教育王國

標題: 一班20人有5人派軒小一個派華仁 [打印本頁]

作者: nancy916    時間: 14-6-14 17:08     標題: 一班20人有5人派軒小一個派華仁

如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入華仁,呢個比例系吾系正常?
作者: Gerard    時間: 14-6-14 17:10     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

作者: nancy916    時間: 14-6-14 17:17

系net12內既幼稚園
作者: Obiepapa    時間: 14-6-14 17:26     標題: 引用:如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其

原帖由 nancy916 於 14-06-14 發表
如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入 ...
仲以為你要幫手小一奧數添

作者: Jane1983    時間: 14-6-14 17:28

哈,原來12網甘好景!
作者: reg_franco    時間: 14-6-14 17:32     標題: 引用:如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其

原帖由 nancy916 於 14-06-14 發表
如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入 ...
是否呂xx鳯?

作者: chunheimama    時間: 14-6-14 17:33

幼稚園文昌位正, 行緊運.
作者: nancy916    時間: 14-6-14 17:35

吾系呂X鳳,系銅鑼灣既
作者: xyzroom    時間: 14-6-14 17:36     標題: 回覆:chunheimama 的帖子

边間幼稚园咁勁,等我下次生D仔女入去讀

作者: catcc2000    時間: 14-6-14 17:38     標題: 回覆:nancy916 的帖子

我估你個間係因為舊生多,唔係因為好彩,你估間學校叫你報個陣填埋父母咩小學係流架咩

作者: nancy916    時間: 14-6-14 17:41

吾系自行個時入,全部大抽獎入
作者: Gerard    時間: 14-6-14 17:54     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

作者: nancy916    時間: 14-6-14 18:14

借地址?佢都夠膽啦!下年應該查得重嚴!只要出世紙地址同報既校網吾同,就可能被查!除非提交到差餉單或租約!
作者: iamiris    時間: 14-6-14 18:17     標題: 回覆:nancy916 的帖子

下?出世纸地址與報校不同就查?咁咪好唔得閒?我仔出世後已搬左2次了…

作者: nancy916    時間: 14-6-14 18:19

系好大機會,因為我就系
作者: daisy17772    時間: 14-6-14 18:19

If it is purely by lucky draw, then it has to be luck by random.  Unless they mistaken discretionary phase with lucky draw.
作者: camomile00    時間: 14-6-14 20:07     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒上,軒下大抽獎加埋109個位,即大約10或11個位比甲部。但一間幼稚園一班有5,6個同學甲部都中軒小,比率高得太過份。唔通小一派位D form比學校時,“相熟“學校就拎到好form,抽獎時會係前no.?所以某灣仔網幼稚園甘多年以黎,派位都派得好就係一個原因?(純粹無聊胡亂猜測,不需要認真)

又或者果幾個“唔係12網”小朋友,用假地址?乙一中,扮甲一中?

作者: Jane1983    時間: 14-6-14 20:10

乙一扮甲一或叩門,會有的,吾同話假地址咩,吾驚人舉報!?

作者: johnnywalker    時間: 14-6-14 20:39

作者: Melody_BB    時間: 14-6-14 23:15     標題: 引用:如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒

原帖由 camomile00 於 14-06-14 發表
如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒上,軒下大抽獎加埋109個位,即大約10或11個位比甲部。但一間幼 ...
分析精確,小心派咗都要嘔返出來!

作者: yame    時間: 14-6-15 01:02     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

似有人借咗地址。
這些case在其他名校聽過。

作者: ma90a31    時間: 14-6-15 02:11

johnnywalker 發表於 14-6-14 20:39
軒小華仁都係派位,有乜出奇?你話全部入晒聖保羅男女就勁。
同意
作者: Jessy    時間: 14-6-15 11:33

一班有成十幾人住12網, 派5個軒小1個華仁幾正常呀!! 你話十幾個入晒呢兩間我就有d驚羅!!!
作者: nancy916    時間: 14-6-15 12:49

個5六個吾系抽12網,佢地抽返自己地址個網,例如14網!即系個班只有少過15個左右既小朋友抽net12,但系就最少有6個抽左入軒小同華仁
作者: sissysze    時間: 14-6-15 13:36     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

借地地囉,有幾出奇,甘揚小心比人篤背脊

作者: sissysze    時間: 14-6-15 13:36     標題: 引用:借地地囉,有幾出奇,甘揚小心比人篤背脊 +

原帖由 sissysze 於 14-06-15 發表
地址

作者: nancy916    時間: 14-6-15 15:52

sissysze 發表於 14-6-15 13:36
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘好風水!如果個個借地址都肯定派得好,甘教育局肯定要檢討啦,甚至要揾ICAC去查一查啦!之前有網友講既題外話,冇錯,呢個世界肯定有人借地址,但吾系我發呢張帖要討論既野!

作者: bubuG    時間: 14-6-15 16:05     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

無論甲一乙一都好,一班20個人當中6個人抽中頭獎,真是好少見。非常異常lucky.

作者: sissysze    時間: 14-6-15 16:19     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+14-6-15+13:36+借地

原帖由 nancy916 於 14-06-15 發表
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘 ...
唔係同一個網,又派得到,甘多人甘好彩中甲一喎,明係中乙一扮中甲一啦。

作者: keung0413    時間: 14-6-15 22:03

如果我先生一層樓係新界, 我再買一層樓係港島, 小朋友係新界讀幼稚園但係報小學個陣用港島層樓個地址得唔得? 因為想派得好先搬去港島。。。港島層樓係丟吉無租比人的
作者: Monstereasy    時間: 14-6-15 22:20     標題: 引用:+本帖最後由+keung0413+於+14-6-15+22:03+

原帖由 keung0413 於 14-06-15 發表

如果我先生一層樓係新界, 我再買一層樓係港島, 小朋友係 ...
教育局指引係"恒常住址"非擁有物業地址。

作者: keung0413    時間: 14-6-15 22:22

Monstereasy 發表於 14-6-15 22:20
教育局指引係"恒常住址"非擁有物業地址。

但係點prove?  
作者: AgapePa    時間: 14-6-15 22:29

keung0413 發表於 14-6-15 22:22
但係點prove?
水電煤單睇到有無人住, 再零晨電話睇吓係邊, 兼家訪

作者: keung0413    時間: 14-6-15 22:48

AgapePa 發表於 14-6-15 22:29
水電煤單睇到有無人住, 再零晨電話睇吓係邊, 兼家訪
咁唯有搬入去住一年
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-15 22:55

nancy916 發表於 14-6-14 17:08
如果是灣仔區幼稚園應該是正常的。
作者: rarafish    時間: 14-6-15 23:33

其實都有thread 講到軒下排第二都有機會入到...(上年) , 今年我估如果大家同學夾埋放軒下, 而一兩個於軒上...十幾個有五個入到真係唔奇...net 12, 有st jo, 華仁, 如果係仔真係好多會choice, 所以軒小如果放第一既話, 入到都唔奇.....
作者: taktakchichi    時間: 14-6-16 00:04

呢間唔算勁, 我朋友個女個間係將軍澳既幼稚園, 一班28人左右, 有4-5個自行掂咗, 有21個派第一志願, 呢間風水仲好
作者: isa_ty    時間: 14-6-16 00:25     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

其實大家講緊邊間?

作者: ChaCha424    時間: 14-6-16 00:30

灣仔區派得好都唔奇,我識幾個小朋友在2008年出世的家庭都離開九龍區搬了去灣仔住,1個派軒小,2個派聖保祿天主教小學(1個第一志願,另1個第一志願瑪利曼唔得入第二志願)^^  有錢我都住灣仔
作者: daisy17772    時間: 14-6-16 00:31

nancy916 發表於 14-6-15 15:52
想問你從邊度睇到借地址?!如果借地址,又點肯定派到?講野吾好甘主觀!我只不過想睇下有冇其他幼稚園都甘 ...

主, 恕我直言.  其實, 你討論重點是什麼?  呢個比例系吾系正常?  有冇其他幼稚園都甘好風水?

讓我這樣說, 如果所有華仁 + St. Jo, then 會認為超lucky because those two are the top most wanted boys schools.  Can't say it's abnormal, because of no evidence.  軒小有上午和下午, plus 華仁, 實際上是3間學校.  有一個更客觀的評估應考慮到過去的分配結果,而不是僅僅一年。

So, 是的,今年他們很lucky, and then what ? Or the other way to say it, 幸運的是,Net 12 出名boys 學校而已.

作者: kittyland06    時間: 14-6-16 01:03     標題: 回覆:一班20人有5人派軒小一個派華仁

咁即係有 30% 派第一志願,有幾奇?

作者: peterpet123    時間: 14-6-16 01:08

Agreed, 有幾奇?
作者: hikat01    時間: 14-6-16 10:04

As responsible parents, we should not be driven by a small sample of anecdotal evidence because you should be prepared that the outcome can be very surprising.
作者: brrbaby2007    時間: 14-6-16 10:12

I think it is luck only.

Mark six都可以連讀幾個相連number

作者: sadsam    時間: 14-6-16 10:24

其實樓主點知人地D小朋友用咩地址報呢?
作者: johnnywalker    時間: 14-6-16 11:02

作者: Eggchan    時間: 14-6-16 11:10     標題: 引用:Quote:nancy916+發表於+14-6-15+12:49+個5

原帖由 johnnywalker 於 14-06-16 發表
ANYWAY,都係抽籤,靠運,除非佢地全部係臨尾扣門入就唔同講法
完全同意,我住灣仔,阿仔幼稚園今年派位全班廿幾人,得三個小朋友派得唔好,我個仔中咗

作者: pino    時間: 14-6-16 20:26     標題: 引用:如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒

原帖由 camomile00 於 14-06-14 發表
如果唔係12網但抽到軒小,即甲部中。今年軒上,軒下大抽獎加埋109個位,即大約10或11個位比甲部。但一間幼 ...
張form個no.即是隨機號碼嗎?好似不是吧?!

作者: artinie    時間: 14-6-16 21:37     標題: 引用:一班有成十幾人住12網,+派5個軒小1個華仁幾

原帖由 Jessy 於 14-06-15 發表
一班有成十幾人住12網, 派5個軒小1個華仁幾正常呀!! 你話十幾個入晒呢兩間我就有d驚羅!!! ...
係米聖公會幼稚園?

作者: poodlema    時間: 14-6-17 12:19

回覆 nancy916 的帖子

我估靈糧堂??

作者: gk678    時間: 14-6-17 15:31

如果一間幼稚園,一班有18個小朋友左右,其中有5-6個吾系12網,但系有5個派軒小(上午及下午),有一個派左入華仁,呢個比例系吾系正常?
簡單一計,

18個學生, 6 個唔係12 網 = 12 個12 網學生.
5個派軒小(上午及下午),1 個派左入華仁 = 6 個學生, 當軒小(上午及下午)/華仁 係首三志願.

全港(連新界) 派首三志願既百分比係66%

12*66% = 8 個

樓主, 仲有兩個係咪派左St. Jo

作者: Ryan_baba    時間: 14-6-17 16:00

gk678 發表於 14-6-17 15:31
簡單一計,

18個學生, 6 個唔係12 網 = 12 個12 網學生.

計錯數,66%係頭三志願,但st jo,華仁,軒小是不放第差不多等同冇機會,所以機率是低過66%。
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 16:10

Eggchan 發表於 14-6-16 11:10
完全同意,我住灣仔,阿仔幼稚園今年派位全班廿幾人,得三個小朋友派得唔好,我個仔中咗

...
只是好奇,請問三個小朋友派得唔好系派咗邊間?
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 16:11

pino 發表於 14-6-16 20:26
張form個no.即是隨機號碼嗎?好似不是吧?!
隨機號碼是一個秘密,只有教育局知道。
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 16:17

artinie 發表於 14-6-16 21:37
係米聖公會幼稚園?
一定唔係聖公會幼稚園,聖公會幼稚園每年都人進入聖保羅男女中學附屬小學,喇沙小學及拔萃男書院附屬小學。
作者: Pertra    時間: 14-6-17 16:28

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 16:36

Pertra 發表於 14-6-17 16:28
我知有個住東涌抽中維園對面的男龍校,立即話搬屋....抽之前話有辦法取到假地址...., ...
維園對面的男龍校?維園對面得一間非龍校的中學(QC)。
作者: Pertra    時間: 14-6-17 17:07

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 17:12

Pertra 發表於 14-6-17 17:07
回覆 王家爸爸 的帖子

Oh, 應該是灣仔華仁,我知她拿拿淋由東涌撲出去搵樓以便九月入學。用假地址抽中真是 ...
那麼應該是灣仔公園對面山上,而不是維園對面。

作者: Eggchan    時間: 14-6-17 17:16     標題: 引用:Quote:Eggchan+發表於+14-6-16+11:10+完全

原帖由 王家爸爸 於 14-06-17 發表
只是好奇,請問三個小朋友派得唔好系派咗邊間?
寶覺同黃焯菴

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-17 17:26

Eggchan 發表於 14-6-17 17:16
寶覺同黃焯菴
其實全港計,寶覺同黃焯庵也算是中游。只是因為灣仔區有很多好學校,所以他們在區內才會是下游。
如果一年後還是不喜歡,小二至小四的時候還可以叩門。

作者: nancy916    時間: 14-6-17 21:11

回覆 王家爸爸 的帖子

暫時未聽到有人派左去三寶或四寶
作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-17 22:07     標題: 引用:Quote:原帖由+Jessy+於+14-06-15+發表一班

原帖由 artinie 於 14-06-16 發表
係米聖公會幼稚園?
聖公會幼稚園一年得10幾%入津校,即約20人,當中占了在自行已必收的喇沙,華仁,st jo。要等大抽獎真的是少之有少

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5