教育王國

標題: 今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何? [打印本頁]

作者: LittleButter    時間: 14-3-6 12:44     標題: 今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

想請問知不知道今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?英普班男孩子的戰績又如何呢?
(因為我真的很擔心為兒子選錯K1,現在仍在掙扎半龍 vs SC......)

作者: kwansara    時間: 14-3-6 12:52

如果你很擔心兒子的小一戰績...... 半龍吧 ! 何必選SC
作者: ozoz    時間: 14-3-6 12:53     標題: 引用:+本帖最後由+LittleButter+於+14-3-6+12:44

原帖由 LittleButter 於 14-03-06 發表

想請問知不知道今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如 ...
如果擔心,去半龍!

作者: ppmmbb    時間: 14-3-6 13:36

LittleButter 發表於 14-3-6 12:44
想請問知不知道今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?英普班男孩子的戰績又如何呢?
(因為我真的很擔 ...

無包生仔架!
作者: IloveJJ    時間: 14-3-6 13:48     標題: 引用:+本帖最後由+LittleButter+於+14-3-6+12:44

作者: hkpapa852    時間: 14-3-6 13:54

印象中, 只係部份"半龍"校會100%收番所有幼稚園生, 如培道, 培正, 真光
德望, 民生, 宣道, 禮賢呢D都只會收番一部份 (民生就大部份)
作者: pino    時間: 14-3-6 14:00     標題: 引用:Quote:原帖由+LittleButter+於+14-03-06+發

原帖由 IloveJJ 於 14-03-06 發表
邊間半龍?宣道就唔好去啦!
請問點解?不好嗎?

作者: lauwingtai    時間: 14-3-6 14:00

LittleButter 發表於 14-3-6 12:44
(因為我真的很擔 ...
邊間半龍? 如不錯的, 又大部份直升, 就無謂讀SC。
作者: ayvicki    時間: 14-3-6 14:02     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

無錯, 3 年之後可能競爭仲大,無信心就揀半龍吧

作者: AgapePa    時間: 14-3-6 14:09

識得兩個SC學生, 一男一女, 考小一前信心爆棚,
加上 old boy, old girl 背景, 只考神級小學, 和兩間準神級小學做Backup,
最後係 0 offer. 現正等緊抽奬.

作者: pino    時間: 14-3-6 14:10     標題: 引用:識得兩個SC學生,+一男一女,+考小一前信心爆

原帖由 AgapePa 於 14-03-06 發表
加上 old boy, old girl 背景, 只考神級小學, 和兩間準神級 ...
old boy old girl也不收嗎?

作者: AgapePa    時間: 14-3-6 14:14

pino 發表於 14-3-6 14:10
兩個都入到第二輪面試, 當時兩位媽媽都以為實得.

作者: hazelnutcake    時間: 14-3-6 14:19     標題: 引用:+本帖最後由+LittleButter+於+14-3-6+12:44

原帖由 LittleButter 於 14-03-06 發表

想請問知不知道今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如 ...
邊間半龍先?

作者: littlekkl    時間: 14-3-6 15:11     標題: 引用:+本帖最後由+LittleButter+於+14-3-6+12:44

何必執著他人的成績呢?你自己就最了解自己的小朋友吧!
其實SC升小成績的確十分好

作者: rai_fc    時間: 14-3-6 15:24

My boy' clasmates mostly did quite ok.  At christmas time (i didn't follow up anymore), nearly all of them have at least 1 offer and then waiting for results from other schools.
作者: LittleButter    時間: 14-3-6 16:07

ppmmbb 發表於 14-3-6 13:36
無包生仔架!
當然知道無包生仔啦!也清楚知道哪一KG,能升哪一小一是沒有「必然」關係!
更加清楚明白不是單靠學校,乃是家長在背後的配合和栽培。

只不過,今年聽到很多SC K3女生都有亮麗成績(當然明白也有零offer),但想了解一些男生又如何?

因為剛出了SPB & YW offer,想了解多少少數據,以作參考之用。

謝謝各位寶貴的意見!

作者: LL222    時間: 14-3-6 16:54

邊間半龍先?x2
作者: sumaggie101    時間: 14-3-6 18:18

作者: Bigtaoc123    時間: 14-3-6 18:28     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-03-06+發表識

原帖由 pino 於 14-03-06 發表
而家 in 小一既小朋友好多都係old boy,old girl. 而且仲有剛剛讀小一既都去考直私小一。所以,old boy old girl 都無咩優勢。

作者: 甘恩    時間: 14-3-6 18:32

其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪一間幼稚園。家長栽培佔很重部份,如果不是太差的半龍,我一定會揀半龍校。
作者: LittleButter    時間: 14-3-6 18:33

LL222 發表於 14-3-6 16:54
邊間半龍先?x2
其實係民生,大家有何高見呢?因為兩間也是EP pm offer.
作者: Bigtaoc123    時間: 14-3-6 18:37     標題: 引用:其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪

原帖由 甘恩 於 14-03-06 發表
其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪一間幼稚園。家長栽培佔很重部份,如果不是太差的半龍,我一定會 ...

作者: 甘恩    時間: 14-3-6 18:39

LittleButter 發表於 14-3-6 18:33
其實係民生,大家有何高見呢?因為兩間也是EP pm offer.
如果是民生,我一定會揀民生,唔會考慮。
作者: poloking    時間: 14-3-6 18:51     標題: 引用:Quote:LittleButter+發表於+14-3-6+18:33+

如果是民生,我一定會揀民生,唔會考慮。
me2....MS for sure

作者: LittleButter    時間: 14-3-6 19:17

sumaggie101 發表於 14-3-6 18:18
SC BOYs quite gd this yr, seems many of them go YW, CKY, DBS, PC, St paul .......................... ...
是否指英粵和英普班也有不錯成績呢?其實一級有多少班英普班?
作者: LL222    時間: 14-3-6 19:18     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+14-3-6+16:54+邊間半龍

你仔應該係兔年,係呢有史以來出生率最高。高過龍年。當然係揀民生,有backup, 考其他小學安心D。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-3-6 19:42     標題: 引用:識得兩個SC學生,+一男一女,+考小一前信心爆

原帖由 AgapePa 於 14-03-06 發表
加上 old boy, old girl 背景, 只考神級小學, 和兩間準神級 ...
咁老定7,8年前,我舊老闆個細女,父母都係專業人士書香世家,爸爸係社會名人+舊生+當年樂團小提琴首席,媽媽都外國返黎醫科畢業。哥哥讀緊神校(爸爸母校)文武全才。細女讀寶山都差d撻Q。

作者: bubuG    時間: 14-3-6 21:38     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-03-06+發表識

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-06 發表
咁老定7,8年前,我舊老闆個細女,父母都係專業人士書香世家,爸爸係社會名人+舊生+當年樂團小提琴 ...
重點係: 你個朋友最後冇撻Q。

作者: lauwingtai    時間: 14-3-6 21:40

LittleButter 發表於 14-3-6 18:33
咁梗係民生啦!
作者: IloveJJ    時間: 14-3-7 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-06+發表邊

作者: naughtybj    時間: 14-3-7 07:39     標題: 引用:Quote:原帖由+pino+於+14-03-06+發表請問點

作者: h2013    時間: 14-3-7 07:46     標題: 引用:Quote:原帖由+pino+於+14-03-06+發表請問點

原帖由 IloveJJ 於 14-03-07 發表
宣道唔係唔好,如果你想愉快學習,佢做得到。但如果考小一,甚至考返宣小,佢係0訓練,無論係面試技巧,禮 ...
很公道的comment

作者: rai_fc    時間: 14-3-7 08:34

Even thoughthe kids that I know from SC got offer/offers, applying P1 is really a stressful and painful process.  Go for the one with backup!  
作者: sweethoho    時間: 14-3-7 09:22     標題: 引用:其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪

其實小一面試係睇小朋友表現,並非睇來自哪一間幼稚園。家長栽培佔很重部份,如果不是太差的半龍,我一定會 ...
面試真係表現大於一切!

作者: brima    時間: 14-3-7 13:15     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st cat 2揀1。最後㨂左st cat.
原因係哥哥都係st cat 畢業。我對學校較有信心,活得來又學到野。囡囡英文底子打得好好。唔係凈係talk 得,phonics 同閱讀技考都好好。train 到佢好獨立同積極學習。我冇後悔㨂st cat 仲強烈推薦。現在已經升上小一。去年也有幾個私小offer

作者: Ling2014    時間: 14-3-7 16:12

brima 發表於 14-3-7 13:15
我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st cat 2揀1。最後㨂左st cat.
原因係哥哥都係st cat 畢業。我對學校 ...

Agreed, highly recommend to all
作者: naughtybj    時間: 14-3-7 16:48     標題: 引用:我囡就係一樣的例子。當年都係民生同st+cat

作者: 甘恩    時間: 14-3-7 16:56

我覺得即使在課程、師資等,SC優於民生(由於我不是用家,只是假設),但都請樓主要思考,民幼生升民小生是2分1機會(不知有沒有家長知真實數字?),但若以沒有關係人士考今年名小學大概是20揀1,熱門的更是30揀1。今年況且如此,幾年後競爭如何?大家可想而知。之前有家長分享小朋友在培幼讀,培小已收了,好放心去申請名小學,唔得就讀培小,得就係錦上添花,完全無壓力。始終讀民生進可攻,退可守。
作者: AgapePa    時間: 14-3-7 17:57

甘恩 發表於 14-3-7 16:56
我覺得即使在課程、師資等,SC優於民生(由於我不是用家,只是假設),但都請樓主要思考,民幼生升民小生是 ...
民幼上民小好似係8成

作者: chingcging    時間: 14-3-7 22:53     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

我舊同學,寶山撻咗啦!5年前!住北角,去咗聖馬可

作者: naughtybj    時間: 14-3-7 23:22     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+14-3-7+16:58+編輯+\

作者: Gei_Gi_Kong    時間: 14-3-9 22:21

我囝囝07,12月
細仔身份考入民幼,讀咗一年K1,
一年後再用大仔身份考入SC,KV……最後選入SC
現在有九龍塘宣道、蔡繼有、英華offer.
作者: 柔情爸爸    時間: 14-3-9 22:54

Gei_Gi_Kong 發表於 14-3-9 22:21
我囝囝07,12月
細仔身份考入民幼,讀咗一年K1,
一年後再用大仔身份考入SC,KV……最後選入SC
So, have you decided which one to take?
作者: 怪獸父母    時間: 14-3-9 23:34     標題: 回覆:Gei_Gi_Kong 的帖子

可唔可以分享吓點解讀民幼K1後會喺st cat repeat K1?

作者: LittleButter    時間: 14-3-9 23:47

怪獸父母 發表於 14-3-9 23:34
可唔可以分享吓點解讀民幼K1後會喺st cat repeat K1?
Yes! 我都好想知啊!可否分享一下!讓我們有更多參考的資訊,謝謝!
作者: Gei_Gi_Kong    時間: 14-3-10 00:11

1. 結論做大仔比細仔好
2. 考到兩間心儀的、睇到阿仔應該可以接受更高挑戰

作者: webpaupau    時間: 14-3-10 08:21     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-07+發表宣

原帖由 h2013 於 14-03-07 發表
很公道的comment
x2

作者: tsangnamnam    時間: 14-3-10 08:23

回覆 AgapePa 的帖子

應該只有5成或6成。視乎該年民幼收生是300還是360人。
85%的迷思,是指民小的85%位留俾民幼,並非指民幼有85%小朋友可上民小。

作者: naughtybj    時間: 14-3-10 10:30     標題: 引用:+本帖最後由+tsangnamnam+於+14-3-10+08:24

作者: sadsam    時間: 14-3-10 10:47

唔明? 既然睇到阿仔應該可以接受更高挑戰,但又由細仔轉做大仔?? 都已經讀多人一年,SUPPOSE識多野過人地一年啦~
作者: CoffeeCake    時間: 14-3-10 13:43

bubuG 發表於 14-3-6 21:38
重點係: 你個朋友最後冇撻Q。

但係,7-8年前差D撻係好大件事下,因為當時出生率低,仍然有好多人WAITING入到神校既年代。
作者: ajfamily    時間: 14-3-10 13:45

如果我已讀民生K1, 我唔會去SC repeat K1, 除非我沒有一點信心入番民小,我情願K3時出去考一次,唔得讀住民小P1 再考多次其他私/直P1, 我相信收穫更大。
作者: naughtybj    時間: 14-3-10 15:42     標題: 引用:我囝囝07,12月細仔身份考入民幼,讀咗一年K

作者: naughtybj    時間: 14-3-10 15:46     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: naughtybj    時間: 14-3-10 15:53     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: Gei_Gi_Kong    時間: 14-3-10 18:34

明明係---->今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?
點解會變咗比較嘅!?
我係咁行、有咁結果、要好睇各人的小朋友及屋企、父母、好多樣組合。
只作參考!我係哄唔代表其他人可以一式一樣就有等同結果。
作者: Gei_Gi_Kong    時間: 14-3-10 18:53

吖!
民幼主任Ms To係當時阿仔班主任、關係良好,
她同我地講民幼上民小係85%(當年),K2學期尾會約莫知升民小機會,但如比校方知出外考其他,升小機會就…………
作者: AAAFamily    時間: 14-3-10 19:42     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

的確有不少SC仔有好幾個不錯or神級offer, 但亦有人全軍覆沒。個人認為父母栽培,interview 表現及運氣較重要,學校也沒有特別train 小朋友小一 interview. 所以請不要神化SC,SC的課程也不見得很深。幾年後戰況只會更激烈,宜選半龍校,除非小學部不是你杯茶。

作者: toutou1024    時間: 14-3-10 20:42     標題: 回覆:AAAFamily 的帖子

我都好認同!我朋友個女讀sc ,考小一,得一間音小,其他全軍覆没,其实有好多人往往將自己所付出,全都歸究這學校,令到人覺得唔入唔得咁!我已经经过考小一階段,真係有一條龍嘅offer ,真係認真考虑。雖然不一定收返囇,但都有机會呀!this game not funny !到時一個offer 都無,你就會後悔㗎喇!

作者: 甘恩    時間: 14-3-10 22:01

AAAFamily 發表於 14-3-10 19:42
的確有不少SC仔有好幾個不錯or神級offer, 但亦有人全軍覆沒。個人認為父母栽培,interview 表現及運氣較重要 ...

完全講出我心底話,近年很多家長真的神化了SC,覺得入了SC便好大機會入名小。能考入名小實在有很多因素影響。
作者: kwansara    時間: 14-3-10 22:49     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+14-3-10+22:02+編輯+\

原帖由 甘恩 於 14-03-10 發表
同意,SC都只是一間普通幼稚園

作者: bubuG    時間: 14-3-10 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-03-10+發表本帖最

原帖由 kwansara 於 14-03-10 發表
同意,SC都只是一間普通幼稚園
但有著很多不平凡和有野心的家長。

作者: wingszew    時間: 14-3-11 09:09     標題: 回覆:kwansara 的帖子

SC收生多當然有很多神校offer,由去年4月考到今日,真心力交碎,更眼見好多無着落的家長的失落,失眠,痛哭!更不要低估這遊戲對小孩的壓力!谷academic 可以自己做,有了安全線,不是更開懷表現更好嗎!

作者: pino    時間: 14-3-11 10:27     標題: 引用:我都好認同!我朋友個女讀sc+,考小一,得

原帖由 toutou1024 於 14-03-10 發表
我都好認同!我朋友個女讀sc ,考小一,得一間音小,其他全軍覆没,其实有好多人往往將自己所付出,全都歸 ...
我朋友仔仔KV,去年都係得優才一個offer!

作者: mollychanchan    時間: 14-3-11 12:24

係,我朋友個女KV暫時都無offer !
作者: herman0114    時間: 14-3-11 14:08     標題: 引用:吖!民幼主任Ms+To係當時阿仔班主任、關係

原帖由 Gei_Gi_Kong 於 14-03-10 發表
吖!
民幼主任Ms To係當時阿仔班主任、關係良好,
她同我地講民幼上民小係85%(當年),K2學期尾會約莫知升民 ...
其實校方係咪冇可能知道小朋友出面有冇報其他小學?

作者: tumtum    時間: 14-3-11 14:39

My friend told me there are like 600 kids graduating from SC every year (30 kids x 20 classes incl both am and pm).  It seems alot, is that number correct?

作者: ccdenc    時間: 14-3-11 16:42     標題: 引用:My+friend+told+me+there+are+like+600+kid

原帖由 tumtum 於 14-03-11 發表
My friend told me there are like 600 kids graduating from SC every year (30 kids x 20 classes incl b ...
有些只有十多名學生一班

作者: bubuG    時間: 14-3-11 18:24     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

我朋友個KV小朋友,考咩「中」咩!

作者: Smartbubu    時間: 14-3-11 19:41     標題: 引用:SC收生多當然有很多神校offer,由去年4月考

原帖由 wingszew 於 14-03-11 發表
SC收生多當然有很多神校offer,由去年4月考到今日,真心力交碎,更眼見好多無着落的家長的失落,失眠,痛哭 ...
即係有龍讀龍?咁半龍呢?

作者: karen55407    時間: 14-3-11 20:28     標題: 回覆:brima 的帖子

我女當年也是放棄了民生,讀了St Cat

作者: naughtybj    時間: 14-3-11 20:55     標題: 引用:我女當年也是放棄了民生,讀了St+Cat +

作者: naughtybj    時間: 14-3-11 21:34     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: naughtybj    時間: 14-3-11 21:48     標題: 引用:SC+BOYs+quite+gd+this+yr,+seems+many+of+

作者: 甘恩    時間: 14-3-11 22:05

天行健,君子以自強不息。絶對同意!努力向上,向目標前進,相信沒有人反對。但選民幼便一定要讀民小不可?K3時大可繼續考名小或神小,若考不到仍有民小做back up,這是安全網問題。正如徒手攀宕,有人選擇不做任何安全措施便進行,以示自己的勇敢。但我則選擇做好安全措施才向上攀,萬一失手,便不致會粉身碎骨。兩者結果都是爬上同一終點,要記得兩者其實是殊途同歸,只是做不做安全措施問題。
作者: bebe媽    時間: 14-3-11 22:39

本人正是剛玩完這遊戲的人,雖然本人結果滿意,但比我再選擇我都會揀民生,當年我完全不懂這遊戲,以為讀民生不能考其他小學,其實只是無得大抽獎....我當日放棄的民生仍有津貼,真笨!比我再揀,我會揀民生有個back up,喜歡咪再出去考名校,兩手準備麻!祝你好運!
作者: Irismammy    時間: 14-3-12 01:02     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+14-3-10+22:02+編輯+\

原帖由 甘恩 於 14-03-10 發表
同意!

作者: JC_mami    時間: 14-3-12 08:56

回覆 LittleButter 的帖子

SC是一間好學校,若果單以考小一戰績很難比較,因為家庭教育,臨場表現,孩子性格也有關鍵性的影響。上年也有兩位朋友讀SC,一男一女,男的一個offer都沒,最後大抽獎,扣門也落空,
女的有幾個神校offer,最後去左女拔,二個家庭同樣對孩子的支援很多,但為何落差會這麼大,
以我看,最大的分別是孩子的性格,女孩是那人見人愛,有禮,很out going那種,男孩則很怕羞,但其實很聰明,
如果家長心理質數很好,準備三年作戰,小孩性格也較外向主動,而又非常不喜歡民小。
那麼選SC較為合適。
利申:我上年是LH與民幼的選擇,最後選擇民幼,現在主力培養孩子的語文興趣和閱讀,壓力少很多。
重申,真心覺得SC是間很好的學校,但你要在心態和行動作最壞打算及計劃。

作者: ppmmbb    時間: 14-3-12 09:19

tumtum 發表於 14-3-11 14:39
My friend told me there are like 600 kids graduating from SC every year (30 kids x 20 classes incl b ...

3間校舍,可能唔止咁少!
作者: wingszew    時間: 14-3-12 10:21     標題: 回覆:Smartbubu 的帖子

我是會這樣選!

作者: wingszew    時間: 14-3-12 10:35     標題: 回覆:wingszew 的帖子

有龍選龍有半龍選半龍,進可攻退可守!考小一時又不用大包圍,何樂而不為!

作者: Rexmummy    時間: 14-3-12 10:54

回覆 karen55407 的帖子

我兒當年亦有SC,KV,KM, 培正, 民生 等選擇, 基於呀囝性格活潑,對英文有濃厚興趣,最後亦放棄選了培正及民生而選了SC. 呀囝現時讀得開心,感謝學校培養他的主動性,愛閱讀的習慣.今年考小一成績唔錯考十五間有十二間offers, 包括YW, CKY, TSL, APS, KTS, St. Louis, St. Joseph, WKF, 培橋, DBS 有2nd in (因當時一家人身體有點不適,in 得唔好).個人認為小朋友的性格是否配合學校更為重要.  
作者: teambuilder    時間: 14-3-12 11:40

回覆 Rexmummy 的帖子

請問沒給offer的是哪3間呢?
作者: Rexmummy    時間: 14-3-12 11:55

回覆 teambuilder 的帖子

SPCC, St. Paul Boys, DBS
作者: calbee6    時間: 14-3-12 12:04     標題: 引用:回覆+teambuilder+的帖子 SPCC,+St.+Paul+

原帖由 Rexmummy 於 14-03-12 發表
回覆 teambuilder 的帖子

SPCC, St. Paul Boys, DBS
最後選那一間?

作者: Rexmummy    時間: 14-3-12 12:18

回覆 calbee6 的帖子

因呀囝自己好鍾意英華,我們一家很認同林校長的教學理念,希望呀囝小一讀得開心又學到嘢.
作者: naughtybj    時間: 14-3-12 12:45     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: naughtybj    時間: 14-3-12 12:51     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: naughtybj    時間: 14-3-12 12:53     標題: 回覆:今年SC K3的男生考私小/直資小一的戰績如何?

作者: rai_fc    時間: 14-3-12 13:42

Rexmommy..., your boy is so smart!  
作者: Irismammy    時間: 14-3-12 14:49     標題: 引用:SC+=+20%神級+50%1線私小/直資/名津+5%NOOF

原帖由 naughtybj 於 14-03-12 發表
SC = 20%神級+50%1線私小/直資/名津+5%NOOFFER
MS=
SC 每年約六百小朋友畢業,即每年有120人入了SPCC, DBS, DGJS? 平均每間有四十個?真係咁多????仲有三百人入一線,如APS, KTS etc? 真係多成咁???

作者: 甘恩    時間: 14-3-12 15:35

Irismammy 發表於 14-3-12 14:49
SC 每年約六百小朋友畢業,即每年有120人入了SPCC, DBS, DGJS? 平均每間有四十個?真係咁多????仲有三 ...

曾看過一些家長留言,SC是詢問小朋友總共有幾多個offer,再將所有offer顯示出來。所以有600個學生,但有多過學生人數的offer,做法類似LH。這樣便給人一入SC,穩入神小,名小的印象。如有引述錯誤,請各位指正。
作者: wingszew    時間: 14-3-12 16:25     標題: 引用:回覆+karen55407+的帖子 我兒當年亦有SC,K

回覆 karen55407 的帖子

我兒當年亦有SC,KV,KM, 培正, 民生 等選擇, 基於呀囝性格活潑,對英文有濃厚興趣, ...
考15間已經難,仲中12間,實非凡人,只可說佩服!

作者: c-wong    時間: 14-3-12 16:39

以下的stats 係我識的sc parents 講和我eavesdrop 返來的
1 db, 3 dg, 4 cky, 3 aps, 4 sfa, 1 TL, 1 祟真 1 wkf, 1 Stanley st. Stephen's college
2 no offers

如果個小朋友pay attention in class 同吸收,even shy 都會有offer. Sc syllabus 好好,k3 中文好深,教不同部首,量詞等。亦由k2 first sem prepared p1 interview, including preparing kids the right mindset to interview.

我覺得sc d 小朋友一係入到一缐學校or without offers 因D家長對sc 及D小朋友有信心所以只報一缐學校。
作者: c-wong    時間: 14-3-12 16:47

回覆 Irismammy 的帖子

3 年前據sc stats provided 有三十多個入到dg. Dg 有140 個位。舊年識得有幾多有second in.
作者: serinac    時間: 14-3-12 17:03     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+14-3-12+15:37+編輯+\

原帖由 甘恩 於 14-03-12 發表
正確!

作者: karen55407    時間: 14-3-12 17:06     標題: 回覆:甘恩 的帖子

一定唔會,畢業時只填將升讀哪小學作統計用。以我女當時家長會公佈上屆成績,真有八成能升讀一綫學校。真係好多人入到各大名校。

作者: Rexmummy    時間: 14-3-12 17:32

回覆 rai_fc 的帖子

Thank you rai_fc!  其實眼見呀囝的同學仔大部份都是醒目仔女,只是呀囝性格主動,開朗,有禮,善於交友等特點,大部份學校都會愛這類型小朋友吧.
作者: AAAFamily    時間: 14-3-12 21:17     標題: 引用:回覆+rai_fc+的帖子 Thank+you+rai_fc!++

回覆 rai_fc 的帖子

Thank you rai_fc!  其實眼見呀囝的同學仔大部份都是醒目仔女,只是呀囝性格主動,開朗, ...
你囝囝好smart. 請問你有無比佢參加課外活動,取得任何certificate or exam?有無特別才能?

作者: picture    時間: 14-3-12 23:30

c-wong 發表於 14-3-12 16:39
以下的stats 係我識的sc parents 講和我eavesdrop 返來的
1 db, 3 dg, 4 cky, 3 aps, 4 sfa, 1 TL, 1 祟真  ...
"k3 中文好深,教不同部首,量詞等""

That's really difficult!  But don't you think that's too difficult for 6 year olds?  Does Private school and DSS entrance exams test knowledge of this?  I remember learning them only in P4 30 years ago.

Or, is this the general standard for K3 kids nowadays?  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5