教育王國

標題: 有關聲樂 [打印本頁]

作者: 88violin    時間: 14-5-16 15:31     標題: 有關聲樂

請教:
幾歲開始學好?
是不是要嗓門大的才適合學?
要不要有絕對音準?
有沒有什麼條件可以判斷適不適合學?

作者: bebebe12345    時間: 14-5-16 16:18

天生的聲底是聲樂最大的本錢!
不急不急、聲到三十歲才成熟!
學是甚麼時間都可以學,只是怎學而己!
囝囝到中學也只是唱Choir和參加校際!
轉定聲才正式隨師、那是入大學時之事!
Master才正式選擇主修聲樂。
找一位聲樂專業的見一見。
作者: miss321    時間: 14-5-17 12:15     標題: 回覆:88violin 的帖子

我倒不是咁諗,男仔同女仔條路可能唔同。
經驗話我知,5-8歲是練音感的黄金時期,15歲以後先練,5音不全係好難救!8歲就可練氣,由細到大都練氣,同大人先學,成績明顯不同。
如果有天份,聲音雄亮,天生唱歌好聽可能你覺得30歲學都唔遲,但冇天份愈遲學就愈難有進步。
有個學生5歲教我覺得佢冇天份,愈學愈好,11歲已唱得很好。如果佢15歲先學,我覺得佢未必有咁既成就。

男仔就唔建議轉聲期先去學,因完全冇底。如果細個學開,轉聲期休息下,之後學返technique都係度。

作者: miss321    時間: 14-5-17 12:18     標題: 回覆:有關聲樂

聲音的確大概30歲才成熟,不過不同年紀會學返適合的樂曲。 如果係男仔,有好多2x 歲仲係"靚仔"聲,到40歲先mature。女仔因人而異,有些15歲已好mature,  有些2x 歲仲係童聲。

作者: splash    時間: 14-5-17 13:12

哪裏有聲樂學?
作者: bebebe12345    時間: 14-5-18 08:40

經驗話俾我知不同層次的老師自有不同的功力。
我所說的都不是我所諗出來的,而是這十多年在囝囝身上發生的,每次跟他說要留意的老所和評判不下七八位,我這不懂的家長也明白和接受,亦做了支持孩子17年鋼琴後改為主修Vocal!的決定,並非心血來潮,要學總希望可以學好一點,慶幸他這幾年的際遇。提出只是讓人家多個參考而己!有時間多去聽聽二位香港的女高音吧!
教小朋友學唱歌並無不妥,若想將來專業就好好留意、儘量找可以的老師吧!
跟學樂器並不一樣,還是那一句....,,不急不急,留意養聲、音域!
作者: mrschiang    時間: 14-5-18 21:21

請教點樣「養聲」?thx
作者: venuscc    時間: 14-5-19 08:11

只知大部份實力派歌手如劉張黎郭及E生,小時候並沒有受過聲樂訓練,只有部分(大多是80後歌手)曾學樂器,尤其是琴!如果想訓練小朋友自信心,從小學唱歌或者參加合唱團的確可培養興趣,如果一心要當歌手,只要有天份,找個好老師,其實長大了也不成問題吧!
作者: 88violin    時間: 14-5-19 11:30

miss321 發表於 14-5-17 12:15
我倒不是咁諗,男仔同女仔條路可能唔同。
經驗話我知,5-8歲是練音感的黄金時期,15歲以後先練,5音不全係 ...
都認同,但通常小學生已經識運氣唱到聲樂,實屬天份!
作者: 88violin    時間: 14-5-19 11:33

bebebe12345 發表於 14-5-18 08:40
經驗話俾我知不同層次的老師自有不同的功力。
我所說的都不是我所諗出來的,而是這十多年在囝囝身上發生的 ...
多謝經驗分享,小朋友鍾意唱歌,但都是喉嚨用力,等小朋友大D,大膽D,若有興趣希望可以正式學。

作者: 88violin    時間: 14-5-19 11:34

回覆 venuscc 的帖子

有次節目上先話依家的歌手有好多未必識唱歌ga!!
我諗歌星路同聲樂是不同路數..........

作者: bebebe12345    時間: 14-5-19 12:58

回覆 mrschiang 的帖子

對聲帶太刺激的食物....少吃!
未到的音域.....不要太勉強!
切忌為了大聲去"嗌"!
至於運氣,那就要看你的"運氣",
能否遇到一位真懂得教你的老師!
不同的層次自有不同的得著!
先看看人家的口型, 聽聽多清楚傳多遠!
女的教男的丶男的教女的都沒問題, 重要的是她/她真的識唱!
說實在要找到並不容易!
七八十歳唱出來如三十歲.....功力!

作者: bebebe12345    時間: 14-5-19 13:13

88violin 發表於 14-5-19 11:33
多謝經驗分享,小朋友鍾意唱歌,但都是喉嚨用力,等小朋友大D,大膽D,若有興趣希望可以正式學。
...
小朋友鍾意唱歌是好事、不要緊的.....不急、不急。
想走專業的vocal、有一些事情先多知一點點並不是壞事!
也有許多喜歡而作玩票的性質、要求自然是二碼子事!

作者: 天使麵    時間: 14-5-19 14:23     標題: 回覆:bebebe12345 的帖子

昨日孩子上網找着找着,又在Youtube 找了一首一位女高音版本、孩子以前在choir唱過的歌,我無知地笑問其實歌唱家身上有沒有用咪的?孩子說咪在上頭,不在身上等等等等⋯⋯
能夠喜愛,能夠持續地有所喜愛,對我來說已是十分欣慰的事。只略為擔心黎緊升中後還有沒發揮的機會、能否擁有這片喜愛。

作者: miss321    時間: 14-5-19 19:56     標題: 回覆:88violin 的帖子

天份佔1半,後天努力更重要。10個人得1個天生識運氣,好多係努力學習的成果。

作者: miss321    時間: 14-5-19 20:04     標題: 回覆:mrschiang 的帖子

曾幾何時,有個老師講唱歌不可以食x, 食y,  我聽話照做,唔見得把聲靚左。跟第2位老師話,其實係technique問題,基本上唔使點戒口,除非病左。一言驚醒夢中人,自此唔戒口,功力大增,只係唔好俾自己病同講唔停。

作者: bebebe12345    時間: 14-5-19 21:48

回覆 天使麵 的帖子

孩子天真、總令人覺得可愛!升中後還是可以作為愛好keep住、
參加每年的學校音樂節和Choir
花不了太多時間的!
跟鋼琴、小提琴一樣,基本不會用咪、用也只是收音用的錄音咪!
實實在在原聲原味的聲音、音色好與否傳多遠.....差別立現!
一隻好的小提琴可以是天文數字!

作者: 霖霖B媽咪    時間: 14-5-20 09:00

88violin 發表於 14-5-19 11:34
回覆 venuscc 的帖子

有次節目上先話依家的歌手有好多未必識唱歌ga!!

絕對同意. 亞女學左VOCAL 多年, 她不算好優秀. 尢其以佢不太勤力的練習. 但都總算在校際拎過幾次獎. 但佢對絕少聽香港流行曲, 因為以佢半桶水既知識, 都聽到好多所謂巨星都咬字唔正, 有懶音, 夾硬"呀"把聲就更多的事.

聲樂完全係兩回事, 懂運氣, 唔駛用咪都可以成個HALL都聽到歌手把聲..... 好AMUSING !!!!

慶幸我個女唔係肯成日練習, 如果唔係, 我怕我都收到好多鄰居既投訴信!

作者: mamajelly    時間: 15-1-25 17:51

霖霖B媽咪,本人女兒很喜歡唱歌,可否PM我唱歌老師的資料?感激萬分!
作者: KlavierFTCL    時間: 15-1-25 20:34

作者: kachunma    時間: 15-1-25 23:11     標題: 回覆:KlavierFTCL 的帖子

我仔學左六年聲樂,学習期間有幸都取得不少獎項,現在還在演藝学院唱合唱團,我仔的老師話男仔最好轉聲前学聲樂,因越早識運聲、運氣,到轉聲時就唔會難掌握聲缐,現在我仔進入轉聲階段,但我仔話感覺不到有問題,佢話可以用技巧可控制聲調,今年校際我地都有参加

作者: bebebe12345    時間: 15-1-25 23:27

似乎跟我所知相差頗大.....
我囝囝轉定聲後才開始學.....
大學才正式隨師.....
這麼多教過他評過他都給他一個忠告.....不是不可唱但不用急丶也不可急!

作者: bebebe12345    時間: 15-1-25 23:32

能夠得到正確指導.....十分難得的際遇!"絕對"同意正確的指導可以幫助小朋友在正途上前進!
遇到唱得好的老師丶千萬不要擦身而過.....
獨一無二也無法替代的....."樂器",好好珍惜,壞了是無法修復的!

作者: Oboe_FRSM    時間: 15-1-25 23:34     標題: 引用:我仔學左六年聲樂,学習期間有幸都取得不少

作者: cowmoon    時間: 15-1-26 14:21

我讀書時代一直唱學校的合唱團,當時音樂老師都說她是十七歲才開始認真跟老師學聲樂。反而從小學琴是少不免。
我自己好喜歡唱歌,但都感覺到唱得多喉嚨會攰的。從前比賽前合唱團一周才練三小時,現在聽說好些小學合唱團一天都練三小時,會不會擔心用聲用得太多呢。
學合唱和獨唱技巧是不同,但合唱講求“和”,要同時聽其他聲部,訓練久了會有一雙好耳朵,我認為對喜愛唱歌的孩子好有幫助。

作者: ilovethiscow    時間: 15-1-26 20:17

作者: miss321    時間: 15-1-26 22:42     標題: 引用:Quote:原帖由+kachunma+於+15-01-25+發表我

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-01-25 發表
I always thought it would be better for boys to learn singing after the voice break ...
其實睇你幾歲開始學,一係童聲(10歲前) 或 成年男人聲 (16歲後),  如果初學已係轉聲期間就不好了,攪不好學生亂唱一通。如細細個已學開就第二種說法。

作者: do-re-me    時間: 15-1-27 02:39     標題: 引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+15-1-26+11:06

原帖由 bebebe12345 於 15-01-25 發表

能夠得到正確指導.....十分難得的際遇!"絕對"同意正確 ...
可以介紹老師給我嗎?thanks

作者: jdepp    時間: 15-1-27 13:21

請問係邊度有得學聲樂呢?
作者: kitty28_2    時間: 15-1-29 13:27     標題: 引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-01-25+發表I

原帖由 miss321 於 15-01-26 發表
其實睇你幾歲開始學,一係童聲(10歲前) 或 成年男人聲 (16歲後),  如果初學已係轉聲期間就不好了,攪不好學 ...
12歲學,女仔會太遲嗎?

作者: bebebe12345    時間: 15-1-29 14:22

才12歲,有心一定不會遲!
作者: KlavierFTCL    時間: 15-1-29 16:54

作者: ilovethiscow    時間: 15-1-29 17:09

作者: Oboe_FRSM    時間: 15-1-29 17:18

作者: bebebe12345    時間: 15-1-29 19:11

總覺跟其他樂器不同
知得多、練得啱,咬字準比練得多更重要!
作者: miss321    時間: 15-1-29 23:18     標題: 引用:Quote:原帖由+miss321+於+15-01-26+發表其

原帖由 kitty28_2 於 15-01-29 發表
12歲學,女仔會太遲嗎?
女仔唔會有太大問題,不過部份女仔青春期發育,唱歌漏氣問題幾多。

作者: YYmommom    時間: 15-1-30 09:45     標題: 回覆:88violin 的帖子

作者: miss321    時間: 15-1-30 11:11     標題: 引用:我囡囡K2,開始學唱歌,有私人敎授(鋼琴老

原帖由 YYmommom 於 15-01-30 發表
我囡囡K2,開始學唱歌,有私人敎授(鋼琴老師)有香兒合唱團,K3暑假已考了3級,之後,鋼琴老師説要繼續學就 ...
我想她小三之前一直用real voice 唱歌。其實6歲已有能力分到head tone,  有天份的也能用氣唱歌。我曾經教過一個小二學生,由頭到尾都係用real voice,  到高音就哎出來,她說老師叫她不能轉假聲 其實實情是要用head tone 但她不懂,而家用到head tone,  仲好響!教法問題吧。

作者: miss321    時間: 15-1-30 11:16     標題: 引用:我囡囡K2,開始學唱歌,有私人敎授(鋼琴老

原帖由 YYmommom 於 15-01-30 發表
我囡囡K2,開始學唱歌,有私人敎授(鋼琴老師)有香兒合唱團,K3暑假已考了3級,之後,鋼琴老師説要繼續學就 ...
唱歌好講氣,演藝16歲收生,其一學生聲音已穩定,其二至少夠氣唱,起碼已screen 走一批。如果16歲以下唔適合唱歌,出面香兒,學校合唱團神早應該摺埋了。

作者: YYmommom    時間: 15-1-30 11:29     標題: 回覆:miss321 的帖子

作者: ilovethiscow    時間: 15-1-30 14:16

作者: miss321    時間: 15-1-31 01:25     標題: 引用:Quote:YYmommom+發表於+15-1-30+11:29+我意

原帖由 ilovethiscow 於 15-01-30 發表
有時D野咁諗可能對你個小朋友係好,

但如果小朋友小時玩下合唱團果陣學錯唱法, 練壞左把聲, 就可能會得不 ...
無奈好多係咁,真係太差的我唔會接,執手尾永遠慘過教白紙。

作者: holemama    時間: 15-1-31 22:31

麻煩各位,小女5歲好有興趣,可否介紹?另想問如果4歲男仔,把聲沙晒,講野現頸根,係咪用錯聲,聲樂幫唔幫到?thx
作者: ywong3    時間: 15-2-6 20:30     標題: 回覆:holemama 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5