教育王國

標題: 小一面試班 [打印本頁]

作者: 叮噹媽媽    時間: 14-7-20 23:46     標題: 小一面試班

請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗?

作者: PotterLai    時間: 14-7-20 23:50

不妨,但要問清楚面試班的聲譽。

作者: superccc    時間: 14-7-21 08:43     標題: 回覆:小一面試班

自己教,無謂花錢

作者: MrBeast    時間: 14-7-21 08:50

Avoid those that u have to pay up front or lock in for a long period
作者: Gary_family    時間: 14-7-21 09:48     標題: 回覆:小一面試班

作者: fanhl0416    時間: 14-7-21 11:04     標題: 引用:請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗? +

作者: 爸爸愛您    時間: 14-7-21 12:12     標題: 回覆:小一面試班

其實自己教佢都係坐定定,講野有禮貌有反應,其餘就係教知識上嘅野

作者: 叮噹媽媽    時間: 14-7-21 12:26     標題: 回覆:小一面試班

多謝各位!其實我老公話無需要, 自己教!面試真係講彩數. 佢成日話小一派位隨缘喎, 只係我自己比自己壓力

作者: irenecfl    時間: 14-7-21 12:44     標題: 回覆:叮噹媽媽 的帖子

呢個遊戲太恐怖。不過講彩數多。

作者: dlee_ca    時間: 14-7-21 13:11

小一面試班像滅火筒,順風順水時冇用的,逆境叩門戰就有點幫助。

自己衡量。
作者: PassionC    時間: 14-7-21 14:00     標題: 回覆:dlee_ca 的帖子

同意

作者: YanYan08    時間: 14-7-21 15:41     標題: 回覆:小一面試班

如果你小朋友較內向怕羞,又想幫佢報直資私立,可能不妨一試,但不要期望佢地可以短期內教識他/她學術知識,只不過可鍛鍊小朋友面試時基本技巧同對答方式,面對真正面試時會較鎮定。當然每間面試學校與師資參差,有些費用昂貴,要小心挑選!

作者: Argyle    時間: 14-7-25 23:44     標題: 回覆:小一面試班

面試班如一把兩面刀,可救你,也可害你。

作者: 叮噹媽媽    時間: 14-7-26 00:22     標題: 引用:面試班如一把兩面刀,可救你,也可害你。 +

原帖由 Argyle 於 14-07-25 發表
面試班如一把兩面刀,可救你,也可害你。
請問點解呢?

作者: fishingcat    時間: 14-7-26 00:47

面試班可能做成複製及貼上個個一樣,試想想校方面試時若感覺不到小朋友素質,只探索到表面,未知適合校方否,或會令面試失去原意。
這只是個人想法,可能是我想錯。
作者: dunbinex    時間: 14-7-26 07:24     標題: 回覆:小一面試班

作者: dorothywing    時間: 14-7-26 08:14

我小朋是12月細B,被動、怕羞,往年考17間全軍覆沒,找來了私補為叩門預備。補後有改善:小朋友學懂了"不輕易講唔知"、"睇圖細緻D"、"知道看圖故事玩法",整體呢講,補後小朋友更知道面試內,不同題目的答題要求,亦估計到小朋友之前面試時衰咩!對我而言是有幫助。
作者: chungmanchung20    時間: 14-7-26 11:24     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

Could u pls pm info?

作者: Argyle    時間: 14-7-26 12:47     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-07-25+發表面試

原帖由 叮噹媽媽 於 14-07-26 發表
請問點解呢?
面試班老師好多似江湖術士,信晒死快啲。而且名校真係唔太like面試班孩子,會西走嗰啲勁上面試班細路

作者: dorothywing    時間: 14-7-26 13:22

chungmanchung20 發表於 14-7-26 11:24
Could u pls pm info?
Sorry!不打算幫老師宣傳,況且她也忙!
作者: doraau    時間: 14-7-28 10:29

其實以我今年考小一经驗,面試班是有用,無論对答,看圖説故事等比其他小朋友優勝,當然上了堂媽媽也需要回家溫習。看!一般小学都三千以上人考,要考到一個学位,真不容易,如果要等大抽獎,父母好苦。
作者: thy_ko    時間: 14-7-31 16:08

作者: kenlau806    時間: 14-7-31 16:20

有閒錢時時, 學一期試下, 好的就讀落去, 覺得冇分別的就唔好再浪費金錢時間

我識得有讀過的, 有好幾個OFFER(如CKY YW等等)
亦有讀左成年, 但全軍覆沒

INTERVIEW好睇小朋友自己的特質, 部份特質係可以培育出來, 但唔係一年半載可訓練

作者: chungmanchung20    時間: 14-7-31 17:36     標題: 回覆:thy_ko 的帖子

13間有無waiting? 我仔係09年12月B,其實好擔心。

作者: sissysze    時間: 14-7-31 17:54     標題: 引用:我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過

原帖由 thy_ko 於 14-07-31 發表
我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過任何面試班,結果13間全軍覆沒。
今年年頭搵左個老師教我小朋友, ...
音小收咗就有信心

作者: doggy2013    時間: 14-7-31 19:18     標題: 引用:請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗? +

原帖由 叮噹媽媽 於 14-07-20 發表
請問有没有需要報?有冇過來人分享經驗?
有時間可以上,多少一定有幫助

作者: Bstar    時間: 14-7-31 22:53     標題: 回覆:sissysze 的帖子

自信心都係要建立既
有一個學位响手當然無咁擔心同in 其他都有多少少信心
相信大部份學校都會收同一班收開既小朋友!唔係點會一係無offer , 有offer 通常都有幾個响手!係有原因既

作者: joeyhui622    時間: 14-7-31 23:13

回覆 dorothywing 的帖子

Can you PM the info. to me? thx!
作者: HappiMom    時間: 14-7-31 23:18     標題: 回覆:小一面試班

面試班係要上的!

作者: edpo    時間: 14-7-31 23:22     標題: 回覆:HappiMom 的帖子

而家啲面試班讀親都要所謂成年咁耐,我去過一間問,話要一星期兩堂,一堂係面試技巧,一堂係學術,怕唔怕應付了面試模式,反而就答案太熟,唔識轉彎?

作者: edpo    時間: 14-7-31 23:28     標題: 回覆:HappiMom 的帖子

請問點解覺得面試班有需要?因為我心大心細…仲諗緊應唔應該讀,好多讀成個k2咁耐,會唔會有啲係雞精班?

作者: HappiMom    時間: 14-7-31 23:38     標題: 回覆:小一面試班

每星期一堂,上半年左右都好合理,我係八月至10月係每星期兩堂的。我唔信有倒模同令小朋友一式一樣哩個問題,父母有親身教過小朋友就知道小朋友係無可能比你shape 到一模一樣的!

作者: HappiMom    時間: 14-7-31 23:38     標題: 回覆:小一面試班

每星期一堂,上半年左右都好合理,我係八月至10月係每星期兩堂的。我唔信有倒模同令小朋友一式一樣哩個問題,父母有親身教過小朋友就知道小朋友係無可能比你shape 到一模一樣的!

作者: dorothywing    時間: 14-8-1 07:57

joeyhui622 發表於 14-7-31 23:13
回覆 dorothywing 的帖子

Can you PM the info. to me? thx!
Sorry!
作者: thy_ko    時間: 14-8-1 18:03

作者: twllc    時間: 14-8-1 21:32     標題: 回覆:小一面試班

我孖囝讀緊面試班,唔覺得會shape到答案一模一樣。雖然成效未知,但因為佢地係0912細仔,佢地考唔到我都唔介意,我俾佢地上係當興趣班咁,唔會催谷佢地。

暫時我見到佢地有改善,例如排卡講故事,細孖未讀呢個班前,叫佢排親都錯,叫佢講故事就一味話唔識講(佢係內斂型),我点鼓勵都唔得,反而依家肯講,排卡又排啱,我已經覺得好大進步。而大孖上課時成日搶住講野,依家都改善左d。我覺得面試班可以見識下唔同類型的問題,又可以睇到佢地對面試題目的強弱項,老師會教技巧,家長想加強d都可以再幫佢屋企訓練。

作者: bapesimon    時間: 14-8-1 23:32

朋友讀過,有比較,佢就報6間4間收。我個仔充報7間乜都無。
作者: Nateric    時間: 14-8-2 18:47     標題: 引用:如果你小朋友較內向怕羞,又想幫佢報直資私

原帖由 YanYan08 於 14-07-21 發表
如果你小朋友較內向怕羞,又想幫佢報直資私立,可能不妨一試,但不要期望佢地可以短期內教識他/她學術知識 ...
我個怕羞仔就有用,因為面試當上堂,個個星期要上一次,真面試時無咁驚!

作者: tinnor    時間: 14-8-2 22:52     標題: 引用:我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過

原帖由 thy_ko 於 14-07-31 發表
我小朋友08年11月細b,上年做細仔,冇讀過任何面試班,結果13間全軍覆沒。
今年年頭搵左個老師教我小朋友, ...
請問係咪上年 K3 考 and 今年再考?

作者: pearlchau    時間: 14-8-4 01:00

回覆 twllc 的帖子

您好,
小兒9月會升K2, 現正想找面試班, 如果有上開好的, 請問可否PM小一面試班資料給我?

作者: Fullmoonlee    時間: 14-8-4 13:27

我認為interview class有用,但視乎仔女是否受教合作那種。我去那間好好,不是賣廣告,但覺得課程令我知道有甚麼是女兒要惡補的。另外,其中一個項目居然中咗神校的interview 題目!  我的女兒考到幾間學校,我覺得和interview class 有關。
作者: JMSS    時間: 14-8-4 13:54

回覆 Fullmoonlee 的帖子

can u PM me, thx
作者: naughtybj    時間: 14-8-4 14:09     標題: 引用:我認為interview+class有用,但視乎仔女是否

作者: 喜樂果子    時間: 14-8-4 14:57

我未上過, 不過我覺得如果小朋友聽父母講同教而父母又有時間既係唔需要上面試班, 相反上都可以既, 不過如價錢收得好貴既話, 我只可以講一句, 係無必要, 報多2間比小朋友去熱下身, 對比上面試班有用
作者: twllc    時間: 14-8-4 16:04     標題: 回覆:edpo 的帖子

我仔讀緊暑期班,5月先開始,但一星期要上2堂,算唔算雞精呢?

不過我反而後悔太遲幫佢報讀(其實舊年9月已開始留意,但一直心大心細讀唔讀好),一星期2堂幾急,每堂上完未必有時間同佢温又到第2堂,執都執得好急… 價錢同恆常班差不多,有心讀早d開始好d

作者: soright    時間: 14-8-4 17:24     標題: 回覆:叮噹媽媽 的帖子

自己就係小朋友最好老師。何必浪費時間及金錢。留番$上英文普通話仲實在。不喜勿插。

作者: yeungballball    時間: 14-8-30 01:12

回覆 Fullmoonlee 的帖子

Fullmoonlee, can u also pm me? Many thanks.
作者: 爸爸愛您    時間: 14-8-30 02:30     標題: 回覆:小一面試班

其實唔需要上丫

作者: manfung79    時間: 14-8-30 06:47     標題: 回覆:小一面試班

感覺冇用,主要考小朋友英文,普通話,再加禮貌,主動性,可以從以上的方法訓練。
加油,媽媽都要鼓勵好緊要,同有自信。

作者: naughtybj    時間: 14-8-30 16:18     標題: 回覆:小一面試班

作者: bubuG    時間: 14-8-30 19:46     標題: 回覆:小一面試班

有D用,但不能單靠小一面試班。

作者: bubuG    時間: 14-8-30 19:46     標題: 回覆:小一面試班

有D用,但不能單靠小一面試班。

作者: twinsprimary    時間: 14-8-30 22:42     標題: 回覆:小一面試班

對父母有用,起碼知道多D這個遊戲玩法

作者: thy_ko    時間: 14-8-31 13:21

作者: ddbjan    時間: 14-12-31 10:28

請指教有邊間小一面試班係好 可否介紹一下
作者: Noelpychiu    時間: 14-12-31 18:17

有好過無, 可以知道面試形式/題目要求, 但返來要自己再教. 因堂上個老師應無可能教識個小朋友點答(一班6 個人嘛!)
作者: cindy124    時間: 14-12-31 18:42     標題: 回覆:Noelpychiu 的帖子

我就係思考咗好耐,應唔應該比佢試讀!最尾都係give in咗!比咗第一期錢,睇下效果再唸報唔報第二期,1月開始!一直都覺得唔需要,啲校長又話唔需要,小朋友做返自己就可以,但係眼見有offer個啲,好多都有上!所以struggle咗好耐!哩個遊戲實在太難玩,當好似以前考a level 心態,去上tip 題班攞題目。我唸心態上要平衡,唔好覺得上咗就萬能!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5