想法一樣,但原來上到呢度,甘多唔同意見。同大家辯論亦另我睇到好多唔同想法,以前只系在新聞見到人抗拒簡體字,身邊無人甘抗拒。香港是民主地,大家都有權堅持己見。我想小朋友學簡體唔代表我想她偷懶,唔代表唔想她學好中文。時代會變遷,如果有興趣,20年後再post一次,可能到時一切如舊,亦可能有了變化。

作者: huba    時間: 14-1-22 16:32     標題: 引用:而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果

而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件 ...
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由也不足以支持討論。

尊重你堅持己見的自由,但不要期望有太多的認同。

作者: HaYi    時間: 14-1-22 16:44

其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就兩面不是人啦..
作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 16:50     標題: 引用:其實考試局接不接受半繁半簡?+我的時代應該

原帖由 HaYi 於 14-01-22 發表
其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就 ...
好似中學以上可以寫簡體字。有錯請糾正。

作者: yy449    時間: 14-1-22 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 huba 於 14-01-22 發表
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由 ...
x2

作者: yy449    時間: 14-1-22 16:59     標題: 引用:其實考試局接不接受半繁半簡?+我的時代應該

原帖由 HaYi 於 14-01-22 發表
其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就 ...

就好似中文用普通話來教,兩頭唔到岸

作者: pandamommy    時間: 14-1-22 17:03     標題: 引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 huba 於 14-01-22 發表
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由 ...
係囉,好牽強! 我個人覺得好似硬sell 簡體字咁囉,但無說服力。

作者: bee918    時間: 14-1-22 17:11

执子之手414 發表於 14-1-22 14:43
我講的系“原著”,你有無睇過架? 如果無就搵來睇下,你睇得明我寫個“服”比你。我又無話全部野都改用簡體 ...

"Shall I compare thee to a summer's day. Thou art more lovely and more temperate." = "Shall I compare you to a summer's day. You are more lovely and more temperate". 其實不一定難.

作者: janetlam74    時間: 14-1-22 17:12

擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...
日日返工都辛苦架, 去攞綜緩或打刧岩晒!

作者: 剛果公主    時間: 14-1-22 17:14     標題: 引用:Quote:原帖由+HaYi+於+14-01-22+發表其實考

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 17:22     標題: 引用:擔子真係又幾重既~走捷徑最舒服...日日返工

原帖由 janetlam74 於 14-01-22 發表
擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...
而家好多香港人都會寫簡體,我想由頭學是我的想法同自由,在香港亦唔止我一個。你系度叫想學簡體的人去拿綜援同打劫,教唆犯罪呀?學簡體同你有仇嗎?

作者: calbee6    時間: 14-1-22 17:28     標題: 引用:擔子真係又幾重既~走捷徑最舒服...日日返工

原帖由 janetlam74 於 14-01-22 發表
擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...

作者: pandamommy    時間: 14-1-22 17:36     標題: 引用:Quote:原帖由+janetlam74+於+14-01-22+發表

而家好多香港人都會寫簡體,我想由頭學是我的想法同自由,在香港亦唔止我一個。你系度叫想學簡體的人去拿綜 ...
人哋用比喻啫,用意只係指出其荒謬,唔係真係叫人咁做。無論寫繁定簡,記住,閱讀理解係好重要㗎!

作者: 执子之手414    時間: 14-1-22 17:48     標題: 引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 pandamommy 於 14-01-22 發表
人哋用比喻啫,用意只係指出其荒謬,唔係真係叫人咁做。無論寫繁定簡,記住,閱讀理解係好重要㗎!

...
叫我小朋友學簡體不如叫我小朋友去打劫? 呢啲比喻先荒謬,教唆犯罪系犯法的。啲人講野過分就唔好幫他兜啦!

作者: HaYi    時間: 14-1-22 17:52

如果考試是無所謂的話, 我都不介意小朋友在"中學" 學簡體, 學多一樣野無壞, 己有小學的底, 相信簡體有它的用處 (看大陸書, 考試快些), 大左學亦不致寫白字.  
但如果小學已學, 相信會影響學繁體, 因較易較快, 不是太好了.  
作者: w_y    時間: 14-1-22 17:52

执子之手414 發表於 14-1-22 15:54
系我講錯,其實我系想講他的詩,因爲用晒“thy,thee”,所以以前學的時候覺得好難。

...

其實呢幾個字真係好普通, 好多中學校歌都有...唔使出動專家...我不是想評論你英文程度, 只係想講, 小朋友學習不能怕困難貪方便, 把標準設得太低, 得益的會是學生嗎?

至於實用性, 而家睇電視都用語音辨識添啦, 使鬼等二十年. 有眼鏡, 遲d 個個做霍金, 郁下粒眼球都控制到好多物件。唉...還好仲有咁多家長支持正體字!

以前我都會講繁體字, 但原來真係有些有心人, 將佢演譯成 "繁複" 貶義咁去"宣傳", 所以我從此只會講: 正體字, Traditional Chinese.

作者: yschou18    時間: 14-1-22 18:23

作者: ABC-DAD    時間: 14-1-22 18:48

可以用文化做好事,亦可做壞事,簡體字嘅出現,本義係提升中國文字普及,減少文盲,壞影響係有,但無須要上綱上線去踐踏呀?
作者: ABC-DAD    時間: 14-1-22 18:58

人民幣未飊升前,大量簡體字嘅優質書籍,被華藉學者,家長看為文化新大陸,可解,質素高,價平囉
作者: viv-viv    時間: 14-1-22 19:09

我不多發言,路過還是忍不住。
一向贊成多學東西,學好繁體之餘學簡體可以接受。
但撫心自問,要走向"取代"的方向,說簡體比繁體如何優越和適合時宜
對不起這是概念易轉,僭越文化
恕不能認同

更難認同效能之見,若說修學歷史文化之類用繁體 其他因要達到具效能不需"咁高層次"用簡體便成
我覺得猶如教小朋友在老師長輩面前要高尚風雅,對著老弱就不用"咁乖"真我個性盡流露又如何
嘩!作為人母的我自己都覺得接受不來,豈能如此教子!

另外,說要寫得快點
我條件反射想到,
人是否應為縮短吃飯時間而不要再嘴嚼來吃,以後用喝來填飽肚子就成?
是否應穿著衣服洗澡來縮短洗衣時間?

我們是否真用某些方法來縮短固中時間?好像在灌輸為求目的不擇手段似的。

P.S.
我一直支持漢語拼音和普教中,我全篇都是用漢語拼音打出來的。我也不抗拒簡體。
作為人母,凡是對孩子成長最好的都應讓他學習,但不是為求讓他功利走捷徑為目的,硬說簡體好過繁體真不能接受。不喜勿插。
作者: viv-viv    時間: 14-1-22 19:17

繁體簡體並存沒有問題
正如普通話廣東話一樣
只是不要極端說成某種一定優越和要取代另一種
硬銷最惹反感
全部都懂就最好
作者: Irismammy    時間: 14-1-22 19:39     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

這是中華文化的精髓,為何要學簡體呢?

作者: Chowying    時間: 14-1-22 20:23

番大6慢慢讀囉:;pppp::;pppp:
作者: WillBmama    時間: 14-1-22 21:06     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

不知所謂:;pppp:

作者: benny2014    時間: 14-1-22 21:06

外籍小朋友都學寫繁體中文,點解本地小朋友要開倒車走去學殘體字?
如果覺得文字太複雜,不如學原始人畫符號算了,何必要學寫字。

作者: yuenkw    時間: 14-1-22 21:55

执子之手414 發表於 14-1-22 16:20
呢段野網上流傳左好耐啦。 我明呢個觀點,但我覺得無必要。語言是溝通的工具,想要知出處亦可以學,個人認 ...
如果系出于兴趣自学繁简体,个人认为无问题,不过请不要以《我为您好》为理由,将一己意愿强加别人身上。本身工作关系,近二十年都于沪港两地跑,至今都不懂写简体,不过一样无碍与国内同事沟通,阅读国内报纸、公司通告及编制财务报告等。

btw,以上几只简体字我系用国内《紫光华宇拼音输入法》打的,以现今科技想打繁简体其实无需去特别学。

作者: shadeslayer    時間: 14-1-22 22:01

执子之手414 發表於 14-1-22 13:39
同國家無關。
加拿大用英語及法語,無人在法語區說要學英語因為英語易D。

其實好簡單,咩地方便學咩地方的主流字。

作者: wan_sosin    時間: 14-1-22 22:32

yschou18 發表於 14-1-22 18:23
http://blog.sina.com.tw/jarstin/article.php?pbgid=759&entryid=630469

化繁為簡,將複雜的字與簡單的字 ...

我支持正體字,我以前中學考試如果寫簡體,會當錯字!

老師都識簡體字,但唔會寫比學生睇!

覺得學生學得困難,是否覺得小朋友能力不足?但一代一代教下來,邊個真係學唔識?就係因為這樣的文字,都能學懂,所以中國人的頭腦好聰明!但輸就輸在做人態度唔好!總想走捷徑!

作者: niclicma    時間: 14-1-22 23:34     標題: 回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

其實,真係唔明你開呢個帖嘅用意。 為省時?心痛小朋友花太多時間努力去寫字?咁點解唔叫小朋友學寫文言文?最精簡。。。其實你絕對可以叫小朋友寫簡體字,但你有冇諗過這裡是香港,學校接受嗎?黙書可以嗎?所以,還是接受現實吧。現在香港係用繁體字,希望你20年後仲流連EK嘅話,開帖我們仍然用緊我們努力維護嘅廣東話同繁體字。

作者: Yanamami    時間: 14-1-22 23:56

學loveDD話齋
聽-听(無耳又點去聽?用口聽?)
無心又點去愛?
其實簡體字好多都莫明奇妙。

作者: bebelee    時間: 14-1-23 00:46

很多國際學校都是用簡體字學中文,的
作者: huba    時間: 14-1-23 01:35     標題: 引用:很多國際學校都是用簡體字學中文,的

原帖由 bebelee 於 14-01-23 發表
很多國際學校都是用簡體字學中文,的
但他們作此選擇的原因是為了減輕功課或學習擔子嗎?他們的目標學生是本地主流港人孩子嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5