教育王國

標題: 英藝霸權!又趕走一間幼稚園! [打印本頁]

作者: SiuYuet    時間: 14-4-7 19:28     標題: 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

【幼稚園停辦】校長暗標出價46萬月租都輸

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20140407&s=10829391&a=52362037

校方擔心下,已出價46.5萬元月租,比現時20多萬元高出一倍,但3月28日仍獲電郵通知,不獲續租。新租客竟是另一辦學團體「英藝」,而「英藝」在同區已有一間私校幼稚園,現時再多一間,佔同區四間私校的一半,陳校長認為長此下去造成壟斷,令家長少了選擇權。

原本學校學生真慘!學術界已經無咩教育理念可言,只係一門生意!

作者: crystal媽咪    時間: 14-4-7 20:08

作者: naughtybj    時間: 14-4-7 20:23     標題: 老牌幼稚園停辦

作者: Kysa    時間: 14-4-7 20:53     標題: 回覆:老牌幼稚園停辦

作者: Vanessa_Yung    時間: 14-4-7 21:57

難為了家長,苦了孩子們!
作者: Alyssamakky    時間: 14-4-7 21:58

Oh my god!
作者: sig28    時間: 14-4-7 22:34     標題: 回覆:老牌幼稚園停辦

作者: smallb2011    時間: 14-4-7 22:40

希望教統局會介入事件
作者: Cowbit    時間: 14-4-7 23:06     標題: 引用:今年已有幾間因租約問題停辦+ +

原帖由 naughtybj 於 14-04-07 發表
今年已有幾間因租約問題停辦
又係貪錢的長X才會引致今次德怡的悲劇。  
聽聞佢手持另一名幼集團所有校址, 小心小心!

作者: Bbpig2014    時間: 14-4-7 23:15

發展商玩公開投標,價高者得。吾知遲吓有無機會連學校都無得做,變左金行、珠寶行、xx投資行咁呢?!
作者: kelvintso    時間: 14-4-7 23:47

我大仔在該校畢業,估唔到囡囡不可以在德怡畢業,可恥的大業主
作者: kelvintso    時間: 14-4-7 23:48

德怡暗標雙倍租金都輸比英藝,冇黑箱作業搵鬼信!!
好心 lCAC就做下野啦,呢D唔係大老虎,但真係比無良財團殺左一間好學校咯!!
作者: babekk    時間: 14-4-8 01:09

why why why why why !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i wanna stay in Topkids !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: kissobaby    時間: 14-4-8 01:49     標題: 回覆:老牌幼稚園停辦

其實學校有冇機會搵到第二個地方呢?佢肯出咁多錢

作者: Cheeselover    時間: 14-4-8 06:28     標題: 回覆:老牌幼稚園停辦

好心姓李一家,那邊話自己做什麼善事,轉身就成嚐血商人,你捐十億八億也抵不上傷害一個小孩子。我們可以知道什麼父母出什麼孩子。

作者: naughtybj    時間: 14-4-8 07:56     標題: 回覆:老牌幼稚園停辦

作者: abby0624    時間: 14-4-8 09:22

人在做, 天在看. 等天收
作者: ymnhappybaby    時間: 14-4-8 12:01

agree 人在做, 天在看. 等天收!!!
作者: jlbb1    時間: 14-4-8 12:18

作者: ha8mo    時間: 14-4-8 12:37

作者: kuma_mama    時間: 14-4-8 13:29     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

荃灣靈糧呢?

作者: CINDY瑩    時間: 14-4-8 13:57

大唒~

作者: naughtybj    時間: 14-4-8 14:13     標題: 引用:DSE教大家要沉默,唔好嘈,在香港讀書就係

作者: zhaoyun88wei    時間: 14-4-8 20:38

家長們要共同抵制英藝不去報名
作者: BearBearMummy    時間: 14-4-8 21:10     標題: 回覆:zhaoyun88wei 的帖子

係制度問題,理智點。

作者: Kysa    時間: 14-4-8 21:49     標題: 回覆:BearBearMummy 的帖子

作者: bubuG    時間: 14-4-8 22:03     標題: 引用:家長們要共同抵制英藝不去報名

原帖由 zhaoyun88wei 於 14-04-08 發表
家長們要共同抵制英藝不去報名
雙非人去呢!

作者: josephbaba    時間: 14-4-8 22:53     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-04-07+發表

原帖由 Cowbit 於 14-04-07 發表
又係貪錢的長X才會引致今次德怡的悲劇。  
聽聞佢手持另一名幼集團所有校址, 小心小心!

...
應該係學之園,全部分校都係x實旗下。

作者: chanelho2001    時間: 14-4-8 23:37

德怡在原址已經很多年,我對孖仔在該校畢業,估唔到四年後嘅今日會變左咁!德怡d小朋友好慘,英藝學費貴,唔知有冇學卷,要買過晒d書同校服,末必個個負擔到,姓李嘅真係冇良心
作者: bubuG    時間: 14-4-8 23:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Cowbit+於+14-04-07+發表又係

原帖由 josephbaba 於 14-04-08 發表
又係喎!你地心水好淸!

作者: rgalc    時間: 14-4-8 23:46     標題: 引用:德怡在原址已經很多年,我對孖仔在該校畢業

作者: ccfa_hp    時間: 14-4-8 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+josephbaba+於+14-04-08+發表

原帖由 bubuG 於 14-04-08 發表
又係喎!你地心水好淸!
咁橋全部都係租長 x 的 ?

作者: yltung    時間: 14-4-9 00:07

應該抵制英藝 ! 以本傷人!!! 學店!!!!

作者: ekhc    時間: 14-4-9 01:12

作者: cherrybeepbeep    時間: 14-4-9 09:54

希望過幾年D家長可以返嚟扒下文, 記得英藝D無良嘢
作者: bckobi    時間: 14-4-9 13:24     標題: 引用:好心姓李一家,那邊話自己做什麼善事,轉身

作者: decelerate    時間: 14-4-9 13:48     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先? 而且,佢地係咪真係咁遲先知唔續租?校方應有兩手準備掛,人地唔一定續租喎。

但當然班受影響嘅小朋友同家長係好慘。

作者: WYmom    時間: 14-4-9 14:15

bubuG 發表於 14-4-8 22:03
雙非人去呢!
Yes, they said that they have 400 students on waiting list already!  So the new branch can take all!
作者: alhkwok    時間: 14-4-9 14:25     標題: 引用:Quote:原帖由+josephbaba+於+14-04-08+發表

原帖由 bubuG 於 14-04-08 發表
又係喎!你地心水好淸!
我都驚下一間係學之園

作者: kissobaby    時間: 14-4-9 14:32     標題: 引用:純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定

原帖由 decelerate 於 14-04-09 發表
純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先? 而且,佢地係咪真係咁遲先知唔續租?校方應有兩手 ...
Agreed. 唔係一出事就搵人鬧!做人都要諗一諗可唔可以做好d

作者: victoryu19    時間: 14-4-9 14:32

純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先?  <-- exactly right!

I don't understand why people keep on blaming the landlord for this.  As a landlord, they have no obligation to rent it to you for a lower price.  
作者: vivi2001vivi    時間: 14-4-9 15:17     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

小朋友一定有書讀 ,
唔好講到英藝咁無良,

20萬租加到 46.5萬都肯俾, 有26.5萬水位 一個月, 邊間食水深?? 長實都係食返條水啫.......

唔係幫 英藝, 長實, 或 德怡 ,  只係路過見到呢到越來越多誤會 .......

圖片附件: 1397027825120.jpg (14-4-9 15:17, 102.89 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjIwMzN8YTg0YmNlOWJ8MTcxNjQ4ODA4NXww

作者: eddieywlee    時間: 14-4-9 15:29

vivi2001vivi 發表於 14-4-9 15:17
小朋友一定有書讀 ,
唔好講到英藝咁無良,
每個生意都有賺有蝕,肯比到46萬唔代表佢食水深,重點係德怡本身佢既學費係比其它幼稚園平,既然佢已經係最平擇,做乜仲要在意人地賺多少錢?當然一個地方做成攏斷之後加埋學費可以食水仲深.....
作者: chanelho2001    時間: 14-4-9 15:43

唔明d人點解仲幫地主講好話,針唔咭到肉係唔知痛嘅!雖然在商言商,價高者得係冇錯,但而家社會鼓吹社企責任,長X作為本港最大地產商,是否應該負上社會責任呢?
作者: AgapePa    時間: 14-4-9 15:50

josephbaba 發表於 14-4-8 22:53
學之園間間個校舍都好細, 而且地點並非很好,
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, 學之園租唔起.

高危學校, 並非誰是業主.
應該係校舍大, 地點好, 學費平的學券校.
轉私校才能負出更高租金.

作者: micmic1352000    時間: 14-4-9 15:55     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

值得深究的是報導話有agent提議買另一間幼稚園作遷校,這種生態環境才可怕.
本來商業自由社會,明買明賣是規則,兩間學校都是牟利,加租始終會羊毛出在羊身上,但遊戲規則現在玩亂了,北區果D大業主,其他競爭對手學校之後又會點玩?預備搞一條龍,開得分校,揸什麼牌路人皆見.
最怕,剃人頭者,人亦剃其頭

作者: micmic1352000    時間: 14-4-9 16:00     標題: 引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

原帖由 AgapePa 於 14-04-09 發表
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, ...
將軍澳廣場果間咪俾領匯趕走,同樣校長話加到六十萬都唔租俾佢,同樣係一樣邊傾租約邊收生

作者: Nagel    時間: 14-4-9 16:00

作者: AgapePa    時間: 14-4-9 16:04

micmic1352000 發表於 14-4-9 16:00
將軍澳廣場果間咪俾領匯趕走,同樣校長話加到六十萬都唔租俾佢,同樣係一樣邊傾租約邊收生

...

將軍澳廣場個間我覺得有古怪, 因為又會咁橋同年9月開新校舍.
我估自己唔租就真, 只係利用舊校招生, 我都差D係受害者

作者: 莎莎莉莉    時間: 14-4-9 16:15

victoryu19 發表於 14-4-9 14:32
純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先?

講得好啊, 請問你小朋友讀緊乜嘢呢?
好一個: 做乜一定要租俾你, 然後就將所有嘢唔考慮, that's all
香港如果將來只係得番呢啲思維, 只可以話, 早日再見
到時滿街都係藥房, 金鋪, 不要再講任何嘢了

作者: 莎莎莉莉    時間: 14-4-9 16:17

eddieywlee 發表於 14-4-9 15:29
每個生意都有賺有蝕,肯比到46萬唔代表佢食水深,重點係德怡本身佢既學費係比其它幼稚園平,既然佢已經係最 ...

唔知講呢句: 食水深既人, 有無睇過其他私校幾錢個月

唔係私營就係謀取暴利的.
樹仁大學當年都係私營架!

作者: victoryu19    時間: 14-4-9 16:22

Even if they can rent it at $460,000 a month, don't you think they will freeze the tuition?

If they raise the tuition by 30% because of the rent, then the parents will complain too.

At the end of the day, no one has done anything wrong.  It is great if someone doesn't put $$$$ ahead of other things.  But it is not wrong if $$ is the priority for the landlord either.
作者: ballg    時間: 14-4-9 16:26     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及英藝都各有道理。反而見到一張相,一位小朋友坐在橫額前,我就諗:唔好要幼稚園小朋友面對咁嘅事,太恐怖,將來佢哋成長會唔會影響到。家長們,我是支持你們爭取的,教育要有良心,唔可以當一般商業活動,但請盡量不要將太激動的畫面帶給你年紀太細嘅小朋友。加油!

作者: victoryu19    時間: 14-4-9 16:29

If the government has better planning for education (ex: provide resource and land for education), then this will not happen.

At the end of the day, it is not the landlord's fault.  It is the flaw of the government's policy and resource mismanagement!
作者: zhaoyun88wei    時間: 14-4-9 17:27

作者: decelerate    時間: 14-4-9 17:36     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外,跟我家小孩讀那一間沒有關係。我重申最尾果句,我同大家一樣覺得受影響的小孩子和家長好慘。但理性去睇,唔可以期望別人會優待你間幼稚園或隨意拿霸權來指責人。辦幼稚園不是兒戲的事,咁遲先通知啲家長,唉~

作者: victoryu19    時間: 14-4-9 17:40

decelerate 發表於 14-4-9 17:36
香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外, ...

So damn right!  Can't agree more!
If you have an apartment for rent, will you rent it 50% less to someone who 'seems to be a nicer guy'?

作者: novie    時間: 14-4-9 18:26

而家香港就係因為冇租金管制,對租客完全冇保障, 所以業主可以任加租,俾唔起租就趕你走。外國好多地方都有保障租客嘅政策,香港亦一直有人想推動番租金管制。當然每樣政策都有利弊,但一句”香港是自由經商社會” 於是認為"你要預咗係咁架啦"喺技術角度係冇錯,但係會助長某些不公義。亦係點解而家啲人要反霸權。如果租客有穩定營商環境係咪對整體社會發展有幫助?係嘅話就唔應該只保障業主而唔保障租客。
作者: kissobaby    時間: 14-4-9 18:29     標題: 引用:香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港

另外, ...
同意!學校自負盈虧,自己冇早早做好兩手準備,租唔度就鬧人同佢爭,鬧人地既商業決定。點解唔早d傾續約,3月先來傾?!我係好同情d家長同學生。

作者: mv_lee    時間: 14-4-9 18:39     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+14-4-8+22:03+雙非人去

原帖由 WYmom 於 14-04-09 發表
Yes, they said that they have 400 students on waiting list already!  So the new branch can take all!
天水圍,岩晒双非,近過關!

作者: josephbaba    時間: 14-4-9 18:42     標題: 引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, ...
英偽已沖出沙田及九龍塘,好想收更多學生及擴大籃圖但自己個名吾響,收生不足不及其他學校,佢而家改變strategy吾係新地方開新分校(如沙田係係新屋苑開但收生少,不及同區競爭者如樂x及嘉X麗)而係去人地出名d及收生爆既學校搶校舍搶學生,所以下—間被搶既好大機會係學之園,校舍細吾關事(海逸全海景校舍其實不細及好靚),主要係搶到客之後再係個區舉旗。

作者: josephbaba    時間: 14-4-9 18:56     標題: 引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

同埋而家係X實同英偽枱底暗盤交易,吾關學校比吾比得起租既問題。佢地今次成功,做得店,合埋繼續踢走其下商場幼稚園做幼稚園霸權 一d都吾出奇。

作者: assado    時間: 14-4-9 19:17     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

我對英藝冇乜好感,學費又貴,加上今次事件,唉!

作者: alfredw88    時間: 14-4-9 20:49

想問下德怡有冇講過續到租都唔加學費?如果冇,咁英藝又何以見得學费貴?大家都是商業運作吧?!
作者: rgalc    時間: 14-4-9 22:27     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-04-09+發表學

作者: rgalc    時間: 14-4-9 22:37     標題: 引用:Quote:eddieywlee+發表於+14-4-9+15:29+每

作者: josephbaba    時間: 14-4-9 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+莎莎莉莉+於+14-04-09+發表唔

原帖由 rgalc 於 14-04-09 發表
5百幾個學生,當全部2500一個月,唔計有啲貴啲,學校每月約有130萬收入。減去20萬租,仍有110萬作日常開支 ...
我唸,最貴不是租,是人工,根據EDB有大約三十個老師,外籍老師一個月成三萬嫁,有些係外國請重要比機票及宿舍,重有校長,主任,本地老師,文員,嬸嬸人工計—計大約七丶八十萬。

作者: bennyeva    時間: 14-4-9 23:16     標題: 引用:香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港

另外, ...
同意,呢d本來就是商業決定,理性點吧。是有人利用了傳媒同家長嘅情緒吧…

最可憐的是受影響嘅小朋友,希望佢地快d搵到學校,唔想見到d家長同小朋友咁辛苦

作者: bennyeva    時間: 14-4-9 23:20     標題: 引用:今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及

原帖由 ballg 於 14-04-09 發表
今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及英藝都各有道理。反而見到一張相,一位小朋友坐在橫額前,我就諗 ...
同意!唔好將大人嘅情緒帶番屋企。小朋友見大人唔開心,佢地會以為自己做錯了。既然已成事實,快點找第二間好過抗議示威

作者: expensiveflower    時間: 14-4-9 23:30     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

如果今天不是英藝中標,而是KV St Cat, 相信網上迴響唔會咁大。

作者: rgalc    時間: 14-4-9 23:45     標題: 引用:如果今天不是英藝中標,而是KV+St+Cat,+相

作者: alfredw88    時間: 14-4-10 00:34

面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話仍要冷靜分析。英藝也是有名的學校,德怡也是商業機構,事件本身只能說是商業決定,家長除非對英藝決絕say no,否則應該冷靜想想,不宜公開地在鏡頭前批評英藝這樣那樣,否則日後想返轉頭難了。

況且,子女看了父母的表現,日後他們轉到新環境會怎樣想呢?整件事我覺得最徬徨是一班老師吧?!
作者: bennyeva    時間: 14-4-10 09:33     標題: 引用:Quote:原帖由+expensiveflower+於+14-04-09

原帖由 rgalc 於 14-04-09 發表
一樣大,因為會有好多其他家長想申請入去讀! 到時邊會有人鬧呀,同一件事,只要承辧新校係KV,SC呢 ...
咁又係喎,如果係SC話直接收哂德怡 d學生, 真係無人會嘈。

講真,德怡也是私校,喺嗰區亦出名唔平,而家根本係兩個商人比賽,輸左嗰個就大聲抗議…難為了家長同小朋友,理智嘅家長唔應該被利用就真,讀幼稚園都係為左小朋友,唔好本末倒至影響到小朋友成長

作者: dcdc2525    時間: 14-4-10 09:39

如果自己既小朋友係德X 既學生,讀得好好地,無端端話要轉校,請問有甚麼感想。唔係話想話英X 錯,但確實對小朋友好大傷害。
作者: fishmaruko    時間: 14-4-10 10:05     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

英藝背後是什麼集團?

作者: AgapePa    時間: 14-4-10 11:48

novie 發表於 14-4-9 18:26
而家香港就係因為冇租金管制,對租客完全冇保障, 所以業主可以任加租,俾唔起租就趕你走。外國好多地方都 ...
點解收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.
租金管制的後果係令到資源不能更有效使用,
即係就算某某經營不善, 都可以霸住D靚位,

作者: novie    時間: 14-4-10 13:12

AgapePa 發表於 14-4-10 11:48
點解收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.
租金管制的後果係令到資源不能更有效使用,
即係就算某某經營不善,  ...

租金管制的後果係令到資源不能更有效使用",那現在德怡的例子是更有效"使用嗎?

並無說收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.

說的是如果認為因為是自由經商社會"於是做租客的要預咗",這樣的思維並不一定對社會有利,尤其是當自由市場失衡時(現時樓市是否失衡?),亦尤其是當有一方的議價能力較低時。這就類似為甚麼要爭取最低工資(當然有人唔認同)。說的是或者政府是時候研究或推出相應政策,去平衡各方利益,而不是那麼傾斜業主。(這討論或者離題了,抱歉。)

作者: Rachelmummy2008    時間: 14-4-10 13:18

貴是不是物有所值?
除了課程,選幼稚園還要看老師的品行,處理小孩各方面的能力和經驗。
在此希望家長慎重考慮。
作者: 青青河邊草    時間: 14-4-10 18:53     標題: 引用:面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話

原帖由 alfredw88 於 14-04-10 發表
面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話仍要冷靜分析。英藝也是有名的學校,德怡也是商業機構,事件本身 ...
無諗過要返轉頭

作者: 青青河邊草    時間: 14-4-10 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-04-09+發表一樣

原帖由 bennyeva 於 14-04-10 發表
咁又係喎,如果係SC話直接收哂德怡 d學生, 真係無人會嘈。

講真,德怡也是私校,喺嗰區亦出名唔平,而家根 ...
未必,我地係buy德怡的教學理念同呢間學校的老師! 就算你調我去其他分校,都未必係我杯茶! 仲有好多人揀學校唔係為名氣,而係為理念㗎,明白嗎?

作者: Ballack2012    時間: 14-4-10 20:41     標題: 引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-04-10+發表咁

作者: bennyeva    時間: 14-4-10 22:55     標題: 引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-04-10+發表咁

原帖由 青青河邊草 於 14-04-10 發表
未必,我地係buy德怡的教學理念同呢間學校的老師! 就算你調我去其他分校,都未必係我杯茶! 仲有好多人揀學 ...
就算無左德怡,應該仲有其他學校理念同你地相約,有d事係無得勉強的,最重要反而係唔好影響埋小朋友。

作者: Dragonbebu    時間: 14-4-11 02:21

回覆 Ballack2012 的帖子

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅學校,佢哋會開心咩,已經有一班無辜小朋友,點解又要令多一班無辜小朋友呢?
作者: alfredw88    時間: 14-4-11 08:10

德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這是霸權,如果是sc/kv最多是擔心加學费吧?英藝答應全收學生可說是一番好意,卻被挑偷步收生,如果佢揸正話唔收住家長咪仲煩?開私校享受了不被政府資助管的自由,但續租唔到又想政府用公帑幫。這未别說不過去吧?
作者: babebb    時間: 14-4-11 08:55

如果你係德怡K2既家長你又有咩感受呢?仲差一年就畢業,轉校又未必搵到,又要小朋友適應新既學習環境,果種徬徨既感受外人真係唔明白。
我真係感受唔到英X既好意,話係會接收所有德怡既學生,佢哋既如意算盤梗係打得響。
作者: sonytang    時間: 14-4-11 09:16     標題: 引用:回覆+Ballack2012+的帖子 可必又影响一班

原帖由 Dragonbebu 於 14-04-11 發表

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅 ...
間野做法的確有問題!

作者: bckobi    時間: 14-4-11 09:16     標題: 引用:如果你係德怡K2既家長你又有咩感受呢?仲差

作者: rgalc    時間: 14-4-11 09:25     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

作者: bennyeva    時間: 14-4-11 10:29     標題: 引用:回覆+Ballack2012+的帖子 可必又影响一班

原帖由 Dragonbebu 於 14-04-11 發表

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅 ...
Agree! 我明白德怡家長嘅心情,但何必因為大人之間嘅競爭決策影響下一代?罷讀又對你地有咩幫助?讀緊英藝嘅小朋友又如何,佢地都係無辜的,請不要將自己嘅不幸擴大,咁只會教左下一代投訴文化,強佔嘅方法。

利申:件事發生之前我已經揀左讀一間學券幼稚園

作者: iansung    時間: 14-4-11 11:23     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

英偽可恥

作者: eddieywlee    時間: 14-4-11 12:20

個人唔反對任何爭取行動,但希望可以規定小朋友不可參與....呢啲野由大人去做就得....
作者: victoryu19    時間: 14-4-11 12:38

alfredw88 發表於 14-4-11 08:10
德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這 ...
Exactly!
It is a business decision.

And I agree that if a famous through-train school got the campus instead, all the parents would be saying 'thank God' instead!

作者: kissobaby    時間: 14-4-11 14:15     標題: 回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲有時間搵第二度啦?而家得番幾個月,老馮租比你?

仲有唔好攪到英藝d小朋友lor, 人地都好冇辜

作者: micmic1352000    時間: 14-4-11 16:20     標題: 引用:點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲

原帖由 kissobaby 於 14-04-11 發表
點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲有時間搵第二度啦?而家得番幾個月,老馮租比你?

仲有唔好攪到 ...
以依家時勢,業主點會甘早同你傾,何況業主有做零售,區內又有酒店,好多數據揸住
私立幼稚囩牟利冇問題,二十多萬租,利錢深都係佢本事,業主又唔係做善事,平d俾佢.
四十幾萬搶走,只不過是商業法則,都冇辦法.只有同情.
只不過,依家甘樣玩遊戲法,難保再有學生好似商品俾人轉黎轉去.

作者: confidence    時間: 14-4-11 16:50     標題: 引用:如果今天不是英藝中標,而是KV+St+Cat,+相

原帖由 expensiveflower 於 14-04-09 發表
如果今天不是英藝中標,而是KV St Cat, 相信網上迴響唔會咁大。
呢句有d過份假設性…人地呢d真正有道德名校可能根本就唔會好似英偽咁,做d咁唔道德的行為去搶人校舍同學生…而事實KV SC真係從來無做過!

作者: confidence    時間: 14-4-11 17:14     標題: 引用:Quote:原帖由+expensiveflower+於+14-04-09

原帖由 confidence 於 14-04-11 發表
呢句有d過份假設性…人地呢d真正有道德名校可能根本就唔會好似英偽咁,做d咁唔道德的行為去搶人校舍同學生… ...
又咁理解……作為辦學的…操守及道德標準應該毋容置疑吧…可惜英偽居然咁無良的搶人校舍行為都做得出?! 即使是同行如敵国…弱肉强食…係要食左人地德怡!那英偽高層們、你哋又有沒有為現任家長學生想過?有無良知架?!連良知都無嘅學校…真係唔係我杯茶…我會勸人不要讀英偽(但我也不認為要反英偽…因為在讀而又因為種種原因,仍要留讀的家長小朋友都是無辜的…)

作者: tiggeryyw    時間: 14-4-11 18:25

如果是業主二十年都和原本租户都有續租時間表和幅度,突然今年搬龍門,請問租户可以點估?已自己加多一倍去,但龍門都唔知去左邊?咁咩都死喇。
作者: 戀仔狂    時間: 14-4-11 20:36     標題: 引用:德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要

原帖由 alfredw88 於 14-04-11 發表
德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這 ...
因為英藝係天水圍既口碑極奇差,

天水圍得2間牟利機構,德怡同英藝,D人成日都會攞呢2間做比較,一開始揀德怡既家長又點會揀英藝呢

作者: kissobaby    時間: 14-4-11 22:57

I am a property agent...so I am not sure how much you know how to play this game.....U can set your deadline say 1-year before the tenancy end. Though is not compulsory for the Landlord, however, if you see the Landlord has no intention to renew the lease with you. You better look for 2nd options. Tenant is not that passive as you think. You have your own choice. But if you think the original campus is your only choice. Game is over.

不是匠
作者: kissobaby    時間: 14-4-11 23:09

重申...我同情D學生同家長......但現實係要做好準備

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5