教育王國

標題: 決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來? [打印本頁]

作者: saiwanho    時間: 14-6-5 22:59     標題: 決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

大部分同學和家長都繼續為畢業試奮鬥,期待7月8日的來臨。那批已經決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯鬥志已經鬆懈?如果子女有這樣的鬆懈情況,如何鼓動他們繼續努力呢?

作者: 786    時間: 14-6-5 23:04     標題: 引用:大部分同學和家長都繼續為畢業試奮鬥,期待

原帖由 saiwanho 於 14-06-05 發表
大部分同學和家長都繼續為畢業試奮鬥,期待7月8日的來臨。那批已經決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯鬥 ...
鬆弛得很。不過不是直資,而是直屬津中。纍勸不聽

作者: bogie888    時間: 14-6-6 01:26

係呀!簡直hea到爆.....
實在睇唔過眼
最後唯有昆佢話
中學要求要睇埋最後一次成績
用來決定可否入精英班
卒之肯坐係書檯前每日做練習認真溫書
如果唔係咁講.....
佢晚晚應付完功課後
就hea係度忙於砌minecraft?同打lol?
真係睇見就眼火爆呀
作者: benny2014    時間: 14-6-6 08:36

這個時候,好的老師一定會給這種學生來個當頭棒喝,免得他們懶散慣了,將來上了中學也繼續懶散。
作者: bowling123    時間: 14-6-6 08:43     標題: 引用:係呀!簡直hea到爆.....實在睇唔過眼最後唯

原帖由 bogie888 於 14-06-06 發表
係呀!簡直hea到爆.....
實在睇唔過眼
最後唯有昆佢話
都唔知點解佢地玩minecraft可以好投入,我個仔連youtube都撈埋!hea得非常,上到中學唔知佢點算!

作者: hktwun    時間: 14-6-6 11:22

非常hea,默書O分,無悔意,以前唔會係咁。
作者: goodenough    時間: 14-6-6 11:49     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

如果間學校得3x%jupas rate重話學校谷到死死下,咁如果學校唔谷,真係唔知會變成點。所以我唔覺得顏算是谷了,只是要追回一個正常水平吧。

作者: goodenough    時間: 14-6-6 11:52     標題: 引用:如果間學校得3x%jupas+rate重話學校谷到死

原帖由 goodenough 於 14-06-06 發表
如果間學校得3x%jupas rate重話學校谷到死死下,咁如果學校唔谷,真係唔知會變成點。所以我唔覺得顏算是谷 ...
Sorry, put it in wrong post!

作者: goodenough    時間: 14-6-6 12:53     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

睇見個個都話hea,反映教局堅持唔考慮提早公布自行結果都有原因!

作者: bogie888    時間: 14-6-6 13:03

benny2014 發表於 14-6-6 08:36
這個時候,好的老師一定會給這種學生來個當頭棒喝,免得他們懶散慣了,將來上了中學也繼續懶散。 ...
其實學校老師好好既
簡直軟硬兼施
有時就兇下佢要佢醒定d唔准咁hea
有時就加d Pre-S1既英文數學卷俾佢做
等佢忙於做卷解題無時間hea
做完又讚下佢咁
但係呢個彆扭既年齡
話多佢一句....或要佢做多一張練習
都嫌我囉嗦呀...最後仲要砰埋房門....唔准我入去
總之.....後悔咁早俾佢知道考到學校

作者: saiwanho    時間: 14-6-6 14:47

好感謝大家的回應。
好難不讓自己小朋友知道。其實我小朋友只是小五,這個問題只是一個假設的問題。如果真的這麽幸運,提早結束這漫長的等待,我估計我會這樣處理:

對自己小朋友:
告訴他/她 說中學的猛人何其多,如果不努力,不打好基礎,入去後變了包尾大班就無謂了。(跟樓上說進不了精英班不謀而合)。

對老師、同學、其他家長:
自己和子女都絕口不提已經給直資、直屬中學取錄,以免被人誤會為自傲,給人壞印象,也不想給其他同學壓力。總之保持低調,當無事發生過!
作者: longlokma    時間: 14-6-6 16:01     標題: 引用:好感謝大家的回應。好難不讓自己小朋友知道

原帖由 saiwanho 於 14-06-06 發表
好感謝大家的回應。
好難不讓自己小朋友知道。其實我小朋友只是小五,這個問題只是一個假設的問題。如果真 ...
小六生不是傻的啊,一般已經好清楚自己成绩情況啦,我認為不用刻意瞞他們的,讀六年才真正有个長d嘅抖气位,就由得他們hea下啦。一上中学,又即刻要奮鬥了

作者: kamingan    時間: 14-6-6 16:24

回覆 longlokma 的帖子

休息是為了行得更遠

作者: saiwanho    時間: 14-6-6 17:05

longlokma 發表於 14-6-6 16:01
小六生不是傻的啊,一般已經好清楚自己成绩情況啦,我認為不用刻意瞞他們的,讀六年才真正有个長d嘅抖气位 ...
我意思不是瞞自己子女,只是不到最後都不向老師、同學和同學家長表態,原因如上列所述。

作者: cellon    時間: 14-6-6 17:23

saiwanho 發表於 14-6-5 22:59
大部分同學和家長都繼續為畢業試奮鬥,期待7月8日的來臨。那批已經決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯鬥志已經鬆懈?如果子女有這樣的鬆懈情況,如何鼓動他們繼續努力呢? ...
鬥志不會鬆懈,因為必需考好PS1,一來為自己中一的分班,二來更要為了學弟學妹的將來。

作者: longlokma    時間: 14-6-6 17:34

我其實是回應bogie888的…………
作者: bb0405    時間: 14-6-6 18:01     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

作者: 馬到功成    時間: 14-6-6 18:32     標題: 引用:Quote:原帖由+saiwanho+於+14-06-06+發表好

原帖由 longlokma 於 14-06-06 發表
小六生不是傻的啊,一般已經好清楚自己成绩情況啦,我認為不用刻意瞞他們的,讀六年才真正有个長d嘅抖气位 ...
hea?仲有pres1 bo...

作者: 馬到功成    時間: 14-6-6 18:33     標題: 引用:今次最後一次考試+簡直係前所未有hea住温 +

原帖由 bb0405 於 14-06-06 發表
今次最後一次考試 簡直係前所未有hea住温
我女都係...我唔敢有期望...有期望=有失望...

作者: longlokma    時間: 14-6-6 18:34     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-06+發表

原帖由 馬到功成 於 14-06-06 發表
hea?仲有pres1 bo...
pres1是考已有基礎知識,唔驶特別温的了

作者: 馬到功成    時間: 14-6-6 18:34     標題: 回覆:馬到功成 的帖子

利申:我女冇報直資

作者: lindajacky    時間: 14-6-6 18:57     標題: 回覆:馬到功成 的帖子

原來吾係亞仔個別例子, 日日迫佢溫書考試, 佢hea住溫不特止, 重要反駁話又吾計分,溫左半粒鐘就睇 youtube, line, whatsapp facebook 樣樣齊, 十二點都吾肯瞓, 我真係睇到眼火爆之餘吾敢想像中一會點?

作者: longlokma    時間: 14-6-6 19:09     標題: 引用:原來吾係亞仔個別例子,+日日迫佢溫書考試,+

原帖由 lindajacky 於 14-06-06 發表
原來吾係亞仔個別例子, 日日迫佢溫書考試, 佢hea住溫不特止, 重要反駁話又吾計分,溫左半粒鐘就睇 youtube,  ...
中一开始会更夜先肯瞓!…………你做好心理準備啦

作者: bogie888    時間: 14-6-6 21:10

longlokma 發表於 14-6-6 17:34
我其實是回應bogie888的…………

其實我都係咁捻呀....俾佢抖下
因為之前為左備戰1st n 2nd既呈分試
同整靚個pofile
阿仔既學習生活真係可以用夙夜匪懈來形容
我都鄧佢辛苦
以前只准佢用揭蓋手機
依家俾部智能手機佢輕鬆下
點知佢輕鬆過籠了
所以唯有趁我仲可以拉得住條韁繩時
拉返緊少少呀

PS,阿仔既學校由六年班上學期開學後
就規定個個星期六要返校操Pre-S1既中英數mock paper
每星期攻既科目唔同
做兩個鐘跟住老師會講解答案
有錯要返來改正...當其中一樣功課
成個上晝無埋
細路仔完全無得好好休息
淨係不停係度做做做寫寫寫
老實講....好反感又無奈

作者: longlokma    時間: 14-6-6 21:25     標題: 引用:+本帖最後由+bogie888+於+14-6-6+21:10+編

原帖由 bogie888 於 14-06-06 發表
明白……不过小六同中一生真係有好大分別,特別是男仔,佢地会觉得自己做左中学生就好大个仔慢慢你就明…………唉…………

作者: Bluecat    時間: 14-6-6 23:15

唔只囝囝,其實我自己心態都輕鬆左好多!因為要求係keep返咁上下就得!我都有同佢講宜家只係登記左,睇埋呢次畢業試OK先俾註冊
作者: joyjoyparent    時間: 14-6-6 23:20

回覆 longlokma 的帖子

此言差矣. 小六至中一, 是重要的轉變, 放風箏線的開始. 若放得太鬆 (電腦任開, 手機隨時上網, 消費主義), 將來要收很難!

作者: yovin    時間: 14-6-7 00:16     標題: 回覆:saiwanho 的帖子

話就話三次呈次試,但一心報直資的同學和家長,其實係四年級已開始發力。大大話話兩母子牽手跑了兩年半,現在放鬆些去透透氣也無可厚非。不過第一二次呈分試努力去讀,竟不及第三次(已註冊直資)hea讀高分和名次。會不會hea hea地才高分呢?試埋今次才知道。如果係,中一時可以在學業上減少一半的照顧。目標中四完全放手。

作者: saiwanho    時間: 14-6-7 01:04

yovin 發表於 14-6-7 00:16
話就話三次呈次試,但一心報直資的同學和家長,其實係四年級已開始發力。大大話話兩母子牽手跑了兩年半,現 ...
唉,我家少爺4年級考得不太亮麗。。。

我是否過於樂觀呢?我打算中一就完全放手。

作者: pswongg    時間: 14-6-7 18:15     標題: 回覆:saiwanho 的帖子

HI,
我好耐無上EK。呈完分要抖抖,暫時有點hea,要儲夠能量升中。我見阿仔交齊功課,默書自己温都OK就算。今次考試我嘗試半放手。不過中一又會睇返緊,看情況,希望慢慢放手,放得太快怕小朋友追唔上

作者: goodenough    時間: 14-6-7 18:22     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

是否合適時候放手,真的要看到時的表現和同學的表現,不能落後太多,也不好領先太多。

作者: HelloKitty    時間: 14-6-7 20:59     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

我個囡hea 爆,第三次呈分已hea 住溫

作者: goodenough    時間: 14-6-7 22:03     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

凡事太過都唔及剛剛好,有時領先少少都已經足夠。在小學階段,派位制度是跟名次,領先太多有時亦要付出多,不如留一點時間在課外活動,調劑一下生活。執輸行頭未必慘過敗家,鋒芒畢露肯定招惹仇家!

作者: HK4integritas    時間: 14-6-8 01:28

It should not be a question to bother by in the first place.. That's problem of our education system.. and of most merit based system in Asia over emphasized academics.  Parents or society is to blame? What about giving kids the other developments of music, artistic, sports...
Write in from Singapore trip
作者: 樂恩媽    時間: 14-6-8 07:25

阿囝平時上堂會發白日夢及睡覺,考完呈三學校用平時分作評估,不用考畢業試。有機會見到老師問他上堂情況,他說好好多,可能因為沒有壓力!我説他在家hea住做功課,他反而笑說大人都會hea啦!

我奇怪是小朋友有壓力會不能專心上課!!!
作者: yovin    時間: 14-6-8 08:43

saiwanho 發表於 14-6-7 01:04
唉,我家少爺4年級考得不太亮麗。。。
其實係我自己想讀下書 , 温故知新 , 讀阿仔嘅書 , 實在学到不少 , 我成日同亞仔講会同佢一斉考dse. 我真係想知道通識和中文有幾難...順便考埋英文,看看自己讀多次九年免費教育後有無進步到 。
作者: mrsjacky    時間: 14-6-8 09:07

benny2014 發表於 14-6-6 08:36
這個時候,好的老師一定會給這種學生來個當頭棒喝,免得他們懶散慣了,將來上了中學也繼續懶散。 ...
老師可能只係唔想佢hea埋個pres1
作者: raychush    時間: 14-6-8 10:30     標題: 回覆:決定讀直資而放棄派位的同學,會否明顯放鬆下來?

阿女想hea也不容易,中學現在已經安排做暑假工課、做讀書報告,有部分要7月交。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5