教育王國

標題: 聖心私小 vs 愛蝶灣基灣 [打印本頁]

作者: moseslam616    時間: 14-6-8 17:57     標題: 聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

大女聽話受教, 有個活潑好動妹妹, 各位有何高見, 謝謝
作者: talent2000    時間: 14-6-8 18:01

作者: moseslam616    時間: 14-6-8 18:03

回覆 talent2000 的帖子

住東區
作者: talent2000    時間: 14-6-8 18:10

作者: chingcging    時間: 14-6-8 18:10     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

聖心上午not guarantee give offer to 細妹

作者: chingcging    時間: 14-6-8 18:10     標題: 引用:Quote:moseslam好H16+發表於+14--8+18:03+f

原帖由 talent2000 於 14-06-08 發表
聖心可直上中学好学校,另一间也是好学校但當年放棄怕duck feeding
不是直上。都要interview同派位

作者: talent2000    時間: 14-6-8 18:13

作者: chingcging    時間: 14-6-8 18:23     標題: 引用:Quote:chi部gcging+發表於+14-6-8+18:10+不

原帖由 talent2000 於 14-06-08 發表
私小大部分可以直上
不是,要經自行同派位。呢個係一定嘅。仲有,派唔返聖心中學嘅,多數去荷東架啦。

作者: rainnie1303    時間: 14-6-8 18:29

基灣係名校,升中派位都好好,而且比較近你屋企,小朋友返學唔駛咁辛苦,所以我投基灣一票。不過好谷,睇返你小朋友應唔應付到。
作者: fungkaka    時間: 14-6-8 19:04

私小返半日,7:40上堂,要計埋返學時間,住得遠會頗辛苦,私小都谷,英文一年班用二年班課本
作者: Sindy    時間: 14-6-8 19:12

基灣呢幾年好似係七十幾%band1, 聖心我熟D可以講下, 如果開4班既話, 試過接近九成幾上返中學.. 計谷, 應該基灣老師會比壓力家長(之前聽朋友講), 聖心似乎無咁樣...如果第時小朋友係B1, 聖心就可以好放心博更好既中學, 但基灣無邊間係一定得,, 存有變數, 聖心畢業既話, 第時下一代都有preference入返幼稚園, 但基灣就唔駛錢, 聖心要錢.. 錢唔係問題既話, 我會揀聖心
p.s.至於一年班用二年班書, 有經驗既媽咪就知, 小一上學期, 都係學返good morning good afternoon果D, 基本上係溫返K3課程, 所以我覺得讀高一級都唔係咩驚奇事, 係大部份小學都慢慢黎而已, 只要平時有跟下既, 都會跟得上課程..我覺得除左錢.. 聖心係好過基灣的

作者: ma90a31    時間: 14-6-8 19:19

當然選基灣,離屋企近,又好過聖心,阿妹又唔始煩。
私小唔定收晒細妹嘅。

而且聖心有上午校同下午校,唔係全直上中學ge
作者: ma90a31    時間: 14-6-8 19:20

現在競爭太激烈了,買個保險會好d
作者: YuYuMother    時間: 14-6-8 19:43     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

我會選基灣

作者: henryho4h    時間: 14-6-8 20:48

作者: Sindy    時間: 14-6-8 21:50

ma90a31 發表於 14-6-8 19:19
當然選基灣,離屋企近,又好過聖心,阿妹又唔始煩。
私小唔定收晒細妹嘅。

如果佢妹係聖心幼稚園讀, 就一定可上私小, 基灣都無保證可上任何一間學校, 而只要係b1, 我可以保證一定上返聖心中學
作者: chingcging    時間: 14-6-8 21:58     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+14-6-8+19:15+編輯+\

原帖由 Sindy 於 14-06-08 發表

基灣呢幾年好似係七十幾%band1, 聖心我熟D可以講下, 如果開4班 ...
聖心私小畢業生嘅下一代唔係一定入佢嘅幼稚園架,抽聖心下午亦冇分

作者: chingcging    時間: 14-6-8 21:59     標題: 引用:+本帖最後由+Sindy+於+14-6-8+21:51+編輯+\

no, 唔係。家姐k2個妹考k1都唔收。冇保證的

作者: Sindy    時間: 14-6-8 22:04

chingcging 發表於 14-6-8 21:58
聖心私小畢業生嘅下一代唔係一定入佢嘅幼稚園架,抽聖心下午亦冇分
我諗你唔係好知行情, 你知唔知呢幾年只要有揀聖心下午既幼稚園生, 有幾多入得返聖心下?.....佢阿妹係聖心讀, 幼稚園生本來就係只要你想, 就可以讀私小, 除非你三心兩意揀出面學校
作者: talent2000    時間: 14-6-8 22:08

作者: Sindy    時間: 14-6-8 22:09

chingcging 發表於 14-6-8 21:59
唔收?我十幾年都無聽過唔收, 除非家長唔去搵修女
作者: chingcging    時間: 14-6-8 22:10     標題: 引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+21:59+no,

唔收?我十幾年都無聽過唔收, 除非家長唔去搵修女
冇位收,點收?你睇今年幾嚴峻!

作者: chingcging    時間: 14-6-8 22:11     標題: 引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+21:58+聖

我諗你唔係好知行情, 你知唔知呢幾年只要有揀聖心下午既幼稚園生, 有幾多入得返聖心下?.....佢阿妹係聖心讀 ...
我舊同學個女考,唔收

我哋全部係聖心由幼稚園到私小到中七

作者: tko-parent    時間: 14-6-8 22:14

聖心好些,差吾多七、八成上聖心中學,其他升去的都吾差!
基灣吾熟,不過最多都是一間幾好的地區津校擺了。
作者: talent2000    時間: 14-6-8 23:12

作者: fungkaka    時間: 14-6-8 23:43

回覆 Sindy 的帖子

今年私小唔係全部收哂,有好多waiting list
作者: sweethoho    時間: 14-6-9 00:39     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

如果$唔係問題, 選聖心私小啦!!!

作者: Sindy    時間: 14-6-9 00:41

fungkaka 發表於 14-6-8 23:43

今年未收風...
作者: tungmom    時間: 14-6-9 00:42     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

好耐冇上黎BK了,我囡囡依家係聖心私小讀緊小四,當年放棄了基灣,覺得都係啱嘅,因為冇精英班,又有中學back up,雖然都辛苦,但面對升中真係冇咁大壓力,可以輕鬆D。其實我覺得兩間都唔輕鬆,如果諗埋細妹我都可能會揀基灣。不過我見聖心多數都會收埋妹妹,囡囡D同學妹妹多數都跟著入。

作者: wiman    時間: 14-6-9 01:03

聖心私小其實重人情味嗎?waiting最後收返幾多?下午班收多少聖幼學生呢?

作者: ma90a31    時間: 14-6-9 01:09

鄰居小孩讀聖心下午校,游水校隊,成績中等,但升唔上中學,現在去鴨利州真光
作者: Sindy    時間: 14-6-9 01:24

wiman 發表於 14-6-9 01:03
聖心私小其實重人情味嗎?waiting最後收返幾多?下午班收多少聖幼學生呢?
成個修會都重人情味, 唔係我都唔會SPC唔讀, 讀聖心啦, 雖然我個係仔, 但好多人同我講華仁收好多SPC..我剛問左SH家長, 佢話都仲未七月...外人入聖心係難的, 如果自己友都難就真係難,真係跌眼鏡,.. 本來想了解下該網友情況, 佢話唔駛...由大女開始, 識左聖心廿年有多,  不過我都仲會揀聖心...
作者: Sindy    時間: 14-6-9 01:25

ma90a31 發表於 14-6-9 01:09
鄰居小孩讀聖心下午校,游水校隊,成績中等,但升唔上中學,現在去鴨利州真光 ...
全級90-100名外係有危機的...
作者: brima    時間: 14-6-9 08:32     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

親戚基灣派位一様派得好差,band 2 生派band 3 學校,最後都要叩門band 2 直資

作者: moseslam616    時間: 14-6-9 09:14

真係多謝各位意見, 似乎唔計學費, 都係聖心較好
作者: brrbaby2007    時間: 14-6-9 09:31

chingcging 發表於 14-6-8 18:23
不是,要經自行同派位。呢個係一定嘅。仲有,派唔返聖心中學嘅,多數去荷東架啦。

...

只有極少數會去荷東,去比聖心更好的學校的比例遠高於荷東

作者: chingcging    時間: 14-6-9 09:33     標題: 引用:Quote:chingcging+發表於+14-6-8+18:23+不

原帖由 brrbaby2007 於 14-06-09 發表
只有極少數會去荷東,去比聖心更好的學校的比例遠高於荷東
可能以前12班爭6班,所以band 2就去荷東。依家唔清楚。不過,真心建議,去置富睇吓聖心學生先決定。

作者: sweethoho    時間: 14-6-9 09:34     標題: 引用:親戚基灣派位一様派得好差,band+2+生派ban

原帖由 brima 於 14-06-09 發表
親戚基灣派位一様派得好差,band 2 生派band 3 學校,最後都要叩門band 2 直資

...
其實派位也要看小孩成績和選校策略, 不過如果負擔得起, 選聖心啦!!!

作者: brrbaby2007    時間: 14-6-9 09:37

chingcging 發表於 14-6-9 09:33
可能以前12班爭6班,所以band 2就去荷東。依家唔清楚。不過,真心建議,去置富睇吓聖心學生先決定。

...

點解?hardware定software唔得?
作者: brrbaby2007    時間: 14-6-9 09:39

chingcging 發表於 14-6-9 09:33

...

仲有,直屬學校不是有8成收返嗎?
作者: brrbaby2007    時間: 14-6-9 09:41

chingcging 發表於 14-6-8 21:59

好明顯果位家長沒做功課
作者: Sindy    時間: 14-6-9 10:52

brrbaby2007 發表於 14-6-9 09:39
仲有,直屬學校不是有8成收返嗎?
扣完第一輪30%, 再扣5%, 約七成多D, 呢個係中學位, 唔係小學位, 先後次序唔記得點扣, 約七成幾中學位收返聖心小學, 今年家長話上午開4班, 真係緊張DD, 不過有人HOLD位又有其他學校收, 應該七月有人放位.. 中學216個位既七成幾啦應該, 加埋叩門位十幾個....
作者: pris626    時間: 14-6-9 11:24     標題: 回覆:聖心私小 vs 愛蝶灣基灣

俾我揀基灣。其實我從來都唔覺認為津校會差過私校,慳返啲錢好過。幫小朋友建立良好的學習態度,第時入band1英中其實唔難。

作者: Ka_BB    時間: 14-6-9 20:56     標題: 引用:回覆+Sindy+的帖子 今年私小唔係全部收哂

原帖由 fungkaka 於 14-06-08 發表

聽親戚話聖心幼話收住香港島的學生上小學先,6月先後收九龍區的學生,是否真?

作者: Sindy    時間: 14-6-9 23:14

Ka_BB 發表於 14-6-9 20:56
聽親戚話聖心幼話收住香港島的學生上小學先,6月先後收九龍區的學生,是否真?

...
乘機搞聖瑪利啦, 佢近唔近?
作者: fungkaka    時間: 14-6-10 00:05

回覆 Ka_BB 的帖子

是的,因為黃校長話會收住學校附近先的,佢話住太遠返學好辛苦,私小是7:40開始上課
作者: wiman    時間: 14-6-10 00:17

請問SPC是St Paul convent ?你兩仔女都讀過SH?覺得學校老師如何?
作者: Sindy    時間: 14-6-10 10:34

wiman 發表於 14-6-10 00:17

請問SPC是St Paul convent ?你兩仔女都讀過SH?覺得學校老師如何? ...
係呀,SPC即st paul convent,我三個小朋友架, 佢地都係聖心幼稚園畢業, 學校老師好夠經驗, 新一批又有愛心.. 阿仔都畢業左幾年, 再新D就唔知點, 但我好多時會返去, 見到佢地帶住D細路都好細心
作者: Isaacmommy    時間: 14-6-10 12:19     標題: 回覆:moseslam616 的帖子

SH ~ 始終有中學,就算唔係收曬都總比無中學優勝一點。

作者: brrbaby2007    時間: 14-6-10 13:43

Sindy 發表於 14-6-10 10:34
係呀,SPC即st paul convent,我三個小朋友架, 佢地都係聖心幼稚園畢業, 學校老師好夠經驗, 新一批又有愛心.. ...

即係SPC唔讀聖心?
作者: cherrynequ    時間: 14-6-10 16:20

如果經濟唔係問題,有自己中學點都好過無,我會選聖心,到你高小時就感受到升中的壓力。
聖心中學自行那 round 都只限自己小學學生申請,聖心學校一向都好錫住自己學生,好有大家庭 feel.
作者: tungmom    時間: 14-6-12 14:49     標題: 回覆:wiman 的帖子

我覺得都幾有人情味,我囡囡話有D老師都幾惡,但有D都好好人同好攪笑,可以同佢地打成一片。其實聖心並不如外界諗得咁嚴肅,當然佢地好著重紀律,但D小朋友其實好精靈㓉潑。我覺得以校風黎講係好好。

作者: Sindy    時間: 14-6-12 17:05

tungmom 發表於 14-6-12 14:49
我覺得都幾有人情味,我囡囡話有D老師都幾惡,但有D都好好人同好攪笑,可以同佢地打成一片。其實聖心並不如 ...
到K3時, 果一批老師係貼近小學, 記得有退休校長講過, 佢地升上黎小學, 我地老師係唔會用幼稚園既tone同佢地講野架... 所以老師自然就會近返小學D, 唔係當佢地仲係BB..... 佢地對每個學生都一視同仁, 每天會係早會時間, 叫佢地輪流上台唱下歌仔, 祈下禱, 練下膽量, 唔會只則埋一邊幾個outstanding既學生....訓練自信, 另外, 修女可能有人感覺會傳統同嚴肅, 但校長絕對唔係咁既人, 好開明, 接受意見, 再綜合點先為學生最好, 所以聖心唔會係咩先頭部隊白老鼠, 見可行就會行... 亦唔會一成不變...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5