教育王國

標題: 小一考試 [打印本頁]

作者: 咪咪2007    時間: 14-2-15 13:44     標題: 小一考試

阿女平均分有80分,但全班27人考20,全級110考75,好大壓力
作者: berryme    時間: 14-2-15 19:39

讀名校?
作者: 咪咪2007    時間: 14-2-15 20:33

唔係囉,彩虹基華
作者: CALVEN    時間: 14-2-15 21:00

平均分80,名次係咁上下,

壓力有時係自己比自己,如果你唔同人比較就無問題
作者: skkeung    時間: 14-2-15 21:24     標題: 引用:平均分80,名次係咁上下,壓力有時係自己比自

原帖由 CALVEN 於 14-02-15 發表
平均分80,名次係咁上下,

壓力有時係自己比自己,如果你唔同人比較就無問題 ...
說得好!放下面子,愛孩子!

作者: 長生不老    時間: 14-2-15 23:13

作者: IloveJJ    時間: 14-2-15 23:19     標題: 引用:阿女平均分有80分,但全班27人考20,全級11

作者: 長生不老    時間: 14-2-15 23:27

作者: IloveJJ    時間: 14-2-15 23:53     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-2-15+23:19+我聽

作者: 咪咪2007    時間: 14-2-16 13:57

回覆 長生不老 的帖子

邊間學校呀,全班定全級
作者: 咪咪2007    時間: 14-2-16 19:14

回覆 IloveJJ 的帖子

邊間學校呀
作者: IloveJJ    時間: 14-2-17 00:16     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 邊間學校呀

作者: fc926    時間: 14-2-17 11:24

其實自己的平均分係一個絕對數值,跟名次這個比較數值係兩回事,他們兩者是沒關係的,所以不要因為分數高與低來判斷考第幾而煩惱, 如果要比,就可以看看全班或全級的平均分來比.這就跟名次有關

作者: chanwendy    時間: 14-2-18 10:42

咁坦白講, 小一平均分得 80 分真係算低喎, 小一如果冇教高一級半級的話, 其實好多都係食老本, 所以好多人好輕易都已經九十幾分架喇.  不過只係第一次考試, 又唔洗咁擔心, 而家知道其他同學的水平, 咪開始發力囉.  小三小四先至見真章的.
作者: Cathy.Leung    時間: 14-2-18 17:15     標題: 引用:+本帖最後由+fc926+於+14-2-17+11:26+編輯+

原帖由 fc926 於 14-02-17 發表

其實自己的平均分係一個絕對數值,跟名次這個比較數值係兩回事, ...
其實如果平均分80需要補習嗎?

作者: fc926    時間: 14-2-18 20:49     標題: 回覆:Cathy.Leung 的帖子

補不補習應該不是取決於平均分的高低,而是有冇需要。

作者: hadwinboy    時間: 14-2-18 22:46     標題: 回覆:小一考試

她做卷時是不曉做、不夠時間做,還是careless mistake? 要對症下藥吧。我個仔中文考試對比測驗大退步,問老師了解(因不派卷), 原來9成扣錯字,老師話佢完全識做但字體潦草。如是這原因,補習是沒有用的。

作者: 11B    時間: 14-2-19 08:10     標題: 引用:Quote:原帖由+長生不老+於+14-02-15+發表真

原帖由 IloveJJ 於 14-02-15 發表
真架!3班津小,所以咁少人。
得3班小班? 25 定 27人? 二線學校?

作者: JJDBB    時間: 14-2-19 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-02-15+發表真

原帖由 11B 於 14-02-19 發表
得3班小班? 25 定 27人? 二線學校?
請問怎樣介定一線or二線學校?

作者: bbforever    時間: 14-2-19 08:53

回覆 咪咪2007 的帖子

平均分80,在小一考咁既名次,正常咯!我仔間學校都係咁,正常好既係應該有90分以上架,得80分連頭100/192名都入唔到!
不要給自己和孩子太大壓力,剛開始小學生涯咋!放鬆d!!

作者: IloveJJ    時間: 14-2-19 09:08     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-02-15+發表真

作者: ha8mo    時間: 14-2-19 12:05

作者: lyhv    時間: 14-2-19 12:25

回覆 hadwinboy 的帖子

同意,要對症下藥
作者: ppsfung    時間: 14-2-19 12:39

咪咪2007 發表於 14-2-15 13:44
阿女平均分有80分,但全班27人考20,全級110考75,好大壓力

試卷可深可淺, 所以不要分數來衡量小朋友程度, 睇全級名次比較明確.

接受現實, 以上次成績睇, 你小朋友暫時只屬中下.
但也不需灰心, 小一仍在適應階段, 仍有很多時間追, 你要趁早找出問題所在, 用適當方法去扶助你小朋友.
我估原因包括: 幼稚園程度淺 / 小朋友較慢熱, 仍未清楚小學要求 / 寫字慢 或 閱讀慢 / 粗心大意.

我囡囡是12月出生的細女, 在小一上學期成績只屬一般, 全級120人, 她考45-60左右.... 分數間中7字頭和6字頭.
但到了下學期和二年級漸漸進步, P.3, P.4 仲有得上台拿獎.... 其實她有不少成績較好的同學, 在P.1初期都是很普通.

所以在現階段不要太在意分數和名次, 應先想辨法打好根基, 建立興趣

作者: LSLC    時間: 14-2-19 12:58

回覆 fc926 的帖子

hi,你好,我唔係幾明,想虛心請教一下。黎緊輪到我做小一家長了,呀仔無興趣班,無吹谷,比佢幼稚園生涯hea足五六年,所以無老本食。黎緊六年會係一場硬仗。樓主小朋友就係因為平均分數而影響全級排,咁你提到果d唔洗比分數,要比就比全級數值。我直情一頭霧水,可唔可以再解釋下呢?!

作者: CALVEN    時間: 14-2-19 13:37

IloveJJ 發表於 14-2-19 09:08
3班係因為仲係返緊半日,每班3x人,應該算係一線,75%升英中。
X彼得?
作者: CALVEN    時間: 14-2-19 13:39

LSLC 發表於 14-2-19 12:58

hi,你好,我唔係幾明,想虛心請教一下。黎緊輪到我做小一家長了,呀仔無興趣班 ...
我仔幼稚園都HEA,漫漫長路,小朋友有書緣既,好快已跟上.

作者: IloveJJ    時間: 14-2-19 16:17     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-2-19+09:08+3班係

作者: LSLC    時間: 14-2-19 19:27

回覆 CALVEN 的帖子

共勉之
作者: LPYSAMMY    時間: 14-2-19 21:17

作者: fc926    時間: 14-2-19 21:43     標題: 回覆:LSLC 的帖子

唔好意思可能我匆匆寫幾句,寫得唔清楚令人一頭霧水,其實我想說明,自己的平均分是8字頭定9字頭都冇所謂,最重要是自己的平均分跟全班或全級的平均分比較起來,自己是排第幾,會否比一般人差呢,因為大多數人的概念就是全班拉暈的平均分就是一般人的水平,即係若比全班的平均分高就屬中上,若比全班的平均分低就屬中下,例如全班平均分是50分,那你拿80分的就是成績好的那批學生。所以光看平均分是8字頭定9字頭是沒意義。正如之前有人說過,有些學校出卷深,最高分可能只有七十幾分都唔出奇,有些學校出卷出得容易,最低分嗰個都98分亦有可能。不過總括而言,小一係適應期,初期未適應的未發力啫,一發力就可能係明日之星,唔好咁緊張分數及排名。

作者: LSLC    時間: 14-2-19 22:38

明白了,謝分享。其實真係好希望自己到時都仲可以而家咁唔緊張,但當上到小學嘅氣氛,個個小朋友向前衝,我係咪仲係可以呢?!我常常提自己。

作者: niu    時間: 14-2-20 17:50

其實如果我仔有樓主所講的分數,我諗我個人係可以接受。但我聽講,某啲比較有要求的學校會向家長施壓,例如打俾家長話如果平均分再得80分或全級排名咁後就要留班....請問是真的嗎?
作者: CALVEN    時間: 14-2-20 18:46

niu 發表於 14-2-20 17:50
其實如果我仔有樓主所講的分數,我諗我個人係可以接受。但我聽講,某啲比較有要求的學校會向家長施壓,例如 ...
太差時,會提議學生出去補習.
作者: 長生不老    時間: 14-2-20 21:46

作者: fc926    時間: 14-2-21 06:40     標題: 回覆:長生不老 的帖子

只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應

作者: skkeung    時間: 14-2-21 11:05     標題: 引用:只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應

原帖由 fc926 於 14-02-21 發表
只是整體而言,並非特別單對樓主所言而回應
大學不會考慮小一成績,平均幾分及考第幾有那麼重要?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5