教育王國

標題: 中英文八十分以上都係band 3 [打印本頁]

作者: kwongciu    時間: 14-4-15 08:58     標題: 中英文八十分以上都係band 3

中英文八十分以上。數學唔合格四十六分。連band 2尾都無機會
作者: Horsebbj    時間: 14-4-15 09:06

回覆 kwongciu 的帖子

主科分數比其他同學少幾十分, 足以拖垮名次.
作者: kitbebe    時間: 14-4-15 09:09

其他人拿的分數比你高就會咁
作者: ANChan59    時間: 14-4-15 09:20     標題: 引用:回覆+kwongciu+的帖子 主科分數比其他同學

原帖由 Horsebbj 於 14-04-15 發表

主科分數比其他同學少幾十分, 足以拖垮名次.
不只幾十分,還要乘大九倍,冇得追!

作者: Horsebbj    時間: 14-4-15 09:35

回覆 ANChan59 的帖子

對, 保守計當數學相差40分, 乘大9倍是360分, 真係無得追, 還要看看是否強校, 如果是普通小學, 同學一般取得90幾至100分, 就更加肯定是band 3.
作者: cmir    時間: 14-4-15 09:47

數學分數要乘大9倍, 冇辦法
作者: fionakong2008    時間: 14-4-15 10:07     標題: 回覆:中英文八十分以上都係band 3

一科就否定我們三年來嘅努力,其他人休休閒閒讀b3,我地趕頭趕命趕補習、温書温到好夜,又係b3,我都唔知我同個女為咩咁努力。

作者: hkpapa852    時間: 14-4-15 10:27

主科成績唔好, 無辦法. 日後高中業, 就算你科科目5*, 如果主科成績唔好, 一樣入唔到大學 (DBS第一年DSE都好多學生中文成績唔達標都入唔到大學)
作者: kwongciu    時間: 14-4-15 10:41

回覆 fionakong2008 的帖子

我當時聽到都喊了出來, 白白浪費三年的心血,兩科主科高分只是數量不合格,就要迫我讀band3學校,公平嗎?難度沒有人情,在講座上有些成績全部紅色不合格又是同我一個組別, 這叫公平嗎, 現在都沒心機再做什麼事情, 只是覺得怎樣努力都沒用, 這是教育的制度留後孩子的壓力,如果這樣孩子根本沒信心再讀下去
作者: DD仔    時間: 14-4-15 10:49

中英数,中英数,中英数,中英数,中英数。。。
这三个字已成为一个词语,在中小学阶段,分不开。。

作者: CALVEN    時間: 14-4-15 10:53

主科46分,band3都正常

如果有潛質,band3學校一樣有出頭
作者: 木子    時間: 14-4-15 10:59

band3可找一間校風較好的中學
樓主目前最好穩定自己的情緒, 安慰下自己的小朋友, 一起探討, 找間好一點的學校, 加油
作者: yingtsun    時間: 14-4-15 11:04     標題: 引用:一科就否定我們三年來嘅努力,其他人休休閒

原帖由 fionakong2008 於 14-04-15 發表
一科就否定我們三年來嘅努力,其他人休休閒閒讀b3,我地趕頭趕命趕補習、温書温到好夜,又係b3,我都唔知我 ...
亞囝亦是被數學拖累了,第一次呈分全A,第二次呈分,數學只有8x,即拖後20幾個名次由B1跌至B2,所以現在小朋友要樣樣皆能

作者: freeman108    時間: 14-4-15 11:07

Horsebbj 發表於 14-4-15 09:35
回覆 ANChan59 的帖子

對, 保守計當數學相差40分, 乘大9倍是360分, 真係無得追, 還要看看是否強校, 如果是 ...
數學,得天下。數學是非常非常重要的
作者: 天瑜    時間: 14-4-15 11:30     標題: 引用:回覆+ANChan59+的帖子對,+保守計當數學相

作者: 天瑜    時間: 14-4-15 11:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Horsebbj+於+14-04-15+發表回

作者: freeman108    時間: 14-4-15 11:37

其實band3都有好學校,最重要選校風好一點的中學
作者: freeman108    時間: 14-4-15 11:42

freeman108 發表於 14-4-15 11:07
得數學,得天下。數學是非常非常重要的

Band1學生,通常英文科同中文科不會相差太大,
所以數學科好唔好,就好影響平均成績。

作者: BHT    時間: 14-4-15 11:53     標題: 引用:+本帖最後由+freeman108+於+14-4-15+11:43+

原帖由 freeman108 於 14-04-15 發表
同意,b1 生通常主科都好平均,水準亦相對穩定。。

作者: VKwan    時間: 14-4-15 11:55

樓主唔好灰心,先搵一些校風好的B2c~B3A應付填表,然後拿拿林打聽如何叩門,收集資料,鎖定目標學校,做定個靚portfolio,與此同時直至學期尾都不能鬆懈,繼續追成績,準備去叩門出戰!

雖然心情唔好,但休息下好啦,唔好呢個咁關鍵的時候放棄,要有耐力,作戰到底!祝你天從人願!
作者: qcsy88    時間: 14-4-15 11:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Horsebbj+於+14-04-15+發表回

原帖由 天瑜 於 14-04-15 發表
呈分试是计 標準化後 乘 该科目比重。

而最低分的科目可以是negative mark 負分.
請問怎樣計標準化,謝謝。

作者: qkhui    時間: 14-4-15 12:06

數學科真係影響好大.明白樓主心情, 每個同學家長都好想做band 1生.
你要比小朋友知道, 世界就是這樣. 但我們要對自己負責任, 努力過後, 當然唔想成績唔好, 但問心無愧.  只要有這信念, 縱然入了band 3學校, 都可以做得好好. 有好成績, 到時有好成績, 我相信一定可以轉校, 入讀一間更好的學校.

現在要收拾心情, 選一所較好的band 3 中學, 而另一步看看有沒有直資中學, 可以給叩門.  待放榜看去試, 仲有一次考試, 比心機考好, 直資學校見到成績表, 知可能一時失手, 很大機會收小朋友的.

不要放棄, 加油 ! 願神祝福你. !

作者: kwongciu    時間: 14-4-15 12:10

回覆 VKwan 的帖子

老師話B2尾只能甲部份, 乙一定第一自願是B3頭, 否則不知會被派到那
作者: H2O100    時間: 14-4-15 12:22

作者: 天瑜    時間: 14-4-15 12:30

作者: MariaTsui    時間: 14-4-15 12:38

一個殘酷的事實,哥哥的同學,區內強小學,因為數學不合格,自己區內B2中至尾的中學,這間學校年年收我們小學10幾人,因為數學不合格,沒有面試機會.
作者: freeman108    時間: 14-4-15 12:40

MariaTsui 發表於 14-4-15 12:38
一個殘酷的事實,哥哥的同學,區內強小學,因為數學不合格,自己區內B2中至尾的中學,這間學校年年收我們小學10 ...
數學不合格,其他科目成績如何?以至落在B2。
作者: qkhui    時間: 14-4-15 12:40

平均90+ 都未必band 1 生
作者: freeman108    時間: 14-4-15 12:42

回覆 qkhui 的帖子

請問邊區小學咁強?灣仔區?
作者: Horsebbj    時間: 14-4-15 12:52

freeman108 發表於 14-4-15 11:42
Band1學生,通常英文科同中文科不會相差太大,
所以數學科好唔好,就好影響平均成績。
...

以我所見, 中/英文相差少於30分, 但數學可以相差多於50分, 所以我經常對低年級家長說, 數學一定要爭取高分數.

作者: PMAN0917    時間: 14-4-15 12:53

其實不足為奇, 小兒三次平均分也在80以上, 現在也才是B2A, 如貴小兒只有中英80以上, 數唔合格, 跌落B3是有可能性, 只好試下第一至二間博B2, 第三B3, 選校風好的學校

作者: AMANDAVID    時間: 14-4-15 13:20

回覆 freeman108 的帖子

我女灣仔區,她的同學平均90分已係B1尾,分分鐘邊緣人,先生已叫他第2、3志願B2鄧境波。中英80分B3不出奇。
作者: 長生不老    時間: 14-4-15 13:22

作者: freeman108    時間: 14-4-15 13:31

回覆 長生不老 的帖子

每間學校每科都有一個 “標準分數”,under 標準分數相差會得出 “負分,
如果中英數成績 under 標準分數會得出的負分數,分數重要乘大9倍,
要知道負分乘大9倍幾大事件,隨時因此由 B1 跌至 B3

作者: hugub    時間: 14-4-15 13:33

我囝早2年第一次呈分 3A1B 全級考70/150 老師話BAND 2 , 最後一次呈分考 2A2B 全級考 86/150 老師話已經係 BAND 3 ... 好彩3月簽左直資否則比個派位制度玩殘
作者: bbfish1992    時間: 14-4-15 13:35

樓主,數學成績容易追過中英,依家知道小朋友強弱地方未為晚也,有6年時間可以作好準備,係 dse 跑出

唔合格只是呈3嗎?
自行選了什麼校,有無得面試,自己覺得成素高唔高?
如果我係你,我會穩守甲部
作者: 701003    時間: 14-4-15 13:36     標題: 引用:中英文八十分以上。數學唔合格四十六分。連

原帖由 kwongciu 於 14-04-15 發表
中英文八十分以上。數學唔合格四十六分。連band 2尾都無機會
主科都唔合格梗系band 3啦!

作者: freeman108    時間: 14-4-15 13:41

hugub 發表於 14-4-15 13:33
我囝早2年第一次呈分 3A1B 全級考70/150 老師話BAND 2 , 最後一次呈分考 2A2B 全級考 86/150 老師話已經係  ...
所以直資咁受歡迎,唔駛煩呀
作者: 701003    時間: 14-4-15 13:46     標題: 引用:回覆+fionakong2008+的帖子 我當時聽到都

我當時聽到都喊了出來, 白白浪費三年的心血,兩科主科高分只是數量不合格,就要 ...
只系因為band 1-2小朋友太强,有好多band 1生平均分over97!我女以前4條A,常識、數學100分,都係全級9/13x,可想而知依家d人幾咁勁!唔使灰心,band 3都有好,一樣有人入大學,精算、醫學院都有!

作者: freeman108    時間: 14-4-15 13:48

701003 發表於 14-4-15 13:46
只系因為band 1-2小朋友太强,有好多band 1生平均分over97!我女以前4條A,常識、數學100分,都係全級9/13x, ...
請問邊區小學咁強?又是灣仔區/九龍城區?
作者: 天瑜    時間: 14-4-15 13:49

作者: smallmui    時間: 14-4-15 14:04

kwongciu 發表於 14-4-15 10:41

我當時聽到都喊了出來, 白白浪費三年的心血,兩科主科高分只是數量不合格,就要 ...

唔公平, 我阿囝 中英數3科加起來平均都90+, 常都接近90, 美術 C=60分左右, 咁就拉底平均分, 都係要選B2 學校, 我都唔明.  
作者: 長生不老    時間: 14-4-15 14:07

作者: benny2014    時間: 14-4-15 14:10

睇分數無用的,間間學校的程度都唔同,如果間學校程度淺,差不多個個都100分,攞90幾分既就已經是Band 3

作者: goodboy1    時間: 14-4-15 14:21

作者: qkhui    時間: 14-4-15 14:38

真的唔可以only 看分數.
數學科相對係易取高分. 唔好講唔合格, 趺過80其實都叫低, 可以名次拉開好多

作者: qcsy88    時間: 14-4-15 14:42     標題: 回覆:天瑜 的帖子

謝謝。

作者: qcsy88    時間: 14-4-15 14:42     標題: 引用:Quote:qcsy88+發表於+14-4-15+11:56+請問怎

原帖由 天瑜 於 14-04-15 發表
校內呈分試 :

呈分科目有:中,英,數,常, 音,視藝。(共六科) (有些小學會將音樂轉為普通話,不過要得到教局 ...
謝謝。

作者: Yanamami    時間: 14-4-15 14:45

smallmui 發表於 14-4-15 14:04
唔公平, 我阿囝 中英數3科加起來平均都90+, 常都接近90, 美術 C=60分左右, 咁就拉底平均分, 都係要選B2 學 ...
你仲慘呀~~

作者: MariaTsui    時間: 14-4-15 14:46

freeman108 發表於 14-4-15 12:40
數學不合格,其他科目成績如何?以至落在B2。

自行階段,很多學校都要求學生平均,有C就未必間間B1學校收表,中英數有不合格,很多B2學校都不會有得面試,我所指的是不是全部面試那種,有些是經篩選後,才可以面試.

既然B2學校不提供面試機會,隨時跌落B3.

作者: freeman108    時間: 14-4-15 14:49

回覆 MariaTsui 的帖子

慘情
作者: MariaTsui    時間: 14-4-15 14:58

這個遊戲真的不易玩,特別是小朋友,在面試旺日前,同學之間已經講緊有無得面試,試想身歷其中,其他同學可以見兩間,自己只可見一間,已不好受,如果越級挑戰失敗,一間無得見,小朋友更慘.

有些是FIRST IN之後有SECOND IN,自己無,同學有,都不好受,成王敗寇,高下立見,

做父母要體諒自己的小朋友,樓主的小朋友已努力3年,有這樣結果,小朋友都不想,做父母要穩定情緒,倍他走過這條路,幫他重建信心,前面還有漫漫長路.共勉之.

作者: freeman108    時間: 14-4-15 15:04

MariaTsui 發表於 14-4-15 14:58

這個遊戲真的不易玩,特別是小朋友,在面試旺日前,同學之間已經講緊有無得面試,試想 ...

唉!現在這升中制度中,做小朋友難,做家長仲難,
既要睇量小朋友,幫他重建信心,又要自己控制情緒。

作者: fionakong2008    時間: 14-4-15 15:04     標題: 引用:回覆+freeman108+的帖子 這個遊戲真的不易

原帖由 MariaTsui 於 14-04-15 發表

這個遊戲真的不易玩,特別是小朋友,在面試旺日前,同學之間已經講緊有無得面試,試想 ...
自行時,有兩間英中、一間中中可面,仲有一間直資收,一吓子我們覺得機會來了,有希望,現在重山頂碌落山腳,一切幻化輕煙,可恨!我們變回一無是處!

作者: Horsebbj    時間: 14-4-15 15:05     標題: 回覆:中英文八十分以上都係band 3

樓主加油呀!選一間適合小朋友程度的學校, 他們讀得有信心, 便可以在中學階段追回成績, 又可以在中二考插班, 唔好放棄呀!

作者: fionakong2008    時間: 14-4-15 15:06     標題: 引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+14-04-15+發表

原帖由 fionakong2008 於 14-04-15 發表
自行時,有兩間英中、一間中中可面,仲有一間直資收,一吓子我們覺得機會來了,有希望,現在重山頂碌落山腳 ...
從山頂,我儍了,字也忘了

作者: qkhui    時間: 14-4-15 15:08

既然自行時有噉多學校見, 又有直資收, 巳證明小朋友唔差,可能真係一時失手,
所以更加唔好灰心. 努力去到最後. 放榜後再去叩門.
一定得

作者: freeman108    時間: 14-4-15 15:09

希望在明天
作者: MariaTsui    時間: 14-4-15 15:09

fionakong2008 發表於 14-4-15 15:04
自行時,有兩間英中、一間中中可面,仲有一間直資收,一吓子我們覺得機會來了,有希望,現在重山頂碌落山腳 ...

不要太失望,可能自行已經收左,希望在人間.
作者: fannylin    時間: 14-4-15 15:44

點解你地好多都可以知道分數同排名既?我地淨係知Banding.
作者: yovin    時間: 14-4-15 16:10     標題: 回覆:中英文八十分以上都係band 3

考呈分試時,父母連醫院也不許我去,怕我帶菌回家。我年老的父親一出院問我個孫考成點。我應承暑假放低仔仔,同爸爸去旅行,老父上月仙遊了,阿仔再高分也換不到同爸爸去旅行的日子……親情最緊要!

你也加油,努力啊!

作者: freeman108    時間: 14-4-15 16:46

yovin 發表於 14-4-15 16:10
考呈分試時,父母連醫院也不許我去,怕我帶菌回家。我年老的父親一出院問我個孫考成點。我應承暑假放低仔仔 ...
好多家庭同你一樣,升中成為一家重要事情
作者: 88muimui    時間: 14-4-15 16:51

fannylin 發表於 14-4-15 15:44
點解你地好多都可以知道分數同排名既?我地淨係知Banding.
好多學校都會講排名 & 學生屬於那個banding
作者: chocolatebear    時間: 14-4-15 17:02

作者: fionakong2008    時間: 14-4-15 17:05     標題: 引用:聽你地咁講,+真係大開眼界.小兒學校平均8X

原帖由 chocolatebear 於 14-04-15 發表
聽你地咁講, 真係大開眼界.

小兒學校平均8X分, GRADE B 都仲係B1. 全級15X人. 考60-70都係B1. 我地唔係勁 ...
仲要睇強弱校

作者: Horsebbj    時間: 14-4-15 17:06     標題: 引用:點解你地好多都可以知道分數同排名既?我地

原帖由 fannylin 於 14-04-15 發表
因為學校有用過往數據來評估今屆的學生水平, 亦將名次及banding告訴我們, 方便家長選擇適合的學校。

作者: MariaTsui    時間: 14-4-15 17:12

fannylin 發表於 14-4-15 15:44

間間學校做法不同,以囝囝學校為例,有全級排名,也會讓家長知道以往派B1,B2,B3的級名次,家長自己對號入座.
作者: chocolatebear    時間: 14-4-15 17:20

作者: mrslau999    時間: 14-4-15 18:08     標題: 回覆:fionakong2008 的帖子

我都係咁活。。

作者: judywan    時間: 14-4-15 18:27

小學成績,勁嗰班都係9X分以上,是但一科唔合格,一定入B3。
作者: SOMAN2603    時間: 14-4-15 20:45     標題: 回覆:中英文八十分以上都係band 3

作者: freeman108    時間: 14-4-15 20:57

回覆 SOMAN2603 的帖子

是灣仔區嗎?
作者: SOMAN2603    時間: 14-4-15 20:59     標題: 引用:回覆+SOMAN2603+的帖子 是灣仔區嗎?

作者: SOMAN2603    時間: 14-4-15 21:01     標題: 回覆:freeman108 的帖子

作者: organicfans    時間: 14-4-15 21:21     標題: 回覆:chocolatebear 的帖子

唔好意思,唔係好明,如果係咁樣,係味即係留係弱區反而仲好呀?有幾多b1生,唔係靠ps1爭取架咩....

作者: AMANDAVID    時間: 14-4-15 21:27

回覆 SOMAN2603 的帖子

中西區係全港 B1比率最高的區
作者: freeman108    時間: 14-4-15 21:30

回覆 AMANDAVID 的帖子

厲害
作者: SOMAN2603    時間: 14-4-15 23:31     標題: 引用:唔好意思,唔係好明,如果係咁樣,係味即係

作者: freeman108    時間: 14-4-15 23:41

agree
作者: 快樂    時間: 14-4-16 02:57     標題: 引用:回覆+fionakong2008+的帖子 我當時聽到都

中文,文英都唔算好高分,數學仲要46,真係比一科拉低晒,都冇計

作者: babymj33    時間: 14-4-16 03:29

kwongciu 發表於 14-4-15 08:58

其實就算中, 英, 數都 80分以上, 都係 BAND 2B, 2C 咋

中英數全部 85分, 都頂多 BAND 2A咋

所以咁成績 BAND 3 合理的

作者: babymj33    時間: 14-4-16 03:34

fionakong2008 發表於 14-4-15 15:04
自行時,有兩間英中、一間中中可面,仲有一間直資收,一吓子我們覺得機會來了,有希望,現在重山頂碌落山腳 ...,一切幻化輕煙,可恨!我們變回一無是處!

如果學校自行時收左你, 吾睇第三次成績吖  (根據我理解)

第三次成績係要嚟加埋第一, 二次成績, 總平均後, 排名中央攪珠用

如果面試好的話, 可能已收左呢, 只係要等七月才知道。 (直資就早啲知)

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-4-16 05:55     標題: 引用:聽你地咁講,+真係大開眼界.小兒學校平均8X

原帖由 chocolatebear 於 14-04-15 發表

小兒學校平均8X分, GRADE B 都仲係B1. 全級15X人. 考60-70都係B1. 我地唔係勁 ...
我當了也一樣,很平均成張成績表全部B,平均分只有80頭但屬b1,屬於弱校有1/3 b1生,但可能真係要很平均,如果中英9x, 數只有4x, 也可能跌至b2c, 還要看其他科目成績及在校名次,有些強校7x 平均分也是b3,但可能自行也被b2收了

作者: Viman    時間: 14-4-16 07:09     標題: 引用:Quote:kwongciu+發表於+14-4-15+10:41+回覆

原帖由 smallmui 於 14-04-15 發表
唔公平, 我阿囝 中英數3科加起來平均都90+, 常都接近90, 美術 C=60分左右, 咁就拉底平均分, 都係要選B2 學 ...
當年我個囝中、英、數、常都是8x至9x不等,冇想到音樂得6x就排左去band2
一下子的確很難接受;但b3都有好學校,校風好最緊要。
但大家要記住,升中只是你們的第一步,六年後DSE又是要中、英、數及常識好才可入大學
大家要努力呀^:^

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-4-16 07:32     標題: 引用:Quote:原帖由+smallmui+於+14-04-15+發表唔

原帖由 Viman 於 14-04-16 發表
當年我個囝中、英、數、常都是8x至9x不等,冇想到音樂得6x就排左去band2
一下子的確很難接受;但b3 ...
唉!上到中學中英通識已經考到佢,現在目標只是合格

作者: wangc    時間: 14-4-16 07:58

回覆 qkhui 的帖子

係啊, 阿女只是今次數學7x, 已經耍由B1改去B2.
作者: snoopym    時間: 14-4-16 08:58     標題: 回覆:wangc 的帖子

我仔仔也是,英數常90+,中文一向較弱,一船只有70/80+,其如音樂視藝B/C,結果呈二時巳跌至band 2, 我也無心再問排名,一心只選直資。其實真不明白為何我們的政府要將小朋友和學校分banding 。看到選校的壓力和複習程度,真是替其他家長及小朋友心痛。

作者: kbdpto    時間: 14-4-16 10:32

snoopym 發表於 14-4-16 08:58
我仔仔也是,英數常90+,中文一向較弱,一船只有70/80+,其如音樂視藝B/C,結果呈二時巳跌至band 2, 我也無 ...
睇完你個情況,相信令公子間小學競爭一定非常激烈,間接亦覺得我個小朋友好好彩,英數常90+,中85左右,音樂視藝B,三次呈分後1X/11X,頂住有B1。
作者: freeman108    時間: 14-4-16 10:34

kbdpto 發表於 14-4-16 10:32
睇完你個情況,相信令公子間小學競爭一定非常激烈,間接亦覺得我個小朋友好好彩,英數常90+,中85左右,音 ...
做B1生真難不容易,每一科都要分top top 成績
作者: qkhui    時間: 14-4-16 12:07

係ka, 同埋都真係好睇上年同學的成績, 如果考分班試唔好, 會影響之後.
就好似我地今年, 老師話上年唔係考得幾好, 今年少佐好多位..
好慘, 平均分近90 都只可以去band 2... 都唔太敢博band 1c 中學...

唯有選一間有英文班的中中, 希望可以順利入到

作者: 華之里    時間: 14-4-16 15:35

我仔校在區今年band1學位吾夠,老師已建議b1cb2a的學生在本區放棄b1啦
作者: organicfans    時間: 14-4-16 18:57

chocolatebear 發表於 14-4-15 17:02

其實我諗唔會咁極端, 因為弱區都有強校, 好似我小朋友係北區讀小學, 都成日有人話係弱區, 但事實, 而家中學裡面, 都有好幾個同學係靠自行入到沙田一線中學, 亦靠PS1分到去大家都認為較好嘅班, 所以, 唔好妄自菲薄, 弱區都有強校, 如果你小朋友學校 60-70都係B1, 已証明有接近46%係B1生, 而呢個比率都係要靠考PS1爭取回來的, 也不錯呀 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5