教育王國

標題: 有冇人認識大坑真光小學 [打印本頁]

作者: bksm    時間: 14-3-6 12:00     標題: 有冇人認識大坑真光小學

請問有沒有人認識真光小學, 教學是否比較傳統學校?
作者: candon    時間: 14-3-6 17:24

回覆 bksm 的帖子

我母校

其實真光都係比較傳統的,但校風 真係好好,我都希望第時我個囡有機會入到呀,環境又一流,有自己運動場,游泳池,不過聽聞現在都變得好谷....

作者: bksm    時間: 14-3-7 11:23     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?
我上真光校綱看一些校內表現Video好似語言方面未及一些直資學校,看似英文語境比較弱一點有點担心,但升上中學DSG成績又不錯,真是想不通。

作者: yuene    時間: 14-3-7 11:31

有朋友今年小一, 她說學校一年三次試, 三次試前又有三次測驗, 英文可以接受, 但中文默書D 字係你估吾到深到小一都要默的, 佢跟到都有D 頭痕, BUT 學校校風真好, 校園又夠大
作者: ABCdoreme    時間: 14-3-7 16:52     標題: 回覆:yuene 的帖子

知不知道有多少個位給外來生去考?是否大部份已留給真光幼稚園的學生?

作者: hugub    時間: 14-3-7 17:11

ABCdoreme 發表於 14-3-7 16:52
知不知道有多少個位給外來生去考?是否大部份已留給真光幼稚園的學生?

...
Yes.. 大坑真幼100%直上真小, 真小約收50個外來生... 但有真幼學生6月統一派位抽到津校會放棄真小,所以又會收多小小外來生

作者: tam_bb    時間: 14-3-7 20:42     標題: 引用:回覆+bksm+的帖子 我母校其實真光都係比較

原帖由 candon 於 14-03-06 發表
回覆 bksm 的帖子

我母校
真小網頁話,升真中有70%。但我唔係好明,真中是津校,和真小只是聯繫的關係,並非直屬,何解升上中學部的%也會咁高?會不會自行收生部分,只俾真小學生?
[attach]20519[/attach]

作者: bksm    時間: 14-3-7 21:56     標題: 引用:Quote:原帖由+candon+於+14-03-06+發表回覆

原帖由 tam_bb 於 14-03-07 發表
真小網頁話,升真中有70%。但我唔係好明,真中是津校,和真小只是聯繫的關係,並非直屬,何解升上中學部的% ...
據我所知真光中學是女校,減餘男生,都有機會做到的。

作者: chingcging    時間: 14-3-7 22:47     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測考去咗9個月。

作者: chingcging    時間: 14-3-7 22:47     標題: 引用:三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測

原帖由 chingcging 於 14-03-07 發表
三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測考去咗9個月。
加埋學校假期。真小假期功課勁多

作者: hahemami    時間: 14-3-8 02:12

聽落幾谷下,有d擔心.
作者: sunnygirl    時間: 14-3-8 09:48     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

三測三考的確令我有點兒卻步

作者: jaycee_mami    時間: 14-3-8 10:11

三測三考, 大人細路都好辛苦; 如果有兩個小朋友但讀不同小學, 阿媽仲辛苦.

作者: bksm    時間: 14-3-8 10:39     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一樣,只要小朋友用功,都不是太難。

作者: chingcging    時間: 14-3-8 12:21     標題: 引用:聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一

原帖由 bksm 於 14-03-08 發表
聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一樣,只要小朋友用功,都不是太難。

...
唔係好似,係肯定。總之每年9月至出年7月,任何學校假期都不能鬆懈。9月開學,10月就測。12月頭考。新年後又測,跟住隔3個星期又考,easter後又測,跟住又考。小二加埋tsa…

作者: momama    時間: 14-3-8 14:53     標題: 引用:如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?

原帖由 bksm 於 14-03-07 發表
如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?
我上真光校綱看一些校內表現Video好似語言方面未及一些直資學校, ...
第一次聽到有人咁講!我就係俾學費去讀一間好嘅傳統學校

作者: tam_bb    時間: 14-3-8 16:26     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-03-07+發表

原帖由 chingcging 於 14-03-07 發表
加埋學校假期。真小假期功課勁多
請問真小會否要學生參與很多課外活動,一體一藝之類?

作者: bksm    時間: 14-3-8 16:39

咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?
唔怪得很小真光家長係到答嘢啦
作者: chingcging    時間: 14-3-8 19:13     標題: 引用:咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?唔

原帖由 bksm 於 14-03-08 發表
咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?
唔怪得很小真光家長係到答嘢啦 ...
我唔係真光家長。我女同學讀真光所以知。

作者: chingcging    時間: 14-3-8 19:15     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-03-07+發表

原帖由 tam_bb 於 14-03-08 發表
請問真小會否要學生參與很多課外活動,一體一藝之類?
冇問呀。一聽到3測3考已打退堂鼓,冇謂玩著自己。

至於話俾錢讀傳統學校,人各有志啦,不過我唔會囉。

作者: EMS    時間: 14-3-8 20:06     標題: 回覆:bksm 的帖子

3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無測考……測驗同考試之間又考宗教,考試默書,oral考試,考乜考物……測驗要計分喺成績表,都幾忙。

作者: sunnygirl    時間: 14-3-8 20:35     標題: 引用:3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無

原帖由 EMS 於 14-03-08 發表
3測3考,1年之中只有9,12,1,4,7月係無測考……測驗同考試之間又考宗教,考試默書,oral考試,考乜考物 ...

作者: WHPH    時間: 14-3-9 10:51

雖然係三測三考,因為範圍唔多,其實都唔會很吃力。測驗就當做考試前溫習,老師也會在堂上幫小朋友溫習,所以也頗輕鬆。平時功課平均三樣,半小時至一小時內完成。真小應該算是較輕鬆的小學。
作者: mgmwawa    時間: 14-3-10 00:20

多謝各位家長分享資料。我也是準備9月入讀小一,想順帶問問校車或保姆車,有沒有由九龍城,土瓜灣接載呢?想知道電話查詢!
作者: ting-ma    時間: 14-6-16 00:39

作者: CarolSK    時間: 14-6-18 15:29

無錯,功課真係好少,3測3考是幫你收窄溫習範圍,溫少D。校風純樸,老師校長都有愛心。另外,大部分同學仔都係區外生,校車唔配合,好難參與到課外活動。為左挑戰亞女潛能,以應付中學的教育需要,輕鬆了3年後,都決定幫亞女轉去D谷D嘅津小。

作者: WHPH    時間: 14-6-19 16:37

回覆 CarolSK 的帖子

果然真係見仁見智,有人覺得谷,有人想要谷啲。
作者: beautycandy    時間: 14-6-26 14:32

hihi,根據過往,中學有約25%(約30人)學位留俾真小-第一階段(聯系),但因為真小好多學生會選升真中,所以在派位時每年會多約50名真小學生也可在派位時升上真中.故減去男仔及成績好勁會升其他band 1 頭中學的,全級考80-90名內既學生,而想選真中的都會派到(當然係根據過往派位而論).所以可以純分析 真小學生成績係有能力(2/3)上真中.
*當然我不能代表全部家長,但讀得真小(俾學費),唔多唔少都希望派番真中
(小小愚見,分享分享)
作者: WHPH    時間: 14-6-26 21:58

回覆 beautycandy 的帖子

我都有留意升真中的比例,但其實唔太明白為何會有這情況?是否因為太部分選真中都是真小?
作者: beautycandy    時間: 14-7-2 12:49

讀得真小,大部份都想上真中,真中又係英中,BANDING又唔差.以我個人為例,如果唔係想升真中(大機會D),我唔會讀私校(唔平,我仲要DOUBLE,HEHE)
作者: hohomami    時間: 14-11-7 19:01     標題: 引用:回覆+beautycandy+的帖子 我都有留意升真

原帖由 WHPH 於 14-06-26 發表
回覆 beautycandy 的帖子

我都有留意升真中的比例,但其實唔太明白為何會有這情況?是否因為太部分選真中都 ...
留意灣仔網有數間女校都是有直屬中學的,而剩下的男女校女生相對上較少,頭十名有能力的女生應該在自行時已被取錄。所以真光雖然只是聯繫,但會把真光放第一志願的女生應該以真小為大部份,所以真小學生很大機會派到中學部。

我不是說真中沒多人選擇,不過灣仔有直屬中學的女校有4間,可以理解為真中的位就幾乎是比真小抽咁滯。

作者: Phyphy424    時間: 14-11-11 13:21     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

我自己讀真光小學同埋中學嘅
依家做左媽媽
生咗個女,雖然我都覺得真光校風好好
老師好好,環境設施都好齊備。
但係我讀小學嗰陣覺得好多功課
假期大概十幾樣左右。
測驗考試都好多,覺得幾辛苦。
不過做嘅時間都唔算好長。
我諗以前嚟講算係好谷,因為其他學校仲係返緊半日,我已經返緊全日。
如果你想你個囡做個乖囡,
真光一定可以教到佢。
如果你想佢好有創意,咁就唔應該揀。

作者: marie2008    時間: 14-11-11 16:41

等收信, 但機會唔 高
作者: WHPH    時間: 14-11-12 17:32

回覆 Phyphy424 的帖子

想了解下為何真光不能培養創意?是否因為真光是傳統學校?
作者: Phyphy424    時間: 14-11-12 18:45     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

學校比較保守
可能怕創新教學會有風險,影響成績
真小,真中
都很多好老師
學生對學校歸屬感亦強

作者: behappydad    時間: 14-11-16 20:02     標題: 回覆:有冇人認識大坑真光小學

真光中學係band 1b?
另外中學成績如何?

作者: 200904    時間: 14-11-18 11:39

等收信,心情複雜。想收正取,但又怕沒有了抽獎機會。想備取,但又怕抽不到好小學,備取又等不到新一輪的offer。
不知道點算好。
作者: 200904    時間: 14-11-18 11:42

不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東西只答對了3樣,應該都無望正取了。
作者: sleepykly    時間: 14-11-18 15:09     標題: 引用:不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東

原帖由 200904 於 14-11-18 發表
不過,我的小朋友沒有答全記憶問題,4樣東西只答對了3樣,應該都無望正取了。 ...
我個囡都話有一樣嘢唔記得咗,不過當天做了很多tasks

作者: 200904    時間: 14-11-18 16:14     標題: 回覆:sleepykly 的帖子

據她說,其他應該都是很簡單的,比如puzzle,剪三角形,跟著就收圖畫入袋了。

作者: sleepykly    時間: 14-11-18 17:55     標題: 引用:據她說,其他應該都是很簡單的,比如puzzle

原帖由 200904 於 14-11-18 發表
據她說,其他應該都是很簡單的,比如puzzle,剪三角形,跟著就收圖畫入袋了。

...
我囡話有講故事,一張大圖裡面有4格小圖,自己講返故事出嚟

作者: 200904    時間: 14-11-18 19:24     標題: 回覆:sleepykly 的帖子

其實,明天會不會收到信了呢?舊年話23號前收信,結果21號就收到了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5