教育王國

標題: 48網 排位如下, 是否太保守?? [打印本頁]

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 11:44     標題: 48網 排位如下, 是否太保守??

甲一:  聖安當
乙一:  聖安當

乙二 : 秀明

乙三  : 陳呂

作者: lauwingtai    時間: 14-7-15 11:52

bidbid20052005 發表於 14-7-15 11:44
100%必入聖安當, 進取的話, 有邊間心儀的一線?

若冇其他心儀, 真係鍾意聖安當, 其實乙一相當穩陣。

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 11:58

油基法心儀, 但得15分, 小朋友又心散 , 怕叩門冇機
只好向二線出發較穩陣...

但聖安當都 ok 嗎?

作者: DWDD    時間: 14-7-15 13:22     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

我個女今年剛派小一,有同學乙一聖安當已入,另一個乙三入陳呂。其後一個派十五,叩回第一志願油塘基法。所以,你可放基法乙一,乙二聖安當或陳吕都好穩陣。

作者: hagupit    時間: 14-7-15 13:26

bidbid20052005 發表於 14-7-15 11:58
油基法心儀, 但得15分, 小朋友又心散 , 怕叩門冇機
只好向二線出發較穩陣...
如果鍾意油基法, 建議:
甲一) 油基法

乙一) 油基法
乙二) 聖安當
乙三) 秀明

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 14:33

hagupit 發表於 14-7-15 13:26
如果鍾意油基法, 建議:
甲一) 油基法
謝謝你的建議
作者: theodorechung    時間: 14-7-15 15:08

回覆 bidbid20052005 的帖子

太保守了,48區分佈了藍田,秀茂坪,油塘的人,

油塘的人--偏愛基顯,基法.
藍田的人--徳兆,平兆,循道
秀茂坪的人-聖馬太,基樂,秀明

我覺得大胆揀心頭愛乙1,乙2為二線學校

我今年中了乙1,德兆

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 18:00

theodorechung 發表於 14-7-15 15:08

太保守了,48區分佈了藍田,秀茂坪,油塘的人,
乙一 : 油基法
乙二 : 聖安當乙三 : 秀明

聖安當 乙二 穩陣嗎?

作者: lauwingtai    時間: 14-7-15 18:20

bidbid20052005 發表於 14-7-15 18:00
乙一 : 油基法
乙二 : 聖安當乙三 : 秀明
聖安當乙二唔穩, 但有機會, 乙三秀明就相當穩, 如此排法較合理, 博乙一、二, 乙三保險線。Nice
作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-15 18:35

睇返今年中1派位秀明比我想象中好,去它們校網看看
作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-15 18:39

http://www.saumingps.edu.hk/rise/result.php
秀明小學
http://025.saps.edu.hk/promote/index.php?p=1314allocation
聖安當
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 19:07

小兔~阿比 發表於 14-7-15 18:35
睇返今年中1派位秀明比我想象中好,去它們校網看看
係呀!我都估唔到秀明派位都not bad
好似係活動教學添

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 19:08

lauwingtai 發表於 14-7-15 18:20
聖安當乙二唔穩, 但有機會, 乙三秀明就相當穩, 如此排法較合理, 博乙一、二, 乙三保險線。Nice ...
但聖安當要否111呢?
作者: lauwingtai    時間: 14-7-15 19:33

bidbid20052005 發表於 14-7-15 19:08
但聖安當要否111呢?
任何乙一唔滿的學校都冇可能111, 48網只有藍循「真係」要111。聖馬太、油基顯、油基法年年都話要111, 結果次次吹水。

作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-15 20:45

我覺得太保守,聖安當放乙2已夠,再唔係,乙2放比較少人揀既秀明都好ok,我覺得乙1個位sin左
作者: hagupit    時間: 14-7-15 20:45     標題: 引用:Quote:bidbid20052005+發表於+14-7-15+19:0

原帖由 lauwingtai 於 14-07-15 發表
任何乙一唔滿的學校都冇可能111, 48網只有藍循「真係」要111。聖馬太、油基顯、油基法年年都話要111, 結果 ...
上星期去左聖馬太簡介會,校長話叩門111係有分加,唔係必須。

作者: stefi    時間: 14-7-15 21:23     標題: 引用:甲一:++聖安當乙一:++聖安當乙二+:+秀明乙

原帖由 bidbid20052005 於 14-07-15 發表
太保守啦,比我會放油基法甲一乙一

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-15 23:32

那一線冇噤谷,仲有咩學校可選擇?秀明道官立小學?
作者: theodorechung    時間: 14-7-16 08:58

基樂
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 10:21

lauwingtai 發表於 14-7-15 18:20
聖安當乙二唔穩, 但有機會, 乙三秀明就相當穩, 如此排法較合理, 博乙一、二, 乙三保險線。Nice ...
聖安當 乙二都唔穩的嗎? 佢係二線頭小學?
作者: lauwingtai    時間: 14-7-16 10:45     標題: 引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-7-15+18:20+聖

原帖由 bidbid20052005 於 14-07-16 發表
聖安當 乙二都唔穩的嗎? 佢係二線頭小學?

好多聖安當幼稚園的家長,都鍾意揀番佢,雖然兩者並非龍校,但家長信得過辦學團體,所以聖安當往往比想像中難抽

作者: tester5    時間: 14-7-16 11:39

比個經驗你. 我今年乙二填聖安當入左.
再扣返乙一.

我選聖安當乙二係保險線避免派到唔知邊到. 最後亦真係派到保險線

我自已覺得聖安當派位都好好, 派到東區數間名校.
奈何最後先生話多國內小朋友讀...佢就唔多喜歡

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 11:52

tester5 發表於 14-7-16 11:39
比個經驗你. 我今年乙二填聖安當入左.
再扣返乙一.
Thanks for sharing.  除了國內小朋友呢個原因, 你都覺得聖安當都幾好嗎?最後你叩到邊間?

作者: ozo_123    時間: 14-7-16 11:53

秀明小學中文科係教得幾深下, 小一考試卷出三篇閱讀理解, 好少人攞9字頭, 英文科都唔淺
作者: tester5    時間: 14-7-16 12:19

其實48網我從未去過任何一間小學參觀, 所以真的不了解聖安當, 亦唔太了解乙一
我都係交表前一個星期先上BK找人問, 和到乙一門口問家長老師等

填表策略都係在這裡問返黎... 你可以找找之前的文.
有講劉華, 黎耀祥果個post.

所以只知聖安當多國內小朋友, 先生怕小朋友耳濡目染, 所以唔喜歡.
但亦有舊同事囝囝讀, 佢自己就覺得唔錯. 抱歉當時冇詳細問佢點解唔錯, 而現在亦聯絡不到, 不能幫你問.
你最好到學校門前問問家長恴見.

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 13:21

ozo_123 發表於 14-7-16 11:53

秀明小學中文科係教得幾深下, 小一考試卷出三篇閱讀理解, 好少人攞9字頭, 英 ...
但不明白為何秀明小學少人選...
作者: emilyemilyi    時間: 14-7-16 13:42

bidbid20052005 發表於 14-7-16 13:21
但不明白為何秀明小學少人選...
佢是一間勞教既左派學校, 聽聞程度都唔淺.
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 13:54

emilyemilyi 發表於 14-7-16 13:42
佢是一間勞教既左派學校, 聽聞程度都唔淺.
左派學校, 對小朋友會有咩影響?
作者: woochai    時間: 14-7-16 13:56     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守??

我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應該有不少國內人士/家庭入讀!
只是我個人感覺,不能作準。

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 13:59

woochai 發表於 14-7-16 13:56
我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應 ...
結果叩了那間?
作者: tester5    時間: 14-7-16 14:19

再比少少資料你參考.

派左聖安當後, 有街坊話我聽聖愛德華好過聖安當..
我好少聽到有人話聖愛德華好(因我真係唔係太熟, 記得以前只聽過聖愛唔好)
街坊話原來 近年聖愛德華校長同 平田, 德田, 循道校長會有定期開會.
聖愛德華會升值會好快, 活動亦多, 小朋友讀得開心, 所以佢亦聽佢幼稚園校長推介選乙一聖愛德華, 亦派入左.

另外, 我細囝讀迦南幼兒園, 今年我交左表後都問老師意見,
佢都問我點解乙二唔選聖愛德華而選聖安當.
佢地意見同我街坊意見相似.
(當時我都好疑惑. 因聖愛德華我以為係3線學... 聖安當起碼係2線)

作者: OnDIETMaMi_48KG    時間: 14-7-16 15:43     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇, 唔知新校長會如何

作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-16 16:38

我唸揀佢做乙1既少,但乙2就超多,萬1你又算係超好運,個隨機後到唔後咪爭唔贏,但係如果你覺得聖安當啱你小朋友,就照乙1拉
作者: hkpapa852    時間: 14-7-16 16:46

woochai 發表於 14-7-16 13:56
我乙一入咗聖安當(但已放棄),記得當日註冊時見到有兩伙人都放本中華人民公和國護照喺枱面,我即時感覺係應 ...
其實依家香港區區較好少少既學校都有唔少國內人, 官津直資私校都係咁, 不過官津校唔駛錢, 質素可能會參差D.

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-16 17:26

小兔~阿比 發表於 14-7-16 16:38
我唸揀佢做乙1既少,但乙2就超多,萬1你又算係超好運,個隨機後到唔後咪爭唔贏,但係如果你覺得聖安當啱你 ...
擺乙二 , 我真係怕個隨機no. 後, 到時要撲學校就慘
作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-16 18:56

聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入呀,佢升中有入band1頭中學,雖然資料不詳,但不太差的
作者: hagupit    時間: 14-7-16 20:12     標題: 引用:聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入

原帖由 小兔~阿比 於 14-07-16 發表
聖愛德華唔會band3拉,你排乙2都唔可以穩入呀,佢升中有入band1頭中學,雖然資料不詳,但不太差的 ...
聖愛德華今年好似有個入左st. paul convent。
觀塘官小(秀明道)全級第一入左皇仁。

作者: tester5    時間: 14-7-17 10:49

回覆 小兔~阿比 的帖子

我唸我對48網學校真係唔太熟, 好多都係自己以往的概念.謝謝大家

作者: edith208    時間: 14-7-17 10:53     標題: 引用:我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇,

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 14-07-16 發表
我朋友囡囡喺聖愛德華度讀,話校長唔做喇, 唔知新校長會如何
我朋友間band 1中學的中二、中三全級第一名都來自St Edward's, 總平均分85分以上, 中三第一個妹係中一全級第六

作者: abbyzhang99    時間: 14-7-17 13:15

想請教下堅樂小學排第幾會穩入呢?第二OK嗎?
作者: abbyzhang99    時間: 14-7-17 13:17

第一,官立小學(秀明道)
第二,堅樂小學
第三,秀明
甘嘎排位OK嗎?
作者: ALICE615    時間: 14-7-17 18:06     標題: 引用:第一,官立小學(秀明道)第二,堅樂小學第

原帖由 abbyzhang99 於 14-07-17 發表
第一,官立小學(秀明道)
第二,堅樂小學
第三,秀明
你咁排好穩陣,今年有朋友放第三都入到。

作者: stefi    時間: 14-7-17 18:50     標題: 引用:想請教下堅樂小學排第幾會穩入呢?第二OK嗎

原帖由 abbyzhang99 於 14-07-17 發表
想請教下堅樂小學排第幾會穩入呢?第二OK嗎?
我排第三志願,入左

作者: stefi    時間: 14-7-17 18:52     標題: 引用:再比少少資料你參考.派左聖安當後,+有街坊

原帖由 tester5 於 14-07-16 發表
再比少少資料你參考.

派左聖安當後, 有街坊話我聽聖愛德華好過聖安當..
估唔到咁多人揀聖愛德華,因為呢間學校俾我既印象係麻麻,覺得成績係差

作者: Elsa_y    時間: 14-7-19 23:54

如果甲一、乙一:油基法乙二:聖愛德華
乙三:樂華天主教
穩陣嗎?

作者: 2boba    時間: 14-7-20 07:29     標題: 引用:如果甲一、乙一:油基法乙二:聖愛德華乙三

原帖由 Elsa_y 於 14-07-19 發表
如果甲一、乙一:油基法乙二:聖愛德華
乙三:樂華天主教
穩陣嗎?
乙三樂華天主教應該好安全。

作者: Elsa_y    時間: 14-7-20 12:24

2boba 發表於 14-7-20 07:29
乙三樂華天主教應該好安全。
我首選係油基法,但好難入。聖愛德華又係心水,但多人簡,吾知入吾入到。樂華天主教係想保險d,因為有妹妹跟尾,雖然吾多就腳,但吾想入三寶。
真係吾知點填,如果想保險d,乙三、乙四係咪應該填d ok啲二缐小學呢?
咁乙五打後應該點填呢?如果乙四係保險線,咁乙五填返油基顯、兆強呢d熱門學校,又吾會中,但吾填又吾得,始終可簡的學校有限。

作者: zanezane    時間: 14-7-22 11:18

回覆 Elsa_y 的帖子

基法大班, 又多班, 名額好多......
可能大家都睇學額數字選佢.....
似乎不是想像中咁易入.....

作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-22 12:37

跟據今年咁玩法,48網出年唔會有小班
作者: kathysiu829    時間: 14-7-22 13:55

堅樂同秀明小學大家有mud意見?
作者: hellolo    時間: 14-7-22 15:40

今年全部48網好似係大班,再冇小班,雖然学額多咗同時人口更多,所以真係小心選校!
作者: zanezane    時間: 14-7-23 10:45

回覆 kathysiu829 的帖子

我也想過呢兩間, 但SMP好遠.......
心諗如屋企附近有差不多級數的, 不如選近d的.....

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-24 09:44

甲一、乙一:油基法
乙二:聖安當
乙三:秀明

乙一如抽唔到 , 乙二聖安當又睇好唔好彩抽到 , 那乙三秀明穩入嗎?
作者: 夢遊仙境    時間: 14-7-24 12:56     標題: 回覆:bidbid20052005 的帖子

今年有朋友仔乙三聖安當都抽到~

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-24 14:10

其實聖安當定秀明好D呢?
作者: griffinma    時間: 14-7-24 15:27     標題: 引用:其實聖安當定秀明好D呢?

原帖由 bidbid20052005 於 14-07-24 發表
其實聖安當定秀明好D呢?
我都想知呀

作者: Elsa_y    時間: 14-7-24 21:44

陳呂同樂華天主教邊間擺乙三、邊間擺乙四會好d呢?

作者: 嘉雯kaka    時間: 14-7-25 13:07     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守??

我同幾個去扣門既家長都係聖安當排乙三都抽唔到

作者: Hong497    時間: 14-7-25 14:26     標題: 回覆:嘉雯kaka 的帖子

之前你填乙三都抽不到?

作者: griffinma    時間: 14-7-26 08:51     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

甲一,乙一:平田兆強

乙二:聖安當

乙三:秀明

這樣排好嗎?其實二線頭有甚麼選擇?

作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-27 22:12

我覺得秀明好過聖安當,不過聖安當個名以前出名啲,加上有聖安當女書院,好似升上去有個保障咁,但呢兩間我都評佢2線,起嘛佢敢post升中成績出黎
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-27 22:55

阿女較好動,可能秀明活動教學啱佢D。有冇人對秀明小學多D了解?
作者: idemily    時間: 14-7-28 18:01     標題: 回覆:Elsa_y 的帖子

我今年甲一基顯,乙一基顯,乙二聖愛德華,乙三樂華,最後派左樂華
聖愛乙2完全無機,(除非number前),我去聖愛攞叩門表見到2個家長,佢地都係乙1基法,乙2聖愛,乙3樂華,大家都派樂華
聖愛好多人乙1,所以不如諗下其他2線放乙2。
順便一提,樂華真係不錯學校,好多人同我講呢間天主教學校唔錯,我仔參加過小一體驗班後好鐘意,接觸過老師都好好,位置就麻煩,我住油塘要轉2次車,好彩最後叩到油塘基顯。
還有仲有幾個月,大家多點參觀2線學校,有倆手準備,排2線排得好,到叩門只需揀1線叩,不用費心再叩2線

作者: Hong497    時間: 14-7-28 18:10     標題: 回覆:idemily 的帖子

請問下,基顯和基法屬于一線還是二線?

作者: Elsa_y    時間: 14-7-28 18:59

idemily 發表於 14-7-28 18:01
我今年甲一基顯,乙一基顯,乙二聖愛德華,乙三樂華,最後派左樂華
聖愛乙2完全無機,(除非number前),我去 ...
我個仔去完樂華體驗日都話好鍾意間學校同老師,排乙三係因為校舍無基法咁大。
對我黎講基法同樂華位置都ok,都要坐車,反而聖愛德華就無咁方便,因為無車到要行,都幾遠
我諗住少人簡聖愛德華所以排乙二,始終就腳二線學校有限

作者: kathysiu829    時間: 14-7-28 19:01

想參觀秀明同堅樂,但佢吔都話無開放日,可以點?
作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-28 22:04

聖愛係藍田2線首選,得德兆,平兆,循道同呢間,有啲心頭唔高仲放第1,佢好係好在响藍田,實唔驚無人揀,所以唔係住藍田都真係不宜選佢乙2,2線其實都幾多選擇
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-28 23:03

kathysiu829 發表於 14-7-28 19:01
我都好想參觀秀明
作者: idemily    時間: 14-7-29 14:59

回覆 Hong497 的帖子

其實我理解1線小學係派BAND1 & 2 中學比例個百份比, 之前係BK有人解釋過, 所以德兆, 平兆, 藍循, 油塘基法, 油塘基顯, 聖馬太, 都係一線小學, 至於邊間好就要睇下間學校理念同教學模式 啱唔啱小朋友
如果話聖愛同樂華, 我參觀過2間都唔錯, 樂華老師樸實, 認真, 同好多都好NICE, 聖愛老師同學生似朋友咁相處(有家長會覺得態度寸), 但我感覺就同學生容易溝通, 加上佢地資訊科技教學很好, 我都參觀過基樂(樂華村) 校舍舊, 硬件一般, 但勝左老師有鬥心, 歷史耐老師好多經驗

作者: janice_BB    時間: 14-7-30 21:07     標題: 引用:想參觀秀明同堅樂,但佢吔都話無開放日,可

原帖由 kathysiu829 於 14-07-28 發表
2間都有參觀架,可能現在暑假無人,試下9月開學再打去問

作者: bidbid20052005    時間: 14-7-30 22:18

janice_BB 發表於 14-7-30 21:07
2間都有參觀架,可能現在暑假無人,試下9月開學再打去問
希望真係有機會去秀明睇睇,因為將會擺佢乙二,乙一會放油基法。油基法難抽,所以都好大機會入秀明,見好似好多在秀明讀的小朋友都讀得好開心,又話係活動教學,加上升中結果又幾好,希望冇選錯
作者: 奥脫福    時間: 14-7-30 22:51

秀明擺乙二?呢間學校唔係擺乙四都嫌前咩??!  
作者: griffinma    時間: 14-7-31 10:27     標題: 引用:秀明擺乙二?呢間學校唔係擺乙四都嫌前咩?

原帖由 奥脫福 於 14-07-30 發表
其實乙二,三有乜好選擇?

作者: 奥脫福    時間: 14-7-31 11:38

griffinma 發表於 14-7-31 10:27

其實乙二,三有乜好選擇?

個人認為成個觀塘網都好似「人口爆炸」咁,小班變哂大班!反而隔離46
可能重有少許「淨土」。雖然他區位學額較少,但當眾人焦點皆在區內熱
校時,選外區的學校反而有機會面對較少競爭。

作者: 小兔~阿比    時間: 14-7-31 12:42

但46網學校有啲都幾格薜,仲有,我地呢邊分分鐘過對面海仲快,想當年派左坪石,間學校上堂時間都多人成粒鐘,加上車程時間,唸起都想喊
作者: bidbid20052005    時間: 14-7-31 13:45

奥脫福 發表於 14-7-30 22:51
我諗住二線間間差不多, 所以選近D!
聖安當-  乙二要抽, 又怕太傳統教學, 唔啱我女

聖爱德華- 最近, 但本人唔太鍾意呢間學校

陳呂-  一入學就有精英班, 感覺有D 壓力

十五十六,  依家諗住放秀明 乙二,  就非常保險

作者: twinstar1226    時間: 14-7-31 17:55     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

我今年都係將秀明擺响乙3

作者: zst    時間: 14-7-31 18:48     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守??

有興趣jm可試。

圖片附件: myphoto.jpg (14-7-31 18:48, 163.3 KB) / 下載次數 66
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxMTJ8Nzg5ZGUzYjB8MTcxNjU4MDA3NHww

作者: Elsa_y    時間: 14-8-5 22:22

如果陳呂放乙三機會大嗎?
作者: 2boba    時間: 14-8-6 08:16     標題: 引用:如果陳呂放乙三機會大嗎?

原帖由 Elsa_y 於 14-08-05 發表
如果陳呂放乙三機會大嗎?
今年陳吕放乙三必入,放乙四要抽。

作者: griffinma    時間: 14-8-25 15:06     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

請問牛頭角基顯如何?排3或者4保險嗎?

作者: lauwingtai    時間: 14-8-25 15:47

griffinma 發表於 14-8-25 15:06
2都唔穩, 3or4點會保險。大大條牛頭角邨, 大把人爭。
作者: griffinma    時間: 14-8-25 16:24     標題: 引用:Quote:griffinma+發表於+14-8-25+15:06+請

原帖由 lauwingtai 於 14-08-25 發表
2都唔穩, 3or4點會保險。大大條牛頭角邨, 大把人爭。
謝謝

作者: MINI1601    時間: 14-9-4 14:30

其實我去過樂華天主教小學開放日, 感覺好舊, 設施都好舊, 攤位遊戲的物品不清潔及舊, 但有 mama 反而話呢間好, 所有我想問呢間有咩好 ?

另外, 附近 聖公會基樂 又好唔好呢 ?
作者: 奥脫福    時間: 14-9-4 14:48

都係果句,48學位情況麻麻,有得走好走。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140904/18855365

觀塘須向九龍灣借位

觀塘48校網近年小一適齡人口也上升,本學年區內小一班已加派至大班,並向九龍灣46校網借位。教育局明年僅能增加觀塘校網三班小一,解決學額不足落在重開坪石邨和順安邨兩座被殺校的校舍,暫未定明年有多少班。教育局發言人表示,仍在處理校舍分配工作,兩校舍只會由2015/16至2023/24學年短暫運作九年。

作者: OnDIETMaMi_48KG    時間: 14-9-4 16:06     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

真係爭崩頭……如果自行得15分就完全無望

作者: twinstark    時間: 14-9-4 18:32     標題: 回覆:48網 排位如下, 是否太保守

大家口中二線小學其實仲有邊幾間。又或者可以去邊樹看到。我小朋友得15分都仲未諗得掂去邊間遞表。

大家有無聽過秀天(秀茂坪天主教)!家長們有評語嗎?

作者: MINI1601    時間: 14-9-5 09:55

奥脫福 發表於 14-9-4 14:48
都係果句,48學位情況麻麻,有得走好走。
請問知唔知 坪石邨 係邊間小學 ? 因為我樓下個小朋友今年派咗去 坪石邨 聖公會嗰間, 我想知係咪呢間 ?
作者: 奥脫福    時間: 14-9-5 10:38

MINI1601 發表於 14-9-5 09:55

請問知唔知 坪石邨 係邊間小學 ? 因為我樓下個小朋友今年派咗去 坪石邨 聖公會嗰間, 我想知係咪呢間 ? ...

係咪講緊呢間?

聖公會聖約翰小學
(S.K.H. St. John's Primary School)
16 清水灣道

在去年的統一派位階段,呢間46網的學校都有20個位俾48網。

作者: hkpapa852    時間: 14-9-5 10:59

奥脫福 發表於 14-9-5 10:38
係咪講緊呢間?
但係聽聞呢間係好野嚟喎?

作者: 奥脫福    時間: 14-9-5 11:05

hkpapa852 發表於 14-9-5 10:59

我只係回應番坪石的聖公會學校係呢間,至於係咪好野我就唔太清楚。

46網我最心儀的是天主教柏德學校。

作者: hkpapa852    時間: 14-9-5 11:08

奥脫福 發表於 14-9-5 11:05
我只係回應番坪石的聖公會學校係呢間,至於係咪好野我就唔太清楚。

46網我最心儀的是天主教柏德學校。
柏德係咪當年牛下個間嚟? 話說柏德係當年牛下教得學深既一間

作者: 奥脫福    時間: 14-9-5 11:30

hkpapa852 發表於 14-9-5 11:08

柏德係咪當年牛下個間嚟? 話說柏德係當年牛下教得學深既一間

正是,依家在啟業對面,接駁48網各小區的交通尚可。

當48網一線爭崩頭,小班又變大班,連「乜野德華」都要放乙一乙二的時候,大家不妨將對眼放遠
些少,隔離網可能仲有一息尚存的小綠洲。

作者: MINI1601    時間: 14-9-5 12:54

hkpapa852 發表於 14-9-5 10:59
呢間點解係好嘢, 好嘢又點解差 d 要被殺校呢 ?
可否比d 意見, 唔該

作者: amonyee    時間: 14-9-10 16:01

回覆 theodorechung 的帖子

請問徳兆,平兆, 兩間有咩分別?

作者: theodorechung    時間: 14-9-10 17:12

回覆 amonyee 的帖子

其實平田李兆強歷史是比德田歷史悠久的.

最初未有德兆時,人口未有這麼多,住藍田的人第一志願多數是選平兆的,循道衛理是未入流,聖愛德華更是沒有人選的
但隨著人口增加,大約十年前在德田建了德兆,最初也不太受歡迎的,後來隨著出生人口增加,加上德兆新校舍,設備也較多,校長又有心搞好學校,口卑一個傳一個,於是這幾年成為籃田區大熱,平兆多世襲生,故新一代人口多選德兆.

其實兩間都好谷,如要選就要預備有大量功課.

但兩間厚多士家長也很多,多過香港人.這是我放棄原因........

作者: amonyee    時間: 14-9-10 17:43

回覆 theodorechung 的帖子

請問基顯和基法都係好谷的嗎?
係咪都好難入..........??..
觀塘官立小學..又點睇??

謝謝

作者: 小兔~阿比    時間: 14-9-10 22:44

其實  如果平兆多世襲,德兆不會少過平兆的,德兆係由平兆下午校分拆出來的,因世襲差唔多,多數人揀德兆做大抽獎第1志願,因硬件較平兆好,現在出來的成績也是德田較優
作者: stefi    時間: 14-9-11 00:25     標題: 引用:請問牛頭角基顯如何?排3或者4保險嗎? +

原帖由 griffinma 於 14-08-25 發表
我上年大抽獎填乙2都抽唔到,派到第3

作者: theodorechung    時間: 14-9-11 09:57

回覆 amonyee 的帖子

其實都無話边間易入,边間難入,始終大抽獎靠運氣.

但你一定有明確目標,要兆強,就要放棄基顯,基法,(三間頂頭大熱),不計秀茂坪區

基顯我識朋友讀,他小朋友成績不太好,老師會要求小朋友留校補課,什至星期六也要,直至成績有進步為止.
你也要接受多功課,讀津校,你要有心理準備學校會明顯分精英班同普通班,你會感受到精英班會特別照顧.

現在你還有時間,就算大抽獎輸了,還有大把時間叩門,但你現在要加強對小朋友學述訓練,對小朋友叩門好有幫助.不竟你這年又比我往年多人競爭了.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5