教育王國

標題: 請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? [打印本頁]

作者: Tracycss    時間: 14-7-9 17:56     標題: 請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

如上

作者: ctlmama    時間: 14-7-9 18:35

將天,黃永樹,馮晴,宣基
作者: jkj    時間: 14-7-9 18:55     標題: 引用:如上 +

原帖由 Tracycss 於 14-07-09 發表
如上
你剛搬來將軍澳還是你小朋友將選校,剛才有家長已答了,4大一線熱門小學一將天,黃永樹,宣基,馮晴,你亦可search番之前的資料看,因好多家長問了好多次了

作者: BOSKERMA    時間: 14-7-12 15:32     標題: 回覆:ctlmama 的帖子

點解黃永樹重係tko4大熱門嘅??? 我情願揀東華三院, 梁潔華, 將天, 黃永樹係一間虛有其表嘅學校

作者: kirstyau    時間: 14-7-12 19:00     標題: 回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

仲有循道衛理

作者: bechumeimei    時間: 14-7-12 20:41     標題: 引用:點解黃永樹重係tko4大熱門嘅???+我情願揀東

原帖由 BOSKERMA 於 14-07-12 發表
點解黃永樹重係tko4大熱門嘅??? 我情願揀東華三院, 梁潔華, 將天, 黃永樹係一間虛有其表嘅學校

...
我都唔太喜歡黃永樹,尤其個囂張既女校長,所謂領導人都咁冇禮貌又囂張點教好學生品行加謙虛

作者: BSCYL    時間: 14-7-12 20:59

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3
作者: BOSKERMA    時間: 14-7-12 21:16     標題: 引用:Quote:原帖由+BOSKERMA+於+14-07-12+發表點

原帖由 bechumeimei 於 14-07-12 發表
我都唔太喜歡黃永樹,尤其個囂張既女校長,所謂領導人都咁冇禮貌又囂張點教好學生品行加謙虛

...
講起依位校長, 真係同街市婆冇咩分別, 極冇禮貌, 學生同佢講早晨都視而不見, 真係枉為一間學校之長, 帶領出一間咁嘅學店

作者: thomastaxi    時間: 14-7-12 21:33     標題: 回覆:BOSKERMA 的帖子

好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,很多粗聲粗氣不失禮貌。
我看你對人要求咁高,一定飽讀詩書,高人也。

作者: Jules_S    時間: 14-7-12 21:49     標題: 回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

請問西貢李少欽好嗎?有什麼評價?

作者: Tracycss    時間: 14-7-12 22:17     標題: 回覆:Jules_S 的帖子

我都想知李少欽好唔好?

作者: BOSKERMA    時間: 14-7-12 22:18     標題: 引用:好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,

原帖由 thomastaxi 於 14-07-12 發表
好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,很多粗聲粗氣不失禮貌。
我看你對人要求咁高,一定飽讀詩書,高人 ...
唉! 當中意思不能盡錄, 以我用家身份, 見盡依間學校嘅"真面目" 算啦, 所謂話不投機半句多, 上嚟講兩句諗住發洩吓啫

作者: mo2007    時間: 14-7-12 22:39

回覆 BOSKERMA 的帖子

請問將軍澳官立小學好不好? 俾些意見好嗎?
作者: PandaVV    時間: 14-7-14 18:59     標題: 引用:點解黃永樹重係tko4大熱門嘅???+我情願揀東

原帖由 BOSKERMA 於 14-07-12 發表

...
東華都未必好。

我曾經問過老師學校點樣協助有特殊需要的學生,老師回答我:此校不合適,你去找有融合教育的學校吧!

當時我小朋友的幼稚園校長在身邊,她聽了也覺得非常

老師根本沒有查問,便下定論.
東華的校長是她的哥哥,今年她哥哥退休了。

我不會選擇這種學校給我的兒子,
我參觀過將軍澳十多間小學,參觀過的學校,我都會問學校的老師如何協助SEN,只有東華的老師作出如此的回答。

作者: BSCYL    時間: 14-7-15 13:42

可能老師太直率, 將事實說給你知道.

你試想想只為推廣學校, 而隱瞞學校在這一方面支援不強, 你就讀後再發現, 是否情況更糟糕.  

我寧可清楚學校的強弱, 再自行選擇適合的.
作者: PandaVV    時間: 14-7-16 00:21

BSCYL 發表於 14-7-15 13:42
可能老師太直率, 將事實說給你知道.

你試想想只為推廣學校, 而隱瞞學校在這一方面支援不強, 你就讀後再發 ...
您好明白, 東華是律校, 政府都表明所有官律小學都需要配合"[size=15.199999809265137px]融合教育",[size=15.199999809265137px]除非係私立/直資小學.

[size=15.199999809265137px]身為大機構, 學校的老師竟然有如此的想法及行為. 難道王余只喜歡資優學生, 不喜歡"需要協助的學生"?

[size=15.199999809265137px]反而, 黃永樹的老師會比較接受各方面的學生, 有[size=15.199999809265137px]資優提拔, 亦有保底及協助"[size=15.199999809265137px]需要協助的學生".

[size=15.199999809265137px]王余的[size=15.199999809265137px]老師根本帶有色眼鏡去睇人.

作者: fanwon    時間: 14-7-17 10:53

大家覺得明道如何? thx
作者: chloeyiyi    時間: 14-7-17 11:45

仲有信義會及田家炳又如何?
作者: AgapePa    時間: 14-7-17 11:55

PandaVV 發表於 14-7-14 18:59
東華都未必好。

我曾經問過老師學校點樣協助有特殊需要的學生,老師回答我:此校不合適,你去找有融合教育的 ...
不會毎間都支援SEN, 不同學校有不同資源分配,  建意你去樂善堂劉德

作者: PandaVV    時間: 14-7-17 13:01

AgapePa 發表於 14-7-17 11:55
不會毎間都支援SEN, 不同學校有不同資源分配,  建意你去樂善堂劉德
其實, 有好多人都唔了解SEN, 只要一聽到係SEN, 就叫人家去特殊學校.SEN的分類及學習力能都有很多種類別.  主要的學習障礙成因
1)身體弱能
2)聽覺弱能
3)視覺受損
4)情緒及行為問題
5)自閉症/亞氏保加症狀
6) 唐氏綜合症

7月14日DSE狀元, 聖保羅男女中學,共有三位學生考得7科5**級成績,當中包括黃浩維,他眼睛有紅綠色弱,有時不能分清顏色深淺,又會混淆淺藍色和淺紫色。雖然對日常生活影響極微,但學習卻會有困難,今次應考需要向考評局申請特別安排,以黑白色試卷作答,在化學科的校本評核部份亦有適當分數調整。

此外,女校聖保祿中學今年亦有兩位7科5**級狀元,同時有多名女生考獲優異成績,當中包括郭蔚宜,她患有先天性的視網膜色素病變,沒有根治方法,更有嚴重夜盲症,但最終克服障礙,有4科考獲5級佳績。

郭蔚宜視線較一般人窄,走路容易碰撞,而且有嚴重的夜盲症,如果晚上不開燈,幾乎不能視物。今次應考憑試她獲特別安排,試卷採用較大字體。郭蔚宜表示,一直有學習德文,考慮將來到德國留學,現時她最希望能入讀科大商學院,並於將來發展有機耕種事業。

作者: PandaVV    時間: 14-7-17 13:05

AgapePa 發表於 14-7-17 11:55

[size=15.199999809265137px]將軍澳天主教小學都有收到身體弱能的小朋友為學生(她都是SEN的一種).
[size=15.199999809265137px] 她的身體有缺憾, 但已在此校讀高小.

作者: AgapePa    時間: 14-7-17 14:00

PandaVV 發表於 14-7-17 13:01
其實, 有好多人都唔了解SEN, 只要一聽到係SEN, 就叫人家去特殊學校.SEN的分類及學習力能都有很多種類別.   ...
身體上的SEN, 只要學校設備配合到, 問題不大, 沒有多少人會介意.

對於心理上的SEN, 係阿女間幼稚園巳經見識過.  除了學校的支援, 對其他小朋友都有影響.
尤其"情緒及行為問題"的, 一個都嫌多. 幸好那個不是同級同班, 否則我會轉校走.
在聖誕表演上, 他的媽媽要全程夾住個小朋友唱歌, 一放手就發狂走和推倒物件,
雖然我同情她, 亦希望他轉去特殊學校.

另有一個疑似自閉的同班, 不懂説話唱歌, 但對其他人無乜影響.

作者: ozoz    時間: 14-7-17 14:49     標題: 引用:Quote:PandaVV+發表於+14-7-17+13:01+其實,

原帖由 AgapePa 於 14-07-17 發表
身體上的SEN, 只要學校設備配合到, 問題不大, 沒有多少人會介意.

對於心理上的SEN, 係阿女間幼稚園巳經見 ...
我有朋友小孩子自閉症,佢好希望入特殊,現在報密集訓練,如果追到進度,會入兼收位幼稚園。好彩早發現而且父母都接受又正視,一早排位,排都要起碼年半。如果父母唔理照入普通學校,結局辛苦小朋友,根本學唔到,吸收唔到,何必呢。

作者: meilo    時間: 14-9-2 23:18

BOSKERMA 發表於 14-7-12 15:32

...
何以咁講呢?...THX~
作者: leannajeremy    時間: 14-9-3 21:42     標題: 引用:Quote:BOSKERMA+發表於+14-7-12+15:32+點解

原帖由 meilo 於 14-09-02 發表
何以咁講呢?...THX~
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知!唉………

作者: PandaVV    時間: 14-9-4 00:10

leannajeremy 發表於 14-9-3 21:42
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知 ...
現在小朋友在此校讀緊嗎? 有什麼問題? 方便的話, 可否PM?

謝謝.

作者: lai_tat    時間: 14-9-4 12:08

leannajeremy 發表於 14-9-3 21:42
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知 ...
唔好意思, 我都想聽聽用家嘅意見, 想知道點解唔好但仍然咁多人揀...

作者: cherry_yu    時間: 14-9-4 12:21

回覆 leannajeremy 的帖子

我都想知, 因為好多年前校長教過我, 係我老師, 個時我覺得佢幾好,好有心教學生

作者: leannajeremy    時間: 14-9-4 12:21     標題: 引用:Quote:leannajeremy+發表於+14-9-3+21:42+

原帖由 lai_tat 於 14-09-04 發表
唔好意思, 我都想聽聽用家嘅意見, 想知道點解唔好但仍然咁多人揀...
好抱歉,我只聽過佢既小一新生適應日既豪邁誇張演講,全程兩小時就不斷誇讚在校有得獎的同學及sen同學仔又攞過d乜獎。但佢好似忘記左當日係小一家長座談會,一d小一新生問題都冇好好解釋。

作者: leannajeremy    時間: 14-9-4 12:25     標題: 引用:回覆+leannajeremy+的帖子 我都想知,+因為

原帖由 cherry_yu 於 14-09-04 發表

我都想知, 因為好多年前校長教過我, 係我老師, 個時我覺得佢幾好,好有心教學生
個人意見,若你並非出眾及可為校爭光學生,我真難想像

作者: lai_tat    時間: 14-9-4 16:48

leannajeremy 發表於 14-9-4 12:25
個人意見,若你並非出眾及可為校爭光學生,我真難想像
Sorry, 樓上你話第一意願入咗, 點知.....................
你小朋友無讀到黃永樹???

作者: leannajeremy    時間: 14-9-4 17:42     標題: 引用:Quote:leannajeremy+發表於+14-9-4+12:25+

原帖由 lai_tat 於 14-09-04 發表
Sorry, 樓上你話第一意願入咗, 點知.....................
你小朋友無讀到黃永樹???
...
幸運地叩門入到心儀小學,即閃!
其實當初選黃永樹係因為其他人話OK,課程較谷所以先選。開初都覺得學校幾好,但聽完校長一席話,若今年叩吾到門,小二都一定揾插班。仲有,勁多厚多士!
重申…間學校冇問題,係個領導人我吾buy!

作者: arlokmama    時間: 14-9-4 18:04

我聽咗簡介會都決定唔揀呢間
作者: lai_tat    時間: 14-9-5 11:09

想問問各位, 對於田家炳有咩意見呢???

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家炳...

一嚟近, 二嚟唔想太谷, 只要佢讀得開心就得...
作者: PandaVV    時間: 14-9-5 11:32

lai_tat 發表於 14-9-5 11:09

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家 ...

田家炳係9月13日有開放日, 您可以帶小朋友去參觀學校及了解多些.
最好自己想出一些問題(自己最想知及了解), 當日去問老師. 看看老師如果回答.

作者: lai_tat    時間: 14-9-5 11:34

PandaVV 發表於 14-9-5 11:32
田家炳係9月13日有開放日, 您可以帶小朋友去參觀學校及了解多些.
最好自己想出一些問題(自己最想知及 ...

作者: hkpapa852    時間: 14-9-5 11:39

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家 ...
以上年自行睇, 除5大外, 聖安德肋, 王余家潔, 明道和信義會都多人爭, 自行全部收足甚至因世襲太多而超收

田家炳上年自行都收唔滿, 較高機會入到

作者: PandaVV    時間: 14-9-5 11:57

我囝囝剛剛升小一, 因為他喜歡此校, 所以沒有投訴. 不過, 田小有開學前有粵普分班試, 普通話能力可以應付的, 便入"普教中", 否則便入"教中".

校長非常強調, 小朋友一定要有"恆心", 一定要有清晰的目標. 家長不需要小朋友做"萬花筒",
但希望家長去發掘/發展小朋友的興趣.

囝囝是叩門入到田小, 昨天見到另外一個媽咪, 她表示其他有小朋友在田小讀書的媽咪,
她們覺得新任校長(男校長)上任後, 很多方面都改善了很多.

昨天新生家長日, 校長解釋了學校的新一學年改善及計劃.
除了以往的計劃會繼續進行, 學校會改善/新增新設備. 增加健身室, 每層都有飲水機. (校長建議小朋友要多飲水).

不過, 我覺得課外活動/興趣班沒有將天, 黃永樹, 循道的小學多.

希望您參觀多些小學後, 搵到一間理想的小學.

作者: lai_tat    時間: 14-9-5 12:45

PandaVV 發表於 14-9-5 11:57
我囝囝剛剛升小一, 因為他喜歡此校, 所以沒有投訴. 不過, 田小有開學前有粵普分班試, 普通話能力可以應付的 ...
Thx...

但, 而家唔係我揀學校, 想入邊間就邊間呢, 真悲哀...

作者: cowboybaby    時間: 14-9-5 20:54     標題: 回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

有無讀梗黃永樹和將天家長呀?好想知邊間學校老師有愛心d, thx

作者: mybryan    時間: 14-9-6 19:08     標題: 回覆:Tracycss 的帖子

咁陳耀星呢?

作者: yy816    時間: 14-9-7 00:15     標題: 引用:Quote:原帖由+lai_tat+於+14-09-04+發表唔

原帖由 leannajeremy 於 14-09-04 發表
好抱歉,我只聽過佢既小一新生適應日既豪邁誇張演講,全程兩小時就不斷誇讚在校有得獎的同學及sen同學仔又 ...
完全同意!前年選校時,聽過小一講座,感覺和你完全一樣,最後都無揀呢間!

作者: PandaVV    時間: 14-9-7 13:39

講到"谷", 田小不會太谷及太深(我有睇過將天小一的主科課本), 將天真係比較深 及  教得快.如果小朋友係讀私立幼稚園或是學校課程比較深, 應該可以應付. 不過都係要睇小朋友的底子.

我個人覺得, 家長必須了解學校的教學方式及理念. 尤其係校長, 因為校長係帶領整所學校,
亦要了解自己小朋友的能力及性格.

如果小朋友喜歡此校, 他每天必定會很想早些到學校, 亦會有很多話題/事情會告訴父母知道.

我們去年選擇前, 附近所有學校的開會日, 都會盡量帶同小朋友去參觀.
讓他自己感受學校的環境, 自己也接觸校長, 老師, 學生及校工態度, 我亦直接找校長/老師問問題.

如果自己小朋友有學習問題, 亦會請教學校老師.

正如很多以往有經驗的家長表示, 沒有最好的學校, 只有合適的學校.

加油.

作者: yingmuffin    時間: 14-9-8 08:26     標題: 引用:咁陳耀星呢? +

原帖由 mybryan 於 14-09-06 發表
咁陳耀星呢?
我真心覺得呢間學校幾好,老師好友善,有愛心,課程均衡,好重視家校溝通。

作者: JCKT    時間: 14-9-12 16:26

回覆 PandaVV 的帖子

agree

作者: elaineho73    時間: 14-9-22 20:33

cowboybaby 發表於 14-9-5 20:54
有無讀梗黃永樹和將天家長呀?好想知邊間學校老師有愛心d, thx
cowboybaby,

你好!

最近較忙冇上BK ,我已經係黃永做左九年家長,兩個女都已畢業而細仔讀緊二年級,三個小朋友係學校生活得好開心,除讀書以外學校舉辦不少活動比學生參加,令到不同類型既學生都可以發展所長,係我親眼見到既。我覺得黃永樹小學由上至下都係會教好學生的好老師。

如果你想再多少少了解可以PM我,再同你傾!

作者: cherry_yu    時間: 14-9-23 10:57

cherry_yu 發表於 14-9-4 12:21

如果佢冇變既話, 真係唔係其他人所講既咁差, 個時佢同學生打成一片, 有時會好惡, 但有時非常好,所以都想知佢依傢既佢係點

作者: elaineho73    時間: 14-9-23 12:55     標題: 引用:Quote:cherry_yu+發表於+14-9-4+12:21+回覆

原帖由 cherry_yu 於 14-09-23 發表
如果佢冇變既話, 真係唔係其他人所講既咁差, 個時佢同學生打成一片, 有時會好惡, 但有時非常好,所以都想知 ...
cherry_yu,

我成日都見到校長,作為家長既我一d都唔覺得校長唔睬我!

作者: Ivan_s    時間: 14-9-23 13:46

elaineho73 發表於 14-9-23 12:55
cherry_yu,

我成日都見到校長,作為家長既我一d都唔覺得校長唔睬我!

去完簡介會, 校長俾我既第一個感覺都係講野唔係太客氣, 好直, 不過就有D不拘小節既feel

反而比較俾唔到信心我既係佢地個英文科主任....開放日個日佢同d小朋友玩遊戲...D英文都非常港式.....真係扣左唔少分...

前面有人講呢間比較多新移民, 我都有呢個感覺, 去簡介會同交表時都見唔少.....會唔會係因為無宗教分所以多D呢?

作者: elaineho73    時間: 14-9-23 14:13     標題: 回覆:Ivan_s 的帖子

Ivan's ,

其實只係一場簡介會真係可以知道一個人係點?

另外,學校由小一至小三都係用幼聯故事書與學校稱自編教材黎教小朋友,如果對呢個課程有了解既人,都知道比起用書本教授更加貼近外國教法,而且教育局一直有指引小學邊個階段要學乜,所以唔使太過擔心。

而家津貼學校收生既機制,收到不同種族既學生間間津貼學校都同等待遇,學校冇得say no.

如果真係想知多d 可以pm 我。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5