教育王國

標題: 打算帶自閉寶寶去澳洲生活 [打印本頁]

作者: evonpig    時間: 14-2-9 21:00     標題: 打算帶自閉寶寶去澳洲生活

你們好, 我個仔今年8歲, 2歲時已評有自閉症.  原本响主流小學讀2年級,因為功課追不上,加上讀得吃力所以今個學期會轉到特殊學校. 但眼見香港對特殊須要學童支援很有限, 所以打算帶他去澳洲生活. 我以前响澳洲讀書, 而家做獸醫化驗工作. 打算到當地搵相關工作及帶他去讀書.  請問有無家長有類似經驗可以分享? 我無親戚响當地, 同埋只得我同個仔倆人去, 唔知當地政府會唔會拒絕我申請?
作者: pocoyo123    時間: 14-2-9 21:50

想問下你是否澳洲籍,? 如沒有親人, 咁搵學校,住處是否要先在香港搵左先? 我都沒有經驗, 只是想大家探討下, 因小兒也是P2, 我先生想佢中學去加拿大讀, 不過, 只是比佢去寄宿, 我們是不會過去
作者: LeeCC    時間: 14-2-10 11:59

加拿大有寄宿學校嗎?

作者: LeeCC    時間: 14-2-10 12:02

回樓主

我舊同事十多年前就是為了家中自閉兒,兒子仔那邊適應很好,快考大學了

作者: LeeCC    時間: 14-2-10 12:04

打算讀藝術方面的學系
,他畫畫有很高天份

作者: Vichang    時間: 14-2-10 12:13     標題: 引用:想問下你是否澳洲籍,?+如沒有親人,+咁搵學

原帖由 pocoyo123 於 14-02-09 發表
想問下你是否澳洲籍,? 如沒有親人, 咁搵學校,住處是否要先在香港搵左先? 我都沒有經驗, 只是想大家探討下,  ...
我亦有打算返加拿大,小朋友近3歳係a 仔。

不過,我諗住8-10年後先返。(我係加拿大藉,所以仔都係)

作者: evonpig    時間: 14-2-10 20:21

我唔係澳洲籍
作者: LeeCC    時間: 14-2-10 23:20

我們也打算小學後回加,阿仔是加藉

作者: pocoyo123    時間: 14-2-11 10:24

在加拿大讀書, 只要到12歲, 就可無須父母, 只須在加拿大搵一個人做亞仔監護人即可, 住宿可以boarding,或者homestay.
我先生家人在加拿大, 都可以幫忙睇下佢, 不過, 叫人長期照顧是無可能的事, 所以, 希望亞仔的自理,社交有一定的能力先過去讀, 我本人好担心欺凌, 因有好多朋友的孩子去到外國讀書,也有被人欺凌事件, 所以, 要過多幾年睇下情況再決定
(小兒是主流P2學生)

其實樓主可試搵香港一些教育AGENT, 睇下果邊學校情況, 先搵左一間適合你孩子的學校, 再搵地方, 最後搵工, 我不知澳洲拿旅遊VISA可否工作, 你最好CHECK CHECK 先.

作者: Vichang    時間: 14-2-11 10:38     標題: 引用:我們也打算小學後回加,阿仔是加藉

原帖由 LeeCC 於 14-02-10 發表
我們也打算小學後回加,阿仔是加藉
我仲有好多朋友喺加拿大,同佢哋講阿囝係a,佢哋接受程度高,不過一般a仔會入主流學校。我其實都唔知咩年紀返去讀書好架,心目中係佢12-14 歲倒啦。

作者: Vichang    時間: 14-2-11 10:40     標題: 回覆:pocoyo123 的帖子

在外國讀書,起碼父母和a仔都冇咁大壓力!

作者: bauhiniakan2000    時間: 14-2-12 00:24

回覆 Vichang 的帖子

到時你一定唔舍得留佢一個人係個度.

作者: Vichang    時間: 14-2-12 00:33     標題: 引用:回覆+Vichang+的帖子 到時你一定唔舍得留

原帖由 bauhiniakan2000 於 14-02-12 發表
回覆 Vichang 的帖子

到時你一定唔舍得留佢一個人係個度.
我會成家返去,settle down 左再搵嘢做,喺果邊生活,好簡單就可以。不過都係10年後。

作者: bauhiniakan2000    時間: 14-2-12 00:38

祝你囝囝日日進步,生活愉快.
作者: byeine    時間: 14-2-12 10:55     標題: 回覆:打算帶自閉寶寶去澳洲生活

回樓主,我係澳洲移民,仔女都係澳洲出世,現區sydney。老實講,如果唔係澳洲藉,你仔仔將不能享用政府對自閉學童嘅資助。請問你仔仔嘅自閉係咩情度?現在有冇跟開咩治療?social skill如何?澳洲嘅學校仲有好多bullying,對於本身有autism嘅小朋友,係另一種自活壓力。
另外,你應該知道,冇PR係超難搵工的,你打算apply skill migration嗎?

作者: pocoyo123    時間: 14-2-12 11:24

係, 欺凌係我最担心的事, 尤其鬼仔/妹早熟, 加上外國容易受同輩影響, 好易誤入歧途,曾有朋友兒子讀書不成反攪到一身官司回來.
作者: evonpig    時間: 14-2-13 17:44

打算apply skill migration, 因為化驗都算專業,我响Bendigo讀過書同埋有Master Degree 都有分加
作者: byeine    時間: 14-2-14 05:40     標題: 回覆:evonpig 的帖子

咁你想去邊個state落腳? Vic我唔清楚,總之千其唔好去次等城市,因為disability support資源一定係主要城市多。另外,揀suburb都好緊要,唔係個個suburb有好嘅資源,你都唔想每日開成粒鐘車送仔+接仔。for autism, depend on你仔仔個評估,可以去special schools 或support classes in regular schools. NSW的話可參考 www.schools.nsw.edu.au/studentsupport/programs/disability.php

作者: evonpig    時間: 14-2-15 18:22

多數都係去Vic, 之前website見到响Adelaide有合適嘅工, 同埋我有朋友响Melbourne and Bendigo.  
作者: stming    時間: 14-2-16 21:45

祝你囝囝日日進步,生活愉快.
作者: sky_chan88    時間: 14-2-27 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+pocoyo123+於+14-02-09+發表

原帖由 Vichang 於 14-02-10 發表
我亦有打算返加拿大,小朋友近3歳係a 仔。
I have the same plan too. I will go in the summer to see if there is any suitable school near where my 99 lives. My son is marginal case of A.

作者: Vichang    時間: 14-2-28 11:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Vichang+於+14-02-10+發表我

原帖由 sky_chan88 於 14-02-27 發表
I have the same plan too. I will go in the summer to see if there is any suitable school near where  ...
We can exchange more info ... Will pm u shortly.

作者: Vichang    時間: 14-2-28 11:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Vichang+於+14-02-10+發表我

原帖由 sky_chan88 於 14-02-27 發表
I have the same plan too. I will go in the summer to see if there is any suitable school near where  ...
My good friend is still studying in Canada. She said only serious case will be sent to special school, otherwise will put kids in normal school with an in-house therapist...

I just worry my son 會俾人蝦 if go to normal school... 鬼仔通常都好曳嘛。

作者: sky_chan88    時間: 14-2-28 11:43     標題: 引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+14-02-27+發表

原帖由 Vichang 於 14-02-28 發表
We can exchange more info ... Will pm u shortly.
Great!! Sure

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5