教育王國

標題: 請問入住澳洲寄宿中學注意事項 [打印本頁]

作者: rap    時間: 14-4-27 20:43     標題: 請問入住澳洲寄宿中學注意事項

如題,希望大家俾D意見。恐伯有甩漏,謝謝
作者: chmama327    時間: 14-5-18 17:31

我都係新手,已幫阿囝申請student visa及驗身,如冇意外,七月中過去Year 7 term 3。Easter去過visit學校,阿囝都幾鐘意。已在visit時買了校服
作者: rap    時間: 14-5-19 20:08

回覆 chmama327 的帖子

我兒7月中到南澳插Y8term 3,比他熱身半年,基本嘢,我已經攪掂,但此终覺得好怕遺忘一些……,希望吾好漏。
作者: chmama327    時間: 14-5-19 20:41

回覆 rap 的帖子

我會17/7陪他過去開學,因COE寫的開學日期是22/7,agent提我要帶埋阿囝出世紙去過境。到時澳洲是冬天,現在四圍搵較大件的長袖衫褲給他,因怕學校的乾衣會縮細d衫吾啱著。重有文具(他學校handbook有stationery list) , 其他日常用品。阿仔學校在Brisbane附近的一個小鎮,好寧靜,啱讀書。
作者: ELJCHL    時間: 14-5-20 20:02     標題: 引用:回覆+rap+的帖子 我會17/7陪他過去開學,

原帖由 chmama327 於 14-05-19 發表
回覆 rap 的帖子

我會17/7陪他過去開學,因COE寫的開學日期是22/7,agent提我要帶埋阿囝出世紙去過境。到 ...
請問學費&寄宿一年約幾錢?

作者: rap    時間: 14-5-20 20:49

小兒也是22/7開學,但我要19/7才陪他出發,但校方知道我們20/7到,特凖我兒提早入住宿舍及執拾,喜出望外。其實我已預備帶齊四季衣服。但最怕夏天T恤用乾衣機,很易縮水。冬天衣服應不會缩太多。
吾知中藥冲濟如感冒茶,夏桑菊等可否帶入境?

作者: rap    時間: 14-5-20 20:56

回覆 ELJCHL 的帖子

Adelaide那處平少少約Aud40,000包學費及住宿。
作者: chmama327    時間: 14-5-20 22:22

回覆 rap 的帖子

澳洲入境都幾嚴,若果不能帶入境,他會要你即時拐左去。你會否帶被過去,還是在那邊先買?
作者: rap    時間: 14-5-21 21:46

今天再問凊agent.她說可以帶粉狀冲濟,不可帶薬才,最好附上英文食用方法及成份,但都一定要申報。麻烦D都要,我怕澳洲買不到,就算唐人街中式超市,我怕未必有或選擇少。?

作者: chmama327    時間: 14-5-21 22:11

回覆 rap 的帖子

我上星期一經agent網上申請student visa並同日帶阿囝去驗身,到今日都重未知出到visa未,有d心急,好多野未買但距離過去吾夠兩個月!想問你囝囝簽證是否簽到Y12?我唸住早兩日過去在Brisbane唐人街買定d野,重有電話咭
作者: rap    時間: 14-5-21 22:30

係student visa 係簽到year 12,但你吾係驗完身才申請visa.因領事要有驗身報告才可出visa.你同日—齊做,一定無咁快。報吿都可能未出,你是不是聯合驗身,他比較快D,另外那間聽agent説比較慢D。
作者: chmama327    時間: 14-5-23 08:50

回覆 rap 的帖子

昨天agent說student visa已完成,心情有d緊張。雖然去過參觀學校,見到d老師和鬼仔都好nice, 但內心總是擔心阿囝能否適應。有時唸唸下若果他在那邊很不開心嚷著要返來,返到來會不會很難再替他揾學校。
作者: rap    時間: 14-5-23 14:21

其實在宿舍生活及讀書,應該十分精采及充實,他們應感開心,你不用太擔心他會不習慣嚷著回來,返過來年記大D過去,又要讀書又要適應生活才比較擔心。你兒尚小,應機會很小。
現在我的心情十分予盾,預備D野己八八九九,還要等個多月……,真想快D出發,但又怕要約半年才可見,既喜又掛的心情。
反而我兒已準備好。因他上已在那校試讀了2天課,他說ok。他唯一擔心或奇望他的宿友是……

作者: Karenauyeun    時間: 14-5-23 18:14

請問你們的小朋友會去那間寄宿中學, 我的小朋友讀緊初小, 但已經諗定俾佢哋將來去澳洲讀寄宿中學, 唔知有咩要預備?同埋要注意啲咩事項?

作者: rap    時間: 14-5-23 21:49

回覆 Karenauyeun 的帖子

預備方面,其實參觀多D大型澳州寄宿中學展,攞多D資料。留意地方,澳州學位不難求,但有D學校宿位比較緊張,所以要早D申请。
心得方面,最好預留時間在决定學校前做-次school visit,甚至試讀一或二天課。方便取捨學校。

作者: chmama327    時間: 14-5-23 21:55

回覆 rap 的帖子

我都一樣有時會寧願早d過去,因為可以快些知道他能否適應,𣎴用現在估估吓。但一想起要分隔兩地,就想對阿囝耐d。你陪他開學會逗留幾耐?我就大約一星期,希望返港前大概知道他和宿友的相處情況,好讓我放心返香港。你囝囝上過兩日課真好,相信南澳的澳洲學生也會比較純僕,你囝囝會應付得來。學校有沒有同級的香港人?我囝果間就冇,只有一個year 10的師兄由香港來。
作者: rap    時間: 14-5-23 22:54

我祗逗留4天,主要幫他忙開银行戸囗及提款咭及買校服。其它由他自己攪掂。全校香港,連埋中國约l0人以下,大多都是高年级,Y9有—個香港,同級好似無,上次school visit都是他陪我兒參觀,但但他不是寄宿生,是住接待家庭。所以上次問吾到他寄宿生活。
他校多德國及日本學生,因他校有姊妹學校在日本及德國。

作者: chmama327    時間: 14-5-24 10:09

回覆 rap 的帖子

你預備了name tag給所有衣服鞋襪嗎?校服方面我上次visit買校服時已託uniform shop幫忙,但便服就一件都未開始。有d衫可以就咁用不脫色筆寫名,但有些似乎真的要釘名牌。

作者: rap    時間: 14-5-24 11:50

基本上他的衣服已幫他逢上label,,日用品及文具也貼上名牌,只是襪還未處理,他說寫上去不好看,釘上去又不舒服。看來要預備多些給他補替。
另請問要吾要帶相?幾多張?

作者: chmama327    時間: 14-5-24 12:24

我都未知要不要相和幾多張。我這兩日會張所有問題send俾學校。不過我覺得隱陣起見帶定一打過來都冇壞。請問你在那裏訂name label? 用衣車縫定係手縫?
作者: rap    時間: 14-5-24 12:53

我在鵬記訂label一tel:27203672楊生但質料麻麻,而且得
一款選擇。
我自己人手釘上。
你校岀了2015term date未?

作者: rap    時間: 14-5-24 12:57

咁又要幫他影靚仔相啊!
作者: chmama327    時間: 14-5-24 18:23

回覆 rap 的帖子

Thank you Rap! 佢學校未出2015term dates 呀。佢今年9月20日完term3, 放兩星期,我會俾佢返香港。10月8日再start term 4 至12月6日完,放暑假至估計1月尾,到時有大概兩個月在港。我囝在The Scots PGC College, 學生人數400多人,co-education, year 7得一班, 大概20人,希望對囝的照顧較好。佢依家在港讀form one, 原本Scots睇過佢香港d試卷俾佢插year 8 term 3, 但我和校長擔心他一方面要適應新環境,又跳左半年year 8, 怕佢難適應,所以都係由year 7起步。一陣趁Sogo減價,去睇下d喼先
作者: rap    時間: 14-5-24 20:04

Term 3完了我兒不安排回港,住2星期接待家庭,等他接觸下另類生活。他要10/12才回港,你就好啦3個冃又可以見番囝囝。吾駛等咁耐。
你是不是搭澳航?有冇申請學生咭?我申請左但仍未出到。
我兒预備帶2個29吋喼,啱啱好裝哂要帶嘅嘢。

作者: rap    時間: 14-5-24 20:23

其實呢半年插班,我都是希望佢早D適應新環境,學業方面順其自然,因大部份他都學過。希望他出年専心迎接Y9。他說唯—擔心是要從頭學德語或日語。因他現在學校教法語,外語科一切從零開始,沒有優勢。
作者: chmama327    時間: 14-5-24 21:05

回覆 rap 的帖子

我都係搭澳航,申請左學生優悪可以40kg, 因我同老公都會陪他過去開學,吾知3個29时夠吾夠?我囝依家在校都是讀法文,過到去讀Indonesia, 我會同學校傾睇下可不可以轉讀普通話。你囝囝都好肯嘗試,肯在term break 住寄住家庭,好叻,相信佢讀德文或日文都可以應付到。
作者: chmama327    時間: 14-5-24 21:39

回覆 rap 的帖子

我Agent話term break 時要執晒宿舍既物品,一係放在筴,一係紅白藍袋,寫晒名然後所有boarders既野鎖在學校某房間內,我估方便佢地每完一個term清潔同埋關関宿舍。我只會留低一大一細筴俾阿囝,所以會帶d紅白藍大袋,你睇下有冇需要。
作者: rap    時間: 14-5-25 11:43

非常多谢你提醒要带红白藍袋。真的遺忘了!!!忘記要騰空—個喼,方便他來回香港用。感謝chmama327!!!!
下午要到深水涉買澳洲换萬能插。

作者: chmama327    時間: 14-5-26 08:51

回覆 rap 的帖子

學校回覆暫時不用帶証件相,不過我都會帶一些去以備不時之需。另外,風筒可以帶(雖然果邊d學生吾興用)。
作者: Karenauyeun    時間: 14-5-26 10:58

去澳洲讀寄宿中學是否比去英國平?澳洲寄宿中學質數如何?
作者: rap    時間: 14-5-26 17:27

咁我都係带定一D相穩陣D。風筒就吾帶,等他大過D先諗。
作者: rap    時間: 14-5-26 17:40

學费普遍都應該平D,浄係率方面都相差很遠。不過實際上不相差太多尤其在大省。質素真的很難比較好吾好,真的個人喜好。
作者: chmama327    時間: 14-5-26 19:04

我地捒澳洲的原因是:Traveling time 較短,
時差不多,
天氣較多時間明朗,
機票費較平,
安排可以flexible

不過最緊要係適合自己仔女需要。
學費及宿費方面,有些出名的學校都要aud50k+ per year
質素方面好難一概而論,所以都要睇多d問多d
若之前能參觀學校及試堂更好。

作者: rap    時間: 14-5-26 20:32

绝對同意!!!!
作者: Karenauyeun    時間: 14-5-27 10:48

多謝你哋的寶貴意見!請問有邊間agent? 或者邊度可以睇到澳洲寄宿學校的資料?

作者: rap    時間: 14-5-27 19:34

其實我覺得大agent,小agent公司都差不多。只要你去多幾間agent,問一問攞D资料,你就發覺差吾多,好視乎當天招呼你的agent用吾用心解答你想知問題。你不坊去多幾間公司揾料,又不用收費。參加他們的講座。不需要即時答覆。儲夠料才决擇。其次每年都有比較大型的澳洲寄宿中學展覽,去多D即場問學校代表,了解各省中學的特点,不需要agent也可即埸問凊楚,多留意免費報纸及地下铁廣告,不時都有展覧。
作者: chmama327    時間: 14-5-28 18:27

回覆 rap 的帖子

rap, 今日上Qantas攞左3張student connect cards (因我同老公一齊陪阿仔過去),佢話每張都可以40Kg, 但我吾記得問佢係咪一個人多過一件寄倉都得,請問你知吾知?
作者: rap    時間: 14-5-28 19:22

你出左qantas student card,我還未有消息,我記得申請時問過這個問題。如沒记錯應每人40kg,可以多件行李。不過,到我攞咭時,我會再問凊楚,再通知你。
作者: rap    時間: 14-5-30 20:57

今天是小兒在香港最後一天上課,他班主任還替他辦了一個小型farewell party,他本來以為沒有放不下,他有心理預備不傷感迎接…,直至有位女同學哭起上來,帶動全班依依不捨情感,此刻他真感到離別
的傷感!!很久才能平伏。回家跟我分享
仍在激動,他話自已估不到。原本我已接受跟他分開一段時間。此刻我的心情七上八落,不知点算好……
作者: CFHung    時間: 14-5-30 21:26

回覆 rap 的帖子

我的 兒子依家係Melbourne讀第八班,在一月中我和他赴澳開學,在返學最後一天喊得好利害呢?!
作者: chmama327    時間: 14-5-30 23:11

回覆 rap 的帖子

好明白你此刻的心情,我一想到過澳洲的日子越來越近,內心都會七上八落,唯有當佢過去讀summer course, 兩個月後又可以見。我驚陪他開學返港時在他面前喊,令他不安。
我囝學校返到七月中才放暑假,唸緊好冇提早退學

作者: chmama327    時間: 14-5-30 23:23

回覆 CFHung 的帖子

你兒子現在適應了嗎?
作者: rap    時間: 14-5-31 09:53

可否分享多D你兒旳經驗?謝謝!
作者: rap    時間: 14-5-31 09:57

我成日都對自己說,我要懂得放手,放下。勇敢面對,但只怕那刻來臨,不知所措。共勉之。
作者: CFHung    時間: 14-5-31 20:08

其實他只得十三歲,佢好適應澳州生活,欣賞他們事事認真,他的同學只有3個中国籍的小朋友,這間是教會學校,所以每星期都返教會。但他說要考當地名校不是易事,d 英文很深,就算他在香港中學成绩中上,也感吃力,所以學校已揾人教他呢。同學方面,很纯無机心。你去銀行開户口,要有學校信,否則可能有難道,你可联络我若有問題。
作者: chmama327    時間: 14-6-1 14:40

CFHung, 很多謝你的分享。你囝囝有天天跟你聯絡嗎?用什麼途陘較多,Skype? 要不要在澳洲替他買電話卡?除了出student visa規定要買的保險外,你有否另外替他買保險?
作者: CFHung    時間: 14-6-1 15:02

You can buy Optus card for aud29.99 at woodworth supermarket. It contains 250 minutes oversea calls and local calls.
作者: rap    時間: 14-6-1 15:04

請問你說考入當地名校不是易事?是不是考入八大大學或考Y11名校不是易事?這方面不太凊楚。謝謝你的分享另想知道,校方說不用带個人牀上用品,是否可以?

作者: rap    時間: 14-6-1 15:06

包吾包data?
作者: CFHung    時間: 14-6-1 15:10

We are Australian PR . So the basic insurance is covered by Medibank. We need to pay premium for ambulance service. I think the school will tell you about this.My son likes to contact us by phone as skype is not stable even using land phone. We join ulimited oversea and local calls plan  for land phone. I want to tell u the local calls usage will deduct at same charge rate as oversea calls if u use calling card.

作者: CFHung    時間: 14-6-1 15:12

500mb only but it has different caculation. We use it all withkn 10 days.
作者: rap    時間: 14-6-1 15:18

Thank you for sharing。
作者: CFHung    時間: 14-6-1 15:26

回覆 rap 的帖子

I mean to get in selective school at year 9. Have u check the ranking of ypur son'S school. No need to bring blanket or pillow. I believe the school will provide ,if not,u can buy those things in Target.
作者: rap    時間: 14-6-1 15:53

Yes,I already checked his school ranking in SA around 10-15. Not the top level.I suppose he will study this school from y8 to y12.

作者: rap    時間: 14-6-5 22:05

Chmama327, 今天我也取了Qantas student card.我已問清楚,每張咭有40kg,可以多件行李,不過每件行李不可超過32kg。
今天取埋咭,全部嘢攪掂哂,等待……中。兒子提前放暑假,譲他輕鬆迎接未來吧!!!

作者: chmama327    時間: 14-6-5 22:48

回覆 rap 的帖子

吾該曬rap! 我仔返埋明天就提早放暑假喇!我重有部分野未買,name label要六月中先有,到時要揾埋姐姐幫手密密縫。呢兩日心情低落,有d吾捨得個仔。但我個仔就冇咩,有時重話好緊張,想快d過去
作者: rap    時間: 14-6-6 20:36

其實我同你情况差不多。我地有我地吾捨得,他有他的勇往直前,海闊天空的想法。其實藉得欣慰。你除可縫名牌,還可以買一款防水不脱色筆寫名,我試過洗水都ok。買多枝帶過去,方便日後補色或自己有需要寫名用。

作者: chmama327    時間: 14-6-7 15:03

回覆 rap 的帖子

頭先同埋阿仔上左agent度聽briefing, 順便買定張電話卡,價值$29.9, 過去之前幾日上網activate左先,過到去再top up就可打overseas電話及上網,係Lebara既電話卡。之後係澳洲超市或7Eleven 都可増值。
作者: rap    時間: 14-6-7 21:30

我agent都無briefing.。大概講D乜?電話咭$29.9是港幣或澳元?

作者: chmama327    時間: 14-6-8 11:35

回覆 rap 的帖子

我問agent有冇briefing佢話如果要可以安排俾我。他們給了一張準備checklist, 講下visa condition, 提下阿囝怎樣和外國學生相處,等佢有d心理準備。電話卡係aus$29.9, 佢地話Lebara打overseas最評,你可以上網睇下
你會帶字典過去嗎?我唸住帶一本中size和佢用開好易通過去

作者: rap    時間: 14-6-8 17:25

知道,吾該哂!!我兒舊年開始已抗拒用字典及快譯通(之前用開)等。因他用電话代替唒,雖然不好,但他巳習慣了。無奈!
本來想帶notebook過去,因他校電子書及網上教學,沒有课本及必须租借學校的laptop上堂因已下載了所有教學才料。校方說不需要带notebook or lap top.因可能有抵觸不能全部下載。所以他只帶2部電話過去。校方在上堂,做工課及温習時段提供有限度wifi及internet service。

作者: rap    時間: 14-6-10 11:01

請問由香港到澳洲開學,需吾需要買旅遊保險,如不需要,他的行李及行程有甚麽保險可保障?可買呢?
作者: achow    時間: 14-6-12 16:06

你地好,
小兒會在10月過Adelaide讀Year 8, Term 4. (這個月純綷比佢適應環境)
Agent 話可在7月左右才開始做Visa
10月我和老公會陪佢過去

由上年起有這個決定開始,已經忍唔住不定期喊,我同自己講為佢好,我要放手。但不竟對住佢已經13多個年頭,每日有講有笑有份享,一時三刻好迷失,好失落。一邊擔心佢在那邊適應問題,二來是第一次讀男校,怕會比人蝦等。
但係佢面前我又要做個Positive 媽媽。希望一切順利,我能控制好自己情緒。祈望仔仔能盡快溶入當地生活,愉快學習成長。
作者: Karenauyeun    時間: 14-6-12 18:28

其實有冇特別原因點解咁早俾細路過澳洲讀書, 會唔會15, 16歲定性啲先過去好啲呢?
作者: rap    時間: 14-6-12 18:39

回覆 achow 的帖子

Hi achow,你兒去澳洲的東西凖備唒未?其實我們做家長在這段時期,真的很難捱。一方面在面對孩子要堅強及正面,但另方面自己就十萬個吾拾得。而內心就常對自己說放手、放心及放下。每天都週旋係內心挣扎,十分難頂。尢其在呢二,三個月更甚是!!現在唯一支柱是明天會更好。天下父母心,共勉之。

作者: achow    時間: 14-6-13 10:38

Karenauyeun-我相信每個孩子係父母心目中永遠都是一個長唔大概小孩,所以無論幾多歲父母都係唔放心。我想早點去,愈細愈早適應,愈易溶入當地文化。

rap: 好似乜都未準備,唔知有乜好準備,每日諗到乜就做乜。
因為第一年,所以一有break 我就會比佢返港,等佢易喲習慣。謝你的開解。

作者: CFHung    時間: 14-6-13 13:50

我大仔在melbourne读了半年year 8.以我經驗應早d去適應,因澳洲year12的公開试不是易考,要早d準備打好基礎。
作者: chmama327    時間: 14-6-13 19:37

回覆 achow 的帖子

Hi achow and rap, 我早排每朝一瞓醒唸到個仔就黎不會時常在身邊就成個人好down, 係人都睇得出我好愁,又冇胃口食野。後來發覺再係咁落去恐怕會屈到病,同朋友傾下會舒服些,同埋對自己講事到如今要輕鬆面對,阿仔又會初初兩個月就放假返香港,加上若果他在那邊讀得開心和開始識得獨立,其實我應該開心至真。相信大家一直都放了很多時間和心血在子女身上,一時間沒有他們在身邊,真的有d空虛,但希望我們做媽咪的都要好好愛啺自己,條路重好長,我地要一路和子女同行。唯有同自己講,船到橋頭自然直,不必再擔心想得太多。
作者: achow    時間: 14-6-16 10:18

Thx chmama 327. Yes everything will be Ok and I am sure he will be more happy in Australia.
作者: rap    時間: 14-6-25 14:49

剛剛同小兒放暑假旅遊回來,盡情玩樂,—切牽掛都忘記。現可以迎接7月中出發啦!另小兒已開始投入澳洲文化,在旅行期間世界杯竞然追看澳洲隊賽果,又上網查球員資料,做足功課。睇來我相信他會很快投入澳洲生活。免卻擔心。
作者: chmama327    時間: 14-6-25 21:43

回覆 rap 的帖子

我個仔都話近排特別留意d人講澳洲的事,看來他們都期待著新學校生活。我們就keep住d正能量去支持佢地啦!
作者: rap    時間: 14-6-26 17:54

Hi chmama327, 看來我們的小朋友比我們大人成熟,已懂得甚樣去適應新文化及生活,於接受挑戰,不退縮。我們應信任他們,不應再無謂的憂心啊!

作者: chmama327    時間: 14-6-27 20:28

回覆 rap 的帖子

rap, 除了學校的醫療保險,你買了其他保險未?我就買左一個海外留學保,如需要可PM資料給你。
作者: rap    時間: 14-6-27 22:20

Chmama327: 除了指定的學校保險有買,海外留學保險沒有買,但在香港有買住院及現金保因包在family名下,我問過保險agent ,他說全球性可保障。另有買今次單程旅遊保(包三天),因行李多又要機,怕有閃失。你有買海外留學保險,煩請你pm我一些資料,等我參考。謝謝。

作者: chmama327    時間: 14-6-29 00:05

回覆 rap 的帖子

rap, 我已PM資料給你
作者: rap    時間: 14-6-29 16:18

Thank you Chmama327.等我硏究下先。你好似仲有兩星期就出發,祝你一家人一路順風,事事順利。囝囝開開心心迎接新的校園生活。

作者: chmama327    時間: 14-6-29 17:43

回覆 rap 的帖子

Thank you rap! 係呀,再過兩個多星期我們就出發了,今日開始pack喼,因買埋羽絨被和枕頭過去,要三個大喼至夠。我亦祝你們一切順利,囝囝開心愉快地亨受新的學校生活
作者: rap    時間: 14-7-8 12:24

Hi chmama327,  今天agent 提我要埋針咭資料過去,因學校需要防疫針纪錄及打過甚麽針等等。吾知你那邊是否需要,不過打埋過去穩陣D。祝—路順風。
作者: chmama327    時間: 14-7-8 20:59

回覆 rap 的帖子

多謝提醒!提埋過去隱陣d !
作者: chmama327    時間: 14-8-2 10:57

回覆 rap 的帖子

Hi rap, 相信你已經返港,你兒子的情況好嗎?相信他一定好快已經融入學校生活。我兒子比我們預期適應得快,知道他在那裡愉快地學習和過著群體生活,我們離開的時候沒有多大傷感。
作者: rap    時間: 14-8-2 19:44

Hi chmama327, 你好,我兒基本都可融入學校生活,原本擔心食飯方便,他都能適應,我一連三晚都留在學校陪他食晚餐,食物都可以,有得揀,不是單—食物,唯一另我失望是冲凉房太少格,當冲凉時間要等位。房間方面,一間大房6個牀位,有獨立書枱,房友都不同國籍,有日本,印度及澳洲。我見他都開心及新奇,所以同他分手都好似你咁,無想像中捨不得。我想你兒也能很快投入開心的學校生活。不用太牽掛。
作者: chmama327    時間: 14-8-4 21:58

回覆 rap 的帖子

rap, 我兒的學校也是一間大房六個床位。食飯方面阿仔話有d啱有d麻麻,不過佢開始吾好食都照食。Boarding house master 昨天email 我說我們離開後阿仔表現都幾好,我們暫時可以放心d! 他學校在一個小鎮,所以學生都很純僕友善,老師們都很樂意和家長溝通,所以這次旅程歸來感覺良好!
作者: rap    時間: 14-8-5 19:23

今次陪他過去開學,是值得,日後其它家長,如可以最好第一次都要抽空陪子女過去開學。因可以了解及接觸到他們的室友,同學,老師及社監等。仲感受到寜静的社區環境免卻了一些無謂擔心,所以經過今次旅程,我都很安心。我相信chmama327都比以前安心及放心。
作者: d2343130    時間: 14-8-10 17:59

請問可否PM學校名給我參考. 謝謝.

作者: stellaygf2996    時間: 14-8-15 16:10

請問在那裡有海外留學保險?我之前問了一間保險公司,他說沒有呢
作者: rap    時間: 14-8-16 10:58

回覆 stellaygf2996 的帖子

Prudential  or Ace insurance 上她們網頁,看一看是否合用。
作者: stellaygf2996    時間: 14-8-16 15:03

回覆 rap 的帖子

rap, 謝謝回覆。但一般去澳洲升學前,學校已要求買他們定的保險,孩子香港亦有買一份,如再買升學保險,不是重疊了?有何高見請指導下。

作者: rap    時間: 14-8-16 15:24

不敢說高見,只是分享心得。我情况跟你差不多。所以我做法是澳洲學生保險一定要買,—般都是校方代辦。至於香港已買的保險只須查問是否全球性。如是,,基本已保不足,可以不需買留學保險。如不是才考慮買。另出發開學可考慮買單次旅遊保或—年多次旅遊保。視乎小朋友來回港多少次。我就買單次保。我的情况就是這樣。你可參考或加以完善。
作者: smartyou    時間: 14-8-16 20:27

各位媽咪

請留意貴子女所就讀的省份,NSW, Queensland , West or North Australia etc
因為名省份氣候不一樣,有些是不需要帶羽絨䄛或羽絨被的 ^_^
作者: stellaygf2996    時間: 14-8-18 21:26

請問是因為住學校宿舍,所以要縫上學生姓名是嗎?怕衣服跟同學交校方洗會亂?
作者: chmama327    時間: 14-8-19 09:22

係呀,雖然佢地既衫有洗衣袋裝著,但學校都要所有衣物附上姓名。基本上我用寫衣服的marker寫為多,有些深色衫就縫上name label
作者: appleyummy    時間: 14-9-3 01:35     標題: 引用:回覆+chmama327+的帖子 Term+3完了我兒不

原帖由 rap 於 14-05-24 發表

Term 3完了我兒不安排回港,住2星期接待家庭,等他接觸下另類生活。他要10/12才 ...
學校會否安排airport transfer?

作者: rap    時間: 14-9-3 23:13

回覆 appleyummy 的帖子

他校如住宿舍year 10以下必须由校方安排機場接送。但year10 以上,可選擇由校方或自己安排。但如住接待家庭,—切由自己安排。其實他校到機場只需25分鐘。十分方便。不知其它學校是否—樣。澳洲搭的士也很方便。
作者: rap    時間: 14-9-3 23:38

總结今次開學經驗,我覺得自己最失策是帶密碼鎖數量不足。我只帶了3個中型size.但他實際需要5個或以上,還有提醒各家長最好買鋼型密碼鎖,方便不同大小,我今次所買中型便扣不上大locker.
作者: rap    時間: 14-9-3 23:46

rap 發表於 14-9-3 23:38
總结今次開學經驗,我覺得自己最失策是帶密碼鎖數量不足。我只帶了3個中型size.但他實際需要5個或以上,還 ...
另澳州很難買到鋼型密碼鎖,我差不多走過各大小中外超市及雜貨鋪,都找不著。只能買到普通密碼鎖。而且價錢不平。
作者: stellaygf2996    時間: 14-9-5 14:04     標題: 引用:Quote:rap+發表於+14-9-3+23:38+總结今次開

原帖由 rap 於 14-09-03 發表
另澳州很難買到鋼型密碼鎖,我差不多走過各大小中外超市及雜貨鋪,都找不著。只能買到普通密碼鎖。而且價 ...
帶密碼鎖,是很多locker 是嗎?

作者: stellaygf2996    時間: 14-9-5 14:09     標題: 引用:回覆+rap+的帖子 我會17/7陪他過去開學,

原帖由 chmama327 於 14-05-19 發表
回覆 rap 的帖子

我會17/7陪他過去開學,因COE寫的開學日期是22/7,agent提我要帶埋阿囝出世紙去過境。到 ...
我女兒下年都是去Brisbane 附近小鎮,我那邊是Daisy Hill,你兒子呢?是住宿舍是嗎?

作者: chmama327    時間: 14-9-6 10:10

Stellaygf2996. 我兒子在Brisbane以外叫Warwick的小鎮,要搭2小時coach才到。他住學校宿舍,過多兩星期就返港term break兩週。Daisy Hill 距離Brisbane 要搭幾耐車?你女兒讀咩grade?
作者: rap    時間: 14-9-6 20:01

我兒是住宿舍,因一大房有六牀位,所以自己的衣柜要上鎖,另書枱抽柜也要。上室走廊的纪名locker,上PE堂的存放PE衫的locker,游泳隊的専用locker.等等。\如你有更多課外活動,就需更多locker,如音樂堂,樂器的寄存。他校有自己文化,如locker沒有上鎖,即表可共用,,就算有名也會被共用。他第一天因配不上罁丝鎖,因尺寸不合,他分配纪名locker,一天內堆放不同人旳不同的物件,書本,衣服,零食等。所以他一定要上鎖。
作者: smartyou    時間: 14-9-7 00:25

如來不及,可用燙貼的 name tag 較快

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5