教育王國

標題: 喇沙小學 vs 弘立書院 [打印本頁]

作者: iamcny    時間: 14-6-8 17:36     標題: 喇沙小學 vs 弘立書院

十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER。兩間教學方式迴異的學校,各位有甚麼高見?

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-8 17:39     標題: 引用:十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER

原帖由 iamcny 於 14-06-08 發表
十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER。兩間教學方式迴異的學校,各位有甚麼高見?
...
完全兩樣野好難比較,最緊要你唸清楚想小朋友條路點行

作者: aheihei    時間: 14-6-8 17:50     標題: 引用:十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER

...
你住邊區呀?! 如你住九龍的話, 讀喇沙, 慳反好多時間喎!

作者: Ononma    時間: 14-6-8 17:56

比我會選LS。
作者: cherrieshum    時間: 14-6-8 17:56     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

還要問嗎?喇沙是我Dream學校

作者: Yanamami    時間: 14-6-8 17:57

Apple and orange。
作者: ma90a31    時間: 14-6-8 19:26

你想留香港讀書,就選喇沙。
想仔中學出國,同國際化就選弘立。

作者: ckcleung    時間: 14-6-8 19:34

一代喇沙,代代喇沙
作者: YuYuMother    時間: 14-6-8 19:39     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

LS

作者: longlokma    時間: 14-6-8 19:41     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

真係视乎你打算孩子将来点行……

作者: LL222    時間: 14-6-8 19:48     標題: 回覆:iamcny 的帖子

國際定傳統,你自己先識答,別人幫不到你。

作者: Ononma    時間: 14-6-8 19:49

其實LS都可以好flexible, 讀LS讀到上中學,如果喜歡,一樣可以出國留學,享受西方教育。
作者: naughtybj    時間: 14-6-8 20:08     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: Jane1983    時間: 14-6-8 20:11

真系兩樣好吾同既嘢,好睇小朋友的性情和家長想點幫小朋友鋪路。
作者: ha8mo    時間: 14-6-8 20:18

作者: ma90a31    時間: 14-6-8 20:21

當然啦!ISF是私校,不是國際學校。
作者: CCSA1223    時間: 14-6-8 20:32     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

選弘力,放喇沙比大家'

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-8 20:54     標題: 引用:俾我講兩句九唔搭八,你地覺得無關痛癢既野

原帖由 ha8mo 於 14-06-08 發表
俾我講兩句九唔搭八,你地覺得無關痛癢既野

我晌維園睇過弘立踢學界賽,佢地個教練係本地人,對住不同國籍 ...
我以前返數碼港,見過宏立去行超市。老師係外國女仕,著衫就比較sexy 咁,都好照顧小朋友,小班教學會照顧得足 (中國人點睇呢d自由風氣,各有睇法,我女間學校都有過呢d衣著issue。有家長就feel uncomfortable,有家長就無所謂,外國人周圍都係咁。著衫係一件事,咁文化呢?如果無記錯,宏立因為人權原因,有學生食煙房,家長又點睇?補一句:有錯請指正)

我老闆個仔都係讀宏立,成家一句廣東話都唔識講。我相信學校幾多家庭係咁。聽過話宏立初小幾著重中文,大個就越減越小

作者: 964000    時間: 14-6-8 22:43

我会揀喇沙,好難抗拒
作者: mb2    時間: 14-6-8 22:55     標題: 引用:十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER

...
請問你小朋友是isf 的FY 還是 G1 offer?

你自已喜歡邊間?

作者: iamcny    時間: 14-6-8 23:51

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國際視野,小班關顧應該好D,讀得開心D。

對喇沙認識不深,怕傳統學校為追趕功課考試,會失去學習興趣,但抽到連試的機會都不給兒子,又怕幫佢揀錯。畢竟一生人能這樣幸運的機會不多,要很感恩。

有沒有熟喇沙的家長前軰可以指點下?我很希望兒子有平衡的發展同有愉快的學習經歷。
作者: evacalbee    時間: 14-6-9 00:03     標題: 引用:感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國 ...
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋友同家長好慘的…  大概你知自己要乜,只係唔捨得吧?

作者: bubuG    時間: 14-6-9 00:13     標題: 引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

原帖由 evacalbee 於 14-06-09 發表
其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋 ...
十分中肯

作者: Ononma    時間: 14-6-9 00:19

樓主話要平衡發展和愉快學習,即係心中已有答案,講真ISF吾錯嘅。
作者: meowymeowy    時間: 14-6-9 00:22     標題: 引用:感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國 ...
喇沙絕不是happy school,小學時已長期在微型社會中鬥爭,成王敗寇,非常realistic,亦因而train出好多世界仔,就算至渣一群,出來社會做事亦比一般人好,因為好識走位及古惑。喇沙亦有不少學生,中學畢業到外國升學。你應視乎小朋友性格及接受能力。如果係好pure好true,呢間學校未必適合。如果抗逆力強又醒目,就讀啦。

作者: iamcny    時間: 14-6-9 00:35

真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他健康愉快,但又希望他有一定程度的學術根底,以免日後升學困難。

老實講自己都唔係好確定個仔的受壓能力,因為從來無逼過佢。不過,理智的朋友會認為可以試下D難嘅,之後再轉happy school,但我唔知咁諗啱唔啱。

亦有人話喇沙其實唔係真係算最谷,話佢都好著課外活動。唉!讀書嗰個又唔係自己,其實都唔知我認為好的是否真的適合兒子。
作者: sweethoho    時間: 14-6-9 00:35     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

喇沙啦…… 仲問……

作者: titibaby    時間: 14-6-9 00:40     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

家庭環境如何?有條件長遠support 到小朋友嗎? is 小朋友,永遠
在中上流社會的bubble
我身邊朋友讀is 的,事業成功還好。不成功的,都是靠屋祖陰,接受不到打份不 glamorous 的工

作者: aheihei    時間: 14-6-9 00:45     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

我投喇沙一票..... 我識得既喇叭仔, 全是又玩得, 又讀得....

作者: hadwinboy    時間: 14-6-9 01:02     標題: 引用:真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他

原帖由 iamcny 於 14-06-09 發表
真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他健康愉快,但又希望他有一定程度的學術根底,以免日後升學困難。 ...
學校係唔谷,家長自己谷。家長唔谷的,便要接受個仔中下游,除非是天才不用讀書也能名列前茅。不過話時話,出來做事後識了兩個LS 仔,一個60後,一個70後,不約而同非常醒目圓滑,受歡迎,但不是正直之流。

作者: ma90a31    時間: 14-6-9 01:04

你會選弘立表示錢對你而言並不是首要條件,弘立多台灣老師,一剛入學,國語的比例較重,等越高年班,就會偏重英文。
如果能力夠,屋企又比得起,其實去弘立是不錯的選擇。
作者: babie2    時間: 14-6-9 10:59

作者: mk3288    時間: 14-6-9 11:37

想輕鬆就不要來喇沙小學,除非自己真是超班馬。否則一定要付出相當的努力,準備輕鬆自在的就不要發夢了。

作者: Christi    時間: 14-6-9 11:48

比我,如果錢唔係問題,我會選弘立.
作者: mcl203    時間: 14-6-9 11:58

既然都仲要諗入唔入LS...我簡單d...入LS...直到真係發覺傳統官津唔適合...再轉去國際學校都得...大把家長係咁...相反就應極難

况且...我並不完全認同傳統小學純係死讀書...都可以讀得輕鬆d...當然比國際學校辛苦d ~~~
作者: mk3288    時間: 14-6-9 12:03

如果覺得個仔是自律高效型的,來喇沙就對了。

作者: MrBeast    時間: 14-6-9 12:24

hadwinboy 發表於 14-6-9 01:02
學校係唔谷,家長自己谷。家長唔谷的,便要接受個仔中下游,除非是天才不用讀書也能名列前茅。不過話時話, ...
都不一定,識兩個,都正人君子,做得野,有leadership, 就係寸嘴少少。 入得ls 當然要上中學,不過我fd d 仔有C補都上唔返,可imagine the competition.
樓主會否考慮ls 先,頂唔順先再諗isf

作者: cecilau    時間: 14-6-9 12:35     標題: 回覆:iamcny 的帖子

如果鐘意弘立的模式,而選喇沙讀小學,你一定會後悔

作者: longlokma    時間: 14-6-9 12:55     標題: 引用:感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘

其實有什麼关於喇沙的问题你想问? 我试试儘量答你,讓你有多些资料考慮

作者: sadsam    時間: 14-6-9 13:02

既然希望他健康愉快 <<< 一定係弘立啦~
作者: picture    時間: 14-6-9 13:20     標題: 引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

其實唔洗"熟"喇沙都知裡面係點,我諗,喇沙同愉快學習永遠連不上線吧…  到小五小六,過唔到嗰條馬路的小朋 ...
Agree
仍然是我們少時候的書本,教法,不活動,成績唔好請你自己谷行D。

$ 不是問題一定揀ISF.  ISF 頗重中國傳統文化,小孩不會過份西化。

作者: VKwan    時間: 14-6-9 13:21     標題: 引用:Quote:hadwinboy+發表於+14-6-9+01:02+學校

原帖由 MrBeast 於 14-06-09 發表
都不一定,識兩個,都正人君子,做得野,有leadership, 就係寸嘴少少。 入得ls 當然要上中學,不過我fd d  ...
我識幾個3X,4X歲LS仔,人品都正人君子架,係就係的確有種氣燄,如果頂唔順的人會唔中意佢地。

作者: sadsam    時間: 14-6-9 13:23

所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦法攪掂佢,一係就自己走~
作者: picture    時間: 14-6-9 13:26     標題: 引用:所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦

原帖由 sadsam 於 14-06-09 發表
所以喇沙冇留班,唔掂既一係唔該家長你搵辦法攪掂佢,一係就自己走~
Yes that's how they remain band 1

作者: ma90a31    時間: 14-6-9 16:41

現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。
作者: pptomoko    時間: 14-6-9 18:33     標題: 引用:Quote:原帖由+iamcny+於+14-06-08+發表感激

真係好心up ,過唔到條馬路去對面。
題外話,如果過唔到馬路d學生升上同區咩中學多?

作者: bubuG    時間: 14-6-9 18:46     標題: 引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-06-09+發表

原帖由 pptomoko 於 14-06-09 發表
真係好心up ,過唔到條馬路去對面。
題外話,如果過唔到馬路d學生升上同區咩中學多?

...
band 2....

作者: hkparent    時間: 14-6-9 18:54     標題: 引用:現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳

原帖由 ma90a31 於 14-06-09 發表
現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。 ...
If you have good academic results in LS, you can try transferring to an IS later but need to wait for available spaces. But if you have poor academic results (particularly English), you can only transfer to some not so popular IS.

作者: picture    時間: 14-6-9 19:03     標題: 引用:現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳

原帖由 ma90a31 於 14-06-09 發表
現在國際學校也難入了,已經不是那種先讀傳統學校先…讀唔到再轉的年代了。 ...
Yes   

好的IS超難入又超貴!

唔太出名個D讀完、唔平,又憂出路。

現在樓主有一個有規模,有設施的IB school,  又不是有學费交就馬上收你嗰种internstiobal achool....所以La salle 吸引力不及 IMHO

作者: wingszew    時間: 14-6-9 21:36     標題: 回覆:picture 的帖子

我們早前也有同樣問題,ISF vs港島傳統名校,最後選了後者,理由,傳統比較有track record,而且希望小孩在一個較現實的環境成長!我們也十分不捨!

作者: yame    時間: 14-6-10 00:09     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-06-09+發表都

原帖由 VKwan 於 14-06-09 發表
我識幾個3X,4X歲LS仔,人品都正人君子架,係就係的確有種氣燄,如果頂唔順的人會唔中意佢地。

...
My hubby was from LS. He has some rich LS friends who are humble and nice.  I also knew some LS friends when in university.  They were quite mild people.

So these are just some examples.

作者: Obiepapa    時間: 14-6-10 06:36     標題: 引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-06-08+發表俾我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-08 發表
我以前返數碼港,見過宏立去行超市。老師係外國女仕,著衫就比較sexy 咁,都好照顧小朋友,小班教學會照顧 ...
十分好的意見

作者: lovemusiclove    時間: 14-6-10 07:15     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: iamiris    時間: 14-6-10 07:42     標題: 引用:十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER

...
咁都要問?sure ls la

作者: MrBeast    時間: 14-6-10 08:14

ma90a31 發表於 14-6-9 16:41
既然樓主已有isf offer, 只要keep 住英文,我估要入返is not impossible, 始終會有出有入。
掉返轉由isf 轉返入ls 就一定較難

作者: bartsimpson0317    時間: 14-6-10 08:35     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-06-09+發表都

原帖由 VKwan 於 14-06-09 發表

...
從來高層。有身份都有點氣燄。清醒啲啦。

作者: icecream1222    時間: 14-6-10 08:47     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: bubuG    時間: 14-6-10 09:25     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

受谷才好入LS。

作者: kaboBB    時間: 14-6-10 09:29     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

要愉快>弘立;要傳統>喇沙
如果學費不是問題,或打算將來往外地升學>弘立,無謂破壞親子關係,小朋友又開心!

作者: Soundervolt    時間: 14-6-10 09:55

讀得吃力或唔吃力係因人而異,我眼見唔係所有喇沙仔都瘋狂補習,而且仲有好多課外话動。名校唔一定係洪水猛獸,好多學生都係正在愉快樂習。有人會覺得名校生講嘢好” 寸”, 呢點我唔排除個別名校生會係咁,但我認識嘅都係有規有舉,好有禮貌。可能名校生講嘢比較有自信,聽起嚟俾人感覺比較” 寸” ,如果同一番說話出自地區學校生,又會有人感得佢講嘢好有自信。
作者: naughtybj    時間: 14-6-10 12:20     標題: 引用:要愉快>弘立;要傳統>喇沙 如果學費不是

作者: yanfather    時間: 14-6-10 19:37

唔好諗住弘立會係好愉快學習呀!都要靠家長幫手温習呀!
致於弘立係小班教學係好,但係跟唔上的話學校都要求學生自動退學嫁,所以唔好諗得咁簡單. 因為我有朋友個仔就係咁.
我會選LS , 我會為埋個仔下一代鋪路.
作者: naughtybj    時間: 14-6-10 20:44     標題: 引用:唔好諗住弘立會係好愉快學習呀!都要靠家長

作者: naughtybj    時間: 14-6-10 20:46     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: naughtybj    時間: 14-6-10 20:53     標題: 引用:Quote:原帖由+kaboBB+於+14-06-10+發表要愉

作者: naughtybj    時間: 14-6-10 20:57     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: penguin_chick    時間: 14-6-10 23:05

回覆 naughtybj 的帖子

又關DSE事?考舊會考AL會多D人入大學嗎?考DSE會少左人入大學嗎?
即使有人轉讀IB,因而好似令多D IB人入大學嗎,少左DSE生入,但其實咪就系多了果班轉讀IB既學生,果班有能力轉讀IB既,根本轉唔轉都多數入到大學喇。

作者: iamcny    時間: 14-6-10 23:16

很多謝各位比咗咁多角度讓我去考慮!

其實兩邊都有朋友的小朋友讀緊,亦有看過兩邊小朋友的功課。就功課內容及深度而言,弘立真的不淺(特別是中文)而且很多功課也不太straight forward,對初小的小朋友來說是比較困難。而LS就量多而且內容深,但相對而言在傳統的學際下其實功課是drilling類較多。

兩間學校各有利弊,對我而言,我唔係因為LS的名氣而考慮,而事實上很就近,小朋友返學很方便。但就要他面對現實接受傳統戰火洗禮。
作者: Jane1983    時間: 14-6-10 23:26

回覆 iamcny 的帖子

小朋友性情如何?有些小朋友比較適合structured的教學,難聽d講係需要鞭策,有人逼就會交貨,這類孩子其實吾太適合係初小已經讀IB。
ISF一班裏面,同一科的成績差異係可以好大好大,好聽的係比到小朋友發展空間,弊處係小朋友可以hea讀都果到骨。傳統和IB,真系好睇你適合吾適合。

作者: hadwinboy    時間: 14-6-10 23:55     標題: 引用:回覆+iamcny+的帖子 小朋友性情如何?有些

原帖由 Jane1983 於 14-06-10 發表
回覆 iamcny 的帖子

小朋友性情如何?有些小朋友比較適合structured的教學,難聽d講係需要鞭策,有人逼就 ...
有朋友仔讀IB 類私校,真係hea 讀都得,唔交功課冇所謂,個小朋友真係要好自律。傳統學校,唔交功課,最少都會寫手冊。

作者: Jane1983    時間: 14-6-11 00:00

回覆 hadwinboy 的帖子

係呀,所以適吾適合小朋友,真系家長先最清楚。
作者: fannywong0710    時間: 14-6-11 00:07     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: fabsum    時間: 14-6-11 00:22

aheihei 發表於 14-6-9 00:45
我投喇沙一票..... 我識得既喇叭仔, 全是又玩得, 又讀得....
我識既喇叭仔都係玩得又讀得,咁先至係做人的態度!
I vote for 喇叭!

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 06:00     標題: 引用:回覆+naughtybj+的帖子 又關DSE事?考舊會

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 06:06     標題: 引用:Quote:aheihei+發表於+14-6-9+00:45+我投喇

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 06:07     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 06:38     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: mirage    時間: 14-6-11 07:22

ISF 又貴IB 成績又不是十分標清old boy network 又冇去外國track record 又唔多,想不到任何理由同百年名校LS可比,驚追晤上咪外在谷。
作者: evacalbee    時間: 14-6-11 08:00

iamcny 發表於 14-6-10 23:16
很多謝各位比咗咁多角度讓我去考慮!

其實兩邊都有朋友的小朋友讀緊,亦有看過兩邊小朋友的功課。就功課內 ...
真係好睇你小朋友呀, 佢係做野會唔會小小就話放棄果D? 會唔會好懶成日話要人幫忙? 三歲定八十, 一家人作戰都要有心理準備. 我心中而言, 如果小朋友唔係太懶唔聰明果D, 尤其是男孩子, 我會想佢細細個捱下"辛苦", 對佢將來讀咩書去邊度讀都係好D, 先苦後甜.
作者: naughtybj    時間: 14-6-11 09:31     標題: 引用:Quote:iamcny+發表於+14-6-10+23:16+很多謝

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 09:36     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

作者: evacalbee    時間: 14-6-11 09:39

naughtybj 發表於 14-6-11 09:31
唔聰明果D??咁聰明果D?

我係話, 除非佢唔聰明, 唔聰明點都谷唔到, 大家辛苦; 聰明就係要比佢捱下辛苦啦

作者: naughtybj    時間: 14-6-11 10:44     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-6-11+09:31+唔

作者: jaycee_mami    時間: 14-6-11 10:49     標題: 引用:一代喇沙,代代喇沙

原帖由 ckcleung 於 14-06-08 發表
一代喇沙,代代喇沙
Main point!

作者: musicien    時間: 14-6-11 18:42     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

So what's your decision?

作者: wantai    時間: 14-6-11 21:36     標題: 回覆:喇沙小學 vs 弘立書院

我就覚得LS好開心,好自由,好多活動!
功課唔算多呀!當然都要默書測驗!同我細個差唔多,冇咩分別!
英文深d啦!但小朋友讀得好開心!
學校好識發揮小朋友優點!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5