教育王國

標題: delete [打印本頁]

作者: sunnygirl    時間: 14-2-22 20:55     標題: delete

--

作者: huba    時間: 14-2-22 21:30     標題: 回覆:sunnygirl 的帖子

有。

作者: huba    時間: 14-2-22 21:34     標題: 回覆:huba 的帖子

不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/auntie 聚會及參與羣體活動。

作者: momama    時間: 14-2-22 23:08     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀!

作者: sunnygirl    時間: 14-2-22 23:31     標題: 引用:不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/

原帖由 huba 於 14-02-22 發表
不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/auntie 聚會及參與羣體活動。
已經有帶佢多出席各類gathering, 但小朋友天生怕醜實在改變唔到

作者: sunnygirl    時間: 14-2-22 23:36     標題: 引用:點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀

原帖由 momama 於 14-02-22 發表
點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀!
我見大部份分享自己小朋友有多個offer的家長,都是說小朋友會微笑、對答如流、有自信....,坦白講一個怕醜的小朋友真係好難做到,而我所識的幾個怕醜小朋友都全軍腹末,所以我先好想知有無成功例子,可以為自己打打氣啫

作者: momama    時間: 14-2-22 23:42     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

呢d問題答案一定係“有“,但聽人講去鼓勵自己,倒不如多加強自己心理健康仲好。

作者: huba    時間: 14-2-23 00:57     標題: 引用:Quote:原帖由+momama+於+14-02-22+發表點解

原帖由 sunnygirl 於 14-02-22 發表
我見大部份分享自己小朋友有多個offer的家長,都是說小朋友會微笑、對答如流、有自信....,坦白講一個怕醜 ...
現在競爭激烈,每間直私校的報名數以千計,但學位每間卻是以百計,大部份考生都不能第一時間拿到offer,很普遍吧!

你認識的幾位小朋友是本學年考小一的嗎?如是,遊戲還沒完,遲些大抽獎後又會執位,機會在前方。就算是真的直私全軍覆沒也不一定因為害羞,孩子將來的路還長,機會陸續有。

Be prepared. 不要自己嚇自己。

作者: vvbyy    時間: 14-2-23 08:16     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

有,我仔慢熱,但有几個offer

作者: sunnygirl    時間: 14-2-23 08:22     標題: 引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-22+發表

原帖由 huba 於 14-02-23 發表
現在競爭激烈,每間直私校的報名數以千計,但學位每間卻是以百計,大部份考生都不能第一時間拿到offer,很 ...
多謝你正面既鼓勵

作者: sunnygirl    時間: 14-2-23 08:23     標題: 引用:有,我仔慢熱,但有几個offer +

原帖由 vvbyy 於 14-02-23 發表

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-23 11:05

vvbyy 發表於 14-2-23 08:16
My son is the same, and so there are always schools that like attentive and relatively smart kids. Give your child more opportunities to practise interview, particularly with strangers.
作者: hadwinboy    時間: 14-2-23 23:27     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

有。但最後是扣回來,不是一缐直資,但出名有愛心及包容的小學。

作者: kenwong888    時間: 14-2-24 07:17

hadwinboy 發表於 14-2-23 23:27
有。但最後是扣回來,不是一缐直資,但出名有愛心及包容的小學。

作者: silverbell    時間: 14-2-24 14:37

回覆 sunnygirl 的帖子

Even though the child is shy and needs time to warm up, he/she may have some other strengths that are appealing to DSS and private schools. If the interview is comprehensive, the bright side of the child will stand out. Being shy doesn't mean the child is inferior. Many schools like children who are attentive and careful. It is important that the child feels supported by his/her parents.

作者: Ling2014    時間: 14-2-24 15:02

yes. my girl is shy but she got several offers. Add oil!
作者: iluvchun    時間: 14-2-25 13:48

小女唔怕醜 + 大B都考唔到, 呢兩樣野同得到offer唔係劃上等號

作者: venus_mama08    時間: 14-2-25 14:10     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

My son is shy and small b.....but he got offer in the first round

作者: Trilextea    時間: 14-2-25 15:38

怕醜同收唔收我覺得無直接關係,我個仔超怕醜,報直資收咗,入咗去先知學校仲有好多SEN,學校比好多資源,又有社工跟進!
作者: sunnygirl    時間: 14-2-25 17:40     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成績

你地知唔知小朋友interview時既情況係點?佢地都有答哂老師既問題,只不過可能答得好細聲?

作者: huba    時間: 14-2-25 17:51     標題: 引用:真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成

原帖由 sunnygirl 於 14-02-25 發表
真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成績

你地知唔知小朋友interview時既情況係點 ...
請勿太過聚焦及放大害羞,以免捉錯用神。先跳出來看看孩子的整體發展及從多方面去了解多一點有興趣的直私校,想想會否適合孩子、跟父母的理念是否接近及父母能否配合。

作者: sunnygirl    時間: 14-2-25 21:07     標題: 引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-25+發表

原帖由 huba 於 14-02-25 發表
請勿太過聚焦及放大害羞,以免捉錯用神。先跳出來看看孩子的整體發展及從多方面去了解多一點有興趣的直私校 ...
我都明白要找適合小朋友的學校,我心儀的直資/私校是比較喜歡斯文守規的小孩,我只是擔心小朋友太怕醜不敢答問題而錯失機會。

作者: PotterLai    時間: 14-2-25 21:32

我在 More on Potter's Law 一文裡寫的三尖子,其中一個男孩雖然學術水平奇高,但性格沉默寡言,並非人見人愛的小童,但他除了聖保羅男女與男拔之外,其他幾乎戰無不勝;我感覺眾多小學面試過無數學生,早已知道怎麼選取學生,走眼的機會不高,所以樓主不用太擔心。

不知道回答了樓主的問題沒有?
作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-26 08:00     標題: 回覆:PotterLai 的帖子

肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋友都幾難提㗎!

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-26 10:52     標題: 引用:肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋

原帖由 柔情爸爸 於 14-02-26 發表
肯乖乖哋坐定定聽書,又適當地俾反應的小朋友都幾難提㗎!
I mean 幾難「搵」

作者: gogOBABY    時間: 14-2-26 11:10     標題: 回覆:sunnygirl 的帖子

每間學校收生要求都唔同,我小朋友去生曰會都唔敢玩,都有直資、私校offer
學校有經驗看自己想收既學生,你不用擔心啦!

作者: silverbell    時間: 14-2-26 12:05

Same worry last year, but satisfied with the offers this year. Don't focus on the child's waekness. Help to bring out the best of him/her. Schools are experienced in picking the chidlren they desire. A principal told me he likes to choose various types including those quiet kids if they have other strengths.
作者: Bigtaoc123    時間: 14-3-4 18:45     標題: 引用:Quote:原帖由+huba+於+14-02-25+發表請勿太

原帖由 sunnygirl 於 14-02-25 發表
我都明白要找適合小朋友的學校,我心儀的直資/私校是比較喜歡斯文守規的小孩,我只是擔心小朋友太怕醜不敢 ...
我個小朋友同佢幾個同學仔都係慢熱型,比較被動,講野有d害羞,一眼已經睇得出。但佢地in直私都有幾間學校收。我覺得老師可能睇小朋友係唔係乖同容易教,坐得定唔定。所以妳放心啦! 好多學校老師都鐘意依類型既學生。

作者: JHsbb    時間: 14-3-4 22:35

我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長好好, 比機會我仔第2INTERVIEW, 校長親自接見, 校長解釋因為佢唔答老師問題所以無揀入2ND IN, 校長同仔傾計時有問必答, 但好細聲及怕羞答, 最後走時, 校長同我仔講, 原來你係會答問題O既, 仲答晒添, 好多謝你, 加分比你.............最後收了.....
作者: wendysuperbaby    時間: 14-3-5 03:35

回覆 JHsbb 的帖子

呢間校長幾有耐性及爱心喎,俾個like佢。
作者: Bigtaoc123    時間: 14-3-5 04:43     標題: 引用:我仔係怕羞型,+前年9月IN私校時,+無揀佢入2

原帖由 JHsbb 於 14-03-04 發表
我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長 ...

作者: Ballack2012    時間: 14-3-5 16:05     標題: 引用:我仔係怕羞型,+前年9月IN私校時,+無揀佢入2

作者: sweethoho    時間: 14-3-6 09:05     標題: 回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

坦白說很難考到囉!
考到很幸運呢!

作者: sunnygirl    時間: 14-3-6 09:56     標題: 引用:我仔係怕羞型,+前年9月IN私校時,+無揀佢入2

原帖由 JHsbb 於 14-03-04 發表
我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長 ...
,呢個校長真係好好。

作者: JHsbb    時間: 14-3-6 15:54

Ballack2012 發表於 14-3-5 16:05
那一間私校?
啟基學校, 莫校長剛9月退休了.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5